Hastings 2018

În așteptarea viitoarelor detalii despre cartea anunțată, eu zic să ne delectăm cu puțină istorie de debara…

Pentru amatorii de controverse, bătălia de la Hastings e un subiect sensibil în discuțiile cu prietenii lor britanici. Cum, din fericire sau din nefericire, statisticile îmi arată doar vreo 127 de vizitatori unici din Marea Britanie (cel mai probabil români) nu cred că următoarele rânduri le vor jigni sensibilitățile.

Petrecută în 1066, bătălia de la Hastings a fost deseori numită „cucerirea Angliei” sau chiar „intrarea Angliei în Europa”, deși cei mai mulți o consemnează neglijent drept o bătălie dintre „englezi” și „francezi”. Problema e că Hastings nu a fost niciunul dintre lucrurile ăstea și voi pierde următoarele patru paragrafe pentru a explica de ce.

Conducătorul așa-zișilor englezi era Harold Godwinson, considerat de unii ultimul rege anglo-saxon al Angliei. Singura problemă e că, deși era născut în Wessex, era fiul lui Godwin și Gytha Thorkelsdóttir și printre frații lui se numărau oameni cu nume ca Tostig (care l-a și atacat), Gyrth sau Sweyn. Motivul pentru care vă înșir numele ăstea este că, la 1066, Anglia era o țară condusă aproape exclusiv de o nobilime de origine daneză. Chiar dacă Harold putea fi considerat anglo-saxon pe linie strict paternă, ascensiunea lui se datorase exclusiv „invadatorilor vikingi”.

Prezența nordicilor în toate straturile nobilimii devenise inevitabilă odată cu încorporarea Angliei în imperiul lui Cnut cel Mare. Da, „barbarii” nordici nu doar că atacaseră țărmurile engleze, cum ne spun legendele, ci le și cuceriseră, unindu-le practic sub aceeași domnie.

După ce îi învinge pe Tostig și pe regele norvegian Harold Hardrada (alți doi doi „engleji”), Godwinson al nostru se trezește atacat de William Cuceritorul, regele Normandiei. Motivul invaziezi a fost succesiunea la tronul Angliei, o problemă care apăruse după moartea lui Edward Confesorul, predecesorul lui Godwin și urmașul unui alt mare rege „englez”… Harthacnut. William de Normandia, deci! Normandia e în Franța, nu? Deci William era cumva francez sau ceva pe-acolo, nu? Ei bine, nu chiar.

Normandia fusese înființată după asediul Parisului, în urma căruia regele francilor îi dăduse teritoriul lui Rollo, pe numele din buletin (sau de pe piatra pe care se iscălea) Hrólfr Ragnvaldsson. Rollo, pe care istoriografia franceză îl mai numește și Robert (susținând că ar fi fost botezat) a transformat Normandia într-o putere regională și europeană de sine stătătoare. Despre el probabil ați auzit din serialul Vikings.

Descendenții lui direcți, inclusiv William Cuceritorul au fost și s-au considerat de origine nordică. Nevestele și anturajul lor erau în general ințesate cu danezi și cu urmașii unor coloniști danezi și norvegieni. Dialogul normand reținea și reține (într-o mică măsură) și acum o serie de termeni care amintesc de dialectele nordice. Situația nu e întru-totul diferită față de înființarea primului stat „rusesc”, dar asta e altă poveste.

Prin urmare, indiferent de cum ar întoarce istoriografia engleză și cea franceză situația, conducătorul viking al Angliei a fost învins de conducătorul viking al nordului Franței. Vikingii s-au luptat cu vikingii și la final au pierdut englezii!


(O scenă din celebra tapiserie de la Bayeux ne arată cum englezii foloseau o tactică vikingă pur englezească de apărare: zidul din scuturi. Sursa Imaginii.)

Super, veți zice, și de ce ne interesează asta pe noi acum, în 2018? Păi e simplu: după 1989, lupta politică românescă a fost un Hastings permanent. O luptă fioroasă, de legendă, între comuniști și comuniști.

Începând cu celebrul Front al Salvării Naționale și cu scindarea lui, marile forțe politice din România au fost întotdeauna susținute de o masă de comuniști și neocomuniști a căror mentalitate s-a infiltrat în toate structurile și instituțiile României. Faptul că acum, în 2018, suntem infestați de bacteriile unui demn urmaș al PCR-ului nu e neapărat rezultatul unei alegeri greșite, ci o simplă consecință a continuității.

Dar, băi, la putere au fost și țărăniștii și pentru o scurtă vreme tehnocrații! Sigur, dar la fel cum PD-L era de fapt urmașul PD și deci, invariabil, al FSN (în 1993, după ieșirea actualului PSD, FSN a devenit PD), nici majoritatea membrilor PNȚCD nu avea vreo legătură cu originalul partid țărănist. La fel și în cazul PNL. Ambele partide aveau câțiva lideri istorici de fațadă și o masă de foști comuniști care și-au dat seama că era timpul să schimbe meniul. Cam ca vikingii din Normandia care-și luau nume creștine.

În plus, în ciuda unor „accidente plăcute” precum anul de conducere tehnocrată, administrația a fost și a rămas mereu în puterea comuniștilor și a urmașilor lor direcți. Indiferent de partidul de la putere, prefecții, primarii și liderii principalelor instituții locale au fost membrii acelorași familii. Până la urmă, câți guvernatori a avut BNR din 1990 până acum? Chiar dacă actualul și cam singurul guvernator BNR (excepție face un singur an) nu și-a declarat vreo afiliere politică, e bine de reținut sub ce regim și-a desăvârșit formarea.

În ultimii ani am apărat și participat în limita posibilităților la mai toate protestele și mișcările de apărare a simulacrului nostru de democrație. Nu pentru că am crezut neapărat în schimbare, ci pentru că știu că ea e imposibilă dacă nu faci nimic. Din păcate, pe o scenă politică unde singura rezistență e formată din oamenii lui Cioloș și din firavul USR șansele sunt ca Sfântul care va îngenunchea balaurul să fie tot un balaur mai mic.

Cu alte cuvinte, în timp ce noi ne „luptăm” pentru democrație și ceva ce am vrea noi să fie România, adevărata bătălie se dă între vechii și noii comuniști. La fel cum evenimentele de după Hastings au dus în timp la Războiul de 100 de ani, nici marele război post-comunist nu poate duce la vreun rezultat pozitiv. Istoric vorbind, când se luptă vikingii cu vikingii, toți românii pierd!

P.S: Sper ca niciun viking să nu se simtă lezat de comparațiile de mai sus. Știu că în cultura vechilor regate nordice furtul nu era deloc apreciat.

krossfire
 • krossfire
 • Un simplu haiduc al cuvintelor.

7 Comments

 • Disclaimer: During publication of this text no Vikings or Anglo-Saxons have been harmed or mistreated in any way, shape or form 🙂

 • Exact. Cred ca nu le place comparatia cu partidele romanesti, de-aici si disclaimer-ul final 😛

 • Eu cred schimbarea ar trebui sa se produca intai la romani. La cei cu care interactionez zilnic, fara legatura cu politica. Pentru ca altfel… nici nu merita mai bine.

  Cei care arunca la gramada sticle de plastic, pliante de la diverse magazine, resturi de cartofi si caramizi. Asta chiar langa containerele pentru plastic, hartie/ carton, sticla si gunoi menajer, toate frumos aliniate unul langa celalalt si deloc pline.

  Cei care se opresc cu carutul fix in usa la iesirea din Lidl ca sa-si puna in sacose, desi ar fi putut foarte bine sa faca asta in locurile special amenajate din magazin sau la portbagajul masinii proprii.

  Cei care rup cate cinspe pungi de plastic de pe rolele de la fructe de fiecare data cand intra in magazin. Si bineinteles ca nu recicleaza si nu-si pun niciodata problema unde ajunge plasticul ala.

  Cei care arunca ambalajele de iaurt pe geamul masinii din mers, ca de ce sa riste sa se verse in masina ce a mai ramas pana opresc. Sau si mai bine, punga de gunoi pe geamul apartamentului. Cel mai “delicios” e atunci cand aterizeaza pe masina unui coleg care venise la tine.

  Cei din cauza carora nu mai pot iesi nicaieri in padure fara sa ma impiedic de gunoaie.

  Cei care nu pot sa se poarte civilizat cu lucrurile tale pentru ca du-te-n ma-ta, daca ti le-ai luat, iti permiti. Fara sa se gandeasca ca poate ai muncit cativa ani pentru si tii enorm la ele.

  Si stii ce e cel mai urat? Nu sunt “altii”, sunt din familie si de fiecare data cand zic ceva, ma trezesc ca incep sa urle la mine si sa ma faca nebuna.

 • brontozaurel: o fac intenționat.

  De la 1945 încoace au trecut 3 generații. În care fiecare ister… istoric, de pe 5 continente, a încercat să dea cu părerea de pe loc și să nimerească în coșul de baschet ca Plagiatorul nostru: de ce Rus’ moderni, adică rușii, ucrainienii, belarușii și alte neamuri din Armata Roșie, au distrus, ucis, violat, jefuit și pus foc pe unde au trecut, de la Königsberg la Berlin și de la Chișinău la Viena?

  Fiindcă nici Dracu’ nu putea da o explicație logică. Stalin și Mareșalul Malinovski au zis că e banditism și vinovații să fie împușcați pe loc. În Războiul Rece s-a zis că sunt barbari înnebuniți de vodcă. Mai târziu s-a zis că voiau să se răzbune pentru jafurile, distrugerile și masacrele germanilor. Ceaușiștii noștri democratizați peste noapte le-au zis ”hoți cu multe ceasuri de furat la fiecare braț”.

  Veteranii de ambele sexe intervievați la sfârșitul anilor 1980 au spus altceva. Un lucru care a sărit foarte greu bariera limbii și până în anii 2010 era știut doar de istoricii de profesie.

  Au distrus, ucis, violat, jefuit și pus foc fiindcă odată trecută granița de vest a URSS au văzut că oamenii obișnuiți, muncitori și țărani, trăiau mult prea bine în comparație cu ei. Un fermier obișnuit din Austria bea cafea așa cum ei vedeau doar în filme, din ceșcuțe pe care le văzuseră doar la muzeu. Mici negustorași și meseriași din satele germane aveau mașină, Opel, DKW, VW. Ungurii, românii, cehii erau mult mai săraci, dar la ani lumină peste pământurile devastate de război și Holodomor. (Moșii români care mai erau în viață în anii 2000 au spus că anii cei mai buni pentru un om sărac au fost 1940-1943, nu 1938 cum spunea PNCȚD.)

  Ei aveau burta plină și au venit peste noi!? Pune-le foc!

  Cine să mai stea să se poarte civilizat cu lucrurile tale, pentru că du-te-n mă-ta, dacă ți le-ai luat, te fac eu să nu le mai ai! 😀

 • Brontozaurel: Daca e sa o iei asa, trecand peste mituri, vikingii au fost in multe locuri si din multe puncte de vedere o forta civilizatoare (in ciuda salbaticiei, de altfel reala). Asta si pentru ca isi pastrau sistemul ierarhic si ideile din micile regate pe care le parasisera. Vikingii nostri nu sunt altceva decat cei mai delasatori si indoctrinati reprezentanti ai nostri. Dar sunt, din pacate… ai nostri.

  Nautilus: E o perspectiva interesanta si am mai auzit-o si intr-un documentar peste care am dat intamplator (nu-mi amintesc in care, dar o sa-l caut, desi fusese vazut pe Digi). Acolo se vorbea despre modul in care s-a suprapus ideologia bolsevica (aia cu “egalitatea”, adica saracia generalizata) peste contactul lor cu populatia Vestica.

 • Se povestește că o profesoară, fiică și nepoată de profesoară, de la vremurile lui Vitea Maleev încoace, scoate la lecție un pui de oligarh.

  – Cine a prădat Berlinul în 1945?

  Puștiul: – Sigur n-am fost eu!

  Profa îl sună pe tatăl copilului: – Să știți că fiul dumneavoastră face pe prostul la școală. L-am întrebat cine a prădat Berlinul și zice că n-a fost el.

  Oligarhul vine a doua zi la școală: – Vă rog să mă scuzați. L-am bătut pe băiat până a recunoscut că el a prădat Berlinul. Acum, vă rog să-mi spuneți ce pagube a făcut, plătesc tot, până la ultima copeică!

  😀

 • Daca era fiul lui Jukov :)) ?

2 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *