NOI nu suntem noi

Avem de vreo câteva zile un mic scandal viral, unul care o implică pe Elena Lasconi alături de epava USR și de microgrupurile progresiste din online. Oricât de mult aș vrea să dezbat pe tema familiilor disfuncționale, a lipsei de recunoștință și a faptului că să ai altă opinie nu e o crimă, există concluzii mai interesante de tras din discuția asta.

În timp ce Nea Drulă ne anunța cu emfază că “situația afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL” (uitând probabil de derapajul primarului de la Alba-Iulia, de contractele problematice ale lui Clotilde, de afilierea ei cu CPF și de existența lui Voiculescu), mi-a atras atenția intervenția unui alt membru USR. Nu-mi mai amintesc exact cine era omul, dar a pronunțat la un moment data fraza “cred că noi, cetățenii din opoziție din țara asta…”. Aici am eu o problemă și cred că nu numai eu: Despre care NOI vorbești, bă, băiatule?

Cine suntem NOI, ăștia care avem aceleași priorități și nu știam? Acum aproape unsprezece ani, vorbeam despre eroarea incluziunii, o eroare care se strecoară deseori în discursul politic. Din păcate vorbim despre o eroare care pare a sta la baza USR, dar și a altor partide de pinacotecă precum Reper. Problema cu acest “noi”, alegătorii din opoziție, este că el nu există și nu a existat niciodată. Ce a împins și USR și alte mișcări similare la guvernare este sictirul unui procent de aproximativ 30-35% din populație (cât obții când scazi favoriții sistemului, oportuniștii și pătura aia socială sufocată de sărăcie)… dar doar atât!

Pe vremuri, arhitecții PD-L (și ai imaginii de “justițiar” a lui Traian Băsescu), au înțeles fenomenul ăsta și l-au speculat, construind inamici comuni și mizând pe genul de discurs cu care nu erai neapărat de acord, dar nici nu-l puteai contrazice. “Parlamentul e prea mare, corupții sunt peste tot, în România se fură ca în codru etc.” – vă mai amintiți cum reacționam și votam la mesajele ăstea? Normal că vă amintiți, pentru că pătura reacționară din România e formată din oameni care s-au săturat să fie mințiți, furați cu nesimțire, conduși de incompetenți și manipulați de actori din umbră. Sunt oameni care s-au săturat să dea 40% din buzunar unui stat care nu poate să repare o groapă. Dar cam asta e tot ce ne unește. Altfel, orice alt subiect este capabil să ne polarizeze, cu atât mai mult cele care privesc chestiuni minoritare, emoționale sau personale.

Cum vă explicați alfel că împotriva fostului USL s-au unit pe vremuri și profesorii de la țară și intelectualii de Facebook, dar și diaspora care acum n-are o problemă să voteze AUR? Păi e simplu: “dușmanul” era unul comun. De-asta AUR a furat mai degrabă electorat de la USR, decât de la PSD. Au luat temele universale vehiculate atunci (lupta cu hoția, minciuna și manipularea) și i-au adăugat naționalism, protocronism și puțină ură, lucruri care existau deja într-o bună parte din electorat. Au băgat tare și pe filonul ăla cu siguranța personală și națională (despre care v-am povestit că e extrem de eficient) și gata ideologia reacționară, numai bună de consolidat cu banii Rusiei.

Revenind la tema electoratului dezbinat: vă mai amintiți de ce au plecat Nicușor Dan și mulți alții din USR? Exact, pentru că exista o luptă puternică între aripa conservatoare a partidului (USR încă este un partid de dreapta) și aripa nouă, care voia să fie plăcută pe Facebook pentru viziunea ei tolerantă și reformatoare. Schisma a fost provocată de odiosul referendum al CPF, unde USR s-a grăbit să-și dea cu părerea, în timp ce partidele mari au tăcut mâlc. De ce? Pentru că baronii știau și cu cine au de-a face la și ce bombe umane au prin Parlament. USR nu știa, deși Dobrovie ieșea la televizor să ne vorbească despre familia tradițională și să ne spună că România ar trebui să renunțe la armată, iar Clotilde, care acum urlă la Lasconi, îi ajuta pe CPF să se organizeze.

N-am idee care sunt subtilitățile politice ale eliminării lui Lasconi (și de ce fiica ei, adultă, a decis fix ACUM să intervină), dar tot aud că femeia, care chiar a mișcat niște lucruri în orașul în care a fost primar, nu se potrivește cu imaginea partidului. Practic, primul candidat de pe toate listele USR, contravine valorilor de la centru. De ce? A furat cu ambele mâini? A băgat bătrâni în azilele morții? Nu, doar a exprimat niște opinii nepopulare pentru o minoritate de alegători, fără însă a fi luat vreodată măsuri în sensul lor. Nu de alta, dar rolul ei în Parlamentul European n-ar fi avut nicio treabă cu definiția familiei sau cu avortul (un drept care, din fericire, este încă garantat în majoritate țărilor UE).

Uitându-mă poate la grupul european din care face parte USR, aș putea spune că are vag sens ce au făcut. Uitându-mă însă la electorat și la acel “noi” care de fapt nu există, pot spune că e o mișcare greșită, cel puțin la nivel de comunicare a măsurii. La fel cum junioara Lasconi, o șomeră de lux cu păreri, dar fără diplome, putea să-i spună mamei ce crede în privat sau după referendum, USR putea să acționeze tăcut, fără să profite de treaba asta pentru a-și crea imagine în sânul unei mase care nu există. Mai ales că de electoratul lor de bază, ăla care avea ce avea cu hoția, s-au îndepărtat masiv.

Nu exisă un NOI în aripa oamenilor care nu votează partidele tradiționale, pentru că vorbim despre multiple subgrupuri care în viața reală nu au tangență. Singurul lucru care le unește sunt tragediile teribile de care România nu duce lipsă. Nu e de mirare că am ieșit la Colectiv și la Ordonanță în stradă, dar nu și la alte abuzuri – consecințele nu afectau suficienți contribuabili sau nu erau înțelese de majoritate.

Ce uită unii, când pică în delirul unor discuții de genul ăsta, este că tot ce înseamnă intelectualitate cât de cât influentă, management de corporație și putere economică  în regiunea din care facem parte este conservator. Nu e vorba despre conservatorismul ăla republican, cu oameni ultrareligioși care vor să interzică avorturile și să facă ziduri, ci un conservatorism rezervat, al unor oameni care au citit și înțeles suficient încât să-și dea seama că incluziunea expansivă nu e o strategie validă istoric. Oamenii ăștia, în general familiști și destul de obosiți de felul lor, nu vor vota în veci pentru familia tradițională, dar nici nu vor promova doctrinele post-colonialiste și studiile de gen. Nu pentru că ar fi împotriva acceptării unor puncte de vedere diferite, ci pentru că au alte priorități și nu pot îmbrățișa instant orice fâs ideologic, copt în laboratoarele stângii americane.

Marii noștri progresiști, 100-150 de oameni și fanii lor, scriu pe la publicații fantomă, fac lucrări de cercetare nepublicabile, urlă pe Facebook sau nu au vârsta pentru un vot pe care au declarat oricum că se p**ă. Au același discurs despre românii care-s proști și închiși la minte și deseori nu se suportă între ei (spuneți-mi un singur influencer progresist din România). Deci, tu, partid cu prezență în Parlament, ai decis că îi vrei pe ăștia ca masă electorală principală…. Nu mai bine ai coborî puțin din turnul de fildeș în orașele de provincie ale României, unde ai avea chiar o șansă să vezi ce vor oamenii care cândva te-au votat? Nu mai bine te uiți la ce vrea electoratul AUR, disperat că o pâine a ajuns șapte lei sau la ce dorește fostul tău electorat, disperat că recentele măsuri fiscale îi lasă nejustificat fără niște sume de bani?

Într-o țară ca România, cel puțin pentru următorii 10 ani, prioritățile vor fi foarte diferite de cele ale puștilor care urlă pe Tik-Tok. De-asta a picat și referendumul CPF la momentul respectiv: nu pentru că suntem toleranți sau pentru că am înțeles pericolul acelui act (un pericol real), ci pentru că nu ne-a păsat suficient de problemă, încât să ne mișcăm la vot. Asta și pentru că Dragnea era antipatizat de toată lumea și omul miza pe acel referendum pentru o altă decizie paralelă. Sunt însă probleme de care ne pasă în mod evident și singurul partid care pare că le folosește corect este AUR, ceea ce este foarte grav. Nu trebuie să fii un geniu al marketingului pentru a înțelege că o discuție cu băieții din cartelurile de supermarketuri este vitală, pe când o discuție pe tema incluziunii din filmele românești nu. De fapt, asta e şi “avantajul” celor mai comune teme polarizante: nu lezează interesele financiare ale marilor companii, deci e profitabil pentru ele să le întrețină.

“Băi, deci tu spui că problemele minorităților nu contează?” Moral și pe termen lung contează, în România și în majoritatea lumii însă sunt riscante electoral. De ce? Pentru că polarizează, iar capitalul de imagine pe care-l câștigi e irelevant. Mai mult, foarte rar s-a întâmplat ca un candiat care a promis chestiuni de genul ăsta să le și pună în aplicare – ele sunt în general decizii colective, impuse de organisme internaționale. Mai mult, miza lor e pe termen lung și foarte lung. Problemele domestice însă pot fi rezolvate intern și deseori într-un singur mandat. Despre asta a fost mereu politica: să vezi ce e important pentru tine, ca votant sau ca politician aspirant, și să alegi oamenii care au acel ceva in comun cu tine, ignorând că în timpul liber merg la moaște sau că citesc The Guardian. Pe termen lung, e mai important să ai o masă de susținători care să te ajute să pui în aplicare Marile Schimbări, nu doar niște hashtag-uri bune.

Ieșiți cu zece colegi la masă într-o zi. Hai să zicem că sunteți toți corporatiști, cam pe la același statut financiar, cu profil demografic și psihografic similar. Pe harta AUR, dar și pe harta PSD-PNL, sunteți fix aceeași persoană, chit că-i zice Contabilul Ionuț sau hipsterul Doru – sunteți o persoană care are șanse mari să nu-i voteze. Acum, ia deschideți voi la masă următoarele subiecte: imigranții din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, conflictul din Palestina, valoarea creștinismului în societatea de azi, educația sexuală din școala primară, folosirea pronumelor speciale pentru persoanele trans etc. La naiba, puteți vorbi și despre mașini electrice și trotinete. În cât timp începeți să vă dați în cap?

Vă spun eu: cam în 2-3 minute, deși, în viziunea unora, sunteți aceeași persoană. Acest “noi” electoral există exclusiv cât există o temă comună. Cum intri în chestiuni prea personale (religia, educația sexuală, transfuziile, dreptul la viață) sau emoționale (războiul, crizels, atacurile din Palestina și Israel), cum ai pierdut masa critică. Chestiunile ăstea sunt importante, doar că trebuie tratate cu mare finețe, iar finețea nu e ceva ce poți avea într-un an electoral. Altfel, “noi” devine “ei și noi”.

Faptul că un partid care de-abia face 9% în sondaje, s-a gândit să mizeze pe o carte care nu va avea nicio relevanță în România zece ani de-acum e trist – pentru noi, nu pentru el. Nu de alta, dar numărul candidaților viabili a scăzut drastic, pe când numărul problemelor a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Literalmente, poți vorbi despre orice temă majoră în România, pentru că aproape nimic nu funcționează, dar, cumva, toate partidele care ar fi reprezentant o opțiune și-au ales bătălii pe care nu le pot câștiga.

Oamenii nu sunt albi sau negri (în toate sensurile posibile), oamenii sunt gri și deseori ce ne unește e mult mai puternic decât ce ne desparte. Din păcate, extremele vând și țin Internetul în picioare, așa că e mai greu să cauți griul într-o mare de culori fluorescente. Partea faină e că toate culorile au nuanțe și nu trebuie să fim de acord cu toată lumea pentru a forma o majoritate. E suficient să vrem la fel de mult ca indivizii care ne consumă liniștea, resursele și energia să dispară. Vedem “noi” ce facem după…

P.S: În continuare se vorbește foarte puțin despre problemele persoanelor cu handicap, de exemplu sau despre copiii abandonați și neadoptați, toate probleme al căror grad de polarizare socială e mult mai mic. Sursa imaginii. 

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
croco

Probabil cel mai bun articol pe subiectul asta. Bine, problema ramane aceeasi: cu cine votam sau cu ce, ca parca as vota cu pasaportul?

Dave

Din pacate , USR, care trebuia sa fie locomotiva asta doar pe ideea : astia fura , noi suntem noi, nu facem asta s-au transformat in : Noi salvam Romania de toate relele din lume si incepem cu LGBT…
Trist…dar si mai trist e ce a scris Croco mai jos : astia care mai sunt in tara : cu cine voteaza ?

Edelweiss

AUR sunt USR 2.0. Au mutat hoții mari la vest iar ăia mici de aici sunt lacheii primilor. Răul vine de la Vest. Este simplu să convingi majoritatea că așa este, preturile se măresc săptămânal, calitatea serviciilor scad, salariile anumitor categorii de bugetari, cresc. Este ușor să radicalizezi o majoritate nemulțumită. De votat am votat cu USR. Acum nu am ce să mai votez.

Edelweiss

@kross, oamenii văd mai bine de la depărtare, ce este prea aproape se ignoră. Ăia cu bârnă este încă valabilă.

Garm

Lasconi a fost eliminata pentru ca subiectul referendumului CpF este sensibil pentru un grup mic dar vocal de influenceri apropiati de USR (gen Mandruta, dar mai sunt si altii). Imediat dupa emisiunea cu pricina aia s-au dezis de USR iar fostii membri USR care au plecat spre Reper au afirmat inca o data ca “usr-ul nu mai e ce a fost”. Au fost proteste inclusiv dinspre aripa progresista care inca mai e in USR. Este daca vrei o mostra de “cancel culture” romanesc.

Asdad2005

Suprinzi destul societatea romaneasca si mai ales modul in care a evoluat ea de-a lungul timpului. Iar principalul motiv pentru care noi nu exista in societatea romaneasca este comunismul ala feroce sub care am trait 50 de ani. Cel putin anii 80 au scos ce este mai rau din toti oamenii pentru ca trebuia sa supravietuiesti. Asta ca sa fac o completare la povestea cu noi. Referitor la conservatorism si la cum exista acesta in societatea noastra lucrurile mi se pare mai complicate. Categoric nu o sa avem conservatorism din ala american care s-a importat un pic in Polonia pentru ca memoria comunismului o sa reapara. Insa mai degraba avem un conservatorism echilibrat care nu are interese sa-si impuna propriile opinii atata timp cat ii sunt respectate. Si chestia asta este foarte greu de inteles de diversii consultanti politici si de politicieni deopotriva. Referendumul ala din 2018 nu a picat pentru ca romanii sunt mari progresisti ci mai degraba pentru ca a reprezentat o falsa tema care se dorea a fi confiscata de un om care pentru multi era intruchiparea raului absolut. Faptul ca unii romani au ales sa mearga la referendum din propria lor convingere fara sa fie constienti… Read more »

ratonbox

Cred ca e prima data cand nu o sa mai votez. N-am fost niciodata convins de vreun partid in totalitate, dar am votat clasic: raul cel mai mic. Faptul ca s-au certat pe niste cacaturi relativ minore e in avantajul PSD si ca de obicei, asa se pierd alegerile si iar ajung scursurile la conducere.
Bine, cred ca m-a ajuns si asta cu “romanii din afara sa nu mai voteze daca nu traiesc in tara”. Pana acum ma gandeam ca ma mai intorc, dar nu mai e cazul, Poate ar fi ultima data cand votez, dar e destul de incomod sa conduc 4h+ pana cea mai apropiata sectie de votare.

Asdad2005

@krossfire In afara de generatia pasoptista nu stiu ce alta clasa politica/generatie a avut un proiect comun. Ce s-a intamplat in perioada interbelica este ceva ce inca multora le da cu virgula si mai ales le este foarte greu de inteles. Convenabil as da vina pe situatia istorica, dar pe undeva pot sa intuiesc ca prea multe lucruri au ramas nerezolvate la nivel de perceptie publica.Extremismul castiga teren pe frustrare si pe chestii nerezolvate daca stau sa ma uit la istorie cel putin. Revenind la situatia din zilele noastre, treaba este foarte simpla, dar ne facem ca nu e asa.Un referendum de tipul din 2018 nu ar produce vreun efect real. Odata pentru ca temele sunt usor de deturnat, respectiv institutia referendumului este profund viciata in Romania. Pur si simplu tabara care are interes sa pice referendumul are o paleata de lucru mai mare fata de cea care are interesu sa treaac acel referendum Asta este si motivul pentru care orice idee de referendum in urmatorii ani o sa fie complicat de implementat. Altfel daca omitem aceste lucruri probabil ca CpF ar castiga acest referendum fara prea mari batai de cap cu efectele de rigoare. Mai mult asta arata cat… Read more »

[…] NOI nu suntem noi; […]

Corneliu

Lasă, că drulă se face că nu vede nici mânăriile coliBANului de Brașov, care este imaginea exactă a impotenței usr. Dar pe.el.l-a mâncat lasconi,…

[…] la telefon, asta ca să realizați cât de mult mi-a plăcut albumul suedezilor. Discutam cu Kross, îl știți, este băiatul ăla la capul căruia ursitoarele au pus un condei și o foaie albă de […]

Moring Slim

Este dezolant să constatăm că în politica românească, temele esențiale care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor sunt adesea ignorate sau tratate superficial. Focalizarea pe subiecte polarizante, în loc să abordeze problemele reale și urgente, precum sărăcia, educația, sănătatea sau integrarea persoanelor cu handicap, demonstrează o lipsă de viziune și responsabilitate. Cum putem schimba acest peisaj politic pentru a pune pe agenda publică problemele care contează cu adevărat pentru majoritatea cetățenilor?

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x