Discutiile interminabile iscate in postul asta si momentul de respiro din aceasta minunata zi de 23 martie m-au facut sa mai scriu ceva pe tema subiectivitatii cognitive. Nu, postul asta nu o sa fie despre religiozitate excesiva ci despre comportamente general intalnite.

Omul, maimuta aroganta. Ce ar face o maimuta sa-si uite brusc originile si sa se creada aleasa din restul de semeni ? Multe lucruri, dar in principal aroganta si incapacitatea de a se privi in oglinda , caz in care ar observa ca este numai o maimuta.  Nu e vorba de aroganta sustinuta ci de o aroganta inconstienta, de vesnica obsesie ”eu trebuie sa fiu unic\eu trebuie sa apartin unui grup select”.

Fie ca e vorba de promovatorii obsedati ai creationismului, de anumiti atei militanti, de suporteri de fotbal, de armatele de fani ai vreunei trupe, hipioti sau de agresivele grupuri anti-discriminare, toti au ceva in comun : Au impresia ca atitudinea lor este justificata, innascuta si superioara si orice om care nu face parte din grupul ”alesilor” este prin definitie un dusman. Este exact atitudinea pe care o au agresivii cimpanzei (da, aia mici si draguti de la tv) cand li se incalca teritoriul de catre alte maimute , inclusiv de catre oameni.

Ca sa fiu mai clar, nu este vorba de impresia pe care multe persoane o au  (myself included) ca prin inteligenta si munca lor au ajuns sau vor ajunge intr-un anumit punct. Impresia asta, mai mult sau mai putin justificata, poate fi demolata. Este vorba despre acei oameni care in lipsa vreunei realizari sau trairi relevante, compenseaza spunandu-si ca au fost ”alesi” sau iluminati si incalca in mod constant dreptul altora la libera exprimare. N-ai reusit sa treci de scoala generala desi nu duceai lipsa de bani iar acum vinzi caciuli in piata ? Macar pe tine si pe restul de saraci v-a facut Dumnezeu, Allah sau Lord Xenu – restul sunt niste maimute idioate. Gigel a fost promovat la serviciu pentru ca spre deosebire de tine, el chiar munceste ? Macar tu te-ai nascut dinamovist, el e un neorocit de stelist facut peste noapte. Titi are doua masini ? E un sclav al corporatiilor, tu esti un iluminat, nascut liber !

Ce anume le spune oamenilor astora ca ei sunt altfel ? Sa fie frustrarea, nevoia de a se simti diferiti sau vreun motiv mai obscur  ? Pe Cracked, un site pe care tind sa-l citez destul de mult in ultima vreme, se publicase un top cu cinci moduri in care asa numitul ”bun simt” ne tradeaza constant.  Pentru a duce discutia intr-o arie cat de cat stiintifica, vorbim de mecanisme psihologice care intra sub umbrela ”subiectivitatii cognitive” . Subiectivitatea cognitiva este modul in care creierul maimutei umane ii spune constant ca are dreptate, indiferent de ce convingere absurda a asimilat.

Cum procesele sunt de multe ori inconstiente, mentalul uman a dezvoltat o larga paleta de moduri de a ne spune ca suntem inteligenti . Eroarea congruentei ne spune ca o ipoteza este corecta in urma unui test, nu a unei demonstratii (copiii de tigani din cartierul meu fura => tiganii fura din nastere). Efectul caravanei sau instinctul de turma ne spune ca o teorie este corecta din moment ce o cred suficienti oameni. Efectul de contrast tine de importanta exagerata pe care o dam unei informatii noi fata de o informatie mai veche si mai precisa. Iluzia controlului este modul in care creierul ne spune ca ne putem decide propria soarta chiar si in fata unui sir de evenimente extern. Alte astfel de erori tin de incapacitatea noastra de a evalua procentajele, de nostalgia pentru perioade pe care nu le-am trait, etc. Da, sunt toate acolo si nu sunt niciodata bazate pe experienta ci mai degraba pe prezumtii pe care creierul le face pentru a ne mentine ”echilibrul”.

Stiu, este foarte greu sa admiti ca suntem exact la fel (cel putin biologic) si ca singurul mod in care ne putem diferentia este prin propria munca si printr-un sir de realizari pe care nu-l va recunoaste niciodata ”toata lumea”. Indiferent de sex, rasa sau religie , nu avem absolut nimic deosebit fata de vecini care sa nu tina de un statut social dobandit de inaintasii nostri. S-ar putea sa le devenim superior intelectuali sau experti in campul nostru dar asta nu ne transforma in ”alta rasa”. Cand realizezi ca nu e nimic special pentru tine si numai pentru tine in lume iti dai seama cat de usor poti sa dai cu piciorul vietii. Asta e greseala tineretii pana la urma, faptul de a te crede special, ales…aroganta unui destin maret.

Maimuta din jungla e libera insa constransa sa lupte pentru supravietuire pe cand maimuta de la zoo, ingramadita intr-un spatiu restrans, nu-si pune probleme de supravietuire. Niciuna nu este ”mai maimuta” decat cealalta.

Atata timp cat exista legi si nu limitam nicicui libertatea , coboratul din copac este absolut necesar pentru a trai pe pamant, nu cocotati intr-o inaltime unde nu exista cu-adevarat libertate.

P.S : Blogrollul meu a devenit o problema din nou. E aglomerat, usor agasant si cam greu de urmarit .Stie cineva vreun plug-in pentru optimizarea lui ? (De exemplu, un plug in in care sa afiseze in principal blogurile care au scris recent ?). Ideea e ca eu ma uit pe cam toate blogurile din blogroll insa unele nu au mai scris de multa vreme desi eu am impresia ca au scris recent. Stiu, imi trebuie o analiza a frecventei de postare sau o noua instalare a feedreaderului.