Pe cine salvam?

O sa-mi rapesc 20 de minute pentru a divaga de la un subiect pe care nici macar nu l-am deschis. O sa-mi rapesc deci 20 de minute pentru a abera…

De vreo doua zile, vuieste media online si offline sub ecourile unui gest. Gestul apartine unei televiziuni care s-a gandit ca imaginile cu fundul unui fost premier merita sa fie dezbatute public de adversarii politici ai posesorului. Nu o sa intru in detalii pentru ca sunt convins ca subiectul e cunoscut. Nu o sa intru in detalii si pentru ca subiectul este complet neinteresant. Ce ma mira si merita mentionat insa este violenta reactiilor si ulterior, tupeul autorilor lor. Mai mult, e de remarcat modul in care, dupa incident, ne-au fost servite zeci de lectii de jurnalism de la indivizi greu de calificat.

Daca unele randuri pe tema m-au relaxat prin abordarea detasata, majoritatea au reusit sa ma irite. Toti editorialistii de buzunar si fostele glorii ale jurnalismului anilor 90′ au urlat din toti rarunchii ca se prabuseste presa. Pana la urma, nici nu mai conteaza ce a facut moderatorul in cauza sau politicianul invitat, ci faptul ca ”am ajuns chiar in ultimul hal”. Daca am vorbi despre orice alt domeniu (industria petrochimica, de exemplu), cuvantul “prabusire” ar putea avea un sens. Cand vorbim despre presa si media in general, uitam ca n-a existat niciodata o culme de pe care sa ne prabusim. E ca si cand ai “cadea” dintr-un sac de dormit.

Aruncati un ochi pe comentariile de la diferite editoriale si veti vedea o dezbatere aprinsa despre ”salvarea presei romanesti”. Pe bune, salvarea presei? Ne e dor de Infractoarea Mov si de articolele despre gaini ale lui Cristoiu? De schimbarile radicale de pozitie ale CTP-ului? De Marius Tuca? Faptul ca la mijlocul anilor 2000 influxul de capital a ridicat salariile jurnalistilor si a adus in fata cateva voci coerente (nu neaparat morale sau rationale), nu inseamna ca presa romaneasca a avut un varf. A existat o perioada cand se traia binisor din presa, atata tot. Presa romaneasca n-a fost niciodata cerebrala, in ciuda unor iesiri razlete. Presa romaneasca n-a fost nici macar libera, constrangerile variind intre politic si financiar.

E suficient sa ne uitam la cazul Petrache Lupu si o ne loveasca faptul ca, nici macar in interbelic, presa romaneasca nu a avut luxul maturizarii. Comunismul a rapit ulterior si ultima bruma de credibilitate a cuvantului scris. Dupa 90, fostele portavoci au devenit brusc ”lideri de opinie”. Dupa 2000, liderii de opinie s-au transformat in ”lideri de audienta”. Din pacate, noua ne-au lipsit liderii de constiinta.

In astfel de conditii, pe cine a tras in jos gestul moderatorului amintit la inceput? Ce ordine imuabila a distrus? Nu de alta, dar mai mult decat a arata absurdul senzationalismului din presa, emisiunea invinuita a aratat absurdul jurnalistului roman din 2012. Un individ gregar, fatarnic si lipsit de orice forma de conduita profesionala. Un individ caruia ii place sa dea lectii mai mult decat sa invete, desi stie bine ca a sarit si peste scoala vietii si peste cei 7 ani de-acasa. Si nu, nu putem da vina pe public, in ciuda carentelor lui. Ai publicul pe care ti-l formezi si intr-un final, publicul pe care il meriti.

Ne mai mira cu ceva faptul ca jurnalismul cetatenesc si jurnalismul independent sunt din ce in ce mai des invocate? Ne mira ca un articol individualizat si scris cu patima omului caruia ii pasa are impact mai mare decat 2 pagini de traduceri din The Sun. Mor redactiile ziceti? Lasati-le sa moara!

P.S: Pentru ca nu toate P.S-urile mele sunt off-topic, azi va servesc si un link cu o oarecare legatura cu articolul. Daca nu va place umorul vizual, puteti citi aici o stire de mare angajament.  Din pacate pentru sperantele celor din Libertatea, singura vina a pustiului aluia e ca are gusturi foarte dubioase la femei (si ca inca nu are ”moves like Jagger”).

 

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

78 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vlad

Nu stiu daca e vorba de un declin pentru ca, asa cum ai zis si tu, nu a existat vreun varf de unde putea sa coboare, dar nu as da vina pe cei care fac presa, ci pe cei care consuma presa.

De ce un articol cu bucile lui Boc este mai accesat decat unul care explica clar prevederile ACTA? Sau unul care analizeaza situatia economica din Romania? Sau chiar unul despre localitatile inzapezite din tara?

Cred ca este falsa impresia ca nu exista material bun disponibil. Este ca si cum ai spune ca nu exista mancare sanatoasa in hypermarket-uri. Exista, doar ca lumea tot cumpara porc, mancare cu continut ridicat de sare sau dulciuri concentrate.

Astia-s oamenii, cel putin o masa critica a lor, si ei dicteaza prin cerere continutul pe care il vedem.

Intuneric

Eu n-am vazut emisiunea, insa nici nu cred c-am ratat ceva ce nu stiam(ultima data cand am facut dush, mi-am privit fesele in oglinda si mi-am inchipuit ca m-ar chema Boc). Insa am citit reactiile generate de acest episod.

Din punctul meu de vedere, ai dreptate. Incidentul (sa-l numim asa) nu e un semn al prabusirii – fiindca n-am atins nicio culme de pe care sa cadem (asta daca privim presa holistic; luata pe cazuri particulare, putem descoperi si sclipiri de geniu). Dar a fost o confirmare a lipsei de valori si de modele pe care o incurajeaza mare parte a numitei prese.

Cat despre cei intrati in direct sa ofere critica de specialitate pentru bucile unui om, sunt de parere ca toti, dar absolut toti, ar fi trebuit sa-i inchida telefonul in nas lui Capatos. Acest exercitiu de imagine… ma scuzati, aceasta dezbatere privind lipsurile SPP-ului n-a fost decat un act ratat, care n-a servit nimanui.

Nici macar lui Capatos – zic eu.

Mihai

Presa română a ajuns atât de jos, încât i-ar trebui o scară şi la spălatul duşumelei. (Dar nu se spală…)

Mihai

Desigur că ai dreptate, în mare. Au mai fost însă şi câteva excepţii, mă gândesc de exemplu la România liberă din anii ’90. Nu ştiu cum se descurcă alţii cu problema îmbătrânitului, dar mie-mi merge tare rău!

Intuneric

: cu mult mai grav, nu. Boc gol la TV sau nu stiu care fufa (m-am straduit sa nu zic pidza) goala-n “Click” e totuna. Insa circul facut din treaba asta – respectiv “avizatii” care si-au dat cu parerea in direct – mi se pare revoltator.

@Vlad: este o vorba – de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Cam asa cu mass-media de la noi. Masa critica a publicului din Romania este cel mult mediocra; in consecinta, calitatea produselor media livrate acesteia este la fel de scazuta. Spectatorul X o sa-ti spuna ca doar atat pot cei de la ProTV (sa prezinte omoruri si violuri la ora 17.00), iar realizatorul de programe Y o sa-ti spuna ca asta prinde la publicul autohton (blonde reduse mintale si cu nurii pe-afara). E un cerc vicios.

P.S. Repet, intr-o abordare holistica. In particular, sunt convins ca mass-media romaneasca are si sclipiri de geniu.

Vlad

@krossfire @Intuneric Mai, te cotrazic aici. Publicul ti-l formezi dar publicul te alege pe tine. Multi au impresia ca informatia ti-e bagata pe gat si n-ai de unde sa alegi. Daca publicul nu este atras de ceea ce oferi tu, pleaca. Cate posturi de TV sunt? Pai depinde de cablu, dar undeva pe la 60+. Cine te obliga sa dai pe Acces Direct sau pe Capatos? Ai multe alte alternative. Cate ziare sunt la un chiosc? Pai, zeci. Cine te obliga sa cumperi Cancan, Libertatea sau Click? Nu vreau sa generalizez, dar in ultimile zile merg cu metroul din cauza zapezilor si vad ca 90-95% dintre ziarele citite de oameni sunt din multimea (Cancan,Libertatea,Click). Cate site-uri sunt? Milioane. Si iti garantez ca daca-l luam generic pe muncitorul prafuit o sa-l doara la praf de ACTA, decat daca eventual pui niste tate pe acolo (nu ale lui Boc). “Ce stiu eu domne’? N-am io treaba cu internetul ala.” Dar asta este valabil peste tot in lume, nu poti zice ca este doar o trasatura a presei de proasta calitate din Romania. In tari mult mai dezvoltate, cu jurnalisti scoliti la cele mai prestigioase universitati, tot genul asta de materiale se consuma… Read more »

Vlad

Pai trebuie sa intelegi ca o emisiunea mai buna din punctul lor de vedere e aia care are cel mai mare rating, atat. De aia e Bendeac cine e.

Uite, mie mi se pare simpatica emisiunea Jurnal De Bordea, imi aduce aminte de interviurile lui AliG, dar sunt convins ca are un rating mai mic decat numarul firelor de par din capul moderatorului. De ce?

Pentru ca oamenii (si aici ma refer la masa critica de care vorbeam) prefera sa-l vada pe Bendeac cum il imita pe Becali.

Faptul ca materialele de buna calitate sunt mai greu accesibile este o consecinta a preferintelor publicului. Gandeste-te in felul urmator:

Sa zicem ca ai informatiile prezentate intr-un tabel, in ordine alfabetica.

A. Stire despre economie.
B. Revolte in Libia.
C. Curul lui Boc.
D. Stire despre un cercetator roman in Germania.

Daca mie stirea C imi genereaza cele mai multe accesari, e si normal ca pe viitor genul asta de stiri sa fie scoase in fata, pentru ca asta vrea publicul.

BogDan

“Alternativa la o emisiune cu gagici dezbracate nu e Patapievici”. Asta este partea pe care, din nefericire, nu o înţelege multă lume 🙂

Garm

Te rog sa imi scuzi rautatea dar esti cam tanar ca sa iti aduci aminte de gainile lui Cristoiu, Tuca si despre schimbarile de opinie ale CTP-ului.

La inceputul anilor 90 erau alte vremuri, intre timp presa romaneasca a evoluat. Prabusirea presei nu se refera neaparat la existenta unor ziare ca Libertatea, Click sau Can Can ci la disparitia aproape completa a ziarelor quality. La fel este si la TV: eu imi aduc aminte de emisiuni de cultura generala, concursuri gen Stii si Castigi, de seratele lui Iosif Sava, de Intalnirea de la miezul noptii, de Jazz Fan etc. Astazi la TV sunt promovate pitipoancele si manelistii iar exceptiile sunt extrem de putine.

Nu vad ce este atat de greu de calificat la Banciu, omul este un jurnalist adevarat. Orice comparatie cu Mircea Badea este inutila. Banciu are cultura generala, are ani de presa (scrisa) in spate, a comentat turul frantei etc….

BogDan

– Ca să parafrazez, “cursurile schimbă tot”. Dacă le citeşti…

Vlad

Atunci explica-mi de ce in SUA, Jersey Shore, Twilight si Nicky Minaj sparg topurile de audienta? Tara in care ai alternative de calitate mult mai accesibile in entertainment.

Drace

Eu abia acum am aflat de ştirea cu Boc, de la tine de pe blog. Aş fi preferat să nu fiu la curent cu aşa ceva.

Mihai

Hai să-mi mai fac nişte prieteni. Poate cineva să-mi arate un domeniu de activitate, unul singur, care funcţionează la noi acceptabil? Dacă da, cred că aş putea să-i dovedesc contrariul, chiar dacă numai prin comparaţia cu alte ţări. Avem, deci, jurnaliştii pe care-i merităm după cum avem şi politicienii, inginerii, meseriaşii şi vânzătorii pe care-i merităm. Dacă ne aşteptăm ca mediile să urmeze vreo chemare divină sau să îndeplinească vreo misiune educativă, suntem după părerea mea la fel de idealişti, ca şi când credem că jurământul hipocratic mai înseamnă ceva pentru un medic. Apropos misiune educativă a mediilor: aceasta mai joacă un rol modestior doar în câteva ţări de excepţie, cum ar fi de exemplu Germania. Şi acest lucru nu se datorează câtuşi de puţin democraţiei avansate de aici, ci doar inerţiei sistemice a oricărei societăţi, care, în cazul de faţă, a cunoscut şi vremuri mai bune. (Între noi fie vorba, eu chiar mă bucur că mediile din România nu-şi folosesc influenţa în scopuri explicit educative. Deşi, în ultimă instanţă, tot un fel de educaţie fac.)

Redgrave

Nu stiu cat de on topic o sa fiu dar o sa spun ce ma deranjeaza pe mine. Faptul ca presa din Romania si-a luat-o in cap. Nu prea mai exista respectul fata de cititor, exista goana dupa bani, dupa manipulare, dupa orice altceva. Nu mai exista chestia aia cu “o stire se verifica din 3 surse”. Sau hai macar din 2, dar alea 2 sa fie credibile, sa fie macar una din ele chiar sursa principala. Alta prostie mi se pare spam-ul ala, ca nu se poate numi altfel, cu 15 secunde de reclama fortata si redirectionarea catre stire. Ziarele online de calitate din afara nu fac asa ceva, dar la noi cam toti. Ca sa nu mai zic ca nici macar in rest, nu iti umple pagina cu njpe mii de reclame. La noi, bineinteles ca da. M-am convins inca o data zilele trecute de calitatea jurnalistica din Romania. De Mediafax deja stiam ca e o agentie de stiri cu probabil mai multe secretare promovate decat jurnaliste, zilele astea Jurnalul, Adevarul, isi preluau o stire cu sursa unica… Youtube. Penibil. Goana asta dupa senzational, cu scuza patetica ca “asta se cere, asta dam”. Nu ma deranjeaza in mod… Read more »

Redgrave

Stii ca iti spuneam si cu alta ocazie, nu ma deranjeaza atat de mult reclamele, bannerele… nu tin in mod special sa dispara.

Nici macar nu folosesc nimic care sa le opreasca. Dar… parca sunt prea multe :)) Vizual… in fine. Le accept, in proportie de 90%.

In schimb, daca ma pun sa citesc ceva, nu ma f… la creieri brusc cu 15 secunde de redirectionare sau sa mai dau alt click ca sa revin la stire. Nu mai zic de video-uri, reclama de inceput ok, sa fie, dar nu si prin mijlocul a ceea ce vezi alta redirectionare si reclama si tot asa.

Pana si astea de mai sus spuse, mai e criza inca, inteleg, tot le-as trece cu vederea daca as vedea ca stirea e totusi de calitate. Am ajuns serios sa cred ca nu inseamna sa fii paranoic daca te gandesti ca unele stiri sunt facute de fapt la comanda, nu neaparat de umplutura ci ca sa influentezi cititorul.

Apartenenta politica a ajuns sa fie mai scarboasa decat sectele religioase.

alexa

Stiu ca suna ca o directiva comunista, dar totusi rolul televiziunilor si presei este sa faca stiri cit de cit obiective, sa educe, sa culturalizeze etc! In televiziuni si mai ales in Antene este destul de greu sa gasesti profesionisti.Din pacate e trist ca ei se considera niste alesi,ca atare mai sint si “formatori” de viitori meseriasi dupa chipul si asemanarea lor, la scoala de jurnalisti a trustului.Nici telecomanda nu ne ajuta in gasirea alternativelor decit putin :”garantat 100%”( pus la o ora tirzie) Moise Guran,poate si “vrei sa fii milionar”, un pic de cultura muzicala pe TVR2 si ceva “confesiuni” cu artisti adevarati..
Ce-i de facut?Atita timp cit un Mircea Badea, un Capatos si altii ca ei sint considerati jurnalisti si sint modele pentru copii nostri, cred ca nu mai e nimic de facut decit sa asteptam sa treaca sfirsitul lumii (in 2012 e programat nu?)si sa o luam de la capat cu mai multa grija!

Mihai

Comentariile nu funcţionează? Nepătrunse sunt căile softului…
Încearcă fără http: , am să încerc să găsesc greşala.

Mihai

Eu chiar am trimis un comentariu de probă, a mers. Nu prea înţeleg. O fi zăpada asta?

Vlad

Pai da, dar o emisiune de care zici tu de este de calitate, plateste facturile nu va fi niciodata in prime-time. Nu va tine capul de afis. Oarecum imi dovedesti punctul de vedere deoarece aceste emisiuni exista, dar nu au prindere asa de mare la publicul general. Trebuie sa realizam ca televiziunile, ziarele, de fapt toate trusturile media sunt afaceri, al caror scop este sa faca bani in primul rand. Poti sa iti alegi nisa de oameni mai culti, dar este o nisa mica comparativ cu cea a publicului de mondenitati, e alegerea ta ca producator de emisiune. Dar daca vezi ca mondenul iti scoate bani iar cultura n-are audienta, ce faci? Ok, zici ca nu e corect cand compar entertainment cu educatie de exemplu, si sunt de acord. Dar cand vorbim de entertainment vs entertainment, lupta tot proasta calitate o castiga, in contextul audientei. Eu sunt in continuare ferm convins ca preferintele publicului decid materialul. Putem sa privim situatia si invers. Care ar fi interesul trusturilor media sa dea proasta calitate daca nu s-ar cere? Ar fi mai ieftin? Nu cred, din moment ce-ti permiti sa trimiti elicoptere sa-i survoleze pe Columbeni si sa angajezi toate bagaboantele sa-si arate… Read more »

Vlad

Pai sa inteleg ca pe tine te deranjeaza forma, nu fondul? Ai fi dispus sa accepti mondenitati ca fiind de buna calitate daca ar avea si un parte educationala.

De exemplu, nu stiu, daca e cu tate, sa te informeze despre controale medicale pentru a preintampina cancerul mamar. Daca e despre copilul Columbenilor, sa-ti explice legea custodiei s.a.m.d.

Eu cred ca prostul gust sta in fond, in prezentarea informatiilor despre viata intima a unei persoane, nu in modul in care informatia aia se prezinta,

Ce inteleg ca vrei sa zici tu este : Da-i curul lui Boc la TV, dar prezinta si niste exercitii fizice de tonifiere a feselor.

Scuza-ma ca te sacai cu subiectul asta, dar il gasesc interesant si chiar sunt curios sa aflu opinii.

romania inedit

Mie mi-e dor de Oblio si Infractoarea Mov .

romania inedit

Si tu ai citit Oblio ?

romania inedit

Eu cumparam fiecare numar din Infractoarea Mov si Oblio .

Sunt sigur ca si acuma ar avea un mare succes .

Vlad

Am citit textul de pe cracked si banuiesc ca te referi la punctul 1. Spune ca oamenii de pe internet au influentat soarta unor filme, le-au adus venituri celor bune si le-au adus pierderi celor proaste, de acord in teorie.

Dar asta nu inseamna ce zic eu, ca piata dicteaza? Daca Snakes on a Plane a avut pierderi si a fost un esec, sau ultimele filme cu Nicholas Cage, cel mai probabil producatorii se vor gandi de doua ori sa faca filme de genul asta.

Dar daca piata dicteaza si piata ar avea o atractie pentru lucrurile de calitate, explica-mi succesul lui Twilight. Sau prezenta in topuri a lui Bieber sau Minaj sau Kanye sau Guetta.

Intra de exemplu pe iTunes chart : http://www.apple.com/itunes/charts/songs/

Number 1? Katy Perry (seriously???) pe urma niste Adele si Coldplay, ceea ce e meh, niste WH (deoarece a murit) si Chris Brown, Selena Gomez, LMFAO, Bruno Mars, Rihanna, Pitbull, Glee, Taylor Swift.

Nu ti se pare un trend de proasta calitate?

Vlad

Eu zic in felul urmator, si ma pun in locul producatorului de continut al carui scop nu este sa educe publicul, sa-l informeze sau alta fantezie de genul, este sa produca bani. Fac o paranteza, n-am prea folosit variabila banilor pana acum. Uitam ca jocul se numeste capitalism iar ideea ca vreun producator de continut in masa (nu blogger sau vreun artist obscur, ma refer la televiziuni, ziare, case de productie film sau muzica) n-ar fi ghitat in principal de profituri este cel putin naiva. Bun, daca eu ca producator de continut vad ca informatiile de genul: curul lui Boc, chilotii Crudutei sau copilul Columbenilor imi genereaza rating/trafic (pe care il monetizez) mai mare decat o emisiunea de divertisment decenta, atunci o sa ma concentrez pe acest gen de produse si o sa investesc mai mult in ele pentru a primi un ROI si mai mare. Problema devine mult mai simpla daca intelegem ca ei sunt ghidati de profituri. Daca ceva nu este profitabil, nu-i dau atentie si nu investesc in el. Daca ceva este profitabil, inchiriaza elicoptere si alte minuni. Ei bine, profitul lor este dat de noi, consumatorii. Ecuatia e simpla: Producatorul isi ghideaza continutul dupa profit. Profitul… Read more »

Leul de Oras

Geniala aia cu cazutul din sacul de dormit :)) I loled.

Vlad

Pai mai omule, eu iti zic ca emisiuniile de prost gust rup topurile si tu-mi zici ca cele decente pot fi rentabile.

Este ca si cum ti-as zice ca femeile extrem de bune primesc o gramada de joburi usoare pe bani putini si tu-mi dai exemple de femei care au studiat, muncesc 10 ore pe zi si au un trai decent.

Da, au un trai decent, dar n-au 3000 Euro/luna ca o agramata de asistenta TV, de exemplu.

Conteaza care-ti sunt varfurile (in termeni de audienta), degeaba ai emisiuni ok cu rating decent, cat timp cele de prost gust sunt varfurile de audienta, atunci qed, ai o imagine destul de clara a preferintelor oamenilor.

Care este cel mai accesat site din Romania? Pai cancan.ro. Si asta pe internet unde nu-ti da nimeni informatia, deschizi tu frumos un browser si cauti ce vrei si nu-mi spune ca nici pe internet n-ai optiuni. Cred ca este extrem de relevanta chestia asta.

Nu zic ca nu exista si alte site-uri care sunt ok si se descurca, dar n-are nimeni cifrele lui cancan.ro.

Vlad

Ok, nu te las sa scapi asa usor, haide sa trecem la muzica. Explica-mi viewurile :). De ce clipuri cu boobies si alte chestii de genul au milioane si zeci de milioane si altele de buna calitate au atat de putine?

Nu cred ca i se poate imputa lui YouTube ca are contoare incorecte.

De ce Superbass a lui Nicky Minaj are la fel de multe view-uri ca toata discografia Queen? De ce INNA are mai multe viewuri ca tot continutul romanesc de pe Youtube la un loc?

Vlad

Pfff, te legi prea mult de exemple si ignori fondul. Ia orice piesa de calitate scoasa in era YouTube si o sa o vezi depasita de de Minaj, Kanye, Guetta, Soulja, Bieber.

Glass and Iron

Curu’ lu’ Boc … o aiureala intr-o emisiune de “profil”. Daca esti “in trecere” atunci chiar treci ! Daca esti “in asteptare” de asa ceva, asa ceva primesti. Ca om matur, nu ma supar pe aceasta emisiune sau pe Capatos sau pe Cristoiu si gainile lui sau pe Dan Negru si blondele lui sau pe X si gunoaiele lui, pe Y si gangavelile ei. Dar tot ca om matur ma pot supara pe toti acesti tembeli sau figuranti cu ifose de “prim solist”. Fiindca toti acesti tembeli si figuranti “schilodesc” educatia celor mici si celor tineri. Eu sunt deja format si pot sa spun “asta este o mizerie” sau “asta este de calitate”, raportandu-ma la niste valori (inca) recunoscute. Dar cei care sunt in formare vor putea ajunge sa ia tembelismele ca standarde de “asa da” si apoi sa judece restul informatiei conform acestor standarde. Si asa se poate ajunge la aberatii. Dar poate ca exista o schimbare la nivel mai mare … poate ca este o lume gangava si tembela care se “ridica” iar noi suntem niste anacronici. De ce ar trebui sa fie totul precum vrem noi ? Poate ca vremea “noastra” apune … in definitiv cine dracu’… Read more »

Vlad

Hai ca te-am lasat vreo doua zile si am venit sa te bat la cap iarasi :).

Mi-am dat seama ca vorbim despre doua lucruri diferite. Tangente, dar diferite. Eu iti vorbesc despre atractia fata de un anumit gen, despre gusturile de baza, tu-mi vorbesti despre formarea atractiei si a gusturilor.

De exemplu, eu iti zic ca gusturile alimentare in momentul de fata sunt in principal fata de junk food si alte mancaruri nesanatoase si tu-mi zici ca cel mai bine este sa vinzi mancare sanatoasa, bogata in proteine si fibre, care trebuie sa fie si buna la gust si accesibila la pret.

Da, normal, varianta ta e mai buna, dar nu asa sunt structurate gusturile in momentul de fata, lucru care posibil sa se schimbe odata cu educatia consumatorului.

Vlad

Ok, dar ceva e fishy. De ce primele 3 cotidiane vandute sunt tabloide? Nu reflecta o atractie a publicului fata de acest gen de material? sursa

Vlad

*vanzarea este o statistica mult mai concreta decat audientele pe care le zici ca pot fi superficiale. Si e vanzare pe termen lung, care se reflecta in mai multi ani si mai ai multe trimestre.

Vlad

Ok, sa zicem ca-n cazul ziarelor, banii din vanzarea hartiei nu sunt asa importanti. Dar chiar si cand vine vorba de numarul de unitati si de statutul cititorilor, poti foarte bine sa marketezi produse de larg consum intr-un Cancan (catele de telefonie, servicii de televiziune prin cablu, refinantari de credite, promotii la hypermarket-uri).

Si daca asta ar fi teoria, haide sa ne referim un pic la industriile unde vanzarile sunt principala forma de venit. Cum ar fi filmele de exemplu. Uita-te la incasarile de box-office pe 2011.

http://boxofficemojo.com/yearly/chart/?yr=2011

Cate din filmele astea iti inspira calitate? Cand reteta unui film este : CGI extraordinare + femei bune + cascadorii si abia pe urma vedem daca avem o poveste interesanta, gandul ma duce la prost gust.

Vazand 5 din primele 6 filme (sans Twilight), pot spune ca doar Harry Potter este reusit si intr-o masura Pirates (datorita lui Johnny Depp).

Vlad

Uite, nu te mai contrazic dar haide sa-ti zic o povestioara cu morala din industria sticlei, industrie in care am un oarecare interes comercial ca sa-i zic asa. Piata sticlei in Romania, in principal piata de geamuri termopan, se concentra inainte de criza destul de mult pe calitate. Majoritatea producatorilor de sticla, constructorii care foloseau sticla si chiar si end-userul, voiau materiale din Germania, Austria, Italia, etc. Era aproape o necesitate sa ai materiale bune si pe cale de consecinta, sa dai produse de buna calitate. Si poc, a lovit criza, constructiile au luat-o grav in jos si odata cu ele si industria sticlei. Putinele contracte care se mai semnau (sau care se semneaza, ca inca se resimte destul de bine criza) aveau ca punct critic pretul. Chestia asta era o cerinta a consumatorului, a clientului. Ziceau ca nu pot sa investeasca intr-un proiect mai mult de X. Ce a facut industria constructiilor, inclusiv industria sticlei? Pai s-au orientat pe filiera China, deci au inceput sa scoata produse de mai proasta calitate, tocmai pentru a tine pretul jos si pentru a mai prinde contracte. Companiile care nu se adaptau acestei schimbari, usor usor incepeau sa dispara din peisaj. Nu de… Read more »

Vlad

La tine in advertising, un domeniu mult mai inrudit cu media, cum afecteaza “bugetele fixe” ale clientilor produsul finit?

dj-cossy

Intr-o tara in care Andreea Tonciu este adusa la tv in fata intregii populatii pentru a povesti cum si-a gasit bichonul plin de sange pe strazile bucurestiului tu te mai gandesti la maturizarea presei …

[…] fel de grava si in zona profesionala. O privire spre jurnalistii care ne servesc zeci de articole “pe surse” confirma banuielile. L-am acuzat pe Icsulescu de tot felul de mizerii si i-am cam facut praf […]

[…] a doua vinovata pentru lipsa de perspectiva si pentru viziunea stramta si haotica asupra lumii este media. Din fericire, tocmai atitudinea obtuza si lingusitoare a presei romanesti i-a adus caderea si tot […]

[…] romanesti este privita nu numai ca o reusita colectiva, dar si ca un fenomen ezoteric? De ce mass-media prezinta inca inteligenta ca pe un dar mistic, rezervat […]

Alexandra

Presa din Romania in general se ocupa de astfel de subiecte…cu cat mai idioate si tampite cu atat mai bine….prind bine la public. In loc sa faci o emisiune care sa iti mai ajute mintea sa se dezvolte si ea…te prostesc cu tot felu de stiri idioate.

78
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x