Şi dacă-i plătim să plece?

Din păcate, în ultimele săptămâni, câteva priorități personale m-au ținut departe de ecrane şi de blog. Tot din păcate, ele nu m-au ținut departe de afişele electorale din oraş.

Pe lângă delirul obișnuit al campaniilor locale, comasarea alegerilor a dus la un amalgam de mesaje, un joc de Scrabble în care oricâte cuvinte tâmpite ar scrie ceilalți, tot tu ești ăla care pierde.

Practic, pe același stâlp ruginit, poți găsi concomitent doi-trei candidați cu trei mesaje diferite, de la același partid. De exemplu, Cătălin Drulă (USR, europarlamentare) ne îndeamnă să nu-i lăsăm pe alții să ne “fure viitorul”, deasupra unui afiș cu Radu Mihaiu (tot USR, Sectorul 2) care ne spune simplu și incoerent “Fără scurtături”, de parcă ar exista vreo scurtătură pentru apă caldă.

Doi metri mai încolo, pe afișele deja rupte cu medicul Cîrstoiu, tronează un afiș cu Burduja care deja ne amenință că o să “schimbe Bucureștiul” – pe un pachet de țigări și un iPhone second hand, presupun. Pe panoul de lângă se anunță concertul Loredanei Groza cu Nelson Mondialul – pardon, e un afiș cu Firea și Ciolacu. Lângă ei, moaca lui Nicușor Dan ne mulțumește sec și cam atât.

În sectorul 1, te lovești de un afiș uriaș cu Piedone și Liviu Negoiță (pe vremuri un primar decent al sectorului 3, actualmente campion la ridicat osanale) care ne anunță mulțumiți că “de-aici a pornit administrația în București”. Practic, până la ăștia doi, Bucureștiul era un cătun medieval, condus de un comis regal, de staroste și ghilda meșteșugarilor. Cei doi “eroi” (cum i-a numit chiar Negoiță) sunt la PU-SL, adică la Partidul Umanist Social Liberal, un fel de Partid Ecologist Muncitoresc Burghez.

Chiar și așa, atât cupletul Negoiță-Piedone, cât și candidatul PSD, George Tuță (care a reușit să ocupe doar 1/4 din propriul afiș, restul fiind ocupat de Chiliman) au toate șansele în fața lui Clotilde, o primăriță antipatică prin natură și incompetentă prin formare.

În orice caz, oriunde ai călca prin București sau provincie zilele ăstea, e imposibil să nu dai de variații ale acestei găști Zurli cumpărate de pe Temu. Aceleași moace sinistre, dar la alte sectoare și uneori în alte orașe. Și mă gândeam așa: băi, dar dacă i-am plăti să plece? Serios acum… dacă i-am plăti să plece?

Acum o lună, John Oliver, a cărui emisiune a perfecționat formatul lansat de The Daily Show, oferea un milion de dolari pe an unui judecător de la Curtea Supremă pentru a se retrage. Judecătorul, Clarence Thomas, se dovedise a fi mai mult decât coruptibil și corupt. Individul a exploatat un gol legislativ care i-a permis să accepte daruri de sute de mii de dolari de la milionari cu afinități extremiste, care aveau procese la Curtea Supremă. Desigur, am putea argumenta că toată oferta a fost doar o stratagemă de a promova emisiunea – până la urmă, Thomas nu ar fi fost tâmpit să admită că-i pasă exclusiv de bani, deși articulase asta într-un interviu. Chiar și în astfel de condiții, banii au existat și au venit direct de la John Oliver, iar oferta s-a făcut prin exact același mecanism care i-a permis judecătorului să accepte în mod legal daruri foarte scumpe. Evident, pentru toată treaba asta a existat și un contract. Ce stipula el? Simplu: iei banii și nu te mai atingi niciodată de o funcție publică. Practic, te pensionezi doar pentru cadoul de a ne scăpa de prezența ta. Nu știu cum să zic, dar nu sună chiar așa de rău…

Gândiți-vă: clasa noastră politică e formată în cea mai mare parte din oameni crescuți în sărăcie sau speriați de amenințarea ei, disperați după bani și relevanță socială. Practic, vorbim despre oameni nu foarte educați, dar extrem de manipulabili de către indivizi mai deștepți și cu interese mai serioase. A doua felie de politicieni este într-adevăr formată din urmașii foștilor securiști, a căror unică dorință este influența socială. Pe-ăștia din urmă nu-i putem urni atât de ușor, dar primii cred că ar fi receptivi la o recompensă financiară pentru a nu-și mai arăta vreodată moacele la TV, pe afișe sau online.

“Dar asta nu rezolvă de fapt nimic! În locul celor pe care-i plătim, o să vină alții, la fel de abjecți!” o să-mi spuneți. Evident, aveți dreptate. Totuși, dacă pe Declarația Unică (acel instrument de tortură pe care suntem forțați să-l utilizăm) ar apărea posibilitatea de a direcționa 3.5% pentru a oferi o pensie permanentă unui politician, m-aș mai gândi puțin. Mai ales că banii ăștia sunt bani pe care Statul ți-i fură oricum.

Bine, poate că acei 3.5% din impozit nu sunt cel mai bun exemplu: sunt multe ONG-uri care au nevoie mai mare de banii ăia. Dacă am face însă un comitet de acțiune politică (PAC) precum cele din SUA cu același scop? Pare inutil, dar cum ar fi să te asiguri că nu o vei mai vedea niciodată pe Gabriela Firea în viața politică, o poetă cu zero talent la orice, dar cu tupeu cât pentru trei azile ale groazei? Dar pe Gabriel Oprea, un analfabet care ar fi trebuit să ne zâmbească din pușcărie? Adică na, nu e mult, dar e ceva…

Altfel, o a doua problemă cu planul ăsta e că oamenii s-ar putea să nu accepte niciodată un schimb de gen. Se prea poate, dar e de remarcat că mulți sunt complet dependenți de binefăcătorii lor din partide și câțiva au deja dosare pentru corupție și datorii la colegii de partid. Pentru ei, deci, pensionarea timpurie s-ar putea să fie o opțiune valabilă. În plus, noi îi alegem, deci, măcar în teorie, am putea face și regulile. Oricum plătim indirect pantofii de mii de euro ai lui Ciolacu – măcar de data asta să punem și condiții.

Desigur, v-ați prins că ce propun în articolul ăsta este un simplu exercițiu, o fantezie al cărei unic scop este curățarea fie și vizuală a listei de candidați. Totuși, în lipsa votului alb și al balotajului (pe care niciun populist nu le va accepta), îmi permit să visez și la o fantezie de genul ăsta. Chiar, dacă ați avea ocazia să cotizați la dispariția publică a unui politician, ați face-o? Cine ar fi cap de listă?

P.S: Eu încă mă încălzesc după pauză, deci dacă mi-au mai scăpat niște stângăcii prin text, de-acolo e. Sursa imaginii.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
OldJohn

Libidinosul Piedone urmat la milisecundă de inpostoarea-populistă Firea (doamne, câte jocuri de cuvinte oferă numele ăsta!)

costicămusulmanu

în schița lui nenea Iancu îi zicea Coriolan Drăgănescu; în istoria curentă avem un ciorbea, un mitrea, un papagalache (nu-mi mai vin alții) și da, aș cotiza să nu intre în politică sindicaliști, vedete teve etc. altfel decît cu dare de seamă săptămînală;
totuși io am intrat să spun că dacă un cerebral ca tine a ajuns să scrie glumița asta utopică înseamnă că valul de rahat a trecut de mult de nivelul buzei inferioare…?

OldJohn

Se pare că ieri nu am reușit să postez un comentariu.
Mai bine că a venit @MV cu lista lui 404 și am comentat cum ziceați și voi aici, că suntem într-o mare problemă cacaciosă.
@Kross, am urât-o pe Firea și străfunduri, dar libidinosul de Piedone mă face să-mi dau drumul la vene.

anukoi

N-am așa de mulți bani, dar aș plăti să-i “văd” dispăruți pe mulți. Nici nu știu cu cine să încep. Mai sigur sunt că aș vrea să-l văd pe Iliescu doar o zi condamnat, nu să facă pușcărie, asta știu că nu este posibil, dar măcar condamnat. Sunt conștient că ăștia de azi sunt mult mai răi, dar am și eu fixurile mele.

Asdad2005

Problema principala la ceea ce spui tu este ca daca de maine am reusi cumva sa facem sa plece toata clasa politica din Romania in alta parte, inlocuitorii vor fi fix din acelasi aluat, daca nu mai rau.
Dovada la toata povestea sta fix povestea cu mersul la vot. Romanul voteaza din 90 incoace aceeasi poveste si este vesnic nemultumit. In 1990 in sfanta duminica a orbului Iliescu iesea presedinte cu un scor aproape nord-coreean la o prezenta de 80%. Asta spune totul despre noi ca popor cat am putut face si ce am ales sa facem. Libertatea pe care poporul roman si-a castigat-o in 89 a fost imediat pusa in paranteze cand tot acelasi popor roman l-a ales pe Iliescu. Sigur istoricii vor veni sa-mi dea nenumarate argumente istorice, dar faptul ca in acel moment ne-am intors tot catre un comunist desi alternativele erau mult mai bune decat ce sunt astazi spune mult despre noi ca natie. Un popor de supravietuitori, dar care niciodata nu o sa cunoasca bunastarea in tot ansamblul ei.
Odata ce realizezi asta, devi mai relaxat si mergi mai departe fie ca te duci sa votezi, fie ca nu.

Asdad2005

@kross
Satisfactia de a-i roti este cam aceeasi cu cea de pe timpuri cand ieseau plini de lacrimi de la DNA incatusati si urcati in duba. Mai precis este sentimentul ala ca uite se mai face ceva, doar ca apoi sa observi ca ei scapa dupa cateva luni de puscarie si eventual se intorc sa faca politica, vezi situatia lui Marian Vanghelie.
Referitor la ce si cat controleaza ei, situatia este mai delicata. Daca acum 4 ani faceai tranzitia de la lipitor de afise la un loc caldut pe la o institutie de stat, iar acum te pregatesti sa mergi fie europarlamentar, fie parlamentar controlezi nimic. In acelasi timp daca esti vreun smecher in sistemul bugetar vezi cazul Cirstoiu ai o oarecare sansa sa faci chestii, dar nu incerci mai mult ca se poate lasa nasol pentru tine.
Dincolo de toata povestea asta romanul de rand se uita la acest show si atata timp cat nu se intampla o revolutie culturala asemanatoare cu cea din 1980, nu o sa aibe un motiv serios sa se revolte.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x