Darji si neintinati

Aveam de gand sa postez o colectie a filmelor vizionate in ultimele luni insa cred ca subiectul mai poate astepta.

Despre autismul national, ignoranta istorica si alte meandre, am mai scris. Totusi, din toate discutiile anterioare, n-am insistat pe un punct destul de important al discutiei : momentul schimbarii. Zilele trecute, am urmarit din nou un documentar despre heavy metal din 2008 al lui Sam Dunn (Global Metal, l-am mai recomandat). La un punct se discuta despre viteza cu care brazilienii au adoptat cultura muzicala  si alte meandre ale vremii. In 1985, imediat dupa iesirea din dictatura, primul mare eveniment brazilian a fost un imens concert de rock, Rock in Rio. A fost un fel de marca a eliberarii. In acelasi context, brazilienii importau la greu cultura americana si europeana, latina in special.

Daca vi se pare ca bat spre un nou post cu iz muzical, ei bine nu-i asa. Intentionez sa ma aplec asupra problemei deschiderii, a redescoperirii propriei culturi in context mondial.  Nu in ultimul rand, ar fi de aratat ce inseamna sa ratezi startul ca natiune. Brazilia n-a fost singura tara iesita din dictatura unde culturalizarea a inceput brusc, sufocant. Ungaria si alte tari europene au avut o soarta similara. Vechile ”valori” au fost zdrobite intr-un timp relativ scurt, cu riscul alienarii generatiilor mai vechi. In Romania n-am simtit ca s-ar fi intamplat ceva similar. Cand fostele dictaturi se indreptau spre literatura de tip nou, concerte rock si noua arta de protest, Romania il scotea de la naftalina pe Petre Tutea, construia biserici si defila cu Alifantis si Marian Nistor. Nu-i vorba de evolutie in timp, de saracie sau de mentalitati cat e vorba de a plecat de la linia de sosire corecta.

Evident, aici vor sari mai multi cu replici de genul :  ”Bai, habar n-ai cum a fost la inceputul anilor 90′. Mergeam cu blugii rupti, cumparam Kent la negru si schimbam casete cu death metal pe sub mana !”.  Desi limitat, accesul la materiale exista . Ceea ce nu s-a schimbat insa a fost mentalitatea generala, a liderilor de opinie si intr-un final a maselor (fie ele tinere sau de varsta medie). Cineva ar argumenta ca mentalitatile nu se schimba,  insa la noi n-a fost vorba de simplu conservatorism, ci de violenta. Am vazut si vad si acum o dorinta de reprimare izvorata din inchistare, prostie si extremism. Parintii brazilieni au zis : lasa-i sa tipe, sa aiba si ei o cultura a lor, lasa-i sa-si faca trupe, sa se manifeste. Politicienii si masa de manevra romaneasca ne-a oferit in schimb o mineriada.

Nu stiu daca ati observat, dar intre nebunii visatori pe care-i aducea uneori Magdin in emisiune si pustimea fana Voltaj si cititoare de Stephenie Meyer e o diferenta de mentalitate, una care sugereaza involutia. Diferenta asta se recupereaza greu in general si faptul ca imediat dupa 89′ s-a mai fript o generatie (nu a mea) se vede in criza de acum. Golanii aia batuti in Piata Universitatii erau niste simpli pusti visatori, dar in context mai larg ei semnificau altceva. Semnificau inceputul schimbarii, inceput la care replica romaneasca a fost: NU! Ne mai mira acum ca mai bine de jumatate de generatie a preferat sa-si ia rucsacul in spinare si sa dispara din Romania pana la mijlocul anilor 90′ ?

Au remarcat si altii ca nu suntem intr-o simpla criza financiara, ci intr-una de identitate. La nivel intelectual si artistic , tarele comunismului au fost inlocuite de ceva mult mai abject. Am trait o epoca a habotniciei, a nationalismului de prost gust, o intoarcere la valori istorice inexistente, o incercare de a gasi Romania intr-un trecut intens alterat de propaganda. Cand am preluat totusi curente de-afara,  a iesit un mimetism greu de inteles chiar si pentru autori.

Indraznesc sa pun caderea si pe seama ratarii deschiderii, a schimbarii superificiale de dupa revolutie. Tranzitia nu exista daca nu ai un punct de start, un moment in care sa  simti ca a inceput schimbarea. Romania nu l-a avut. Pentru noi, perioada post-revolutionara n-a fost ”altceva”, ci a fost mai degraba o psihoza, o dorinta de a asimila forme fara fond. Handicapul celor 50 de ani de comunism s-a transformat treptat intr-un handicapt de peste 70 de ani…

P.S : Ca veni vorba de poezie si de amuzament, zilele trecute am gasit in orasul natal un anunt de mare angajament. Nu l-am pozat pentru ca erau trei fraze scrise cu Arial pe o foaie A4, nimic ce merita redat de camera infecta a telefonului. Anuntul suna in genul : Veniti sa redam viata si forta poeziei romanesti. Noua garda a poetilor , (trei nume insirate), va invita la revolutie ! (Foaia era insotita de cateva date de contact pentru cenaclu)

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

57 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ipo

Romania este in cautarea propriei identitati de cand lumea. Ne visam europeni si incercam sa ajungem din urma lumea civilizata dar ne lipseste orice viziune si vointa comuna, stam in cur si ne plangem de mila. Asta e handicapul Romaniei. Alte tari au reusit sa arda etape, dar la noi s-au adunat deja prea multe ratari. Sa rdem etapele ar insemna sa facem un ditamai focul de tabara. Si cand vorbesc asa, ma refer la urban. La tara e jale.

Night-elf

Krossfire, eu zic ca, dimpotriva, dupa 89 societatea romaneasca s-a schimbat HUGE. Intradevar, avand in vedere ca suntem totusi in urma multora, ni se pare ca nu am evoluat foarte mult, dar eu zic ca da, avand in vedere nivelul de la care am pornit. Rockul, filmele, chiar si unele carti, nu circulau decat underground, in rest era o mare de teama si de frig si de intuneric, si la propriu si la figurat – iar aste nu s-au intamplat decat foarte putin in Ungaria si aproape deloc in Brazilia. Eu imi amintesc pentru ca eram ceva mai mare la revolutie. Iar in perioada aia n-au fost numai mineriade, e nedrept sa ti le amintesti numai pe ele. A fost festivalul de la Arenele Romane, Rock ’92, care s-a vrut un fel de Woodstock. A fost Michael Jackson (concertul lui a fost un fel de Big Bang pt Romania de atunci). TVR a dat integral concertul de la Berlin al lui Waters. Au aparut publicatiile de muzica, revistele pt adolescenti, o gramada de filme, de carti etc – fenomen de a carui amploare nu ne dam seama acum, pt ca ni se pare normal, dar atunci era greu de imaginat… Read more »

Night-elf

Iar pe brazilieni nu i-as invidia foarte tare. E o tara a contrastelor care se reflecta in orice, inclusiv in cultura. Au mari trupe de metal, sportivi si festivaluri, dar coruptia, prostitutia, traficul de arme si droguri… sunt inca institutii nationale cu toata deschiderea lor spre cultura si progres si cu toate ca America e la o scuipatura distanta. Sounds familiar? So… nu, nu e atat de simplu.

ipo

Noi nici n-am inceput sa ardem etapele, ca ne-am si plans de formele fara fond.

godless1859

Perioada comunista a fost demonizata, iar romanii nostri in loc sa-si caute alte valori prin exterior au cautat valori, ca niste nationalisti idioti care se respecta – in istoria poporului român. Si au adus la rang de valoare perioada antecomunista – dizidentii, religia crestina, etc, uitand ca in mare parte, ce s-a facut bine in tara asta a fost din cauza neromanilor Carol I si Ferdinand.

Asa a ajuns si Ţetre Puţea sa fie scos de la naftalina.

Dorin

Noi nu ne vindem țara, da? 🙂
Hai că nu mai suntem letargici din cauza comunismului. Suntem letargici pentru că nu ne pasă, și pentru că în colțul nostru de rai ne place să nu ne pese. 🙂

zamo.ca

Vad si eu tarele pe care le vezi tu, si-as aduce si-o mini-corectura: sf-ul ctp s-a nascut cu mult inainte de 89.

In privinta “tarelor conservatoare” eu as inscrie mai multe chestii, dar prefer sa raman la ideea ca acest mod profund conservator de a privi lumea, nascut probabil din socurile modernizarii rapide si deseori fortate, e principala frana in progres (sau prea mult orem prea putin e progresso, cum ar zice brazilienii cu steagul lor, care cica au un meci azi 🙂

romania inedit

La un moment dat aparuse generatia contra , ca o replica la generatia pro pe care o promova Pro Tv , dar s-au deschis granitele si romanii s-au dus sa munceasca in Uniunea Europeana .

Dupa parerea mea , aceasta perceptie a lipsei schimbarii exista din cauza faptului ca foarte multi se astepta ca Romania sa se schimbe peste noapte si asta din pacate nu se poate .

Mai exista inca foarte multi indivizi carora le este frica de schimbare , de asta am asistat la revenirea partidelor neocomuniste in anul 2000 .

romania inedit

Pai daca Ion Iliescu a fost un presedinte pentru linistea noastra si schimbarea a fost doar intre 1997-2000 , ce schimbare ai vrea sa fie .

Si Traian Basescu vrea schimbarea de asta e asa mare impotrivirea celorlalti . 😛

Manfred

Culmea ar fi să vă luați de silviu(solomon) bruker(brucan)…. jeg la jeg trage…

zamo.ca

schimbare sa fie, si sa-si schimbe si ei macar scutecele.
casele vad ca si le-au schimbat deja.. 😛

zamo.ca

dush in piata, zici? 🙂

Garm

Man dupa cum a zis si NightElf Brazilia nu se rezuma numai la samba. O mare parte dintre brazilieni traiesc rau de tot (vezi Cida De Deus de ex). Chiar daca unele tari fost comuniste o duc ceva mai bine ca noi, se putea si mai rau – vezi cazul Serbiei, iar fosta Iugoslavie avea din cate stiu eu un nivel de trai mai ridicat decat Romania, vezi cazul Bulgariei.

Nici mentalitatile nu s-au schimbat chiar peste tot, uite Polonia este una dintre cele mai crestine tari din Europa, iar rockerii mai satanishti de acolo au chiar probleme cu legea (vezi Behemoth).

zamo.ca

cida, cidad, cidade. si mai ziceti ca nu-s schimbari 🙂

Night-elf

– offtopic: daca zici ca te pasioneaza, Alexandrina Hristov pe 8 Iulie in Fabrica. La 21.30.

Night-elf

@Godless1859 – Uite vezi, indivizi ca tine sunt una din cauzele pierderii identitatii. Ne plangem ca ne pierdem identitatea, dar zicem ca e mai bine sa ne uitam la altii, ca noi suntem praf (mentalitate tipica de sclav). Si nu confunda nationalismul cu patriotardismul gen Vadim. Eu zic ca faptul ca ne-am intors la valorile romanesti (hm, am facut-o oare??) era primul lucru care trebuia facut. Faptul ca exista si de-alte Tutea e bine, e dreptul lor sa existe, dupa cum e dreptul societatii sa isi aleaga modelele. Prefer pustii de liceu care-l citesc pe Tutea, de care zicea Krossfire – ma rog, eu nu stiu atat de multi – decat niste papusi apatice pe care nu le intereseaza nimic, si care isi vad de jucarica lor Bamboo.

Night-elf

@ Krossfire – O sa-ti povestesc cum a fost 🙂

Night-elf

– poate. Dar mi se pare de-a dreptul nociv si revoltator ce zicea baiatul ala.

Night-elf

E in primul rand fals ce spune el. Adica, ma scuzi, dar si glorioasa familie regala a facut atata bine cat a facut si rau Romaniei. Carol I a continuat ce-a inceput Cuza, iar datorita lui Ferdinand si Carol II – neromanii – ww1 ne-a prins cu pantalonii in vine iar ww2 fara pantaloni at all. Si el idealizeaza. Dar sta in firea oamenilor sa idealizeze. Cati stiu ca marele Mozart era un pervers irecuperabil, ca Einstein i-a tras-o verisoara-sii si ca Ariel Sharon a omorat copii arabi cand era ofiter de tancuri? Istoria aminteste ce e de amintit si intotdeauna vor exista astfel de idealizari. Cati nu-l ridica in slavi acum pe Ceausescu, pana la Tepes?

Zergu

Boala asta imbecilă de a prefera „valori naționale” când valorile naționale sunt niște non-valori abjecte mi se pare cea mai stupidă formă de tribalism.

De ce să nu ne uităm în afară? Că suntem noi breji? De breji ce suntem am fost mereu în fruntea clasamentului la capitolul eșecuri.

Faptul că „sunt de afară” implică automat că sunt defecte sau inferioare celor interne? Nicidecum, dar tribalismul e puternic și primează în fața rațiunii, ca doar nu degeaba tehnica Goering funcționează ca un ceas pe orice populație imbecilă.

strelnikov

misto anuntu. ofereau si popcorn la revolutie, poetii?

despre post.. nush ce sa zic. cre ca e foarte discutabil, cam fiecare paragraf poate fi intors pe dos. de ex – aia care se’agitau in pta universitatii in early 90s erau fix aia cu tutea & co.

sau: valorile care erau pe val in brazilia in 80s, sunt azi la fel de depasite ca alifantu & marian nistor. sau: ungurii sunt azi mai nationalisti decat noi [incl la nivel de elite, care in ro sunt destul de cosmopolite] iar polonezii mai religiosi..

in fine, e mult de vb

Andra

Buna!
Sincere felicitari pentru usurinta cu care te exprimi si scrii.
Am citit la “Despre Mine” ca ai 22 de ani, nu esti jurnalist, dar cu toate astea publici comentarii pe forumul FJSC. Indraznesc sa banuiesc ca esti la FJSC, dar inca nu activezi in domeniu. Daca nu am banuit bine te rog accepta scuzele de rigoare. Daca am dreptate, as dori sa imi spui in patru-cinci fraze cum e, pentru ca ma tenteaza facultatea asta.

Multumesc anticipat.

O zi buna!

Bogdan Epureanu

Nu este chiar asa… schimbari au existat si la noi… compara situatia de acum cu cea din 89 si ai sa vezi clar diferente, doar ca spre deosebire de Brazilieni la noi nu a existat neaparat un moment 0, ci o serie de mici schimbari…

Bogdan Epureanu

Sunt putin mai mare ca tine, nu cu mult, dar suficient cat sa pot sa fi asistat chiar si doar ca martor la schimbarile care au avut loc… si parerea mea este ca singura diferenta intre noi si restul tarilor care au iesit din comunism este ca la noi a mai existat o generatie tampon (generatia celor care suntem acum intre 30 si 40 de ani); voi deja aveti libertatea sa va creati mentalitatea pe care o doriti… iar daca nu o faceti e doar vina voastra…

cartim

Cred ca startul a fost dar in timpul promei stafete s-a intamplat ceva ce a continuat la fiecare schimb de stafeta, pana am ramas in urma de tot si am pierdut cursa.
Cred ca am incercat sa recuperam ce am pierdut din cauza cenzurii comuniste dar din pacate am ramas la acest nivel.Poate asa s-a dorit.
Oricum primii 6 ani au fost catastrofali si ne-au tinut pe loc , cand noi ar fi trebuit sa zburdam spre noile valori si idealuri.
Se vorbea de credinta , la noi este doar o fatada, dar din pacate Biserica isi baga nasul in treburi care nu o privesc.
De la golani entuziasti am ajuns bloggeri. Bine ca macar avem libertatea de exprimare.Inca.

WhiteWolf

@Bogdan Epureanu, din pacate generatia aceea tampon la care faci referire si careia nu-i neg nici existenta si nici importanta a esuat in a pune aripile corecte celor care o urmau. Prea putin dintre cei care compun generatia tampon au reusit sa-si educe urmasii in spirit cu adevarat competitional @cartim, care “golani”, care bloggeri sau care libertate de eprimare ? Ii mangaie la glezna toate acestea; pe absolut cei care dau sau iau in tara asta din varful pixului @krossfire, biserica-i peste tot si in fix toate inca de pe vremea lui Stefan sau Cuza. Si asta ne face sa venim la chestiune. traim democratic, respiram democratic, calatorim dincolo de granite democratic insa atunci cand vine vorba de pus osu’ (indiferent unde si la ce) vrem sa stim din start ce iese, cat e pauza de masa si nu in ultimul rand daca si la cat incepe week-endul vineri dupa-amiaza. Avem o gramada de drepturi pe care le vrem inalienabile insa cand vine vorba de obligatii gasim noi o cale sa fentam. Pe scurt, originali cum ne credem, inca nu am reusit sa intelegem ca singura valoare care conteaza cu adevarat oriunde in Romania sau in lume e performanta. care… Read more »

WhiteWolf

Teoretic ar trebui sa ma doara. Practic, chiar nu simt suferinta vis a vis de imbecili. Si e strict problema lor daca se vor trezi sau nu la timp; indiferent ca pica la bacuri in care nici nu ar fi avut ce sa caute sau isi cumpara licentele dupa ce s-au prefacut ca studiaza intr-o facultate platita pe banii babacilor, nu eu sunt cel care va spune “au” atunci cand nu vor mai apuca nici un loc la sapat santuri pe marginea autostrazilor din cauza chinezilor care o fac pe trei mese plus 10 dolari pe zi. Americanii is prosti, chinezii muncesc de te ia spaima, ai nostri ca brazii cauta cate o caramida ca sa si-o dea in pieptul bombat in timp ce se gandesc la valorile neamului. Ei si ? Ca-i vorba de guvernanti, de generatia de azi sau de cea de maine, ar cam fi cazul sa-si ia ochii din Can-Can si Click si sa bage de seama ca lumea se duce singura (indiferenta daca intra sua nu si mioriticii in turma) spre un “ce” oarecare in timp ce ei, de tare ce urla “inteligenta” in ei nici macar nu se prind ca stau la margine de… Read more »

Bogdan Epureanu

WhiteWolf: Hai sa fim seriosi… directia unei natii nu este data de mase, ci de lideri; generatia noastra a esuat poate in a lasa niste mase educate in urma, dar cred eu ca a reusit in a lasa niste lideri capabili sa conduca tara spre aceasta schimbare.

[…] cei care-i ascultau atunci, ala a fost inceputul. Sapte albume Voltaj mai tarziu, am realizat ca ala a fost sfarsitul. Ii mai stiti pe nebunii pe care-i aducea Magdin in emisiune, precum un tanar Byron care canta cam […]

[…] inceputul anii 90′, fie prin primele afaceri romanesti de succes, fie prin studentii care luau bataie la mineriade, fie prin primele generatii de jurnalisti care au pus virgule fara sa ceara […]

[…] prin fenomenul ”Piata Universitatii”. Stiti momentul. E exact punctul in care Romania a ratat definitiv startul. 21 de ani mai tarziu, noua “piata a Universitatii” a demonstrat ca stropul de […]

[…] fantomele comunismului sunt bine merci printre noi. Sigur ca nimeni nu a platit cu-adevarat pentru oroarea mineriadelor. Stim asta. Facem […]

[…] Visinescu, Ficior si altii ca ei nu au platit si nu vor plati, indiferent de verdictul asa-zisului proces. Mai mult, incompetenta mass-media le da posibilitatea de a se autovictimiza. Mosuletul care ameninta cu pumnul un jurnalist nu este un batranel hartuit, ci un fost tortionar care-si doreste sa fi fost ceva mai tanar. Oricum, e remarcabil ca, la 30 de ani dupa primele carti ale lui Goma si la 12 ani dupa Lexiconul Negru, jurnalistii romani inca se comporta de parca acum aud prima data de comunism. O dovada in plus ca tortionarii romani nu au fost si nu vor fi transformati in exemple. Lasam iar cale libera repetarii istoriei, cum am lasat si dupa mineriade. […]

57
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x