Stiti senzatia aia stupida ca lucrurile cu care nu te intalnesti, nu exista?

Ei bine, senzatia asta m-a bantuit ani de zile cand a venit vorba de pseudostiinte. Daca in frageda copilarie astrologia era treaba serioasa pentru orice publicatie, in ultimii ani “horoscopul” si “zodiacul” au devenit un fel de glumite cotidiene. Sunt absolut convins ca si acum gospodinele care pierd juma de zi pe banca din fata blocului sunt fascinate de ascendentul “nebunului aluia de la trei”. Cu toate astea, in cazul oamenilor tineri si al celor inundati cu metri cubi de informatie, nu am inteles niciodata unde ar mai putea avea loc “horoscopul”.

Asadar, am fost vadit surprins cand, la o intalnire informala, o domnisoara cu vreo 28 de ani in spate si doua diplome sub centura s-a apucat sa mazgaleasca pe o agenda, in fata mea si a unui prieten. Ce? Un cerc, niste numere si ceva constelatii. De ce? Voia sa ne faca horoscopul pe loc, pe post de cadou. Nu, nu era o glumita din aia de hipsteri de tipul “hai sa facem ceva absolut dubios si sa sustinem dupa ca eram sarcastici“. No dom’le, femeia calcula si mazgalea cu patos. In vreo 10 minute, colegul meu a aflat ca o sa primeasca niste bani, desi Mercur e retrograd. Eu imi frecam dintii ca babuinul straduindu-ma din toata puterea sa nu izbucnesc in ras.

Si cum sa razi, cand astrologia e treaba serioasa? Au spus-o si indienii, campionii igienei precare si ai vacilor sfinte. La fel ca in cazul multor altor pseudostiinte, durerea nu sta in practica in sine. Da, e ilar sa crezi ca oameni care n-au pupat in viata lor regula de trei simpla au cunostinte vizibil mai avansate decat ale astrofizicienilor. Dar totusi, nu in ideea ca “Mercur retrograd” ar avea vreun sens sta problema. Problema e ca, in 2012, dupa sute de Apocalipse ratate, zeci de razboaie devastatoare si sute de catastrofe naturale, inca mai avem aroganta de a crede ca putem controla viitorul.


(Sursa imaginii)

Nesiguranta e ceva absurd de normal. E normal sa te sperie viitorul, cum e normal sa te sperie si urmatoarele cinci minute din viata ta. Ciudat e ca viitorul nu ar trebui intr-adevar sa ne sperie. Viitorul nu exista. Prezentul in schimb e total alta specie. Daca viitorul iti rezerva bani si faima, ai face bine sa incepi deja sa lucrezi la asta. Daca vreo boala dubioasa te va prinde in ghearele ei, probabil ca acum e momentul sa dai o fuga la medic. Faptul ca cineva iti spune zilnic “o sa fie bine” nu schimba cu nimic lucrurile. Ba mai mult, iti ofera un bonus de inconstienta care te poate costa scump. Chiar daca luna in care ne-am nascut ne-ar putea afecta, asta nu schimba cu nimic prezentul

Stiu ca suna trist, dar nu suntem speciali si nici prea inteligenti nu suntem, ca specie. In ciuda legendelor urbane, folosim in mod constant cam 100% din creier.  Nu avem nicio rezerva miraculoasa de simturi, care sa ne ajute sa scapam de nesiguranta. Nici nu stiu de ce am vrea, cat timp nesiguranta a fost unul din principalele motoare ale evolutiei umane. Cat timp nu suntem siguri de numarul planetelor din sistemul solar, iar gravitatia e in acelasi timp lege si teorie, poate ca n-ar trebui sa avem certitudini.

Te sperie viitorul? Ce surpriza! Si pe mine! Acum lasa cartea aia dubioasa jos si hai sa vedem ce-am putea face ca prezentul sa fie un pic mai placut. Am putea incepe cu profetii si astrologii…

P.S: Si daca tot vorbim despre neprevazut, simt nevoia sa repostez un mic filmulet pe care l-am furat cu marsavie de pe Facebook-ul altcuiva (Constantin nu se va prinde niciodata). Este o scurta reclama a retelei de metrouri australiene si surprinde…mai bine il urmariti singuri.