Tot ce nu voiai să știi, dar o să afli despre rap-ul mongol

“Tu scrii bine, dar parcă prea serios în ultima vreme. Mai scrie și tu un articol d-ăla relaxat, ca pă vremuri.”, îmi aruncă printre rânduri un amic care, așa cum prevăzusem, s-a apucat să mă sune din plictiseală.

Deși aș fi vrut să i-o întorc, adevărul e că are dreptate. Să încerci să fii serios în mijlocul unei Apocalipse media, dominată de un inamic microscopic și de agenți de panică e aproape imposibil. Nu de alta, dar, deși am încercat la rându-mi să strâng cât mai multe perspective, adevărul e că mai toți știm cât știe toată lumea în acest moment. Adică… mai nimic.

Prin urmare, vă propun să abandonăm pe micile și foarte micile ecrane predicile despre coronavirus și să ne îndreptăm împreună spre un domeniu pe cât de bizar, pe-atât de stupid. Rap-ul mongol. Da, ați citit bine, nu e nicio metaforă și nici nu mi-au cedat balamalele după o lună de izolare.

În continuare veți parcurge genul ăla de articol pe care l-ați putea citi în Vice, dar mai dubios. Nu râdeți, că oricum n-aveți altceva mai bun de făcut – intrăm în săptămâna a șasea de carantină: mai păstrați niște cărți și o linguriță de Netflix pentru săptămâna zece.

Să începem însă cu puțină istorie personală (pe care n-a cerut-o nimeni). Încă de când scriam la bătrânul bangyourbrain, aveam o fixație cu trupe pe-atunci obscure de heavy metal, care îmbinau sonoritățile genului cu motive folclorice dezgropate din diferite colțuri de lume.

Așa am descoperit și promovat o grămadă de trupe încadrate în genuri precum „folk metal” sau „pagan metal”, dar și câțiva precursori ai heavy metal-ului așa-zis etnic. În modul ăsta m-am împiedicat în mod plăcut de trupe cu accente orientale (Odious, Myrath, Carthagods, Orphaned Land), israeliene (Amasseffer, Melechesch), maori (Alien Weaponry, mai recenți) și chiar polineziene (Sheperds Reign) sau indiene (Bloodywood, Sharwood’s).

Ok, Sharwood’s e numele unui sos cu curry pe care-l am de un an în cămară (că nu știi când vrei să-ți dai foc la amigdale), dar celelalte sunt toate trupe reale. Tot reală s-a dovedit a fi și ciudata scenă a rockului mongol. Fără a beneficia de expunerea altor regiuni geografice, puținele trupe ieșite din respectiva țară au ajuns fie să aibă concerte în SUA și să compună muzică pentru jocuri (Tengger Cavalry, al căror lider a murit recent), fie să rupă Internetul în două prin piese cântate la lăută, ca The Hu. Ar merita aici amintiți și Nine Treasures și Ego Fall, trupe din Mongolia Interioară, deci din China.

Cumva, ajungând să caut pe net omuleți care cântă gutural piese în mongoleză, am dat și de scena lor de rap (deja faimoasă pe câteva forumuri americane) și, băi, băiete… ce scenă, ce scenă!

Universul imposibil al rap-ului mongol

Despre Mongolia modernă nu se prea știe mare lucru, decât că vecinii chinezi le-au răpit o parte semnificativă din teritoriu și din conaționali, că are una dintre cele mai mici densități de populație și că majoritatea țării e acoperită cu un deșert rece. Ultimele două lucruri i-au ajutat și să se descurce destul de bine cu recenta epidemie de coronavirus. Virusul a fost total debusolat când a ajuns acolo și a găsit o tufă și doi cai.

Altfel, pe lângă leopardul zăpezii și cămila cu două cocoașe, majoritatea oamenilor asociază mongolia cu Ghenghis Khan și temuta lui hoardă. Și ghiciți ce? La fel face și populația Mongoliei, o parte din ea încă nomadă și dependentă de iurte. Ghenghis Khan e peste tot, de la statuile din capitală la cărți, muzică și suverniruri. În ciuda faptului că a fost responsabil pentru moartea a milioane de oameni….

Legenda lui Ghenghis sau Temujin, cum îi ziceau prietenii (dat fiindcă așa îl chema), se îmbină fantastic și cu pan-turanismul, un curent care ridică în slăvi popoarele turanice, de la finlandezi și unguri, la turci și, evident mongoli (de altfel, curentul include fără prea multe baze istorice toate popoarele din regiunea uralo-altaică). Dacă ați zice că un astfel de curent nu putea fi inventat decât de un naționalist asiatic, ei bine nu… e opera unui finlandez.

Mongolia e acum o țară democrată sau încearcă să fie, dar influența comunistă și sovietică încă se vede (să nu uităm că, deși limba e asiatică, alfabetul lor e chirilic, ceea ce aduce înjurăturile la alt nivel) și la fel se vede și o oarecare lipsă de apreciere, să-i zicem, pentru vecinii chinezi și ruși. Odată ce partidul comunist mongol (Partidul Poporului) s-a dat la o parte prin anii ’90, formele de expresie alternativă au înflorit, iar scena mongoleză hip-hop a explodat prin anii 2000.

Ce e interesant la rapper-ii mongoli? Pe lângă faptul că se îmbracă ca rapperii români din anii ’90, artiștii mongoli au niște particularități greu de ratat: sunt bătrâiori, că au ieșit târziu din „andărgraund” (până atunci mulți dintre ei se ocupau cu datul în cap), au o fixație cu Ghenghis, uneori cu Attila și mai mereu cu „vremurile bune” (invaziile mongole). În plus, își presară videoclipurile cu săbii, topoare și mașini antice care fac drift (da, drifting-ul încă e o chestie tare în Mongolia și mașinile lor arată ca în primul Need for Speed Underground, pentru că atunci au fost și cumpărate).

De la bătrânul (la propriu) Gee CCB la recentul Orcool, un Psy pe cocaină, rapperii mongoli au niște teme care le transformă videoclipurile în performance art. De exemplu, SS Amaraa, pe care-l veți întâlni și mai jos, e un fel de ConnectR… dacă și ConnectR ar fi obsedat de imperiul turanic și de svastici, ultimele fiind simboluri sacre mongol. Din păcate, nu asta a înțeles și un diplomat rus care prin 2016 l-a luat la bătaie. E ok, omul și-a „revenit” și a scos clipul ăsta care e efectiv un trip pe ciuperci mongoleze.

Rap mongol

O chestie pe care o veți auzi des în topul de mai jos (da, există și un top) este și khoomei, o denumire care înseamnă efectiv faringe și reprezintă un stil tradițional mongol de a cânta… din gât. De altfel, o astfel de șmecherie i-a propulsat și pe Fish Symboled Stamp pe scena internațională. Ultimii sunt o trupă formată de doi băieți la 30 plus care au ajuns cumva să facă și muzică de film.

Dacă vă întrebați de ce trupa de mai sus se numește „fish symboled stamp”, explicația e la fel de stupidă ca întrebarea. Ștampila pește e de fapt un simbol folosit pentru a marca cei mai buni cai. Evident că este! Pe bune, pe oamenii ăștia i-au intervievat și chinezii, și francezii, dar și Reuters. Nu-mi amintesc ca La Familia să fi ajuns în France Presse, deși tot din gât cântau și ei.

Rap mongol

Anul trecut a intrat în scenă și Mrs. M, o raperiță din Mongolia care cântă în vreo trei limbi (engleză, mandarină și mongolă) și la vreo două instrumente. În plus, tipa arată ca o fotografie stock care apare dacă se întâmplă să cauți „femeie mongolă” pe Google. În plus, are și piese feministe despre cum sunt bărbații porci (sau cai, că sunt mongoli).

De ce merită să asculți genul ăsta, pe lângă videoclipurile care arată ca niște bombe cu acuarelă și temele lirice care-ți aruncă în cap toată cartea de istorie? Păi, în primul rând, pentru că rapperii lor încă sunt autentici (nu că ai rușilor n-ar fi). De rapperii mongoli încă îți e frică pe stradă, nu se vaită de depresie și nici nu se tund ca niște puberi. Lupta lor pare reală, și, chiar dacă nu înțeleg mai nimic din versuri, presupun că nu se rezumă la „m-am născut în Pantelimon, într-un apartament cu trei camere și am avut o copilărie absolut normală pentru  perioada respectivă”.

Ce să mai, rapperii mongoli sunt „adevărați”, iar videoclipurile lor sunt atât de suprarealiste, încât le poți lăsa în fundal ca material de mediație. În plus, sunt atât de atașați de genul lor, încât mai toate comentariile sunt variații pe tema „Mongolii au inventat rap-ul”.

Top 12 piese pe care probabil le vei asculta în premieră

Da, ce veți citi acum este un top cu piese de rap mongol, făcut de un român care ascultă heavy metal. Sunt 12 piese pentru că asta e și nota pe care rap-ul mongol o dă rap-ului mongol.

Dat fiindcă mongola mea e cam ruginită și oricum arată ca o chineză scrisă de un bulgar beat, o să încerc să traduc doar titlurile și intenția generală a clipului.

12.Click Click Boom – Click Boom Boom

Trupa asta a fost formată de doi băieți bătrâiori pe nume Gee CCB și Zogii și e foarte similară cu La Familia, în sensul că nu-s nici prea talentați și nici un nume prea inspirat nu au. Nu de alta, dar din piesa Click Click Boom nu vei înțelege decât lupta a doi neni cu batice cu niște onomatopee, în timp ce se bâțâie pe un acoperiș garnisit cu zăpadă și jeg.

Dar maestre, unde e naționalismul? Mai încolo puțin, în piesa Mongol History de la aceeași trupă. Gee își varsă amarul și în piesa Homie în care mormăie ceva despre „băjeții lui” și-și arată fiecare tatuaj. Îmi place să cred că repetă de fapt literele alfabetului. Altfel, Gee CCB are o groază de piese solo, printre care și asta (da, titlul ăla e în rusă).

11.Mongolian All Star – Toonot (Odă)

E de remarcat că rapper-ii mongoli încă au obiceiul să se strângă în mici „hoarde” și să cânte pe stradă ca niște colindători alcoolici. Pe piesa asta de exemplu apar și Desant și Ice Top dar și alte super trupe pe care le veți regăsi în acest top. Iar pe SS Amaraa îl puteți vedea în mai toate, cu sau fără svastici. Am senzația că omul e un fel de mascotă naționalistă locală, una care pretinde că nici SS-ul și nici svasticile n-au alt sens decât cel religios.

Până atunci însă, să urmărim Toonot, o piesă de 10 minute în care unul din cântăreți are vreo 42 de ani, iar ceilalți sunt membrii Fish Symboled Stamp și Mrs.M. Râdem, glumim, dar clipul e excelent filmat, mult peste ce poți găsi acum în România. Dacă vă întrebați despre ce e piesa… versurile în engleză vorbesc despre dealurile Mongoliei și părintele Ghenghis, binecuvânta-i-ar stepa suflețelul.

10.Mrs. M – Tasty

Piesele lui Mrs. M sunt toate o combinație de trap și mormăială în trei limbi, însă în videoclipul ăsta apare o tipă foarte slabă care dă din fund pe un hotel pe care scrie Shangri-La, în timp ce de undeva iese fum și deasupra apare un elicopter. Sigur, nu prea e muzică ce face tanti, dar o artă tot e.

Tot ea apare și într-o clonă muzicală de Bonnie & Clyde unde Tupac și Lil’Kim (sau Jay-Z și Beyonce, în funcție de ce versiune preferați) sunt jucați de doi mongoli ușor malnutriți. Una peste alta, donșoara asta are curaj și un output „artistic” foarte voluminos pentru bucata ei de hartă.

9.Desant – Kunii Tsaana (În spatele oamenilor)

Băieții de la Desant arată ca niște smardoi care au dat o spargere la H&M și, în ciuda faptului că sunt toți îmbrăcați în geacă de piele și agită mâinile sub formă de pistol… piesa lor e despre oamenii care te trădează și-ți „rup” sentimentele (atât a putut Google Translate).

Culmea, piesa e de pe coloana sonoră a filmului cu același nume, iar refrenul ar putea fi pus pe orice piesă americană de rap a anului 2005. Ascultați capodopera aici.

8.Ethnic Zorigoo ft. A Cool – Tengeriin Huch (Călărește spre Est)

Ethnic Zorigoo mormăie întreaga piesă în khoomei și apare când zgâriat, când lovit, când cu sabia la capul altui individ care e tot Ethnic Zorigoo. Până una alta, e de remarcat că omul poate menține un flow de trap coerent, deși nu-și folosește mai deloc epiglota pentru a articula. Nu-i rata opera de artă aici.

7.Vanquish – Hood

Băieții ăștia sunt un fel de Ghetto Dacii sau mai degrabă un colectiv de rapperi, cum erau pe vremuri dinastia R.A.N.S. În piesa asta, în care unul dintre ei cântă fără motiv de pe un morman de lemne și unde la un moment dat apare fără sens un ecran verde, e de remarcat o treabă, la modul cel mai serios – deși piesa e din 2007, flow-ul primilor rapper-i e absolut fantastic. Nu glumesc, dați o ureche!

6.Erh Chuluu – Shidni Mangas (Grava Decizie)

Erh Chuluu sunt probabil una din cele mai celebre trupe ale genului, având câteva Best Of-uri inclusiv pe Google Music și Spotify, deși nu sunt la fel de populari internațional ca Miss M. Majoritatea pieselor lor implică niște rapperi cu flow decent, dar neapărat grași și în maiou.

Oamenii arată ca B.U.G. Mafia pe vremea când încă voiau să pară băieți și pe Shidni Mangas cam așa și cântă. Diferența e că, deși clipurile lor nu au nicio legătură cu piesele, ultimele abordează teme destul de grave din politica mongolă. În plus, Erh Chuluu înseamnă „În Libertate”, ceea ce ar putea fi deopotrivă fain și în același timp trupa de rap a lui Ion Cristoiu.

5.Ice Top – Pon Pon

Ice Top, deși aparent nu mai cântă, e CEA MAI celebră trupă de rap mongol, cu o tonă de videoclipuri dubioase online. Ce e interesant la ei?

Pe lângă faptul că par a sta cu fundul pe o groază de conspirații locale, membrii Ice Top au distincția de a avea cele mai abrazive voci din Mongolia. Serios, e ca și când ți-ar da cineva cu șmirghel între urechi… dar cumva, cu flow-uri și beat-uri destul de bune (tot a B.U.G. Mafia aduc).

Rap mongol

4.Fish Symboled Stamp – Bi Mongol Khun (Sunt mongol)

Fish Symboled Stamp sunt un fel de Morometzii, o trupă bazată mai puțin pe rap, cât pe faptul că unul din membrii ei e ciudat. Aici e vorba de rapperul care cântă în stil khoomei, Sanjjav Baatar, chiar și atunci când nu e nevoie.

Ce e totuși vizibil la ei e că multe clipuri au o calitate superioară a filmării iar muzica e cumva… chiar muzicală.  Aici tema este, ați ghicit… Ghenghis Khan!

3.Ice Top – Am Asuuy (Spune drept)

Aici Ice Top ating apogeul eliminând toate piedicile din calea rap-ului lor fascinant de agresiv. Nu, în clip nu mai apar gagici care dau din fund sau mongoli care fac Drift. Membrii trupei sunt îmbrăcați în hainele soldaților lui Ghenghis și urlă chestii despre trădările istorice la care a fost părtașă Mongolia, inclusiv ceva despre Germania.

Videoclipul îți arată de ce n-ai vrea să-i întâlnești pe oameni ăștia pe stradă… dar te și lasă o vreme mormăind „A oto am asuuuuuy!”. Din păcate, Ice Top sunt acum în pauză, dar asta nu-l oprește pe băiatul ăla cu voce de rășniță să colaboreze cu echivalentul mongol al trupei Bere Gratis.

Apropo, oamenii au si instrumentalul online… care suna excelent. Si daca vreți ceva și mai dubios de la ei, ascultați piesa asta dedicată câinelui național al Mongoliei (Bakhar-ul), care constă în niște tipi care se învârt în jurul unui cățel.

Rap mongol

2.Fish Symboled Stamp – All My Horses

Piesa care i-a făcut faimoși pe Fish Symboled Stamp, și anume „Toți Căluții Mei”, e o combinație de muzică populară mongoleză (acel „umpuiuiu umpuia” de pe refren e de fapt un „tâgâdâm, tâgâdâm”) și ceva versuri despre o femeie care nu se mai întoarce. Iar tipa din videoclip chiar nu se întoarce, dat pentru că pare complet dezinteresată de conceptul de viață, în general.

Pe bune, zici că cei doi băieți de 30 de ani care poartă cojoace fără tricou au adus-o acasă și i-au spus că lucrează la CAP.

Altfel, piesa are o cadență greu de imitat din toate punctele de vedere, iar inserțiile folk și bizareria generală a videoclipului o trec din zona de ciudat în zona de interesant.

1.Erh Chuluu feat. SS Amaraa – Uragasha (Înainte)

Piesa asta din 2016 nu are decât vreo sută și ceva de mii de vizualizări, dar e păcat, pentru că e cu-adevărat o capodoperă (serios, o am și în player). Erh Chuluu apar și ei în costume de soldați ai lui Ghenghis, pe când SS Amaraa apare cum îi place lui, fără svastici, dar agitând o imensă declarație de eliberare a Mongoliei. Rapper-ul și folkistul Ethnic Zorigoo apare și el în fundal cu ceva instrument tradițional.

Piesa e despre imperiul turanic și are de toate, de la rap neinteligibil la khoomei, flauturi, viole, săbii, bebeluși mongoli și stepe. Acel Uragasha înseamnă „Înainte”, dar are sensul de „Șarjă” și e evident urletul de luptă al soldaților lui Ghenghis. Apare în foarte multe piese de-ale lor, inclusiv într-o piesă Ice Top și într-o piesă de rap mongol compusă de un negru nativ american. Da, serios.

Trebuie să o urmăriți.

Rap mongol

Acum, să nu credeți că mongolii n-au și altfel de muzică, inclusiv niște Iriși de mahala, nițică operă, un fel de punk (aceeași trupă care mai sus semăna cu Bere Gratis), niște hipsteri talentați, un băiat care face cover-uri în khoomei, un băiat care nu știe să cânte piese triste și acești Casa Locco cu elice. Dar trebuie să recunoașteți că rap-ul lor e o bijuterie. E aproape la fel de interesant ca japonezii care cântă muzică țigănească și grecească.

Ați învățat ceva din articolul ăsta? Probabil că nu. Dar parcă tot v-ați petrecut mai bine timpul decât dacă l-ați fi ascultat pe CTP vorbind despre virusuri.

P.S: Pozele sunt din capturile Youtube ale videoclipurilor aferente, cu exceptia pozei lui Mrs. M, pe care am preluat-o de-aici.

 

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
DanC

Cum spunea o fata ahaa-loong time ago (cand eram in facultate): futere, stimati telespectatori! 🙂 Probabil, ca multumire pt PR-ul facut cu textul asta, Mongolia o sa te faca ‘onorary citizen’ 🙂

Personal, ca “guilty pleasure” muzical am rap-ul moldovenesc/basarabean. Imi place de Kapushon (Marinel Cretu) – are bucati funny (cu mamaliga, zama etc), politice (pleaca brat, zemlianka2) si nostalgice (una cu satul natal impreuna cu Stratan, una recenta “Parcat in fata casei”). Ma topesc dupa accentul moldovinesc, muzica/ritmul k lumea + mesajul e fain. Si mai sant cativa (Magnat, Feoctist, Valera Leovskii). Pana si muzica lor populara e mai faina (mai sincera/originala, nu asa multe kitch-uri si manele ca populara romaneasca). A, + Zdob si Zdub! Am fost si la concert cu ei, aici in Toronto.

DanC

Hahaha, n-o stiam! Thx! 🙂 “Puni laic pi instagram…” LOL

De Magnat etc, exemplu: https://youtu.be/1se-bXkYoPI

Si mai au basarabenii gramada, foarte simpatice. Nu rap, unele nici nu stiu unde sa le pun (ca gen), uite un fel de happy-go-lucky (probabil varianta de Basarabia a lui Bruno Mars “24K Magic”):

https://youtu.be/SSCOmOsRmqM

“Milioanili di baani” 🙂

DanC

Da, pe Lia o stiu bine! 🙂 Uite un fel de rap-popular (Lia si cu Kapushon), compusa de Kapushon cu siguranta: https://youtu.be/K1VbWVWlV1c
Nu stiu, au ceva fresh+original basarabenii in muzica lor. Cred ca Eminescu si Creanga ar fi leganat multe paharele la Junimea pe muzica de genul asta… 🙂

Victor

felicitari ptr articol!

[…] la urmă, probabil că nici rap-ul mongol n-a stat degeaba (că doar e pe… cai mari), dar ați intrat aici să citiți despre muzici […]

Ana

L-am descoperit de curand pe SS Amaraa. SS vine de la numele lui taicasu si bunicului lui. Ambii fiind coregrafi celebri. Mongolezii nu au nume de familie, preiau prenumele tatalui. Deci numele lui real este Sukhbaatar Amarmandakh (S.Amaraa). Tipul a infiintat prima trupa de rap(techno rap) in 1991 Har Sarnai /Black Rose. Singurele informatii in romana despre el le-am gasit la tine pe blog si in articolele despre bataia mancata de la rus. Vad ca articolul tau este din 2020, si eu comentez in 2021 :). Trupa HU este la fel de celebra ca si Connect-Rul mongolez.

[…] sunt metalist prin formare, rămân un avid explorator de sonorități dubioase (precum rapul mongol), așa că nu am putut să nu-mi bag nasul în opera acestui creator de țipete exotice și să nu […]

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x