Probleme cu respirația?

În ultimele luni, în timp unii au învățat cuvântul „pulsoximetru”, iar alții au descoperit șezlongul la 30 de lei, colegii de bulă au început să perceapă România ca pe un fular în mijloc de vară. Gros, sufocant și în total contrast cu eșarfa elegantă a vecinilor.

Scriam cândva că „bulele” virtuale pe care le vehiculează toată lumea de câțiva ani nu sunt o închisoare și nici un turn de fildeș. Sunt mai degrabă o casă din suburbia maselor, un loc ferit pe care o mică parte din populație și l-a rezervat, în mijlocul unei Românii din ce în ce mai străine de Europa. Oamenii își construiesc bule pentru că au nevoie de ele, nu pentru că sunt aroganți sau prea departe de „adevărata Românie”. Din contră, nu sunt departe, dar mulți și-ar dori să fie și cred că niciodată lucrul ăsta n-a fost mai vizibil ca acum.

Efectul secundar al pandemiei și al gestionării ei defectuoase a fost că toate bulele ăstea din online și din offline au observat pentru prima dată cât de singure sunt. Între oamenii de pe Facebook care discută despre purtarea corectă a măștii și masele care urlă în stradă că „le pune Orban botniță” s-a creat o ruptură pe care nu o să o mai lipească niciun apel la unitate. Știam și înainte că există două Românii, una cu probleme de bază, dar imediate și alta care visează la civilizație. Știam și că țața Floarea nu înțelege de ce s-a ieșit în stradă pe 10 august. Dar mai știam și că politicienii și media speculau diferențele de educație și ațâțau constant niște grupuri pe care altfel nu aveam de ce să le disprețuim. Dar acum?

Acum vezi o mână de oameni care se chinuie să respecte niște reguli de bun simț, reguli care oricum țin de igienă elementară și de respectarea unei distanțe personale. Peste tot în jurul lor, vezi și o masă uriașă de egoiști furioși și agitați. Dacă la începutul pandemiei aș fi zis că mulți sunt împotriva dispozițiilor oficiale din frică și dezinformare, acum sunt aproape convins că majoritatea o fac din ură. Ura pentru cei care nu sunt ca ei, ura pentru ceva ce au impresia că li s-a luat, deși n-au avut niciodată…

Da, sunt conștient că măsurile restrictive au afectat câteva industrii precum și veniturile celor aflați în ele. Sunt conștient și că mulți n-au avut luxul de a lucra de-acasă și că meseria lor include contactul permanent cu oamenii. Oricum, chiar dacă aș include respectivele categorii, purtatul unei măști și dezinfectatul unor suprafețe nu ar fi trebuit să le afecteze prea mult activitatea. Asta dacă nu cumva țin prea mult la evaziune și la practicile neigienice de până acum. Altfel, cei care chiar ne sunt esențiali, precum cadrele medicale, erau expuși și înainte, prin neglijența și nepăsarea altora. În plus, gestiunea pandemiei a picat în cârca unui guvern incompetent și în același timp mai competent decât alternativele, lăsându-ne să vedem pe pielea noastră ce înseamnă răul mai mic. E greu deci să ignori victimele economice ale pandemiei și proasta ei administrare, dar nu ele sunt sursa deznădejdii noastre…

Nu, acum vorbim doar despre ăia care-și aruncă masca în public teatral și se filmează pupând trecători. Despre oamenii care refuză să se spele nu pentru că sunt împuțiți, ci pentru că așa protestează ei (chit că nu i-ai fi văzut în veci la un protest autentic). De ăia în al căror cap n-a încăput în veci o carte, dar în care acum plutesc bucăți de știri false, dezinformări și înțelepciune populară. De toți ăia care se uită de sus, ba chiar cu scârbă, la tine pentru că îți pui masca înainte de a intra în metrou. De ăia care fac crize atunci când îndrăznești să le spui să păstreze distanța și de toți cei care-și târâie copii mucoși prin toate aglomerațiile urbane. De aproape toți, din păcate, pentru că restul sunt atât de puțini…

În cazul lor nu mai vorbim doar despre frică, deși frica e acolo. Un om slab educat și învățat că e buricul universului nu va căuta să înțeleagă un eveniment social complex – mai ales dacă respectivul eveniment îl sperie. Îi va atribui o sursă aleatorie și își va concentra toată furia și neputința împotriva ei, precum un copilaș care a șutat spre poartă și a ratat, iar acum urlă la mă-sa fără motiv. Cineva trebuie să fie ținta frustrării tale, copilaș de 45 de ani, nu? De-asta cred că am depășit punctul fricii. Frustrarea deja s-a interiorizat și o gloată amorfă de tineri, bătrâni și tineri-bătrâni și-a creat un inamic din „fricoșii” care poartă mască și nu consumă compost conspiraționist.

Frica s-a transformat deja în dispreț și ură, ambele venind de la oameni care, cu luni înainte s-ar fi bătut cu pumnul în piept și ar fi urlat: „avem nevoie de un stat puternic”. Zău? Un stat puternic v-ar fi tăiat de multă vreme ciripitul, știind că o populație needucată, dezordonată și cu mentalitate de Ev Mediu nu se poate comporta decent în caz de criză. Un stat puternic ar fi închis bisericile și gura preoților o dată cu ele și în vecii vecilor n-ar fi deschis un litoral care era un focar de infecție înaintea apariției Covid. Un stat puternic ar fi pus pe hârtie limita bunului simț. Până la urmă, nu a fost prima și nu va fi nici ultima pandemie.

De-aici și senzația de sufocare. Erau destui omuleți limitați și agitați și înainte în jurul tău, dar acum observi câți sunt cu adevărat. De fapt, de-abia acum atitudinea lor față de cei din jur și egoismul caracteristic a început să te afecteze. Pe tine și pe cei dragi ție. Da, te enerva că nea Gigi de la alimentară era fan PSD, dar fii sincer: te afecta cu ceva? Îți punea fluturași roșii în sacoșă? Dar acum, faptul că nea Gigi nu crede în coronavirus și și-a pus în cap să se lupte cu Bill Gates e grav. Înseamnă că nu-și dezinfectează magazinul și că nu poartă masca decât la control. Înseamnă că, deși tu o să-l eviți, cineva are șanse mari să ia virusul de-acolo. În plus, faptul că Gigi și sute de mii ca el se înghesuie în concedii înseamnă că tu nu te poți gândi prea curând la unul. Între timp, Europa se va uita la noi ca la un puști râzgâiat care, deși știe că nu e voie, a decis să se joace în mijlocul străzii.

Și atunci, vă mai mirați că e plin Internetul (sau cel puțin Internetul vostru) de scrisorele supărate și de articole ca ăsta? Vă mai mirați că prietenii și amicii voștri vor mai mult ca oricând să plece din țară și sunt pregătiți să o facă chiar și în mijlocul pandemiei? N-aveți de ce. Sunt doar oameni care, odată ce bula le-a fost spartă de apostolii scuipatului în public, au decis să n-o reconstruiască. Sunt oameni care, atunci când au simțit că respiră greu nu s-au îngrijorat: știau că nu e Covid, că doar avuseseră grijă. Era doar România!

P.S: Pe la primele proteste din 2017, un prieten îmi spunea entuziast că, dacă suntem atâția în stradă, sigur mai sunt mii de oameni acasă care ar vrea să iasă, dar nu pot. Într-un moment de tristă inspirație, m-am întors la el și i-am zis: Băi, Dane, nu, ăștia cred că suntem toți!  (Sursa Imaginii)

krossfire
 • krossfire
 • Un simplu haiduc al cuvintelor.

30 Comments

 • E frumos, poetic chiar! 🙂 La mine a fost cumva similar, simteam ca cei din jur nu mai sant “de-ai mei”. Nu mai recunosteam tara ca fiind a mea. Manelism, kklarism, pesedism (pe vremea aia era Iliescu + Nastase), contopism, alba-neagra etc – toate astea ma sufocau efectiv.
  Si re PS, la fel le spuneam la aia cu “daca ieseau toti la vot, era altceva”. Eu cred ca puteau sa iasa toti si sa fie aceleasi procente. Si cu PSD, si cu Firea.

 • Cred ca am inteles mereu asta, dar acum stii cum s-a vazut? Si da, din pacate, cred ca au cam iesit mai toti care puteau schimba ceva la vot. Nimeni nu garanteaza ca daca ieseau si aia 20-30% din ei cu buletin dar fara intentii, nu inclinau in acelasi mod balanta.

 • Nimeni nu garanteaza ca daca ieseau si aia 20-30% din ei cu buletin dar fara intentii, nu inclinau in acelasi mod balanta.

  Am fi stiu macar Adevarul si nu ne mai amageam.

 • Eu am văzut că nici cei care au ieșit pe 10 august nu au înțeles de ce au făcut-o. În rest, doar clișee de genul: needucații-pesediștii-ignoranții-nu poartă mască-conspirații-etc vs. spuma țării-responsabili-mastere în străinătate-dar care au votat un ghiolban ca Băsescu de mai multe ori în 10 ani. Realitatea socială nu e dihotomică decât dacă forțezi categorii improprii de analiză.

 • Bucuresci: Si asta e adevărat!

 • Sorin: Actuala realitate socială e fix o dihotomie – tocmai pentru că acum nu mai e vorba de politică. E vorba fix despre niște reguli de bun-simț pe care le respecți sau nu. Orice altă justificare sau conspirație nu contează (poate doar situația în care banii te opresc din a purta o mască o oră pe zi sau din a sta în casă – des întâlnită în anumite zone, dar nu despre ea vorbesc).

  Băsescu, pesediști, spuma țării, mastere – amalagamul ăsta de concepte anteniste vrea să însemne că nu e o diferență prea mare între omuleții cu țărână sub degete și hipsterii corporatiști? Dacă da, nu te contrazic, pentru că diferența aici nu se face pe educație, ci pe bun simț.

  Ok, nu te interesează restul și ai senzația că porți o luptă imaginară cu sistemul? Nu purta mască și nu te distanța, dar nu încerca să-ți justifici în mod penibil frica și ignoranța (nu tu în mod specific, ci în general).

 • Excelent articol!

 • Pt mine a fost clar dupa ce-am fost la o specializare in Franta, prin ’92. Tanar de tot pe vremea aia, cam imediat dupa ce terminasem facultatea 🙂 Pana la momentul ala am stiut doar teoretic ca e mai bine prin Vest. Dar aveam totusi ideea nationalista standard “noi santem romani, meseriasi, de la daci etc”. In Franta insa, ce m-a socat cel mai mult a fost societatea, mentalitatea oamenilor. Politetea, civilizatia. Deci era o diferenta de la cer la pamant fata de isteria generala din R. Mi-a fost clar ca n-o sa ajungem ‘in our lifetime’ la nivelul lor. Cand m-am intors, i-am spus sotiei: noi trebuie sa plecam din tara asta.

  Long story short as putea scrie o carte, ceva de genul ‘N America for Dummies’ sau ‘N America – User’s Manual’. Is de parere ca asa cum vb lui Napoleon (fiecare soldat poarta in ranita bastonul de maresal), tot asa fiecare emigrant de succes (nu panglicar) are in istoria lui un scenariu bun de Oscar. Dar n-am talent la scris + nimanui nu-i mai pasa de carti acuma 🙂

 • Le pasa, dar trebuie sa fie ecranizabile, iar America nu mai e de mult in lumina reflectoarelor pentru sanse, ci pentru alte lucruri (chiar daca sansele cred ca sunt in continuare acolo).

  Ai putea scrie ca ai imigrat in Namibia si crea si niste personaje “inclusive”. Ahhh, si in cartea asta esti femeie ;))

 • Criza asta a prins pe multi descoperiți. Pe noi ne-a prins exact cum te prinde ploaia dimineața în Vama, după o noapte grea. Discuțiile despre masca, distanțare sociala și ce bune sunt ele, in acest moment nu își au o valoare. De ce? Pai as prefera în loc sa aud la radio agasantul indemn al mastii, un indemn de tipul spăla-te pe mâini și fa dus odată pe zi. Pentru ca problema de acolo pleacă, odată ce rezolvi asta sa porți masca, sa respecți niste reguli de bun simt, vine ca ceva normal.
  Nu suntem mulți care sa putem schimba tara, e o iluzie și asta se vede de 30 de ani. Însă isteria exista oriunde te-ai uita alături de frica. De fapt ele au înlocuit disprețul și superioritatea bulelor pre-pandemie. Si cu greu vor dispărea. Nota de plata a pandemiei fiind un exod măricel cuplat de niste răni sociale profunde, asemănătoare cu cele de prin 89.

 • De acord cu regulile. Sincer, multe natiuni care au ignorat complet alte reguli de siguranta (Suedia, de exemplu), au supravietuit doar prin igiena si distantarea pe care o aveau oricum. Nu stiu daca ai observat, dar in cazul romanilor, e horror si sa stai la o coada. Omul din spate se impinge in tine cu putere, de parca toata situatia e un fetis sexual.

  Bine zis: nota de plata a pandemiei va fi un nou exod. Probabil ultimul.

 • Prin alte părți am zis ca dacă romanul va invata ce e apa și săpunul și cum sa-si mențină igiena personala, pandemia asta ar fi un pas înainte. Cum insa noi avem discutii existențiale ma îndoiesc ca am trecut de acel nivel. Legat de exod, acela va fi de doua tipuri:
  1. Exod fiscal, dar stau în România pana îmi fac plinu. Asta a inceput acum sa se întâmple și va continua cam un an doi. Eu îl vad ca e o etapa intermediara pentru cel fizic.
  2. Exod fizic, din partea diverselor categorii socio-profesionale. Iar asta o sa se simtă, în vreo 2-3 ani, punctul culminant fiind 2030(exact când decreteii se pregătesc cica de pensie)
  Acum nimeni nu privește lucrurile asa, dar odată terminată pandemia, lucrurile se vor schimba iremediabil. Sigur, o sa ne mințim ca în anii de glorie pre-pandemie, dar când ramai singur nu prea mai contează. Pe mine ce ma distrează este faptul ca foarte multa lume nu înțelege ce urmează sa se întâmple de parca nu au trăit anii 2008-2010 sau 97-2000.

 • Se pare ca n-au invatat, ba unii cred ca sa fii imputit si nesimtit e o forma avansata de protest.
  De acord si cu formele de exod. Treaba e ca multi dintre cei care au ramas/am ramas aici, au facut-o dintr-o speranta ca lucrurile pot merge spre mai bine sau din motive personale. Acum a devenit evident ca, si daca Romania ar fi mai bine condusa, ramane o masa imposibil de educat, chiar si in situatii de criza. De-asta auzit multi prieteni gandidu-se fix la asta: bai, chiar vreau sa-mi cresc copiii aici? (unii au deja)

 • Eu recunosc ca am inceput sa devin mai agresiv, cel putin verbal, fata de toti oamenii din aceasta pandemie care nu respecta minimele norme de bun-simt din punctul meu de vedere. Vazand atata ignoranta si nesimtire in jurul meu, incepand sa-mi afecteze si persoane mai apropiate care au luat-o pe ulei de cand cu pandemia cu conspiratiile, nu stiu, nu mai pot sa intorc celalalt obraz si sa zic “asta e, asa e el/ea”, fiindca el/ea fiind asa ma poate afecta pe mine, pe parintii mei sau pe prietenii mei.

  De curand o persoana din familie s-a trezit intr-o sambata dimineata sa imi scrie foarte agresiv ca eu sunt conform scriptului scris de cei de sus fiindca indemn oamenii sa poarta masti, ca acum copiii sunt monitorizati si pusi sa faca sex cu masca din cauza “panicatilor” ca mine care tipa sa poarta toti masti. Un val de ura si dispret mascat sub forma unei discutii “informative”, cu linkuri spre Bill Gates si alte nebunii, efectiv mi-a dat in fiert sangele in vene timp de cateva ore.

  Am obosit, am obosit sa zic ca asta e, ca asa sunt ei, sa ii las in pace, cand ei la randul lor pe langa faptul ca nu inteleg ca “libertatea” lor se termina in momentul in care imi ingradeste mie drepturile, mai sunt si agresivi stiind ca nu le impart credintele. Incep sa le doresc tot raul din lume, sa se confrunte cu toate aceste boli/conspiratii pe care nu le cred, sa sufere pentru prostia lor.

  Se raresc oamenii care gandesc rational si critic, acum ori e flat earther, ori e antivaxxer, ori nu crede in COVID, ori e fan QAnon,, trebuie sa fie ceva. Si cel mai rau ma deranjeaza faptul ca sunt agresivi si incearca sa-si impinga propriile idei altora, mimand ca vor de fapt sa-ti faca bine, sa te “trezeasca”.

  Incep sa cred ca doar intorcand obrazul si acceptandu-i asa cum sunt nu facem decat sa punem pasiv umarul la crearea unui viitor apropriat foarte urat si trist. Am tot mai des sentimentul “go fuck themselves”.

 • Si eu sunt nitel agresiv si verbal si la nivel mimico-gestual (adica ma uit ca un psihopat la ei). Am eliminat si foarte multi oameni din lista, ca incepusera sa dea share la filme cu soferi de camioane care ne explicau ei doct cum n-au vazut morti pe strada.

  La orice chestie despre Bill Gates am dat unfriend automat – inca n-am nimerit in paradigma asta pentru ca cele care ar fi putut crede asa ceva sunt prea in varsta sa-mi scrie pe Facebook :))

  Si da, “ceilalti” au devenit extrem de agresivi ca nu achiesam la prostia lor dureroasa. Inteleg si eu ca traim intr-o perioada de anomie sociala, dar chiar asa? Altfel, si eu am aceeasi senzatie: tolerand vom fi inghititi.

 • Ma bucur sa aud ca nu sunt singurul care simte ca va fi inghitit in viitorul nu foarte indepartat de acesti oameni, dar atunci se ridica intrebarea : care este solutia pentru a impiedica asta? Eu de cateva zile ma gandesc mai serios la asta, cum s-ar putea evita aceasta ura si diviziune care mi se pare tot mai evidenta in societate, si sincer nu prea vad una.

  Mobilizarea noastra, celor care ne-am obisnuit sa intoarcem obrazul si sa acceptam astfel de derapaje, cred ca este o optiune, dar nu o vad fezabila. Recunosc ca sunt putin temator de urmatorii ani, si poate sunt doar eu absurd, dar chiar cred ca rezultatul alegerilor din toamna din US va inclina balanta intr-o directie sau alta. Vrem, nu vrem, ce se intampla in US afecteaza intreaga planeta, si cand ai un rasist cu tendinte fasciste si care promoveaza numai hate-speech, grupul discutat mai sus il vor lua drept lider si vor deveni si mai agresivi. Deja stiu mai multe persoane prin Romania care sunt fani Donald Trump si il vad drept un geniu care este singura speranta a omenirii pentru a opri oculta mondiala care doreste sa ne subjuge si ma uit la ei si nu-mi vine sa cred ca pot gandi astfel.

  Biden, asa cum e el, cred ca ar mai ajuta la nivel global cu stoparea promovarii de hate-speech doar prin prisma faptului ca cel putin pana acum nu a fost adeptul acestei atitudini.

 • Cumva, acum esti prins intre omuletii mici si multi care nu inteleg nimic si aia mici si putini care se prefac ca inteleg (celebrii amatori ai “cancel culture”).

  Si eu sper sa se schimbe in sfarsit lucrurile in SUA, doar ca intregul lor sistem e in groapa, si la nivel politic si la nivel social. Biden e doar o alternativa “putin mai buna” decat Trump, ori America s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult de atat.

  Asta cu Trump seamana deja cu conspiratia QAnon :))

 • Re “Biden >= Trump”, I disagree. Bigly! 🙂

  De ce, un fost militar si (inca) avocat explica mai bine:

  https://townhall.com/columnists/kurtschlichter/2020/08/27/the-five-reasons-trump-is-going-to-crush-biden-n2575078

 • E posibil ca Trump sa castige, dar orice, si un sac de cartofi e privit mai bine decat Biden. Iar articolul ala, cu toata parerea de rau, e o mizerie care incepe cu “mica Venezuela” pe care vor sa o construiasca democratii si cu “Biden = creep”. Aproape niciun argument n-are o baza, ci e o pura parere.

  Hai sa fim seriosi, America e atat de departe de socialism (cat si de servicii sociale decente), incat “mica Venezuela” e mai degraba ce s-ar intampla in cazul unei noi crize economice cauzate de lacomie.

  Altfel, Biden e varza, de acord, dar e cu putin mai bun decat Trump, care e horror, si ca personaj, si ca politician, si ca om. Asta e toata platforma lui Biden: nu sunt atat de praf ca Trump. Sunt tot un mos conservator deghizat in democrat, dar nu sunt atat de prost.

 • Referitor la “Biden creep”, exista dovezi. Nu stiu daca ai auzit de un baiet pe nume Crowder, e tanar, canadian, funny, are un blog conservator destul de frecventat etc. Anyway, Crowder’s top 10 creeps ale lui ol’ Joe:

  https://www.louderwithcrowder.com/top-10-joe-biden-creep

  Mai e si treaba cu Tara Reade, si sant si dovezi, nu doar hearsay.
  Ca sa nu mai vorbim de fracturi logice + semne clare de dementa senila.

  Dar no pb, om trai s-om vedea! 🙂

 • Cum spuneam, nu te contrazic ca omul e un bou, dar e un bou mai mic decat Trump.
  O sa castige? Habar n-am, mi se par horror ambele alegeri. As da skip daca as fi american, riscand amenda :)) (da, riscand sa castige Trump).

 • Biden clar nu este o optiune sanatoasa si are multe probleme, dar in comparatie cu Trump este de departe raul cel mai mic din punctul meu de vedere.

  Legat de linkul de mai sus cu townhall, fara suparare, dar aia este o propaganda pe fata, de la modul de exprimare pana la “dovezile” care sunt doar niste pareri aruncate de cineva clar subiectiv. I-as recomanda lui DanC sa nu mai consume astfel de pareri sau daca o face, sa o faca cu o mare doza de rezervare.

 • Cred ca SUA s-ar mai vindeca putin si politic si social daca ar permite aparitia unui sistem pluripartidal… stiti voi, fix ala pe care si-l doreau “parintii fondatori”. Cele doua partide sunt si usor de controlat financiar si destul de apropiate ca personalitate, chiar daca in teorie au scopuri diferite.

  Daca Senatul si Congresul ar fi la randul lor pestrite, americanii ar putea avea o surpriza legata de ce inseamna de fapt “consens”.

  E ceva ce mi-as dori si in Romania, ca desi aici sunt mai multe partide, mai mereu ele se constitutie in doua “forte”.

 • O sa spun NU la link-ul ala si la presupunerile din el. Inteleg panica respectiva, dar erau cativa morti in toata Europa, nu sute de mii. Cat despre “The Gates Foundation”, fundatia aia a facut mai mult bine lumii decat Romania, asa, per total :))

 • Nu m-am interesat niciodata in “The Gates”, nu de asta am pus link-ul, ci doar pentru ca scenariul mi se pare asemanator, doar ca de data asta bulgarele de zapada, impins la vale de aceleasi forte, s-a facut mare. Nu stiu in Romania, dar in Spania toate masurile anti-covid, sunt luate politic, fara nici un fel de consultanta stiintifica (in urma unui denunt legal in care i se cerea guvernului sa publice numele expertilor, acesta a recunoscut ca niciodata nu a existat un comitet de experti), inclusiv ministrul sanatatii e de profesie filozof. In prezent responsabilitatea masurilor a fost pasata autoritatilor locale, ajungandu-se la decizii total arbitrare. De exemplu ordinul unui simplu judecator a izolat pentru 14 zile locuitorii a doua orasele, Íscar si Pedrajas de San Esteban. Presedintele Comunitatii Madridului a impus purtarea obligatorie a mastii in aer liber, peste tot, nu doar in situatii de aglomeratie, exceptind persoanele care fac sport sau fumeaza. Dupa ce s-a mai gandit cateva zile a interzis fumatul in spatiile publice. Un judecator local a declarat nula masura care intezicea fumatul, dupa care autoritatile au recurs la o instanta superioara pentru a anula decizia primului judecator. La locul de munca este obligatorie purtarea mastii cu exeptia angajatilor care lucreaza pe scaun, in spatii inchise unde se poate pastra o distantare de 1,5m (masura desenata special pentru prezentatori si persoane care apar in programe TV). Legat de purtarea mastii, in Spania conspiranoicii au fost primii care au sustinut-o, guvernul la acel moment dat fiind impotriva (abia mai tarziu si-a schimbat pozitia, dar fara sa-si recunoasca vreo vina in gestionarea pandemiei si sa demita minstrii responabili, asa ca e total lipsit de credibilitate). Sute de mii de morti testati pozitiv, dar nu ca si cauza a decesului covid 19, ca sa nu mai vorbim de fiabilitatea testelor.

 • In primele saptamani de pandemie, aveam si eu dubiul asta. In Romania, din pacate, nu s-au prea mai luat masuri, cu exceptia celor discutate si cu tine in interviul ala – dar alea s-au luat doar in primele doua luni de pandemie.

  Inteleg insa ce zici si tu despre Spania – in foarte multe tari a fost un talmes-balmes de masuri, trecandu-se de la “distantare obligatorie si masca” la “hai sa deschidem scolile”. Chiar, la voi se deschid scolile? Vad ca nemtii si-au pus in cap sa le inchida la lo.

  In momentul asta, pentru ca-i campanie electorala aici, se deschide tot, desi, dupa cum vezi, Romania e pe trend crescator si, raportat la populatie, sunt sanse mari sa fie mai nasol decat in multe tari europene. Dar politicienii au senzatia ca daca iau tot felul de masuri populiste acum, lumea o sa iasa la vot – cand fix masa aia de populatie care ar fi votat opozitia va sta in casa.

 • Nu comentez calitatea masurilor luate de Spania, ci doar faptul ca au fost luate strict pe criteriu politic, fara a exista nici macar intentia unei consultari stiintifice… pentru mine e suficient pentru a refuza orice colaborare, nu cedez din libertatile mele(e adevarat, imi acopar fata cu un petic cand folosesc transportul in comun sau intru in magazine, dar doar din generozitate fata de cei carora le-as putea provoca un disconfort, pe strada nu port niciodata masca, indiferent la opinia publica si cu riscul de a fi amendat).

  Modul in care se va face deschiderea scolilor este lasat la latitudinea fiecarei comunitati (judet) in parte, prezential sau semiprezential, dar parintii care se tem de coronavirus pot refuza sa-si trimita copiii la scoala. Personal, si ma refer mai ales la Romania, singurul beneficiu al starii de alarma este faptul ca s-a demonstrat ca este posibil invatatul si lucrul de acasa. Ideal ar fi sa se faciliteze ambele tipuri de educatie, traditionala si de la distantia, parintii fiind cei care opteaza pentru una din ele. Din cate tin eu minte, Uruguay este singura tara care a informatizant invatamantul, de ani buni, in mod ironic, este si una din putinele tari care nu a fost afectata de Covid-19, desi nu s-au luat nici un fel de masuri care sa restringa libertatile cetatenilor.

  Trend crescator? Am citit si eu titlul de stire, Romania a depasit China la contagii (ceva de genul), sunt sigur ca presa chineza e plina de articole care titreaza ca, prin grija partidului, numarul contagiilor in China a scazut sub cel din Romania, “tot inainte”, etc. Stirea asta poate fi adevarata in doar trei cazuri: pandemia este o facatura, populatia Chinei a fost deja vaccinata sau… medicina traditionala chineza chiar functioneaza, consumul de praf din solzi de pangolin nu trateaza doar cancerul si impotenta, ci si Covid-19(cui pe cui se scoate?). :)))

  Cat despre USR, ha! Cat timp vor continua sa dea vina pe asa zisa lipsa de criteriu a electoratului pentru propriul esec, nu vor fi capabili sa urce in preferintele romanilor. Romania, daca stai sa te gandesti, are probabil cel mai bun electorat din Europa: isi mai aduce aminte cineva de vaicarelile online cum ca preotii BOR isi indeamna enoriasii sa nu voteze cu Iohannis, cine este acum presedintele romanilor?

 • Pe strada nici nu stiu daca e obligatorie – eu o port cam peste tot (sunt categorie vulnerabila, desi rolul mastii e oricum mai degraba de protectie a celorlalti: https://www.youtube.com/watch?v=MVcdyPf5mKQ&fbclid=IwAR2cA5VH-vdnGAikSYqLBg5lSfYdY1jDNuBXqMg_ogCFjjEBnfvfPa9jZTs

  Da, aici cu scolile e un haos total. Se asteapta de cateva zile lista de masuri obligatorii, dar si in cazul asta implementarea tine de bugetele si vointa administratiei locale. Cum spuneam: un haos.

  Cred ca toata lumea s-a cam prins cum sta China cu informarea si minciunelele legate de Covid-19. Oamenii trag din greu sa ne convinga ca de fapt la ei pandemia a fost un fel de victorie a socialismului… nicidecum o prostie pe care ei au declansat-o si pe care n-o mai poate nimeni controla.

  De ce ti se pare ca e un electorat bun cel din Romania :)? Cu USR sunt de acord – oamenii au pierdut enorm si cand l-au scos pe Barna in fata.

 • Apropo de asta, nu stiam ca guvernul chinez sponsorizeaza activ medicina traditionala si ca exista si spitale cu asa ceva, subventionate de stat.

  De Uruguay nu auzisem, dar se pare ca oamenii si-au facut temele si au avut si un numar mare de teste la dispozitie, deci datele lor sunt probabil mai precise decat ale altora.

5 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *