O tolba cu idei…

Zilele trecute am fost intrebat de cineva daca as pune in aplicare tot ce am sugerat sau am scris pe blogul asta in materie de masuri sociale si politice. Intrebarea m-a atins putin si as indrazni sa o adresez la randu-mi si altor bloggeri. Odata revenit la oalele mele, am cercetat cateva articole scrise in ultimul an (nu m-am gandit inca sa le strang pe toate) si am analizat comparativ cateva masuri propuse de mine si modul in care privesc acum aceleasi concepte. In mare, am ramas constant in judecati  :

Laicizarea :  Am sustinut cu putere desprinderea totala a Statului de mecanismul ortodox. Nu doar ca Biserica suge constant bani de la diverse ministere dar este si unul dintre principalii responsabili ai regresului mentalitatilor romanesti din ultimii ani. Credinta in sine este ceva personal, intim si non-condamnabil. Esti liber sa-l iubesti pe Xenu  si liber sa-ti irosesti zeci de ani in plecaciuni fata de picturi. Ceea ce nu esti liber sa faci insa este ingradesti libertatea de gandire si manifestare a altora folosind falsa impresie a ”poporului ortodox” si sustinand mecanismul corupt si oripilant al unei biserici masificate. Desi in teorie este trecuta in primul capitol al Constitutiei, laicizarea este in continuare inexistenta in practica. De asemenea sustin si finantarea oricaui cult exclusiv din procente de impozit donate si donatii facute de catre membrii sai.

Minoritatile sexuale : Atitudinea belicoasa fata de continua abordare publica a problemelor minoritare mi s-a mai temperat intru-catva. Pe de alta parte, am in continuare o problema cu minoritatile de profesie, indivizii care apar constant la televizor incat ai impresia ca-n Romania sunt doar trei  homosexuali : Naomi, Florin Buhuceanu si domnisoara aia de la Acasa Tv. In continuare consider homosexualitatea o deviatie dar nu una condamnabila. Atata timp cat nu sunt fortat sa ”accept” normalitatea si totul se reduce la toleranta, nu vad de ce m-ar interesa. In continuarea, uniunea strict civila intre parteneri de acelasi sex nu mi se pare a fi o problema, adoptia intrand insa in alta serie de premise.

Minoritatile nationale :  Lasand inutila corectitudinea politica la o parte, e cazul sa spun din capul locului ca este vorba despre tigani. Daca aversiunea mea fata de ei (bazata pe contact direct si prelungit cu destui indivizi) s-a mai domolit din diverse motive, nu pot sa iau partea hipiotilor veseli si fumati care sustin in continuare ca la noi e problema. Nu , problema e de ambele parti insa incepe si se va termina cu ei. As fi de acord sa se implementeze un program serios de educare si integrare atata timp cat aderarea la el nu ar fi o alegere ci o obligatie sanctionabila. In continuare cred ca am pondera serios problema daca am exclude din anumite drepturi orice persoana neinregistrata sau lipsita de orice forma de act de identitate pana la o anumita varsta.  Nu m-am hazardat in problema ”ciorilor”, problema ce a generat o intreaga coalitie online in jurul lui Cabral pentru ca am realizat ca daca nu era vorba de un actoras ce a demonstrat ca este un tip foarte inteligent si talentat (deci a demonstrat ceva), ci de vreun tiganus din Petrisor nu mi-ar fi pasat. As gasi atitudinea fata de minoritatea tiganeasca inacceptabila daca nu as sta pe o straduta curata unde exista o singura familie de rromi cu munti de mizerie in fata casei , ai caror copii ies dimineata in mijlocul strazii pentru a urina desi poseda un automobil nu tocmai ieftin. As urla ”Discriminare” in fata atitudinii unor soferi Ratb daca n-as sti ca ai lor copii sunt batuti saptamanal de tigani. Pana la schimbarea atitudinii romanesti, mai e mult de lucru de ambele parti.

Eugenia :  Desi am realizat ca selectia  stricta la nastere este imposibila stiintific si umanitar in momentul de fata, militez in continuare pentru reducerea populatiei si pentru interzicerea si amendarea procreearii in conditii sociale precare. Daca de-abia ai bani pentru o paine si doua sticle de posirca  nu ai de ce sa chinui un copil aducandu-l pe lume cu speranta ca poate va supravietui desi tu nu tii efectiv la el. Romanii verzi se plang ca ne-a scazut populatia fata de oribila perioada ceausista unde mamele eroine aduceau cate 10 idioti la lumina si ca se inmultesc tiganii. Problema reala este ca se inmultesc oamenii fara nicio sansa de a reusi, indiferent de etnie. Contraexemplele de genul ”dar uite, Gigel a reusit” sunt niste tampenii bazate pe premisa ca din 100 de oameni rasariti zilnic in jeg si saracie, 40 au murit, 40 sunt in inchisoare, 18 subzista iar doi au intrat in clasa de mijloc.

Persoanele cu dizabilitati : In continuare sustin ca persoanele cu dizabilitati sunt cea mai discriminata categorie sociala din Romania. Oameni cat se poate de normali, talentati si foarte capabili dar blocati de vreun accident sau o nefericita mostenire genetica sunt fortati sa ramana inchisi in casa pentru a nu ”oripila” sau pentru simplul motiv ca nu au rampe de acces nici macar spre farmacii. Intr-o tara precum Cehia poti vedea cupluri de oameni blocati in caruciorul cu rotile care se bronzeaza supravegheati de la mica distanta de un asistent social angajat special pentru ocazie.

Sistemul inchisorilor : Parerea mea in domeniu a ramas cat se poate de constanta : Pedeapsa cu moartea pentru cazurile grave, aplicata fara proces in cazul unor prinderi in act (gen surprindere video a unui ucigas de copii) si programe de reintegrare speciale pentru cazurile usoare. Noile serii de teste ADN disponibile chiar si dubioasei Politii Romane ar trebui sa ajute. Cazurile medii ar trebui sa ramana la latitudinea unor tabere de reintegrare, inchisori extinse si organizate sub forma unor comunitati reale. Eliberarea cuiva pe caz de boala mentala ar trebui complet eliminata. Ai ucis zece oameni dar s-a demonstrat ca nu ai discernamant ? Cu ce ma incalzeste ? M-as simti mai bine sa te stiu mort decat alaturi de oameni care poate s-au internat intr-un azil in urma unei depresii puternice ?

Nationalismul : Militez in continuare pentru demitizarea istoriei, pentru eliminarea aberatiei national-crestine si inlocuirea ei cu un patriotism real si fondat . As prefera sa nu ni se mai predea faptele de vitejie ale unor psihopati medievali irelevanti cat succesele stiintifice ale unor oameni ce au lucrat in mediu vitreg. Macar odata se ne uitam la cei care au reusit prin munca, nu la ”divinii” nascuti cu sceptrul si furca in mana.

Educatia politica : Romanii au o scarba nativa de politica, insuflata fie de parinti ignoranti si dezobisnuiti cu exercitiul democratiei fie de asocierile ignorante din media reduse la Vanghelie = politica. Cu o minima intelegere a mecanismelor politice si ideologice, sanctiunile ar putea sa fie mult mai drastice iar romanii ar intelege ca partidele politice din ultimii ani sunt doar consecinta legislatiei ce aproape ca interzice dreptul la asociere si a votului dezinteresat. Daca in Anglia iti poti face partid cu trei verisori si doua acte, in Romania e nevoie de zeci de mii de semnaturi doar pentru a incepe procedurile.

Sistemul de vot : Presupunand existenta unei minime educatii politice, sistemul de vot care sa respecte votul in alb si balotajul mi se pare in continuare o solutie decenta. Sa fim seriosi, nu vom avea niciodata o clasa politica de care sa fim mandri, dar macar sa atragem atentia altora asupra starii actuale.

Sistemul superior de invatamant : Recentele evenimente din jurul fabricii de diplome Spiru Haret sunt poate un semn de insanatosire. O sa fiu insa si mai multumit cand numarul de studenti din Bucuresti se va fi redus la 10% (comparabil cu centrele universitare mai serioase). Facultatea nu ar trebui sa fie un drept, ci o aspiratie.

Drepturile copilului : Spuneam cu ceva vreme in urma ca unii copii merita o palma sau cel putin o admonestare minora. Asta ar fi o afirmatie pe care nu o mai pot sustine cu studii sau logica. Sunt prea tanar dar in continuare cred ca niste palme  usoare date la momentul potrivit te pot scuti uneori de luni de ”psihologie pentru minori” desi tind sa cred ca nu le-as putea aplica niciodata copilului meu (dintr-un viitor nu foarte apropiat).

In continuare am o problema cu legislatia mult prea usor de pacalit in cazul ONG-urilor, cunoscand cel putin cinci ONG-uri capusa ale caror patroni mi-au provocat o greata greu de surmontat. Intr-o discutie cu Geo ii explicam ce deserviciu imens fac afacerile politice cu ONG-uri celor care chiar isi merita aia 1% din impozite. Administratia nationala si locala este iar un domeniu in care am putea scuti vreo cateva mii de caratori de hartii de meserie.

P.S : Voiam sa mai comentez si pe tema agresiunilor ideologice evreiesti si a altor minunate boli ale societatii romanesti dar parca n-am chef sa pornesc o condamnabila polemica la limita legalitatii.  Pana la urma, ideile cu-adevarat aplicabile nu vin de la torenti sau intoleranti, indiferent de problema. Ele apar din dialog si confruntare ideologica.Sa nu uit : referinta  la Jeffrey Archer din titlu este pur intamplatoare.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

48 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mariuskl

In mare parte din probleme as fi si eu de acord. Totusi as mai avea o mentiune legata de sistemul inchisorilor.

Se stie ca in inchisoare nu faci nimic. Stai departe de societate pentru a nu o mai putea face rau cuiva. Mai esti batut din cand in cand de gardieni, dar asta e, sistemul e imperfect. Totusi, daca tot ai savarsit o infractiune, de ce sa stai degeaba. Mai bine te punem la lucru.

Mi-a trecut prin minte cat am fost in Retezat ideea unor “inchisori agricole”. Sunt multe terenuri in Romania care nu sunt lucrate corespunzator si care pana la urma cu “ajutorul” detinutilor pot aduce profit. Asta e doar o idee, mai sunt multe chestii la care prizonierii pot lucra, doar pentru a nu mai freca menta in inchisori pe banii populatie.

kingquizz

Chiar ca este o tolba dar, din pacate, este amestecata cam rau.
Nu mi-a placut, indeosebi, partea cu Eugenia. Nimeni nu poate lua dreptul la procrere sau restrictionarea lui. Doar in China este asa ceva pentru ca la ei situatia este alta.
La noi populatia oricum scade si de-a lungul istoriei explozia demografica este cea care a sustinut dezvoltarea speciei umane, descoperirea de noi tehnologii s.a.m.d.
Indiferent cat de rele sunt conditiile materiale, dreptul de la viata este mai presus de orice.

kingquizz

Dap, corect. India este o bomba demografica si sunt cei mai idioti caci nu fac nimic pentru rezolvarea problemei. Mai acum ceva timp cand a fost cutremurul ala gigantic si aveau si ei pagube au refuzat asistenta celorlalte state. Sunt si infatuati si vai si amar daca ne uitam la nivelul de trai. Dar sa nu uitam ce cultura au, una nebazata pe valori materiale.
Din pacate, India si China vor domina economia globala tocmai pentru ca au un atu demografic.

Emma

Excluzand toate celelalte idei, faptul ca credinta e ceva personal e un motiv suficient sa nu fie ‘putere’ in stat.
Alegerile personale, altele decat religia, sunt reprezentate de grupuri, organizatii, etc. ne sprijinite de catre stat. Asta e deja si discriminare…

Problema cu inchisorile si cei cu probleme psihice. Totusi ar trebui sa exista o delimitare intre sanatoriile pentru persoane cu probleme psihice minore, spitalele de nebuni pentru oameni care pot reprezenta un pericol social si inchisorile-spital pentru cei ce au comis fapte grave.

Vlaicu

Cu toate ca sunt de acord cu pedeapsa cu moartea pentru anumite categorii de infractori: pedofili, cei care maltrateaza copii in orice mod… totusi nu poti aplica pedeapsa cu moartea fara proces. Se poate ajunge la abuzuri mari.

Robotu' de serviciu

Pedeapsa cu moartea fără judecată pentru cineva prins in fapt… hmmm… dacă cineva falsifică o astfel de înregistrare? Îl omorâm fără nici un fel de analiză, apoi constatăm ca e nevinovat… cam nasol…

Dojo

Pedeapsa cu moartea este necesara. La fel si un sistem de institutionalizare ‘colonie’, dupa cum precizati voi deja. Eu as baga acolo si cersetorii. Te prind pe strada? 6 luni la “centru”. Locatia sa fie ingradita, suficient de mare pentru a include vreun atelier ceva sau o ferma, magazin etc. Un mic orasel. Primii “clienti” vor locui in baraci de constructii (cum is alea pe santier) si vor construi cladirile pentru centrul respectiv. Primesti mancare si haine (pe baza muncii depuse) si niste banuti pusi intr-un cont, ceva. Cand iesi de acolo vei fi stiind o meserie, ai trait pe munca ta, chiar daca “institutionalizat”, si poti trimite un leu in Moldova sau de unde vii. Te-am prins din nou pe strazi la facut rahaturi? Mergi inapoi .. La faza cu eugenia sincer iti cam tin partea. Sunt mii de cupluri “mature” financiar care totusi stau si cugeta de 4 ori pana sa faca un bebe. Majoritatea celor care “fata” nu au bani pentru tuica, necum pentru un copil. Dar iti sar aia cu drepturile omului, daca nu o lasi pe piranda sa fete 15 puradei, asa ca e si asta cu intoarsa … Imi plac cam toate punctele “rezolutiei”.… Read more »

AzazZelo

Referitor la punctul ‘Educatie’ >>am mari dubii ca se va face intr-adevar ceva. Intentiile lui Andronescu au fost da bune, insa tot ordinul partidului va prima. Se va incerca ‘punerea in legalitate a facultatii’.

Referitor la procreerea in cadrul fam ‘care nu au dupa ce bea apa’-no comment. Asa ar trebui sa se faca, insa ar cam interfera cu drepturile omului si ma rog ..insa, subscriu, asta ar fi sg solutie viabila ..

Biserica, poporul Ortodox….cred ca exista oameni foarte credinciosi in Ro., insa constituie cred eu, sub 1% din masa populatiei…restu’s ori superstitiosi, ori ipocriti, ori prosti gramada..insa da, oficial toti estem credinciosi 100%+ 🙂

Mircea Popescu

Ca sa raspund intrebarii adresate altor bloggeri, eu le-as aplica pe ale mele, chit ca nu cred c-am facut prea multe.

Cat despre ideile tale, imi par usor fasciste si destul de naive, mai ales partea cu eugenia, detinutii care vor munci pe plantatii, etc.

Lucisfera

Pai, draga d-le Popescu, de ce nu vii d-ta cu ceva nou, si, eventual, mai putin “nazist”? Deci niste chestii normale, naturale sunt considerate emanatii naive/fasciste? In cazul asta, intreaga natura este “fascista”, caci ea face selectia asa cum trebuie…
Mare ti-e gradina, nene, si multi au sarit gardu’!

Mircea Popescu

Nu stiu cine-i Lucisfera ceea (si dupa comentariu, sincer nici nu ma intereseaza). Dar :

Nu exista o “selectie” mai corecta decat selectia care are loc deja, in fapt. Intelegi cum zic ? A proceda altfel inseamna sa te declari tu pe tine drept “natura”, ceea ce nu poate fi decat un fals. Numit, indeobste, fascism in zona asta, totalitarism in altele, etc.

Mircea Popescu

Mei, nu conteaza daca tu, subiect al selectiei, crezi despre ea, selectia, ca functioneaza au ba. Ea functioneaza implicit.

Ca tu nu esti de acord cu directia in care merge, asta nu poate fi o problema a ei. Poate fi doar o problema a ta.

Asta nu o face o problema nelegitima neaparat, dar nici nu poti face abstractie de firul logicii.

WhiteWolf

Nu intentionez sa polemizez cu nimeni si nici sa ma adresez cuiva in mod special insa, “selectia” de care se face vorbire in cele comentate de M.P. imi pare a fi cel putin subiectiva (ca sa nu zic ciudata) cata vreme exista penitenciare supra-aglomerate – nu doar in Romania – tribunale si judecatorii depasite la propriu de numarul de dosare si o protectie vis-a-vis de cei defavorizati tot mai stramba daca se construiesc mai usor adaposturi pentru caini decat pentru oameni. Asta ca sa nu mai pomenesc de felul in care omul se joaca de-a Dumnezeu atunci cand acorda “asistenta” la procesul nasterii cu mult dincolo de selectia naturala, cand statul institutionalizeaza pe cei cu handicap ori singuri pe lume doar pentru a-i lasa de partea cealalta a portilor cand devin majori chiar daca sunt la fel de handicapati sau singuri ca in momentul intrarii in respectiva institutie. Nu sustin nazismul, xenofobia sau ultra-nationalismul cum nu aprob nici asuprirea celui slab de catre cel puternic ori superioritatea rasei umane doar petntru ca are armament modern. Nu ma situez in acest moment nici in vreo ipotetica tabara pro sau anti Krossfire; se poate spune ca-l citesc la fel ca si altii,… Read more »

Mircea Popescu

Ei, eu sunt in tabara pro-kross, cum de altfel mi se pare ca omu’ stie. Deci nu-i chestia ca urmeaza sa ne paruim/bosumflam amu-ni.

Nu neg ca actiunea oamenilor, cu necesitate neuniforma, si deci stramba si subiectiva are un efect asupra rezultatului final al selectiei naturale. Dar asta nu invalideaza principiul. Sau ma rog, nu vad eu de ce l-ar invalida.

Roxana

Pornind de la Metallica’s “speak the words I wanna hear, to make my demons run”, concluzionez: Laicizarea: mai scriam şi pe blogul meu că religia e arma cu care se controlează masele. Credinţa personală e ceva de apreciat, aşa că fiecare e liber să creadă în ce vrea el. Până acum eu, frate-miu şi tu ne dăm dreptate la capitolul religie. Minoritatile sexuale: atât timp cât nu se mai dau la mine fete, ca în Amsterdam, totul e ok. Homosexualii pot fi cei mai buni prieteni ai unei fete, până în momentul când se dau la prietenul ei. Atât timp cât au talent artistic şi aduc lucruri bune societăţii, nu sunt un pericol. Dar total de acord la faza cu adopţia: copilul nu a greşit cu nimic încât să nu aibă dreptul la o familie normală. Deşi dacă ne gândim la situaţia din orfelinatele româneşti, poate că le-ar fi mai bine cu doi bărbaţi/două femei sub acelaşi acoperiş… Minoritatile nationale: încă din 1866, când aveam oficial prima Constituţie, se garantau drepturi minorităţilor. Suntem toţi oameni, aşa că trebuie să învăţăm să convieţuim. Ţiganii, dacă ar fi educaţi, ar fi cei mai buni afacerişti, pentru că au în sânge tupeu şi… Read more »

jorjette

Ideea cu detinuţii reintegraţi am întâlnit-o în Italia şi a persoanelor cu nevoi speciale.În plus la noi În Romania există serviciul de probaţiune care se ocupă de reintegrarea persoanelor cu delicte uşoare, îi reintegrează sub supraveghere.
În plus, despre pedeapsa cu moartea, eu una nu prea sunt de acord.Sincer am intrat în contact cu persoane care au comis delicte destul de grave, am comunicat cu ele şi vorbiţi neştiind ce se află în spatele acestor poveşti.O să vă spun un caz, dar fara prea multe detalii…o mama ucisa de proproiul copil.Mama a vrut ca ea alaturi de copilul sa se otraveasca la moartea sotului , insa copilul nu a vrut sa faca acest lucru.Si mama ii spunea in fiecare zi timp de multi ani ca nu mai au pentru ce sa traiasca pana intr-o zi cand copilul a inceput sa auda niste voci care ii spuneau sa o omoare.De ce sa-l omoram si pe el acum.E doar un exemplu…
Ar fi multe de spus dar intru prea mult in detalii si deja e prea mult…

WhiteWolf

He, he….
Nu negi, sesizezi subiectivismul insa concluzionezi ca nu se invalideaza principiul
Pai si-atunci, daca nu-i (chiar) fascist si totalitarist – nenea Krossfire -, de ce nu duci ideile si dincolo de principiu ? Macar asa, de dragul exercitiului si-al diversitatii.
🙂

Mircea Popescu

Pai hombre, daca voi vreti sa va apucati sa re-incercati greselile istorice, eu sunt cel mult dispus sa va atrag atentia. Been there, done that.

E, pana la urma, dreptul fiecaruia sa aleaga daca invata din greselile proprii sau din greselile altora. Da-n rest, duce-ti-le pana-n zid, cu il Duce-n frunte, ce-am io ?

Roxana

Kross, my point era că nu avem de ce să-i mulţumim statului. De ce? Pentru ce? Cu ce?
De fapt, o persoană cu handicap (să nu vă aud că spuneţi handicapaţi!) are tot dreptul să primească ajutor. Trebuie să mulţumeşti pentru ceea ce ai dreptul? Nu, în niciun caz.

Guiţă e doar peste măsură execrabil. Nu mai vorbi de el, îmi piere cheful de festival şi de bere. :))

Mircea Popescu

N-am inteles teoria asta cu are tot dreptul.

Banii statului sunt banii mei. I-am rupt eu piciorul ? Nu. Deci, n-are “tot dreptul”. Primeste un ajutor, pentru ca eu, el si tot restul lumii suntem de acord ca nu-i usor sa traiesti cu un handicap, si ne-am dori o societate in care lumea traieste usor.

Dar ESTE un act de bunavointa din partea societatii, reprezentandu-ne pe noi toti, iar nu un drept, de nici un fel.

Roxana

Şi un copil care s-a născut cu malformaţii nu are tot dreptul?
Sau un soldat care şi-a pierdut membrele în război, apărând patria nu are tot dreptul?
Eu nu vorbesc aici de oameni care şi-au rupt un picior pentru că circulau de nebuni cu 200 km/h sau de puşti care au vrut să se sinucidă şi nu le-a reuşit tentativa.
Eu mă refer la oameni care au ajuns aşa din cauza lipsei de implicare a statului sau din alte evenimente nefericite, de care nu se fac responsabili.
Şi act de bunăvoinţă numeşti tu serviciile în batjocură sau pensiile de handicap? Adică, la ce le ajung? În nici un caz să “trăieşti uşor”.
Şi în România nu sunt încurajate serviciile speciale pentru cei care nu pot lucra în condiţii normale. Sunt mulţi oameni care ar prefera să lucreze undeva, pe un salariu mic – oricum mai mare decât ceea ce îi oferă statul – , dar nu au posibilitate în ţara lor.
Societatea care vrea să le ofere o viaţă uşoară nu îi încurajează, ci îi izolează pentru handicapul lor.

Mircea Popescu

Nici un copil care s-a nascut cu malformatii nu are dreptul. Nici un soldat care si-a pierdut membrele in razboi nu are dreptul, in sensul propriu al termenului. Da-aia ii si zice sacrificiu de sine. Problema e ca nu poti sa faci distinctii ad hoc, dupa necesitati. Cand vorbesti de-o categorie, trebuie sa faci afirmatii valabile pentru toata categoria. Faptul ca oamenii nu sunt, nu se simt, sau nu pot fi considerati responsabili de nenorocirile ce i-au atins NU INSEAMNA ca statul, societatea, sau alti oameni ar fi responsabili. Uneori, ai ghinion. Pur si simplu, asta e, si-i al tau. Nimeni nu “ajunge asa din cauza lipsei de implicare a statului”. Lipsa de implicare nu-i o cauza, pentru ca statul nu are o obligatie principiala de implicare. Tot ce primesti este un act de bunavointa. Daca ti se pare ca ceea ce primesti e putin, asta e. Tot primit, si tot act de bunavointa este. Asteptarile asistatului nu sunt criteriul dupa care se judeca calitatea asistentei. Cat despre restul discutiei : suntem de acord ca societatea si statul fac aici mai putin si mai prost decat alte societati si alte state. Tot asa cum fac drumuri mai putine si mai… Read more »

jorjette

Auzea vocile celor care muriseră din familia lui care îi spuneau să-şi omoare mama, mai apoi să se sinucidă, lucru care nu s-a mai întâmplat…Toată viaţa o auzise pe mama care nu mai vroia să trăiască…De vorbit e foarte simpluCei care sunt bolnavi mintal trăiesc în alte realităţi, de asta nu reuşim să-i înţelegem.Mulţi dintre noi nici nu vrem acest lucru.E nebun şi atât.

jorjette

Şi încă ceva, nici unul dintre aceste detalii nu a apărut în presă, doar că şi-a ucis mama şi cum a făcut acest lucru.

mArius

Legat de tigani, e chiar atat de greu, daca vezi 9 tigani din 10 ca fac o tampenie, sa ii blamezi doar pe cei 9 si sa te opresti acolo ? Atat.
Multi dintre ei se ascund in spatele acestei generalizari de care suntem si noi vinovati.

jorjette

Da aşa este, dar se pare că el este cel pe care noi toţi când îl vedem la tembelizor îl judecăm…bestia, animalul…nu?Mă înşel?

strelnikov

deci iti dai seama ca si numai una, oricare, din problemele pe care le ataci aici ar fi de ajuns s’o disecam o luna?:)

anyway, in linii mari i like ur attitudine. dar sunt o groaza de detalii. uite unu la nimereala: pedeapsa cu moartea: e destul de clar ca singura justificare a ei, in zilele noastre, e pur simbolica: o executie, in texas de ex, costa cateva milioane de $ [mai mult decat ar costa intretinerea respectivului in inchisoare toata viata]. apoi, nu s’a putut demonstra niciodata, statistic, ca “frica” de pedeapsa cu moartea reduce infractionalitatea.

nu vreau sa spun ca rolul simbolic al acestei pedepse nu e important. doar ca nu are legatura cu “eficienta” sau economia resurselor.

pomenea cineva aici de “lagare de munca” pt detinuti. acelasi lucru: nici un sistem de genu asta n’a “funcionat” vreodata. pana si Gulagul sovietic, care cuprindea milioane de indivizi, se pare ca a lucrat in pierdere. un singur tehnician bine pregatit/platit e mai eficient decat 20 de detinuti [si nu trebuie supravegheat]. etc.

Roxana

Adică vrei să spui că munca silnică nu-i face pe deţinuţi să se caiască ? să le pară rău pentru fapta lor?
Vor fi oameni care îşi vor da seama de greşeala lor, alţii care sunt atât de nebuni incât or să li se pară că noi suntem cei care judecăm greşit.
Nu poţi lua viaţa nimănui, da, dar atunci când o iei, tu mai ai dreptul la viaţă?
Nu e de dorit să-i uşurezi situaţia unui deţinut printr-o executare. Mai bine să trăiască şi să-i pară rău.
Oamenii ăştia de ajung criminali sunt marcaţi încă din copilărie de rude sau de alţi criminali, violatori, spune-le cum vrei.
Li se pare normal să plătească cu aceeaşi monedă celor care seamănă cu agresorii lor.
Nu ai cum să-i îndrepţi, cum să-i vindeci 100%.

Recomand un film: A clockwork orange.
O să înţelegeţi mai multe din el. 😉

starchim01

Gândesc:deținuții să fie puși la muncă,de acord.Asta în timp ce unii din cei care au un loc de muncă joacă cărți,beau (la locul de muncă,în timpul serviciului) etc.Distractivă treabă.

Lucisfera

Deci toti dementii pot avea circumstante atenuante fiindca in copilaria lor au fost la randul lor agresati/violati etc.? Sau numai unii dintre ei? Misto, am mai auzit placa asta. Ce te faci atunci cand ei dau la cap persoanelor care nu le amintesc in nici un fel de agresorii lor, asa la intamplare sa zicem? Logica de kkt. Sorry, baby. Si am vazut si CLOCKWORK ORANGE, mersi. Sincer, iti recomand sa iei astfel de specii acasa si sa scoti “omul” din ei. Si poi, mai vedem noi…

Ciolanus

1. BOR e supercorupta si ne punem serios intrebarea daca exista sau nu Dumnezeu.
2. Sa fie la ei acasa, nu ma deranjeaza cat timp stau cuminti in banca lor.
3. Idem 2.
4. Discutabil.
5. Sunt de parere ca irosim o forta de munca prin faptul ca nu ii folosim. Plus ca ii torturam psihic cand ne uitam la ei ca la niste extraterestii.
6. Despre vot e mai greu, nu vad in viitorul apropiat candidati seriosi. La toamna merg cu Crin 😉
7. Dupa a mea umila parere, sistemul e praf, sunt foarte putine universitati unde chiar inveti ceva, iar despre cele private … ma abtin.
8. Copiii trebuie “corectati” cu o palma, o cearta, le mai restrangi programul de iesit din casa,tv sau pc si atat. Fara batai ca-n filme.

Sa nu uitam ca nu e vorba doar de a avea drepturi, mai avem si obligatii :d

Roxana

@ Lucisfera: dacănu sunt marcaţi psihic de un eveniment nefericit din copilărie sau adolescenţă, atunci e pur şi simplu nebunia şi setea de sânge de vină.

Nu le caut scuze. A NU se înţelege greşit, dar există ceva ce îi determină să fie criminali. Trebuie să fie.
Când ajung la psihologia judiciară, probabil am să găsesc un răspuns.
@Kross: vezi să nu se încingă discuţii pe teme distr-astea fără mine. Revin într-o săptămână. 🙂

Drace

Cheltuielile privind executarea pedepsei cu moartea pot fi recuperate din trnasmisiunile TV si publicitate, in plus, in felul acesta si impactul asupra potentialilor infractori va fi mai mare. 😀

romania inedit

Sunt 95 % de acord cu tine , dar ar fi trebui sa scrii ca invatamantul superior sa fie facut pe bani , nu sa fie gratuit !

Roxana

Şi dacă faci pe bani şi nu gratuit, nu te gândeşti câţi bişniţari şi-ar trimite odraslele la maimuţărit în facultăţi?

[…] O tolba cu idei – Rezumarea unor mai vechi concepte sociale […]

[…] Daca la baza definitia  nu e gresita, zona in care bate autorul  e una pe care am vizitat-o si eu cu ceva timp in urma. Situatia actuala ne arata ca am depasit perioada in care “tiganii” erau un grup clar […]

48
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x