Se simte, se simte ?
Dupa ce in ultimele zile am fost asaltat de non-comunicare pe Yahoo Messenger si am fugit dintr-o parte in alta pentru a rezolva nimic, planuiam sa surprind placut acea nista a cititorilor care urmarste si recenziile muzicale. Nu e bai, voi face asta vineri in postul asta urmand ca in prezentsa ma agit si eu ca un copilas pe tema crizei financiare.
Evident, intrebarea din titlu se refera la efectele crizei. Sunt sincer interesat de cum resimte fiecare panica si efectele inceputului de ”nu stiu ce”. Presupunand ca nu lucrati la Dacia si ca nu aveti afaceri imobiliare , pe la voi miroase a criza financiara ?
In cazul meu pot spune ca atitudinea aia ignoranta si pasiva din prima perioada a zvonisticii crizei a cam disparut odata cu sistarea unor demersuri de angajare si colaborare pe motiv ca ”se recalculeaza bugetele pe timp de criza”. Of course, daca nu mi s-ar fi spus asta din vreo cinci locuri as fi zis ca sunt eu pe langa dar in unele nici nu apucasem sa trimit CV-ul si mi s-a sugerat sa retrimit tot in februarie. Nu mai spun de cele mai dubioase reduceri vazute in ultima vreme (de la telefoane la niste promotii in-store de stocare cum nu am mai vazut de mult). Am cunostinte in Polonia si Germania care s-au speriat de ieftinirile de pe piata serviciilor GSM si de invazia de masini second hand.
Nu e niciun secret ca panica si confuzia fac mult mai mult rau decat lipsa de cumparatori pe piata imobiliara, auto si a creditelor personale. Pe de alta parte, efectul de domino este suficient de puternic incat sa creeze o reticenta generala. Cateva magazine online au mierlit-o ? Aoleu, pai nu mai avem ce face cu garantiile lor => nu mai cumparam => o sa cada si altele. Piata auto trebuia sa intre de multa vreme in stagnare asa ca aici chiar nu am fost prea surprins.
Ajung astfel la cea mai relevanta parte a postului : Riscurile. Wpolitk face un efort foarte interesant de a explica factorii de risc care pot afecta o tara in perioada crizei si chiar intocmeste un tabel al tarilor in functie de vulnerabilitatea pe timp de criza. Omul ia in calcul datoria publica, datoria externa, exporturile, somajul , rezervele de valuta si aur, creditul non-bancar si cele doua GDP-uri. Surprinzator sau nu, in cazul multor tari exista o corelare reala intre ce spun analistii si ce zice omul nostru.
Nu cred ca e de mirare ca Zimbabwe o incaseaza la greu avand inflatia de 230 de milioane la suta (230 000 000 %) . Rusia si China nu o duc rau, prima din motive de stabilitate in urma unor crize pe plan intern si a putinului efort dedicat exportului iar a doua pentru ca avut o crestere fulminanta si desi exportul e la mare pret (outsourcing production = moving it to China) piata interna le poate asigura o existenta decenta.
Si pe unde e Romania ? Romania are un factor de risc in jurul a 25% , deci relativ scazut. De ce ? Pe de o parte si din cauza a ceea ce spun toti analistii (ca suntem o tara subdezvoltata) dar si datorita unei imunitati nesimtite la panica a romanului. Daca in Marea Britanie (care a avut totusi un prim plan de criza) sau Ungaria (tara efectiv falimentara cu trei luni in urma) pana si badea John si badea Lazlo fac economie la muls vaca la noi exista inca intelectuali care neaga complet criza (si o fac public).
Da dom’le, noua nu ne pasa. La noi previziunile spun ca de Craciunul asta se va cheltui mai mult decat in anul precedent si ca piata imobiliara isi va reveni din primavara. Ce e mai bizar in toata treaba asta este ca mai toti vorbesc despre criza dar o folosesc pe post de scuza sau o trateaza ca pe ceva indepartat. Reala sau doar cauzata de panica, ”criza financiara” va ramane oricum in istorie sau macar pe Wikipedia. Deci, voi cum simtiti criza ?
Ca o addena deosebita la acest post mai mult sau mai putin coerent, va rapesc din timp pentru a va prezenta teorema Doomy – Krossfire care suna asa : Nivelul stimei de sine al oricarui mascul intrat in campul muncii creste direct proportional cu sutele de RON prin care salariul depaseste lungimea organului sexual. In cazul nevoii acute de compensare vorbim de cresteri exponentiale.
P.S : Gasiti voi relevanta teoremei si a postului si haideti sa ne duelam in comentarii. Pana atunci, vorba lui Obama din Ferentari ”Da , Putim !” .
Kross, tre sa-ti reinstalezi blogul taticu’ ! Comentariile tale se inchid si deschid. Aseara am postat un comment care a disparut iar azi dimineata le vad closed si nush de ce cred ca nu e mana ta.
Partial e mana mea, involuntar. De cand m-am jucat cu un plug-in (care acum e scos, sters, etc) de fiecare data cand editez un post (o greseala sau orice) imi debifeaza allow comments automat !
la mine se simte in masura in care seful refuza sa mareasca salariile folosind ca scuza criza:)
E criza!
Tinerii profesionisti cu greu gasesc de lucru, la cei din industrie au inceput sa-i mai trimita si pe acasa (cum se face oare ca la Logan a scazut brusc cererea cand in primavara trebuia sa faci o comanda cu 2-3 luni inainte?), piata imobiliara e in scadere (azi m-a anuntat o cunostinta ca din decembrie i se mareste chiria cu 30%, la proprietar nu e criza?!), conditiile de creditare s-au inasprit, preturile la materialele de constructii au scazut cu pana la 40% (culmea, sunt aceleasi preturi ca si in vara pe unde m-am uitat), etc.
La noi fudulia si nesimtire isi dau mana cu ignoranta, ignaritatea si nepasarea si-si spun: “Povesti dom’le criza asta! Soarele rasare, iarna vine, ce criza?”. Niste imbecili!
romanul nu isi face probleme numai daca simte de pe o zi pe alta ca are buzunarul mai gol
Pe unde sunt eu acum efectele crizei au aparut cu apropape un an mai devreme, in sensul ca Spania inceta sa mai primeasca fonduri de la UE, ba dimpotriva a inceput sa dea inapoi, adica, in mod indirect, nu statul da banii inapoi, ci cei care au facut imprumuturi la banci, acum fiind nevoiti sa plateasca o dobanda mai mare (in fapt nu dobanda a crescut, pentru ca ar fi fost ilegal, ci s-a mai adaugat o taxa lunara, in functie de valoarea ratei, tot un drac). Practic cei care si-au cumparat imobile, acum platesc mai mult decat valoarea initiala, pe ceva care acum costa mai putin. Pentru orice om care gandeste acest lucru era previzibil, adica pentru foarte putini. E drept unii nu aveau de ales, aveau neaparata nevoie de o casa, dar altii care au vrut sa faca doar un “biznis” acum sunt mult mai saraci. Indirect de criza din Spania a fost afectata si Romania, pentru ca foarte multi dintre romanii care trimiteau bani in tara lucrau in constructii, iar acum nu se mai construieste. Eu personal sunt avantajat de criza, castig mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe de o parte, pe de… Read more »
Sa zicem ca nu e foarte bine. Cei pentru care lucrez vor sa reduca din contracte si din angajati. Acum sa vad cum vorbesc cu ei…
Tata-meu are un umor mai… acid asa, care uneori pica greu la stomac. Cand se intorcea muma-mea mai devreme de la serviciu, iar el era in concediu, o intreba cu ranjetul pana la urechi: “Ce, te-au dat aia afara de-ai venit asa devreme?” Evident ca nimeni nu gusta gluma, in afara de mine si el. 😀
Acum, de aproximativ doua saptamani, cred, mama vine mai devreme cu doua ore decat normal. Dar tata nu mai glumeste pe seama asta.
Se simte, se simte.
Tudy : You have spoken the truth…or writen it at least.
Nic : Sunt ”features” nationale.
Olteniteanul : Cum voi sunteti mai axati pe local ati putea face un feature pe zona voastra.
Drace : Comentariul tau ar merita pus pe un forum al plecatilor in Spania 😛
Marius : Nasol , I know the feeling (Eu nu am fost pe niciunde pe carte de munca, student fiind, insa am avut multe colaborari cu oameni care tot dadeau ”Woowww-uri” si care ulterior s-au trezit ca nu-si mai puteau plati colaboratorii asa ca au sistatp proiectele)
Feeria : Da, am vazut ca umorul are mult de suferit cam pe orice plan.
eu asta cu sistarea angajarilor nu o inteleg. pe de o parte toata lumea tipa ca nu mai face nimeni angajari, pe de alta parte apar o gramada de joburi zilnic
E foarte dubioasa treaba. Multe joburi pe media apar pe piata dar nu functioneaza (adicatelea esti chemat tardiv la angajare sau amanat).
e prea tricky pentru mine. si cu chematul tardiv am o mare problema. depui un cv si te cheama dupa doua saptamani sa vii peste inca una. spectaculos
Pai e putin asa omule. Eu am fost chemat la o agentie mica la un interviu la 2 luni si o saptamana de cand depusesem CV-ul astfel ca atunci cand m-au contactat habar n-aveam ce doream de la ei. Mai tare a fost ca la interviu schimbasera conditiile de angajare si oarecum postul (initial cautau un junior copy si am un mic portofoliu si ceva experienta iar apoi voiau o corcitura dinte un senior copy si un account…so NOOO !)
doua luni.. pentru ca se poate
da’ la fete cum functioneaza teoria voastra?
La noi se va simti criza abia prin ianuarie-februarie. Cert e ca mai toate companiile au regandit bugetul pentru anul urmator. Se gandesc toti de unde sa taie. Ghici care e primul lucru de pe lista lor?
La noi la romani, nu la noi la fete. 🙂
Monique : Well, macar de la Ogilvy am invatat destule si in cazul in care criza va dobori agentia o voi reface sub numele de Vladvertising :))
Ligia : Chiar n-am idee , probabil se leaga de circumferinta sanilor sau mai stiu eu de ce alt complex. Aici trebuie elaborat alaturi de o fata.
@krossfire: Nu ma provoca, sunt atat de multe de spus pe tema asta… de exemplu la mine nu se auzise inca de notiunea de a face codouri sefilor, pana sa apara romanii, si multe altele. Cat priveste efectele crizei, cred ca, pe cat posibil, ele nu se vor face simtite prea tare pana dupa alegerile prezidentiale de anul viitor. (si o duma din popor, am tras cu urechea la o discutie intre doi colegi spanioli: “guvernul ar trebui sa inghete preturile din domeniul imobiliar!”)
Deci Spania e in groapa, Ungaria la fel…numai noi o ducem intr-o petrecere. Go , go, Romania !
Cand ziceam de efctele crizei ca nu se vor face simtite pana la alegerile pentru presedentie la Romania ma refeream, go! 😉
In Romania se simt deja destul de puternic doar ca lumea le ignora pe principiul ”a fost greu si alta data”.
Cred ca Romania are oarecum norocul ca este in perioada in care ii vin bani din UE, daca ii vin, eu cred ca da, cu cat criza se va face simtita mai tarziu, cu atat ne va zdrobi mai tare…
Deja unde lucrez criza se simte de mult, asta pentru ca cea mai mare parte din afacere e pe piata americana. Iar semne de revigorare nu prea sunt, cel putin in viitorul apropiat. Eu zic ca in Romania, anul 2009 va fi unul foarte greu, insa din 2010 intrevad o revenire economica, iar mai apoi financiara. Oricum la noi trebuia o reglare a pietei imobiliare, evident nu printr-o criza de genul acesta, insa se ajunsese mult prea departe cu preturile, cu specula, cu spirala vanzarilor si revanzarilor doar pentru profit. Trebuie sa se inteleaga ca afaceri pe modelul “profit 100%” pur si simplu nu mai merg. Exista o limita, daca nu a pietei, macar a bunului simt. In Oradea o sa se deschida in curand un nou Real. Daca pe Craciun o sa fie ca anul trecut in primul Real, o inghesuiala de zici ca faceam provizii pt doomsday (scenele erau incredibile, cu caruciare legate unele de altele, pline cu baxuri de ulei, zahar, hartie igienica, Pepsi …), atunci eu zic ca ne meritam soarta. E foarte bun consumul, insa cu cap, sa ne gandim ca poate maine nu vom mai avea banii de azi, iar o economisire nu strica.
In Bucuresti s-a deschis un mall in Rahova si pe viitor mai apare unul in fosta Casa Radio, un mall cu o roata !
Fara nici o legatura, stiai ca visurat e platit de psd? sau ca domeniul Arhiblog.ro e detinut de un ungur ?
@ Dan Pop
@krossfire
Corect. Asta este amutitor! Nu numai ca nu credem in existenta vreunei crize, dar ne si vedem in continuare, linistiti, de obiceiurile consumiste. Cred ca asta arata un singur lucru: ignoranta romanului. PEntru ca el aude de criza doar din Click, Ring si de la ProTV si isi zice: “Ei, lasa! Inca o stire de ora 5!”. Si nu depune nici un efort sa caute intr-o sursa mai credibila, ce e aia criza, ce efecte are, etc, etc. Si pana nu o sa-l loveasca drept in cap, si o sa se planga “Dom’le, m-a luat prin surprindere! (ca iarna, ca prima zapada etc, etc” nici nu o sa-i pese prea mult!
Cred ca din Click se aude cel mai bine pentru ca in ultima vreme au inceput sa dea cate o editie gratuita, odata cu Ring-ul 😛
Chestia cu luatul prin suprirndere s-a vazut perfect in al doilea val de inundatii cand o buna parte din oamenii care o patisera foarte rau prima data s-a intors in aceeasi zona aproape imposibil de protejat (undeva pe Mures).
“Cri cri cri toamna cri nu credeam c-o sa mai vii”
Undeva la bazele cunoasterii, aristotel pune” mirarea”- adica pentru a incepe sa cunoasti, trebuie sa te miri. Iar romanul se mira din orice. Probabil vom deveni o noua grecie antica, un taram al filozofiei.
La extrem, o sa ne si miram ca mai murim!
la mine se simte criza, am inceput sa fac bani din blogging 😀
@krossfire, eu sunt un fel de colaborator acolo. MD duce greul. Oricum la noi e cam prapad si fara criza asta. Exista un subiect despre asa ceva si cateva comentarii (multe de proasta calitate).
Ciolanus : Ar fi fost o idee sa faceti un mic sondaj 🙂
imobiliarele si-au potolit cresterea cu vreo 30% din cate am inteles, fata de ritmul preconizat de crestere.
daca imi spunea ca au scazut cu 30% sub pretul de anu trecut, atunci tot ziceam ca se…regularizeaza.
preturile de anul trecut nu mi se pareau justificate, cat enorme si extra-umflate.
preturile la materialele de constructii, sunt aceleasi cu cele de asta vara? am inteles bine? daca da, si..?
oricum, am vazut o stire reportaj depre insulele din Dubai…ca e criza si nu mai cresc de 5 ori cum era asteptat, iar cei care au investit sunt marcati, si asteapta…si toate astea pe un fundal sonor trist.
…mai ca-mi venea sa-i iau acasa cand ii vedeam:)
ps:spania nu stiu dc are treaba cu criza financiara neaparat…oricum capsunile tot cresc, ca spaniolii au instalatii de irigat:)
oricum…criza cred ca era mai mult cand cineva trebuia sa-si puna si urmasii pe cateva generatii sa termine de platit imprumutul facut pt o casa decenta in oras. ca n-avei cum sa-ti iei casa si unde sa stai, ce era? 🙂
Aprozarnet : Si crezi ca acum nu si-i pun ? Cunosc cazuri de oameni care cosnidera ca au facut enorm de multe pentru copii lor pasandu-le credite si alte tampenii odata cu iesirea la pensie.
sa scada preturile la case…si sa o faca din alte motive macar, decat din “e sg varianta posibila la preturile astea aberante”:)
E buna si criza asta la ceva, prea se umflasera preturile la imobiliare, prea se spargea in figuri unul ca becali etc.
Eu unul nu am fost “crizat” prea tare 🙂
Am cea mai nasoala raceala din viata mea si am fost la medic si mi-a dat niste antibiotice gratis care is absolut de cacat si nu au niciun efect. Daca asta are vreo treaba cu criza, atunci imi bag buzduganu-n ea, daca nu, sa fie sanatoasa 😛
Bine ca nu ti-a dat sticksuri ca sa le rontai in caz ca-ti tremurau dintii.
1. uk: criza dom’le. lucrez pt o firma de asset management, asset-ul fiind proprietati repossessed, fin’ca imprumutatu’ nu mai face fata la mortgage si banca tre’ sa-i ia casa. acum ‘fo 2 ani se intamplau sa se-adune 80 de astfel de proprietati pe an.. luna asta am avut in medie 80 pe zi 🙂 repo team-ul a ajuns de la 5 oameni care imparteau 2 pc-uri la 100 (si ceva) in doua cladiri… zilnic, la radio, teveu, presa, pe strada, pe cladiri tot felul de mesaje despre cum sa-ti setezi termostatu’ cu doua grade mai putin, sa-ti pui becuri economice in casa, sa folosesti dopul la chiuveta (yeap.. in tara asta inca exista robinete separate la apa rece si calda..), sa fie intuneric complet in casa cand nu e nimeni pe dinauntru (??nu pricep si pace), sa nu fierbi in kettle decat atata apa cata ai nevoie pt ceai (ma rog, ceaiu’ lor e varu’ primar al babei pieptanatoare de pe plaiuri mai neaose..) si tot felul de alte aberatii (bine-intentionate de altfel, dar care te lasa destul de rece cu termostat cu tot, mai ales cand suferi de muu-ul genetic descris cu ceva postari mai sus..si ma recunosc 🙂… Read more »
nu ma pot abtine.. dommy, arunca-le. antibioticele si anume. n-au nicio legatura cu raceala/gripa (sau orice minunatie virala, for that matter). acuma..nush..de-oi avea ‘fo infectie de nu vrei s-o dai pe post, aia numa’ matale stii.. da’ daca doar pt atata amar de lucru le inghiti, schimba pe paracetamol+vitamina C+fier (mai comercial numindu-se fervex/coldrex, chestii de-astea 🙂 ). hai sante!
Deean : Asset management si repo team ? Pai tu cred ca esti la locul potrivit in criza asta 🙂
ohohoo, si-nca cum 😀 nu ca sa fiu total nesimtita, da’ nici ca putea sa-mi aduca mos gerila ceva mai potrivit :))
Agoniseste acum pentru post criza 😛
eh, ar fi o idee..dar cum vaca nu poate fi nebuna complet decat inhaland iarba mioritica, tre’ sa se-ntoarca. de pe-o parte pe ailalta 🙂 (left-right.. pun intended 🙂 ). dar cum deja offtopicu’ si-a inaltat sugestiv un deget, ma opresc aici 🙂
[…] Se simte, se simte ? – Profetia crizei […]