Cum mare parte din populatia Romaniei duce o neostoita cruciada impotriva apei si a sapunului, ma gandeam ca n-ar fi rau sa revin asupra problemei educatiei medicale.

De la leacurile babesti administrate cu polonicul pana la dieta prin magie alba, educatia medicala romaneasca e intr-o stare mai grava decat educatia familiala. Sa nu ne panicam: majoritatea societatilor blocate intr-un Ev Mediu tardiv au cam aceeasi opinie despre medicina. Laboratoarele farmaceutice sunt pe mana cu mafia, medicii sunt toti niste hoti si intotdeauna ”te tratezi mai bine acasa”. Analizele se fac numai atunci cand paramedicii vor sa stie ce scriu pe certificatul de deces.

Problema controalelor facute odata cu mersul la vot si a ignorarii simptomelor incepe din copilarie si se termina pe la vreo 40-50 de ani, odata cu viata. De la parintii care-si admonesteaza copiii pentru ca ”plang prea mult”, pana la pustanii care afla cu stupoare ca sexul neprotejat duce la sarcina, intelepciunea populara nu are limite. Campanii de educare au fost si vor mai fi, dar cat timp abordarea ”las-o sa treaca” va fi mostenita din tata in fiu, orice tentativa va fi inutila. Imi amintesc si acum replica unei pustoaice care, confruntata cu niste intrebari legate de HPV si cancerul de col uterin, a raspuns linistita: Ah, cancerele astea apar tarziu si numai daca ai facut ceva rau.

Totusi, politica legata de spitale si analize e doar şaua de pe pisica. Puricii mari stau tot la baza, la atitudinea legata de farmacii. Daca o majoritate evita medicamentele pentru ca ”fac mai mult rau decat bine”, altii le iau doar in situatii de criza si intotdeauna la recomandarea vecinilor sau a vreunui farmacist de cartier. Intr-o alta extrema, sunt oamenii care la primele simptome isi indeasa pastile pe gat cu excavatorul.

Aici imi e greu sa transez problema, pentru ca nu cu foarte mult timp in urma, aveam o mentalitate cumva similara. Chit ca nu bagam pastile cu polonicul, in momentul in care intram intr-o farmacie, stiam diferenta dintre Omeran si Dicarbocalm si nu-mi amintesc sa fi cerut vreodata ”ceva de raceala”. Cand vezi un om de 25 de ani care pune disperat intrebarea ”Aveti ceva pentru durere?” (fara sa detalieze) si continua cu ”Sunt bolnav, imi puteti recomanda niste antibiotice?”, iti pui la randul tau intrebari. Nu se asteapta nimeni sa fii un codex farmaceutic ambulant, dar pana la o varsta, se presupune ca stii cate ceva despre medicamentele care-ti pot face rau si despre cele pe care le tolerezi. Febra n-ar trebui sa fie singurul impuls care sa te faca sa te interesezi de solutia medicala.

Imagine preluata de pe www.seriouseats.com

Probabil ca multi o sa spuna in punctul asta: Si ce ba? Poate n-a avut nevoie pana atunci!. Ei bine, ma indoiesc sincer ca in anul 2011, in orase precum Bucuresti, exista oameni ”100% sanatosi”. In general, oamenii sunt ”bine”. Casuta din dreptul cuvantului ”sanatate” este bifata automat, din lipsa de probleme grave. Oricum, nu ei sunt problema, ci cei care ajung sa fie surse de contagiune ambulanta. Pana la urma, si bolile alea nasoale pe care le poti lua din cabinetele vreunui medic specialist sau din Ratb trebuie sa vina de undeva. Igiena precara face ca majoritatea frizeriilor de cartier si dentistilor de apartament sa prezinte o amenintare mai mare decat o faceau oricum posesorii.

E greu sa-i explici tatei Ioana ca palparea sanilor nu e nebunie curata. E greu sa-i spui lui Badea Gheo ca vaccinul nu o sa-i provoace cancer. Totusi, nu inteleg de ce nu poti convinge o tanara mamica de ideea ca a-ti duce copilul anul la doctor nu inseamna ”a exagera”. Sa faci diferenta dintre o entorsa si o fractura nu e ”ceva ciudat”. Stiu ca nu toti isi permit clinici private, dar, daca simti ca iti explodeaza capul de durere, e de preferat sa dai cateva hartii unui medic, decat sa iti torni in cap tinctura de patlagina.

P.S: Fara legatura cu postul, am un anunt extrem de important. Zilele trecute, in stramta si jegoasa autogara a unui oras de campie, am raspuns unei mari intrebari a umanitatii: Ce se intampla daca nu platesti taxa de intrare in WC ? Raspunsul: absolut nimic.