Votul alb si balotajul
Nu am fost complet strain de alegeri in cadrul diverselor invazii de afise si fluturasi din ultimii doi ani : referendum, uninominal, europarlamentare, locale si parlamentare. La locale am facut chiar efortul de a aduna cateva perle din fluturasii de campanie . Am incercat sa explic rudimentar (ignorand oarecum realitatea politica actuala) conceptele de stanga si dreapta si sa-mi explic de ce exista o atat de mare scarba de politica in randul tinerilor .
Postul asta a ajuns cam tarziu pentru a mai releva noi si noi magarii din campania actuala, campanie care seaca bugetele publice intr-o perioada in care pana si in Muntenegru se economiseste. Aceleasi mesaje ieftine, aceeasi lipsa de discernamant in asocieri (”Garantat Vanghelie” ?) si aceleasi discursuri apolitice , lipsite de ideologie si de mesaj. Cum mama naibii sa promiti metrou ca viitor parlamentar (Elena Udrea), cum sa promiti pensii mai mari sau parcuri intr-un colegiu in care nu ai niciun control ? De la ultimul gunoier pana la directorii executivi ai vreunei multinationale, lipsa de reactie la promisiunile ilogice se vede de vreo 3-4 ani. Era suficient sa spui ca vei fi prezent la macar 60% dintre sedinte si ca vei ridica mana cand se va discuta ceva ce priveste colegiul tau.
In timp ce altii ne spun ca vor planta 3000 de pomi, Compact incearca sa ne informeze in legatura cu votul alb sau votul de protest. Votul alb ar consta in punerea votului in urna fara alege vreun candidat , aceste voturi fiind numarate separat fata de voturile nule (voturi prost aplicate). Balotajul, ca notiune se refera la ”situatia în care, la o alegere, nici un candidat nu întruneşte majoritatea de voturi cerută de lege (DEX 98)”.
Intr-o tara civilizata balotajul nu s-ar referi doar la diferentele insesizabile dintre candidati care ar face necesar un al doilea tur, ci si la nefericita situatie in care exista foarte multe voturi albe si orice rezultat devine irelevant. Da, exista astfel de legi in destule tari si culmea, acolo partidele de la putere au suficienta grija ca asa ceva sa nu se intample trimitand in fata oameni vizibili.
Cum ar functiona la noi ? Pana sa apara variabila votului uninominal, ar fi fost ceva mai simplu : prea multe voturi albe => alte liste de la partide (cu oameni schimbati eventual). Cu uninominalul in fata e mai brutala schimbare : Ar trebui schimbati toti oamenii, de la toate partidele pentru ca nu s-ar putea sti cauza voturilor albe (poate unii ar vota in alb numai pentru a putea alege un alt om de la acelasi partid).
Daca am aflat cum ar functiona la noi, as putea sa presupune si de ce nu ar functiona :
1.Pentru ca politicienii sau cel putin cei din staffurile de campanie sunt de multa vreme constienti ca nimeni nu da doi bani pe rahaturile lor de promisiuni si pe jegurile lor de moace (by the way : Danut Liga seamana leit cu un repetent din fosta mea scoala generala care se lua de cei din clasele 1-4) . Daca votul alb ar fi o optiunea viabila ne-ar trimite tot aceeasi retardati pana am votat in scarba, cum facem si acum.
2.Pentru ca exista intr-adevar posibilitatea de fraudare. Un vot alb poate fi oricand fraudat la numarare (aplicata o stampila de vot aiurea). As fi vrut sa cred ca e doar o aiureala disperata a unor politicieni dar s-a mai intamplat
3.Pentru ca s-a ajuns la fundul galetii cu idioti dornici sa se faca de cacao prin alegeri. E clar faptul ca majoritatea partidelor nu mai au oameni cu o minima expertiza in vreun domeniu administrativ sau cu figuri cat de cat umane care sa apara pe afise.
4.Pentru ca in politica romaneasca treburile merg ca in blogging (vedeti ilustrii anonimi aparuti in diverse topuri) : Majoritatea celor care voteaza sunt deja inregimentati de un partid sau altul sau sunt la randul lor membrii in aparatul administrativ datorita unui politician. Da, aia 30% din tara care voteaza (50% in statisticile oficiale) sunt in majoritatea lor deja spoiti in culorile vreunui partid sau dependenti de pomana altuia.
Sfatul meu : As vrea sa va spun sa votati insa tot holbandu-ma la listele pentru colegiile din Bucuresti imi dau seama ca in cazul in care as avea drept de vot aici as face spume. Deci, votul in alb ramane o optiune care ar putea trage un semnal de alarma in afara tarii daca ar fi suficient de puternic exprimat si nefraudat.
P.S : Puteti citi articolul asta pentru niste cifre estimative (cam 2 milioane de euro in cheltuieli) si cateva numere de RANITI in campania electorala actuala. Cat material si ce de bani aruncati pe fereastra. Ma bucur ca nu suntem naiba in pragul vreunei crize financiare ceva…
P.S 2 : In alta ordine de idei, wpolitika ma anunta ca Ungaria a falimentat.
Mi-au luat-o înainte, dar oricum am să scriu din cu totul altă perspectivă.
Eu mă gândesc la votul anulat de mâna mea. Desenez o maşinuţă, un porc, un penis, eventual, pe care aplic ştampila. Aşa nu poate fi fraudat, şi nici nu oferă girul unor jigodii care să nu facă nimic de el.
Eventual un cap de maimuta pe care pui stampila votat ?
Absolut orice. Numai să mă pricep să desenez. Nu am voie să stau foarte mult pe acolo, că luam cu mine şi creioane colorate.
Maimuţa e o idee. Mă apuc de exerciţii de mâine.
Poti face un desen explicativ cu moacele unor candidate din colegiul tau.
Neah…dar merg pe mâna lui Vadim, că la Senat este în colegiul meu. La femei, de cine naiba să mă iau? De Theodora Bertzi? E suficient că este nevasta lui Ducu, nu-i pot face mai mult de atât :))
ce uita lumea e ca ei voteaza doar 2 insi din 450. cat de minunati si bine intentionati ar fi ei, tot nu pot face rahatul praf daca nu sunt mai multi. Clar? mi-e rusine cu Abramburica, dar chiar sa garanteze “care este” pentru rectorul de la Poli? e rusinea maxima. la valoarea si banii ei plecam imediat din politica. eu voi vota pe principiul raului cel mai mic, adica cel mai putin rau dintre cei mai rai, daca nu am alta preferinta. la actualele alegeri mi-e scarba ca votul meu (nu ca as fi eu mare destept) este egal cu al tuturor betivilor cronici, drogatilor, tiganilor ce nu muncesc, tuturor cersetorilor, oamenii ce nu stiu pe ce lume traiesc, etc. si la fel de scarba mi-e ca unii vor vota pentru un kg de zahar, ulei, o halba de bere, doi mici, o friptura sau mai nou, poza pe buletinul de vot. @krossfire,crezi ca daca dam buletinele goale rezolvam ceva? astia le anuleaza si gata. sau voteaza ei in locul nostru pe cine da mai mult. tot pentru krossfire, de ce trebuie sa aleg doar un singur om cand in total sunt 450? nu e ca la primarie, pres… Read more »
Intram cred deja in discutia Uninominal vs. Reprezentantiv si nu intentionam. Din pacate nici cand au fost mai multi n-au facut mare lucru dar intr-adevar au mai miscat in unele coalitii.
mie imi convine uninominal, dar sa pot vota atatia cat intra din judetul meu. nu doar 2 din 7.
Îmi doream ca primul meu vot să fie unul alb, mă rog, nu unul în care dai foaia goală, românaşii sunt cam şmecheri, ci unul în care să desenez ceva pe el, să pun 50 de ştampile pe buletin, şi alte chestii din astea. Ideea mi-a surâs de la început, considerând că ar fi o bună formă de protest (pe lângă campania “Vote for Nobody” pe care vroiam să o promovez, dar m-am lăsat) la măgăriile ce se fac în politica românească. Totuşi mi-am mai lărgit un pic bagajul de cunoştinţe cu ajutorul postărilor tale din trecut şi acum parcă nici votul alb nu mai are vreo valoare. Adică nu văd nici o diferenţă între a da un vot, a da un vot alb şi a sta acasă, uitându-mă pe pereţi (cum bine spunea şi George Carlin într-unul din numerele sale). Deşi m-am obişnuit, încă mai prezint efecte secundare la şocul pe care l-am avut lovindu-mă cu faţa de grămezile de prostie şi corupţie în care se scufundă ţara asta, şi mă simt fără putere şi speranţă şi simt că parcă nimeni nu mai poate fi de partea poporului, că nimeni nu mai poate face un lucru corect. De aceea… Read more »
Vezi , ti-au rapit si placerea votului…
Nu stiu daca este o solutie. Pentru ca votul in alb ar fi dat doar de cei tineri, cu acces la internet (unde se popularizeaza mai mult solutia asta) si cu destul spirit de fronda si educatie. Deci ai lasa votul si alegerile propriu-zise pe mana batranilor cu mai putina educatie, care nici nu au auzit si nici nu ar intelege conceptul de vot in alb. (1) Pe de alta parte situatia este si asa grava: votandu-se pe colegii , fiecare trebuie sa voteze in colegiul de care apartine, listele speciale care erau folosite anii trecuti, disparand. Cati studenti mai pot vota? Cati bucuresteni nu mai pot vota? Parerea mea este ca sunt cateva sute de mii. Si in toate orasele universitare pun pariu ca e la fel: studentii nu au mutatii, deci nu mai voteaza. Si cred ca nu numai studentii dar si multi tineri care au terminat studiile si au ramas in orase mari sa lucreze, si care nu au avut bani sa-si cumpere locuinte. Deci cine va vota: populatia batrana si cei de la sate. (2) Acum: daca punem impreuna concluziile (1) si (2) vom descoperi cine ne va hotara viitorul pe urmatorii 4 ani. Deci, inainte… Read more »
O sa “desenez” buletinul de vot, cele in alb posibil sa se coloreze, dupa cum spune si DeMaio, si vreau sa-l desenez , pentru a nu fi acuzat de Paranghelie, Horpan, Tembeliceanu ca stau acasa sa ascult manele in ziua de votare. Daca vor fi multe voturi “desenate” poate cineva se va intreba de ce.Sper ca “mita electorala” sa fie primita de alegatori , sa genereze repulsia votantilor fata de “spagarii electorali” , iar dupa consumarea “mitei” , “beneficiarul” sa voteze cu capul , nu cu stomacul.
Sa inteleg ca eu sunt singurul care are de gand sa bata 30 de km cu trenul doar ca sa-si exercite dreptul de vot. 😀
@wpolitika
si eu as face la fel (mai multi km totusi) numai ca atunci cand ma gandesc ce alternative am, ma i-a cu zbâtzul.
Nicdan : Problema ar fi ca cei care pot schimba ceva la nivel de vot nu prea au drept de vot in orasele gazda.
Sorin : Se vor intreba de ce, dar tot intre ei se vor vota.
Wpolitika : Stai linistit, ca si eu incerc sa votez in Valcea dar sunt inca nelamurit in legatura cu ”cine-s astia” 😀
@krossfire
Exact asta spuneam si eu la punctul (2)
Iar concluzia era: dat fiind neajunsul (2) ne permitem si neajunsul (1), adica votul in alb?
@Nicdan -Care este diferenta intre ce ar vota studentii fata de tarani sau manelisti, ca tot am vazut campanii in care mi se spunea sa nu ii las sa voteze in locul meu. Eu am de ales intre un candidat PSD, un fost deputat PSD care acum candideaza pentru PDL, iar din partea PNL candideaza Petre Roman!!! Singurul mod in care pot protesta este sa nu merg la vot.
@Drace
E tentant sa spui ca nu ai cu cine vota. Si in buna maura ai dreptate. Dar (si nu o sa spun eu cu cine sa votezi) undeva, o diferenta cat de mica, la nivelul partidului, nu neaparat al colegiului de care apartii, trebuie sa fie! Taranii si manelistii voteaza pentru cine le da un kilogram de faina in plus, sau o bere pe gratis. Ei nu stiu nimic despre ce au facut politicienii si nici nu-i intereseaza. Pentru ei, problema este a supravieuirii: adica a unui kilogram de faina. Daca votul tau nu este cu nimic diferit cu cel dat de ei, atunci iti dau dreptate: poti sa nu te mai duci. Daca este diferit: ai si tu un cuvant de spus!
Eu voiam sa o votez pe Udrea, pt ca e buna, dar acuma ca am vazut ca aia are sanse de castig, il votez pe zmarandescu :)))
poate ca la altii ar merge asta cu votul alb ca forma de protest. dar la noi sigur nu. in primul rand ca oricum iese cum vor baietii. in al doilea rand ca sa iasa cum vor ei inainte se inarmau cu stampile ca sa anuleze voturile contracandidatilor la numaratoare (mai puneau o stampila si se anula votul pe buletin). acum doar pun stampila unde trebuie.
ce vreau sa spun e ca eu nu am incredere in corectitudinea si democratia pe care le promoveaza ei.
poate doar sa fie pentru mine personal o forma de protest. sa fiu eu cu constiinta impacata. de genul “na ca am venit sa le dau o palma morala prin votul meu alb”. problema e ca votul meu alb se va transforma in vot rosu, portocaliu, galben sau ce e nevoie.
Mikel : Nimeni n-are incredere.
[…] https://www.krossfire.ro/votul-alb-si-balotajul/ […]
@Nicdan: Nu am nici cea mai vaga idee care dintre partide este preferat de tarani si manelisti pentru ca ofera ajutoare, cunosc un singur caz de la PDL. Eu in mod categoric nu am sa votez cu stanga, adica PSD si PDL, iar faptul ca PNL l-au pus candidat la unul dintre colegii pe Petre Roman, fost ministru FSN (actual PSD) si fost presedinte PD, actual PDL, ii baga in aceeasi oala, deci categoric nu am sa votez nici cu ei. Mai raman UDMR sau extrema stanga, PRM si PNG, categoric NU!
@Drace – cred ca romanii primesc zaharul si uleiul electoral si voteaza tot cu cine vor ei , cat despre optiuni, ai perfecta dreptate.
P.S.- nu cred ca taranii au ceva in comun cu manelistii.
@ drace
In mod normal sunt de acord cu pozitia ta: nici eu nu av vota stanga. Dar la noi exista stanga si dreapta? La noi exista ideologie? DA! IDEOLOGIA BANULUI PUBLIC! Si suna asa: “IDOLATRIZEZ BANUL PULIC, DAR SA FIE CAT MAI MULT”. CA mare deosebire intre partide nu este? Corect. Dar unele sunt mai sfidatoare decat altele. Unele se aliaza sfidand bunul simt al oricarui cetatean, in incercarea de a fura cat mai mult, pe termen cat mai lung si in cat mai mare siguranta.
Ca o completare: sondajele de dupa alegeri au aratat ca in mod traditional, electoratul PSD provine din mediul rural, e de varsta inaintata si are putina educatie.
Nic – nu stiu ce sa-ti mai fac. Cred ca e similar cu ce i se intampla lui Baghy pe cateva bloguri. Incearca sa pui alta adresa de e-mail acolo 🙂
chiar ma gandeam cand va da si Ungaria chix, cat despre voturi…nu ma prea intereseaza sincer sa fiu, pentru simplul fapt ca they all suck…
@Nicdan: Eu nu am sa aleg raul cel mai mic dintre doua, pentru ca ar insemna sa mint, si sa fiu unitar la minciuna politicienilor. Avem oamenii politici pe care multi dintre noi ii meritam, pentru ca si romanii simpli au scopuri marunte pe care incearca sa le atinga tot prin inselaciune si minciuna, exemple pot sa dau multe. Nu vreau sa mint si sa votez impotriva convingerilor mele doar ca sa nu castige un anumit partid, iar cand toti romanii vor face la fel vom putea spera ca se va schimba ceva. Pe politicieni nu ii intereseaza cu cine votezi, jocurile sunt facute, ei doar au nevoie ca un anumit procent dintre noi, cat mai mare, sa fie prezent la vot, pentru a putea spune ca sunt reprezentativi, pentru a avea credibilitate, un parlament ales doar de 15-20% dintre romani nu ar avea nicio putere.
@krossfire- am schimbat adresa de mail, dar impotriva convingerilor si intereselor mele! 🙂
@ drace
In mod normal, o prezenta scazuta la vot ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru clasa politica. DAR: nu o sa fie foarte mica, pentru ca iti ziceam mai sus, exista anumite zone ale societatii( batranii etc etc) care nu sunt foarte entuziasmati de revolte din astea, sau pur si simplu nici macar nu au auzit despre idei de gen “invalidat prin prezenta scazuta la urne”, SAU ei considera politicienii de-acuma buni! Deci prezenta la urne o sa fie!
Acuma: daca tu crezi ca politicienii au vreo jena legata de prezenta la urne: YOU’RE DEAD WRONG! Nu au avut nici cu demiterea lui Basescu, cand votul a fost zdrobitor impotriva lor. Nu vor avea nici de-acum inainte! Problema e urmatoarea: vrei sa voteze altii in locul tau, sau, atat cat poti, vrei sa spui si tu ceva.
@Nicdan -Categoric nu o sa votez impotriva convinegerilor mele, as deveni si eu ca ei. Categoric nu o sa merg la vot ca sa mint si sa fur.
No problem: Iliescu, Adrian Paunescu, Vadim Tudor si Dan Voiculescu or sa stie ei mai bine sa aleaga in locul tau! Si vina pentru ca fi, s-ar putea sa-ti apartina si tie!
deci, votam pe principiul “raul cel mai mic”
@ciolanus
Ca totdeauna! La asa oferta, asa vot!
ha. la noi in sector candideaza popa de la bloc. Si Dida Dragan. Ce-a ajuns si politica asta
Nic : Si acum nu am probleme.
Referitor la restul de comentarii : Ieri am auzit o babuta in 139 care spunea ca l-ar mai vota pe Vanghelie odata…
Hai sa luam toti factorii in calcul.
1. Clasa politica de cacao,toti o apa…
2. Absenta masiva la vot , nu sunt buni candidatii
3. Care este alternativa ?
4. Nu gasim alternativa – vezi pct.1
5. Alti bani alta distractie
6. Cine gestioneaza intre timp situatia existenta la noi
@krossfire
Aleluia!
Si daca mai prinde 4 ani babuta aia, sigur o sa-l voteze pe Vanghelie! Exact despre asta vorbeam, multumesc de exemplu
PNG – cel mai cinstit partid in momentul de fata
Andrey : Come on 😛
@Nicdan -In primul rand am sa sar peste ironia ta mult prea ieftina cum ca ti-ai schimbat adresa de email impotriva convingerilor tale, si am sa spun doar atat, ca toti cei care veti vota fals, doar ca sa nu iasa celalat, atunci cand si voi veti candida (unii), veti fi niste politicieni cu nimic mai buni decat actualii. Indiferent de rezultatul alegerilor nu voi putea fi acuzat eu pentru greselile celor enumerati de tine, in schimb voi sunteti deja vinovati pentru un Adrian Cioroianu de exemplu.
@ drace
Imi dau seama ca pare, dar aia cu schimbatul adresei de mail chiar nu era o ironie la adresa ta, imi pare rau daca ai crezut asa. Crezi sau nu, asta este un fapt, si il vei lua cum vei dori.
Intr-adevar Cioroianu (si mai multi inca: Chiuariu, Pacuraru etc etc) cad si in vina mea. Penrtu ca daca nu as fi avut eu vina asta, ai fi avut tu vina lui Nastase!
Imi pare rau , cred ca varianta cu votul in alb a cazut. Uite , scrie negru pe alb : ” Cetatenii din acest imobil vor vota, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, la Sectia de Votare nr.2 situata in …” Bine ca nu au hotarat si cu cine .
Da , e clar , sunt varza , am vrut sa spun : a cazut varianta cu neprezentarea la vot …Si daca tot m-am tampit definitiv si irevocabil , o sa dau si un copy-paste pentru o colinda , ca se apropie vremea : colindu’ crizei Moto: ” frunza verde doru Lelii/ am patima oboselii,/ fara munca, doar baut/ mancat, dormit si …..*!/.” saru’mana Vremi-de-Criza!/ te rugam: lasa-ne-n priza,/ chiar daca se vede tina/ nu ne stinge iar lumina…// iar, de te-o lucra ispita,/ nu ne lua din mana pita,/ rogu-te, si nici caldura./ bate vantu batatura,// ca ne-a luat UE guitzu,/ alambicu, micii, spritzu/ si ne-a dat in schimb plibatu’/ peste granita la altu’.// NATO ne-a adus o baza/ Si-n summit oameni de vaza,/ broscanii parcelatu’,/ tiganii turnulet-palatu’.// astfel am ajuns in topuri/ si-am deschis pretilor dopuri/ si-am facut bani pe terenuri/ Si-am facut credite-trenuri// dar uitaram ce-i aratu’,/ semanatu’, recoltatu’./ avem SUV-uri, nu tractoare,/ iara clasa muncitoare// are-o rugaminte mare/ in ajun de sarbatoare:/ da-o dracu de lumina!/ mai da-ne bani de benzina,// ca sa mai dam o tura/ si s-ascultam ro-manele:/ au-au zilele meleeee/ bani, femei si bauturaaaa// Le-a luat criza pe toateee/ Ca ne-a prins pe… Read more »
Drace, Nic : Omul chiar intra automat in Akismet spam datorita adresei lui !
@Nicdan -Nu, faptul ca PSD reuseste sa aiba o oarecare coerenta politica, fie ea si de stanga, si din aceasta cauza o oarecare masa stabila in electorat, in timp ce contracandidatii sai PDL si PNL au reusit doar sa bulverseze pe toata lumea prin orientarea lor ambigua, nu este vina mea. Mai mult decat atat, electoratul PSD nu e format numai din batrani, manelisti si tarani, cum poate iti place tie sa crezi, sa nu uitam subculturile foarte la moda acum printre tinerii “intelectuali”, ii poti vedea peste tot, in cluburi, pe strada, mandri de tricourile sau insemnele ce le poarta: “ghevara”, lenin, mao, cccp sau steaua comunista… cu cine crezi ca vor vota?
@Drace – te rooog mult, mai usor cu PSD-ul si coerenta politica , nu uita de reprezentanti de soi ai partidului: tatutul Ilici, matusul Nastase, liderul sindical Mitrea, persoana fizica Vanghelie, chiriasul de lux Geoana. Nu ca ar fi altii mai de soi in alte coloraturi “politicianiste” . Sa puna mana frumusel toate partiduletele sa-si faca (virgula) curat in curte, si apoi ma vorbim de coerenta. Cand vei fi sunat: “-Vrei in comitetul director la X, ca esti in domeniu , ai face treaba “, “-Da , vreau.” ,”-Atunci trebuie sa intri in PSD” , sa vedem daca raspunsul tau va fi tot “-Pot sa intru cu pula mai intai ???!!!!!!!” . Hai Drace, te rog ….. sunt satul de prefectii PSD care urla ca descreiratii “- bai pulica , vezi bah ca esti tanar , poate te dau afara, dobitocule , nu stii ca io fac ce vreu, nu ce-i corect !!!” . Tu vei spune , padure , uscaturi … bla bla bla, eu voi spune padurea rosie/mov/albastra/roz/cacanie …. uscat , uscat , uscat. Asteptam lastarii .. cat mai departe de trunchi.
@drace
In primul rand nu am spus ca DOAR batranii vor vota PSD-ul. DAr ala este publicul lor tinta si “nucleul lor dur”.
Apoi, a zice ca PSD-ul are “politica coerenta” este cam mult spus. In 1990 au manevrat lucrurile in asa fel, incepand cu FSN-ul, s-au insinuat la putere in asa maniera, si au beneficiat de credulitatea si dezinformarea populatiei in asa masura, incat si acum populatia de-atunci, acum imbatranita in buna parte, le asigura inertial votul. Multi il considera pe Iliescu “genial” sau ca pe un adevarat tatuc.
Stanga este la moda, intr-adevar in occident si in randul tinerilor. Nimic de zis- dar sunt in principal adolescenti teribilisti, si nu stiu cat pot acestia sa determine soarta unor alegeri.
Pe de alta parte , am gasit la domnul I.T.Morar postul asta:
http://morar.catavencu.ro/2008/11/26/romania-cu-opt-clase-si-mai-putin-va-decide-pentru-romania-cu-liceu-si-facultate/#comment-38839
Vlad, nici eu n-am chef sa o votez pe nulitatea penala de Udrea, nici pe habernauta de Luminitza si nici pe retardul de Zmara, ca e vot pentru Parlament, nu Mister Olympia.
O sa desenez pe buletinul de vot un cerc, o sa scriu in interior MAMA si o sa pun si motivul pentru care o votez: pentru ca spre deosebire de mafiotii astia mama mea e femeie cinstita. Va invit sa faceti la fel: la cateva zeci de mii de mame votate, una sigur o sa intre in Parlament. 😀
Cred ca ar trebui sa am inca un comentariu pierdut pe undeva……M-am incurcat si eu in adrese!
Scaevola : Stii ca ar fi o idee, dar cine stie cine si-ar insusi rolul de mama.
Nicdan : Da, se pierduse pe akismet.
Ciudat dar ”drace” are dreptate. Cel putin la nivel demagogic PSD si-a pastrat tematica (socialism de budoar si putin nationalism) pe cand ceilalti au tot baleat intre stanga si dreapta pana cand PD-Lul (pe care l-as vota totusi oricand in defavoarea PSD), in esenta un partid de stanga a inceput sa sustina ca salveaza dreapta romaneasca.
@krossfire – “cel putin la nivel demagogic” ? Of
Sorin : Trust me, daca e cineva care sa-l urasca pe Ilici si PSD-ul mai mult ca mine in preajma as fi fericit sa-l descopar dar le-am studiat discursul politic (cand am lucrat pentru o scurta perioada in PR-ul politic – nu pentru ei, stai chill, pentru un ”3rd party” care reprezenta o coalitie PNTCD – AP – PNL pe sectorul comunicarii non electorale). Studiind gogosile lor ieftine le-am descoperit patternul general si am realizat ca in prostia lor sunt coerenti, ceea ce e periculos.
@krossfire – poate vad eu gresit lucrurile , nu se tine cont de doctrina , orientare , te inrolezi acolo unde ai sanse sa-ti atingi obiectivele, fie ca sunt nobile , fie ca sunt marsave. Cred ca cei care urmeaza linia partidului nu au sanse sa ajunga “la vedere”.
Vezi din perspectiva unui potential membru de partid. Durerea mai mare este ca la oamenii simpli prinde ”coerenta” in promisiuni si rpeetarea ieftina a unor prostii.
Cred ca “varfurile” membrilor de partid sunt reprezentate de modul asta de gandire(in mare parte), si asta ar fi creiteriul care-i imparte in culori, nu titulatura sau coerenta promisiunilor electorale. Cred ca cea mai buna promisiune electorala ar fi (chiar si pentru oameni simpli) curatenia in “ograda”.
Nu vreau sa fiu zeflemist, am recitit ce am scris si raman la concluzia ca am fost foarte clar, nu stiu de unde ati scos o parte din voi unele chestii, ca vad ca cineva a inteles… apropo, se pare, cumva, peste timp, am fost colegi de partid. 🙂 PS. E imposibil sa il urasti pe ala mai mult decat mine.
@Drace- mai intai discreditam “oamenii simpli” care voteaza cu PSD pentru ca atat stiu ei. Tu crezi ca acesti “oameni simpli” vor vota cu PSD pentru ca le-au urmarit “coerenta politica” ????? Daca e vorba sa analizam “la nivel demagogic” aceasta “coerenta politica”, partial ii dau dreptate lui Krossfire, dar vreau sa cred ca votantii simpli sau “intelectualii” apartinatori unei subculturi nu mai urmaresc de mult asa ceva. Sper ca acesti oameni sa realizeze ca partidul apartinator in momentul de fata nu mai are insemnatate, ci persoana. E plina tara de “intelectuali” , tarani , manelisti (tot nu inteleg de ce sunt taranii pusi alaturi de manelisti – nu-i corect, cunosc multi “tarani” mai isteti decat noi) si batrani …. Ah , oare cine pula lui Hector mai gandeste asa , ca tot vorbeam de lastari …
Interesanta tema…
Ti-am raspuns si la mine, vad ca au observat si altii, in Ro nu ar merge votul alb din simplul motiv ca nu poti educa populatia la asa ceva. Totusi, e nevoie – din pacate – de mai mult decat o mana de bloggeri pt a crea un adevarat fenomen din votul alb, pt a obliga efectiv la refacerea alegerilor. Ceea ce nu se va intampla in viitorul prea curand. Daca mi-as misca fundul pana acasa, as vota alb. E singura solutie. Dar cum nu mi-l misc – am zis deja de ce – nu votez. Sa-i ia dracu. Apoi, vad ca se discuta mult despre studenti. Cica – am aflat eu azi, caci am fost plecata din tara o saptamana – se circula gratuit cu trenul de maine pana duminica seara. Nu am verificat informatia, ca am hotarat deja ca nu ma intereseaza, insa daca chiar e asa, bravo lor, ce sa zic. However, tot omor si frig si 87538 ore sunt pe tren, asa ca tot nu rezolva nimic. Interesanta si referirea la cei ce voteaza de fapt. Dar asta nu e ceva ce se intampla acum, mereu a fost asa. La toate alegerile procentul in rural era… Read more »
Arana : Imi e ca la un moment dat in Romania o sa se lase cu bataie.
Cred ca varianta votului alb ar fi discutabila daca ar exista alternativa. Cum nu sunt in stare sa vad alternativa, ma gandesc care pot fi rezultatele votului in alb. Un aspect ar fi : alti bani alta distractie (ce mult imi place in campanie electorala). Alt aspect ar fi: din pacate se poate si mai rau de atat.Mai e si faptul ca nu dau doi bani pe statistici (care ne aratau in 2000 o victorie zdrobitoare a PSD-ului la locale, si care ne arata acum ca 85% dintre romani ar vota X sau Y partid, iar 49 din 50 imi spun ca-si baga ceva in alegeri). Drept urmare o sa-mi anulez votul (nu ca ar conta pentru cineva).
Daca urna ar fi departe de ochii comisiei le-ai putea anula si pe altele :))
Chiar ma gandeam la o gluma gen praf de copt in plic sau alte tampenii dar e o gluma ilegala asa ca mi-au trecut repede ideile.
@krossfire – hai ca deja ai pus putin parf de copt, si pot sa spun ca-i chiar bun :)))))))))))
Concluzia a tot ceea ce am spus pe marginea articolului asta:
http://www.cotidianul.ro/nu_pot_schia-65816.html
Pro Democratia recomanda la randu-i votul alb ? Ce ciudat…
Nici nu va imaginati ce stare de euforie ma cuprinde de fiecare data cand bat cu stampila pe buletinul de vot, pana nu mai lasa urme. :)) iNCERCATI.
Astfel votez de vreo 4 ani. Credeti-ma ca e o sensatie placuta sa iesi din cabina si toti ochii sunt atintiti pe tine…
De data asta imi iau si un marker in cabina de vot.
Este momentul sa le transmit si eu mesajul meu tuturor politicienilor. :))
ROMANI TREZITI-VA DIN LETARGIE.
iMAGINATIVA CUM AR FI CA DIN 10 MIL VOTANTI SA FIE 9 MIL ANULATE. ????? 😉
La un post de teveu au anuntat ca vor fi 18 milioane de votanti . Ma duc sa-l intruiesc pe ala micu in legatura cu anularea votului . Da nu cred ca o sa priceapa mare lucru …….
Eu s-ar putea sa desenez totusi un iepure pe buletin.
Pai stai sa vedem , iepure: fute repede, mananca morcovii din toate gaurile, place varza … si fuge repede. Se vede ca si astazi am neuronu la plimnbare…
[…] Votul alb si balotajul – Un articol dinainte de alegerile parlamentare […]
ANULATI-va votul:mergeti la vot, dar ANULATI-va votul .Astfel aratam ca nu suntem indiferenti, doar scarbiti.. a si scrieti si o urare “de bine” pe buletin .Consecintele sunt mai multe decat o simpla anulare de vot
[…] Sistemul de vot : Presupunand existenta unei minime educatii politice, sistemul de vot care sa respecte votul in alb si balotajul mi se pare in continuare o solutie decenta. Sa fim seriosi, nu vom avea niciodata o clasa politica de care sa fim mandri, dar macar sa atragem atentia altora asupra starii actuale. […]
uite d’aia as vrea o casuta/caseta/chenar pe buletinul de vot, in care sa scrie NICIUNUL DINTRE CEI DE PE LISTA.
ca sa fie limpede.
[…] Singura problema e ca lucrurile astea nu sunt aceleasi pentru toti. Daca mi-as permite un moment de sinceritate, as spune ca Romania mea e alta. E tara scribului autosuficient ale carui cercuri sociale se compun din oameni care fie ”isi irosesc talentul”, fie amana “momentul” prin specializari cronofage. Romania mea e o Romanie unde sunt mai putin nemultumit de incapacitatea de a-mi plati ratele inexistente sau de a-mi hrani copiii neplanificati. Romania mea e o Romanie unde ma irita incompetenta, abuzul social si lipsa unei legi coerente a liberei asocieri. […]