Uite ba un om destept!

Stii ca societatii civile ii lipsesc cateva suruburi cand inteligenta este privita ca virginitatea intr-un liceu de fite…

Probabil ca nu sunt cel mai indicat om sa scriu despre inteligenta, dar nici pe Pavel Corut nu l-a intrebat nimeni de sanatate. Nu o sa repet poliloghia despre sistemul de educatie si alte fantasme, pentru ca in momentul asta ma deranjeaza ceva punctual. De ce fiecare victorie a creierelor romanesti este privita nu numai ca o reusita colectiva, dar si ca un fenomen ezoteric? De ce mass-media prezinta inca inteligenta ca pe un dar mistic, rezervat initiatilor?

O simpla stire despre realizarile unui om devine un intreg studiu despre veriga lipsa din romani si dropia siberiana. Sa luam mediatizatul caz al valceanului Ionut Budisteanu (accent pe “valcean”, sa se simta si pseudo-olteanul din mine bine). Deci, un pusti inventiv, cu dovedite abilitati tehnice, castiga niste premii interesante pe la competitiile de profil, ultimul lasandu-se si cu o bursa din partea Intel ISEF. Excelent. Felicitari.

De-aici insa, mass media romaneasca intra intr-o stare de fervoare si isterie de parca ar fi demonstrat in sfarsit cineva ca ne tragem din “daci si romani”. Uitati-l fratilor! El e! Asta micu’! Dovada ca romanii pot fi inteligenti! Iata geniul care a uimit o lume intreaga! Senzational! Cum e sa fii geniu? E greu? Colegii tai te inteleg sau trebuie sa le vorbesti mai rar? Nu nu, nu ne spune nimic despre sistemul tau! Lumea nu e interesata sa afle lucrul in care ai investit luni de munca si din care ar putea invata ceva. Spune-ne cum e…sa fii ”destept”.

Ciudat, dar daca omul a uimit prin altceva decat prin realizare in sine, acel ceva a fost modestia (si naivitatea specifica varstei). Geniul vorbeste si se comporta ca un pusti de liceu…pentru ca fix asta si e. Un pusti de liceu cu propriile idei si prioritati (cum ar fi “BAC”-ul). Multe se vor schimba cu varsta, dar bine ghidat, e clar ca-si va atinge scopurile. Din pacate, in loc sa-l incurajeze si sa-l indrume, media si liderii de opinie se apropie de el si-l lovesc incet cu degetul. Imediat dupa, se uita la noi si proclama fericiti: “V-am spus noi! E un geniuuuu! Un geniuuu!” . Asa se simtea probabil si primul om al cavernelor care si-a gatit singur friptura.

Atitudinea asta spune ceva despre nivelul majoritatii si la fel o fac si comentariile la articolele pe tema asta. Hai sa-l facem presedinte! Sa-i dam functie publica! Omul asta “gandeste”! Asa aflam si de ce putinii oameni capabili din sectorul administrativ esueaza lamentabil. Avem specialisti in IT care se ocupa cu managementul lucrarilor publice. De ce? Pentru ca-s destepti…trebuie sa faca ceva pana la urma, nu?  Si uite asa ridicam in slavi omul pentru o scurta perioada, pe cand problema de fond este ignorata.

Daca as fi in postura sa fac asta, i-as da baiatului aluia posibilitatea si banii sa “ajute prin cercetare”. As avea incredere. Nu l-as baga insa in politica sau in vreo dezbatere publica si nu m-ar interesa opiniile lui despre viata, la 19 ani. Stiti de ce? Pentru ca inteligenta nu e “contagioasa”. Un economist bun nu e un inginer bun. Opiniile despre politica ale unui imunolog sunt egale cu zero. Cu fiecare noua descoperire, e mai important efortul din spate si magnitutdinea cercetarii decat factorul uman in sine. Cercetatorul are un merit imens, dar focus-ul final este pe descoperire, pe munca lui. E singurul mod in care il poti onora si ii poti respecta intr-adevar reusita. E diferenta dintre ”geniul din Balcani” si ”algoritmul Budisteanu”.

Performanta nu poate fi privita ca pe un fenomen separat. Inteligenta nu functioneaza pentru orice domeniu, indiferent de context. Reusitele de genul asta trebuie sa fie un model, nu o exceptie. Cat timp media va tratata victoriile romanesti ca pe niste evenimente rarisime, fix asta vor si fi. Niste meteoriti in urma carora vor ramane multe guri cascate si prea putine minti deschise.

P.S: Ca sa nu las totusi nici educatia fara un ghiont, o sa plasez link-ul asta aici si o sa plec ranjind. Via Vlad Ursulean.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
romania inedit

Pai guvernul are nevoie sa justifice cumva cheltuielile publice uriase ale caror rezultate nu prea se vad, de aceea lume se agata de baiatul asta si-l tot da exemplu, pana la epuizare.

stefantalpalaru

Nu poţi să te lupţi cu principiul lui Petrică: https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Principle

Nautilus

“Opiniile despre politica ale unui imunolog sunt egale cu zero. “ Ar trebui şi ca un maestru al transplaturilor să nu insiste să se caţere în funcţii politice, nu fiindcă nu ar fi mai inteligent decât restul politicienilor (de fapt sunt convins că e mult peste medie), ci fiindcă pacienţii au mai multă nevoie de el decât alegătorii… 😛 Ionuţ Budişteanu a spus “pot să fac şi în România ce aş putea face în America”, dar asta exprimă greşit modul în care funcţionează inteligenţa şi creativitatea în general. Cu vreo 25 de ani în urmă, Tony Robbins îl dădea ca exemplu pe Steve Jobs, cum a făcut el în garaj computerul Apple cu 500 USD, pe care i-a obţinut amanetându-şi microbuzul VW. Pe vremea epidemiei crack-ului, a peisajului demn de “Robocop” al oraşelor americane, oamenii tindeau să se agaţe de orice exemplu pozitiv, fiindcă le dădea o speranţă. Aşa cum a fost şi la noi între 1997 şi 2006, cu NLP şi cu autorii motivaţionali, care îţi spuneau cum să ieşi din rahatul în care ne zbăteam atunci. Ceea ce e greşit în exemplul lui Tony Robbins e faptul că el se limitează la a spune “Steve Jobs a amanetat… Read more »

Nautilus

S-ar putea ca în curând restricţiile sociale şi mentale să ne arunce într-o nouă epocă întunecată, fiindcă “unora” le-a intrat în cap că nu e bine să ai prea multă putere şi în niciun caz mai multă decât Statul…

(Asta ar cere un articol mai lung, dar fiindcă nu e site-ul meu nu cade bine să îl public sub formă de comentariu)

Alin

Iar o intrebare fara rost : FIINDCA 99 % DINTRE ROMANI SUNT PROSTI CA NOAPTEA, fiindca inteligenta niciodata de-a lungul istoriei nu a avut majoritatea in Romania, fiindca inteligenta in 2013 este un ideal imposibil de atins de catre romani, de asta !!

Nautilus

E irelevant. Media IQului în România e de 94, iar în Franţa sau SUA 98, adică media e sub-medie, iar cei care o trag în jos sunt mulţi, începând cu François Hollande 😛

Dar ei sunt economiile nr. 1 şi nr. 5 din lume şi noi nu.

Alin

krossfire, 40 % sunt analfabeti in Romania, deci media aia de 90 mi se pare total falsa !

Ciprian

Ai foarte mare dreptate ca in Romania sunt 40% analfabeti, dar in comparatie cu alte tari, cred ca stam bine.

Alin

Da, ai dreptate…. Uite, acum ma uitasem la Cronica Carcotasilor… Poate stii, dau scene din emisiuni… Iti jur ca imi venea si sa vomit la cata INCULTURA SI PROSTIE vedeam acolo…

Simt ca innebunesc cand vad atatia retardati care se cred “vedete”, si eu ma chinui ca nu stiu cum sa fac bani… Si astia care n-au toti la un loc cata scoala am eu, fac miliarde…..baga-mi-as pla in ea de Rromanie…

[…] Uite bă un om deştept! @ Krossfire; – Întrebare @ Animal00; – Acum coişpe ani @ Filozofie pe […]

macelarul

Avem un guvern de geniali politic, votat de 105% din cei care s-au dus la vot, care ne-a ieftinit nivelul de trai cu 105% peste asteptari, si care vor conduce Romania cu 105% mai mult decat o sa-i suportam noi, chiar daca suntem cu 105% mai prosti decat vrem si luam tepe cu 105% mai mari ca noi in fiecare zi, si platim la stat taxe cu 105% mai mari decat fac, si traim cu 105% mai prost decat orice alt stat din europa sau decat traiam inainte de 1989, si avem cu 105% mai multi pupincuristi ai guvernului in jurul nostru decat aveam inainte de 1989, si avem sanse cu 105% mai mici ca in 1989 sa o ducem mai bine. Si totusi suntem fericiti 75% dintre noi cand il vedem pe Ponta…….

[…] Uite, ba, un om destept – Despre curiozitatile naturii. […]

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x