Lucrurile care contează

Poți deduce multe despre o națiune doar fiind puțin atent la lucrurile care o fac să tresalte și, de ce nu, să se bată cu pumnii în piept…

Bunăoară, jumătate din Internetul românesc a vuit la auzul faptului că România are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât al Croației și, sper că v-ați pregătit trompetele, al Ungariei! Inclusiv amici mai vechi mi-au trimis plini de mândrie știrea asta. Unii au făcut-o pentru a se lăuda că avem un PIB și o Transilvanie în plus, alții pentru a sublinia politicile dezastruoase ale lui Viktor Orban.

Problema cu PIB-ul e că este o medie generală, un indicator macroeconomic greu de folosit în economia practică. Deși nu este complet lipsit de merite, PIB-ul nu este tocmai reprezentativ pentru bunăstarea reală a unei țări. În cazul României, PIB-ul n-are nicio legătură cu nivelul de trai, chiar dacă el se calculează prin ajustare la puterea de cumpărare. De ce? Pentru că regiuni precum Bucureștiul au depășit cu 177% media europeană și chiar orașe precum Salzburg, pe când alte regiuni (Moldova de Nord-Est, de exemplu), ajung cu greu la 50%. Apropo de 50%, șapte orașe din România acoperă jumătate din PIB… restul fiind acoperit de sute de municipii, orașe și comune.

Vi se mai pare corectă comparația? Nu prea, iar ungurii ne-au spus-o pe față: din Ungaria se emigrează foarte puțin, pe când din România lumea fuge pe capete. Desigur, unii ar spune că în momentul de față avem și noi imigranți (din câteva țări asiatice și din Ucraina), însă ei nu compensează pentru pierderea de specialiști. Apropo, și imigranții care acum lucrează în orașele mari sunt tot o consecință a creșterii PIB-ului.

Revenind însă la comparația anterioară, exporturile de tehnologie Ungariei le depășesc pe-ale României, iar multe din utilități sunt mai ieftine în țara vecină. Să nu mai vorbim despre facilitățile fiscale sau despre servicii în general, care sunt un motiv bun de emigrare, apropo. În plus, calculul PIB-ului nu ia în considerare niște lucruri precum averea acumulată („wealth”), economiile individuale sau nivelul de îndatorare al populației. La toate stăm mai prost decât vecinii, cum stăm și la salariul mediu, care, per total, e ceva mai mare decât al Ungariei, dar în cazul căruia disparitățile dintre Capitală și Provincie sunt, din nou, uriașe. Practic, în provincie ai şanse mult mai mici să ai un salariu mai mare sau egal cu salariul mediu.

Desigur, Viktor Orban chiar a avut o politică economică dezastruoasă (care a scăzut rating-ul Ungariei pentru investitori) și, după multele lui măsuri populist-sociale (unele abuzive, câteva chiar decente), Ungaria a rămas la cheremul Occidentului pe care-l înfierează. Asta explică, dincolo de orientarea pro-rusă a lui Orban, reticența lui în a da ajutor Ucrainei. În fine, în Ungaria lucrurile nu merg fabulos (și am vizitat-o de câteva ori în ultimii doi ani), dar serios acum, noi suntem ăia care se laudă?

De fapt, chiar aici voiam să vă aduc. Avem, din păcate, ca nație mică, o obsesie în a ne lăuda cu lucruri mari care ne depășesc sau care nu ne aduc de fapt niciun beneficiu. Am avut-o și în interbelic, unde orice inventator minor din România devenea o somitate, dar, mai ales, l-am avut în comunism, unde în fiecare an ne lăudam cu marile noastre realizări, dar populația murea de foame.

Tot din comunism am preluat și obsesia de a ne lăuda cu reușitele noastre sportive, deși sportivii erau ținuți în frig și pe salarii minuscule. Faptul că Nadia a avut o performanță incredibilă ne-a scos temporar pe toți din închisoarea comunistă și ne-a ridicat pe podium… până când o Nadia sătulă și înfrântă și-a luat zborul din țară.

Din păcate, metehnele de genul ăsta n-au murit odată cu fostul regim. Încă ne lăudăm cu eroii istoriei noastre medievale, indiferent cât de implauzibile par biografiile lor. Avem chiar în momentul ăsta un partid care defilează cu Vlad Țepeș pe afișele de campanie, dar despre Iuliu Maniu, Vaida Voievod, Ionel Brătianu, Iuliu Hossu sau Iancu Flondor nu mai vorbește nimeni. Nu sunt vreun fariseu de Facebook și nu cred că ar trebui să-i știm pe de rost, dar băieții ăștia sunt cei care au transformat România în stat – nu voievozii unor principate minore din Balcani. Dar Dracula a fost român… știi ce zic?

La fel cu dacii și alte fantasme protocroniste care nu ne lasă să dormim pe Facebook. Istoric vorbind, apartenența (fie și prin limba vorbită) la sfera latină e ceea ce ne-a permis să avem un stat și o identitate națională. E fix ceea ce a dat legitimate ideilor Revoluției de la 1848. Dar hei, hai să povestim despre un popor nemaivăzut care a trăit pe-aici acum 2000 de ani. N-o să credeți ce piramide fantastice au construit, dar le-au stricat tiranii!

Grandomania asta cu iz triumfalist se reflectă în cam tot ce facem, nu doar în istoria fantezistă pe care unii o promovează. Sistemul de educație e absolut praf, iar testele PISA ne aruncă la coada clasamentului? Păi stai, domne, n-ai văzut câți olimpici avem? Da, pentru că olimpicii sunt excepția nu regula, iar un sistem de educație se măsoară exclusiv după performanțele lui medii, nu după vârfuri. Apropo, ce mai fac olimpicii ăia din anii trecuți? Bine, sănătoși, încă în țară?

Ne lăudăm că avem cea mai mare viteză de Internet din UE, deși nu mai e demult așa. Altfel, deși acoperirea noastră de Internet este în continuare bună, iar prețurile pentru servicii sunt foarte mici, adevărul e că avem cea mai mică rată de alfabetizare digitală din UE, în tandem cu alfabetizarea reală. Practic, avem Internet acccesibil, dar nu-l prea folosim.

Aș putea continua pe panta asta, dar ați înțeles ideea. Vrem să credem că dacă trăim într-o țară specială suntem și noi „speciali”. Sărim pe fiecare concept abstract care ne permite să ne lăudăm și ne prefacem că lucrurile mici și dureroase din jur nu există. Și, din păcate, media nu face niciun efort să ne mai tempereze setea de idoli și victorii.

Să ne înțelegem: fiecare țară are eroii și miturile ei și nu cred că există excepții – pariez că și Andorra are motivele ei de laudă. Diferența dintre noi (cei din sfera balcanică, nu doar românii) și alții este că alții nu folosesc concepte abstracte pentru a acoperi eșecuri concrete.

Ne batem cu pumnii în piept că ne-a crescut PIB-ul, dar cele mai noi mașini din oraș sunt conduse de țepari și abonați la stat, iar la carnea din supermarket începem să ne uităm ca la un bun de lux. Desigur că și austriecii o să îți umple capul cu civilizația lor, dar dacă-ți iei o vacanță de două săptămâni în Viena, nu rămâi cu impresia că ai vizitat un ghetou al Bostonului – senzație pe care Bucureștiul ți-o dă de la prima intersecție.

Revenind la primul exemplu: într-adevăr Ungaria e acum o țară cu un nivel de venituri mediu unde oamenii trăiesc la un nivel mediu, față de Vest. Prin comparație, România e o țară cu potențial enorm, în care mulți nu-și permit portocale decât de Crăciun. Trăim deci într-o săracă țară bogată, chiar dacă ne place să ne lăudăm doar cu ultima parte, adică fix cu aia care nu ține de noi.

Ce am putea face? Păi, nu știu, în primă fază, am putea participa ceva mai activ la viața comunității și poate chiar la următoarele ștampile de pe buletinul de vot. Nu de alta, dar suntem deja asaltați de “mândrie”, de promisiuni mari și de previziuni la împlinirea cărora nu putem avea niciun aport. Măcar să-l alegem pe-ăla care trăiește în prezent, nu într-un trecut inexistent sau un viitor probabil.

În al doilea rând, ar trebui să ne gândim mai serios la ce putem face pentru ca astfel de „realizări” macroeconomice să se reflecte și în viața de zi cu zi. E PIB-ul mare dar nu se simte la buzunar? Hai să vedem la cine e problema și să ne înființăm cu pancarte la „el la scară”. Prețurile cresc mai repede decât inflația? Ia să boicotăm puțin cartelurile care le învârt pe degete sau măcar să refuzăm să mai cumpărăm de la companiile cu adevărat nesimțite. Altfel, dacă nu vrem să „tăcem și să facem”, poate că e cazul doar să tăcem…

P.S: Apropo, v-ați gândit pe cine votați la europarlamentare? Exact, nu la locale sau la prezidențiale, unde opțiunile sunt tristețea și furia, ci la alegerile ălea pe care în general le ignorăm. Dacă nu, merită să aruncați o privire la potențialii candidați. Sursa imaginii.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Asdad2005

Romania ca natie n-a avut prea multe proiecte de tara daca ne raportam la scurta istorie a statul roman. Practic daca te uiti in istorie ai urmatoarele realizari: 1854 Unirea Principatelor Romane, 1918 Marea Unire(din care a realizat statul roman actual), 2002 Aderarea NATO, 2007 Aderarea la UE. Practic poti deduce destul de repede ca mizele noastre s-au cam pierdut prin 2007, iar autosuficienta elitelor de la Bucuresti ne-a facut sa nu ne putem uni cu Republica Moldova. Pe langa aceste lucruri tristetea cea mai mare in Romania este ca statul nu s-a modernizat si ca ceea ce se intampla acum deja e prea tarziu caci perfuziile de la UE se vor termina prin 2026-2027. Lucru de care nu vorbeste absolut nimeni in aceasta campanie de europarlamentare, intrucat viziunea multora este pe maxim un an, respectiv mizele unora sunt extrem de mici. Revenind la PIB si povestea macroeconimica treaba este destul de simpla. Pe hartie Romania a depasit acele tari si mai toate scenariile economice spun ca Romania va depasi pana prin 2030 tari ca Portugalia, Spania sau UK. Sigur depasit este un cuvant prost pentru ca acele tari in esenta vor stagna intrucat deciziile proaste luate in ultimii ani… Read more »

Asdad2005

In general oamenii “de-ai nostri” au o reala problema cand vine vorba de inteligenta si viziune. Elitele noastre sunt in acest moment de-o mediocritate suparatoare si cu foarte putina viziune, deviza fiind: dupa mine potopul. Acum sigur asta prezinta si un pic de saracie in gandire, dar e o alta discutie. Povestea cu PNRR este super simpla. Mai precis dupa pandemie statele trebuiau sa fie cumva ajutate sa iasa din impas si fiecare tara a venit cu propriile proiecte. Proiecte care puteau fi finantate 100% din PNRR sau cofinantate. Cofinantatarea vietii a insemnat de foarte multe ori niste imprumuturi la niste dobanzi nu foarte bune. Pe langa asta au fost prinse si aberatii de tipul studii de gen in satul romanesc sau ceva de genul asta, unde mirosea de la o posta a combinatie romaneasca. Acum pe nimeni nu a interesat prea mult subiectul caci economic a fost o gura de oxigen in acesti ani, plus mai pune faptul ca multe investitii straine s-au intamplat. Problema este ca PNRR se cam inchide la modul real nu stiu cate chestii s-ar mai putea face in urmatoarea perioada. Respectiv la nivelul UE Romania nu mai este o tara care are nevoie de… Read more »

Edelweiss

Nici la lungimea măciucii nu stam ca medie bine cu toate că și la aia exagerăm mizerabil.

Athosica

Minunat text, multumesc. Minunat pentru ca vine dintr-o perspectiva voit si reusit obiectiva, inclusiv paralela cu Ungaria. Imi pare ca ai tintit un segment. Daca ma insel, te rog accepta scuzele de rigoare. Fiecare traieste intr-o “bula”, nevoia de confirmare poate fi un motiv; cum ziceai mai demult, citand din cartea simpaticului fost doctor englez (multumesc, am luat cartea imediat dupa ce am citit la tine), fiecare bula poate fi sparta cu acul potrivit. Textul asta asa mi s-a parut, un ac de spart “bule”. Si sigur ca votez.:)

Aldus

Desigur, Viktor Orban chiar a avut o politică economică dezastruoasă (care a scăzut rating-ul Ungariei pentru investitori) și, după multele lui măsuri populist-sociale (unele abuzive, câteva chiar decente), Ungaria a rămas la cheremul Occidentului pe care-l înfierează. N-am urmărit cu atenție și îngrijorare situațiunea vecinilor noștri, dar ungurii nu tocmai au semnat o grămadă de contracte avantajoase cu chinezii? Nu vor chinezii să facă din Ungaria o piață de desfacere pentru mașinile lor în Europa? Și nu au ungurii gaz rusesc mai mult și mai ieftin decât noi? Adică, nu-i văd pe unguri murind de foame din lipsă de integrare în economia europeană. Economie care în ultimii ani merge parcă tot mai prost. Ca dovadă că noi suntem parte din această economie și, în urma politicilor verzi ale UE și acum a războiului și a efortului de susținere a Ucrainei, plus liberalizarea energiei (care la noi era controlată de stat înainte – știu, o anomalie în UE), acum avem gaz mai scump, curent mai scump, prețuri mai mari, taxe mai mari etc. Și noi mai avem o problemă aici – faptul că preluăm totul fără discernământ, fără să triem și fără să adaptăm. Aleșii noștri nu au habar pe ce… Read more »

Antonim

Auzisem de curand (cred ca Patraru, dar si el a preluat de undeva, iti dai seama) o chestie care reflecta foarte bine cum e cu acest maret PIB : Intr-un bar sunt 11 alcoolici someri. In medie, toti sunt saraci lipiti. Deodata in bar intra Bill Gates, sa bea si e lo bere. In medie, toti sunt miliardari. Cam asa si cu acest PIB, nu reflecta bunastarea, nu reflecta calitatea vietii, dar cand populismul este ieftin de gasit la colturi si liderii nostri politici sunt slabi, slabi rau (am ajuns sa-i plang pe Ponta sau pe Dragnea la nivel intelectual, Ciuca citea cu degetul de pe foaie la inceput cand a fost pus presedinte PNL din neant, iar Ciolacu saracu vorbeste la nivel de clasa a 3-a). Inclusiv insuportabilul de Burduja se lauda acum 2 zile ca Bucurestiul are PIB-ul peste Viena, ca suntem de fapt bogati, dar nu stie domnule Nicusor sa faca vienezi din noi. Oamenii needucati pun botul, oamenii politici mai castiga un mandat, noi ramanem sa ne intrebam iarasi de ce oare n-am plecat cand eram mai tineri in alte tari. Mai este o saptamana, pesimistul din mine imi zice sa nu-mi fac sperante, sa nu… Read more »

croco

Misto articol! Apropo de asta cu PIB-ul, cienva era extrem de multumit recent ca langosii si kurtos-ul sunt mai ieftine si bune la noi ;))

Aldus

Păi cică ar fi băgată (Ursula în afacerea cu vaccinurile), dar nu asta era ideea. Ideea era că aleșii noștri ar trebui să urmărească interesele noastre, nu pe ale Ursulei, indiferent în ce ar fi sau nu băgată. Adică, să nu preia fără discernământ tot ce ne spun cei din afară (în speță UE și SUA). Ori ei exact asta fac, preiau și pun în aplicare soldățește. Până acolo încât, luați la întrebări, se apără cu: așa ne-a spus Ursula! Uitând că de fapt nu aia scrie în fișa postului lor. Sigur că, atunci când cei care le dau ordine sunt și corupți, cu atât mai rău pentru noi. În atare condiții, opțiunea naționalistă prinde din ce în ce mai mult teren (peste tot, nu doar la noi).

Bine, la asta contribuie și woke-ismul deșănțat, și corectitudinea politică din ce în ce mai agresivă, impusă, tot așa, de SUA și de UE.

George Simion nu e omul rușilor. Asta cu „omul rușilor” e strategia serviciilor de a-l scoate pe tușă în caz că devine o problemă (adună prea multe voturi). Vezi aici, argumentat foarte mișto pe durata întregii emisiuni:

https://www.youtube.com/watch?v=Sh73mv727Zo

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x