Cu toții jucăm la păcănele
Zilele trecute am fost prins involuntar într-o discuție prăfuită despre generația tânără și despre cum fuge ea de muncă, domne. Ce-s ăia bitcoini, influenceri, NFT-uri și campionate de jocuri? Să pună mâna să muncească, să-și clădească o carieră! Spre surprinderea interlocutorilor mei, unica mea intervenție a fost: băi, dar dacă aștia micii AU DREPTATE?
Ca om care a ținut numeroase prezentări, organizat programe de internship și a avut ocazia de a ține cursuri la facultate, aș spune că am avut ceva contact cu generatia Z. Și da, în cadrul ei există un decalaj uriaș între vârfuri și mase (cel puțin în România). Tot în ea există oameni care la 18-19 ani au deja companii profitabile sau sunt la un nivel de cunoștințe demn de vremuri mai bune. Generațiile noi par a fi cuprinse de o apatie generală, dar și însuflețite de o reactivitate puternică la abuz. Există un nivel uriaș de informație și de libertate de mișcare, la fel cum există ultrasensibilitate și fragilitate, impuse de social media și de cultura ofensării. Există multe contraste pe care generația mea nu le înțelege pentru că puștii de azi nu sunt „ceva”, ci sunt de toate în același timp. Sunt de toate, dar cu siguranță nu sunt fraieri.
Vedeți voi, generația noastră, ăștia din zona 30-40, a crescut cu tarele predecesorilor noștri și a unui sistem în plină schimbare. Mulți ne-am adaptat pe parcurs traseul, dar modelul de bază a fost același: faci o facultate, te angajezi, progresezi în carieră, îți iei mașină, cauți consoartă, te căsătorești, faci copii și ieși la pensie. Sigur, copiii pot să lipsească, iar între ieșirile lunare la restaurant mai bagi și un Netflix. Sigur, căsătoria nu e musai să fie consfințită sau înregistrată, și, în țări mai civilizate, nu e musai să fie nici între un bărbat și o femeie. Dar în continuare structura rămâne aceeași: o progresie lentă și extenuantă de la prima la ultima cușcă – o progresie presărată cu citate motivaționale despre cum munca susținută te va duce departe, fericirea ține doar de tine, copiii sunt cel mai de preț bun și alte lucruri menite să susțină sistemul, nu pe tine.
Deși pare altfel, modelul ăsta nu este fundamental diferit de cel al părinților noștri. Ce s-a schimbat a fost doar spațiul de manevră. Comunismul te ținea în școală, job și căsătorie pentru a nu-ți da timp să gândești: oamenii ocupați nu se revoltă, nu? Sistemele moderne nu-ți impun nimic pentru că s-au prins că tot în jurul acelorași lucruri gravitezi și, dacă nu o faci, va trebui să-ți asumi oprobriul social al generațiilor precedente. Stai, n-ai avut job fix un an de zile… ai înnebunit? Auzi, dar tu când faci un copil?
Din păcate, nouă ne-a luat ceva să ne prindem că sistemul e construit greșit, pentru că am crescut în el, ghidați de oamenii care îl țineau în viață. E ca și când ne-am fi născut într-o sectă din care ne-am luptat ani buni să evadăm. Pentru generatia Z, lucrurile au devenit clare mult mai rapid. Mama și tata nu sunt fericiți nici cu relația lor și nici cu joburile. Părinții lui Cosmin și Marioarei la fel. Doamna profesoară e foarte inteligentă și muncește mult, dar nu-și permite să-și schimbe geanta. Unchiul e director de firmă și nu l-am mai văzut de 8 ani, că lucrează mereu. Auzi, dar eu de ce aș vrea același lucru de la VIAȚA MEA? De ce aș vrea să fiu o rotiță într-un sistem care se învârte în gol?
Nu de alta, dar nu doar mecanismele sociale și-au arătat slăbiciunile în ultimii ani, ci și cele economice și politice, România mai afectată pentru că ultimele erau deja la pământ. Ca și noi, copiii ăștia au trecut printr-o pandemie, un război, o criză și prin consecințele încălzirii globale. Probabil îi mai paște o foamete și alte câteva consecințe ale situației actuale, o situație în care românul mediu trebuie să muncească cinci ani și să aștepte opt luni pentru o Dacie slab echipată. Spre deosebire de noi, ei chiar n-au niciun control sau impact asupra evenimentelor de acum. Iar acum li se spune să învețe și să muncească pentru a „face ceva în viață”. Să învețe și să muncească de ce? Ca să-i plătească lui Oprea pensii speciale? Ca să ce? Să întrețină sistemul care-i ține legați?
Vă mai mirați de ce tinerii sunt înflăcărați de tot felul de viziuni utopice sau de-a dreptul defecte (anarhism, comunism)? De ce n-ar fi, dacă în ochii lor capitalismul a eșuat? Sigur, nu capitalismul a eșuat, ci cei care l-au pus în practică (iar cele mai progresiste state rămân cele profund liberale economic, dar cu plase de protecție socială). Din păcate, de-aici de jos, lucrurile nu se văd prea clar. Oricum, chiar și în zonele unde lucrurile stau mai bine, așteptarea de la omul de rând rămâne aceeași. Ne mai miră deci că e plin de luptători pentru mediu de maxim 20 de ani și că inegalitatea socială îi preocupă mai mult decât fluturașul de salariu? Da, știu că și noi suntem conștienți de problemele ăstea, dar dacă observi o mizerie, nu înseamnă că ai contribuit la dispariția ei.
Prin urmare, ne mai miră oare că mulți și-ar dori să urmeze cariera de… influencer și că e plin de puștoaice care se apucă de videochat imediat după majorat? Între o carieră în care obții rapid sume peste media țării și una în care te întorci extenuat de munca unde vei fi ani de zile „juniorul ăla”, voi ce ați alege? Acum… nu când erați voi în facultate și singura opțiune de a munci nu vă acoperea chiria și prânzul. Vă mai surprinde că există mii de antreprenori, unii cu picioarele pe pământ, alții cu totul pe altă planetă? Alternativa lor e închiderea într-un birou, în meseria pe care le-a dat-o facultatea (adică aia de plimbător de hârtii). Nu că n-ar exista și joburi bune, doar că în mod cert ele nu sunt disponibile pentru oameni de 21 de ani. Da, mulți vor eșua în încercările făcute pe cont propriu, dar voi cum ați luptat să ieșiți din sistem?
Drept consecință, peste 30% din cei care au ajuns într-un punct profesional confortabil devin „nomazi digitali” și refuză să dea 120 000 de euro pe o cutie de beton. Se scutesc de plăcerea de a se întoarce cu metroul într-un apartament prăfuit din București și de a-l înjura pe Nicușor Dan pe Facebook. Pe aceeași temă, am și avut o discuție cu o programatoare extrem de talentată și de tânără. Părinților ei li se părea că-și pierde timpul cu un start-up din care scosese deja vreo 15 000 de euro pe care-i reinvestise și care acum se afla într-un impas. Câți dintre voi ați făcut 15 000 de euro pe barba voastră la 22 de ani? Exact.
Tot la fel e și cu metaversul, crypto, NFT-urile și alte concepte pătrunse de bunul simț economic al unui cartof. Îți dau o iluzie a libertății pe care viața cotidiană nu ți-o mai oferă. Îți permit să te consideri „investitor” și, de ce nu, să câștigi rapid. Pentru că noile generații s-au prins mai bine decât noi că sistemul e inert și că, în definitiv, suntem la voia norocului. Poate de-asta și majoritatea celor care plătesc pentru ședințe de self-help, NLP și secrete de business sunt trecuți de 40 de ani. Restul au înțeles că majoritatea cărților de business sunt scrie fie de șarlatani, fie de oameni care confundă hazardul cu talentul. „Am înființat un business de milioane de euro pentru că mă trezesc zilnic la 5.00, beau un smoothie și apoi citesc două ore. Fac zilnic o oră de sport, ajung la birou primul și îi tratez pe angajați ca pe copiii mei. Ăsta a fost secretul succesului meu – asta și faptul că la început am primit 500 000 de dolari de la tata!”.
Hai să recunoaștem totuși că nimeni nu s-a îmbogățit din muncă: nici măcar ăia care chiar și-au început companiile de jos. La un moment dat, a apărut un om providențial care le-a văzut potențialul financiar și i-a ajutat cu primul milion. Asta și faptul că au avut noroc cu căruța. Dacă ești unul din oamenii ăia și citești asta, află că ești într-adevăr un tip sau o tipă smart, că ai simț de business și că îți place să muncești. Nimeni nu-ți neagă asta, doar că restul de 70% din succesul tău a fost pur noroc. Nu e nevoie să scrii o nouă carte despre hazard, mulțumim.
Da, oamenii noi vor să evadeze din sistem, iar sistemul vrea să-i țină aici, propagând ciclul nefericirii care ne face să defulăm atât de des. Îi vrea aici după ce au irosit doi ani făcând cursuri online și după li s-a spus că e posibil ca viitoarea criză o să dureze vreo cinci ani. Cinci ani de așteptat cu capul în pământ ca să ce? Vorba lui Dan Badea: “În copilărie, ți s-a spus ani de zile să-ți faci curat în cameră, că poate vine cineva. A venit, mă, vreodată cineva?”.
Faptul că mulți caută deja metode de a ieși din joc (prin antreprenoriat, mașinațiuni online sau autopromovare) și că unii nici măcar nu vor să intre în el ar trebui să fie un semn destul de clar că facem ceva greșit și nu doar la nivel de țară. Zilele trecute, un comentator TV se arăta șocat de faptul că cei care picaseră la BAC nu erau distruși de eveniment, ci chiar păreau relaxați cu privire la rezultate. Explicația lui era că cei mici erau prea tâmpiți să-și dea seama de gravitatea momentului… explicația reală e că poate chiar nu le păsa.
Acum, e greu să negi lipsa de pregătire sau faptul că extrem de mulți oameni care vor să facă o facultate nu au capacitatea de a termina o școală generală. La fel de greu e să negi că discuțiile despre coronițe sunt inutile, cât timp copilul tău nu poate înțelege un text simplu. Dar la fel de grav este să ignori că unora chiar nu le pasă. În regulă, nu au luat BAC-ul într-un sistem axat strict pe praguri, nu pe mișcări orizontale (necesare pentru a crește). Și? Nu o să mai aibă ocazia să mai piardă niște ani într-un sistem care le vrea banii, atenția și timpul și care în schimb le oferă un job plătit cu 2000 de RON.
Adevărul e că generațiile mai tinere s-au prins din timp cum merge lumea și anume că 90% din ea se scoală în fiecare dimineață și mai bagă o fisă la păcănele, sperând că într-o zi o să nimerească jackpotul. Faptul că muncești până la epuizare pentru fisa ta nu-ți garantează câștigul. Prin urmare, vi se par de condamnat că, în timp ce noi to așteptăm să ne pice de trei ori șapte, ei s-au apucat să scuture aparatul pentru ultimele fise rămase în el?
P.S: Problema BAC-ului ar merita tratată separat, într-un articol dedicat, însă aștept să se calmeze analiștii de serviciu pentru a trage propriile concluzii. Sursa imaginii.
Exact la chestia asta mă gândeam eu în drum spre muncă… deși eu unul chiar nu înțeleg raționamentul lor și nici nu am nimic împotriva lor dar nu pot să nu mă gândesc la acel mare procent care stau mult și bine pe banii părinților care se simt obligați să îi sprijine necondiționat și mai ales să le repare erorile… este drept că exemplul muncii pe 2000 de lei este egal cu zero pentru mintea unuia dar pentru părintele obligat la sacrificiu cam ce este? Eu spun că totul pleacă de la educație și atât timp cât părintele așa îl crește atunci… nu este nimic de spus. Cât de ușor sau greu se câștigă banii este doar o nuanță atât timp cât specimenul o face fără a deveni o povară pentru cei ce l-au crescut. În fapt… de ce trebuie să îi judecăm? Fac ce cred ei că trebuie să facă așa cum și noi am făcut asta la rândul nostru… noi suntem datori să îi educăm și să ii sprijinim la început… end of story.
Nu trebuie să-ți amintesc eu că și despre comunism s-a spus că e o idee bună prost aplicată 🙂 Cumva ceva asemănător am scris și eu pe blog despre „munca necalificată”. Meseriile și activitățile de azi nu mai necesită „calificare”, cel puțin nu neapărat una în sistemul „formal”. Poți fi un programator senior php și fără bac și facultate. Poți lua o certificare Microsoft/CCNA fără studii „de specialitate”, doar cu niște cursuri online și puțină dedicație. Efectiv, 90% dintre meseriile de azi necesită doar o lună spre trei luni de „calificare la locul de muncă”. Ideea că „școala e inutilă” nu e doar la noi, la noi e doar o formă extremă, dar problema asta se pune serios, mai ales în SUA unde milioane s-au înglodat un datorii pe viață pentru o diplomă cu care nu fac nimic. Inclusiv Harvard și restul din Ivy League sunt luate în discuție (un pic din alt unghi, dar tot acolo se ajunge). Da, școala rămâne importantă. Doar că ea face diferența la vârf. De la top 10% în jos, nu prea are relevață. Legat de noroc, a fost la un moment dat o discuție pe FB lui Butunoiu pe tema asta, destul de… Read more »
Dorianm: Da, cumva povara pentru părinți e altă discuție, deși aș spune că mulți nu au părinți care să-i sprijine necondiționat. Cred că mai degrabă mă gândeam la deznădejde și apatie și la faptul că din ce în ce mai mulți oameni se prind că sistemul le e ostil. Ok, îi educăm și sprijinim ca să ce? Ca să hrănescă sistemul? Mă întreb, pentru că în momentul ăsta pare a fi criză de forță de muncă pe o piață care oricum nu știe să răsplătească munca.
Da, diferența e că o alternativă reală la capitalism n-am găsit sau cel puțin nu o alternativă care să implice și capitalism. Socialismul modern în sine nu prea există, e doar o formă de capitalism unde o parte din venituri chiar se întorc la cei care le-au produs. Dar ele nu pot exista fără capitalism – vorba aia, trebuie să poți lua de undeva.
Într-adevăr, calificările moderne nu prea au legătură cu școala și, așa cum spuneam, ele țin mai degrabă de o dezvoltare si adaptare pe orizontala, nu pe verticala. Ti-am citit si articolul acum vreo săptămână :))
În Vest problema utilității școlii a devenit mai pregnantă și pentru că sistemul lor este în definitiv o mare afacere. De altfel, cam din 2008, de când i-a lovit criza, mulți au început să înțeleagă că îndatorarea financiară față de o instituție de educație e o mizerie, mai ales dacă nu ți se mai promite un job pentru a recupera investiția. Da, școala este importantă, dar nu orice școală și nu pentru oricine.
Legat de noroc: de-aia am păstrat 30-40% pentru skill (abilitate), dar undeva la 60-70% pentru noroc. Felicitări pentru schimbarea în carieră 🙂
La ora actuala ne aflam intr-o tranzitie si mai ales o schimbare de paradigma. Era imposibil ca la un moment dat razboiul generatiilor cand vine vorba de conceptii de viata sa nu apara. Si aici este o mica nuanta pe care nu toata lumea o intelege sau o accepta. Mai precis nici o generatie nu este mai breaza fata de alta din cauza faptului ca vremurile se schimba. Intr-un fel erau timpurile lui tactu prin 1970, altele sunt timpurile tale de prin 1990, si total diferite sunt cele ale lui fi-tu din anii 2000-2010. Fiecare om la timpul lui a avut o dorinta de revolta si de a schimba lumea/societatea in care traia. Diferenta a fost facuta de vremuri si mai ales de conjunctura a timpurilor. Revenind la generatia Z si mai ales la perceptia batranilor despre ea, nu ma pot pronunta deoarece tot ceea ce vad sunt niste tineri care ca si noi au prins niste vremuri nebune cu informatia data la liber si cu foarte multe modalitati de a face altfel banii decat stim noi. Imi place sa vad ca multi viseaza la alte chestii decat ceea ce ar fi fost norma acum 10-15 ani si este bine… Read more »
Stii care-i baiul? Generatia de-acum nu simte neaparat nevoia sa schimbe lumea in bine (si cu siguranta ca multi nici n-o vor face, mai ales cei ultra ofensati), doar ca pun o intrebare buna: de ce trebuie sa muncim atat si la fiecare greseala a sistemului (un sistem creat pana la urma de omuleti mediocri si inutili) tot noi sa platim? In ultimii ani am tot auzit de oameni care lucreaza de la distanta, 4 zile pe saptamana, isi iau ani sabatici etc… S-a tot vorbit despre burnout. Astea nu erau discutii la care noi sa fi participat pana acum.
Ce observi tu cu lipsa de pragmatism si neasumarea alegerilor e de fapt consecinta acelui ”helicopter parenting” prin care protejezi copilul de tot ce se poate pana pe la 30 si ceva si apoi te trezesti ca nu se poate duce singur la baie.
Eu vad cumva respectivele fenomene ca pe o consecinta a anomiei generale si ca pe o nevoie a unui nou sistem 🙂
@krossfire Lucrurile sunt interconectate si conteaza foarte mult din ce perspectiva le privesti. Pe de o parte povestea asta cu de ce trebuie sa muncim vine din partea unor oameni care au avut parte de belsug in viata, pe partea cealalta avem copii prin Asia care muncesc pe 100 de dolari pe luna pentru a face pantofi sau alte nebunii. Sunt destul de sigur ca problemele de tipul burnout, saptamana de lucru cu 4 zile, mindfulness si alte rahaturi nu sunt discutate prin Asia sau Africa de oamenii ce muncesc pe acele sume. Ca de ce se intampla asta si de cat corect este, merita discutat doar ca intregul belsug al lumii occidentale a plecat din acele zone. Ar accepta lumea occidentala ca standardul de viata sa le scada, doar pentru a creste standardul de viata al oamenilor de acolo?! Ma indoiesc ca raspunsul ar fi da, insa cred ca pe facebook o poza cu steagul unei tari in semn de solidaritate nu o sa strice. Cati din reprezentatii noi generatii ar accepta ca pentru a schimba sistemul standardul lor de viata trebuie sa scada pentru a ne fi mai bine pe de-a intregul? Caci o prima reasezare a sistemului… Read more »
Intr-adevar, sfaturile de gen vin in principal din America anilor 60-70, unde boom-ul economic si plasele de siguranta (care inca existau) iti permiteau sa traiesti decent, fie ca erai sef de casierie, fie ca erai unul dintre primii ”IT Bros” din lume 🙂
Stii care-i treaba cu standardul ala? Daca scade uniform si fara mari compromisuri, nu se simte. Adica, nu cred ca intr-o situatie de gen, romanul sau spaniolul zilnic ar avea de suferit, ci mai degraba miliardarii americani, lorzii britanici si altii care jongleaza cu impozitele.
Si da, aia cu ”helicopter parenting” chiar e o problema maricica.
P.S: Ai vazut legea aia in care poti lua amenda sau puscarie daca inciti la violenta impotriva unui politician.
@krossfire Sfaturile alea vin de la niste oameni ce au prins o alta era economica. Nu ca nu s-ar aplica si acum, doar ca trebuie sa muncesti un pic mai mult si mult mai inteligent decat cel de langa tine. Iar aici intervin mai multe in ecuatie genetica,mediul si nu in ultimul rand scoala/educatia.Acum cred ca ne aflam in perioada de experimentare unde genetica si mediul vor face diferenta. Odata ce astea se vor mai netezi, scoala/educatia o sa faca diferenta pana cand se va netezi si asta. Crypto/nft/influencing/pacanele sunt prima etapa si care o sa fie influentate de selectia naturala. Prin SUA in special sunt extrem de multi care si-au pierdut economiile de-o viata in zona crypto/nft, dar nu atat de multi cat sa inteleaga de ce au facut asta. La fel este si partea de influencing/pacanele se invart niste bani, dar nu s-a facut o masa critica astfel sa inteleaga ca s-ar putea si asta sa fie o mica teapa. Si dupa ce se incheie aceasta etapa critica fiecare o sa se reorganizeze si o sa urmeze alte lucruri. Personal sunt de parere ca edx.org,coursera.org si alte platforme de acest fel vor rupe in urmatorii ani pe aceasta… Read more »
Mai e pana sa ajungem ca ”educatia” sa faca diferenta. In Romania n-as zice ca e genetica sau doar genetica, cat un oarecare statut material si cumva inteligenta si mediul parintilor. Niste parinti cu aspiratii de middle class care pot suplini educatia defectuoasa din scoala cu diferite cursuri sau scoli particulare si se pot preocupa direct de bunastarea celui mic, ii pot asigura un viitor mai bun sau… un viitor.
Pe moment, Udemy si altele cam rup la noi. Chiar imi zicea un amic ca nu reuseste sa-l faca pe cel mic sa ia niste cursuri in ce-l intereseaza, desi intelege perfect engleza. Eu si colegii in schimb incepem cinspe cursuri pe care nu le terminam.
Udemy,corusera,edx sunt niste faze incipiente al urmatorului trend in educatie. Mircea Miclea a venit la un moment cu propunerea explicita ca cei mai buni profesori in diferite domenii sa-si inregistreze lectiile si sa fie puse pe TVR sau youtube. La un moment dat pe TVR rulau chiar imagini socante pentru multi(integrale si derivate), prin urmare ceva dorinta ar fi. Chestia asta daca s-ar intampla ar mai dilua agitatia in jurul examenelor nationale, respectiv nebunia de a intra la liceul X. La nivel de marile orase testarea nationala si admiterea la diverse licee a devenit o afacere in toata regula. In acelasi timp tot ce inseamna invatamant universitar e un pic in vrie pentru ca diverse specializari le poti face acum pe coursera contra unei sume modice raportat la ce primesti.
Tot ceea ce vreau sa spun este ca jocul si mai ales toata schema se schimba si nu stiu cat de mult noile generatii se prind. Unii vor calari acest val deoarece nu este foarte complicat s-o faci, insa din pacate cei mai multi vor intra in paradigma clasica si Steve Jobs nu a facut facultatea si uite ce bogat a fost.
Miclea cred ca era unul dintre putinii oameni destepti ajunsi intr-o functie de conducere, dar poate de-aia nici n-a fost lasat sa faca nimic. L-am urmarit mai mult dupa finalul carierei lui politice si am inceput sa inteleg mai bine ce e cu omul!
Ehe noile generații au unele concepții despre viață destul de deplasate…însă nu toți…păcat că nu se mai dă doi bani pe educație poate altfel stăteau lucrurile.
Cam puține articole despre olimpicii la matematică…in rest se mediatizează orice prostie.
Bine, si educatia trebuie sa fie la inaltime 🙂
@Stefan
Știrile alea cu olimpicii ar trebui citite în registrul urmator: un liceu privat din tara a șlefuit o parte din acei oameni. În tot acel timp numărul analfabeților funcționali e un pic în creștere. Asta înseamnă educație la nivel de România acum.
Sunt efectiv satul sa vad cum ne raportam la extreme și nu cautam sa creștem cât mai mult media. Extreme înseamnă olimpicii recte cati au trecut examenele naționale, media înseamnă restul oamenilor care nu există. Tot ce înseamnă educație la nivel de România de aici si-a început falimentul și nu din alte părți.
Tot respectul pentru acei olimpici și pentru munca lor, doar ca as vrea sa începem sa ne concentram pe mase și nu elite. Momentan masele nefiind băgate în seama încearcă și altceva.
Total de acord. Olimpiadele au reprezentat mereu extremele.