Binecuvantata vulgarizare
Nu mi-am lovit cititorii cu postul fluviu promis pentru ca in ultimele cinci zile am avut mai putin timp decat Mutu creier. Oricat mi-ar placea sa ma plang despre calitatea jurnalismului romanesc titlul de fata reflecta un adevar valabil pentru destui oameni cu o inteligenta peste medie : vulgarizarea mediatica nu deranjeaza. In acceptiunea originala, termenul s-ar traduce prin incercarea jurnalistilor de a face o informatie accesibila publicului larg, de a o populariza. In cazul lumii media romanesti, vorbim de transformarea unui procedeu stiintific in primul semn al Apocalipsei, de a explica nasterea sub apa prin filmarea vreunui iepuras Playboy care naste puiul unui interlop si in principal de a adauga ”SENZATIONAL !!!” in fata oricaror doua cuvinte.
Ca multi alti posesori de blog ma revolt din cand in cand pe tema continutului dubios al unor tabloide sau a tupeului unor televiziuni de camin cultural. Am constatat insa ca e greu de spus daca vrem cu-adevarat sa schimbam ceva in sensul asta. Sa fie imposibilitatea de a educa atat de repede un public masiv ? N-as zice, daca ar exista intentia ar aparea si rezultatele. Tabloidizarea nu este un proces ireversibil. Daca 1000 de bloggeri ar scrie constant articole informative incat sa infunde reziduurile ce polueaza Google tot s-ar misca ceva dar…
Adevarul e ca ”initierea” ne gadila placut. Ne place sa fim informati corect si exhaustiv, ne place sa nu stim cine e Magda Ciumac si sa recunoastem asta public (cu un strop de aroganta inclusa). Ne place ca intr-o discutie sa detinem monopolul argumentelor si al informatiilor, ne place sa stim cine-i Salman Rushdie si sa nu credem ca energizantele au legatura cu bovinele. E pur si simplu un mecanism de selectie si desi e la moda sa ne plangem ca lumea se uita la OTV, ne place sa stim ca exista lume care amuteste in fata lui Dan Diaconescu. Sunt momente de glorie care ne gadila placut.
- Viitorul televiziunii in Romania (editare)
Acelasi este si cazul hulitelor manele. Dupa o perioada pur si simplu incetezi sa mai incerci pentru ca stii foarte bine ca nu are importanta si ca e putin probabil sa ”salvezi” pe cineva. In fond, de ce anume l-ai putea salva ? De o preferinta compozitional inferioara celor ascultate de tine ? Ati observat cum majoritatea mesajelor anti-manele incep cu ”Eu nu ascult asa ceva”. Da, promovatorii genului astuia de muzica si ascultatorii ei sunt in cea mai mare parte dubiosi. Problema e ca de fapt nu prea conteaza cum ai putea face un pusti de 12-13 ani sa bage niste muzica buna in el ci faptul ca muzica pe care o asculti tu care este evident, mai buna. Asta-i si motivul pentru care am oprit o discutie de dragul discutiei in care cineva compara Cohen cu Guano Apes. E ca si cand as scoate capul dintr-un Lamborghini la unul cu Logan ca sa fac intrecere cu el pe autostrada. Eu nu vreau sa-l ajut sa-si deschida o afacere si sa-si ia Lamborghini , eu vreau sa vada ca EU am Lamborghini.
Da, suntem egoisti, cel putin eu ma simt. Problema e ca daca n-am fi, daca ne-am irosi si bruma aia de timp care ne este datpentru a ne dedica salvarii intelectuale a Romaniei, nu am mai avea cand sa profitam de propria evolutie. Intervenim pentru ca ne irita, nu pentru ca ne pasa. Adevarul e ca majoritatea initiativelor de culturalizare si ajutor (inclusiv cele ecologiste) pornesc din egoism si dorinta de afisare. Noi suntem aia care facem totul bine, luati-ne drept model ! Uite, noi promovam muzica de calitate ! Uite, noi ajutam ! Succesul vine din calitatea schimbarii lasate in urma, nu din numarul de declaratii publice ale initiatorilor. Scopul nu scuza mijloacele , rezultatul face asta.
Prin urmare, spun sa multumim parintilor, profesorilor si propriei persoane pentru ce am realizat pana acum si sa multumim Clickului ca ne confirma zilnic capacitatile. Stima de sine se alimenteaza prin realizari si comparatii. La modul ideal, comparatiile se fac doar cu cei din varful piramidei dar nu cu ei ne intalnim zilnic in autobuz. Desi sunt convins ca niciun cititor nu se compara constient cu fanii lui Titus Maybach e clar ca in momentele de slabiciune si depresie comparatia apare mai mult sau mai putin constient. Nu e nevoie de comparatii directe, nu e nevoie sa spui ”sunt mai bun” si nici nu o vei face. Constatarea e mai simpla : Uitati-va la aia !
P.S : De vreo trei zile ma trezesc cu Vodka. Nu , nu am fost brusc cuprins de pasiuni bahice ci pur si simplu am realizat ca piesa asta de la Korpiklaani merge excelent ca alarma. Vine si o recenzie pe Bangyourbrain la album, pentru curiosi.
Şi cred că suntem la un sfert din ceea ce putem dezvolta. Asta mă sperie, că vom coborî şi mai jos de atât…
Deci nu le ajungea beer/beer, acum trebuia si votka? Funny! 😀
Ontopic: discutam cu cineva recent despre oameni si nevoia de a te compara. Si omul ma intreba de ce nu ma uit in jur si ma descreditez (era o discutie profesionala); si i-am zis ca am fost invatata sa ma compar cu cei mai buni decat mine. Sa am teluri, nu sa ma multumesc privind in jur. Poate aici suntem unii diferiti de altii. Uite, de ex in SUA mentalitatea care li se induce copiilor e cea de invingator, insa nu ca la noi de “smecher” ci de om care chiar poate invinge pentru ca are potentialul, pentru ca poate scoate asta din el.
multam de cantecel. eu ma trezesc si adorm pe asta http://www.youtube.com/watch?v=_ZTC_jUaVPw
@Kross: preferata mea e Beer Beer de la ei. 🙂 În legătură cu ceea ce ai scris, ştii că nu poţi condamna în final. Adică gusturile nu se discută. Cu toate astea, le discutăm. Şi arătăm cu degetul, criticăm pentru că aşa e fiinţa umană. Jurnaliştii preferă să scrie ceva care “prinde”, care se “vinde”, altfel ia pâinea de unde nu-i. 1000 de bloggeri sunt mai diferiţi decât 1000 de specii diferite de animale/plante. Şi dacă începe unul să facă un pas pentru remedierea unei situaţii, în mod “jenibil”, îşi cere copyright-ul ©. Dacă ceilalţi 999 vor scrie şi ei pentru aceeaşi cauză, vor fi puşi la zid ca “plagiatori”. La fel e şi cu scriitorii. Simţim nevoia să ne afirmăm, ne temem că o să ne fie furate ideile, ne impunem ca posesori de x, y, z, iar ecuaţia ne aparţine pentru că am contribuit la ea. Observi în jurul tău oamenii care se implică în ceva mai mult de 1% cum simt nevoia să-şi ceară drepturile de la început? Nu există ceva făcut voluntar, există ceea ce facem sub pretext voluntar pentru a spune mai apoi că am făcut parte din proiect, din acţiunea respectivă. Otv-ul, manelele, toate… Read more »
Eu cred ca vulgarizarea presei e un cerc vicios. Hai sa-l luam exemplu pe Becali. Gigi Becali. Ei bine, Gigi Becali este un produs media. El nu ar fi existat niciodata daca ziarele si televiziunile nu i-ar fi acordat atata importanta. Sau, ar fi fost, dar in lumea lui, aia de bisnitar, “maradonist” la Lido sau ce dracu o mai fi fost. E tare spectaculos sa-i bagi reportofonul sub nas, sa-l provoci la o discutie care stii ca l-ar scoate din pepeni, mai ales cand stii ca rade o tara intreaga de el, si sa-l lasi sa elucubreze. Iar dupa aia, avem material pt editoriale, blogerit si caterinca la stirila sportive pentru o saptamana. Si in felul asta am impuscat doi iepuri – si circ pt mase, si o paine de mancat pt ziaristii ceva mai spalati, dar la fel de ipocriti.
Dap, corect. Infatuarea pseudointelectualilor este la moda. Am renuntat sa mai ma oripilez la emisiunile si muzica de care vorbesti. Pana la urma nu am acest drept. Ii pot evita. Avem manele si emisiuni de calitate indoielnica pentru ca asta cere poporul, asa se face audienta. De aceea prefer sa ma “retrag” in coltul meu din online si iau informatia care imi place.
Ala cu Loganu era Zoso? :))
Hehe, nu ma omoar dupa muzica lor, sau cel putin nu pana cand nu o sa faca si o melodie despre Merlotul sec de la Murfatlari… 😛
Nu ma impresioneaza deloc cei care se declara antimanele, multi o fac doar pentru a parea altfel, de parca ii face mai buni faptul ca urasc muzica tiganeasca in timp ce asculta muzica persana (si dans, care nu e totuna cu cel din buric)!!! diverse trupe etno-dance, iar cand vor sa fie duri: Blaxi Girls & more…
@Drace: şi ca o completare, se uită la telenovele, au fantezii cu Diaconescu, idealul lor în viaţă devine “prime time” la Otv .
To be continued. =))
Daca 1000 de bloggeri ar scrie constant articole informative , dupa un an de zile nu ar mai fi decat 100 din ei care ar face asa ceva sau ar fi 10 000 de bloggeri care ar concura cu Libertatea , Click si Cancan .
DeMaio : Noi nu vom cobori, asta-i baiul.
Arana : Beer Beer, Happy Little Boozer, Vodka, Let’s Drink, Wooden Pints….
Problema e ca nu atitudinea de invingator te face invingator, asta-i baiul. Self esteem is crap, daca nu muncesti al naibii pentru asta. Si eu ma compar constant cu cei mai buni din domeniul meu (multi oameni tineri, deci conteaza la orgoliu) doar ca asa cum spuneam, nu pe ei ii vad zilnic in autobuz…
Raluca : E cam prea trippy pentru mine , desi acum iti inteleg mai bine sporul la posturi pe blog 🙂
Roxana : Am scoruri mari la testul ala aparent. Problema cu plagiatura este ca in RO s-a intamplat de atatea ori incat iti e sincer teama ca o sa mori cu ideea sub perna, sau in HDD, oricum. E bine ca ai subliniat totusi mania originalitatii. Imi aduce aminte de perioada liceului cand toti puneam copyrighturi pe toate rahaturile (vezi si primele posturi din blog:) si ne simteam complet originali.
Night-Elf : Sunt tone de produse media de la Sexy Braileanca , la Magda Ciumac si la multi altii. Chestia e ca exista si afara astfel de oameni, de la Paris Hilton la multipli politicieni.
Kingquizz : Lasand la o parte emisiunile care de multa vreme nu mai constitutie o anomalie, uneori cred ca ne sare tuturor tandara cand vedem oameni incredibil de mandri de prostia lor. E greu oricum sa realizezi ca asa cum tu esti mandru ca esti respectat intr-un domeniu, unii sunt mandri ca sunt sursa principala de informatii sportive din fata blocului si fac parada cu asta. Mie cel putin imi e greu…
Baghy : Nu, zoso era de partea lui Cohen in disputa dar avea un comentator care spunea ca Guano Apes sunt viitorul ci ca L.Cohen e expirat de zeci de ani.
Drace : Pai ce descrii tu e ”the average Romanian”.
Romania Inedit : Daca si numai daca ar rezista mai mult de o luna fara sa-si dea cu parerea crezand ca sunt amuzanti (eu macar stiu ca-s obositor de multe ori :P)
Poate voi fi un pic arogant.Imi cer scuze anticipat.
Toate aceste atitudini, comentarii,declaratii,luari de pozitie,alea-alea sunt o irecuperabila pierdere de vreme.
Nivelul se ridica doar atunci cand subiectul o doreste.
Indiferent de cate mii de blogeri,ziaristi,formatori de opinie muncesc sa o faca.
Stiti vorba veche: Cand prostul isi da seama ca e prost, deja incepe sa se destepte.
Munca depusa de noi,voi si altii asemenea are o alta justificare. Scriem despre carti,muzica, pasiunile noastre sa ne simtim noi bine, si cei cu care avem afinitati. Sa ne exersam si testam valoarea sociala si acumularile in domeniu.
Altceva, dupa parerea mea nu conteaza.
Doreste cineva sa isi schimbe nivelul?OK, cu atat mai bine.O va face atunci cand o va dori.
Nu doreste? La fel, OK.
Cum imi spunea un fost ofiter in armata regala: Nu te mai zbate atat, trebuie sa existe si cineva sa ne traga cizmele in picioare.
In stilul tipic al animalului uman, ne cautam semenii in acelasi timp aratandu-le celor mai slabi ca nu sunt ca noi. Which can be fun..sometimes 😛
Sunt pe deplin constient ca intrebarea mea se va inscrie cum nu se poate mai bine in aria de acoperire a postarii tale si imi asum acest lucru, dar cine-i Titus Maybach?
discutand filmele aiuristice ale lui spike lee, howard stern a avut un singur comentariu (pe care l-a repetat de vreo 50 de ori de-a lungul emisiunii, ca sa fie inteles de toata lumea, chiar si cei care nu-l ascultau): dumb it down!
asta pare sa fie dilema oricarui blogger sau creator de continut: scriu ceva care-mi place si e valabil numai pentru mine si-alti cativa, sau scriu pentru toata lumea, dar in proces imi pierd orice ma pierd pe mine insumi?
greu de rezolvat. cel mai bine, plecam in norvegia 😀
Paganu : Acum vreo 3 ani circula un generator de nume de manelisti. Titus Maybach era ceea ce aparuse cand am scris Krossfire 😛
Zamolxis : Pai si de-acolo crezi ca n-as scrie 😛 ?
Felicitari, omule, pentru aparitia in topul de la Cotidianul! Dar nu in primul rand pentru asta, evident, ci pentru asta (acum arat cu degetul, ca “aia”, la postul tau de mai sus 🙂 ). La mai mare!
Nu stiu topul despre care se vorbeste dar multumesc oricum 🙂
Uite, e aici: http://cotidianul.ro/seful_clanului_cocalarilor_si_secretele_sifonierelor-97965.html
Cum este mai simplu oare? Sa faci eforturi intelectuale pentru a-l intelege pe O.Paler sau sa te scalambai in fata unei intregi natiuni, sa te cufunzi in articolele captivante din Click si sa etalezi un vocabular neaos, garnisit cu invective? hmm.. usoara intrebare, si totusi ce grea! Pentru o mai larga viziune asupra peisajului “romanesc” (“a” e fara caciulita) roman, take a look at my blog 😉
Ca intotdeauna problema cea mai grava sunt copii. Daca au ca model pe Simona Senzual, Monica Columbeanu si nu pe Simona Intelectual sau pe Noica ori Cioran atunci exista o problema.
Ca neuronii nostri sunt mai multi si mai rapizi decat ai manelistilor poate fi un subiect de mandrie. Noi am facut deja alegerile noastre, am decis ce vom face cu viata noastra. Copii inca nu. Nu conteaza ca intelectualii sunt mai putini decat restul. Ei intotdeauna trebuie sa fie elita si aspiratiile celorlalti ar trebui sa fie de a ajunge ca ei. Cand pui in varful topuliu pe Gigi Becali sau pe Copilul Minune atunci valorile se rastoarna si societatea se duce de rapa.
Inteleg tabloidele, inteleg dorinta morbida de can-can. Dar te poti uita la subiectele produse ca la un circ. In momentul cand iti devin modele e de rau.
corect. salvarea (mantuirea cum ii spunem noi astia de moda veche) e personala si nu colectiva.
cat despre tabloide si OTV, nu trebuie sa ne plangem. in toate epocile prostii au fost majoritari in chip covarsitor si dreptul la prostie pe care-l avem cu totii este unul inviolabil.
Qristian : Mai usor este sa-l condamni pe Paler pentru schimbarea brusca de atitudine si viziune politica, chit ca inteligenta i-a ramas la fel de vie.
Razvan: Pai asta va depinde de noi, ca viitori parinti.
Radugo : Chiar discutam cu cineva despre perioada interbelica si modul in care o romantizam inutil.
Poate uneori interesul poarta fesul 😉
Desi fiecare e liber si nu avem dreptul sa judecam, o facem.
Ce sa mai continui ideea?
Aveti totusi grija cu eticheta “prost”. Putem sa o plasam gresit. Un om prost e acel incult, cu IQ mai mic decat valorile aurului (24 la numar) ori acel inconstient, fara pic de personalitate, care copiaza in mod barbar orice si pe oricine, nefiind capabil sa se debaraseze de colectiv si sa devina individualitate. Insa avem tendinta de a cataloga un om “prost” drept cel care nu corespunde scalei noastre de valori. (deja ma repet)
Daca incadram oamenii intr-o tipologie trebuie sa avem grija la detalii.
Recunosc ca n-ai sa vezi intelectual manelist. In primul rand, exagerata simplitate covarsitoare a versurilor, accentul de smecher de bronz (bronx nu avem) si tipul agramat cu pretentii de mare talent zgarie groaznic urechea. 😀
Si pentru un intelectual, banii si femeile goale nu-s chiar idealul sau in viata. :))
Pana la urma, piticu’ asta porno de-l folosesti ca si exemplificare are si vreo capodopera care sa circule legal anexata pseudonimului sau ori, pur si simplu, lumea-l crede mai porno star decat se stie chiar si el ?
😛
p.s; nu ma injurati; am intrebat la cel mai intentionat mod in incercarea de a deturna subiectul; prea se crede Vlad uber intelectual aici, in chilia lui
😀
Qristian : Sau invers.
Roxana : ”Prostia” e o chestie comparativa, exceptie fac niste cazuri patologice 🙂 (Banii si femeile nu-s niciodata in plus !)
WhiteWolf : Avea o capodopera de interviu, alaturi de producatorul analfabet 7seven Sharky.
http://www.apropo.ro/fun/relatii-sex/eleva-porno-exmatriculata-un-film-lansat-cu-sule-si-trambite-poze-video-3735062
Ce am facut sa meritam asta? 😕 Hartuire fonica, vizuala etc. etc
Daca-i cu “sule si trambite” in mod clar (nu) e de Oscar
Merci de hint 🙂
Qristian : Mai nimic dar merita sa incadrati personajul undeva.
WhiteWolf : Mai era un film in care acelasi mare producator spunea ca vrea sa se sinucida.
Un public masiv e intr-adevar greu de educat… dar schimbarile se pot face treptat. Atata vreme cat macar pe cei din jur ii educi e bine… unul schimbat e mai bine decat niciunul. Eu inca mai am speranta ca incet incet se vor schimba mentalitatile pe ici pe colo. Poate va dura 50 sau 100 de ani… dar e o luminita la capatul tunelului care se vede din masina timpului.
Oricum, n-am nimic cu astfel de emisiuni si articole. N-o sa fie niciodata toti oamenii destepti si culti. Va ramane mereu segmentul de piata (poate nu asa masiv, ci mai restrans) de prostime, oameni needucati, din anumite medii, care vor avea nevoie de astfel de emisiuni, pentru ca TeleEnciclopedia ii va plictisi groaznic, iar cartile ‘e’ scumpe, mult mai scumpe ca Libertatea.
Problema e insa faptul ca a devenit un fenomen masiv.
PS: Dupa lupte seculare l-am vazut la TV si eu un minut pe pititcul porno.
Acuma sincer… un pitic mai de doamne ajuta nu e in Romania? Nu de alta… da… porno-ul parca trebuia sa fie sexy, nu dezgustator.
Ce zici, când ne mai ducem pe la Vâlcea, dacă îl vedem pe Mădălin, să-i transmitem că emisiunea lui are nevoie de un alt nume?
ABCES DIRECT!
articolul asta-i super!
ai timp sa te revolti pe stirile din tabloide si pe emisiunile dubioase de la tv? inseamna ca ai timp…
sau poate nu ai unu, doua sau 3 hobby-uri care sa-ti manance tot timpul…
traiesti mai normal pe nisa ta decat daca incerci sa le cuprinzi si sa le-ntelegi pe toate, crede-ma; si ai mai multe satisfactii alegand o existenta discreta…
Nu mai am timp din pacate 🙁 (Am job + tone de hobbyuri)
[…] Binecuvantata vulgarizare – Pentru ca ne place sa stim ca exista manelisti […]
[…] totusi, ce a vrut sa spuna poetul? Despre vulgarizare si tabloidizare am mai scris si nu din banca acuzarii. Nu pentru ca n-as avea ce condamna, ci, pentru simplul motiv […]
[…] ca aproape niciodata ele nu au fost emise de vreo somitate. Am mai spus-o, dar nu strica sa repet: vulgarizarea convine si va conveni intotdeauna elitelor. Nu este si nu va fi niciodata nimic deosebit in a te […]
[…] ca esti inconjurat de tampiti pe care trebuie sa-i educi. O treia problema ar fi si ca…ne place, dom’le, de ce sa nu recunoastem? Ne place sa vedem idioti validati pentru ca mesajul […]