Autism national
Dupa cateva peripetii de care prefer sa nu-mi amintesc, am decis sa dau un bobarnac blogului. Intentionam sa va mai chinui cu ceva muzici greu de digerat dar mi-am zis ca articolele puse la pastrare sunt mai importante.
Motivul titlului s-ar putea regasi usor intr-o banala cautare Google. E suficient sa cautati termenul ”boala nationala” si veti gasi cel putin trei-patru boli nationale atribuite poporului roman. De la sedentarism la duplicitate pana la invidie si ”basescita”, frecventa expresiei este uluitoare. Daca restrangeti cautarea la bloguri, ecranul PC-ului va geme de afectiuni metaforice. Sunt convins si de faptul ca ca multi dintre voi au intalnit in decursul vietii de cititor cel putin trei articole in care se vorbeste despre o ”boala nationala”. Fotbalul, victimizarea, politica, nu ar putea fi altceva decat boli si chiar mai rau, boli nationale.
In atare conditii, ai spune ca singura boala de care suferim cu-adevarat este ipohondria, urmata de puternice impulsuri paranoice. Comentariile de pe blogurile populare si platformele de blogging o demonstreaza. De la oameni care au impresia ca ducem in spate tot greul UE pana la indivizi care ne considera superiori intelectual si istoric (am mai abordat problema), toti au cate o solutie. Nu conteaza ca altii spun ca nu suntem nici macar in grafic , noi o tinem pe-a noastra, fara dovezi sau probleme de logica.
Din punctul asta de vedere, cred ca ajungem la o boala mai concreta : autismul. Am fost si suntem victimele unui ”pafarism” istoric despre care nu sunt sigur ca e doar apanaj comunist. Desi exista oameni care stiu ce se intampla, majoritatea populatiei traieste in cu totul alta realitate politica si economica. O cauza ar fi lipsa educatiei politice insa despre asta am mai discutat. Nu doar in Romania lipseste. Din nefericire, mass media nu face altceva decat sa confirme presupozitiile si autismul national. Nu suntem doriti la masa bogatilor pentru ca stim ceva. Se face scut antiracheta platit din impozitele lui Nea Marin. UE are nevoie de noi, ascultati-l pe Gigel, analist politic !
N-am putut niciodata sa acceptam ca am fost lasati pe-afara din cauza irelevantei, din cauza incompetentei incredibile a conducatorilor si a lipsei de educatie a celor ce i-au ales. Pur si simplu, criticatii politicieni (adusi la putere tot printr-o ”boala nationala”) nu sunt capabili sa alcatuiasca o mapa coerenta, sa se exprime fluent intr-o limba de circulatie sau sa puna corect problema la nivel international. Evident, e vorba de o majoritate vizibila, nu de ”toti” politicienii. Poporul care stie , evident, ce-i de facut, nu are nici cea mai vaga idee despre mediul diplomatic, de afaceri sau mediul politic real. El gandeste in termenii ”Basescu e bou\ Geoana e nebun”. Impostorii politici nici nu si-ar putea dori altceva.
Chiar si in trecut, aparitia unui Titulescu a fost posibila datorita unei anumite clase si a unor anumite grupuri. Oricum, lumea politica interbelica a fost la randu-i profund instabila. Asta s-a datorat lipsei de experienta, lipsa pe care o resimtim si acum, dupa mai bine de 20 de ani de ”tranzitie”. Prea categoric ? Acum doi ani ,o delegatie belgiana de functionari europeni a emis o fraza similara. Desi contextul era mai larg, observatia viza proaspetii functionari si reprezentanti europeni din Romania. Cu sau fara ”Studii Europene”, romanii pur si simplu apar ultimii la masa negocierilor si nu stiu niciodata despre ce se vorbeste. Cum nu inteleg mare lucru de la ”masa bogatilor”, apar si speculatiile ulterioare de tip ”N-am inteles eu tot, dar clar vor sa ne-o coaca !”. Se poate sa fi fost prea ocupati istoric cu macelul pentru a forma o scoala si o gandire politica mai coerenta. Macar dupa Revolutie sa fi avut una neinfluentata de nationalismul primitiv, de crestinism si alte ideologii politico-religioase de secol XIX.
Sunt convins ca nu suntem singura natiune care abuzeaza de cliseul ”bolii”. Totusi, de ce trebuie sa definim orice problema in termenii unei afectiuni medicale generalizate ? Mai ales, de ce cand identificam o boala ajungem la aceleasi mistouri ieftine si falsa indignare ? Imi doresc sa vad macar odata un titlu in presa de genul : Expertii europeni au descoperit leacul pentru boala nationala a romanilor. Leacul contine doze optime de munca si disciplina si este disponibil pe piata inca de la coboararea omului din copac.
P.S : Sunt la randu-mi constient ca am argumentat impotriva unei mentalitati folosindu-ma de expresiile ei specifice. Pentru optimisti, exista totusi statistici care arata ca suntem cu-adevarat buni in anumite domenii. De exemplu topul asta ne aseaza foarte sus in ceea ce priveste consumul de alcool.
Domnule, nici macar eu (care am un stat independent in beci, deci pot privi plaiul mioritic cu un ochi detasat si critic) nu puteam s-o zic mai bine, domnule. Care este. Deci. Da.
Nici statul meu independent de pe veranda nu o duce prea bine in razboiul contra aberatiei. Cred ca tre sa punem de o alianta/federatie.
Apropo…acum o saptamana ti-am citit toate comicurile + aditionalele 😀
N-ai treaba mai buna, monser…
Voiam sa intregrez personajele intr-un context cultura superior :))
trist de corect
PS
acu’ am vazut ca ” Tot materialul CREAT de mine pe acest blog se afla sub incidenta legii drepturilor de autor. ” https://www.krossfire.ro/about-2/
sper ca nu am comis o ilegalitate ca am facut o mica preluare la mine pe blog ? …am pus link …deci nu se poate spune ca te-am … nedreptatit
E creative commons, deci e total ok cat timp e citat 🙂
Articolul imi place, rezonez puternic cu el, desi nu s-ar putea spune ca sunt un anti-nationalist sau un anti-crestin. Nu sunt ele metehnele noastre chiar atat de specifice, dar parca facem inadins sa ne construim o personalitate din ele. Pe Titulescu nu prea il cinstesc, dar asta este alta treaba, asupra altui lucru vreau sa atrag atentia: secolul XIX n-a fost nicidecum unul al religiei, a fost chiar puternic caracterizat de o viziune umanist-pozitiviste (daca a fost apogeul acesteia chiar, ramane de discutat).
Si cum spuneam:
”Fiecare se codeste sa inceapa munca speciala a profesiunii sale pana ce mai intai nu stie pe toti gata sa inceapa munca cea serioasa. Ca sa inceapa unul dupa altul, nu-i vine nimanui in minte. Lasa sa incepem cu totii, sa ne stim mai intai cu totii nationalisti, pe urma vom incepe si cu fapte…” (Constantin Radulescu-Motru – ”Sufletul neamului nostru. Calitati bune si defecte”)
Iar aceasta era in interbelic…
Ma referam la scoala de gandire romaneasca si la influentele nationalismului german (desi n-am fost nici pe departe clar in privinta asta). Altfel da, ai dreptate la nivelul orientarii generale iar citatul face toti banii.
Da, ai dreptate la noi a existat o atitudine puternic nationalista si atunci, eram poate chiar mai schopenhauerieni ca nemtii, ei fiind ceva mai kantieni in acea perioada. Totusi mentalitatea rev. franceze s-a manifestat puternic si la noi in a doua jumatate a secolului XIX, sa nu-i uitam pe bonjouristi.
Ciudat ca din perioada respectiva populatia a retinut doar ”Patriotii”.
A, este si aceasta o forma de fetisizare a istoriei, nu as zice chiar cea mai grava, desi uneori n-ar strica o taiere a elanului (a nu se gandi lumea la un festin) – adica o prezentare a ambelor fatete ale realitatii, cam cum sta treaba cu haiducii despre care scriai mai in urma un articol la fel de apreciabil.
Am scris si despre istorie dar cred ca am sarit putin peste cal (oricum elanul mi s-a mai domolit – in cazul asta e greu sa vezi ambele fatete).
la consumul de alcool parem incepatori cu 9.7 pe langa luxemburg cu 15.6 si moldova cu 13.2
Red : Cu Moldova (Basarabia) inteleg, ca am cunostinte/amici in zona. In cazul Luxemburg am gasit care-i baiul :
”Studies show that the country Luxembourg consumes the most alcohol per capita, according to Guinness World Records 2008. In the year 2003, on average 2.8 gallons (12.6 litres) of pure alcohol was purchased per citizen. This however is a statistical phenomenon, not actual, as the low taxes on alcohol, cigarettes and petrol in Luxembourg mean that Belgians, French and Germans living close to the border buy these products in Luxembourg, and increase the sales without being counted as consumers in the statistical analyses.”
Faina harta desi nu sunt sigur daca Bulgaria este in continuare mai nashpa decat Romania. Ei au Kavarna in timp ce noi avem Fetesti :))
Kavarna este un exemplu sublim de antreprenoriat al administratiei locale. Metal + Mayor = money.
Hmmm, gînd la gînd cu bucurie. Și eu nu mai departe de ieri mă supărasem pe blog pe cei care nu se respectă pe sine, și care se denigrează pe sine.
O schimbare de atitudine presupune așa cum zici și tu o maturitate care vine în timp – că suntem capabili de a da oameni mari e clar, că acum nu suntem suficient de maturi… iarăși e adevărat.
Un program de maturizare în masă ar fi bun. Nu prea mai ascult hip-hop, dar de pe vremea cînd ascultam îmi amintesc un vers de la Tatae “văd copii cu ani mai mulți ca mine”. Mi-a rămas în minte, dar nu mai știu care e piesa.
Dorin : Cred ca era si intr-o poezie mai veche a lui Blaga o invocatie ”Sunt mai batran decat tine , mama”. O sa ajungem sa fim mai batrani decat parintii nostri in ritmul asta sublim.
Postasi o harta foarte interesanta .
Putini concetateni inteleg ca noi nu am fost integrati in Imperiorul Otoman tocmai datorita faptului ca din punct de vedere economic nu prea contam , si ca am avut un noroc chior ca am fost la granitele unor mari imperii .
Foarte multi incerca sa explice prin nationalism starea de inapoiere a societatii romanesti .
Tot e bine ca nu ai impartit Romania in trei zone: tarani – ‘aia cu sarma’, increzuti si ‘aia care au palinca buna’. Am mai vazut si in alte parti treaba asta: poi, daca NOI, inauntrul tarii, nu ne mai intelegem… la ce naiba sa ne mai asteptam din afara?
Cand e vorba de atitudinea fata de politica internationala, romanii cad de acord destul de repede , indiferent de regiune.
La realitatea, iaru si puric vorbeau despre schizofrenia romaniei.
imi place harta pe care-ai facut-o. :)) se desprinde si-un sindrom paranoid. sa continuam cu diagnosticul?
Nasol ca i-au dat lui Puric cuvantul, altfel ce sa zic 😛
Nu l-am vazut destul pe Puric, dar, pot sa zic asa?, “nu-i genul meu”. :))))
Eu o sa ma fac avocatul diavolului si o sa ridic o problema interesanta: cum se face ca toata lumea e de acord ca suntem niste ratati incurabili, niste incapabili si niste frustrati, dar daca stam bine sa ne uitam in istorie am obtinut cam ce-am vrut. Am vrut independenta? Am avut-o. Am vrut unire? Am facut-o. Am vrut Transilvania? Am luat-o. N-am vrut comunism dar am scapat si de ala. Am vrut NATO si UE, le-am avut. Bineinteles ca a trebuit sa platim inzecit pt toate astea, dar nimic nu a fost niciodata gratis. De fapt boala Romaniei e una singura, restul sunt doar simptome: rasturnarea cu curul in sus a sistemului de valori. De aici pleaca totul. Inainte de criza economica suntem in plina criza morala si aici trebuie lovit prima data.
Am profitat de niste ocazii. In plus, nu-i toata lumea de acord ca am fi niste idioti (nu ca natie) dar nici ceva deosebit nu suntem.
In criza morala sunt toate tarile, nu doar din blocul estic. Depinde insa pana la ce nivel a ajuns criza asta.
Am profitat de ocazii, da, corect, dar asa se marca golurile la fotbal, asa se dau marile tunuri in afaceri si in ultima instanta asa se castiga razboaiele.
Ma intriga faptul ca vorbiti despre toate aceste lucruri,din afara lor,parca nu a-ti fi si voi direct implicati in “realizarea” lor.Eminescu spunea:”E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune”…..
Ba suntem, ca altfel n-am mai putea sa scriem despre ele. Perspectiva e putin impersonala dar asta nu inseamna ca nu incerc sa corectez atitudinile unde vad ca se poate. Din pacate nu poti opri niste oameni pe strada sa le tai elanul dupa fraza ”problema/boala romanilor” si sa-i intrebi : Dar solutiile ? (Oricum, raspunsul ar fi probabil ceva in genul : Ne trebuie o dictatura !)
@Night Elf – man din pacate cam gresesti.
Noi nu am vrut doar Transilvania, ci am vrut unitate nationala. Din pacate in schimbul Transilvaniei ne-a fost luata Basarabia.
De comunism am scapat extrem de tarziu, fiind din ce stiu eu printre ultimele tari din fostul bloc comunist.
Cat despre NATO si UE, aici nu a fost neaparat vorba de meritele poporului roman, a fost vorba de o conjuctura favorabila.
Garm : Cred ca NightElf se referea la primul razboi mondial si la speculatia de dupa incheierea lui (in sensul ala ”am vrut Transilvania”). Compromisul de dupa WW2 deja nu mai tinea de noi.
La NATO ideea conjunctura a fost enuntata si de ministrul apararii din timpul lui Clinton , deci inainte sa intram noi. Cu UE e mai larga discutia.
Nu stiu cat de larga este discutia cu UE. Din ce imi dau eu seama UE se extinde in toata Europa, nu mai este un club “premium”.
@Garm & Krossfire : Intradevar, ma referam la ww1 cu Transilvania si ziceti voi ce vreti dar sa te bati parte in parte cu Germania si Austroungaria nu e de colo. E drept, ne-a ajutat Franta, dar tari mult mai mari au avut nevoie de ajutor, altfel azi ar fi vorbit nemteste (vezi UK). De comunism am scapat tarziu si pt ca am avut cel mai al dracu regim comunist din Europa (doar cel albanez il concura cu succes).
Incercam de fapt sa zic ca putin mai mult respect de sine nu ne-ar strica. Injuram cu naduf “ce tara de cacat!” si mai aruncam un PET si o hartie pe geamul masinii si mai tragem o flegma pe trotuar. Autovictimizarea nu e boala romaneasca, stiu vecini de-ai nostri care ne intrec cu mult la asta, dar autovictimizarea nu are nicio legatura cu respectul fata de propria persoana si fata de locul in care traiesti. Ungurul iti va impuia capul cu marea nedreptate ce i s-a facut lui la Trianon dar nu va arunca niciodata gunoiul pe geamul masinii.
Pai da, dar ma refeream la conditiile acceptarii noastre, la refuzul initial, etc.
Night-Elf : Am cam pierdut in prima faza si am mers la minima rezistenta in a doua. Daca cei de la Bucuresti nu semnau nimic, aveam sanse sa nici nu platim despagubiri de razboi !
Nu am pretentia ca ma pricep la istorie dar exemplul cu UK este cam fortat. Totusi UK a fost cucerita ultima data de normanzi acum 1000 de ani :).
In al doilea Razboi Mondial Marea Britanie au tinut efectiv ”steagul sus”. Germania n-ar fi cucerit niciodata Marea Britanie pentru ca nu puteau, naval le era imposibil (sansa lor era bombardament + predarea benevola a britanicilor). Asta a cam si declansat invazia Rusiei (cei care i-au zdrobit definitiv pe nemti). In momentul ala, sistemul lui Hitler necesita continuarea razboiului. Britania ar fi fost costisitoare iar in Africa pierdusera…
@ Krossfire &Garm: Da, dar uitati ajutorul dat de SUA in echipament de lupta, bombardiere, munitie, provizii. Uitati de sutele de piloti polonezi si cehoslovaci inrolati voluntar in RAF. In plus la apararea insulei britanie au participat luptatori din tot Common Wealth-ul, din Noua Zeelanda pana in Canada…. au fost multi factori acolo.
Pana la urma, dincolo de toate cele militare, cel mai important pas strategic al Marii Britanii a fost marcajul strans la Neville Chamberlain :)) Ca altfel…
Pai da, era vorba de ”Imperiul Britanic”, cel putin in teorie. Si in WW1 a fost la fel (vezi Gallipoli care a declansat separarea treptata a Australiei – incompententa generalilor & conducatorilor englezi ii demoralizase – Churchill)
Albaidaq : Totusi, tratatul lui Chamberlain le-a permis britanicilor sa-si traga rasuflarea. Imi scapa acum numele americanului care facuse acelasi lucru.
I-am batut pe turci de s-au cacat pei, totusi am fost sub ocupatie sute de ani… Suspect :)) ce numeste atitudine umila, servilism, lipsa de demnitate 😛
Avea Alexandru Vlahuţă un citat in “Romania Pitoreasca” pe care nu am putut sa mi-l scot din minte “Ca trestia ne-am indoit sub vant , dar nu ne-am rupt ”
Am o memorie bolnava care retine multe tampenii pritre care si pe asta, stiu ca atunci cand am citit treaba asta imi venea sa imi dau palme , iar profesorul care comenta tampenia asta spunea cu mandrie , cat de bine am facut noi fata istoriei rauvoitoare .. bla bla…
Fraza lui Vlahuta ne defineste ca neam , adica las, supus,nesincer , neloial si tot ce e mai rau…
@Cartim – Da, Alexandru Vlahuta, mare om, mare caracter. Hai sa fim seriosi, marile imperii s-au cladit pe tradare, minciuna, ipocrizie, sclavie, etc. Cine crede altceva e un mare naiv. N-am niciun complex de inferioritate fata de nimeni cand e vorba de istoria noastra.
@Cartim -Dece Dumnezeu (era sa zic dracului),nu pleci in alta tara,daca noi(cred ca si strabunii tai) suntem tradatori,mincinosi,lasi,supusi,nesinceri,etc.??.Iti spun tot eu:deoarece nimeni nu ar agrea pe cineva cu un astfel de caracter.
@John – Spania a stat sub arabi 800 de ani si nu s-a mai plans nimeni de spanioli ca sunt servili. Stii ce-mi place mie? Cat de corecti devenim brusc cand e sa observam defectele noastre. Am mai zis-o, cred ca tot pe blogul asta: facem orice sa fentam legea, ORICE lege, de la urcat in autobuz fara bilet la Constitutia tarii, dar cand e sa ne scoatem la iveala defectele devenim al dracului de obiectivi si sensibili. “Fugi dmne d-aici, Romania? O tara de cacat”. Bine ca stiti atata istorie incat sa puteti trage si voi o concluzie: suntem servili.
John : Nu i-am batut niciodata pe turci cu-adevarat. In anuarele vremii doar la Mircea si Mihai exista mentiuni. In general tactica era : Le taiem creditorii, invingem o armata + fuga in Carpati pentru pozitii defensive. Totusi, ocupatia lor a fost mult mai putin cruda decat in alte parti : Nu s-au construit moschei, n-am fost obligati sa invatam limba turca (nu direct, doar in administratie), etc. Asta partial si datorita statutului de ”provincie privilegiata” (una nu tocmai pasnica dar bogata). Ne-am castigat cateva drepturi in fata turcilor, mai multe decat altii, deveniti instant ”pasalacuri”.
Cartim, Valeriu : Chill. Istoria in sine (nu aia din manuale neaparat) ne arata destule episoade nasoale din istoria romanilor. Totusi, nu-s nici celelalte de negat. In articolul asta nu dadeam neaparat in neacceptarea istoriei (am lovit in alta parte in asta) ci in faptul ca si acum ne raportam cumva la ea sau la dimensiunea ei mitizata (vezi Dan Puric & secta lui) in loc sa cautam SOLUTII.
Frumos articol.
@Night Elf: “Spania a stat sub arabi 800 de ani si nu s-a mai plans nimeni de spanioli ca sunt servili” Există încă o mare diferenţă de atitudine între spaniolii din teritoriile ocupate de arabi şi cei din nord, ceea ce mă face să cred că pentru metehnele neamului românesc trebuie să “mulţumim” în special îndelungatei vecinataţi ocupţii fanariote-turce.
hai ca ma urnesc sa-mi termin articolul despre inteligenta romaneasca. asta nu-nseamna musai ca-l si termin..
Vrei majorete 😀 ?
Here be dragons.. Rofl.. 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/Here_be_dragons
Pai la asta ma gandeam atunci 😀
Hmm, fraza mult mai cunoscută era Hic sunt leones (Aici sunt lei) şi definea acele locuri de pe harta încă neexplorate de Imperiul Roman.
Cred ca boala principala e “moartea caprei vecinului” altoita cu “lene masiva in stare cronica”.
Harta mi se pare geniala 🙂
Drace : I know, dar varianta nou e mai americana.
Ciolanus : Din nou, tre sa facem ceva , nu sa aratam iar cu degetul problema (cum am facut la randu-mi) 😛
Emil : E facuta pe fuga .
Citind articolul asta, parca as fi citit nu numai despre Romania, ci si despre… Italia. Ne asemanam perfect, se vede ca aschia nu sare departe de trunchi…
Nene, drept la tinta te-ai dus. Ar trebui sa te numesti Sniper.
Andruska : Nu stiu cat suntem noi aschiile lor sau cat ambele civilizatii sunt aschiile unui substrat latin ingropat de zeci de valuri de migratii.
Pepe : M-oi fi dus dar pana la urma cati se vor urni…
Facem, dar cine incepe, cine conduce?
Pai tot noi, separat, incepem de peste tot 🙂 (Bine, acum vorbesc de initiativa dar nu pot sa ma scol din pat sa dau post la un draft !)
@Valeriu ; Sincer nu inteleg de ce te dai mai patriot decat esti.
Daca ne recunoatem trasaturile negative trebuie sa plecam in exil?
Trebuie sa laud ceva de care nu am motive sa fiu mandru?
De ce nu plec din tara? Pentru ca fac parte din aceia care au iesit in Decembrie in Timisoara si era s-o incasez. Daca am iesit atunci in strada , de ce dracu (uite folosesc eu termenul) sa mai plec?
Dar tocmai pentru ca atunci am iesit , am dreptul sa fiu nemultumit si sa imi spun o parere fara a fi pus la zid.
Da, marile Imperii s-au creat pe minciuna si tradare, doar ca daca mergem in fostele imperii Austria, Ungaria, Cehia, Turcia, Marea Britanei vom vedea cat e mandrii sunt ei cu tara lor.
Hai sa facem un exercitiu: Sa intrebam un ungur , un englez si un roman “Esti mandru ca esti ungur?” “Esti mandru ca esti englez?” si “Est mandru a esti roman?”
Printr-un excercitiu de imaginatie cum credeti ca se va simti romanul , chiar daca va raspunde afirmativ? In adancul sufletului daca ne privim , cati dintre noi am raspunde sincer la aceasta intrebare ?
http://www.0chan.ru/b/src/12660215672901.png
http://www.0chan.ru/b/src/12660437734702.jpg
(Pareri rusesti)
Krossfire link-urile duc la “404 not found”
La mine merg ambele !
Ciudat, am incercat cu 4 browsere, si am obtinut acelas rezultat.
Da, scuze..erau in cacheul meu, fusesera sterse de autori !
Uite-le aici :
http://twitpic.com/130a5b
http://twitpic.com/130adl
Multumesc, chiar meritau vazute 😛
@cartim. Sincer iti spun,am crezut ca faci parte din randul adolescentilor permanent impotriva a tot si toate,ce dadea cat de cat o explicatie atitudinii tale,dar constat ca trebuie sa ai cel putin 40 de ani daca te bati cu pumnul in piept ca ai participat la asa zisa “revolutie” din ’89 constient cat de cat de ce faceai si nu purtat de val cum au facut-o multi,foarte multi din participanti. Documenteaza-te putin asupra psihologiei maselor si analizeaza-te apoi daca particiarea din ’89 este chiar un motiv sa ai parereile exprimate fata de poporul din care faci parte.Nu vad dece crezi ca ma dau mare patriot,daca nu agreez atitudinea ta ca suntem “un neam de nesinceri,neloiali si tot ce este mai rau”?Te intreb eu:daca esti asa un mare critic,ce ai facut TU personal,dupa ’89,pentru a schimba ceva in atitudinea acestui neam,macar in comunitatea in care traiesti? Ce ai facut cu acel spirit revolutionar de care faci caz si care crezi ca-ti da dreptul sa apreciezi astfel neamul romanesc? Intamplarea face ca prin natura preocuparilor sa fi cunoscut multi din cei la care imi ceri sa fac un exercitiu.In general eu cred ca nu ne deosebim ca neam ci poate numai ca… Read more »
@Kross, nu generaliza. Nu o imagine face o natiune, cat o natiune face o imagine. Stii la fel de bine ca mine ca e adevarat. Din cele scrise pana acum (si sa stii ca te-am citit de la 0 la “acum”) stii ce insemna generalizarea. Nu suntem toti romanii acei tampiti, precum se crede, desi in general se face conform asteptarilor. Punctul de convergenta inca nu s-a atins, desi este pe aproape. Cine se ocupa cu istoria, stie ce va urma. Cine nu, ar fi fucking bine sa citeasca. In short, ne asteapta multe chestii dure. Sociologic vorbind, psihologic vorbind, asta e. Ca natie, vom trece peste. individual vorbind, habar n-am. Unii da, altii ba. Dar toti, absolut toti, suntem doar o musca pe parbrizul universului. Nu lasam nici macar o zgarietura. Shit happens!
Wow, thanks…nici eu n-as mai fi capabil sa-mi citesc vechile posturi. Unele cel putin erau prea imature si impulsive 😀
[…] & Istoria : Sunt toti hoti ! Noi am fost aici primii ! Suntem poporul ales ! Ungurii vor sa ne ia Transilvania dar n-o sa apuce, ca imediat ne unim cu fratii din […]
[…] ”numai vina alora de la putere” ca n-ai si n-ai avut niciodata bani.In articolul despre ”autismul national” puneam pe tapet tendinta naturala spre autovictimizare. Aici vorbim insa de mai mult , de o […]
[…] exclude situatia din momentul actual si ne vom referi strict la ultimii ani. In articolul despre ”autismul national” puneam pe tapet tendinta naturala spre autovictimizare. Aici vorbim insa de mai mult , de paranoia […]
[…] sa existe o solutie simpla, fie ea avangardista sau vreun rabufnire pre-comunista. Din pacate, ”problema” e mult mai adanc inradacinata si nu e specifica Romaniei . Artistii servesc la KFC si in SUA, cu […]
[…] & Istoria : Sunt toti hoti ! Noi am fost aici primii ! Suntem poporul ales ! Ungurii vor sa ne ia Transilvania dar n-o sa apuce, ca imediat ne unim cu fratii din […]
Vad ca la sarbi ai pus “Prieteni istorici despre care nu stim absolut nimic” nu vreau sa fiu rautacios insa daca nu sti istorie probabil ca nu sti nimic despre ei, sau nu inteleg ce ai vrut sa zici cu aia.
1.Nu vreau sa fiu rautacios, dar ”STII” se scrie cu doi ‘i’.
2.Era o afirmatie generala. Nivelul de instruire istorica al romanilor este foarte slab. In cazul sarbilor, ii consideram prieteni fara a sti ce sta la baza acestei prietenii.
🙂
[…] la minte si inferiori”. Cam aici mi-am zis si eu: Ho cu tata! Am demolat la randu-mi miturile nationale de cateva ori, am scris admirativ despre China la punct, dar de-aici pana la comparatii maniheiste […]
Problema este ca se bagatelizeaza prea mult istoria noastra si toti pustii corditi de astazi se pisa pe momente importante din trecutul nostru, neputand sa aprecieze faptele bune ale stramosilor nostri. Inca o greseala este faptul ca se analizeaza faptele de atunci prin prisma vremurilor de astazi, gen “mihai viteazul lega oamenii de glie deci era rau bla bla”. Nu conteaza ca omul asta a incercat o unificare practic imposibila pe vremea aia, noi o dam pe “realism” si bagatelizam episodul respectiv, ca multe altele. Iar Romania nu exista. Romania exista de la 1918, iar constiinta nationala pe la 1848. Existau trei regiuni istorice: Transilvania,Muntenia(Valahia) si Moldova. Toate avand cate un imperiu in coasta, daca nu chiar doua in anumite vremuri. Moldova a avut probleme cu otomanii(unul dintre cele mai puternic imperii ale vremii),polonezii(mare imperiu, cuprinzand polonia,belarus,estonia,letonia,ucraina de azi),ungurii, in Transilvania romanii erau cetateni de rangul al doilea si practic servili politicii austro-ungare, in Valahia de asemenea era problema otomana. Iar daca stiti istorie o sa aflati ca se faceau si desfaceau aliante in prostie in zona, intre toate aceste tari, impotriva anumitor dusmani si cu anumite interese. Si evident ca au fost tradari, iar culmea, multe nu au fost… Read more »
[…] Daca analizam putin fenomenul, aparitia formei pronominale de persoana I plural ar putea sa denote primele semne de schizofrenie […]
[…] Lectia care ar merita invatata si de politicieni si de simpli spectatori este ca, pana nu scapam de autism si nu intelegem ce ne face cu-adevarat “altfel” (nu hoti, nu genii, ci “altfel), […]
Culme, popoarele alea criminale isi cam accepta trecutul (chiar daca si ele il glorifica inutil uneori).
foarte bun articol, mai ales din perspectiva evenimentelor politice actuale.:
referendum basescu 2012…
O sa mai fie si alte referendumuri si alte evenimente similare.
Nu am fost niciodata un admirator a lui Petre Tutea,dar ultimile eveniente politice si cele care se prevad in viitorul apropiat,ma fac sa-i dau dreptate cand a spus;”Un tampit mai mare ca mine nu exista,Sa faci 13 ani de temnita pentru un popor de idioti! De asta numai eu am fost in stare” Saracul,nu a stiut ca ii vor impartasi multi altii parerea,chiar daca n-au facut si temnita.
Sa speram ca nu vor face si ei temnita…
[…] pm | Tagged as: Social, Cultural, Politic, Uncategorized, Viata de zi cu zi Pe langa complexe si alte afectiuni, spatiul autohton pare sa sufere si de un sindrom mai larg […]
[…] le-a disparut capacitatea de a face misto de propria persoana si de propriul popor. Capacitatea de a recunoaste ca da, de multe ori chiar suntem ”de cacat”. A-ti admite […]
[…] deficienta care, daca ar fi sa ma iau dupa prietenii din departamentele de HR, se resimte la nivel national. Nu vreau sa va irit, dar ai mei prieteni mi-au sugerat deseori ca romanilor le lipseste […]
[…] la aspectele economice). De ce? Pentru că încă dinainte de Revoluţie, am manifestat o bizară umilinţă faţă de ceea ce am numit generic […]
valeriu: de fapt, Ţuţea a spus şi a făcut o prostie extraordinară, care ar fi trebuit să îl descalifice ca politician şi gânditor. Şi din pricina admiraţiei noastre pentru prostia lui tragem ponoasele azi.
E vorba de mania obedienţei, exprimată poetic prin citatul lui cu baba murdară care vine zilnic la biserică şi se roagă la icoană şi laureatul Nobel care e ateu şi dihor.
Ai zis ceva de escrocheriile lui nea Daniel Preafericilă sau de abstinentul virgin Romeo Moşoiu? Eşti măgar, dobitoc, cretin, homosexual şi ateu, nu ştii să-l respecţi pe omul lui Dumnezeu.
Ai zis ceva de măgăriile lui Oprescu? Eşti dobitoc de dreapta, cocalar cu maşină, ţigan cu BMW pe Bulgaria, nu îţi respecţi primarul ales care face străzi pentru ţară şi popor.
Ai zis ceva de mofturile lui Steven van Groningen? Eşti derbedeu, ţigan, analfabet, picat la bacalaureat, nu ştii să îi respecţi pe occidentalii nobili care s-au coborât printre nişte ţigani ca noi.
Precum baba se închina la icoană, generaţiile mai noi trebuie să facă acelaşi lucru cu portretul Tovarăşului. De la Tovarăşul împuşcat la tovarăşii mai din zilele noastre, pe care nu i-a împuşcat încă nimeni. Nici măcar Breivik.
Valeriu, Nautilus: Intr-adevar, Petre Tutea a facut inchisoare “ca un tampit”, in parte datorita obsesiilor autoritatilor comuniste, dar si din propria tampenie (sa nu uitam ca omul nu a renuntat la ideile legionare pana pe ultima suta de metri).
[…] general mă feresc de expresii scoase din căldarea “doar românii fac asta“, dar până şi emigranţii care se îngrămădesc la graniţe ştiu în general să […]
[…] nimerită, eu nu prea cred sincer că românii sunt proști. Needucați, traumatizați istoric și puțin nebuni, da, dar nu proști. Altele sunt tarele care ne-au târât în jos ca popor și care păstrează […]