Scarba de politica

E imposibil ca la o discutie ”la o bere”, intre prieteni sau pur si simplu intr-o discutie pasagera sa nu auziti expresii precum ”Politica este un jeg” sau ”Imi e scarba de politica”. In Romania ideea asta pare a fi cool printre tineri. E la moda sa spui ca politica e un circ, un jeg, desi tu in ansamblu nu prea stii cu ce se mananca disciplina asta.

Am zis disciplina ? Politologia este intr-adevar o disciplina desi politica sta pe un palier complet diferit. Definita ca un rezultat al conflictului dintre ordine si libertate, o lupta continua pentru putere, politica nu este un bun accesibil oricui desi romanii se pricep mai toti ”la politica si fotbal”. Diferenta dintre politica, politic (teoria scopurilor) si politologie este deja o chestiune de finete. Ce incerc sa subliniez aici ? Un fapt absolut evident : Ca ignoranta colectiva este fantastica in Romania si ca din prostie se ajunge la idiotenie.

Intr-un comentariu la postul anterior doream sa pornesc o discutie despre clivajul stanga-dreapta (cineva argumentase ca el ar fi prezent in Romania si din punct de vere al mass-media are dreptate). O forma incipienta a acestei discutii s-ar regasi si aici unde am explicat principiile dreptei (ordine, securitate, traditie) si ale stangii (egalitate, solidaritate, libertate de sanse). Clivajul stanga-dreapta este un concept aparut odata cu Revolutia Franceza cand stanga si dreapta erau spatii fizice in Adunarea Legislativa – la stanga radicalii, la dreapta monarhistii. El si-a schimbat pe parcurs puternic sensul, ajungand dupa Norberto Bobbio si Anthony Giddens sa fie imposibil de aplicat coerent intr-o societate moderna. Daca Bobbio vede stanga si dreapta in raport cu principiul egalitatii, Giddens (caruia Geoana i-a cerut constant sfatul si nu a inteles nimic) a prezis criza de identitate stangii si a propus ”a treia cale”, o conciliere intre dreapta economica si stanga politica. Mai mult, politologul norvegian Stein Rokkan propune un clivaj multidimensional general de revolutia nationala si de cea industriala.

Cati dintre cei care urasc politica din adancul sufletului cunosc clivajul stanga-dreapta, chiar rudimentar si incomplet ? In conditiile in care un sondaj din 2004 a aratat ca romanii habar n-au cu ce se mananca orientarile politice , nu putem vorbi de stanga si dreapta.

Problema nu ar fi neaparat oamenii cat si lipsa educatiei politice din scoli\licee si din mass-media. Intr-o tara in care jurnalistii si liderii de opinie cred cu tarie ca exista partide clasice de dreapta si stanga (in Romania nu exista stanga traditionala iar dreapta este una de factura tardiva, nationalist-postbelica) cand de fapt suntem impanziti de populism european si de incercari de crestin-democratie, publicul nu are cum sa fie altfel.

Ce m-a socat ? M-a socat reactia unor britanici veniti intr-un schimb de experienta in Romania la o facultate ”prietena”. Pentru ei, sa nu ai o parere politica si o ideologie clara era semn de prostie. In conditiile in care in Anglia oricine isi poate forma un partid iar partidele curente au radacini vechi, educatia politica ar trebui sa fie obligatorie. Desigur, respectivii ar putea fi simple exceptii insa nu vad cum un om care-mi spune ca politica este un circ dezgustator ar putea sa-si exprime coerent un punct de vedere cand voteaza.

Exemple ca primarul Poteras (care este cel mai bun desi oamenii din sectorul lui au aflat saptamana trecuta ca exista), Vanghelie (care este intr-o eterna cautare a eului care este) si mai ales Ion Iliescu (criminal de stat de felul sau) sunt exemplele care ar trebui sa ne sperie. Oamenii astia sunt vestigiile inca vii si parazitare ale unei clase politice difuze si defecte. Politica inseamna sa ai viziune, sa vrei sa preiei puterea si sa ai cu cine sa o mentii. Viziunea lipseste de cele mai multe ori si ideologia reala lipseste intotdeauna.

Daca nu vreti ca Vanghelie Jr. sa fie primar in Bucurestiul copiilor vostri, va sfatuiesc sa va pese macar la nivel general de politica. Clasa politica nu trebuie neaparat sa reflect nivelul general de cunostinte politice. Nu lasati pensionarii sa voteze pentru voi !

P.S : De la Bubu am primit un link genial. Cineva a avut initiativa de a ambuteiajele infernale din trafic dintre Tineretului si Unirii intr-o afacere !

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

57 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Garm

Teoretic sunt de acord cu tine. Oricine trebuie sa aiba o parere politica si sa voteze in cunostiinta de cauza. DAR clasa politica de la noi in mare parte lasa de dorit. Hai sa fim seriosi ce politicieni sunt Vanghelie, Ponta, Piedone, Remes, Irina Loghin, Dolanescu, Gigi Becali, aia de la Noua Dreapta, si altii ca cei de mai sus? Ce doctrina are Dan Voiculescu care a trecut de la PSD la DA si inapoi la PSD si probabil dupa aia la PNL si tot asa? Ce doctrina are primarul din orasul meu natal, Calarasi, care in 8-9 ani a trecut prin PUNR, PRM, PNTCD si PNL? Cum sa nu fi scarbit de politica in situatia asta?

Comparatia cu UK nu cred ca isi are rostul, alea chiar sunt partide istorice, si la fel ca si in SUA cine e inregimentat intr-un astfel de partid chiar se implica acolo. La noi insa vorba aia “Pupati toti in piata independentei” (parca asa era citatul)

Apropo de Remes. Frate ala era ministru si s-a lasat cumparat ca ultimu tractorist cu tuica si carnati. Asta e clasa noastra politica si de aia si eu am ajuns scarbit de ea.

hedonist_angst

Remarcile tale sunt bine venite intr-o societate in care intre politica, politologie, formatiuni politice, curente ideologice si putere exista o coerenta sau corelatie. Problema principala cu care ne confruntam imho(in my humble opinion) este ca in Romania asemenea teorii isi gasesc arareori sau niciodata aplicarea. Acord dreptul de a se declara scarbit de politica oricui a fost vreodata la o sectie de votare (sau a auzit dedesubturile scabroase din asemenea incinte), caci atunci cand dupa inchiderea urnelor se mai primesc 2-3 milioane pt tinerele sperante care pazesc urnele in schimbul introducerii in urna a voturilor cetatenilor care nu au aparut la vot pentru un partid anume scarba este nu doar o necesitate ci o garantie a integritatii morale. Dau dreptul de a se declara scarbiti orcaror persoane care au aflat cum se pune un nume pe o lista de candidaturi (cu mentiunea ca voturile ie o leaca mai scumpa ca gashtele-T. Musatescu), persoanelor care shtiu cat de greu poate atarna un telefon colorat politic intr-o institutie prin definitie apolitica S.a.m.d. Intr-adevar, politica ar trebui sa fie altceva, in romania ar trebui sa existe partide de stanga sau de dreapta la fel cum ar trebui sa existe protectie sociala insa nic… Read more »

Garm

Generatia care vine este din pacate in mare parte o generatie de manelisti. Prin manelist nu ma refer neaparat la muzica preferata cat la atitidine si comportament.

ipo

Pai scarba fata de olitica romaneasca porneste chiar de la destra e sinistra. Ce vorbim noi aici de ideologii, curente de gandire si alte rahaturi? Nu s-a dovedit ca singurul curent de succes este populismul demagogic fara nici o alta identitate politica? Ajungi sa te intrebi care mai e rostul numelor partidelor care se revendica social democrat, liberal, conservator (!), caca-maca.
Ce se face la Facultatea de stiinte politice e maxim o terorie a institutiilor. Restul (din punctul de vedere al sistemului politic din Romania) e gargara.
De asta si scarba fata de politica. A fost Iliescu, pe urma Constantinescu, iar Iliescu acum Basescu (Parazitii) si iaca ca tot de aceiasi oameni auzi la TV. Fie ca sunt chemati la DNA, fie ca sunt alesi presedinti de Camera. Societatea a trecut usor inaintea sistemului de partide (si poate si inaintea institutiilor) pentru ca are acum mai multi bani in buzunar. Cand va veni o criza sa vedem cum o sa se schimbe greata asta fata de politic.
Hai ca am vorbit prea mult 😛

ameţitul

link-ul ăla îmi dă eroare 🙁

ameţitul

tot nu merge, da’ am intrat direct pe site şi am văzut 🙂
tare…

ipo

Au mai predat si Pavel, Barbu, Tanase, Melescanu, Preda Stanomir… adica fel de fel. In fine, e o discutie lunga despre sistemul de invataman, programa, stiinta politica si politica.

Jorjette

Te “privesc” aproape zilnic şi azi mi-am dat seama că ai ceva vreme decând ai scăpat de o frică.
Ţi-a fost frică ca nu cumva să fii nevoit să te adaptezi tu la cei din jur, deoarece s-a cerut asta, pe urmă ai descopeit că mai sunt încă destui care să te vrea aşa cum eşti. Pe urmă ai dat de cei care sunt ca tine, adică “ce contează, cine vine la mine pe blog o face pentru că vrea sa ma citească, şi dacă revine des e pentru că îl interesează”, în contextul ăsta chiar ai avut un succes cu tine.
Remarc că ai oameni aproape!
Felicitări domnule K!

Semnat, psihologu cu blogu!

Li

dude, daca tot scrii clivaj de doispe ori in articol, macar explica-l, n-am facut toti politologie 🙂

ontopic, un cunoscut are un sistem simpatic: pune stampila intre cei doi sau x candidati. asa nu scade nici prezenta si nici nu inclina catre niciunul. eu unul ma bucur ca cel putin la locale mi-e clar cu cine si de ce.

bimus

stii vroba aia ca se spune ca romanul se pricepe la tot inclusiv politica ei bine eu cred ca nu este asa pentru ca ei de fapt nu stiu ce inseamna politica. Influenta presei ii mananca, nu suntem toti la fel de tari ca principii si sistem de gandire si ne pliem dupa cum credem ca ne e bine si apoi ne plangem pentru ca nu a fost (bine)(dupa vot). asa ca politica astazi a devenit mai mult un subiect monden

james crissilv

un articol bine pus la punct pentru care te felicit. toti romanii cred ca sunt priceputi la politica, fotbal si femei. sunt mincinosi patologici asemeni lui karl may. dar in foarte multe cazuri lectii de politologie si de politica concrete si reale se regasesc in cadrul vietii politice ale acestei tari, aproape intr-un numar sensibil egel cu situatia din marile puteri.
eu cred ca am facut niste progrese remarcabile in acest sens si vom avea in urmatorii 10 ani o clasa politica potrivita si corespunzatoare.
o zi minunata iti doresc

raluca hritcu

ce auzi de mic copil e ca politica murdareste sau ca politica e curva. Si-atunci stai deoparte. Putini is cei interesati cu adevarat de ce se intampla, iar majoritatea o fac pentru ca vor si ei sa intre in sistem, poate-poate pica ceva. Majoritatea covarsitoare insa a tinerilor nu vor decat sa n-auda de politica, refuza sa voteze, iar daca totusi o fac, de cele mai multe ori e in necunostinta de cauza. E greu sa convingi pe cineva sa acorde macar o ora pe zi pentru a observa ce se intampla in politica din Romania, iar asta e cu atat mai greu cu cat sistemul e atat de corupt aici si aproape zilnic apar noi si noi povesti de spagi si favoruri si nedreptati… Solutia ar fi intr-adevar introducerea- inca din clasele gimnazile- a unei discipline care sa clarifice putin notiunile despre care vorbesti

Darius

Politica dracului, oligocratia Garm face o observatie foarte buna. Generatia noastra este formata de manelisti, iar da, “manelisti” nu inseamna neaparat oameni care asculta manele. Click aici pentru definitia manelismului (paragraful 3). Cum dracu sa nu-ti fie scarba de politica daca toate experientele noastre au fost, cu mici exceptii, negative? Exista o incultura politica crasa la romani. Nu neg. Dar oare ce pretentii putem avea de la un popor care de 60 de ani nu stie ce e aia democratie? La ce ne putem astepta de la tineri in conditiile in care la scoala se invata tone de porcarii, mai putin lucrurile cu adevarat importante? Sa stii politologie, sa ai cultura politica, inseamna sa te pricepi la politica doar in sens teoretic. Ce te faci daca iti place doctrina de centru dreapta spre exemplu? Cu cine votezi? Cu PNL? Doamne ce bine suna, Doamne ce pute cand vezi, in practica, ce politica fac cei din PNL. PNL e doar un exemplu. PLD, PDL, PLM. Le-am pierdut sirul… Da, mi-e scarba de politica. Si da, recunosc ca uneori nu pricep nimic din politica. Apropo, la mine in oras, avem o tanti care-si face campanie in limba maghiara. Si ce-i culmea, ii… Read more »

Tiberiu Florea

“politica e curvă” e din categoria “banu e ochiu dracului”… genul de afirmaţie stupidă, inutilă, dar foarte uşor de spus. 🙂 Sunt oameni care conduc, oameni care sunt conduşi, foarte mulţi undeva între extremele astea două… depinde de fiecare cât de mult îl duce capul să-şi conştientizeze măcar situaţia şi cât de dispus e să schimbe ceva odată ce o face. Tind să cred că starea naturală pentru mulţi e să fie jucaţi pe degete de alţii cum vor, aşa că nu putem spera la o societate de oameni cu conştiinţă politică. În cazul celorlalţi, preocupările se reduc de multe ori la interesul imediat şi personal. Cum de multe ori li se pare că nu mai pot schimba ceva nici în sensul ăsta, “îşi bagă picioarele” pur şi simplu, sub falsa impresie că dacă vrei poţi trăi şi fără politică. Dar ai dreptate, e OK să se trezească cât mai mulţi şi să înceapă să-i preocupe. Speranţe prea mari n-are rost să ne facem, şi situaţia nu e cu mult mai bună nici în alte ţări, incluzând aici SUA şi Marea Britanie. Sunt destui “activişti” acolo (începând din campusuri) care habar n-au pe ce lume trăiesc, prind o modă din… Read more »

maya

pot sa ma declar scarbita si de presa si de justitie ? pot sa ma declar scarbita de lipsa de profesionalism a jurnalistilor care fabrica fantasmagorii pe banda si au pretentia sa fie putere in stat ? de comenzile politice din justitie? pot? da.. si de o parte din politica ? de fapt, politica exista in romania dar aceea care exista, adevarata politica nu este recunoscuta, este inlaturata … pentru ca oamenii care chiar au facut ceva pt judetele lor sunt scosi din joc din simplul motiv ca nu accepta marlaniile centrale …asa ca li se fac hardcore procese penale ..incepe presa sa creeze niste dume care sa prinda la public ..dar care sunt total lipsite de orice continut si de orice dovada posibila. si uite acelora care au construit infrastructurile si care au pus bazele organizatiilor ajung sa le fie terfelita imaginea pentru a scoate la rampa niste incompetenti lipsiti de experienta si lipsiti de simt politic. asta este … traim intr-o democratie formala, si ne lasam manipulati de niste ziare platite , de niste justitii comandate, si de politicieni care isi asuma realizarile facute de altii ..si se instaureaza comod in domenii in care nu au nicio tangenta.… Read more »

mititelu

ma gandeam la o solutie, pentru ca e clar ca neparticiparea la vot nu schimba situatia: am putea sa virusam sistemul si socoteliloe batranilor ”invechiti in rele” daca am merge la vot si am vota necunoscutii, no name-urile de pe liste? sunt sigur ca mafiotii din politica nu sunt pregatiti pt asa ceva si nici nu au un back up plan. ce zici?

Tiberiu Florea

Maya, corupţia, jaful, cercurile de interese nu sunt o parte a României, ci o parte a VIEŢII! Trebuie să le înţelegi, să te adaptezi la ele, şi să le schimbi în bine, dacă vrei să faci asta.

Altă lume mai bună n-avem. Asta e singura, fie că ne place sau nu, deci de ce ne-ar deranja cea pe care o avem?

maya

Tiberiu, tu te-ai adaptat la coruptie, jaf si cercuri de interese? inseamna ca tu nu esti scarbit de politica. iti place. e un fel de hobby pentru tine. te complaci si iti place asta. nu vreau sa mi-o iei in nume de rau , dar mi se pare ca incurajezi ceva de genul “solidaritate in mediocritate” . iti urez multa bafta cu acest principiu, dar eu una nu il consider adecvat. cat despre mine, tin sa precizez ca nu ma complac in aceasta clasa politica extrem de alterata, doar pentru ca ea “e singura ..fie ca ne place sau nu”. trebuie sa evadam cumva din acest determinism politic. ai posibilitati exista. nu stiu dar mi se pare strigator la cer sa inlaturi oameni care au construit atat de multe pentru judet, care au ajutat atat de multi oameni si sa promovezi niste specimene . Aceste specimene sunt adevaratii mafioti, sunt cei care invart milioane de euro si porche cayenne-uri, nu Mischie care are un ford focus, si care in mod paradoxal apare ca cel mai mare corupt din gorj si are printre cele mai stricate imagini din Romania. eu ma voi duce la vot … stiu pe cine votez si-l… Read more »

Tiberiu Florea

Nu, Maya… poate că n-am explicat eu bine, dar chiar nu asta am vrut să spun.

Lumea e aşa cum e, cu bune şi cu rele. Revolta împotriva lumii nu duce la nimic bun. Trebuie să vedem ce ne stă în putere să facem, cum putem schimba lucrurile care nu ne convin, dar privind retrospectiv în istoria umanităţii e destul de clar ce motive au aceste fenomene reprobabile pe care le constatăm în societatea noastră.

E inutil să ne enerveze faptul că există un Vadim, un Becali şi un Mischie. Dacă nu erau ei, locul istoric în care a ajuns România ar fi produs oricum alţii ca ei. În loc să ne revolte simpla lor existenţă hai să vedem cum putem face să evoluăm spre mai bine, spre mai frumos, spre mai just, aşa cum percepem noi justeţea.

Ce încerc să spun e că avem o singură ţară. Înainte de a fi bună sau rea, e singura şi nervii n-o să rezolve nimic. Noi o să rezolvăm ceva, dacă o să ne concentrăm energia în scopuri pozitive în locul celor negative şi inutile.

maya

Tiberiu, in primul rand tu nu ai inteles un lucru esential ..pe mine nu ma enerveaza ca exista Mischie, dimpotriva . chiar il respect si il voi vota daca va candida. Pentru ca e singurul care s-a implicat in problemele judetului. Ma deranjeaza presa locala care denigreaza fara argumente oamenii care au pus bazele infrastructurii in gorj , s-au implicat in cultura, in educatie, in cam tot ce se putea atat cat au putut. Unul dintre ei a fost Mischie in care dau toti cu pietre acum , dar toata lumea ii duce dorul. Despre Vadim si Becali nu ma pronunt foarte vehement pentru ca nu m-au preocupat foarte mult politicile nationale. In schimb, traind intr-un judet mic, ajungi sa cunosti , vrand nevrand adevaratii oamenii care se implica, si sa-i separi de lichelele care profita de pe urma lor. Da stiu si eu ca lumea este cu bune si cu rele …eu nu ma revolt impotriva lumii …eu constat si atat.Nu sunt nici nervoasa, nici schizofrenica , sunt doar atenta la ce se intampla. Uite …esti invitatul meu in a-ti concentra energia in scopuri pozitive, si in a evolua spre mai frumos, spre mai just 🙂 . Si eu… Read more »

Tiberiu Florea

Îţi mulţumesc pentru invitaţie 🙂 şi te încurajez sincer s-o faci şi tu. Oricum, şi cu presa lucrurile stau cam la fel. Peste tot e goana după tiraje, peste tot sunt la mijloc şi interese pentru a prezenta o anumită faţă a realităţii… presa se integrează de obicei destul de bine în mediul politic şi social dintr-o ţară. Inclusiv la noi.

maya

da ai dreptate cu integrarea presei in mediul politic …doar daca intelegi prin “destul de bine” = “destul de lipsit de profesionalism si deontologie”

asta ca un mic amendament.

in rest, hai sa ne apucam de scopurile alea pozitive 🙂 .

Dan

Primul lucru pe care l-am aflat despre politica e ca ” trebuie sa fii pregatit sa inghiti o broasca raiioasa in fiecare dimineata” – Iorga. Dar oricat de scarboasa ar fii, suntem obligati sa ne pozitionam politic. De ce? pentru ca pana la urma politica este motorul prin care o tzara isi pregateste viitorul. Deci impactul politicii actuale este maxim pentru generatiile care vin incepand cu tineri absolventi care dupa terminarea facultatii( udata cu multa bere) se trezesc intr-un sistem hotarat de politic. Politica stabileste si taxele si impozitele si uneori chiar si fagasul pe care te poti misca in viitor. La ora actual un student care termina Contabilitate sau Drept si are o licenta in domeniu nu poate profesa, trebuie sa stea cativa ani sa faca smotru ( aka jurist) si daca rezista si se descurca poate va ajunge sa profeseze. Si atunci de ce primeste licenta la absolvire? In Franta in Mai 1968 studentii au reusit sa darame guvernul De Gaulle iar la ora actuala sunt foarte atenti la politica actuala. O incercare recenta de modificare a legii muncii era sa se termine la fel de prost. Scarba sau nu, atata timp cat ma afecteaza Eu trebuie sa… Read more »

Tiberiu Florea

O da, Franţa 68, combinaţia letală între modă, prostie şi droguri…

Tiberiu Florea

Vorba vine “mortala”… am uitat ghilimelele. A fost pur si simplu ceva foarte naspa, si e la fel de naspa ca o privim acum cu melancolie.

http://patrupedbun.net/ecouri-din-68/
http://patrupedbun.net/ecouri-din-68-2/

Sodium Pentothal

Musiu K, deoarce si pentru ca fiindca matale ai niscaiva cunostiinte de-ale politologiei, eu as avea o mititica intrebare: crezi ca filosofia, pe care banuiesc ca mai mult sau mai putin ai facut-o la liceu, te-a ajutat realmente la ceva? Eu cred ca pe mine nu ma ajuta la nimica nimicutza. Si tocmai de aceea, in ideea generala ca romanul nu este suficient de bine pregatit pentru a stampila o foaie gandind inainte, daramite sa se implice in politica, as fi preferat sa ne fi bagat in clasa a 12-a o materie de genul: “Introducere in politica”, sau cam asa ceva… Special facuta pentru viitorii alegatori, pentru a-i educa d.p.d.v. politic. N-ar fi fost o treaba mai buna decat sa ma chinuie acuma pe mine cu teoriile diversilor filozofi, care alta treaba mai buna n-aveau decat sa se contrazica in mod constant unul pe altul?

irefutabila

eu cred ca o “introducere in politica” ar trebui sa se faca inca din generala. sa fie materie stabila , dezbatuta, sa indemne sa implicare. de exemplu, din clasa mea nu stiu daca se vor duce 25% la vot. cat despre filosofia politica .. hmm are sprijinul meu :).. pentru ca din punctul meu de vedere iti largeste foarte mult orizontul si ajungi sa interpretezi mai multe perspective, sa intelegi mai mult, sa vezi mai mult, sa stii mai mult. eu spre exemplu sustin ideea lui nozick , aceea a statului minimal. asta ca o paranteza … nu neaparat conectata la realitatile contemporane. din punctul meu de vedere, democratia la noi e o mare duma. totul (cu o insesizabila marja de eroare) are vaste influente monarhice …de la sistemul politic, justitie, presa ..pana la un simplu examen pentru un post. lucrurile functioneaza dupa reguli simple in romania: pupincurismul in raport cu cel puternic ajuns la stadiu de paroxism . da… se pot schimba multe lucruri … din pacate deocamdata suntem mult prea putini cei care chiar vrem sa ne implicam.asa ca ramanem la stadiul de dezbateri. schimbarile in romania , nu stiu de ce, dar incep sa tina tot mai… Read more »

trackback

[…] Si se continua in maniera asta pana se reia ciclul, trecând pe rand prin Gusa,Basescu,Tariceanu, Mitrea, Geoana,Oprescu, Vanghelie.Am fost martor la aproape o ora de discutie politica intre 2 romani obi?nui?i fara studii sau pretentii de intelectuali, dar si fara luciditate sau obiectivitate.Pe aceia?i tema recomand asta. […]

[…] -Scarba de politica : Sau de ce romanii nu vor ajunge niciodata sa aleaga rational […]

[…] Educatia politica : Romanii au o scarba nativa de politica, insuflata fie de parinti ignoranti si dezobisnuiti cu exercitiul democratiei fie de asocierile ignorante din media reduse la Vanghelie = politica. Cu o minima intelegere a mecanismelor politice si ideologice, sanctiunile ar putea sa fie mult mai drastice iar romanii ar intelege ca partidele politice din ultimii ani sunt doar consecinta legislatiei ce aproape ca interzice dreptul la asociere si a votului dezinteresat. Daca in Anglia iti poti face partid cu trei verisori si doua acte, in Romania e nevoie de zeci de mii de semnaturi doar pentru a incepe procedurile. […]

[…] a fi irelevanta in a afecta preferintele de vot ale romanilor. Cand n-ai idee despre ce inseamna ideologia , partidul conteaza mai […]

[…] a fi irelevanta in a afecta preferintele de vot ale romanilor. Cand n-ai idee despre ce inseamna ideologia , partidul conteaza mai putin.Comportamentul de genul asta are multiple radacini. Pe de-o parte […]

[…] de fiecare data cand au ocazia sa iasa in fata, ”tinerii” trebuie sa ajunga la : politica e o curva , toti sunt hoti , afara e mai bine, azi nu mai exista valori, etc.  Mai nasol e ca pe margine […]

[…] totul alta realitate politica si economica. O cauza ar fi lipsa educatiei politice insa despre asta am mai discutat. Nu doar in Romania lipseste. Din nefericire, mass media nu face altceva decat sa confirme […]

ION ILIESCU

PROBLEMA CU TINERI ESTE CA NU SE UNESC. TOVARASI,ATENTIE LA MINE!… PE CARE IL DUCE CAPUL,NUMAI DE BINE,CARE NU VAI DE MAMA LUI. MERGETI PE MANA MEA,NU TREZITI PROSTI LA REALITATE… TOTI MILITIENI , TOTI RATATI CARE AU INTRAT IN PSD SI IN POLITICA AU BANI, PALATE BINE SECURIZATE SI ARME VOI NENOROCITIILOR ,MURITORIILOR CE AVETI ! PONTA,CARCIUMARU,NASTASE….AU IN SINGE BRENDUL MEU TOVARASI. DACA SE STROFOACA MAI REPEJOR AU SANSE SA FACA NUMAI LUCRURI BUNE CA MINE,CA NORODUL SI PROSTIMEA E…MULTA SI SUNA FRUMOS SOCIAL -DEMOCRAT. TOTI POLITICIENI SUNT HOTI,DAR TOTI TOVARASI PSD =MAFIA. DECLARATIE DE PROSTEALA SOCIAL-DEMOCRATA A TOVARASULUI CARCIUMARU. CETAT ENI?DOAR CEI CUNOSCUTI…. LI SE REZOLVA PROBLEMELE,IN SCHIMB CELORLALTI ,NEMULTUMIRILE(MESAJ ELE) LE SUNT STERSE.CU TOATE CA PRIMARUL STIE TOT,CONTINUA CU PROSTEALA SI SFIDAREA.BRAVO LUI CA E SMECHER SI SPAGA MERGE. HAI, PRIMARE, STERGE TOT!CA DAI FALIMENT.UNDE MAI GASESTI AFACERE CA ASTA. TE DERANJEAZA,DATI DEMISIA CA NU TE OBLIGA NIMENI SA MUNCESTI ATIT DE MULT SI DEGEABA.MAI LASA PE ALTUL SA VEDEM FACE CA TINE. EU POATE FAC LA FEL CA ASA MI-AI SPUS CIND AM FOST IN AUDIENTA,DAR SUNT ALTI MAI BUNI,MINT MAI PUTIN,SI POATE AI ESTE FRICA DE VREO LEGE.LA DOMNIA VOASTRA NU ARE NIMENI CEI FACE.… Read more »

[…] probleme de stabilitate, mitul UE ar fi trebuit sa se mai estompeze. Mai mult, intr-o tara de ignoranti politici si de absolventi de ecologie , ideea de a da cuvantul ONG-urilor si organizatiilor de gen aproape […]

[…] vina ar putea fi lipsa educatiei politice si a educatiei “publice”. Am mai discutat pe tema asta acum cativa ani si clar nu e o probelma care sa se rezolve peste noapte. Cert este ca un om minim informat despre […]

[…] Precara educatie politica a cetateanului de rand si tendinta de a vota cu “ura” nu pot sustine ideea politicianului care “nu  vrea sa fure”.De ce? Pentru ca fix acelasi lucru l-ar face si alegatorul de rand, ajuns in functie: si-ar umple cu pofta buzunarele! De-asta e admirat Becali, “om simplu care le zice bine”. Becali e un individ cu care romanul de rand se poate identifica, desi multi nu vor recunoaste asta.  E un om care iti ofera placerea de a spune ca “sa ajungi sus, nu e mare lucru” sau “sa ajungi sus tine doar de noroc”. Problema tocmai aia e: un adevarat lider politic nu e un om simplu. De-asta un partid al poporului nu-si are rostul. Politicianul nu e un om “din popor”, ci unul care s-a ridicat suficient si vrea mai mult. Nu, nu trebuie sa impresioneze prin comportamentul lui auster si intens moral. Nu pe asta s-au bazat 200 000 de ani de evolutie umana. Mi-ar placea sa vad un astfel de om la putere, dar stiu rezultatul (demisie, pervertire treptata sau dictatura). […]

radu

Sa-mi spuna si mie cineva daca politicul (adica clasa politica)este indreptatit sa se ocupe de politica intr-o tara, mai ales intr-una care nu are o putere civila (ce nu apartine clasei politice), in paralel cu ea, ca partener al discutiilor pentru legi, s.a.m.d.
Pentru inceputb:
credeti ca este nevoie sa se scoata in afara legii acel politic (acea clasa politica )care nu isi indeplineste functia?

[…] din nou sa voteze din ura si in necunostinta de cauza. Pentru ca genul asta de mentalitate si scarba de politica ne-au facut in trecut sa trimitem in fata Europei un extremist, un spagar, un fotomodel paralel cu […]

57
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x