Primiți cu Tekiriki?

Hai să recunoaștem, la ora la care citiți articolul ăsta, lumea e într-o stare teribilă. Războaie, criză economică, Boloș, amenințări teroriste, încălzire globală, Boloș. De altfel, tocmai ce mă pregăteam să mai răsfoiesc o pagină de tristețe, când un link mi-a schimbat viața.

Ce link? Ei bine un amic mi-a trimis pe mail un videoclip de la El Alfa și am realizat că în lume încă există culoare, chiar dacă e adusă de un dominican care arată ca Alex Velea și cântă ca Andra Gogan, pe versuri de ChatGPT. 

Dar stați puțin, să o luăm mai încet. Cine este El Alfa și de ce merită să vă îmbăiați urechile în opera lui? Emanuel Herrera Batista numit și El Alfa sau El Jefe este un dominican de 32 de ani care și-a dorit toată viața să fie bărbier, dar a eșuat. Din fericire pentru noi și nefericire pentru muzică, a devenit regele unui gen muzical numit “dembow”, o amestecătură de trap, reggaeton și muzică de lift. Bine, nu era foarte greu să devii regele unui gen unde aproape 80% din muzică e produsă de tine, dar să nu aruncăm cu acuzații în familia regală.

Deși sunt metalist prin formare, rămân un avid explorator de sonorități dubioase (precum rapul mongol), așa că nu am putut să nu-mi bag nasul în opera acestui creator de țipete exotice și să nu vă fac un top personal al operelor sale. Nu de alta, dar ce cântă El Alfa are subtilitatea lui 6ix9ine și versurile pe care le-ar scrie un copil frustrat despre colegele de clasă, de-abia intrate în pubertate. Ahh, iar omul se îmbracă de parcă a absolvit Academia Lady Gaga, Magna cum Nada.


(Da, ala e un cooler de desktop. Sursa imaginii.)

Să trecem deci la operele lui El Alfa care-ți vor metamorfoza perspectiva de la “ce tâmpenie” la “ce tâmpenie fabuloasă, mi-am schimbat viziunea despre univers și acum sunt parte din continuumul spațiu-timp”. 

În timp ce le ascultați însă, vreau să vă gândiți că El Jefe are 21 de milioane de ascultători și să vă întrebați unde ați greșit în viață. Mai mult, față de trapperi, care încă nu înțeleg că sunt ridicoli, omul a îmbrățișat ridicolul și s-a scufundat în el ca într-o baltă minunată de bere Noroc. O să mă rezum deci la șapte bijuterii muzicale ale lui El Alfa și la alte câteva mențiuni onorabile, însă am încredere în voi că veți aprofunda și vă veți crea propriile liste de preferințe.

 7.El Alfa – Tekiriki

Deși nu are profunzimea altor piese, Tekiriki este un rezumat bun al operei poetului, mai ales că 70% din melodie este aceeași secvență de două note și cuvintele  “tekiriki riki riki riki’’. Desigur, aceasta este doar o fațadă pentru mesajul piesei, prin care El Alfa ne spune că el a semnat cu Sony records și că suntem săraci, lucru bine subliniat de tonele de bijuterii fluturate în videoclip. De altfel, “Tekiriki” este o onomatopee, fiind sunetul pe care-l fac bijuteriile când joacă pe mâinile grăsune ale poetului. Chapeau, maestre.

 


6.El Alfa – Helicoptero

Aici simt că El Alfa și-a rafinat formula, probabil împins de propria maturizare artistică. Tema piesei nu mai este tikiriki, ci tokotokotoko, frază care se repetă pe parcursul melodiei, pentru că așa face elicopterul. Subtil, ha? Bine, versurile încep cu o poveste captivantă despre o fată care face “cioc-cioc” (toko-toko), iar apoi o dă într-o tiradă politică despre vize respinse, tunelurile din Mexic și permise de zbor. Nici măcar nu glumesc. Singurul motiv pentru care este mai sus decât Tekiriki este că are mai multe versuri și mai puține lanțuri.


 

5.El Alfa feat. Peso Pluma – Plebada

Acum, sincer, in piesa asta, problema nu e nici El Alfa, nici faptul că versurile n-au nicio logică (ceva despre Scary Movie… nici Google Translate nu îmi poate spune clar). Nu, nene, problema e Peso Pluma, un tip care înțeleg că e faimos în Mexic. În piesa asta omul arată ca o reclamă la hepatită și așa și cântă. Asta dacă nu l-au promovat cumva brand ambasador la gonoree. Altfel, trecând peste miștoruri, trebuie să recunosc cu oarecare durere că piesa are un flow… acceptabil.


 

4.El Alfa – A Gugu Tata

Ce au în comun niște fete cu suzetă, tobele tradiționale și o costumație de doică? Evident, piesa a A Gugu Tata, sau, cum o canta maestrul “A gugu tata, tata, ta ta ta ta , gugu tata tata!”. Piesa, în ciuda aluziilor sexuale deloc subtile este despre un dușman al lui El Jefe care nu stie cine e taticul lui. Evident că răspunsul este tot El Jefe, lăsându-ne cumva mirați cu privire la potențialul rol al fetelor cu suzetă. Dacă dușmanul e bebelușul, ele sunt surorile vitrege?


 

3.El Alfa – Singapur

Piesa Singapur, in toate versiunile ei, si cea originală și cea cu 106 milioane de views, e o capodoperă. O capodoperă care arată că dincolo de Europa, nu există apropriere cultură, ci doar artă. Prin versuri ca ‘’Hai să mergem în Singapore, unde viața e mai frumoasă și putem merge dezbrăcați și desculți, unde ai zece soții cu fundul acoperit doar de o pânză”, El Alfa demonstrează avansate cunoștințe geografice și demografice. 

De altfel, din videoclip, aflăm că în Singapore trăiesc negri care au obiceiul de a lega vizitatorii de crengi și a dansa în jurul lor și că poți, precum “Cristofor Columb” (nota 10 pentru referință, El Jefe) să te arunci în femei strigând “Hakuna Matata”. Singurul motiv pentru care Singapur nu este pe primul loc este că, așa cum spune piesa „Singapore este în junglă și trebuie să faci uga-buga”.


 

2.El Alfa – 4K

Piesa 4K este deja celebră, mai ales că ea abordează o tematică socială pe care mulți rapperi aleg să o omită. Să fie o conspirație? Nu știm, dar piesa 4K nu este doar o odă închinată monitoarelor și televizoarelor cu rezoluție mare, ci și o discuție filosofică despre femeile care nu vor să se dezbrace dacă nu sunt filmate în 4K. Din păcate, România are un fel de expertiză europeană în problema asta. Piesa este ceva mai veche, din 2020, fiind deci o melodie clasică. Altfel nu-mi explic cele 188 de milioane (!) de vizualizări.


 

1.El Alfa – Chu Chu Pamela

Sunt scriitori care, după ce au scris o singură carte, se retrag. El Alfa se putea retrage liniștit după Pamela Chu Chu, o piesă care, deși are doar vreo 30 de milioane de vizualizări, rafinează absolut tot ce a făcut artistul până atunci. Videoclipul? O poveste strălucitoare în care El Alfa și anturajul lui (care sare de parcă a câștigat olimpiada paralimpică) sunt îmbrăcați în costume de colonialiști și topăie în jurul unor fete care au greșit filmul. Tema lirică? Evident, Pamela… o fată a cărei problemă este că s-a săturat să fie tranzitată de mașinuțe și așteaptă trenulețul, dacă înțelegeți ce vrea să spună poetul. De-aici, evident, și concluzia logică: Pamela Chu, Chu, Pamela, Chu, Chu!


Mentiuni onorabile

Acum, sper că v-am educat suficient cu privire la demnul urmaș al lui El Chombo, autorul nemuritoarei Chacaron Macaorn. De data viitoare ne intoarcem la chestiuni mai serioase. Pana atunci… Pamela Chu Chu!

P.S: Să mă ierte Edelweiss ca nici acum n-am publicat colectia de recenzii heavy metal si articolul despre colonialism, dar simt că articolul ăsta a deschis ochi și minți :))

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dorin

Apreciez că Lil Jon face referire la „Get low” în versurile lui. Altfel rămâne cum am stabilit, Pamela Chu Chu.

Anonymus

One of the funniest articles I have read. Congrats!

Vic

N-am auzit nicodată de El Alfa până acum și doar umorul sclipitor din prezentările tale m-au determinat să dau play celor 7 capodopere atât vizuale cât și audio! Pot spune doar atât: rar mi-a fost dat să văd imagini mai urâte iar grobianismul imaginilor a fost in mod clar depășit de muzică si de versuri. Totuși, 188 milioane de vizualizări la 4K??? Ce să zic, mă tem că nu primim cu Tekiriki! :))

Cristache

Era sa-mi iasa cafeaua pe nas! Sincer, n-am dat play inca niciunei capodopere, astept momentul si starea de spirit potrivite pentru o prima auditie. Dar mi-ai inseninat dimineata si chiar aveam nevoie. Multumesc.

Edelweiss

Am râs masiv! Am dat play și mult după ce piesa se terminase eu încă priveam dincolo de linia orizontului. Te prăbușesc în tine piesele băiatului. Rămâi prost, așa putea spune.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x