Nu am fost complet strain de alegeri in cadrul diverselor invazii de afise si fluturasi din ultimii doi ani : referendum, uninominal, europarlamentare, locale si parlamentare. La locale am facut chiar efortul de a aduna cateva perle din fluturasii de campanie . Am incercat sa explic rudimentar (ignorand oarecum realitatea politica actuala) conceptele de stanga si dreapta si sa-mi explic de ce exista o atat de mare scarba de politica in randul tinerilor .

Postul asta a ajuns cam tarziu pentru  a mai releva noi si noi magarii din campania actuala, campanie care seaca bugetele publice intr-o perioada in care pana si in Muntenegru se economiseste. Aceleasi mesaje ieftine, aceeasi lipsa de discernamant in asocieri (”Garantat Vanghelie” ?) si aceleasi discursuri apolitice , lipsite de ideologie si de mesaj. Cum mama naibii sa promiti metrou ca viitor parlamentar (Elena Udrea), cum sa promiti pensii mai mari sau parcuri intr-un colegiu in care nu ai niciun control ? De la ultimul gunoier pana la directorii executivi ai vreunei multinationale, lipsa de reactie la promisiunile ilogice se vede de vreo 3-4 ani. Era suficient sa spui ca vei fi prezent la macar 60% dintre sedinte si ca vei ridica mana cand se va discuta ceva ce priveste colegiul tau.

In timp ce altii ne spun ca vor planta 3000 de pomi, Compact incearca sa ne informeze in legatura cu votul alb sau votul de protest. Votul alb ar consta in punerea votului in urna fara alege vreun candidat , aceste voturi fiind numarate separat fata de voturile nule (voturi prost aplicate). Balotajul, ca notiune se refera la ”situatia în care, la o alegere, nici un candidat nu întruneşte majoritatea de voturi cerută de lege (DEX 98)”.

Intr-o tara civilizata balotajul nu s-ar referi doar la diferentele insesizabile dintre candidati care ar face necesar un al doilea tur, ci si la nefericita situatie in care exista foarte multe voturi albe si orice rezultat devine irelevant. Da, exista astfel de legi in destule tari si culmea, acolo partidele de la putere au suficienta grija ca asa ceva sa nu se intample trimitand in fata oameni vizibili.

Cum ar functiona la noi ? Pana sa apara variabila votului uninominal, ar fi fost ceva mai simplu : prea multe voturi albe => alte liste de la partide (cu oameni schimbati eventual). Cu uninominalul in fata e mai brutala schimbare : Ar trebui schimbati toti oamenii, de la toate partidele pentru ca nu s-ar putea sti cauza voturilor albe (poate unii ar vota in alb numai pentru a putea alege un alt om de la acelasi partid).

Daca am aflat cum ar functiona la noi, as putea sa presupune si de ce nu ar functiona :

1.Pentru ca politicienii sau cel putin cei din staffurile de campanie sunt de multa vreme constienti ca nimeni nu da doi bani pe rahaturile lor de promisiuni si pe jegurile lor de moace (by the way : Danut Liga seamana leit cu un repetent din fosta mea scoala generala care se lua de cei din clasele 1-4) . Daca votul alb ar fi o optiunea viabila ne-ar trimite tot aceeasi retardati pana am votat in scarba, cum facem si acum.

2.Pentru ca exista intr-adevar posibilitatea de fraudare. Un vot alb poate fi oricand fraudat la numarare (aplicata o stampila de vot aiurea). As fi vrut sa cred ca e doar o aiureala disperata a unor politicieni dar s-a mai intamplat

3.Pentru ca s-a ajuns la fundul galetii cu idioti dornici sa se faca de cacao prin alegeri. E clar faptul ca majoritatea partidelor nu mai au oameni cu o minima expertiza in vreun domeniu administrativ sau cu figuri cat de cat umane care sa apara pe afise.

4.Pentru ca in politica romaneasca treburile merg ca in blogging (vedeti ilustrii anonimi aparuti in diverse topuri) : Majoritatea celor care voteaza sunt deja inregimentati de un partid sau altul sau sunt la randul lor membrii in aparatul administrativ datorita unui politician. Da, aia 30% din tara care voteaza (50% in statisticile oficiale) sunt in majoritatea lor deja spoiti in culorile vreunui partid sau dependenti de pomana altuia.

Sfatul meu : As vrea sa va spun sa votati insa tot holbandu-ma la listele pentru colegiile din Bucuresti imi dau seama ca in cazul in care as avea drept de vot aici as face spume. Deci, votul in alb ramane o optiune care ar putea trage un semnal de alarma in afara tarii daca ar fi suficient de puternic exprimat si nefraudat.

P.S : Puteti citi articolul asta pentru niste cifre estimative (cam 2 milioane de euro in cheltuieli) si cateva numere de RANITI in campania electorala actuala. Cat material si ce de bani aruncati pe fereastra. Ma bucur ca nu suntem naiba in pragul vreunei crize financiare ceva…

P.S 2 : In alta ordine de idei, wpolitika ma anunta ca Ungaria a falimentat.