Tocilarii

Am pornit acest post pentru ca problema ”tocilarilor” mi se pare insuficient abordata la modul serios. Imaginea tocilarului clasic este cea importata din filmele ieftine americane. Ideea de ”geek” (dar mai ales pe cea de ”nerd”) pe care aceste filme o promoveaza este una paroxista, a individului obsedat de PC-uri (un lucru care deja a devenit desuet – daca nu te descurci in fata unui PC ai o problema), de jocuri de masa gen Dungeons & Dragons, neaparat virgin, introvertit si cu teama de fete si de ”smecherii” scolii. Cateva productii promoveaza si geek-ul stapan pe sine, dar instabil emotional si incapabil sa discute rational cu o femeie. Cum bine sublinia cineva intr-un comentariu, desi termenul de ”nerd” este mai potrivit pentru tocilari el a inceput sa se confunde cu cel de geek in ”pop culture”. Desi exista in ultima vreme destule filme cu eroi ”tocilari”, majoritatea tocilarilor sunt rai si frustrati in viziunea hollywoodiana, pe cand ”smecherii” sunt si incredibil de inteligenti.

Tocilarul romanesc

Desi termenul ”geek” a aparut si in romana, preluat sub forma unui barbarism, pentru a desemna indivizii extrem de pasionati de un domeniu mai putin accesibil publicului larg (de la programare la paleontologie), ideea de tocilar este inca la moda in generatia hi5-ista.

Definitia din DEX a fost de mult uitata (Elev sau student care-si invata lectia pe din-afara, in mod mecanic) . Intr-o societate in care, vorba unui profesor, exista doua tipuri de oameni : smecheri si fraieri, ideea de tocilar se aplica cel mai des fraierilor care mai si invata. De la fetele timide si virgine (ca deh, nu pot toate sa aiba 30 de prieteni la 16 ani) pana la baietii care nu asculta manele, toti sunt TOCILARI !

Pentru a lamuri putin lucrurile, o sa prezint cam cum vad sau am vazut eu lucurile de-alungul putinului pe care l-am trait pana in prezent.

1.Scoala generala
Pentru mine asta a fost un loc unde tocilarii erau tocilari, oameni destepti destepti iar smecherii si prostimea erau cam ceea ce ar trebui sa fie conform definitiilor. Tocilari (aveam vreo trei in clasa) erau cei care invatau cuvant cu cuvant lectiile. Unul dintre acesti tocilari, o fata , reusise sa invete in jur de vreo 3 comentarii pentru Capacitate. Daca o opreai putin din turuiala uita instaneu si cam asta-i demonstra limitele intelectuale. Era plin si acolo de indivizi care-i faceau pe toti tocilari dar nu erau fantastic de multi si erau infernal de prosti. Acum lucrurile s-au schimbat radical .Sunt foarte putini ”tocilari” in generala. Toti sunt ”jmecheri”.

2.Liceul
Ei, acum e acum ! In liceu cuvantul tocilar era pe buzele tuturor cocalarilor si printeselor de hi5 . Toti cei care invatau erau ”tocilari”. Spre norocul meu clasa mea era considerata o clasa de tocilari pentru ca ne pastram la un nivel decent intr-un liceu de altfel bun (ca reputatie). Nu invata nimeni prea mult (mai deloc de fapt) dar aveam decenta ca atunci cand eram ridicati in picioare la o materie sa nu ne uitam ca niste vite lovite de boala somnului. Aia eram noi, clasa ”9-10-11-12B”, rockerii tocilari. Dintre ratatii care se dedau la astfel de remarce, multi de altfel nu realizau ca si atunci ca si acum, tocilarii aia sunt mult mai realizati si mai inteligenti decat vor fi ei vreodata.

Care era partea cea mai grava ? Ca adevaratii tocilari erau tot baietii smecheri si fetele de bani gata. Incapabili sa retina ceva logic, neavand o baza culturala solida, oamenii astia mancau rahat pe paine incercand sa memoreze pagini si pagini de ani si date matematice.Noroc cu parintii care investeau zeci de milioane sa mediteze prostovanii inca din clasa a noua.

geek.jpg

(John Heder in ”School for Scoundrels”. Sincer, cati tocilari romani ai vazut in tiparul asta ?)

3.Facultatea
Aici sa spunem ca nu au fost probleme. Din moment ce mai toti amicii mei si ai potentialilor ”tocilari” au realizat ca daca un om invata zece ore in toata sesiunea de sase examene si ia note mari peste tot este foarte putin probabil sa fie tocilari. Mai toti avem joburi si alte scopuri. Si totusi…totusi, exista destui oameni (in mai toate facultatile) care folosesc des cuvantul ”tocilar” referindu-se la studentii care mai si invata, macar in sesiuni. Dragi imbecili, te duci la o facultate pentru ca-ti place, te intereseaza ce se preda acolo, nu pentru ca esti un sclav de bani gata care vrea diploma (ca in majoritatea cazurilor). La facultate nu ar trebui sa existe tocilari pentru ca trebuie sa-ti dai un minim interes (repet, minimul interes) pentru ce se studiaza intr-un loc in care tu ai ales sa mergi.

Concluzii ? Parca n-ar fi. Ca orice termen peioriativ in Romania, anatema de ”tocilar” se naste din frustrare si nu loveste niciodata in adevaratii tocilari. In cazul in care esti singur intr-o clasa de prosti, domnule ”tocilar”, nu poate decat sa ne para rau pentru tine, dar asta e Romania, daca nu esti smecher….esti tocilar !

P.S : Per final va las cu un nou clip cu Petrica Americanu’, omul care a fost inzestrat de Dumnezeu cu puterea dansului si a accentului de taran coclit. Pana sa atingem Nirvana am mai observat cateva lucruri pamantesti : Exista o formatiune politica in a carei nume exista o alaturare gen ”Uniunea solidaritatii” si am sesizat ca am fost adaugat in blogroll de cateva persoane. Voi returna favoarea imediat ce voi avea putin timp sa citesc blogurile in cauza sa vad unde le incadrez. Inca nu mi-am refacut blogrollul.

krossfire
 • krossfire
 • Un simplu haiduc al cuvintelor.

59 Comments

 • excelenta concluzia !
  se poate extinde fara mari greutati la: “singur intr-o clasa de ignoranti”, “singur intr-o clasa de manelisti”, “singur intr-o clasa de ipocriti” etc.

 • Pai ipocritii, ignroantii si manelisti intra repede in categoria prostilor….nu stau mult in starile intermediare 😛

 • Sunt contra!

  Toată demonstrația ta pleacă de la definirea noțiunii “tocilar”.

  Dacă o iei după Dex, tocilar înseamnă a învăța ceva în mod mecanic, iar reproducerea a ceea ce ai învățat decurge precum o casetă cu bandă magnetică. Nici vorbă de “random seek” prin informație aici.

  Nu am întalnit niciodată un astfel de exemplar uman (mă jur), prin urmare noțiunea de tocilar am asimilat-o unuia care învață în loc să facă ca și restul “jmekerii”.

  Ce este un tocilar după mine?

  Pornesc direct de la liceu…

  Păi în liceu am avut câteva persoane “tocilare”. Note maxime la toate disciplinele iar comparativ cu alții, timpul îl valorifica învățând în loc să se distreze sau să se recreeze. Mai pe scurt, se distrau învățând. Note maxime la bac, în prezent joburi mai mult decât decente. Majoritatea tocilarilor din liceu ocupă funcții/posturi de conducere.

  În facultate. Astea la mine au fost două.

  La prima, nu prea conta dacă erai sau nu tocilar, indiferent de ce însemna termenul, erai obligat să înveți ca să nu pici examenele. Aici lumea se împărțea în ăia care luau examenele ușor și ăia care le luau greu.

  La a doua, raiul pe pământ. Mă durea în bască, sictir cât cuprinde, materii lejere, examene la fel. Totuși au apărut tocilarii. Femei de 40 ani, cu 5 copii acasă, fete mari de 40 de ani, nemăritate, alte femei tot la o vârstă asemănătoare dar care deja lucrau în domeniu, mă boicotau. 🙂
  Adică veneau mereu la cursuri, făceau temele, făceau proiectele, învățau la lucrări și probe de verificare, etc. Aici era punctul în care intram în conflict. Și îmi venea să le spun: tocilarelor, get a life!!! Aveți copii acasă, sunteți curci bătrâne de nu vă mai ia nimeni, chiar cel mai important lucru pentru voi este să aveți note mari la o facultate de căcat?

  Apoi a urmat masterul. Astea au fost și ele două.
  La primul, colegi din prima facultate, dar se cam prinsese lumea că prea multă școală dăunează grav vieții sociale. Făcusem toți pact comun, nu învăța nimeni, toți o apă și un pământ, profesorii au stabilit repede nivelul general și au promovat cam toți care au avut interesul general.

  Acum nu știu cum am aterizat la al doilea masterat. Mă plictiseam grav, sau tocmai se realiniaseră planetele… nu știu exact ce m-a determinat.
  Surpriză. Au revenit tocilarii. Lumea face brusc proiecte, învață.
  Pentru mine a îmi consuma cele 24 de ore zilnic nu înseamnă să o frec aiurea ca “jmekerii”. Am și eu de învățat, studiez destule, dar nu pot să îi înțeleg pe cei care învață cu atâta ardoare la master.

  Și nu îi înțeleg, mai ales când au 37 ani, necăsătoriți, stau cu părinții, nu au servici, încă nu și-au ras mustăcioara de le-a mijit la 17 ani, și vin la master zilnic din alt oraș de la 30 km, cu autobuzul pe banii parinților. Cred că la asemenea premise nu e cazul să fii tocilarul, pardon cel care ia cele mai MARI note la master. Nu e cazul să prezinți referatul profesorului înainte de termen, mai ales că unii colegi (aici e vorba de mine), nici nu s-au apucat de ea, ca să fiu sincer, de fapt eu am pierdut foaia pe care mi-am notat tema. 🙁

  Just my 2 cents…

 • Tocilar = nerd. Termenul de geek se referă strict la “indivizii extrem de pasionati de un domeniu mai putin accesibil publicului larg (de la programare la paleontologie)”.

 • Voiam sa scriu si despre nerd…din pacate se cam confunda cu geek in ultima vreme tot din cauza filmelor americne.

 • Pe mine mereu ma uimeau colegii care invatau cuvant cu cuvant si nu erau capabili sa improvizeze. Cred ca sistemul de invatamant de la noi incurajeaza “practica” asta. Chiar exista profesori care asta vor de la elevi/studenti si penalizeaza orice ..abatere de la punctul si virgula din curs.

 • Programare : That’s a whole lotta history. Te inteleg. In facultate nu e vorba pana la urma de a invata bine ci de a invata cate ceva + Job daca se poate sau de a invata bine in conditiile in care esti la o facultate unde detaliile sunt totul (vezi medicina).

  Carina : Eu cu asta m-am laudat mereu. Cu faptul ca pot fi spontan la orice ora. Improvising is my stuff 🙂

 • Eu eram considerata tocilara desi nu aveam note excelente in liceu…am fost a 5-a din clasa intr-a 12a…asta a fost cea mai mare realizare a mea pe planul asta…dar mereu am luat mentiune…

 • “Mai toti avem joburi” asta nu mi se pare de loc normal. Se presupune ca atunci cand te duci la o facultate te duci acolo ca sa inveti nu ca sa iei o diploma dupa cum ai zis si tu. Iar prezenta la cursuri si laboratoare e parte a jocului. La urma urmei ai toata viata inainte ca sa muncesti. Tot respectul pentru cei care muncesc sa se intretina la facultate neavand alte posibilitati, dar ceilalti ar trebui sa se gandeasca mai bine la ce pierd.

 • Clasa mea e plina de tocilari. Si nu, nu au note mari. Din contra. Sunt incapabili sa invete cu adevarat ceva desi isi petresc marea majoritate a timpului retinand probleme pe de rost la mate, fizica si info. Sunt incapabili sa isi dea seama ca daca o problema este asemanatoare cu cea invatata pe de rost de ei acasa (adica principiul este acelasi, dar s-au schimbat valorile) in rezolvare trebuie sa inlocuiesti si tu datele, nu sa le lasi asa cum o invatasei. (si se mai mira de ce apoi iau 4) 😉 .

 • “Ca orice termen peioriativ in Romania, anatema de ”tocilar” se naste din frustrare si nu loveste niciodata in adevaratii tocilari.”

  Din păcate loveşte în ceilalţi, şi chiar îi afectează, mai ales în şcoala generală sau în liceu. Eu ştiu multe exemple de copii care au apucat-o pe drumuri îndoielnice din cauza acestei anateme, ca să se poată integra cu colegii care li se par până şi lor “cool”. Şi nu pot spune că n-am trecut şi eu prin etape de genul ăsta… nu mi se pare condamnabil, ce poţi să-i ceri cuiva la vârsta şcolii generale?

  Ca să nu mai spunem că de multe ori şi unii dintre părinţi sau chiar profesori tind să-i ironizeze pe elevii cu preocupări mai diferite (chiar dacă în sensul bun) de ale celor “normali”.

  Oricum, nu-mi place nici curentul de opinie împotriva tocilarilor din sensul DEX. De vină pentru atitudinea lor sunt părinţii care îi forţează să ia note mari, şi le condiţionează de asta diverse avantaje, şi care la rândul lor nu înţeleg bine cum merg lucrurile şi de ce e mai important să ştii fizică decât să memorezi probleme de fizică.

  Uită-te acum cu BAC-ul… de ce li s-a dat un kil de variante??? Nu ca să-i încurajeze să le înveţe pe de rost în speranţa că-şi vor aduce aminte una pe care au lucrat-o la examen? Poate că nu asta a fost intenţia, dar îţi zic sigur că ăsta a fost efectul, şi majoritatea copiilor “buni” de cl. a 12-a sunt îngropaţi la ora asta în variante, sub atenta supraveghere a părinţilor lor.

  PS: despre “tocilarii” în sensul popular, vorba lui BillG de la MS. Nu-i foarte indicat să faci mişto de unul, că e posibil să ajungi să lucrezi pt el într-o bună zi. 🙂

 • Garm : Avem joburi part-time multi pentur ca ni se permite. Nu e ASE cu 16 ore, dar nici Politehnica cu 33. Acum s-a mai aglomerat treaba dar te poti descurca..poti trata.

  Un exemplu : Eu vin la vreo un curs din pura placere. N-are prezenta obligatorie, am ce face la 9 dimineata in fiecare luni..dar e pur si simplu prea fain sa-l ratez. Mi-am luat un curs similar dar optional..again, mult prea fain.

  Laura : E bine de stiut ca macar unii primesc ce merita.

  Tiberiu : Evident ca loveste in ceilalti, tocmai asta este problema.

 • cat timp vom avea profesori care sa predea “lectia” si sa pretinda sa stii “lectia”, vom avea si tocilari in adevaratul sens al cuvantului. cat despre sensul “extins”… e de asteptat. ce zice un grup de hoti despre un ne-hot? “uite ciorditoru”! ce zice un cerc de pupeze despre o virgina? “uite curva”! ce sa zica si jmekerii pe care nu-i duce capul si care tocesc cu adevarat despre oamenii care inteleg materiile cu usurinta si iau note mari? “uite tocilarii”… logic, nu?

 • Aveam o colega in generala care tocea, n-am putut sa inteleg niciodata cum reusea, mai ales ca nu era proasta, deci ar fi dus-o capul sa invete, dar era foarte ambitioasa si voia sa fie mereu prima. I-a trecut, dupa ce s-a facut de ras la zoologie, cand a recitat lectia: “Capra neagra, care are denumirea stiintifica “Rupicapra rupicara” (vezi coperta)…” ca exact asa scria in carte. Saraca, nici nu s-a prins din prima de ce-i toata clasa pe sub banci, cu profesoara cu tot.

  Acum, la subiect, niciodata nu mi s-a parut o tragedie faptul ca existau idioti care ma faceau “tocilara”, si chiar imi amintesc ca ma amuzam pe tema asta cu ai mei. Nu spun ca nu exista copii pentru care o astfel de eticheta inseamna sfarsitul lumii, dar cred ca un “geek” intr-o clasa de prosti nu se complexeaza prea tare din cauza asta. Pentru ca e suficient de destept ca sa stie ce-i poate capul.

 • Foarte tare analogia :))

 • Eu am avut o experienta foarte diferite. In scoala generala singurii care nu erau luati niciodata peste picior erau cei care aveau note mari. Pana sa ma mut in Bucuresti (la 16 ani) nu am avut niciodata de-a face cu un adevarat tocilar. Si acolo m-am transferat la ‘cel mai bun liceu’, insa note mari nu puteai lua fara a memora, in afara de matematica si informatica. Asa ca notele mele au scazut drastic si involuntar. Insa am recunoscut pentru prima data un tocilar (mai multi chiar). La universitate nu am cunoscut inca nici o persoana care sa memoreze prosteste, insa nu e in Romania.

  Cateva remarci: 1. Da, sistemul de invatamant romanesc incurajeaza toceala.
  2. Programare Sociala, perspectiva ta mi se pare nu doar extraordinar de ingusta si ofensatoare, dar si o dovada crasa a lipsei de empatie: Acei oameni care vin la masterat si chiar invata, punandu-te pe tine intr-o lumina proasta si stricandu-ti ‘imaginea’ probabil ca nu au nici o alta optiune. Dupa o ‘ratare’ e vietii in tinerete, a avea curajul de a te expune unui mediu precum e cel academic, mi se pare respectabil. A-ti inghiti mandria pana la a recunoaste ca zeci de ani din viata i-ai irosit, si totusi a te prezenta zilnic in fata unor profesori si mai ales studenti, a caror parere despre tine o cunosti prea bine, e ceva demn de admiratie. Daca nu pentru inteligenta lor sclipitoare, macar pentru taria de caracter. In mod sigur nu se preteaza batjocurii cu expresii de tip ‘curci batrane’. “la asemenea premise nu e cazul să fii tocilarul” – ‘nu e cazul’? asta e argumentul tau feroce?
  Acel pact facut cu intreg anul de a nu invata nimic mi se pare o insulta la insasi idea de student.
  Inteleg ca esti nervos pe sistemul de invatamant romanesc, pe inutilitatea lui practica si bla bla-uri pe care le cunoastem cu totii. Insa de aici pana la a te refula intr-un mod atat de meschin – atacand oameni care au avut un drum foarte diferit de tine. Nu te flata, nu exista ambitie innascuta care sa iasa iveala fara circumstante de tip familie si clasa sociala. Nu esti special fiindca te-ai nascut gandind in felul in care o faci, nici macar cu abilitatea de a gandi. Nu esti genetic superior. Poate in acele lucruri pe care le ‘studiezi’ in afara facultatii vei include si notiuni de baza ale filozofiei, sociologiei si neurologiei. Doar baza, cat sa iti formezi o parere si macar un argument.

 • Sistemul de invatamanat romanesc chiar este intr-o situatia oribila dar de cele mai mult ori problema se pune din perspectiva ”nu sunt profesori” nu din perspectiva ”elevii si studentii au niste modele diforme in media si in viata persoanala”.

 • 1. Răutatea se naște din frustrare.
  2. Dacă postul tău ar fi o manea, aș dedica-o tuturor frustraților la nunți și la botezuri și înmormântări. Aș arunca banii fără număr și le-aș savura privirea tâmpă, similară cu cea din timpul școlii, din care s-a pierdut totuși puțin din mândria de-a fi de partea jmecherilor.

 • In Generala nu eram catalogat tocilar ci doar sensibil.

  In Liceu, mai ales dupa ce am aparut primul pe lista de bursieri (numele incepe cu B) eram privit ca si cum… ma amuzat mirarea unor colegi cand m-au vazut pt prima oara de mana cu cineva… sunt convins ca pariasera ca o sa fiu virgin pana la 40 de ani… Am scapat cred de aceasta titulatura cand am ajuns la ceva restante…

  “Python e muci la multi threading” e ceva ce ar spune un tocilar… in liceu eram complexat de termenul asta desi eu ziceam “Revulter cun Darmut as miunt rifti”. Fuck All. Ma duc sa-mi aprind o tigara.

 • Raluca : Thaaankss

  Gelu : Si eu eram privit aiurea cand ieseam cu fete. Pana am inceput sa ies cu mai multe decat ”smecherii”.

 • dar de profesorul tocilar ati auzit? e un nene batran, umanist, care sta mereu la catedra, are o servieta maro, si hartii ingalenite. vorbeste incet, tuseste din cand in gand si nu transmite nici o emotie. preda aceleasi “lectii” de pe vremea cand se dadea treapta, si asteapta ca elevii sa le memoreze cat mai exact. daca se incurca, atunci cand ii asculta, ii mai ajuta, spunandu-le ce cuvant urmeaza. cere caietul la control si verifica daca elevul are toate lectiile. semneaza caietul cu V. sunt foarte multe V-uri in invatamantul romanesc.

 • Evident ca am auzit. Ei sunt tocilarii aia reali care au intrat in invatamant.

 • Heh, misteux postul. In generala nu mai tin minte, cred ca aveam tocilari, dar era oricum o clasa foarte buna unde se invata si era o adunatura serioasa de oameni inteligenti. In liceu insa lucrurile s-au cristalizat: desteptii, tocilarii, desteptii lenesi si pur si simplu cretinii (chestia asta e la fel si in facultate – am fost la uman si acum sunt tot oarecum pe filiera umana). Problema e ca niciodata tocilarii nu erau primii, deci frustrarea era maxima. Erau totusi oameni cu o viata, dar care nu aveau nicio tangenta cu ceea ce se numeste generic “exprimare libera”. Daca le intrerupeai cursul – pauza. Trebuie neaparat sa subliniez ca erau cativa tocilari de ocazie – care cand ii apuca febra invatatului nu aveau nici cea mai vaga idee ce inseamna a asimila niste idei, asa ca recurgeau la tehnica “pe de rost”. Si crede-ma ca am auzit – mai ales in a12a – nspe comentarii recitate. Aveau pana si ritm comentariile alea!

  Trebuie sa vorbesc si despre mine? Prefer sa nu. Sa zicem doar ca imi lipseste modestia la subiectul asta si prefer sa ma abtin.

 • Arana : Da, si eu sunt tot geniu :))

 • De unde l-au mai adus şi pe ăla, măi nene?
  Doamne, tare aş vrea să ajung să nu mă mai trezesc în România, într-o zi…

 • PE marele Petrica ? Are deja trei clipuri la Activ printre care celebru ”Iz samar samaaaaar…”

 • Mai pardon, dar in ziua de azi -> tocilar, 26 de ani, salariu 45 de milioane, masina – octavia // smecher, 26 de ani, ciordeala, japca, proxenetism in strainatate, mii de euro, masina – bentley.

 • Doomy, si uite cum se leaga tot de ce masina conduci sau cati bani ai in cont? Cred ca “smecherul” din liceu e f probabil ca acum sa lucreze in benzinarie, spalatorie auto si sa stea cu ai lui…

 • Doomy…nu cred ca e un exemplu general valabil…asa cum a fi tocilar nu inseamna neaparat a fi destept…si a invata nu inseamna neaparat a toci…depinde de perceptia fiecaruia…

  Gelu…a fi smecher nu inseamna neaparat a fi prost.

 • doomy, sper ca ai fost ironic, daca nu uite aici:Daca fiecare smecher de la mine din liceu ar avea un bentley dupa ce termina liceul si se apuca de smecherii si japca, atunci ar trebui ca la mine in oras sa fie cel putin 20-30 de bentley pe promotie(asa, cu aproximare prin lipsa grosolana). Tinand cont ca in oras traiesc oameni care au terminat liceul meu(nu mai vorbesc de smecherii din alte licee) cam intre 22(cand au ajuns profesionisti) si 35 de ani, ca poate dupa 35 nu le mai place bentley ca s-a invechit…(35-22)*30=390 bentley.Intr-un oras de 50 de mii de locuitori.Hai sa fim seriosi.
  Dar, daca numaram spalatorii de masini+capsunarii+ alte servicii+1,2 smecheri care au furat si au ajuns bogati dar prosti ajungem mai aproape de numarul estimat de mine mai sus.

 • Prin Valcea se cam aplica insa….exista tone de audi-uri si BMW-uri cumparate din tepe (majoritatea online) insa posesorii se zbat de multe ori la limita saraciei din moment ce nu le mai functioneaza metodele.

 • @ Programare sociala : Ma regasesc 😀
  @krossfire: made your point!e clar ca un tocilar nu are abilitatea de a invata corect.E de apreciat o persoana cu o foaie matricola inpresionanta-no argue there! Dar nu se compara cu satisfactia pe care o ai atunci cand inveti din placere pt o anumita materie,ai raspunsuri spontane,gasesti solutii in situatii de criza si iti iei o nota “just like that” .Imagine the look on the nerds face -worth all the As in the world!!!.Eu personal am facut Colegiul National Sf Sava(I heart Sava) si tin minte ca la BAC au venit niste profi cand aveam oralul la romana si engleza si pe langa ce aveam de facut(cerintele din biletul extras) ne-au mai pus sa facem si alte comentarii si interpretari din sadism ca sa ne demonstreze “ca suntem tocilari si de fapt nu avem o cultura in adevaratul sens al cuvantului” dar cred ca au ramas f placut impresionati de raspunsurile noastre(si cred ca au mai si aflat cate ceva:) ) pentru ca au plecat cu o parere schimbata si noi cu note de 10:D

 • Dana : E intr-adevar o satisfactie…e de fapt un sentiment de victorie care face toti banii, indiferent de context.

 • Dana, cand ai terminat Sava? Sava pride worldwide 😛

 • @ Tiberiu: in 2006(ultimul an a lui Matro,Grecescu and mine:D) yeah,we ride with the Heroes!

 • Pentru mine tocilar este numai cel care invata pe dinafara si nu e capabil sa stabileasca legaturi logice intre materii/lucruri pe care le invata.
  Am vazut cativa dar nu se incadrau neaparat la categoria “premianti”. Sistemul fuctioneaza pana la un punct, deobicei scoala generala si poate liceu.
  In facultate ma greu.

  Faptul ca un om are note bune nu il face neaparat virgin/a, cu cosuri si lipsit/a de viata sociala. Am avut in scoala note bune , am fost printre primii trei toata scoala , plus facultate dar….nu a indraznit nimeni sa atarne de mine termenul de “tocilar” Mai exista si tocilari cu centura neagra pe lumea asta.:))
  Asta mi-a asigurat o existenta linistita pe tot parcursul prezentei mele in sistemul de invatamant romanesc.

  @Programare sociala ,nu stiu cum sa ti-o spun altfel, dar e patetic ceea ce spui tu. Adica te-ai dus de fraier la facultate si master ca sa pierzi vremea 20 de ore acolo, presupunand ca te duceai la ceva cursuri.

  Mama mea facut a doua facultate tarziu cand deja avea o cariera, familie, copil etc., nu vad care problema. Mai scoate si tu nasul in lume sa vezi ca in alte parti esti chiar incurajat sa faci studii la orice varsta. Daca tu nu esti capabil intelectual sa tii pasul cu o “curca batrana” cum spui tu, care are alte o mie de lucruri de facut esti de rasul lumii si probabil locul tau este la Mac Donalds.

 • Chiar ma uitam zilele astea la “Beauty and the geek” si ma gandeam ca nu mai trece mult timp pana or sa apara si la noi “tocilari” ca la americani (semi-handicapati)

 • Julesie, să te decizi la o vârstă înaintată că ai nevoie de o facultate e un lucru de toată lauda și aprecierea.

  Dar dacă ai ai destule opțiuni în viață și tu alegi să faci performanțe învățând ca un disperat la master, atunci nu vei primi decât sictir.

  Nu sunt nervos pe sistemul de învățământ românesc, nu mi se pare inutil. Am trăit în el și am învățat să îl apreciez.

  Da, ai dreptate, nu sunt genetic superior, dar ambiția compensează.
  Și te înșeli, ambiția nu o am din familie sau din mediul social. Alta este sursa.

  akitainu, părerea ta și o respect. 🙂 Din fericire, nu tu mă angajezi și nu tu îmi bagi banii în buzunar.

 • @Programare Sociala nu te supara, mi s-a parut doar cam deplasat limbajul. 🙂 nu poti intra in casa omului si sa stabilesti ce e bine pentru el.

  Totusi cred ca daca ai ajuns sa te apuci de ceva de o facultate/master ar trebui sa profiti si sa nu fi preocupat de ce face vecinul. Altfel este tot o forma inutila de toceala in ajun de examene ca sa iti dea o hartie la sfarsit.

 • aveam in generala o colega, singura tocilara veritabila pe care am cunoscut-o vreodata. Cu o zi inainte turuise la bio lectia, iar a doua zi cand ne-a intrebat profu’ de sport de nu stiu ce muschi, ea nu mai isi aducea aminte cum incepea lectia. Si la desen copia dupa tot felul de sabloane. Culmea e ca era incurajata. Ma-ntreb cum mai e acum.

  In liceu tocilarele erau fetele prea timizi, cuminti si care isi pregateau lectiile de acasa, nu neaparat ca invatat, ci ca speech. In facultate, tocilar e ala care merge pe vechea metoda, cu invatatul pe de rost, doar fiindca e calea cea mai sigura.

  Poate ca ar trebui sa dici un post oamenilor prosti, neexhaustiv evident. Oamenilor prosti, asa cum ii observi inca din scoala, pe care nu-i duce capul in cam nici o directie. Ar fi interesant de citit, poate as fi de acord 🙂

 • Kidha : Cum naibii sa copiezi la desen :)) ?

 • Cand ne punea sa desenam copii, oameni, cladiri si alte balarii tipa le reproducea intocmai din diverse alte surse. Adica tipa nu-si lasa mintea sa gandeasca de una singura nici in ruptul capului.

  Unii oameni copiau si la desen. La muzica era mai greu, dar deh..

 • Vai de mine…deci ce-mi spui tu e horror.

  Eu numai la religie am copiat in generala si chiar in liceu. Luam note mai mari daca aberam pentru ca profii mei apreciau gandirea daca eram pe subiect.

 • am fost plecat o saptamana si nu te-am mai citit. am recuperat acum

 • O sa incerc si eu sa recuperez…intai sa-mi recuperez testlee si apoi voi avea timp sa citesc relaxat.

 • uite un articol destept despre nerdz
  http://www.paulgraham.com/nerds.html

 • Hmm…mai dadusem odata peste el. Thanks, uitasem numele autorului 😀

 • Daaa Sava pride! am terminat E-ul acum doua sau trei saptamani (in times of BAC, outside time is irrelevant).
  frumos scris. tocilarii sunt cei care azi scriu cu oo in loc de u, tz, sh, k, j… ah.

 • Nu numai tocilarii…ii uneste poate universalitatea prostiei pe toti.

 • Ce sens ar avea sa-ti spun ca scrii bine, cand tu sigur stii deja asta? Nu sunt laude gratuite…doar o parere.

 • Multumesc 🙂

 • stiu ca nu toti carura li se spun tocilari sunt asa,ci ei sunt oameni mai decenti care nu pun accent pe distractie,si eu am fost si sunt considerata asa,din cauza asta nu pot nici sa-mi fac prieteni pt ca toti pornesc cu ideea ca sunt tocilara si nu vor sa vorbeasca cu mine

 • Toata lumea toceste la un moment dat

 • adica toata lumea e tocilar, ca na, nu toti avem inteligenta de a invata absolut tot ce ne dau profesorii.

 • Mai usor cu spamul. Am inteles, ai un site dar urmatoarea data cand nu citesti articolul si lasi aiurea comment intri in blacklist. Nu de alta, dar nu e nevoie de doua comentarii ca sa vad ca te-ai legat doar de titlu 😛

 • Mda, are si omul un business. Imi este din ce in ce mai clar de ce absolventul roman ajunge sa lucreze la MC Donalds. Daca nu mai e in stare sa isi faca nici macar lucrarea de diploma….

 • O avea, dar sunt deja 6 comentarii cu el 😀

 • Pot sa spun ca sunt de acord cu faptul ca termenul de “tocilar” ajunge sa fie adresat cui nu trebuie, persoanelor numite “victime”. Si chiar si eu ma simt oarecum incadrata in grupul celor loviti. Si acest lucru doar pentru ca am note mari. Acum trec a9a si recunosc, din a5a si pana intr-a 8a am avut numai 10 pe linie, si am mers si pe la olimpiade … Si tocmai din aceasta cauza, multi colegi [“smecherasi”] ma faceau tocilara. Insa sunt sigura ca ma numeau “tocilara” doar din invidie, deoarece ei nu puteau [sau nu voiau!!!] sa obtina note mai mari … Intotdeauna am detestat invatatul acasa, iar cand ni se preda mai mult la o anumita materie, mult prea mult pentru a putea retine doar din clasa, nu imi placea deloc. Pentru ca nu sunt adepta invatatului pe dinafara. Mai bine s-ar preda putin [si esential], decat zeci de pagini care se invart in jurul aceleiasi idei. Prin urmare, aproape mereu retineam din clasa, iar colegii care invatau pe dinafara acasa, tocmai ei ma numeau “tocilara”.
  Bineinteles, sunt de acord ca s-a pierdut total intelesul acestui cuvant, insa cum se poate spune unui copil care STIE si se descurca la matematica, fizica sau chimie, de exemplu [materii reale, care nu pot fi sub nicio forma tocite] ca este TOCILAR?! Atunci cand auzi “Ai luat 10 la matematica. Ha, esti un tocilar!”, nu suna ciudat? Chiar daca nu stii ce inseamna “tocilar”, tot suna fals…
  Iar alte tipuri de persoane care sunt numite “tocilare” sunt cele care merg la olimpiade. Sa spunem ca pentru a merge la olimpiada de istorie sau de geografie, mai trebuie “tocit” [insa de multe ori cei care merg la astfel de olimpiade si au foarte mult de invatat prefera sa invete logic, mai ales ca la olimpiada multe cerinte sunt cu chichita si trebuie sa te prinzi], dar daca cineva merge la olimpiada de fizica, sau matematica, sau chimie, sau astronomie, cum se poate spune ca ei sunt tocilari? [La materiile reale nu se poate “toci”!].
  In concluzie, cred ca ar trebui sa-i lasam pe “smecherasi” cu parerile lor, sa-i lasam sa creada ca au dreptate si sa traiasca asa, ani buni, mintiti de ei insisi. Si un mesaj pentru cei care invata, dar sunt complexati de acest lucru, lasandu-se influentati de parerile celorlalti: Voi invatati, si mai incolo, dupa facultate [sau liceu], veti observa avantajul de partea cui este! Si succes!

 • Pai cam aia e, daca nu depui efort pentru note, it’s alright. Invatatul nu-ti va da un avantaj teribil decat la nivel de cultura generala (spune unul care a terminat o facultate). Dezvoltarea creierului in schimb, o va face.

10 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *