Judecata de Sus

In putinele momente in care deschid televizorul, ma comport ca un Neanderthal in fata unui CD cu Adrian Enache.

Complet surprins si in acelasi timp extrem de confuz. Cam asa am fost zilele trecute cand telecomanda a esuat pe un post de stiri romanesc. Pe respectivul post, o domnisoara usor sictirita lua interviu unui calugar. Cum militantismul m-a parasit de multa vreme, nu am simtit nevoia sa ma opun tirajului verbal de pe ecran. Nici macar de dragul exercitiului. Omul luase niste decizii si acum si le justifica. O fraza m-a lovit totusi. Printre zecile de argumente in care intervievatul incerca sa explice “de ce avem nevoie de Dumnezeu”, i-a iesit si o replica pe  care am auzit-o in zeci de alte contexte.

Aparent, avem nevoie de un Dumnezeu pentru ca “trebuie sa existe o judecata peste a noastra” si “trebuie sa ne controleze cineva”. In esenta, e greu sa nu fii de acord cu infranarea egoului. Avem nevoie de o referinta superioara, de un punct de control. Avem nevoie, dar, pana una alta, de ce sa privim mereu atat de…sus? Suntem oare suficient de importanti pentru “judecata divina”? De ce sa cerem o a doua opinie unui personaj dependent de propria credinta si imaginatie? Nu de alta, dar exista intotdeauna oameni mai inteligenti decat noi si legi mai corecte decat propria “morala” (la fel cum exista sute de oameni mai prosti si mii de legi mai stupide). Raportarea la o instanta abstracta nu e pana la urma gresita si tine de alegerile personale. Raportarea NUMAI la o instanta abstracta e insa atat un semn de aroganta si neincredere, cat si unul de ignoranta.

Nu de alta, dar instanta divina, oricat de apropiata ti-ar fi, nu e comuna cu cea a vecinului (presupunand ca are una). Pe de alta parte, legile tarii in care traiesti sunt comune si ar trebui sa te intereseze cine se joaca cu ele si de ce. Mai mult, pana la legi, exista o comunitate care te poate judeca in cazul in care o iei pe aratura. E vorba de o comunitate in care ai ”ales” sa traiesti. Intre tine si Dumnezeu exista o groaza de alte instante care tin de adaptarea la societatea moderna. Sigur, cititorii ar putea argumenta ca aici este vorba de o judecata umana, deci subiectiva (“Sunt tot oameni, ca mine”). Din pacate, simbolul religios este mult mai uman si mai interpretabil. Marele lui avantaj este tocmai caracterul vag si faptul ca, in esenta, el ramane o proiectie a propriilor convingeri. Cu alte cuvinte, singura instanta pe care o plasam mai sus de noi este un alter ego al nostru, o supraconstiinta.

(Sursa benzii desenate. Sursa imaginii)

Ca veni vorba de caracterul vag al argumentului religios, ati vazut cat de des invoca politicienii si infractorii (politicienii infractori, in Romania) judecata divina? Sigur, a furat cu ambele maini, dar cine suntem noi sa judecam? A ruinat zeci de societati si a lasat mii de oameni in somaj, dar e un om atat de bun! De ce arunca alti oameni cu “pietre” in el? Simplu: pentru ca “oamenii” sunt directi afectati de actiunile lui. Respectarea libertatii individuale, contractul social si multe alte lucruri care ne permit sa iesim din casa fara a fi linsati ne sugereaza deloc subtil ca sunt destule persoane care “pot sa ne judece”. E drept ca pentru un individ proaspat exclus de societate, lucrurile astea nu sunt tocmai usor de explicat. Asta-i si motivul pentru care terorismul e inca in floare. Exclus de comunitate? Nu vrei sa faci efortul de a te adapta sau de a gasi una noua? Asta pentru ca esti “special“! Cine sunt ei sa-ti spuna ca nu e asa? Sunt “doar” oameni!

Si nu, nu-i vorba numai despre zeitati aici, desi referinta divina e patologica. In mediile ”culturale” romanesti se tot plimba de ani de zile o fraza, extrasa dintr-o poezie de Grigore Vieru. E vorba despre celebra ”Eminescu sa ne judece!”. Am auzit-o folosita de poeti de mana a treia, de profesori de generala si am vazut-o inclusiv plasata ca justificare pentru deciziile unui juriu. Din pacate, nici contextul initial nu e departe de fenomenul amintit: “Suntem în cuvânt si-n toate/ Floare de latinitate/Sub un cer cu stele sudice!/De avem sau nu dreptate/ Eminescu sa ne judece!”. Dar ce-ar fi sa ne judece un complet de istorici si lingvisti, ci nu imaginea stilizata a unui poet mort? Da, stiu, sunt obtuz!

Din fericire, nu sunt mai obtuz decat cei care-l invoca pe “Vlad Tepes” in solutionarea dilemelor politice si pe Eminescu in cele culturale. Nu sunt nici mai obtuz decat alesii care asteapta “judecata poporului”, o instanta abstracta care aparent se manifesta numai in sondaje comandate si articole pe Facebook. Nu nene, poporul ii cuprinde si pe aia zece pe care-i platesti sa te pupe in fund, dar si pe-aia care te scuipa pe strada cand te vad!

Intr-adevar, judecata proprie nu e intotdeauna cea mai buna. Este insa important ca ea sa existe si sa fie lucida si argumentata. Apoi, pana la divin, exista cativa oameni care, chiar daca nu te vor judeca, iti pot oferi o viziune de ansamblu. Lipsa unor modele reale e primul semn de boala al unei societati, primul simptom al anomiei. Pana la urma, recunoasterea existentei unor oameni mai inteligenti si informati e un semn definitoriu al maturitatii. Cuplul “eu si Dumnezeu” apare fie la genii, fie la idioti. Tind sa cred ca s-au cam terminat inscrierile pentru prima categorie…

P.S: Sunt curios daca pentru lipsa de reactie in recentul accident aviatic de la Cluj va fi cineva tras la raspundere sau se va astepta si acolo ”judecata divina”.

krossfire
 • krossfire
 • Un simplu haiduc al cuvintelor.

23 Comments

 • Intr-adevar, referinta divina este patologica la romani. Pentru ca inca nu au speranta si incredere in fortele proprii. Daca te imbolnavesti – te-a pedepsit Dumnezeu, daca n-ai unde munci – Dumnezeu ti-a dat o cruce, daca esti sarac – Dumnezeu iti va da ceva imparatie (probabil un fel de judet Sibiu al Raiului).

  Apropo de PS, asa a vrut Dumnezeu, ca e lumea pacatoasa si nicio catedrala decenta n-are neamu asta…

 • Ca sa ai incredere in fortele proprii trebuie sa ti le si cunosti. Deci da, avem probleme…

 • Foarte bine punctat şi nu cred că eşti deloc obtuz. Pentru cei care cred în ideea de divinitate, cînd e bine, înseamnă că un dumnezeu are grijă de tine şi tu îi mulţumeşti în gînd, dacă îţi aduci aminte; cînd e rău, te rogi aceluiaşi dumnezeu sau tuturor dumnezeilor, pe rînd; cînd suferinţele devin de nesuportat, îl blestemi pe acelaşi dumnezeu sau pe toţi,la rînd. Şi aşa, raportîndu-te de fiecare dată la o entitate pe care nu o mai trage nimeni la răspundere la rîndul ei, ai scăpat şi la bine şi la rău.
  Partea proastă e că asta se întîmplă peste tot, nu numai la noi. În loc să ne învăţăm copiii să-şi educe mintea şi să discearnă între fantezie şi realitate, îi ţinem încă cu ochelari de cal la ochi. Şi apoi ne întrebăm, de ce odată ajunşi adulţi, dau vina pe doamne-doamne pentru fiecare eşec din viaţă.
  Una din frazele care mă scot din minţi e “cum o vrea domnul!” , un fel de dicton român al babelor din toată ţara.
  PS . Nu trebuie să fii femeie bătrînă ca să fii babă.

 • E ca episodul ala din South Park cu “-Why is he dying, doctor? – I think he’s running out of time! He might need a time transplant…or something!”

 • Sunt curios daca pentru lipsa de reactie in recentul accident aviatic de la Cluj va fi cineva tras la raspundere sau se va astepta si acolo ”judecata divina”

  Păi dacă te uiţi la ce scenarii fac comentacii, numai Dumnezeu te mai salvează din spitalul de nebuni în care trăim:

  Iovan trebuia să moară fiindcă a împuşcat un hoţ – Mantzy (să înţelegem că hoţul merita să i se fure portofelul, ca să existe compensaţia perfectă?…)

  Iovan trebuia să moară fiindcă a împuşcat un câine cu pistolul – Marcela Pisla de la “Cuţu-Cuţu” (şi câinele trebuia muşcat de o labă?…)

  Erau 5 doctori strânşi la un loc şi au zburat de urgenţă cu prima rablă găsită la aeroport fiindcă voiau să facă trafic de organe, să ia pe şest ficatul pacientului mort din Oradea şi să îl dea pacientei care le-a dat şpagă – nişte trolli de la iRealitatea (transplantul trebuie făcut în 24 de ore, mai mult de atât organul nu poate fi conservat…)

  Au întârziat intenţionat căutările ca să moară Iovan, fiindcă ştia prea multe – alţi trolli (şi şi-au aruncat la gunoi funcţiile şi carierele ca să îi vină lui de hac!!??)

 • Ala de la Cutu-Cutu a fost atat de deplasat. Cu greu ii poate echivala cineva performanta.

 • Asa e romanul, inca din stramosi… Niciodata nu e el vinovat, decat altii… Niciodata nu are curaj, ii lasa pe altii… E simplu, e o trasatura mostenita, o eroare genetica a noastra… Sigur, pe langa IQ-ul de vreo 80, cat e in medie, este evident ca atat putem, pur si simplu… Suntem o societate extrem de depasita, si foarte imbecila.

  Toate femeile din Romania sunt curve, dar daca le intrebi, niciuna nu se considera asa… Sesizezi problema ? Tine de psihologie… Se numeste “fuga de responsabilitate”, si este caracteristica oamenilor slabi de inger, prosti si slab educati… Ai ghicit, adica romanii !

 • Stiri pe Antena sau ceva, ieri dimineata :

  “-O cucuvea a fost pozata pe coada avionului, in ziua decolarii. Semn clar al dezastrului ce a urmat apoi, fiindca aceasta este semnul mortii…”

  Mi-a venit instant sa borasc… Norocc ca eram la un vecin si m-am abtinut…

 • Imediat dupa recuperarea supravietuitorilor, primele intrebari ale reporterilor erau legate de “semnele dinaintea calatoriei” (nu de autoritatile care au stat ore intregi cu mana in fund).

 • În aceeaşi zi cu anunţul privind interzicerea folosirii în mod liber a dronelor, adică la 2 zile după accident, prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, personaj cunoscut ca prieten personal al şefului ROMATSA, dă o declaraţie prin care îl scoate vinovat de accident pe Iovan. Imediat apare un număr suspect de comentaci care îl susţin şi îşi dau unul altuia voturi pozitive. Coincidenţă?…

  În chestiunea accidentului, din mai multe motive (reţinerea avionului modern la fabrică, prostia controlorilor de zbor, căutările făcute cu curul, faptul că nişte particulari şi încă nişte particulari cu imagine publică proastă, ca off-roaderii şi pădurarul, au reuşit în locul instituţiilor plătite din impozite) oamenii Statului şi-au luat cea mai mare muie de la Retragerea în Moldova din 1917 încoace.

  Spunea un personaj de-al lui Petru Dumitriu în timpul Retragerii la Iaşi: “Cum nu fac eu de gardă într-o zi, să-i împuşc pe toţi!” (referindu-se la Rege şi la membrii clasei politice, evident).

  Ori a lăsa Statul să pară cretin nu este viabil decât pentru fanii lui Ayn Rand. Depind prea multe de el în epoca modernă. Adrian Născase a făcut crize de nervi la vremea lui chiar şi pentru ceva atât de mărunt ca migraţia publicului de la RADET spre centrale proprii, iar discipolul său Ponta nu e departe.

  Deci trebuiau făcute nişte manevre care să arate publicului obişnuit că nu te pui cu Tătucu’ Stat, că tot el are pâinea şi cuţitul.

  Dacă Statul şi pechinezul său ROMATSA zic că piloţii şi restul publicului sunt proşti şi ei dăştepţi, atunci trebuie să asculţi ce zice Statu’, că de nu te-a luat mama Dracului.

 • Sorry de off topicul extraordinar de banal si lipsit de gravitatea aparent ceruta de acest articol, dar te invit la o Leapsa Calatoare. (RSVP nu e obligatoriu.)

 • Nautilus: Problema e ca, in cazul asta, si daca era vina lui Iovan…tot nu se justifica cu mai nimic timpii enormi de asteptare. Ar fi putut sa fie loviti de extraterestri si Statul trebuia sa fie acolo (probabil ca numai in cazul ala ar fi fost).

  Rudolph: O sa incerc sa-i raspund in urmatorul articol 🙂

 • Mai draga Krossfire, as vrea sa stiu si eu cit esti de documentat in problema asta pe care “o ridici la fileu” spre dezbatere. Nu te-as fi deranjat daca nu as fi vazut o directie catre derizoriu a articolului tau.
  Te-as intreba:
  Ai idee cum au aparut toate care sunt acum pe o sfera imensa incandescenta care a fost cindva Pamintul?
  Ce parere ai despre afirmatia “Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea Sa”?
  Ce parere ai despre noi oamenii care, incercind sa imitam Creatorul nostru, cream si noi roboti care sa ne slujeasca?
  Ai auzit cumva ca cei care creaza acesti roboti sa-i “programam” sa ne distruga sau sa nu ne urmeze legile scrise in soft-ul fiecaruia?!
  Stii cumva ce cum se “pedepsesc” cei care nu am reusit sa-i facem sa respecte intocmai “dorintele” noastre?
  Creatorul nostru care a avut “curajul” sa ne lase liberi sa traim cum dorim, pina la urma nu crezi ca aceasta libertate este “supravegheata” totusi de niste legi create tot de El, pe care abia acum savantii incep sa le descopere?
  Ai vazut cum noi am gasit solutii la a selecta, si dirija separat, de pe o banda rulanta materialele in functie de caracteristicile care ne intereseaza?
  Creatorul nostru nu crezi ca are alte solutii mult, mult mai “rafinate” de a ne “selecta” si in functie de faptele noastre? Ce te face sa crezi ca aceasta “selectie” nu poate fi o “judecata divina”, cum ii spui tu ?
  Ai auzit de vibratii energetice? Ai auzit ca fiecare fapta, fiecare gind(bune sau rele) genereaza vibratii energetice(inalte sau respectiv joase) in corpul si sufletul nostru?! Ce-ai zice daca ai sti ca suntem “selectati” tocmai dupa aceste vibratii?
  Ai auzit de ce spun cercetatorii, cu vechi state in domeniu, ca azi culegi ce ai semanat ieri si semeni ce vei culege miine ?
  Sunt convins ca daca vei cobori sa studiezi cu adevarat “fenomenul”, pe masura ce vei descoperi … te vei cutremura si vei simti cum ti se face pielea de gaina !
  Poate vei reveni asupra temei cu responsabilitate mai mare fata de soarta ta !

  PS: Ai accepta ca un robot creat de tine sa se intoarca impotriva ta, chiar numai si sa te persifleze?! L-ai “ierta”?
  Creatorul nostru e nemasurat mai ingaduitor decit noi si accepta, dar nu de multe ori!
  Cu stima.

 • Liviu,
  “Ai accepta ca un robot creat de tine sa se intoarca impotriva ta, chiar numai si sa te persifleze?! L-ai “ierta”?

  Sa inteleg ca tu nu l-ai ierta?

  “Creatorul nostru e nemasurat mai ingaduitor decit noi si accepta, dar nu de multe ori!”

  Fals. Creatorul nostru are ceva special, ceva tipic pentru fiintele inteligente, ceva care tie se pare ca-ti lipseste. Se numeste simtul umorului!

 • Raspunsul este: Da, am idee si ani de documentare si cercetare cu propria minte. “Dumnezeul” meu e cautarea, nu raspunsul mistic-delirant. Cautarea mea e atat stiinta, cat si crez personal, dar nu “credinta” si clar nu “carti sfinte” sau “Cuvantul lui Dumnezeu”.

  Vibratii energetice? Serios? Stii ce-i energia? E capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic. Nu, nu e o forta nemasurabila si necunoscuta prin care vreun “Creator” ne controleaza. E o simpla marime fizica.

  P.S: M-am aplecat asupra fenomenului. L-am studiat si m-am cutremurat. La 12 ani. Acum am alte baze de discutie si n-as vrea sa ducem discutia asta intr-o controversa inutila, cat timp plecam de la premise complet diferite. Cat despre roboti…inteligenta artificiala si singuaritatea fac parte dintr-o discutie care cam depaseste nivelul “vibratiilor energentice” si al “cercetatorilor care culeg ce au semanat”.

 • Hary draga, hai sa discutam totusi cu maturitate. Superficialitatea si derizoriul in care aluneci nu face bine.
  Astept totusi un punct(sau ceva mai mare decit un punct, cum am eu) de vedere de la Krossfire !

 • Draga Krossfire, fara a te simti lezat, daca esti la nivelul la care afirmi ca energia este “capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic”, iti spun prieteneste ca mai ai de studiat, de “cautat”. Fara a fi acuzat de trufie, care e un mare pacat, te sfatuiesc sa mai cobori si la descoperirile altora pe care apoi tu sa le experimentezi pentru a le vedea veridicitatea. Numai “cu propria minte” iti va fi cam greu. Sa nu te simti jignit ca nu asta am urmarit. Pur si simplu nimeni nu a descoprit nimic nou numai cu “propria minte”!
  Asta este PUNCTUL meu de vedere.
  Cu dragoste.

 • Ar cam fi pierdere de vreme sa-ti explic de ce majoritatea afirmatiilor de mai sus n-au nicio baza sau am ajunge la un conflict inutil? Eu zic sa o lasam asa, pe pace 😀

  Oricum, nu exista dovada mai mare de ignoranta decat sa crezi ca ai gasit intelepciunea (mai ales ca majoritatea o cauta in locurile gresite…si in epocile gresite 🙂 ).

 • Liviu,
  Recunosc, eu am un mare pacat si anume acela de a ma amuza teribil de oameni care se iau prea in serios, in timp ce expun idei puerile despre “Gott und die Welt”.
  Este un viciu insa pe care mi-l asum…:)))

 • Vrei nu vrei, iti place nu-ti place, te amuza nu te amuza … toate ti le asumi si din tot ce semeni azi vei culege inzecit miine !!! Restul Legilor le veti invata la timpul potrivit. Pina atunci eu va doresc numai dragoste si iubire !

 • Liviu, pacat, numai ce m-am incalzit.
  inainte sa pleci in drumul tau pe net, raspunde-mi la o intrebare:

  daca astazi semeni multa dragoste si iubire in jurul tau, maine ce te astepti sa culegi?

 • Mai Hary draga, daca intelegi prin “miine” ziua de 13.02.2014 nu iti voi raspunde. Daca intelegi altceva, spune-mi ce si discutam.
  Acum intr-adevar trebuie sa plec … pe drumul meu.

 • Liviu, nu ma refer la 13.02.2014.
  Ma refeream la ideea de a semana si a culege mai tarziu roadele.
  Daca am intentia de a semana ceva anume, inseamna ca urmaresc sa culeg ceva specific (inzecit, se intelege), nu-i asa?

  Am vrut sa aflu de la tine, la ce fel de roade te astepti tu sa culegi, daca semeni atata dragoste si iubire in jurul tau. Deci?

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *