Specia dominanta
In scoala generala, la un curs care nu avea nicio legatura cu biologia se tot vorbea despre responsabilitatea noastra ca ”specie dominanta”. Efectele existentei umane sunt de neconstetat la nivel de biosfera dar mai corect ar fi cliseul pueril ” omul nu are dusmani naturali’ .Excluzand microorganisemele care au inventat meseria de farmacist chiar nu beneficiem de prea multi dusmani naturali. Pe langa constiinta propriei persoane, impartasim cu prietenii blanosi teritorialitatea, agresivitatea si probabil o constiinta a superioritatii speciei. S-a ocupat de asta unul dintre factorii care au dus la aparitia noastra si anume selectia naturala.
Dupa atatea ”noutati” fascinante , cititorii imi vor sopti candid : Bine ba, asta puteam citi si in enciclopedia LaRousse, altceva ? Ideea mea e simpla, fixa si parti din ea au mai fost detaliate si in alte posturi . Am vorbit despre discriminarea ca mecanism de selectie naturala, despre ultrademocratie si alte tristeti moderne. Cred ca am exagerat. E mult mai simplu: De ce dupa mii de ani de evolutie si miliarde de morti spre binele progresului, ajungem sa ne ingrijoreze sanatatea unui caine dupa ce am fost muscati de el ?
Unul dintre putinele efecte pozitive ale crizei este ca sa disipa treptat valul ala sclipitor de fericire tampa si se sting treptat luminile de pe pereti dupa care alergam feeric. Odata vizibil terenul, nu mai putem ignora scenariul pe care Orwell nu l-ar fi visat in vecii in vecilor : Porcii necontestati de 20 ani, pasaricile topaind pe capul unor tigri castrati , mierlele punand in mana vulturilor pancarte cu ”Stop discriminarea” , tapii propovaduind salvarea iar caii si bizonii mergand veseli spre abatorul pensionarii.As jigni intelectul cititorilor daca m-as apuca sa explic cum e cu drepturile si responsabilitatile care emana de la autoritati inexistente sau interesate. Conceptele sunt chestionabile in sine insa nu de catre un neavizat.
Daca ar fi sa respect mesajul de mai sus, probabil as topai si eu fericit spre un declin lent dar din cand in cand ma deranjeaza unele lucruri. E vorba de lucruri mici precum copacul care-ti zgarie fereastra dar pe care n-ai voie sa-l tai din cauza ecologistilor, cainii care au muscat doi oameni in ultima vreme dar pentru a caror moarte poti face 3 ani de puscarie (legea Marinescu) sau de faptul ca nu-ti pot exprima public o opinie din cauza unor evrei care au murit acum 70 de ani.
Probabil fetitele din unele ONG-uri, hipiotii , socialistii-anarhisti si grupari simpatice vor sari imediat cu reprosuri . Cum adica ? Sa limitezi libertatea altora, fie ei si parte din regnul vegetal ? Nu , nu spun sa dinamitam cainii, sa dam foc la padure sau sa terorizam psihic minoritatile. Nu militez pentru a ne comporta ca niste imbecili. Militez pur si simplu impotriva fricii de a-ti exprima opinia, a fricii de a fi cu-adevarat om Frica ne-a fost insulfata de alti semeni care din plictiseala sau suprema aroganta (aceea de a crede ca actiunile tale afecteaza intregul univers) ajung sa actioneze ca niste puternici factori de regres.
Razbunarea nu e arma prostului, e parte dintr-un sistem cauza-efect. Miorita nu este o superba balada populara ci doar un monument sinistru al resemnarii. Zilele trecute mi-a fost dat sa vad o scena de un grotesc penibil : In 385, in dreptul Casei Poporului se urca in autobuz un boschetar. Individul putea a pisica moarta si flegma constant pe doamna din fata lui si pe alti pasageri. Era pierdut complet si gretos pana la ura. Am incercat sa-l abordez pe un domn din stanga mea, sa facem semn soferului si sa-l scoatem fortat afara. Nu a colaborat. La urmatoarea statie am vorbit cu doamnele de langa el sa coboram din statie. Am fost singurul care a coborat si a prins urmatorul autobuz, gol de altfel. Motivul lor : Mai am trei statii, ce daca pute si scuipa ?
As vrea sa ma leg de patriarhatul romanesc, de nationalismul si crestinismul nostru de pe timp de criza. Sunt ilare intr-adevar dar problema principala nu e doar a noastra. Cand lumea era populata de mai putin de un milion de oameni, moartea a 100 de indivizi violenti sau neadaptati era singura lege. Cand lumea are 6.5 miliarde, moartea unei pisici turbate este subiect de doliu national.
E posibil sa fiu unul dintre ignorantii aia rai care nu inteleg cum sta treaba cu prosternarea in fata deviatiei. Cum spuneam, am o idee fixa. Ajut cat pot si cand pot dar sincer ma doare undeva de ursii panda cand vad oameni omorati in bataie fara ca ”cei multi” sa miste un deget. Nu manifest pentru inteligenta sau desteptare, manifest pentru putina demnitate umana. Suntem oameni, suntem la un nivel si au murit destui pentru ca noi sa nu fim calcati in picioare. Iar o sa-mi spuneti ca cer prea mult ?
P.S : As fi extins putin discutia si asupra obsesiei unora pentru trenduri straine , a lipsei de pregatire a romanilor pentru a le sustine dar cred ca spatiul romanesc are probleme mai mari. Probabil ca ne-ar trezi certitudinea ca exista altceva in afara de o planeta singura si extrem de trista. Eventual vreo rasa dubioasa dintr-un film S.F ieftin, una care sa nu fie atat de afectata de pancartele noastre cu ”Extraterestrii sunt si ei oameni ! Militam pentru iubire !’.
felicitari un articol interesant, mi-a lasat multe de gandit.insa sa tii cont de un lucru, in romania specia dominanta este prostia
F bine spus. Lumea se pierde in asa-zisul bine ale unor mici parti uitand sa vada ansamblul. Le spun de multe ori prietenilor ca nu ma intereseaza ca nu stiu cate persoane sunt bolnave sau stirile cu tot felul de traznai si accidente de pe tv. Am o viata prea scurta spre am face griji de altii.
Uitam o lege ce in natura este Constitutie – selectia naturala. La noi nu mai functioneaza si se vede.
Chestia asta cu ecologia a devenit foarte la moda. S-au trezit peste noapte o gramada de ecologisti. Nu zic ca trebuie sa exterminam celalalte specii, sau sa defrisam tot, dar adevarul e ca, de cand au aparut, oamenii folosesc tot ce exista in jurul lor.
Ia să vezi tu cum este când, în staţie, trozneşti unul de ăsta ca să nu mai chiţăie când tragi de el, târâindu-l pe scările autobuzului ca să-l dai jos, după care urci şi suporţi vorbele dezaprobatoare ale unor căzături umane, care sunt de părere că “era şi el om”. Da, na, respiraseră uşurate înainte…
Ca bine le zici tu, maica!
Imparatul Utopic al Balcaniei subscrie.
Cmon, nici nu mai e la moda sa te iei de moda de a fi ecologist 🙂
Dar da, inteleg apelul catre echilibru si, in fond, catre gandire critica.
Curier : Nu-i vorba numai de Romania, ca altfel nu mai extrapolam.
Dragota : Aia cu viata prea scurta m-a prins si pe mine. E un egoism nativ 🙂
Vlaicu : In Romania e plin de ei si pe unii chiar ii apreciez dar uita esentialul – Pana nu avem o lege care sa-i trozneasca la sange pe jegosi, nu are sens.
Demaio : Da, si apoi emit chestii gen ”Da, era nasol dar nu-l scoti asa.nu faci asa, ca nu e civilizat !” (spre deosebire de flegmatul pe oameni, foarte civilizat, de altfel)
Imparatul : Deci suntem un club
Cosmin : Nu ma iau deloc de moda aia, ma iau de moda de a te prosterna in fata pasaricilor ultratolerante de peste tot.
Imaginea din postul acesta mi-a adus aminte putin de istorie si de un gand. Inainte de 1945, nu se prea punea mare pret pe viata umana, nimeni nu era de neinlocuit. Abia dupa ce razboiul a facut milioane de victime si-au dat seama ca viata unui om conteaza. Dar in zilele noastre o duc uneori la extrem.
Cat despre faptul ca suntem specie dominanta….ar mai fi chestii de spus. In primul rand noi reusim sa dominam si in aceeasi masura reusim sa distrugem pentru a ne face totul pe plac, nestiind poate cat de mult influentam totul. (Asta a sunat cam eco, dar asta este..)
Momentan in Romania nu s-a schimbat mentalitatea. Insa privind ceea ce vine din urma din punct de vedere al mentalitatii, ma ingrozesc nitel.
offtopic, mă vând! angajaţi-mă!
Ai punctat foarte bine, si ai dreptate… cred ca este si singurul meu repros fata de Romania, nu noroiul, gropile din asfalt sau alte neajunsuri carora le pot “supravietui”. 🙁
Drace : Ai doar un singur repros fata de Romania 🙂 ?
Marius : Nici acum nu se pune dintr-un anume punct de vedere. Din pacate acum nu se pune prea mult pret pe valori.
Deci, pe când epurarea? :))
Dracu’ ştie unde-om ajunge, că Dumnezeu ne-a lăsat demult. Nu numai pe români…
Nelinistitu : Epurarile nu folosesc pentru ca nu sunt naturale, e suficient sa lasam lucrurile sa curga de la sine.
Ba, nu am citit tot, ca m-am indignat de la primul paragraf!
1. Omul are dusmani naturali. Carnivorele mereu au fost corecte din punct de vedere politic. Si ai fi surprins sa afli ca niste animale ca cimpanzeii au in dieta lor pui de om, pe care ii vaneaza direct din case. Zdrang pac!
2. Culmea dracu, stiai ca poluarea e doar vreo 1.2% responsabila pentru gaura din stratul de ozon si ca el se rarefiaza by default?
Ba, am terminat de citit si urmeaza sa fiu de un misoginism infratit cu prostia. E vina femeilor! Cum? Pai, foarte multe dintre ele sunt proaste. Foarte multe sunt proaste in tari unde pluripotenta circumstantiala (dpdv socio-economic) ajunge la nivel faustic. Asta la ce duce? La proaste cu initiativa! Observ, holbandu-ma in juru meu, ca in foarte multe domenii barbatii fac o treaba mult mai buna decat femeile, date fiind sanse egale, desigur. Proastele cu initiativa vor sa faca ceva in viata, acum nu mai sunt asuprite (ca inaintea feminismului). Vazand ca multe nu le ies si gandindu-se cu disperare ca tre sa arate ce muschi au si ele se apuca sa faca “diverse”. Aceste lucruri diverse vin din treburile alea care le fac pe ele feminine,treburi in care barbatii nu se amesteca, ca slabiciunile pentru matze dragutze, pentru copacei, catelusi si mai stiu eu ce mizerii. Probabil ca vor sa concureze pe ceva doar intre ele, nu vor concurenta masculina sau poate ca detesta concurenta… Pentru o mai buna analogie se poate studia antiteza societate masculina vs societate feminina (dpdc economic-politic, desigur). Asadar, proastele cu initiativa si cu posibilitatea de a-si pune in practica doleantele se apuca sa faca… Read more »
Leul de Oras : Dusmani nu inseamna chestii care pot omori omul ci chestii care vor sa omoare omul in mod natural. Omul a fost mereu un fel de solutie nasoala la alternative gastronomice mult mai placute.
Leul de Oras : Nu cred ca se trage de la femei dar exista suficient de multe care pot fi asociate cu ea. Chestia e ca spre deosebire de un barbat ca se comporta ca o pasarica, pe o femeie nu o poti indeparta/brusca atat de usor 😛
Lasă bă că şi alternanţa asta frică-curaj are rolul ei în… selecţia naturală.
Salut!
Inscrie-te pe http://groups.yahoo.com/group/publicitatenecenzurata
Poti sa postezi mesaje cu linkul catre blogul tau fara ca respectivul mesaj sa fie cenzurat. Grupul se vrea a fi unul unit, in care membrii sa se ajute unii pe altii prin accesarea linkurilor. Deci cu cat suntem mai multi, cu atat mai multi vizitatori vei avea pe zi.
Da, are…mai ales prima parte (frica..urmata de atac :D)
Trebuia să bagi și tu o flegmă pe tanti aia … să vedem dacă tot resemnată rămânea. 🙂
Victor : Zau ca am crezut ca e un grup pentru publicitari. Otherwise, no thanks.
Programare Sociala : Uite ca nu m-am gandit 😀
Promit sa revin cu un post mai scurt si la obiect 🙂
Singura noastra sansa sunt cei care se elimina singuri, conform sloganului:
“Honoring those who improve the species…by
accidentally removing themselves from it! ”
Si sa dau si link-ul ca sa mai zambeasca un pic lumea: http://www.darwinawards.com/
Oricum, ce ai remarcat este o boala anglo-saxona care cuprinde incet-incet intreaga lume.
Doar daca imi permite proprietarul! Am si eu un anunt de campanie electorala!
Votati-ma ca sa-i umflu banii mogulului Voiculescu !
N-am program electoral, n-am viziune, blogul meu e varza dar am nevoie de bani pentru tigari si pentru bere … promit doar ca voi cheltui foarte rapid toti bani.
La http://danvoiculescu.net/blog/votati/, un simplu click la sectiunea Bloguri specializate – “Istoricul zilei” si berea in cinstea domniilor voastre o beau!
off-topic: george_escu, de apreciat sinceritatea, într-adevăr. on:dacă vine vorba despre partea cu ecologismul… pardon, faceţi loc şi daţi-mi voie să-mi exprim părerea feministă, că dacă nu, fac plângere la oficiul pentru combaterea discriminării sexuale:)) în primul rând, cred că exagerezi. copacul care zgârie fereastra, dar pe care n-ai voie să-l tai? să analizăm un pic: cu tot ecologismul din mine ( nefandosit, zic eu), ori poate tocmai datorită ecologismului din mine, susţin tunsul şi coafatul copacilor, nu numai din motive estetice, dar şi practice şi folositoare copaciului în cauză. apoi, tot ca o ecologistă sadea, chiar nu sunt de acord cu pomii care violează intimitatea oamenilor, ori cu pomii televizomani, care îşi aruncă crengile pe fereastră, să urmărească elodia odată cu proprietarul apartamentului(nu tu,vorbeam în general). prin urmare, un ecologist trv kvlt nu ar trebui să facă nazuri la o periodică schimbare a look-ului copacului. ăia care te constrâng pe tine sunt feicări, să ştii. la partea cu simpaticii căţeluşi, va trebui să te aprob, cu anumite remuşcări.( am avut o experienţă destul de neplăcută, din care am rămas pe vecie cu amprenta dentară a unui dulău stradal chiar pe piciorul drept. trecem peste) reacţia faţă de boschetar, însă, nu… Read more »
Razvan : Stiu de site, sunt abonat de ceva ani 🙂
George_escu : Vezi cum faci cu minunata campanie, poate-i umfla Voiculescu pe-ai tai 😛
Miruna :Facem , facem..am cam lipsit de la pupitru.
Miruna : Boschetarul era usor bolnav, nu se prea putea vorbi cu el.
Da, dar in spiritul mioritic care ne caracterizeaza, asteptam sa se elimine singuri. Din pacate, in loc sa-i ajutam, noi le punem fel si fel de piedici. 😉
Idiocracy e din ce in ce mai palpabil.
Despre Traian Basescu nu scrisasi nimic ?
F tare postarea. esti un reactionar, xenofobule! :-))
Nu am mai intrat de mult pe la tine dar vad ca inca te tii bine
R-Inedit : Nu-i suficient de important incat sa apara pe blogul meu 😛
Costin : E o minune ca inca ma mai tin 🙁
totul e o constipatie!
pardon, conspiratie!
hehehe
În primul rând specia umană nu a ajuns dominantă datorită “selecţiei naturale” ci datorită socializării şi cooperării între indivizi, care au dus la dezvoltarea limbajului articulat şi raţiunii superioare.
Dacă eu aş lua pe unul din cei care se cred “rasă superioară” pe aici, l-aş dezbrăca în pielea goală şi l-aş lăsa în savana africană, nu cred că ar putea supravieţui mai mult de câteva ore fără ajutorul semenilor săi.
Puterea omenirii stă în cooperare şi solidaritate nu în competiţia şi lupta între indivizi.
Selecţia naturală nu înseamnă supravieţuirea celui mai puternic ci supravieţuirea celui mai adaptat la condiţiile de mediu.
Să nu uităm că interpretarea greşită a teoriei lui Darwin a dus la apariţia nazismului şi a dus la numeroase crime inutile în istoria omenirii.
Legat de discriminare, ecologism şi alte chestii de acest gen, nu vă mai daţi cu părerea dacă nu ştiţi cine instrumentează din umbră această propagandă şi în ce scop.
Nu doar ca n-a vorbit nimeni nimic despre ”rasa superioara” dar cand ai spus ”orchestreaza din umbra” ai distrus toata credibilitatea mesajului initial. E cel mult ilar…
Hitler nu l-a interpretat pe Darwin. Teoria ariana, al carei adept era, sustinea ca un subgrup indoeuropean constituia de fapt o rasa de sine statatoare (lucru imposibil de demonstrat biologic, dar omul era insistent). Misticismul asociat doctrinei naziste si puternicele idei filosofice o departau fundamental de stiinta evolutiei.
Cele mai mari progrese tehnologice au avut o legatura sau alta cu conflictul. Fie conflictul sangeros, fie conflictul de idei. Cooperarea si solidaritatea apar in general in fata unui pericol comun in rest, grupurile umane sunt si au fost intotdeauna unele restranse si exclusiviste. Ce spui tu acum seamana a doctrina socialista…
Daca nu erai atat de dornic sa faci niste comparatii si citeai cu atentie postul, vedeai ca eu nu sustin superioritatea genetica a unor oameni ci deplang distrugerea unor mecanisme de adaptare native.
(Aia cu dusul in jungla n-are nicio legatura cu nimic. E ca si cand ai aduce un leu in New York ca sa demonstrezi ca nu e regele junglei)
@krossfire “Nu doar ca n-a vorbit nimeni nimic despre ”rasa superioara” dar cand ai spus ”orchestreaza din umbra” ai distrus toata credibilitatea mesajului initial. E cel mult ilar…”
Nu văd logica din fraza asta…
Comentariul meu nu se leagă numai de articol ci şi de ce au mai comentat alţii pe aici.
Pentru autor am un sfat: Mai citeşte, mai documentază-te şi fă-ţi mai multă ordine în gândire.
PS: Imaginea cu evoluţia, total aiurea dealtfel, e de toată ruşinea pentru un român.
Ai avut o sugestie conspirativa in finalul ultimului comentariu, cu ”instrumentarea din umbra” (am citat gresit). Incerc sa tin blogul departe de paranoia si prostia conspirativa, sa n-ajungem sa discutam aselenizare ca in alte locuri (unde s-a ajuns la 300 de comentarii pe teme stupide).
Postul asta trebuia spart in doua , dar n-am mai avut rabdare => inghesuiala si idei usor dezordonate. Pana una alta, nu-mi dai impresia ca ai o idee mai clara despre ce vorbesti asa ca ca iti pot face exact aceeasi recomandare cu cititul. Daca vrei sa ma contrazici, formuleaza un argument, nu jumatati de fraze. Da-mi un link credibil. Daca eu n-am dreptate (e o opinie pana la urma), nu inseamna automat ca tu sau oricine altcineva are o idee mai clara despre ce se vorbeste. Asta ramane de demonstrat.
P.S : Da, asta e si ideea. Nu-s mandru ca-s roman, nu voi fi niciodata.E rusionasa si pentru mine cum e rusionasa si pentru poporul reprezentat de ea.
Nu am timp şi nici chef să mă întind la discuţii aiurea.
O să-ţi dau doar nişte indicii şi să te las să meditezi.
1. Dacă ţie ruşine că eşti român înseamnă că nu eşti împăcat cu tine însuţi.
Uite un român adevărat aici:
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/doresc.php
2. De ce oamenii care susţin că “gândesc liber” fac alergie când aud cuvântul “conspiraţie”? De ce nu acceptă şi această variantă, măcar ca posibilitate?
3. “Cele mai mari progrese tehnologice au avut o legatura sau alta cu conflictul. Fie conflictul sangeros, fie conflictul de idei.”
Îţi dau exemplu 3 mari invenţii care au dus la progresul radical al omenirii: roata, maşina cu aburi şi electricitatea. Poţi să-mi spui ce legătură au acestea cu conflictul?
De aceste invenţii au beneficiat şi beneficiază aproape toată omenirea, lucru care a fost posibil datorită cooperării, nu conflictului.
4. Ca să înţelegi mai bine cum e treaba cu propaganda şi “conspiraţiile” îţi recomand cartea lui Edward Bernays “Propaganda” (1928). El este unul din creatorii propagandei moderne şi a ceea ce se numeşte Public Relations (PR). De asemenea este foarte util documentarul “The Century Of The Self” produs de BBC. Asta pentru cine este capabil să îl înţeleagă.
Baftă!
1.Unul fenomenal de celebru, trist si implicat politic. E departe de a fi un model (pentru mine, cel putin) 2.Accept posibilitatea, dar dovezile de cele mai multe ori sunt arbitrare iar discutiile interminabile. E genul de chestie pe care prefer sa o combat pe mess sau fata in fata. 3.Asa sunt mii de descoperiri pana la care s-a ajuns in zeci sau sute de ani de discutii si ”conflicte” academice. Toate cele trei inventii mentionate de tine au fost perfectionate intr-un conflict sau altul. Eu vorbeam de descoperiri punctuale dar in fine : Electricitatea a ajuns la marele public in urma ”Razboiului Curentului” (Tesla vs. Edison, razboi de idei , razboi financiar).Nu mai vorbim de motoarele si sursele de energie dezvoltate initial ca arme. La 6 ani dupa WW2, a aparut prospectul energiei nucleare, alta inventie generata de conflict. Roata a aparut relativ recent judecand la anii petrecuti de specia umana pe pamant iar in Europa a luat un avant real odata cu folosirea pentru carele de lupta. Perfectionarea motorului cu aburi pe locomotive si navele comerciale si de razboi nu a fost pricinuita de o colaborare pasnica. 4.Am lucrat in PR si lucrez in publicitate. Fii sigur ca am… Read more »
Nişte link-uri:
http://www.csustan.edu/history/faculty/weikart/fromdarwintohitler.htm
http://www.bede.org.uk/hitler.htm
Al doilea link nu-mi aduce ceva nou, stiam de neopaganism si ma intereseaza foarte putin relatia doctrinei naziste cu cea crestina, fiind agnostic (eu, nu Hitler).
Autorul cartii din primul link demonstreaza mai degraba impactul teoriei darviniste asupra curentelor de gandire religioase/filosofice si asupra standardelor etice ale ganditorilor vremii. Hitler nu l-a interpretat eronat pe Darwin si nici n-a pornit de la el ci de la altii care s-au folosit SI de teoria darwinista in a-si demonstra teoriile.
Oricum, darwinismul ca atare e depasit (in forma originala). Teoria moderna a evolutiei implica mult mai mult, de la mutatii & ribovirusuri la multi alti factori pe langa selectia naturala. Am amintit-o pentru ca este un concept puternic si pentru ca pana in prezent functioneaza in natura ca un bun motor evolutiv (alaturi de mutatii si cele amintite). Nu am amintit-o ca o solutie ci ca pe ceva care trebuie lasat sa se desfasoare, nu impiedicat brutal prin toleranta absurda si extrema.
[…] Specia dominanta – Despre incetinirea voita si sistematizata a evolutiei […]
[…] Apropo, noi cu selectia naturala cum mai stam? Pe de-o parte, nu zic ca nu-mi pare rau cand vad oameni prabusindu-se si ajungand in […]