Cu riscul de a deveni redundant voi defula putin pe tema facultatilor din Romania sau mai precis a aparitiei lor tematice in discutiile unor persoane.De vreo 19 ani de tranzitie tot auzim in discutii expresia ”E om cu facultate ” in general urmata de ”si uite ce munca de zidar face”. Mentalitatea romaneasca nu s-a schimbat cu mult de pe vremea cand la o facultate ”buna” (si evident de stat) existau 50 de locuri dintre care 25 erau pentru plozii partidului. Chiar si asa, absolvirea unei facultati in perioada respectiva iti garanta un loc de munca (E oricum greu sa compari 5 ani de laboratoare cu 3 ani de ”trunchi comun”).

Problema este ca dupa 90′ am incercat sa revenim la un fel de  normalitate vestica. Pe drum am pierdut profesorii buni si am castigat mii de ”studenti”. Infestat inca scoala primara cu mitul facultatii, tanarului fiu de taran din Plescoi i se insufla ca daca va termina Facultatea de Agronomie va deveni mai destept si mai frumos.Vezi femei de varsta a treia tipand cu obida la coltul strazii ”Gigel al meu a terminat Politehnica si munceste saracu’ de rupe ca electrician in Spania !”. Are sau n-are facultate baiatul ? Are, e unul dintre aia 3000 de oameni care s-a tarat 5 ani in Politehnica  sa deschida un PC (nu vorbesc in necunostinta de cauza). Menirea lor nu era nicoiata sa ajunga niste programatori\web-designeri de succes. Din pacate menirea lor nu era nici sa ajunga sus in vreun alt domeniu (sunt destui care nu si-au ales corect facultatea). Menirea lor din start era sa fie niste electricieni buni, cautati si fara 5 ani din viata mancati.

Facultatea nu iti va oferi niciodata nimic. Nici in Romania, nici afara. Nu contest ca o facultate facuta serios la un centru universitar mare iti ofera un bagaj de cunostine mult mai serios si te poate pune in legatura cu reprezentanti ai profesiei. Poti capata astfel un avantaj muncit (pentru ca nu intra oricine la Cambridge). Pe de alta parte, scopul facultatii nu este sa-ti gaseasca tie un serviciu pentru care n-ai nicio inclinatie. Facultatea iti spune : Iti place domeniul asta ?  Daca raspunsul este nu, iti poti alege alta sau te poti angaja din timpul ei intr-un alt domeniu.  Dar cum sa faci asta, ca e rusine !?! Cum sa nu termini tu ditamai Universitatea de Piulite si Suruburi  ? Problema la noi este ca toti suntem datori cu o carte si cu o diploma de facultate. Si uite asa ajung sa urasca bucurestenii miile de studenti veniti din satele de la granita cu Serbia pentru a ajunge ecologisti (Da, exista doua facultati ”ecologiste” in Bucuresti). Nu spun ca nu pot exista oameni talentati in zonele astea , dar cati ? Suficienti cati sa umple mii de locuri la Agronomie, Politehnica sau ASE (unde s-a ajuns la o cifra de studenti paroxistica, inspaimantatoare). Daca din 8000 de studenti ajungi sa te lauzi cu 80 realizati ai o problema (si o rata de succes de 1%).

Daca stii ce vrei intr-un final si nu stai prost cu materia cenusie o sa iasa totul bine. Uneori e mai bine poate sa nu fii la o facultate foarte bine cotata sau cautata. Daca iti doresti un anumit domeniu chestia asta te forteaza sa vrei mai mult de la viata. Intr-un articol mai vechi, Zoso scria despre alegerile din facultate si despre o lupta a studentului la facultatile particulare (cu sau fara profi de calitate). Am intalnit multi oameni care au terminat particulare si ajuns foarte sus (inclusiv un Head of PR la ditamai corporatia imperialista) insa cred ca oamenii astia ar fi reusit in domeniul lor oricum , e vorba de talent si de ceva munca.

Paradoxul este altul. Cei de la facultati ”cu renume” (a se citi ”PR agresiv”) trebuie sa munceasca si mai mult. De ce ? Pentru ca majoritatea colegilor lor se vor considera alesi pentru ca au ajuns la facultate, nu vor face nimic si vor vrea sa li se dea tot astfel incat omul care stie ce vrea si lupta pentru asta se va lovi mereu de stereotipuri si experiente anterioare. Stiu pentru ca pot observa asta in propria facultate. O ”mancatorie” ieftina intre unii studenti care au impresia ca laudatul, contrazisul la infinit cu profii si atitudinea ”cool” o sa le ofere un job cu 2000 de euro pe luna.Studentii au cel mai mult de suferit din cauza unei promovari excesive a brandului. Ei incep sa aiba impreisa ca se afla intr-o institutie care-i va salva si-i va promova la rangul de genii asa ca nu mai fac niciun efort, asteapta sa le pice totul in gura . Ce e mai grav ca nici macar la orele facultatii de genii nu mai trec. Teoretic, nu fac nimic. Daca li s-ar  spunte din start ”Faceti tot posibilul, veniti si la ore dar implicativa- cand puteti si umflati CV-ul” raspunsul ar fi ”Nu putem, noi invatam”. Nu te poti angaja nu pentru ca altii fara ”pregatirea ta” iti vor lua locul ci pentru ca tu , nici dupa 5 ani de dormit pe rupte nu esti pregatit sau nu-ti doresti sa fii unde trebuie.

Pe de alta parte obsesia pentru orice fel de facultate te poate aduce si in stadiul unui personaj cu care m-am intalnit in peripluurile mele intre diverse colaborari . Personajul in cauza sustinea ca vrea un salariu mai mare (era un fel de secretara) pentru ca are o facultate . Intamplator absolvise Universitatea Crestina DImitrie Cantemir si tot amintea un mare prof de care nu auzise nimeni.

Cu ce te ajuta ca ai frecat menta 3 ani pe banii parintilor prefacandu-te ca inveti, ca iti pasa, ca esti important ? Norocul lor cu sistemul Bologna, ca mai plateau doi ani ca sa aiba copilul facultate. E si vina profilor, e si vina sistemului de invatamant dar nu sistemul si profii te trag afara din orasul natal pentru a studia cantoul in Timisoara.

Pai de ce se mai mira lumea cand CV-urile abunda in fraze fara nicio noima de gen ”Sunt un om capabil si foarte muncitor” , partea de activitate profesionala fiind un lung sir de nimicuri ? Daca abandonezi totul si te duci la capsuni in Spania, perfect ! Vin banii dar sa n-ai tupeul sa spui in fata tuturor ca ”esti om cu facultate care nu a avut noroc”. A fost pana la urma alegerea ta. Poti deveni un om exceptional prin ea si poti invata din propriile greseli sau poti sa te autovictimizezi constant.

Desigur, poti face o facultate dar datorita unei situatii materiale nu tocmai placute nu vei reusi sa te implici in domeniu si vei fi fortat sa faci multe alte lucruri. Nu dispera, nu e musai sa te apuci din anul I de invatat marketing la nivel inalt. Pana la urma valoarea va iesi in fata daca muncesti suficient, te duce suficient capul si daca ti-ai ales intr-adevar domeniul potrivit. De asemenea, sunt domenii suprasaturate sau in care angajarile se fac greu : Asta nu inseamna ca in cinci ani vei fi tot in postura invatacelului.

P.S : Au inceput sa apara si primele review-uri la HTC Touch 3G iar magazinele romanesti deja listeaza preturi de pre-order. I’ve got a new toy to drool at !