Ultimu’ stinge lumina
Am asistat zilele trecute la o discutie care era la un glont distanta de un razboi al opiniilor. Motivul era pretioasa intrebare ” De ce pleaca tinerii din tara, domnule ?” Discutia in sine bantuie media inca de la inceputul anilor 90′ dar m-am gandit ca n-ar fi rau sa explic de ce tin de cele mai multe ori partea celor care ridica in slavi exoticele natiuni straine.
Problema nu consta in argumentarea celor ”Pro Romania” ci in modul de abordare ales. De fiecare data cand apare o discutie din asta, cel ce o lanseaza e un personaj pe la 40, maxim 50 de ani care incepe discutia cu ”Noi am fost o generatie de sacrificiu, dar voi, voi veti face…”. Asculta Obi Wan Kenobi, sacrificiul vostru a fost un sacrifiu ipotetic, facut tot in fata alor vostri. Nu v-ati sacrificat ”ca sa ne fie noua bine”. Respect profund oamenii care si-au dat viata la Lovitura de Stat din 89′ si pe tinerii care au avut tupeul sa se ridice in fata unui criminal de stat si a jivinelor lui la mineriade. Nu-i respect pentru ca au rezolvat ceva, ci pentru ca au crezut in ceva. Dar cum e posibil ca 10-15 milioane de oameni sa-si asume idealurile catorva iar apoi sa paseze putina responsabilitate ramasa generatiei urmatoare, o generatie la fel de confuza si doar putin mai informata ?
Cati inteleg de fapt ce dovada feroce de egoism este sa-i ceri unui om tanar si talentat sa ramana definitiv in tara? Ii ceri sa-si sacrifice potentialele realizari pentru o natiune de tampitei habotnici si oameni cu pareri, ii ceri sa faca un sacrificiu biblic , dar cu mai putin sange si mai mult chin. Imi pare rau, dar Iisus n-a apucat sa-l traga doi copii de barba in timp ce urla ca nu au ce manca si nici nu i-au fost furate sculele de tamplarie de membrii unei etnii dubioase. Iti e greu sa accepti osanda cand stii ca in 10 ani s-ar putea sa fii pus in situatia de a-ti manca viata si nervii din cauza faptului ca n-ai idee ce valori sa transmiti copiiilor tai, aia care vor merge cu paralizantul in ghiozdanel la scoala. Deci spunem Obi Wan, de ce e povara salvarii Romaniei pe umerii mei ?
Sunt voci care striga : Nu vei fi la fel apreciat acolo ! E foarte probabil, mai ales cat timp nu sunt familiarizat cu limba si cultura. Totusi, strainii ar avea scuza nationalitatii, conationalii mei ce scuza au pentru incapacitatea de a aprecia orice fel de valoare ? Patriotismul e o falsa valoare la noi si nu voi reveni in acest post asupra subiectului. Deci ce ma tine in tara ? Dorinta de a implementa balotajul electoral si de a opri incalcarea drepturilor fundamentale prin interzicerea birocratica a dreptului la asociere ? Sa fim seriosi, ultima fraza nici n-are sens pentru prea multi. Oricum, daca as fi interesat cu-adevarat de politica mi-ar fi mai usor sa-mi fac partid in Anglia sau Suedia decat in Bucuresti, as avea nevoie de mai putine semnaturi. Deci, dupa 15 ani de luptat cu sistemul educational, de ce-as mai sta inca 50 sa ma lupt cu cel politic si social ? Mi-ar fi rusine sa ridic pretentii de la tineri talentati pe care Statul meu ii cazeaza in camine ce ofera confortul unui cavou la reducere.
Ii admir enorm pe cei ce se lupta sa schimbe ceva, oameni de varsta mea si nu numai. Ca e vorba de administratie, politica sau de voluntariat activ, dorinta exista. De unde vin piedicile insa ? Pai cam tot de la aceeasi oameni care ne spun sa ramanem in tara sa revizuim ceva si sa nu schimbam nimic. Incerc la randu-mi sa lupt cum pot. Am fost cam lenes in ultima perioada si am facut multe promisiuni greu de tinut insa sper ca macar pentru orgoliul propriu sa misc ceva pe undeva ma duc.
Problema e ca mai toti luptatorii obosesc. Obosesc cam in aceeasi perioada in care se opreste si cautarea. Si cand se aseaza ce fac? Iau o garsoniera intr-un oras care pare a fi una dintre toaletele ecologice ale lumii ca sa-i submineze autoritatea lui Basescu pe bloguri. Majoritatea oamenilor cu potential enorm care mi-au marcat la un moment dat evolutia fie si-au luat lumea in cap fie s-au retras intr-o mizantropie aroganta care-i face fericiti temporar. Desigur, daca statutul material exista, starea asta poate fi foarte placuta insa la un punct induce acelasi pasivism de care cu ani in urma erau la randul lor acuzati. Intr-un final trebuie sa tragi linie si nu stiu cat de confortabil e sa ramai in memoria posteritatii ca unul care n-a mai jucat de multa vreme jocul dar stie perfect regulile (aviz Cioranilor amatori).
Ii admir de asemenea pe cei care au avut puterea sa plece la varste la care desprinderea de ”pamantul strabun” era greu de infaptuit. Imi e inca greu sa cred ca ”Patria noastra-i Europa” dar nu am alta solutie. Va scriu din tara si o voi face pe cat posibil dar nu garantez ca-n doi ani nu ma veti urmari pe www.krossfire.se
Nu-i condamn pe cei care ridica vocea si-si pun sperantele in ”generatia noua” , generatie pe care aceeasi oameni o si condamna abuziv. Cu douazeci de ani in urma , poate eram si eu unul dintre miile de romani cu capul plecat , la coada la carne, poate…dar tot nu cred ca as fi iesit dupa sa le spun altora sa ramana intr-o cloaca care mi-a rapit cei mai frumosi ani.
P.S : Madonna, stiu ca ai angajat zece oameni care sa citeasca blogul asta si ca ai tricou cu ”Krossfire Rules” deci hai sa-ti spun o poveste : Azi, vreo opt minoritari alaturi de care am avut placerea de a circula in Ratb au insultat in repetate randui o batrana, au agresat verbal o pustoaica, au lovit un batranel care mai avea putin si incepea sa planga si au aruncat cu insulte si blesteme fara a fi fost provocati. De ce n-a chemat nimeni politia ? Pentru ca erau prea multi si pentru scoaterea celularului din buzunar era o aventura. Si daca tot veni vorba de initiative retardate : S.P.E.R sa nu ramaneti singuri in tara alaturi de baietii astia buni la suflet care la 16 ani au deja mai multi bani si copii decat un donator de sperma angajat la BNR.
Şi eu încerc să schimb ceva (dar puţini spun “şi eu, şi eu)… De aceea am tot scris despre toate tâmpeniile pe care generaţia asta le practică. Problema e că mulţi, chiar şi de 30-40 de ani au luat-o pe cărări aiurite, nu doar tinerii.
Este normal. Dacă “nu ai cu cine”, alegi să pleci din ţară. În fine, dacă ajungem să o vizităm pe Madonna, probabil că ea ne va spune că ea nu ne discriminează, chiar dacă suntem ţigani. FRUMOS!
Păcat, păcat, păcat…
Mai nimic, doar că este atât de bine informată, încât a făcut românii ţigani.
Arana, nici eu nu prea vreau să plec. Şi pe mine mă ţine ceva. Vom afla noi…
Eu îmi aduc aminte, în autobuz, într-o seară, urcaseră mulţi ţigani. Au început să facă pe români împuţiţi, apoi se luaseră de doi băieţi (la vreo 19-20 de ani) ca să le cedeze locul. Eram cu prietenul meu. După un timp, acesta s-a enervat şi a urlat la ei: “Bilete aveţi? Arătaţi biletele!”. La staţia următoare au coborât. Evident… ţiganii înjurau, ţigăncile la fel, doar că ele şi-au ridicat şi fustele să arate pe mica prinţesă păroasă şi nespălată. ORIBIL!
Eu vreau in Noua Zeelanda. Cine e cu mine?
Eu, ca-mi place. Ai observat ca odata cu varsta, incepe sa creasca si departarea la care vrei sa fii de tara ta iubita ?
Normal, ca sa scapi de unda tractoare!
Hai, fă-mă să te admir şi aşa. :)))
Eu sunt mai naiva. Inca nu am ajuns sa cred ca nu am ce cauta aici. Stiu ca am potential de reusit afara. Pe de alta parte ceva ma tine aici, nu patriotismul oricum. Probabil cand nu voi mai suporta, voi pleca. Oricum, nu e o decizie de luat in mod pripit ori – de ce nu – decisiv. Oricand ceva se poate intampla sa-ti schimbe complet conceptia despre tarasenia asta. Chiar pare a fi unul dintre – putinele – domenii unde trebuie sa fii mereu deschis la ce-o fi. Nu la modul sa te lasi in mainile hazardului, ci sa nu te inchizi la nicio posibilitate.
PS: Ce-a facut Madonna? Nu-s la curent, ca azi am stat in tren si nici in mod deosebit nu m-a interesat. Imaginea aia cu batranelul lovit care aproape plange sunt sigura ca o sa-mi dea cosmaruri la noapte. Mama lor de minoritari!!!
Dar…intreb…:”De ce nu pleaca tinerii din tara, dom’le?”…
Adica ai de gand sa emigrezi ?
Si eu si tata am fost in prima linie in evenimentele din decembrie fara sa avem pretentii sa dobandim certificate de revolutionari !
Pana in 1990 traiam ca animalele , deoarece lui ceasca si lenuta nu-i placeau oamenii care gandesc !
So is smth like this going to happen ?
>ping krossfire.ro
Pinging krossfire.ro with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Ping statistics for krossfire.ro:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
Atunci când ştii să te pui în valoare, ajungi, în timp, să fii apreciat oriunde te-ai afla.De obicei atunci când pleci undeva începi de jos, dar ai în vizor varful piramidei,pe când la noi piramida, săraca, nici nu mai poate fi numită piramidă…sau cel puţin e disponibilă doar baza…
Din punctul meu de vedere nu e greu să pleci, trebuie doar să vrei.Că alţii se “agaţă” de noi, e problema lor!Să şi-o rezolve!:)
Eu n-am zis ca plec acum ci pur si simplu ca daca as face-o nu m-ar opri cu-adevarat nimic si ca nici macar la nivel tematic nu ar avea ce/cine sa o faca. Macabroo, Nelinstitu : I’m trying (desi tot nu m-am prins ce a vrut sa spuna nelinistitu, dar imi place cum a zis-o :)) ) Anda : Madona probabil ar fi oripilata de faptul ca nu ne angajam in practici cabalistice 😛 – Cat despre tigani, nu pot avea alta parere despre ei. Arana : Si pe mine ma tine ceva aici…deocamdata ! Madonna s-a aplecat asupra proplemei discriminiarii intr-un mod ambiguu si retardat ! Nina : Pentru ca n-au obosit…inca. Romania Inedit : Erai nascut in 89 😛 , ca parca spuneai ceva de 90′ 😛 ? Prima linie unde, la Craiova, unde se tragea din centru si unde ambii mei parinti era sa fie raniti (pe bune, de data asta, erau intr-un autobuz si veneau sa ma ia de urgenta de la tara) ? Ktz : Sper ca nu 🙂 Jorjette : De mine nu se agata fizic nimeni, parintii chiar ma incurajeaza. Despre asta vorbeam, intr-adevar..despre faptul ca nu exista un varf al piramidei la… Read more »
Nu mă refeream la tine…
Mda, ma lamurisem si io intre timp cu Madonna. Sa mor de’i inteleg pe hartistii astia: ai venit sa canti si sa te dezbraci (sau invers), oamenii au platit pentru asta, pai fa asta. Nu tine tu lectii de omenie si toleranta cand tu locuiesti in palat si ai sute de conturi si milioane de dolari in conturile alea. Nu esti “real” asa ca vezi-ti de ale tale!
fain e că mulţi dintre burtoşii care predică rămânerea în românica şi-au aranjat odraslele în străinătate.
motivaţia reală e că cineva tre’ să muncească şi să plătească la fondu’ de pensii peste 20 de ani, cand “generaţia de sacrificiu” va aştepta poştaşul cu pensia, pe prispa casei…
noua zeelandă? excellent choice! 🙂
Votalb : Exact la asta ma gandeam si eu insa n-am vrut sa fiu atat de vocal in post. Dar multi se gandesc : Bai, daca pleaca si astia pe care-i duce capul, cine naiba umfla bugetul cand eu nu mai pot ?
Kross, you speak words of wisdom, my friend.
Băi, vorbeam zilele trecute cu maica-mea şi îi povesteam de episodul hypermarket – Germania.
Acum 2 ani, când fusei pe la nemţi şi-mi picară plombele de câtă educaţie era acolo (deşi au şi ele relele lor), automat începusem să compar Germania cu România.
Şi merg la un hypermarket dintr-ăsta să-mi iau mâncare şi ceva pentru gătit. Şi ştiţi că la noi ţi le înghesuie pe toate la casă, după ce ţi le-a taxat ţi le aruncă într-un colţ din care tu le iei. Păi la ei nu a fost aşa: mă pregăteam să devin multifuncţională, când un bătrân din spatele meu a venit în faţa mea şi m-a ajutat să-mi pun nu doar in cărucioc, ba chiar şi-n plase ceea ce cumpărasem. Fără ca eu să-i cer aşa ceva.
N-am ştiut să-i răspund decât cu un “danke”…
E mai bine “în jungla” de acolo, decât în cea de aici. Asta din ţară e plină de canibali gata să te sfâşie la orice colţ. Şi acolo e plin, însă vorba ta, krossy, măcar acolo n-ai pretenţii, pe când aici sunt poate oameni cu care ai copilărit care te “mănâncă” de viu…
Vai… mi s-a ridicat parul pe ceafa… sunt lucruri pe care le cred si le sustin si eu de vreo 10 ani, in van. Asa ca plec, direct, cat de repede pot.
Atunci…cine mai rămâne în România?:))
“Patriotismul e o falsa valoare la noi”
Dar unde nu e?
Jorjette, sa ramana cine poate trai sanatos la cap cu gloata de ghiolbani in jur.
Hai ca raman eu (pe aici) koishorilor. Nu ca sa sting lumina ci ca sa o pastrez aprinsa. si sa gasiti pe cineva in casa cand reveniti in concediu ca nu va tine salariul nici de Jamaica si nici de Caraibe 😛 N-am o problema cu libertatea de optiune. N-am o problema nici cu libera circulatie sau privitul in ansamblu pe cat posibil in afara cutiei. Asa ca, pe bune, nu de aici se trage spiritul meu de “Gica Contra” pe acest subiect. Doar ca, am mai spus-o si cu alte ocazii , inainte de ’89 iti trebuiau coa3 ca sa pleci, acum iti trebuie coa3 ca sa rãmài. Si nu, nu flutur lozinci! Pur si simplu, cu exceptia lui Krossfire, parca va jenati sa rostiti cu voce tare ce va doare; va multumiti cu aprobari tacite pe marginea celui care a scris postul. Si-atunci vin si intreb, cu genul asta de atitudine prepuitzi ca va transformati in winner-i “afara? Asa ca ma scuzati de opinia separata dar mi-ar place sa stiu – separat de ce lasati aici, asta cunoastem toti- plecati ca sa ce ? Credite mai accesibile la banci ? Cumpararea unei masini mai simplu si mai lesne… Read more »
whitewolf: “N-am o problema cu libertatea de optiune. N-am o problema nici cu libera circulatie sau privitul in ansamblu pe cat posibil in afara cutiei.”
…statele au insa.
Pe scurt ce zice ww e ca plecatul schimba starea de sclav intr o economie de rahat cu morale de haita de infometati pe una de sclav intr o economie de rahat dar estetizata cu morale de fetitze paroase si supraponderale. ceea ce e adevarat. mai adaug ceva:
sa vad pe unu care a ramas si a schimbat in bine situatia general, sau ca incearca. :)) zero.
White Wolf, eu una sigur nu ma jenez sa spun ce ma doare… da un ochi pe blogul meu si ai sa vezi ce ma doare, de un an si ceva tot scriem, si eu si partenerul de blog. Asta asa, pana plecam.
Iar eu plec pentru ca nu mai vreau sa vad ghiolbani, jeg, nesimtire, rau platnici, functionari acri, mizerie… nu vreau nici credite, nici marea cu sarea, masina am, casa am, deci da, tot ce vreau este “un mai mare grad de politete”.
UP,unu’ ai cerut, unu’ dau 🙂
Klaus Werner Johannis. Din 2000 primar la Sibiului. reales in 2004 si in 2008
Messa, ca sa ramanem in tema, imi permiti sa-ti sugerez sa incerci mai intai Sibiul si apoi restul Europei ?
😛
Afara e mai greu.punct.In Ro. in ‘al mai tare liceu-Sava gen- NU trebuie sa inveti NIMIC pt a avea media cu mult peste 9. In US, Canada si Germania, la fac. bune noaptea nu se doarme mai mult de 4 ore:-)..referitor la locul de munca, inca nu-mi dau cu parerea, habar nu am. Depinde si de domeniu.(ceva mai greu ca programator/inginer decat ca vanzator ). Si chiar daca Ro. e o tara infecta, pe oriunde merg, laud aceasta tara si caut sa gasesc cate ceva de bine. (apropo , romanii care pleaca sunt renumiti ptr matematica pe care o stiu). In orice caz, in US e jale in gral si e greu sa te adaptezi ca, de ex, proaspat absolvent de MIT. Prostia de acolo o intrece cu mult pe cea din Ro. Canada e tara adevarata, insa ei vor oameni calificati pe meserii gen inginerie/programare. In Germania la fel. Numai ca acolo degeaba stii Engleza. Niciun job nu poti avea fara sa stii Germana.(ca in toate tarile nordice unde trebuie sa stii limba lor). Pe scurt, afara reusesti de 10x mai greu ca in Ro, pt ca afara–tarile la care m-am referit– nu poti fii apreciat decat pt ‘performanta’.… Read more »
##Continutul mesajului anterior era evident, o remarca dedicata exclusiv comentariilor precedente, nu postului in sine.
din tot ce am citit ,nu pot să observ decât lipsa de ataşament faţă de oamenii din jur.nimeni nu a pus problema: “cum rămâne cu mama şi cu tata?” ,sau,în fine,cu orice persoană apropiată. poate că la mine mai e şi vorba de vârstă:încă locuiesc cu ai mei,ei au grijă de mine,etc.etc., dar nu cred că aş înceta să mă gândesc la ei nici când aş fi pe cont propriu…
şi eu îmi doresc să plec-iar asta nu pentru că aşa zice krossfire că e mai bine-, însă mă gândesc că în prima fază o să fiu privită ca o…româncă, adică precum o creatură alienată,needucată şi hoaţă.şi chiar dacă “binele învinge întotdeauna”,sau “omul de omenie se descurcă oriunde ar fi” , tot trebuie să întâmpin o mulţime de prejudecăţi, măcar “în virtutea” faptului că am paşaport românesc.
Roxana : Jungla e la fel, difera doar ghizii 🙂
UP : In teorie e o falsa valoare, odata ce inveti ca nu poti lega o valoare de ceva strict determinat geografic si istoric.
Azzazzelo : Sistemul preuniversitar e mult mai lejer, am ceva cunostinte si rude care au trecut prin toate etapele sistemului academic de-afara. La facultate se schimba treaba pentru ca nu toti au acces la o facultate decenta si asta-i regula : Cei care ajung, fac sacrificii materiale si forteaza putin si intelectul. Nu-i poti rasplati cu un sistem in care fiecare ajunge unde vrea, fie ca invata , fie ca nu.
Stiu doi copywriteri din Germania care nu stiu o boaba de germana. Daca-i multinationala merge si engleza cu singura conditie sa exista conturi internationale si coordonare pe ele. Dar da, cum e limba de circulatie, e destul de necesara. Danezii si suedezii au standarde usor diferite totusi 🙂
Miruna : Nu e vorba de lipsa atasamentului ci de sacrificiu. Odata ce observi ca eforturile tale bineintentionate si talentul se duc la mama naibii parca parintii , aia cativa prieteni si pisica nu merita zeci de ani de viata in regret.
@ww:
eu nu am de gand sa ma car nicaieri. pt mine simplul fapt ca exista o constitutie sau legi pe care nu le-am aprobat efectiv, direct, prin propriul accept e un contra argument plecarii. si astea s peste tot. in plus a pleca inseamna a fi dat afara, ceea ce nu mi se pare deloc onest si barbateste.
problema cu domnul primar pe care mi l a mai laudat lumea e ca a avut nevoie de pozitie politica ca sa “faca ceva” l-as fi admirat daca o facea pe cont propriu, ca antreprenor, ganditor, miliatantist etc. cu toate efectele pozitive ale “domniei” lui ele presupun bani luati cu forta de la toti care sa finanteze proiecte aprobate doar de unii, ceea ce e abuz.
sorin tara, tot sibian, a avut o atitudine sanatoasa fata de primarul in cauza. daca mi amintesc bine… si daca da, atunci el e mai degraba un exemplu bun, prin lucrarile lui si afirmatiile la adresa clasei politice. (acum vb dina amintiri, sa ma corectezi te rog daca e cazul).
UP, n-as vrea sa deraiem pe off topicuri si sa-i stricam la Krossfire frumusete de “samantza de scandal”. Asa incat am sa adaug doar faptul ca ma refeream la “Marele Sas” mai mult ca si catalizator al unei atitudini decat , neaparat la bunele si relele lui; dincolo de politic, dincolo de bani, laudatori sau detractori, in Sibiu se simte si se respira altfel. Iar sibienii au din ce in ce mai mult atitudinea de tipul “sibian… and proud of”. Adica, cineva, cumva, a inceput de undeva. Si e mai mult decat un “hai, ca se poate”. Si in mod clar cu mult peste “imposibil de extins la nivel de tara” Tot la atitudine ma refer 😛 Si daca tot vrei, free of politics, da-i cu search dupa Constantin Chiriac. Festivalul International de teatru i se datoreaza din faza de proiect si pana la partea de “al treilea mare festival de teatru din lume” dupa 15 ani. Revenind la topic, exista si nebuni frumosi. Si da, poate ca lucrurile se misca mai greu decat cere impetuozitatea varstei la 20 de ani. De aici si pana a concluziona ca romania si romanii sunt lipsiti de sansa, cred, e prea mare saltul.… Read more »
@Messa, nu esti singura care scrii ce te doare. Si poate ca fix pana la piciorul broastei conteaza. Asa cum bine remarca Krossfire. Insa, cel putin in ceea ce ma priveste, aici, intre “ghiolbani, jeg, nesimtire, rau platnici, functionari acri, mizerie” eu am niste prieteni nemaipomeniti. Si niste nepotzei formidabili. Si fara unii si fara ceilalti, indiferent unde pe planeta, as simti ca traiesc degeaba.
Ei, pentru ca tot am dat in vorba, daca masina ai si casa ai, intelegi ca ajungand in alta parte ai sa o iei de la inceput in speranta ca vei reusi sa dobandesti ceea ce aici, deja ai ? Si-atunci, nu ar fi mai simplu sa incerci sa faci in asa fel incat (de exemplu) strada ta sa devina zona libera de “ghiolbani, jeg, nesimtire, rau platnici, functionari acri, mizerie”?
Daca-ti iese, poate-i inveti si pe altii. Aia de iti citesc blogul, aia de citesc si scriu pe aici…
Si tot asa 🙂
Sunt cu capul, nu-i asa ?
Cica aseara, la festivalul verii de la mine din oras, era planificata o ora de muzica si dans traditional tiganesc, organizata de Partida Romilor Pro-Europa, asta fiind si principalul motiv pentru care m-am dus la festival. Dupa doua cantece oarecum traditionale, au dat-o pe manele.
(In caz ca te intrebi cine mai e si Gamaliel asta, sunt Gradinariu 😀 )
@ White Wolf: Bun. Vrei argumente? Poftim argumente. De ce prefer să plec din ţară şi de ce aleg să nu rămân aici? M-am îndrăgostit de un oraş într-o săptămână. O săptămână plină, în care am socializat cât într-un an şi m-am documentat istoric, social, spune-i tu cum vrei. În România nu am găsit ceva care să mă determine să rămân. Ok, e Iaşul, dar nu pot să fiu mereu o visătoare şi să mă trezesc că termin 3 ani de psihologie şi 2 de master şi mă şterg undeva cu ei, pentru că în ţară nimeni nu are nevoie de mine. Meseria mea e căutată în afară, m-am interesat peste tot. Ştii că vin universităţi din Olanda (chiar în Bucureşti este în octombrie , pe 19 sau pe 16, nu mai ştiu exact, un fel “Recrutare”, să-i zicem) şi te susţin să mergi la ei? Da, costă mai mult, dar aş prefera să-mi fac un master acolo decât să mă îndobitocesc aici. Şi cu ce mă ajută că sunt într-o echipă de cercetare? E bătaie de joc, facem un test de inteligenţă şi ştii cât profit voi avea? Maxim 7 milioane pe an. Pe AN! Crezi că în afară… Read more »
Kross, scuze că fac comentarii kilometrice, însă that guy is getting on my nerves. Şi trebuia să îi răspund, ca să înţeleagă că nu sunt o fetiţă care nu ştie pe ce lume trăieşte. 😉
Ramasul in tara+ capul plecat < plecatul din tara + capul plecat.
Geaba teorie, daca fapte ioc.
QED
@Roxanna, departe de mine pretentia de a le sti pe toate
Si chiar am sa tin cont de una dintre sugestiile tale si-am sa ma apuc de pus mana pe cartile de istorie; carti pe care nici nu le-am citit si nici nu stiam ca exista, eu avand doar 10 clase si profesionala
N-o fac pe inteligentul, nici nu pretind ca stiu mai multe cuvinte decat tine insa, nici nu cred ca daca vom continua pe ton polemic ficatul tau va rezista mai mult decat al meu.
Spune-mi, de ce am impresia ca intregul tau comentariu – deloc kilometric pentru mine, chiar am avut rabdarea de a il citi integral- suna de mai mult a scuze tanguite decat a ceva argumentat ?
Spune-mi de ce nu am incredere vis-a-vis de documentarile tale si convingerile dobandite dupa doar o saptamana ?
Spune-mi, prietenul tau din Olanda cat timp ar fi dispus sa te tina pe casa si masa in cazul in care lucrurile merg rau pentru tine si nu reusesti sa castigi bani suficient de rapid ?
Sunt doar 3. Pentru moment.
Daca vei reusi sa nu mai fi atat de vehementa, poate continuam
@ww
nu cred ca suntem offtopic deloc. daca sibienii se simt mai mandri ca sunt sub sasul cu pricina tine de modul cum vad ei lucrurile acum. sunt f sigur ca situatia va degenera doarece, ai zis si tu, “dincolo de politica” -adica: in ciuda kktului care persista :)) cu mandrii care plutesc peste realitati dubioase nu se ajunge nicaieri.
e aceasi situatie cu un comunist in anii 80 care facea tot posibilul sa pastreze “nepatata imaginea” tarii – sa n o strice cu realitati.
ai facut referire la un festival, un fapt cultural: iti reamintesc ca divertismentul si cultura (mai mult sau mai putin intre ghilimele dar mereu “oficiala”) e printre primele moduri prin care un sistem ajunge sa nauceasca publicul.
consider in continuare ca nu cu sperante de “conducatori” sau “administratori” sau mandrii culturale (vezi Romania “producatoarea” de genii matematice sau de alt fel) se rezolva ceva. nici cu tineri care fug, nici cu tineri care raman si se ametesc cu mandrii de genu.
@roxana
m am oprit cu cititul la indragostrea de un oras. e vina mea.
@White Wolf: sunt argumentele mele pentru ceea ce decid să fac pe viitor, nu am argumentat ca să te simţi tu împăcat cu ele. Dacă nu îţi convin, complace-te pentru că nu le-am scris ca scuză. Şi nu vorbeam de stat o săptămână în afară, vorbeam de stat luni întregi în diferite ţări. Am spus doar ca fapt divers că mi-a luat o săptămână să îndrăgesc Brugge-ul (despre el e vorba), iar în România asta nu ar fi posibil. Nu-mi este frică decât că mulţi vor face infarct după ce vor afla că eu am reuşit şi lor nu le rămâne decât să-şi bage gheara în gât. 😀 Sunt obişnuită cu genul de atitudine pe care îl ai tu, nu-ţi voi spune că te înţeleg, chiar dacă meseria m-ar obliga să spun asta, însă îţi spun că e plină lumea de oameni ca tine. Îţi doresc să trăieşti bine în România şi să fii fericit. Şi încă ceva: dincolo de bani, există iubire. Şi nu-ţi fă probleme pentru sursele mele de venit, sunt fată descurcăreaţă. Am creat matricile unui test IQ, am destulă minte încât să o şi folosesc. Şi sunt multi-talentată, deci nu văd cum aş putea să ajung… Read more »
@Roxana: daca ai sansa sa pleci profita de ea.
White Wolf, si eu am familie minunata si prieteni buni si dragi. Dar pe ei ii vad mai putin decat vad ghioalbele pe strada, cand trebuie sa ma deplasez din punctul A in punctul B…
As incerca Sibiul, dar e tot Romania. Mult mai spalat, da, nici nu se compara cu Bucurestiul, dar e tot Romania.
Cand plec, e simplu, ca de asta nu plec acum 🙂 Plec dupa ce imi cumpar o casa acolo, dupa ce imi organizez sosirea. Nu plec aiurea, ca daca as pleca la noroc, as sterge-o azi.
Cat despre incercari, incerc de 13 ani sa fac sa fie mai bine in jegul asta de tara. Am ramas printre pitinii buni platnici, printre putinii oameni punctuali, politicosi, eficienti. Asa ca trebuie sa plec. In tara asta “n-ai cum”, asa cum bine a fost inspirat omul care picta sintagma asta pe fatade vechi…
Nu esti cu capul, dar cred ca esti ceva mai optimist decat sunt eu. Sau in stadiul de speranta in care ma aflam si eu acu’ ceva vreme.
Astfel de dezbateri nasc întotdeauna polemici mai mult sau mai puţin înverşunate. Cel mai adesea sună cam aşa – Nu eu, ţiganul din colţ. Sau, Nu eu, ţara e de vină. Sau Nu eu, dar mi-a zis cineva că va veni un cutremur şi mi-e teamă aşa că mi-am luat lumea-n cap – ok, ignorăm ultimul exemplu deşi… motive sunt multe, unele surprinzătoare. Problema este poate mai simplă, şi aici sunt întrucâtva de acord cu post-ul – oferta e satisfăcătoare prin alte părţi, şi atunci dorinţa arzătoare de a rămâne se estompează văzând cu ochii. Asta pot înţelege. Ce nu înţeleg însă, sunt următoarele: 1. De ce, cum am plecat facem caz de asta? România era aşa şi pe dincolo, România trebuie comparată, sau mai bine – românul trebuie comparat cu străinul, România e minus infinitul tuturor aventurilor noastre de expatriaţi plini de voinţă. 2. De ce afişăm adesea un naţionalism ipocrit, în condiţiile în care suntem de mult în altă ţară şi dorul de-a ne întoarce nu se manifestă decât în spuse, şi mai puţin în fapte? I mean, umblă vorba prin alte ţări că unde-ai văzut un român, i-ai văzut pe toţi – şi nu, nu în ţările… Read more »
@ Roxana , chiar daca Fritz este austriac , tot nemtalau e ! 🙂
Eu cand am fost in hipermarket in Germania , de ce nu m-a ajutat macar o batranica , sa-mi bag produsele in papornita ? 🙁
Si eu as ajuta babute de 20 de ani sa treaca strada , sa ajungem mai repede acasa sa vedem ce au cumparat ! 😛
Daca erai babaciune , nu te ajuta batranelul !
Eu chiar ma mir ca nu a venit cu vreo propunere , dar probabil ca omul nu era farmacist si de aceea avea reteta bunului simt !
@Roxana, vad ca ti-e greu sa te decizi; sunt prost, sunt expirat sau ambele ?
Nici nu ma supara si nici nu ma deranjeaza faptul ca , la anii tai, inca mai crezi ca tot ce zboara se mananca.
Vreau doar sa-ti reamintesc de existenta elicopterului.
In rest, asa cum deja am mentionat, esti mult prea vehementa, subiectiv-nociva si mult prea putin echilibrata pentru a ma convinge ca merita sa continuam dialogul.
Si daca tot ne-am bagat in seama unul pe celalalt, permite-mi un sfat lipsit de orice sens ascuns; vindeca-te de iubirea pentru Belgia inlocuind-o cu Jamaica. E mai putina poluare
😛
@UP, nu mai socate din context.
Nu ma refeream la actul cultural si nici la modalitatile evidente de manipulare. Era doar un exemplu de “eu am putut, eu am reusit, pe voi ce va opreste”? 😛
@Messa, din partea mea – la modul sincer- “drum bun”.
Nu am vrut si nici nu vreau sa opresc pe cineva, vroiam doar sa inteleg daca exista si altceva dincolo de atitudinea ” vai, ce nasol miroase in spatele blocului din cauza ca toti arunca gunoiul pe geam”
Cer scuze celor ale caror comentarii nu au fost aprobate. Dupa o anumita marime Akismet taie cu nerusinare 🙂
Gamaliel Duze : Welcome back 🙂 UP : Anarhist, sa inteleg 🙂 ? (Si oarecum adept al scolii de la Frankfurt, din ce vad cu spectacolele) Whitewolf : Stii, daca-ti iese schimbarea in RO, daca nu-ti iese. Dar daca iesi, incerci afara si apoi te intorci ? Fie pe motive de adaptare, fie din pura aroganta sau din mai rarul motiv al ”iluminarii”, sunt si oameni care pana la urma se intorc. Mai nasol e cand le spui ca nu trebuia sa plece. Roxana : Chiar daca unele lucruri imi par putin exagerate (in sensul ca le vei gasi si afara mai mult ca sigur) nu pot spune ca nu te inteleg, mai ales din postura specializarii tale. Cat despre societatea care nu sacrifica nimic, sunt iarasi de acord desi incerc ca din cand in cand sa mai dau un exemplu (doar ca nu-mi iese mereu). Nu zic de oameni ca WhiteWolf sau altii de la care am inteles si din alte conversatii ca au incercat , dar sunt destui care ne arunca noua responsabilitatea schimbarii in acelasi timp cu aruncarea cojilor de seminte pe jos. Lupul Alb : Faptele se vad dupa ceva ani. Daca sase tineri fac opt… Read more »
Milena : Cu ”laudatul” nu sunt la randu-mi de acord. Daca voi lua decizia sa plec definitiv va fi alegerea mea, ci nu misiunea mea de a-i ilumina pe cei ramasi injurandu-le tara. Pe moment pot doar sa ma agit.
Nu am practicat o forma similara sclavagismului, am practicat chiar sclavia (vezi originea termenului ”vanatoare de ciori”). Am imprumutat-o de la turci, autorii exodului tiganesc. Postul era destul de lung din pacate si in prima faza ti l-a inghitit blogul. Nu le-am distrus traditiile pentru ca nu puteam ci pur si simplu nu ne-a pasat de ele , nu ne-am gandit la integrare pana nu a devenit totul o problema dar asta nu-i scuza automat pe ei.
Si cu asta fac si un back-up la blog pentru ca vad ca sunt comentarii destul de lungi si detaliate, posibile surse pentru viitoare posturi 😛 (citandu-le corespunzator)
Societate nu sacrifica nimic? Ma indoiesc. Ia spuneti, unde mai gasiti invatamant universitar gratis? Cu bani de la buget? Si nu-mi veniti ca nu e calitate si nu stiu ce, ca ba da e. Sigur, daca va duceti in cacaceii de deal la facultatea sf asteapta, privata si acreditata, probabil nu-i calitate.
Si inca o chestie: cum sa spui tu care FUGI! ca ala care ramane se complace? De unde stii tu Roxana in ce masura whitewolf sau eu sau altii care au zis ca ba vreau sa incerc aici se complac? Deci a ramane in tara, a lua decizii, a lupta pentru niste chestii inseamna complacere? Verifica-ti termenii inainte de arunca cu ei. Ah da, drum bun si cale batuta, cu tot cu multitalentul tau. Ma scuzati, dar mi-e scarba de atitudinea io plec din tara si am pentru asta dreptul sa scuip si sa sa-mi satisfac alte nevoi pe oricine. Ca io plec si’s dastapt. N-am absolut NIMIC cu oamenii care pleaca, dar o fac pentru ei, cu toata responsabilitatea. Care nu simt nevoia sa plece cu scandal, sa ii condamne pe cei ce nu vor sa plece, sa arate cat de deosebiti sunt ei pentru ca fug.
Am auzic că visătorii comparativ cu realiştii subiectivi sau obiectivi eşuează mai mereu în realizarea planurilor. Analogia între cele două modalităţi de a trăi viaţa este destul de pregmatică, şi fac o analogie paralelă cu felul nostru de a privi propria viaţă, adică trăim şi apoi murim, pentru unii contează mai mult una din variante. Totul se rezumă la o clipă, la un moment în care iei o decizie. Apoi vine motivaţia, apoi apare şi idealul şi uite aşa ajungi cu tine undeva unde tu ai ales să fii. Vlad, să fim serioşi, cât de mult contează societatea când singurul care se bucură de ceea ce eşti tu, paradoxal eşti tu? Noi suntem învăţaţi de mici să îi vedem pe ceilalţi, biserica ne spune de aproapele nostru, chiar dacă ne spune să îl iubim, ne spune să îl cinstim, ne mai spune şi să nu râvnim, şi toate astea şi multe altele adunate şi din alte educative, duc către o contra! De ce oare noi facem contra? Pentru că nu ne vedem pe noi ci pe ceilalţi, iar conştient noi nu ne putem ignora dar trecem în manifestările noastre pe un plan secund, unul mai subtil, de care nu ne… Read more »
Cine mai ramine in tara daca toti plecati? WW care a avut sansa sa traiasca in Sibiu cu mai putini romini pina in 89 decit sasi etc.si in general cam alta educatie, cultura ..WW ,un tip destept, citit si sigur pe el..ori siguranta ti-o da si o oarecare realizare materiala, profesionala, sau asa zisa “implinire” .Pare a vorbi si in cunostiinta de cauza, adica ceva de genul a fost plecat, a incercat si n-a mers sau nu i-a venit bine. Din pacate impulsul e sa pleci, pleci de foame ,pleci de lehamite, pleci ca nu te mai simnti la tine acasa..Si da noi generatiile mai vechi sintem vinovati( de sacrificiu nici vorba, nu sint nici eu de acord..au fost citiva ..care au murit prin inchisorile comuniste sau au iesit mutilati, unii legume..ori nu stiiam de ei, ori ne prefaceam ca nu stim, ca nu sintem siguri si comoditatea, frica,etc..ar fi prea mult de spus)N-am facut nimic nici atunci, nici acum cind leprele si jegurile au iesit in fata si valoarea si-a pierdut sensul!Nici noi nici voi! si asa este, marea majoritate spunem ca “voi” sinteti cei care veti schimba ceva si cind o spunem intradevar o spunem ca si cind… Read more »
Bogdan : ”Vlad, să fim serioşi, cât de mult contează societatea când singurul care se bucură de ceea ce eşti tu, paradoxal eşti tu?” – dai ceva si societatii, la fiecare pas. Daca refuzi, da ea in tine.
Nu stiu ce parere as fi avut despre RO in lipsa bagajului actual. Probabil as fi crezut ca este o tara de vampiri medievali.
Arana : Pai evident ca pentru noi o facem. Singura posibilitate de a o face pentru altii ar fi fost improbabila ocupare a tarii, dictatura, etc…unde fuga din tara ar fi fost un act de curaj iar rezistenta de-afara , unul si mai mare (nu-mi amintesc daca s-a intamplat in RO, as aminti doar un anumit realizator de emisiuni de la Europa Libera)
În continuare morala creştină mi se pare o fabulă, o poveste cu tâlc care, ca să vezi ironie, la mine nu se aplică. Nu mai ţin minte cine spunea mai sus că suntem egoişti or something că plecăm. Păi, dragii mei, merită să mai fii altruist cu altcineva în afară de familia ta astăzi? Şi dacă simţi că familia ta nu este “acasă”, în Ro, e logic să o urmezi acolo unde e. Dacă ai cunoştinţe, prieteni în afară, ai siguranţa unui sprijin infim, însă e acolo. Asta reduce din fail back-up plan. N-a zis nimeni că afară e raiul pe pământ, poate să fie la fel de iad ca aici, însă poate că nu frige aşa mult focul de acolo ca cel din ţară. De ce mi-aş irosi o viaţă luptând cu nonvalori? De ce să ajung la bătrâneţe să-mi dau în cap că uite, am o pensie de 4 mil/lună, deşi puteam să-mi asigur un trai decent plecând acolo unde lumea are nevoie de cunoştinţele mele? Ştii, ajungi să realizezi că înveţi atâta şi degeaba, dacă nu dai şpagă, nu ai şanse. Măcar din toţi cei de aici, kross a înţeles unde bat. Pentru un viitor psiholog, FOARTE… Read more »
Krossfire, din partea mea chiar nu 🙂
Dar daca poti usura “crucea” unui semen de ce sa nu o faci ? 😛
-pentru acei tineri capabili care pleaca din Romania, am toata stima si respectul, pentru ca, daca ar ramane in tara, pur si simplu si-ar distruge cariera, pasiunea si mai ales viata la care au visat de-a lungul liceului si a facultatii; -nu zic ca in occident totu-i numai lapte si miere, insa patronii din vest au un minim de bun simt si stiu sa te motiveze, sa te cointereseze si nu in ultimul rand, sa te respecte. -daca ramai in tara, ai toate sansele sa ajungi angajatul unui patron cu 12 clase primare, care-ti aduce aminte de fiecare data cat de mic esti tu pt el, din punctul lui de vedere; -poti rezista? evident ca da, dar stresul se va acumula zilnic, si-ntr-o buna zi tot la doctor vei ajunge, psiholog sau psihiatru (asta daca esti sincer cu tine insuti si-ti dai seama ca ai o problema; daca neglijezi, problema sa va agarava si viata va deveni, incet dar sigur, destul de trista) Despre sacrificii: -nimeni nu poate cere nimanui nimic, mai ales generatia veche, din care fac parte, generatiei celor tineri. -am 2 fete, sunt la generala si liceu, dar, pt binele lor, prefer sa lucreze in alta tara,… Read more »
Evident, daca ultimul tau scop in viata e sa lucrezi la “patron”, da, mai bine te cari. Scuzati rautatea, uneori nu ma pot abtine.
Pt Smart and funny: desigur, este de apreciat si admirat preocuparea ta pentru a asigura un viitor fetelor tale. Doar ca uneori nu toti parintii au posibilitatea reala de a face asta. Stiu ce zic, asa ca unii mai amarati incercam sa ne descurcam aici, sa’i facem mandri si pe ai nostri – cat se poate – si nici la patron nu trebuie sa lucram.
Arana, dar la noi nu lucrezi la patron? suna cam comunist, am auzit de atitea ori cum “capitalismul nenorocit” ne distruge! Si ce “rau” au trait capitalistii saracii!! Dimpotriva mi se pare ca Smart din moment ce le sfatuieste pe fetele lui sa plece din tara, chiar nu le poate asigura aici cit ar fi suficient! Si crede-ma nici nu stiii cit de greu e pentru un parinte sa-i spuna propriului copil “pleca ma, treci in alt vagon”.. Avea Andries un cintec,de fapt el avea mai multe si chiar le cinta pe vremea odiosului..(nu s-a batut cu pumnul in piept invocind curajul) Pareti ca stiti ce vreti..sinteti de admirat, desi sint convinsa ca peste ani, de acolo de “peste ocean” nu veti mai gindi asa si cu siguranta va va macina din cind in cind dorul de plaiurile mioritice, dar din pacate lucrurile la noi involueaza si parca sintem blestemati! Realitatea e ca nu se face nimic pentru voi si nici nu se extaziaza in fata eforturilor voastre, deci ce va ramine de facut ?! sa incercati altundeva.Sintem convinsi ca vom fi mindri de voi! Smart nu crezi ca si Crin e marioneta unui de ex Patriciu si pentru mine… Read more »
pt Arana: nu ai inteles exact cum anume imi doresc sa ajut fetele sa se descurce in viata; nu ma refeream nicidecum la partea materiala, mai degraba la educatie, pricepi?
Am 45 de ani si am vazut multe le viata mea, patroni ok si patroni de toata jena, oameni cu nostalgii comuniste si oameni absolut normali, in aparenta banali, dar de fapt foarte profunzi in gandire…
Acum, asta e, fiecare intelege ce vrea…
pt Vic: nu stiu exact, da Crin era tare incisiv si haios pe vremea cand nu era candidat; acum parca s-a molesit subit, nu stiu care-i cauza si asta ma intereseaza mai putin; cert este ca nu mai e la fel de funny…si d-aia nu ma ma uit deloc la stiri..
cat despre comunism vs capitalism, hai sa fim seriosi, fiecare epoca are bune si rele…numai de noi depinde sa alegem ce e bine si ce e rau in viata…
Bun, hai sa va spun, cu educatia. Nu mi-am facut dosar pt nicio facultate de afara, pentru ca ai mei nu aveau posibilitatile materiale sa-mi asigure deplasari pentru interviuri, respectiv examene. Daca dvs credeti ca n-am inteles, problema nu imi apartine. Asa ca acel pricepi atat de ironic aruncat e egal exact cu zero. Imi pare rau ca dvs nu ati priceput ce ziceam, chiar foarte rau… Si ca inca considerati ca educatie nu se poate face in Romania. Desigur, mi-ar fi placut sa fiu la Oxford alaturi de o fosta colega de generala, dar sa ne intelegem, educatie nu inseamna doar forma de invatamant pe care o urmeaza cineva.
Vic: fix. Daca scopul in viata e lucratu’ la patron, aici sau afara, nu vad de ce mi-as bate capul cu omul respectiv.
pt Arana: un scurt exemplu: -fina mea cea mica are 27 de ani, este absolventa filologie, romana-portugheza -a avut specializare 6 luni in Brazilia , gratuit -vorbeste f bine spaniola, portugheza, franceza, engleza -are un prieten francez f haios, atipic, de zici ca-i oltean. -fina asta mica a mea este rezident in Franta, a lucrat cativa ani, dupa care a intrerupt jobul si impreuna cu prietenul ei au colindat America de Sud, mai precis Chile si Peru, timp de 6 luni.. -m-au vizitat dupa excursie, mi-au povestit ce si cum, si acum sunt din nou in Franta, angajati la patron… apropo de parintii ei: vand la taraba in piata obor, broaste , yale si alte maruntisuri…deci nu au putut-o ajuta cu nimic… si despre fie-mea mica (cls 7): a fost la 5 olimpiade pana la faza judeteana, unde a obtinut rezultate acceptabile (in jur de 75%), la una singura castigand faza pe judet…. mi-e drag de ea asa cum e (capoasa si ambtioasa), si vreau sa o fac sa inteleaga cam ce e cu lumea asta, sa se poata descurca singura in viata, nu prin intermediul situatiei mele materiale, capitol la care nu excelez… Si inca unul: -bunica a fost… Read more »
apropo, iti plac versurile astea?
“sa simt ca sunt liber(a) din nou,
vreau sa iau viata la misto”
ai luat vreodata viata la misto? eu o fac in fiecare zi…
Krossfire, sta cineva sa-i asculte pe cei care spun sa plece au ba ? Ori sunt numai discutii pentru pacea si linistea neuronilor ? Imi pare ca, cei care vor sa plece, chiar pleaca (pana si Obi Wan 😛 )
Atat numa’ ca-mi pare nedrept sa vorbim despre romani si Romania de pe margine, ca si cum noi nu am fi romani.
Smart and funny: nu suntem pe aceeasi lungime de unda, clar. Felicitari, oricum. Dar nu credeam ca asta facem aici.
a propos, in clasa a7a participam la 2 olimpiade nationale, la una luam premiul 2. Cand am spus ca STIU ce vorbesc, chiar la asta m-am referit. Over and out.
Krossfire: sincere scuze pentru offtopic, nu stiu la ce mi-a stat capul cand am indraznit sa zic anumite chestii. Invatatura de minte sa stau cuminte pe tarlaua mea.
Arana:
imi pare sincer rau ca nu ti-ai vazut visul cu ochii, acela de a studia la o facultate in strainatate, in timp ce copiii de bani gata reusesc lejer chestia asta; deci te inteleg…
oricum, viata e ceva mai complexa si nu se rezuma exclusiv la studiu si performante intelectuale…asa ca nu mai fi suparata, incearca sa zambesti putin…
PS ce rost are sa-l bagi si pe krossfire in polemica noastra, de altfel foarte civilizata…ai nevoie de confirmari?
Stii ce Smart, hai sa fim seriosi nu cred ca-ti permiti sa iei viata “la misto”!! nu ai cum( 2 fete griji etc) si din pacate tinerii de aici chiar nu-si mai permit nici sa fie tineri..de asta vor sa fuga..si nu din lasitate cum zicea cineva pe aici. Am avut o surpriza sa-i aud (un fel de-a spune) vorbind si gindind asa.Stiu ca suna patetic dar chiar invat de pe blogul asta ascultindu-i. Este adevarat ,nu toti par foarte tineri..Pai si cei de aici si altii care rup gura tirgului in afara in diverse domenii sint tot romini si chiar mindri.
Arana, nu cred ca cineva a vrut sa fie ironic..si apoi mi s-a parut ca ai combatut..in rest nici mie nici altora nu le pica bine ca nu au cu ce sa-si trimita copii la studii in afara, dar crde-ma ca cei cu banii in “papornita” care-si cumpara diplomele nu cred ca trebuie luati in discutie ..
sorin are dreptate, parca am uitat un pic ca sintem romini si discutia tinde sa se poarte cumva de pe tusa
Roxana : Pai este o fabula, doar ca unii o iau prea in serios. Iti dai seama daca mergeau pe ”Boul si vitelul” ?
Smart & Funny : Si mai bine, Munteanu a intrat in afacerile cu arme…
Arana : Ca fost freelancer, actualmente copywriter stabil pot spune ca daca stii sa-ti alegi locul, cel putin pentru o perioada poate fi mai ok la patron (dar depinde foarte mult de profesie, de cat se cere de la tine in general, de ce poti face pe langa..etc)
Smart & Funny, Vic : Cineva incearca de vreo cateva luni bune sa-i puna lui Crin o camasa care nu i se potriveste de nicio culoare.
vic:
-de acord cu tine;
-cat despre viata, poate fi luata la misto in multiple feluri…fara sa faci rau nimanui din jurul tau, fara sa-ti incalci principiile, crede-ma!
-n-am uitat nici o clipa ca sunt roman, pot spune multe despre asta, cu argumente pro si contra, fara patima, ca-s deja la o varsta la care nu mai impresioneaza prea multe chestii…
krossfire:
-nu stiam de Munteanu ca serveste trafic de arme (n-ar fi nici primul, nici ultimul), posibil, mai ales ca are prieteni unu si unu….
-oricum, nu am o mare admiratie pt MM, dar imi place sa-l ascult pe la talk show-uri, atunci cand apare, din joi in pasti
-cat despre Crin, chiar imi placea cum combatea, avea texte super, mai inveselea atmosfera…; sincer n-am crezut ca discursul lui se va schimba dupa anuntarea candidaturii, deci nu am anticipat…recunosc…
discutia asta este de actualitate si atat de aprinsa datorita momentului istoric. stim cu totii ca mai multe tari europene au trecut prin situatia asta inainte sa devina taramul fagaduintei ptr romani.
eu cand am plecat nu am stat la discutii cu nimeni si cred ca cei care stau la discutii nu sunt foarte convinsi ei insisi.
oricum plecarea asta nu e nici pe departe o chestie atat de radicala precum multi o infatiseaza, nu vad de ce trebuie sa arunce o flegma inainte sa plece + in inversunarea pe care o vad pe-aici vad niste complexe pe care strainatatea nu cred ca le va vindeca, dimpotriva. Cine pleaca din ura pentru Ro, romani, tigani etc are o problema si va avea o problema si in afara 🙂
oricum, concluzia mea este ca Romania de fapt nu exista (am scris si un post pe tema asta), ce exista este blocul tau, strada ta, primarul pe care l-ai votat etc si fiecare isi merita soarta
@1morning, poate iti suna fortat insa pentru mine, cata vreme mai pot vedea in Sibiu “Turnul Sasilor” si in Fagarasi varfurile Negoiu si Moldoveanu, cata vreme ciobanii din Marginime mai pun pete de culoare cu oile pe munti, Romania va continua sa existe al naibii de concret.
Nu-ti vorbesc de “Land of Choice”, iti vorbesc de simple amanunte fara de care m-as simti fara radacini
Insa nu-i musai sa fie toti ca mine si nici nu pretind ca as fi demn de urmat ca model
🙂 cred ca fara un context mai larg nu se intelege ca replica “Romania nu exista” e adresata celor care atunci cand ceva ii deranjeaza vin repede cu scuza suprema “traim in Romania”
nu e deloc fortat sa simti ca ai radacini, e fortat cred eu ca ele sa fie mitizate in discursul public/politic
1morning:
super ok comentariul tau! merci si pt comment si pt blogul tau, e f interesant!
servus
interesanta dezbaterea declanşata aici. fiecare decide pentru el insusi, iar cei ce ar trebui sa miste lucrurile vor face o comisis si vor dezbate… Cei ramasi îi vor vota mai departe. sa, “trăim în Mioriţa”. şi ca să nu ne mai scuzăm hai să schimbăm asta dincolo de decizia aceea individuală…
toate cele bune
Smart and Funny : Pai a fost un agitator care a aflat destule in perioada respectiva dar n-a spus prea multe niciodata.
1morning : Intr-adevar, economia noastra a inceput sa se ridice fara aportul neaparat al celor ca noi care se agita constant, motiv pentru care dupa minunata criza (estimez 2011 in Ro) s-ar putea ca economic sa avem un nou boom.
Interesanta ideea articolului dar…
Generatia de sacrificiu nu inseamna doar revolutie si mineriade inseamna faptul ca generatiile respective au trebuit sa treaca prin perioadele de tranzitie economica. Sunt generatiile care poate si-au pierdut economiile de o viata la Caritas, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Columna posibil si altele. Sunt generatiile care au invatat “the hard way” principiile economiei de piata.
Despre tinerii talentati si camine … am vazut cu ochii mei cam cat respecta “tinerii talentati” caminele. La sfarsit de an acestea sunt devastate chiar de acei “tineri talentati” care la inceputul anului se plang ca arata nashpa. Pe principiu “eu te=am facut, eu te omor”
Patriotismul nu e o falsa valoare, dar daca vrei sa pleci pleaca. Dar ca sa eviti o crunta dezamagire trebuie sa tii cont ca tu ai fost expus la partea frumoasa a tarilor occidentale. Infractori si cartiere rau famate exista in toata lumea (iar in Anglia criminalitatea chiar este o problema).
Nu ma tenteaza atat de mult Anglia. Cat despre crize economice, sa nu uitam ca traversam una si eu cel putin am o groaza de colegi care bocesc dupa angajari (si nu le vor gasi in domeniu, deci e partial si vina lor).
Caritas si FNI au fost jocuri piramidale deci nu stiu ce sa zic cu intelegerea economiei de piata.
Caritas a fost un joc piramidal promovat inclusiv de politicieni si televiziuni dar pe atunci oamenii nu prea stiau cum sta treaba cu aceste jocuri. Au invatat pe pielea lor iar aceste cunostiinte au ajuns la generatiile urmatoare (de aceea generatia respectiva a fost generatie de sacrificiu). Sigur asta e doar un exemplu.
FNI a fost un fond de investitii, aparent, cat se poate de respectabil. Din pacate acolo au fost destule interese, destule implicatii politice si evident au platit romanii de rand.
Of, Krossfire, cata dreptate mai ai tu in articolul asta. Felicitari!
Plecatul din tara a devenit un sport extrem pentru tinerii romani, comparabil cu base-jumping-ul de-aici.
Din cate-am remarcat eu, sunt 2 motive principale pentru care oamenii zic ca pleaca: “gheortanii” si “realizarea”. Realizarea, la randul ei, poate fi materiala sau de alta natura (dar rareori cei care vorbesc despre asta discuta de altceva decat realizarea materiala). Problema cu cei care gandesc astfel este ca se expun unei mari dezamagiri. Cred ca cei care sunt cu adevarat impliniti dupa 10 ani de trai in afara sunt sub 10% din cei care pleaca. Motivele sunt multiple, dar multi romani continua sa traiasca in afara tarii in pofida nemultumirii, si traiesc mai prost decat ar fi trait in tara, pentru simplul motiv ca le e rusine sa se-ntoarca cu coada-ntre picioare.
Deci, krossy, nu te supara ca nu-s de-acord cu tine, dar sunt de acord cu ww.
Garm : La FNI au copiat sistemul de fond mutual (adica tu ne dai bani, noi ii investim si primesti mai mult) insa l-au amestecat cu ”tu dai bani, noi primim mai mult”.
Andreea : Ei, faptul ca se ajunge la 80 de comentarii arata ca n-am tocmai atat dreptate.
Zamolxis : Nu ma supar ca nu esti de acord cu mine, de ce m-as supara ? Stii care-i baiul…cred ca e mai dureros cand simti de multi ani ca asta nu e tara ta, nu e ce vrei, nu o simti..efectiv.
Daca lucrezi pentru o companie o vreme, si dupa cativa ani decizi sa lucrezi altundeva, inseamna neaparat ca e o problema cu firma respectiva? Aproape nimeni in ziua de azi nu lucreaza la aceeasi firma o viata, totusi cand privesti in urma, iti dai seama ca nu te-ai simtit bine acolo nu atat din pricina firmei sau colectivului, cat pentru ca tu ai evoluat si esti altul decat cel care s-a angajat. Paralela asta nu-i foarte buna, fiindca e mult mai usor sa-ti schimbi locul de munca decat tara, dar ce vreau sa-ti spun este nemultumirea cu prezentul este tipica adolescentei si early adulthood si este ce te impinge inainte. Din pacate, desi nu le doresc asta, majoritatea celor care vor pleca vor descoperi ca nu-i mai bine dincolo de gard si in ipoteza ca vor ajunge material acolo unde si-au dorit, vor sta mai prost comparativ cu media decat ar fi stat in Ro. Iar genul asta de comparatii sunt ceea ce determina satisfactia si cum definim “reusita” in viata. Din pacate, oricat incearca cineva sa explice chestia asta, nu va reusi. Fiecare tre’ sa-ncerce pe pielea lui, nu se poate invata asta din experienta altora. Cu atat mai… Read more »
Zamolxis : Pai cam asta e ideea si cu schimbatul locului de munca si al celui de viata – Vrei mai mult, vrei sa vezi si sa experimentezi mai mult. Eu cel putin sunt pe o carare ”materiala” favorabila, deci daca voi pleca nu voi pleca sa vanez cai de aur 🙂
🙂
Well, isn’t that ironic 🙂 ?
Da, legat de comantarii… prea mari contradictiile, desi, cate putin, fiecare are dreptate… si da, am vrut sa evit sa scriu un comentariu lung, si mai ales prea personal. 🙁
Foarte reusita gluma foto din StarWars. :))))
… nu toti oamenii sunt la fel, unora le este usor sa traiasca oriunde, altora le vine greu, asta nu inseamna insa deloc ca unii sunt mai buni decat altii, indiferent care, e doar o diferenta de personalitate, nu de pregatire, inteligenta sau cultura. In ceea ce ma priveste, experienta “in afara” imi prieste, pe langa plusul enorm la bagajul cultural, m-a ajutat sa descopar lucruri noi despre mine, si trairi noi… si da, sunt egoist.
Cat priveste “generatia de sacrificiu”, cred ca fiecare este una (sau nu este niciuna), ba chiar mai grea mi se pare situatia celei care a venit dupa mine, la fel, doar ca punct personal de vedere, pentru ca nu are o sansa de a participa la evenimente istorice majore, trebuind sa se multumeasca cu “votul liber”.
Cu greu am apucat sa dau si eu comentariu, am vazut ca s-au cam discutat multe aspecte.
Ar fi interesant sa vad plecand toate persoanele calificate din tara si sa ramani numai plozii de bani gata. Sa vezi cum ar suge-o toti….
As fi plecat si eu din tara acum un an, cand am terminat liceul, dar din pacate o facultate in afara tarii ma costa destui bani, bani pe care nu prea am de unde sa ii scot. As fi optat pentru Anglia, desi si acolo e aglomerat ca naiba, unul din lucrurile care nu imi place. Ar mai fi fost si Australia sau Noua Zeelanda. In Australia mi-ar fi fost mai greu cu clima, in schimb Noua Zeelanda e pe gustul meu, mai ales din cauza muntilor inalti. Daca ma gandesc mai bine, asta e unul din planurile de viitor: sa ajung acolo.
Si tinerii romani pleaca in afara tarii pentru ca democratia e cam lipsa pe la noi, tot vechii comunisti sunt la putere. Nu mai vorbim despre spagi, mite si interese, ca asta e deja alta poveste.
E pacat doar de ceea ce ar fi putut fi Romania.
Dar fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui, unde vrea.
De fiecare data cand incepe discutia, ma gandesc la atatea tari unde poporul a schimbat ceva singur. La aceia care acum cativa zeci de ani au facut greve peste greve schimband guverne peste guverne, greve peste greve pana au ajuns la o solutie cat de cat buna.
Si apoi ma gandesc ca totusi sunt in Romania; romanii nu reactioneaza decat atunci cand le ajunge cutitul la os; sau tatarul/hunul/turcul ii bate la portile tarii, dar asta e deja scos din istorie.
Atata vreme cat avem paine, circ si bautura, ca popor, nu ne putem ‘misca’.
Si oricum… nu ar avea cine stie ce efect… asa cred…
Singura solutie e ca totul sa se imbunatateasca de la sine, incet si impins de la spate de UE. Si eu una nu imi fac griji de cine sa stinga lumina. Tinerii romani vor pleca, tinerii din tari mult mai sarace vor veni aici.
Si asa se estimeaza ca in 2050 toata Europa una mai inchisa la culoare, mai africana si mult, mult mai musulmana.
Istoria ne arata ca nici atunci nu prea reactionam, decat pusi in situatia ”Moarte sau moarte si mai cruda”. Cand era de fugit, asa ne retrageam in Carpati…
Recunosc ca am citit toate comentariile,si am inteles asa:
-toti e tampiti ,exceptie cei ce nu sunt
-sibienii are 3 oua
-exceptand sibienii care stie restu’ nu stie
– inclusiv eu sunt tampit pt ca nu sunt harana sau ww,care ei stie spre deosebire de mine care chiar daca am 5 ani de sibiu si fac+master in Delft..ei bine,eu habar nu are
Ave voua pui de daci mankatziash,vroiam sa zic ceva da sigur n-am habar ce zic asa ca deci da;de fapt nu am inteles nimic,deci sunt pe langa oricum.
Jack, tu esti tata 🙂 ?
[…] Ultimu’ stinge lumina – Plecatul din tara si evolutia […]
[…] Viata de zi cu zi Zilele trecute mi-au picat ochii pe un articol de la finalul anului trecut. In postul respectiv infieram cu manie proletara ”generatia de sacrificiu” si explicam de ce tinerii sunt […]
Nu cred ca e:))
[…] aproape doi ani in urma, incercam sa raspund intrebarii ”De ce pleaca tinerii din tara?”. Pe langa raspunsurile date atunci (nevoia de schimbare si afirmare) se pot adauga multe altele. De […]
[…] aproape doi ani in urma, incercam sa raspund intrebarii ”De ce pleaca tinerii din tara?”. Pe langa raspunsurile date atunci (nevoia de schimbare si afirmare) se pot adauga multe altele. De […]
[…] spuneam, luptatorii obosesc. In 2013, luptatorii nu mai obosesc din cauza multiplelor confruntari cu “sistemul”. […]
[…] pleca, dar nu mai am furia studenţească de acum 6 ani, când îmi îndemnam cititorii să „stingă lumina”. Sau poate sunt doar prea optimist şi ancorat în realitatea europeană (nu în poveştile […]