Glorioasa istorie a neamului romanesc

Ok, trebuie sa va spun din capul locului ca acesta este un post fluviu. M-am documentat pentru a-mi sustine afirmatiile..insa aveti ceva de citit. Totul a pornit de la faptul ca m-am saturat de patriotarzi. De oamenii care braveaza cu obsesie si vorbesc incontinuu despre ispravile de vitejie ale poporului roman. Dragilor, economic si cultural vorbind, poporul roman a avut o singura perioada de glorie : perioada interbelica. In acea perioada, cu exceptia libertatilor politice (care aproape ca lipseau pe vremea lui Carol al II-lea) Romania avea o vaga sansa sa se ridice din mizerie.

Dar ce s-a intamplat pana atunci ? Ce s-a intamplat cu ispravile de vitejie si cu bravii conducatori romani pe care-i invoca zeci de manuale ? Absolut nimic…

In primul rand as dori sa clarific un lucru : Nu a exista constiinta nationala romaneasca (nu in sensul in care o sustin manualele de istorie) pana in secolul XVII ! Pana atunci, ratiunile unirilor si luptei romanesti au fost strict politice, in niciun caz istorice ! Istoria si politica de suprafata mitizeaza pe cand politologia are un efect invers.

Cele mai des intalnite ”povesti” din manualele de istorie , observate inca din primele capitole, prezinta modul cum dacii cei pasnici au fost atacati cu brutalitate de romanii cei rai. Dacii, un nobil si modest popor cu traditii seculare, au fost atacati si asimilati (ceea ce numim noi ”contopirea daco-romana”) de romanii cei rai. Lucrurile nu stateau chiar asa. Dupa ce nu-si respectasera doua dintre aliantele provizorii cu imperiul, dacii ”cei blanzi” facusera cateva incursiuni in provinciile romane Moesia Inferior si Moesia Superior, incursiuni lasate cu viol , macel si voie buna. In conditiile in care Imperiul Roman trecea printr-o criza economica de proportii si in conditiile in care ”aliatii de la nord de Pontul Euxin” (din urma pacii domitiene), adica dacii, se ocupau cu macelul si nu cu protejarea imperiului de ”alti barbari”, Traian a luat decizia de a-i ataca. Era avantajos din doua puncte de vedere : economic si militar. Dupa ce primul razboi daco-roman s-a soldat cu o pace umilitoare pentru daci, acestia s-au gandit ca ar fi excelent sa nu o respecte nici pe-aceasta si sa-si refaca armata si intareasca cetatile. Traian ataca din nou. Rezumat (in varianta Romana) : Ai una bucata uniune de triburi galagioase si cu obiceiuri barbare care nu respecta absolut niciun pact cu tine, dar pe teritoriul carora ar putea exista zacaminte de aur neexploatate. Ca imparat roman, cum procedezi ? Nu neg ca Traian ar fi atacat oricum Dacia insa in stadiul in care se aflau relatiile diplomatice cu romanii, incursiunile dacice au fost un catalizator excelent al razboiului.

Nu o sa spun acum ca dacii erau un popor inapoiat, pentru ca nu erau. Sapaturile arheologice si mentiunile ulterioare arata ca erau destul de dezvoltati comparativ cu popoarele invecinate. Din pacate, ei erau departe de notiunea de ”pasnici”. Nici macar nu erau mari agricultori (”dacii erau cultivatori pasnici” – citat dintr-un manual de clasa a opta). Cultivau mei in cantitati mici dar preferau cresterea vitelor si vantoarea. Ahh..si apropo de citate. Sunt sigur ca v-a iesit pe nas citatul din Herodot, care-i numea pe daci ”cei mai viteji si mai drepti dintre traci”. In manualul de istorie al editurii Carminis (un manual mai vechi, nu cel actual – colegii mei stiu de ce) exista o nota minuscula care explica de fapt ca expresia ”viteji” avea sensul de razboinici (beligeranti, daca preferati un cuvant ceva mai ”fancy”). Herodot ramasese impresionat de modul in care dacii ii intampinasera pe greci…cu paine, sare si cutite.Dar de cartea a V-a in care ne face lenesi si trandavi ati uitat ?

Lumea confunda des sedentar cu ”pacifist”. Burebista, atat de laudatul conducator dac practica un infloritor comert cu sclavi, motiv pentru care a cucerit mai multe teritorii decat ar fi avut nevoie pentru infiintarea unui stat.

Lasand la o partea ”treaba” daco-romana, sunt inca multi care la orice discutie cu tenta istorica iti arunca in cap mitul ”rezistentei seculare romanesti”. Nu neg migratiile si constantele agresiuni ale popoarelor care au poposit mai mult sau mai putin pe-aici. Din pacate pentru obsedatii de istoria din manual, singurul motiv pentru care noi, un popor cu multiple imixtiuni (ca toate celelalte popoare) existam este … lantul Muntilor Carpati. Daca nu aveam ”muntii nostri falnici” eram de mult un popor disparut si uitat de timp sau poate inexistent din start. Romanul avea o tactica foarte ingenioasa : Lua femeie, copil, cal, purcel si fugea pe cel mai inalt munte din apropiere. Nimic mai normal. Doua sate , fie ele si unite (noi oricum nu avem constiinta lucrurului colectiv si se vede) nu ar fi rezistat unei hoarde mongole. Ce e grav in asta ? Faptul ca dupa ce migratorii ne incendiau casele (facute din chirpici si lemn putin rezistent pentru a putea fi refacute ulterior) noi compuneam balade de vitejie. Cum pot demonstra asta ? Majoritatea sapaturilor arheologice nu au reusit sa scoata la iveala cine stie ce urme de rezistenta organizata romaneasca. Faptul ca majoritatea migratorilor veneau din stepele asiatice si nu erau adaptati luptei pe teren inalt (dovada : multi au ocolit zona muntilor Urali) a constituit un imens avantaj pentru noi.

Ca natiune, in evul mediu, am avut vreo trei mari probleme si unii au ramas aparent cu sechele. Problemele noastre istorice se numeau : Unguri, Turci, Rusi. (In ordinea asta – nu am mentionat austriecii pentru ca ei chiar nu erau interesati in mod direct de problemele romanilor – majoritatea actiunilor transilvane si chiar si asimilarea Banatului si unei parti din Oltenia pentru o scurta perioada au fost declansate tot de nobilimea maghiara). Sa o luam pe rand : Ungurii – ”Mama lor de unguri…au venit cu bucatile de carne sub saua de la cal, ca niste barbari nespalati, si acum ne iau noua tara !” (citat exact, dintr-o cunostinta). Ok, poporul fino-ugric stabilit in Panonia a navalit intr-un mod destul de barbar si in prima faza s-a pus pe macelarit. Destinul lor este cumva similar cu al dacilor nostri, dar ceva mai intarziat. E de remarcat cum ungurii, dupa ce au fost invinsi de Otto cel Mare, au reusit in vreo 200 de ani sa se crestinizeze (catolicizeze), solidifice intr-un stat si sa evolueze cam cu vreo 30 de ani in fata noastra ! Au stiut sa-si aleaga aliatii si aparent conducatorii. Noi nu. Noi aveam niste formatiuni statale de tip paleolitic tarziu. Cetatea lui Gelu de la Dabaca apare intr-o cronica maghiara ca fiind un fel de cocioaba mai inalta. Desigur, e normal ca invingatorii sa denigreze invinsii (doar n-o sa-i laude) insa lipsa dovezilor clare ale existentei unui stat puternic in Transilvania nu reuseste sa contrazica afirmatiile din cronicile maghiare. Am fost in Transilvania inaintea maghiarilor ? Cu siguranta ! Am facut ceva aici inaintea lor ? (La modul : Am avut vreun oras puternic sau vreo formatiune concreta ?) . Discutabil…

Aceeasi ”gura mare” a carui aparitie la tv m-a iritat in prima instanta o sa spuna : Pai da..dar ungurii nu au patit ce am patit noi, ca ne-au invadat si aia, si aia..etc. Ba da, ungurii au patit-o si ei destul de rau. Mongolii (sub Batu Han, liderul Hoardei de Aur) i-au cam terminat pe unguri ca stat. Aceleasi natiuni i-au fost aproape complet luate pamanturile, fiind pe jumatate subjugata imperiului Habsburgic , pe jumatate transformata in pasalac. (in urma bataliei de la Mohacs). Lasand la o parte o atitudine istorica anti-romaneasca si zecile de batalii care atesta faptul ca nu eram deloc in relatii bune cu ei, ungurii au ceva ce noi trebuie sa admiram : Si-au pastrat identitatea nationala. Au traditii si istorie recunoscute mondial. Noi, astia..astia cu tara mai mare, enervati de ungurii care vor autonomie (putini, intre noi fie vorba)…noi ce avem ? Avem lipsa de cultura, traditii si identitate. Avem forme fara fond. Daca tot ii dam cu intaietatea si cultura noastra traditionala, ar fi bine sa avem si cu ce sa ne sustinem virulenta.

Nu se pot nega atrocitatile comise de stapanirea ungara in secolul XIV, si ulterior in 1918 si in timpul stapanirii hortiste, insa nici lipsa noastra de unitate nu se poate nega.

Al doilea mare inamic al nostru au fost turcii, turci care ne-au oferit totusi un regim preferential. Noi nu am fost transformati in pasalac, nu ne-a fost impus islamismul (la noi nu s-au construit moschei ) si nici limba turca nu ne-a fost impusa. Am fost controlati economic…dar cam atat. Pana sa facem noi scandal pentru a suta oara si sa ni se impuna regimurile fanariote, vina pentru ”bunastarea” tarii au purtat-o tot domnitorii. Desigur, tributul in diversele sale forme, incepuse sa creasca si doar pentru a ne pastra independenta partiala trebuia sa platim scump. Ce puteam face ? Diplomatie…ajutor strain..dar nu ”scandal”. Culmea, turcii aveau cel mai mare grad de toleranta religioasa din Europa (pentru cetateni, nu conducatori) desi erau musulmani. Intr-o Europa in care erai ars pe rug pentru dizidenta religioasa, in Istanbul aveai voie sa fii evreu !

De ce zic ”scandal” ? Pentru marii si bravii nostri conducatori erau in marea lor parte imbecili. Nu-si puneau niciodata intrebarea ”Si dupa, ce mai facem ?”. Principiul lor era : Hai sa luam armele…macelarim niste turci si ne facem ranga. (Goguleeee..la razboi maaaah …) Ok ! Sa presupunem ca Bulbucel Magnificul, din satul Motateii de Vale reusea sa elibereze Tara Romaneasca in totalitate. Ce urma dupa ? Avea la dispozitie o tara minuscula, prinsa intre mari puteri..fara resurse proprii prea mari, aflata la limita subzistentei. Sa presupunem prin absurd ca nicio mare putere nu mai voia Tarile Romane (cu cati fusesera, erau deja niste curvulite ale regiunii…dar ”you do what you have to do to get by”). Bulbucel Magnificul unifica toate cele trei tari si forma : ROMANIA ! Acum ce avea bravul conducator ? O tara complet involuata , cu un popor eterogen si megaloman, aproape complet lipsita de diplomati si intelectuali. Avea un stat aproape barbar si incapacitatea (prin educatie) de a-l face sa evolueze.

Mircea, Stefan, Vlad, Mihai…iubiti de popor, dar inconsecventi si ilogici in actiuni. De ce ? Ce sperau sa obtina ? O imposibila independenta ? Pentru a gasi momentul de evolutie al unui popor iti trebuie planificare si studiu. Ei n-aveau de niciunele..dar aveau bateeeee…si sabiiii..si osteni ! Se poate alcatui un top al domnitorilor pe baza a cati turci a omorat fiecare. Aparent acesta este criteriul de baza dupa care manualele de istorie promoveaza la rang de sfinti marii nostri conducatori. Povestea era mereu cam aceeasi : Super-puternicul conducator macelarea 1-2 creditori turci, turcii trimiteau armata pentru a schimba domnitorul…acesta se opunea…macel, macel , macel. Independenta nu era obtinuta pentru ca in general conducatorul, pentru a beneficia de suport logistic , jura vasalitate altei sau altor natiuni puternice. Cine suferea de pe urma intenselor batalii, a stagnarii progresului cutlural si a masurilor luate ulterior de turci ? Poporul ! De ce ? Pentru ca vreun moldovean, muntean sau oltean harnic, ofuscat pe nu stiu ce conducator otoman\maghiar\rus, dadea naiba toate eforturile diplomatice precedente dupa ce descopererea intr-o zi ca are coa** !

Stefan cel Mare a omorat romani datorita lacomiei si obsesiilor sale. Nu este vorba numai despre dregatori ci si despre atacul cetatii pe care acum este fondat orasul Ploiesti. Mihai Viteazul avea zeci de sate, proteja feudalismul si a dat ultimul act de legare de mosie pentru serbii din Transilvania, tot romani. Niciunul dintre cei doi nu avea intentii de unire sau de a intra in istorie, cu atat mai putin ca sfinti (ex : sangerosul Stefan).

Mai e ceva : Romanii aveau obiceiul de a omori soli. Omoratul solilor era considerat in Evul Mediu un act de lasitate si de lipsa de coloana vertebrala in conditiile in care un sol reprezenta vointa unui alt lider si nu propria vointa. Numai orgoliile nestapanite si oamenii care ”o cereau cu tot dinadinsul” omorau soli.O abordare diplomatica si un razboi cultural de respingere ar fi fost indicate. Acest lucru s-a incercat, dar la scara mica. Nu am fi fost primii care ar fi procedat asa. Nici armele nu erau de lepadat, ca tot era la moda, insa la noi planurile de campanie erau intocmite pe loc, dupa cum ii traznea mintea stralucitului conducator. Norocul nostru ca Tarile Romane aveau munti, mlastini si stramtori…ca altfel eram de mult rasi de pe harta.

Lipsa de logica si incapatanarea tipic romaneasca se vede si in multe nuvele istorice. ”Sobieski si Romanii” dezvolta ideea dozei maxime de prostie la ”ostenii” romani. Se incapatanau sa apere obiective strategice inexistente doar pe principiul ”murim pentru patrie”. Sun Tzu spunea ca de baza pentru un comandant este sa stie cand sa se retraga. La noi nu se intampla mai niciodata asta. (Consider ca episodul fictiv ”Muma’ lui Stefan Cel Mare” reprezinta de fapt una dintre putinele retrageri strategice romanesti) . In cazul episodului evocat de Negruzzi (fictiv si neplauzibil) trebuia sa apara intrebarea : Ei si ce ? Polonezii in retragere cucereau bolovanul Neamtului. Ok, si ? Nu aveau nici resurse , nici provizii pentru a rezista sau a mentine enclava. Era doar ambitie stupida. Si la ei, si la noi. De-aia sunt asa zisii ”occidentali” unde sunt…si de-aia isi permit acum sa fie nationalisti…pentru ca au fost rationali cand trebuia !

Singurii oameni pe care-i admir in tot jocul asta de-a victima sunt intelectualii romani. Cei implicati in ample miscari, cei cu adevarat ponegriti si discriminati, cei care au gandit putin inainte de a folosi forta armata. Cei care au creat pentru ca noi sa avem o identitate. Respectul meu merge spre voi. (Desi nu cred ca daca ar mai fi vreunul in viata ar da vreun ban pe respectul meu :P). Aici ar mai fi de admirat si putinii ”romani verzi” care si-au aparat caineste traditiile si ale caror ultime bastioane de bun-simt inca mai rezista pierdute in Apuseni, Bucovina sau Maramures.

Ne-am luptat ca niste dementi pentru religia ortodoxa, devenita acum aproape irelevanta. E putin spus ne-am luptat. Pur si simplu nu ne-a pasat de altceva. Cand toate tarile civilizate incercau sa scape de dominatia Bisericii, reducandu-i rolul (la inceputul erei moderne) noi ne bateam cu pumnul in piept ca ne-am pastrat religia. Babele ”evlavioase” care probabil au schimbat cel putin 20 de barbati in viata si acum caiesc, vor fi fericite !

Am avut partea noastra de conducatori cu capul pe umeri. Cu floare nu se face insa primavara si mai toate eforturile lor au fost zadarnicite. Un exemplu ar fi Tudor Vladimirescu. O alegere proasta de aliati si lipsa de disciplina a oamenilor a transformat ceea ce se voia o masura de a elimina fiscalitatea excesiva intr-o revolutie. La fel s-a intamplat si cu miscarea de la 1848 (doar ca aici nu a fost revolutie). Un grup de intelectuali, ajutati de mici corpuri de militie populara au reusit sa starneasca putin spiritele. Din pacate, datorita coliziunii de idei si personalitati , programul lor nu a fost coerent si nici prea bine gandit. Conducatori luminati am avut si printre fanarioti si chiar printre conducatorii Transilvaniei.

Al treilea inamic al romanilor a fost Imperiul Rus. Nimic de zis aici. Dupa frustrarile si multiplele infrangeri suferite de catre rusi (pana pe la 1400 ii invinsesera mai toti..de la vikingi la mongoli) natiunea ruseasca reusise sa se unifice intr-un final si se pusese pe fapte mari. Teoretic, singurul imperiu care nu dadea semne de slabiciune era imperiul rus. Tot teoretic, cei care ciupeau ”putin cate putin” din teritoriul Moldovei erau rusii. Practic, mai toti conducatorii romani au cautat sa se alieze cu ei in defavoarea turcilor. Totusi, o parte din guvernatorii si diplomatii rusi din Moldova si Tara Romaneasca au fost destul de inteligenti si chiar au servit indirect interesul tarii. Pavel Kiseliov (Kiseleff) a fost unul dintre acesti ”trimisi luminati”.

Dupa ce am scapat de cele trei juguri au urmat razboaiele mondiale. In razboaiele mondiale iar am ales aiurea partile si am tradat. In ambele. Ce incredere sa mai aiba potentialii aliati in noi ? Cat de rusinos am intors armele si cum l-am vandut pe unul dintre ultimii romani adevarati (Antonescu – inainte de a-l face legionar, documentati-va !). Un pamapalau de pilot de avioane precum regele Mihai, incoronat chiar de Antonescu i-a semnat condamnarea la moarte. (In conditiile in care Stalin se temea de Antonescu si in conditiile in care ultima scrisoare al maresalului catre britanici, care cerea un arminstitiu logic a fost blocata). ‘Regele’ Mihai este un individ lipsit de coloana vertebrala care acum ridica pretentii de proprietate asupra unor posesiuni care nu-i apartin. Am avut trei – patru conducatori (cam unul jumatate) de vita nobila care chiar au facut ceva si o hoarda de tembeli megalomani care ne-au ghidat destinul.

N-am putut sa inteleg niciodata fascinatia morbida a romanilor pentru haiduci. Haiducii reprezentau atunci cam ce reprezinta gastile de cartier acum. Oameni lipsiti de cultura si de ”cei sapte ani de-acasa” care-si urmau instinctele animalice. Pentru poporeni faptul ca astia jefuiau bogati si macelareau garzi domnesti reprezenta un fel de dovada de lupta impotriva sistemului. Cati haiduci au reusit sa schimbe ceva ? Cel mai probabil au schimbat 2-3 virgine pe care le-au prins si violat, cateva familii pe care le-au vaduvit si zeci de bunuri pe care le-au distrus. Baladele populare, initial pline de frica (fascinatia pericolului) fata de acesti scelerati s-au transformat in timp in balade de inaltare.

Romanii au avut mereu probleme cu ”oamenii bogati”. Indiferent ca muncisera pe branci pentru banii lor , indiferent ca-i mostenisera. De-asta erau buni haiducii. Pentru ca-i pagubeau pe cei mai harnici si mai inteligenti ca ei.

Nu spun ca boierii erau oameni care muncisera pe branci pentru banii lor, pentru ca nu erau. Ce nu inteleg multi este ca stratificarea sociala feudala nu functiona ca in manualul de istorie, ci mai degraba ca in primele scrieri ale lui Sadoveanu : Fiecare isi avea un loc bine determinat in societate si nu-l contesta nimeni. Taranul oprimat voia taxe mai mici, nu lipsa boierilor (multi aveau rolul unor prefecti medievali, ceva mai bogati), mestesugarii depindeau de existenta celorlalte bresle iar preotii erau respectati pentru ca mentalitatea epocii o permitea.

Am mentionat perioada interbelica unde am avut o singura buba : Delasarea. Nu numai noi, ci si modelul nostru de-atunci : Franta. (umiliti groaznic in al doilea razboi mondial). Nu voi insista pe perioada comunista pentru ca este vorba despre ”istoria glorioasa” nu despre ”sclavia intelectualitatii si represiunea datorata animalelor acerebrate”.

Practic singurul mare inamic al poporului roman si al tuturor popoarelor din jur a fost Rusia (sovietica sau imperialista). De cate ori am facut pact cu acest inamic ca sa trecem puntea in infern, numai istoricii stiu…

Lipsa unei strategii pe termen lung este un lucru cert.

Cert este ca : Am fost un popor agresat, care s-a sedentarizat greu, insa nu am fost mai agresati decat altii. Am rezistat, insa nu ne-am pastrat identitatea culturala si traditionala (comparati cu armenii, si mai vorbim dupa). Am avut momente de maretie si sanse de succes dar le-am cam dat cu piciorul. Silviu Brucan, desi comunist la baza, ramane un analist politic extraordinar (desi e mort). Lucian Mandruta amintise una din vorbele sale celebre din 1989 : ”Stupid people ! Sunteti prosti si veti ramane prosti inca 20 de ani”. In 2009 se implinesc cei 20 de ani…ce vom alege ?

Sa multumim Carpatilor si intelectualilor intr-un tardiv omagiu !!!

Nu ma intelegeti gresit (desi de fiecare data cand am utilizat fraza asta ati facut-o) : Nu am absolut nimic cu patriotismul autentic. Este de bun simt sa fii atasat de ansamblul geografic si cultural sub semnul caruia te-ai nascut…dar este de prost gust sa supraestimezi istoria unui popor care a supravietuit pentru ca ”era acolo”.

O minima estimare a valorii noastre culturale se poate face numai analizand raportul constructie/razboi. Cati conducatori romani au construit ? Au lasat ceva in urma…in afara de mii de biserici ?


Pentru ”patriotarzii” de la scara blocului : Puteti verifica istoric sau logic (aici va va fi mai greu) oricare dintre argumentele mele (cum sunt verificabile, inseamna ca nu sunt chiar ale mele). Sunt destule materiale care sustin adevarata istorie.

Daca aveti totusi materiale viabile si argumente tari, nu va sfiiti 😉 (Am separat paragraful pentru a nu se intelege ca acuz pe toata lumea de fals patriotism)

Va pot oferi si cateva surse bibliografice pentru dizertatie (autorii si cartile le dau la cerere insa am facut destula cercetare pe cont propriu si am vorbit cu destui oameni din bransa).

P.S : Daca in liceu chiuleati la istorie si daca acum va incearca patriotismul si anti-legionarismul, va rog eu mult, dati drumul la un Guta ceva si descarcati-va la voi acasa, nu pe blogul meu.

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest
44 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
greenmuse

corect

krossfire

Cunosc…mi s-a mai reprosat 🙁

Emanuel

E prea lung postul.

greenmuse

e lung, da’ e corect 🙂

Emma

Inteleg ca te scarbeste falsul patriotism, dar in incercarea ta de a-l combate, ai cautat prea intens argumente in favoarea cauzei tale si ai mai omis cate ceva. Sunt de acord in privinta exagerarilor care se fac, apropo de maretia noastra, dar nu sunt de acord cu faptul ca, in fond, am fost niste prosti in marea noastra majoritate. 1. Daci: Citatul lui Herodot este preluat de manuale fara a se reda cu exactitate contextul in care acesta i-a numit pe daci “cei mai viteji si mai drepti dintre traci”. In 514 i.Hr., Darius I organizase o campanie impotriva scitilor, iar daci s-au gandit sa se opuna. Ei bine, asta i-a facut “viteji si drepti”, insa nu si de neinvins. Darius i-a pus cu botul pe labe si s-a intors la ale lui. 2. Evul mediu: Faptul ca am fost avantajati din punctul de vedere al teritoriului ocupat nu este deloc un lucru care dovedeste ca, in orice alte circumstante, am fi fost maturati completi. Din moment ce nu putem sa dam “undo” si sa vedem “cum ar fi fost daca…”, in opinia mea este intelept sa nu condamnam Carpatii, ca ei nu au nicio vina. 3. Avem forme fara… Read more »

krossfire

In primul rand, ma bucur ca ai citit articolul. Cred ca in curand il voi ingropa cu un altul, in lipsa de cititori (numai tu, greenmuse si inca vreo 2-3 persoane).

Iti voi raspunde pe rand.

1.Stiu contextul citatului si tocmai faptul ca l-ai contextualizat subliniaza faptul ca ”viteji” nu inseamna tocmai ”viteji”.

2.Aici intervine doza mea de subiectivitate

3.Nici nu am spus ca nu s-au comportat jegos cu noi in multe cazuri, insa rezistenta noastra a fost anemica, mai ales la inceputuri.

4.Moscheile actuale din Dobrogea sunt construite dupa primul razboi mondial. Dobrogea a fost pentru anumite perioade pasalac. (A detinut-o si Mircea pentru o scurta perioada)

5.Nu ma refeream strict la pasajul ala. In ultimele pasaje ale cartii, Sun Tzu subliniaza importanta retragerilor strategice 🙂

6.Domnitorii romani nu dispuneau nici de oameni formati , nici de baza culturala si diplomatica necesara pentru a mentine un stat independent.

7.Imbogatiti peste noapte sau nu, omorarea nobililor pe principiul ”eu mi-s haiduc, eu sunt liber” nu este indreptatita.

8.”Poarta crestinatatii” – Aici e mai mult un moment fabricat. Desi marile puteri ne foloseau pozitia strategica, nu recunosteau ca am fi insemnat ceva, decat rar.

green muse

Istoria noastra a fost cum a fost. Au fost lucruri bune si rele. Insa eu cred ca momentul decisiv, dupa care Romania a ramas cu sechele si a involuat a fost pactul Molotov-Ribbentrop. Am avut ghinionul sa ne aflam pe harta unde primise Uniunea Sovietica parcela. Iar imaginea asta “falnica” a istoriei Romaniei o datoram autorilor de manuale aparute mai dupa ’90 care probabil erau niste comunisti nostalgici si erau obisnuiti cu grandomaniile lu’ nea Nicu. Suntem un popor ca oricare altul. Numai ca nu am avut si noi norocul sa fim colonisti si sa jupuim India cum a facut Anglia. Nu am avut norocul sa aducem si noi sclavi din Africa, sau China sa ne construiasca tara. Nu am avut bafta sa colonizam si noi 3 insule de la mama dracu’ unde sa impunem limba romana ca limba oficiala. Nu am avut bafta sa fim si noi de cealalta pare a Cortinei de Fier. Acuma asta e, noi sa fim sanatosi!

krossfire

Inca nu e timpul pierdut..sper eu 🙂

oana

normal că am tendinţa de a trece peste greşeli şi de a apăra românul, care, deh, a greşit de-a lungul istoriei, că e şi el om, dar e de-al nostru…
dar ai dreptate, am trădat de-atâtea ori că le-am pierdut numarul… şi ne întrebăm de ce suntem marginalizaţi sau excluşi…
nu prea-mi dau eu seama ce-a putut gândi mihai viteazul şi cum a crezut el că ar putea menţine unite formaţiunile, fie şi cu spijinul lui rudolf al 2-lea…
în orice caz, personajele mele favorite sunt alexandru lăpuşneanu(doar în cronică,ce-i drept;nu-l vezi în cărţile de istorie) şi antonescu. bine, şi cuza, paşoptiştii sau regele carol(întâi,normal).
şi până la urmă tot vina noastră e dacă i-am lăsat pe unguri în Transilvania să ne excludă din viaţa politică şi religioasă. eram majoritari, trebuia să facem ceva…

oana

păi, da… că dacă pornim de la premisa că nu se mai poate face nimic, atunci degeaba mai vorbim…:(

krossfire

Da…voiam sa spun moschei. Multumesc. Am corectat si in post si in comentarii. Gresisem datorita faptului ca initial voiam sa dau o replica unui post despre ”adevarurile sustinute de Elie Wiesel”.

blanche

”Turcii , care ne-au oferit totusi un regim preferential. Noi nu am fost transformati in pasalac, nu ni s-a impus religia otomana (la noi nu s-au construit sinagogi )”.
Presupun ca voiai sa spui moschei,nu?

greenlashes

Ma gandeam eu,am intrebat doar pentru ca intr-un comentariu de mai sus s-a preluat greseala si nu mai intelegeam nimic.Am totusi suvite blonde,se pare 🙂

Gopo

Este OK, dar super superficial. Mai citeste o data politica buna sau rea a lui Stefan, care i-a permis sa domneasca pana a murit de moarte buna. Nu suntem mai oropsiti sau mai buni decat ungurii, care in realitate au rezistat datorita unei limbi si culturi unice/ atipice in zona in care au descalecat. Nici ei nu au fost o natiune pana cand nu au fost atasati Austriei. Istoria ne marcheaza, dar daca ne uitam mai la est/ sud-est acolo mergem catre un decalaj al mentalitatilor de cateva sute de ani. Religia ortodoxa este un handicap, in nici o tara ortodoxa religia nu a avut rolul Catolicismului in Europa de Vest. Pana la urma, decat sa ne victimizam in mod masochist, ar fi mai bine sa vedem cum schimbam un pic din mentalitatile care ne fac ceea ce suntem. Exemplele de toleranta si solidaritate ar putea sa ne scoata din aceasta stare. Cred ca valorile reale sufera de lipsa de promovare

allen2005

referitor la cel de-al doilea imperiu bulgar, numit de noi imperiul valaho-bulgar, am fost in bulgaria recent si pe semne ajutatoare, pe explicatii etc. nu vezi un rand despre romania si contributia noastra la imperiul lor

Alex

avem momente de prostie maxima dar si de sclipire ( sau makar o palpietoare ceva}

amoras77

Un material interesat ca tema si trist. Trist pentru ca e adevarat. Mi-ar fi placut sa te contrazic si sa spun ca noi, romanii am tinut piept de-a lungul timpului dusmanilor dornici de cotropire datorita dragostei de neam si tara. Oameni buni, sintem un popor caracterizat de comoditate si teama de a lua decizii majore in ceea ce priveste viitorul nostru. Ne place sa tergiversam lucrurile in ideea ca poate maine, poimaine nu o sa mai fie nevoie sau vine altcineva si ne rezolva lucrurile. Oamenii care au vazut lucrurile altfel si au incercat sa schimbe ceva au fost tradati, omorati, schingiuiti, trimisi in exil de catre asa zisii nobili ai vremii, in momentul in care au devenit incomozi. (NÓBIL – care dă dovadă de generozitate, de cinste, de spirit de abnegaţie; capabil de sentimente înalte; generos, ales). Am preferat mereu sa fim adeptii mentalitatii de turma, sa acordam o mai mare importanta lucrurilor marunte si facand o scurta retrospectiva e simplu de observat, lucrurile nu s-au schimbat. Faptul ca acum nu se mai numesc boieri, mosieri ci se autointituleaza “inalta societate” nu le modifica cu nimic mentalitatea conservatoare, atata timp cat nu-si urmaresc decat scopurile personale cu toate ca… Read more »

mincos

dupa ce inainte ne ridicam in slavi trecutul, acuma il calcam pe cap si-l bagam in noroi… desigur, adevarul e undeva la mijloc, dar nu ai tu de unde sa vezi asta, ca probabil trebuie sa citesti mai multa istorie. iti recomand sa incepi cu Herodot. sau muta-te in america (daca noi ne consideram acum vreo 20 de ani patrioti, sa-i vezi pe aia, ai ramane mirat…). hai pa… si spor la citit (poate data viitoare vii si cu niste dovezi din carti). si mai citeste si niste carti de logica (incepe cu Organon-ul lui Aristotel), nu de alta, dar cam tot ce ai zis poate fi “demolat”. dar nu stiu daca merita cineva sa piarda timpul cu romani de astia…
ps: fraier is eu ca am intrat pe blogu tau. fraieri is ceilalti 130 000 care au intrat pe blogu tau. fraier is eu (din nou) ca ti-am mai dat si comment :))

krossfire

Am zis ca nu-mi plac romanii, nu ca nu-mi place tara. N-ai facut decat sa raspunzi la modul general unui post particular, considerand ca ”ai dat argumente”.

Astept demolarile aristoteliene. Macar acolo sa fi avut si el dreptate, pentru ca in postura de filosof l-am gasit cel putin redundant.

titus ionescu

Exista o intreaga mitologie despre hotia si lenea romanilor. Sa nu punem conduitele romanilor numai pe modul lor de a se comporta, ci sa avem in vedere ca institutiile insesi nu sunt modele pentru cetateni.In cartea lui Constantin Schifirnet Formele fara fond, un brand romanesc, Comunicare.ro. se discuta pe larg despre intortocheatul drum al modernizarii si implicit al europenizarii noastre care dureaza de vreo 150 de ani. Noi nu avem institutii care au evoluat organic. Ele au fost importate din alte societati cu alt nivel de dezvoltare si cu un alt sistem de valori. Constantin Schifirnet Formele fãrã fond, un brand românesc, Comunicare.ro, 2007 Cuprins Cuvânt înaintea 1. Antemaiorescieni 1.1. Redescoperirea Occidentului 1.2. Complexul Europei. Dinicu Golescu 1.3. Primenirea europeana a societatii românesti. Eufrosin Poteca 1.4. Nevoi de asezaminte noi. Ionica Tautu 1.5. Ridicarea patriei. Barbu Paris Mumuleanu 1.6. Nu imitatie, ci evolutie treptata. Costachi Conachi 1.7. Un precursor al junimismului. Alecu Russo 1.8. Dreptul roman, baza a modernizarii. Simion Barnutiu 1.9. Învatamânt national. Gh. Lazar 1.10. Schimbare facuta cu rost. Gh. Asachi 1.11. Formele fara fond, expresie a dezechilibrului între antiteze. Ion Helide Radulescu 1.12. Reforme accelerate. Ion C. Bratinu 1.13. Realismul organic. Mihail Kogalniceanu 1.14. Formele fara fond,o… Read more »

Stelian-Mihai Grădinariu

Felicitări pentru articol!
Nu ştiu însă în ce măsură idealul centralizării în perioada medievală (prin comparaţie cu ungurii) este un ideal.
Cu toate defectele lor, românii au arătat că e posibil să supravieţuieşti foarte bine şi fără un nătâng care să tragă toate sforile în ţară. E mult mai uşor să asimilezi un popor care deja are instituţii centrale: doar le înlocuieşti cu ale tale. Deci, Carpaţii şi anarhia au salvat România!

krossfire

Good point…dar tot ramane exemplul armean !

[…] cum istoria ne-a demonstrat ”vitejia” am mai scris si nu are rost sa insist. Ce e mai apasator este ca mai toti suntem angrenati mai devreme sau mai […]

[…] cum istoria ne-a demonstrat ”vitejia” am mai scris si nu are rost sa insist. Ce e mai apasator este ca mai toti suntem angrenati mai devreme sau mai […]

Grădinariu

Cred că o parte din textul tău o să fie pus în discuţie la următoarea oră de istorie. Vorbeam despre istoria medievală a României şi i-am zis profului că ştiu un blogăr interesant, care are o părere ceva diferită de mainstream. 🙂
Voiam să te mai întreb ceva, tot tehnic: cum faci ca articolele să-ţi apară cu titlul: „Glorioasa istorie a neamului romanesc << Krossfire’s Blog”, că aş vrea şi eu aşa? La mine-mi apare „gradinariu.info << Blog Archive << titlu articol”.

krossfire

Pai nu stiu, nu se rezolva din Permalinks ? E un meniu pe undeva pe-acolo….

P.S : Sa fie ultima versiune a articolului ca am tot adaugat la el….

Grădinariu

Păi, meniul permalinks din câte văd eu se referă la link-uri, nu la titluri…

ratonbox

de acord pe deplin cu articolul… dar vreau decat sa mentionez ca si noi am avut o destul de mare contributie aici… daca nu eram noi sa ne opunem cat de cat acolo turcilor, ei ajungeau foarte departe… dupa cum s-a vazut in perioada in care turcii au ajuns la portile Vienei (1529 primul atac…si 1683). Exista o zicala destul de hilara legata de asta: “Daca noi nu ne opuneam turcilor, pe englezi ii durea si acuma fundul de la bataia care o luau.”

[…] Sub denumirea de secol XVIII Basarabia, gasim un teritoriu al carei populatii majoritare romanesti este unitara in limba, istorie si traditie cu romanii. Cum este foarte usor sa gandim istoric, pentru ca manualele de istorie deformeaza realitatile, vom spune simplu ”Rusii ne-au luat-o in al doilea razboi mondial”. Nu putem contesta de altfel aceasta realitate, desi ignoram perioada destul de scurta in care teritoriul a apartinut tarii. Pe de alta parte, traim in secolul statului civic, statul national fiind un concept depasit politic (desi Kosovo ne demonstreaza contrariul). Traim intr-o perioada in care populatia Elvetiei vorbitoare de limba franceza nu intra la categoria ”francezi” (desi cultural acolo isi au originea) si nici populatia germana a Olandei nu are pretentii nationaliste. Economia mondiala a inceput sa dicteze statutul natiunilor. Lipsa de educatie politica a romanului de rand este evidenta iar incapacitatea de a face diferenta dintre politic, istoric si religios este ingrijoratoare. Despre aceste aspecte vom vorbi insa alta data, in postul care va continua acest articol. […]

Bridgett Howe

1kme4p6z2oc4ffbi

patruzecidehoti

# Am citit postul tau. Destul de lung, dar merita citit. SUnt de acord si nu sunt de acord cu ceea ce sustii aici. Pro: E ok sa rediscutam istoria si sa scapam de stereotipurile servite de manualele scolare, doar astfel putem sa vedem realitatea. In sensul asta e de recomandat, daca te intereseaza cu adevarat subiectul reinterpretarii istoriei romanesti, sa incepi cu autori romani consacrati si apoi sa treci la istoricii straini (Hitchins, Deletant, si altii) preocupati de istoria romanilor. Contra: (si aici am mai multe de spus) 1. Nu esti primul care se gandeste ca istoria care i`a fost prezentata in scoala e plina de falsuri sau ca nu se mai potriveste contextului actual. De aici rezulta concluzia imediata ca ar trebui s-o “reparam”. Sau macar s`o reinterpretam. Si asa ajunge istoria, schimbata odata cu fiecare “adiere” inovatoare in domeniul cultural si politic, o adevarata c***a a stiintelor. Sorry pentru limbajul si concluzia brutala, insa indreptatita daca luam in considerare, ca pana si la nivel de liceu, istoria arata altfel din patru in patru ani. 2. Istoria nu se studiaza cu “si ce`ar fi fost daca..” Pentru ca nu s-ar mai numi istorie, ci literatura SF. Asta lesi… Read more »

krossfire

Unul dintre putinele comentarii anonime autentificate. Iti respect opinia dar era mai fain daca o exprimai pe https://www.krossfire.ro pentru ca pe blogul asta cu greu pot recupera comentarii, valoroase sau nu 🙁

krossfire

Bucurestiul a fost stabilit de otomani drept capitala pentru ca era in camp si era usor de atacat 🙂

[…] Tagged as: Diverse, Social, Cultural, Politic Am scris in timpuri imemoriale un articol intitulat Glorioasa Istorie a Neamului Romanesc. Desi s-au mai strecurat inadvertente si am fost nevoit sa raspund la destule mailuri furioase, sa […]

Mircea Popescu

In ce priveste Transilvania, imparti romanii si ungurii intr-un mod absolut bizar. Iancu de Hundeoara ce-a fost, ungur ? Matei Corvinul tot ungur ? Nu-i chiar asa simplu. Asa cum Imperiul Roman a avut imparati si libieni (ia zi, cine ? :D), si spanioli (Traian, de exemplu, era hispanic nu “latin” in sensul propriu la vremea respectiva). La fel de usor treci peste foarte puternica, si foarte bine atestata civilizatie taraneasca in Transilvania. Mori de apa, biserici de lemn, unelte si constructii de tot felul, ai de unde alege. Nu-mi pare sanatoasa transformarea lui Mihai intr-un fel de Bulbucel cel mare. Imi pare destul de improbabil ca lucrurile ar fi evoluat prost pentru Romania, daca unirea apuca sa se solidifice. Ca o unire veche de nici un an a cedat aproape imediat presiunii, nu-i asa lucru de mirare. Daca Mihai apuca sa moara de batranete, problemele nu s-ar fi pus in termenii de ” O tara complet involuata, cu un popor eterogen si megaloman, aproape complet lipsita de diplomati si intelectuali. Avea un stat aproape barbar si incapacitatea (prin educatie) de a-l face sa evolueze.” Mi se pare ca extinzi fara vre-o justificare starea pamantului dintre Arges si Delta Dunarii… Read more »

Carcotasu

Parerea mea este ca politica si strategia Tarii Romanesti si a Moldovei din secolele 13-17 se aseamna in multe privinte. Sunt de acord cu tine ca manualele de istorie mai mult dezinformeaza. O vorba spune ca istoria este scrisa de invingatori. In cazul nostru istoria a fost scrisa de niste autori anonimi cu trairi falnice. Mi se pare aproape imposibil sa-mi imaginez cum conducatorii nostri ca Mircea cel Batran, Mihai Viteazu sau Stefan cel Mare (ma feresc sa spun si sfant) izbandeau in lupte contra armatei otomane “cata frunza, cata iarba”. In realitate erau grupuri mult mai mici de otomani aflate pe teritoriul nostru, iar un grup mai mare de tarani ci coase si ghioage ii bumbaceau prin paduri si mlastini. Daca vrem sa avem un model de lupta si strategie de lupta purtata in camp liber, ne putem arunca privirea spre Alexandru Macedon sau Napoleon. Acolo este cu totul altceva. In ceea ce-l priveste pe Antonescu, pe care personal il consider un mare diplomat si strateg, aceasta inversunare la adresa lui se datoreaza in primul rand regimului totalitar comunist si in al doilea rand grupurilor de interese evreiesti. Sa nu ne mai mire ca Romania a fost acuzata de… Read more »

krossfire

A fost un om care a impresionat prin sentimentul dreptatii si onoare, un om care in alte conditii politice ar fi impins in fata Romania.

Din pacate, cand te trezesti cu patru ministri legionari si doua partide ”istorice” (PNT & PNL) care refuza cu indarjire sa te ajute politic (Antonescu mereu s-a considerat inapt politic) e normal ca nu vei putea sa-ti indeplinesti scopurile. Adauga si un razboi si o datorie fata de Axa si s-a terminat.

Pana la urma, multi uita ca desi timp de un an a lucrat cu ei, Antonescu a fost cel care i-a terminat definitiv pe legionari.

[…] In increngatura unor deadlineuri pe care intr-un final le-am onorat am iesit cu un post despre o mai veche pasiune de-a mea : obsesia romanilor pentru […]

[…] nu e arma prostului, e parte dintr-un sistem cauza-efect. Miorita nu este o superba balada populara ci doar un monument sinistru al resemnarii. Zilele trecute mi-a […]

VictorCh

“…si in conditiile in care ”aliatii de la nord de Pontul Euxin” (din urma pacii domitiene), adica dacii, se ocupau cu macelul si nu cu protejarea imperiului de romani, Traian a luat decizia de a-i ataca.” “protejarea imperiului de romani”? SIGUR? EU parca stiusem ca dacii ar fi urmat sa apere imperiul roman de barbarii invadatori dinspre nord – in special de goti… “Sapaturile arheologice si mentiunile ulterioare arata ca erau destul de dezvoltati comparativ cu popoarele invecinate.” 1. “cu popoarele invecinate”? Vecinii erau deja alcatuiti in popoare? Ca dacii parca inca nu erau… (Sau tin eu minte gresit?) 2. CARE vecini ne erau atat de inferiori (!) ca nivel de dezvoltare, si in CE privinte eram mai dezvoltati decat ei, si CUM anume? “Nici macar nu erau mari agricultori […] Cultivau mei in cantitati mici dar preferau cresterea vitelor…” 1. La vremea cand am facut eu scoala, cresterea vitelor facea parte din agricultura. 2. TOT din agricultura facea (tot atunci) parte SI viticultura, si vad ca nici n-o pomenesti. (Sau crezi ca pe vremea lui Traian INCA nu-si refacusera viile despre care se afirma ca ar fi fost distruse din porunca lui Burebista?) “Lumea confunda des sedentar cu ”pacifist”.”… Read more »

krossfire

VictorCH: E un articol foarte vechi cu destule greseli. Mai mult, exista o continuare (oarecum rescrisa: Glorioasa istorie..Addenum), nici aceea la zi cu exprimarile. Sunt constient de greseli si de unele erori de logica, dar articolul reprezinta o pozitie luata la un moment dat. Nu prea are sens sa refac acum si sa o fac pe atotstiutorul 🙂

VictorCh

Corect – cu scuzele de rigoare: ajunsesem aici prin linkuri, citisem, si-apoi comentasem fara sa ma fi uitat la data.
Ar fi si greu de corectat (presupun ca nu numai din punctul MEU de vedere): ar fi stupid de renuntat la varianta initiala (ar deveni imposibila – sau macar nesigura ca rezultat – o eventuala revedere ulterioara a blogului pt a avea o perspectiva asupra devenirii si dezvoltarii personale), cat despre completat / corectat prin “later edit”-uri un articol atat de lung… mai bine articol(e) nou/i.
Cred ca mai am (aproape) pregatite pt a fi trimise si alte comentarii, la alte articole – nici eu nu renunt (neaparat) la a le trimite, pt a-mi exprima opinia, dar nu mai necesita raspuns.
Zi buna! Spor si succes in continuare!

krossfire

Am schimbat numai expresia cu ”romanii”. Intr-adevar era vorba de germani. Fraza nu are sens pur si simplu (romanii ii platisera ca sa-i apere de romani). In rest, nu ar fi prea fairplay sa schimb 🙂

stefan

doar cele mai importante momente din trecutul glorios al neamului nostru si mai pe scurt!!!!!!!

44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x