Ai noștri, ai lor, ai tuturor

„Hai salut, voiam să-ți spun că ai avut dreptate! Nu poți guverna de pe Facebook!”…
Vocea de la celălalt capăt era a unei amice care-și amintise că, fix înainte de pandemie, emisesem fraza asta cu voce tare, în timpul unei ieșiri. Care era contextul? O discuție despre alianța USR-Plus, acum devenită partid, despre care respectiva amică susținea că ar fi fost singura soluție pentru România.
E drept că, la ora respectivă, cu puțin înainte de alegerile din 2020, mai toată lumea din bulă avea de gând fie să voteze fie cu USR, fie cu o formă sau alta de „rău mai mic”. Hotărârea asta era amplificată și de faptul că ne găseam în plin discurs de tip „noi și ei” – un discurs început în perioada USL (vi-l amintiți pe Crin Antonescu?) și cimentat în timpul abuzurilor camarilei lui Dragnea. Conform viziunii ăsteia, țara e tăiată în trei felii disproporționate, atât ca educație, cât și ca aport la venitul colectiv.
Prima ar fi o masă uriașă de votanți PSD, majoritatea văzuți drept asistați social sau pensionari care vor să mențină starea de fapt. Culmea, deși au o agendă clară, oamenii ăștia sunt și… foarte ușor de manipulat. Aparent, ei sunt cei care ne-au ținut două decenii înfofoliți în post-comunism (ci nu securiștii lăsați să scape prin sitele sistemului).
A doua masă, mai compactă, dar semnificativ mai agresivă, e aia a omuleților etichetați ca „spălați pe creier”, coalizați politic în jurul mai multor facțiuni marginale. Ăștia sunt îndrăgostiți de valori tradiționaliste și naționaliste, resping progresismul și își bazează practicile pe percepte medievale. Cu ei aparent n-ai ce să discuți, pentru că fantezia lor e autoizolantă. Tot ăștia sunt se pare responsabili și pentru TOATE fake news-urile.
A treia masă, minoritară, dar valoroasă economic, e aia care muncește de rupe, e împotriva hoției și e puternic contaminată de bun simț. Nu din ăla strămoșesc, ci varianta mai fină, de import (adusă eventual din Grecia sau Bulgaria, de pe ritual). E gruparea din care aparent facem parte și noi, oricare am fi ăia, de la corporatiști și economiști la ONG-iști și antreprenori.
Aici ar fi două corespondențe politice. Prima, cea a conservatorilor democrați, dacă vreți, e pliată pe partidele cu istorie și în special pe PNL, singurul supraviețuitor al uitatei Convenții Democratice. Al doilea grup e ideologic reprezentat de partidele noi, în special de USR și Plus. Aici ar trebui teoretic să avem o mână de oameni „curați” și porniți pe schimbare, dar cumva nehotărâți ideologic și schismatici. Fix la ei mă refeream când spuneam că n-ai cum să guvernezi de pe Facebook.
Dacă discursul cu cele trei mase de alegători (asistații, naționaliștii și democrații) vă sună cunoscut, e normal. Modelul e destul de vizibil și în țări vestice, iar social media îi propagă stereotipurile. PSD e rău, AUR e toxic, PNL e gri, USR e bun. Asta în ciuda faptului că în ultimul an și jumătate ni s-a arătat mai clar ca oricând că masele ăstea nu prea există.
Vedeți voi, o dată ce ordinea socială a intrat în zodia pandemiei, mai toate masele ăstea politice caricaturale s-au unit într-un amalgam de voci, care mai de care mai speriate și incoerente.
Asistații PSD? A primit cea mai gravă lovitură în pandemie, deși mai toate măsurile economice și sociale au ocolit-o. Să nu mai vorbim de partidul care ar fi trebuit să-i reprezinte. Majoritatea oamenilor din zona asta aveau de fapt meserii de „jos” sau sezoniere: zilieri, muncitori, constructori, taximetriști, chelneri, manipulatori de marfă și așa mai departe. Joburile lor au fost printre primele care au picat, fără șanse de lucru de-acasă. Da, chiar și huliții angajați de la stat au intrat aici, indiferent de simpatia politică. Știți multe asistente, îngrijitori și doctori care au lucrat de-acasă?
Naționaliștii, proaspăt victorioși în Parlament, ce au făcut? Evident că au profitat de acei 10% să-și extindă influența și să creeze o mișcare unificată… Ah, nu, stai s-au dezmembrat în partide mai mici și au ieșit constant, fără măști, în mijloc de pandemie, să urle în fața Guvernului. Asta când nu s-au înghesuit în biserici, chemați de preoți deliranți care au profitat de naivitatea lor.
Al treilea grup însă și-a văzut însă visul cu ochii. Mai ocrotit decât alții de efectele pandemiei și mai activ online, grupul numărul trei a împins USR-Plus cu un 15% la parlamentare. Ajunși acolo, ultimii au intrat într-o fragilă alianță cu PNL și cu alte segmente politice de „dreapta”. Mai mult, Nicușor Dan, proaspăt zburat din USR, a câștigat primăria Capitalei, iar Clotilde pe cea a sectorului 1. Începutul schimbării, nu?
Nu prea, mai ales că situația României era una precară. Sincer, îți trebuie ceva aroganță și siguranță de sine să vrei să conduci țara în cel mai greu moment al ei. Trebuie să fii cu-adevărat bun, aș zice. E drept că o Românie condusă PSD în perioada s-ar fi scufundat cu totul, mai ales că „social-democrații” au făcut tot posibilul să fie dobitoci (ceva la care, să recunoaștem, se pricep foarte bine).
Cu toate astea, după câteva mostre de discursuri și miniștri USR, e greu să nu-ți pui întrebări. De fapt, de-aia și cred că PNL a fost o soluție excelentă de guvernare în perioada asta. Oamenii fac același lucru de la reînființarea lor post-Revoluționară: sunt mediocri, exact ca România.
Ce a fost însă mai iritant în toată tevatura asta, din care am ieșit relativ bine, a fost vuietul. Sutele de glasuri supărate pe faptul că lumea nu înțelege mărețul plan al USR, care nu poate să facă nimic pentru că nu-i lasă PSD, AUR și răii din PNL, care nu vor de fapt schimbare. În sensul ăsta, am urmărit cu o curiozitate aproape antropologică modul în care oamenii refuzau să facă o diferență între omul Vlad Voiculescu (cu niște realizări indiscutabile) și managerul Vlad Voiculescu (care, la fel ca omul de comunicare, organizatorul și politicianul Vlad Voiculescu, a fost praf și pulbere).
Voiculescu a fost omul care știa cel mai bine ce trebuia să facă alții – omul care a venit să schimbe un sistem pe care-l ura, vorba unui prieten. Și dacă ar fi fost singur în atitudinea asta de promovare a „ce trebuie să se facă”, nu a „ce se poate face”, aș fi insistat mai mult pe el. Din păcate, de aceeași boală suferă și alți reprezentanți ai actualei coaliții, boală numită și Sindromul PNȚCD. Sindromul ăsta se manifestă prin senzația că ăia dinainte n-au schimbat nimic pentru că au fost proști și nu știau CE e de făcut, nu CUM trebuie făcut. N-au avut specialiști, cum ar fi spus Victor Ciorbea (un alt personaj pe care preferam să-l fi uita).
De-asta au apărut și situații precum înscenarea USR de la Timiș, lupta dintre Barna și Cioloș, declarațiile lui Ghinea și nominalizarea unui frecător de mentă la ANAF, alături de plecarea fondatorilor grupării prin tot felul de partide obscure. De-asta Sectorul 1 se îneacă în gunoaie, iar Nicușor Dan pare să fi dispărut în absolut. Nu, nu e pentru că oamenii ăștia ar fi rău intenționați sau puși pe căpătuială. E pentru că de la „PSD distruge România” la “hai să vedem cum alimentăm un sistem care consumă 22 de miliarde pe an din 9 miliarde de la CAS” e un drum lung și dureros.
Asta nu înseamnă că am scris toată poliloghia asta ca să dau în USR. E în continuare un partid cu câțiva membri buni, mulți rămași acolo din lipsă de alternativă (la fel ca și în Plus). Oameni buni sunt în mod clar și în PNL, în ciuda unei „gărzi vechi” din teritoriu profund corupte și instabile. Sunt dispus chiar să admit că premierul Câțu e decent. Problema e că pentru fiecare Mircea Toma sau Ciprian Ciucu ai vreo câteva mii de oameni în teritoriu care sunt exact ca ăia pe care-i acuzi că au distrus țara. Adică o cabală de paraziți administrativi și de indivizi care pur și simplu nu sunt capabili de mai mult – indiferent de educație sau clasa socială.
Iluzia că există un adversar în umbră care te împiedică să-ți duci planul la bun sfârșit e la fel de toxică ca aia că ceilalți sunt mai proști decât tine. Există cu siguranță oameni în umbră (că tot vorbeam mai sus despre Securitate), dar scopul lor nu e împiedicarea colectării gunoiului în sectorul 1. Da, Șoșoacă e penibilă, dar dacă o folosești pe ea ca termen de comparație, ai o problemă de standarde. Da, PSD sunt în continuare hoți, dar sunt un partid care și-a câștigat de fapt alegerile și care acum nu mai are lider (sau Sith Lord, cum cred că-l numesc intern). Dacă un vestigiu comunist ca PSD și o glumă cu daci ca AUR te-au „înfrânt”, băi… poate că planul tău nu trebuia sa părăsească Facebook-ul.
Tindem să agreem narațiunile care corespund cu viziunea noastră. Iar acum, viziunea „noastră” vrea să creadă că există un adversar care pune bețe în roate actualei coaliții. E mai greu de acceptat că ultimii s-au grăbit să preia puterea într-o perioadă sensibilă și fără a avea cu adevărat oamenii care să o mențină. E la fel de greu de acceptat că dincolo de un 3-5% din populație, România e formată din oameni „cam la fel”, cu mici diferențe de educație și mediu. Oameni care trebuie să se schimbe în primul rând pe ei, până să doboare sistemul.
Între ai noștri și ai lor diferă doar iluzia. Unii sunt nostalgici după un regim de aur care n-a existat, alții îi dau înainte cu mirajul națiunii, pe când al treilea grup nutrește gânduri globalizatoare. Toate trei sunt ficțiuni care ne ajută să ne ascundem de adevăr: ăla că de fapt nu prea putem și nici nu prea vrem să schimbăm mare lucru. Ăia care vor sunt doar vârful unui aisberg care atinge fundul oceanului. De-aia și partidele îi scot în față fix pe oamenii cu idei mari și resurse puține: știu că dau bine la public și că, atunci când vor eșua, vor putea pune placa cu dușmanii din umbră.
Uitați-vă bine în jur: este că aveți și prieteni antivacciniști, dar cât se poate de educați și cu venituri peste medie? Este că ați avut toți un șef sau coleg foarte inteligent și în regulă, dar dacopat și puțin habotnic? Să nu mai vorbim despre oamenii progresiști la nivel de măsuri sociale, dar conservatori când vine vorba despre politici de gen? Probabil că niciunul din oamenii ăștia nu votează cu AUR și mai mult ca sigur că toți fac glume cu Șoșoacă. Probabil că, deși par diferiți, mai toți sunt cam la fel.
Trăim într-o perioadă în care valorile de bază ale umanității sunt fantastic de apropiate, chiar dacă media preferă să ne scoată în evidență diferențele. Ne putem certa ore întregi pe chestiuni de finețe, dar puși în fața unor drepturi fundamentale, mai toți suntem de acord. Prin urmare, poate că într-o lume gri nu avem o problemă de rău și de bine. De fapt, ai noștri și ai lor sunt doar două fațete ale aceleiași entități… noi.
P.S: PNȚCD încă există în unele zone de provincie și se ocupă cu… scormonitul în asfalt. Sursa imaginii.
Ai amestecat un pic merele cu pere cat sa’ti iasa de o dulceata de portocale, dar pana la urma nu e rea deloc analiza ta. Da, desi parem cumva diferiti, in esenta suntem la fel, nuantele fiind cele diferte, dar nici macar alea atat de mult. Legat de asa zisele culori politice, toti s’au mutat pe feisbuc … locul de unde spera sa ii mai asculte cineva. Trist e ca nici dracu nu ii mai asculta … pe nici unii, de nici o culoare, 2024 nu va fi decat inca un an in care se va vota anti si se va alege “raul cel mai mic”, ca pe poporul asta parca e un blestem. #dacat atat se pooate …
Nu stiu daca le-am amestecat sau am vrut sa le indulcesc. Articolul initial era sensibil mai cinic, doar ca n-aveam chef de “eterna lupta”. Deja ma intreaba lumea pe Facebook daca-s bine – martorii lui VV, in special.
Aici sunt de acord: de vreo doua decenii tot votam “raul cel mai mic”… dupa ce in primul tur tot noi decidem cine va fi raul ala, presupunand mereu ca “altii n-au cum sa fie”.
Mai e o felie din populație: funcționarii. Sunt mulți și vor feudalismul administrativ să persiste.
Da, da … si culmea dracului sau mai degraba a ironie e ca de obicei raul cel mai mic se dovedeste mereu a fi raul cel mai mare deghizat in raul cel mai mic. :)))
In rest, treptat te maturizezi si tu, capeti mai multa experienta si de aici probabila schimbare de stil, unora le e greu sa inteleaga, altii nu reusesc ca multi raman la stadiul de cosuri, asa ca … lasa’i in treaba lor, nu’ti bate capul! 🙂
Gabriel Iacob: Sunt in primul grup si sunt cel mai greu de mutat din sistem (desi capii lor sunt mai degraba in cei “1%”, la nivel de avere).
Ice: Cred ca am lasat-o mai moale cu maturizarea – mi-au ajuns ultimii cativa ani cat pentru doua pensii. Ce vreau eu e moderatie, inclusiv cand vine vorba despre “progres” (am mai avut discutii de gen si cand vorbeam despre masculinitate si lumea nu intelegea cum poti fi progresist in unele privinte, inclusiv in ceea ce priveste adaptarea masculinitatii, dar nu vrei sa deschizi si discutia despre gen, sexualitate si alte chestii care-i chinuie pe somerii americani).
Haha! Am pretenția că înțeleg fenomenul politic și cu toatea astea au existat momente pe care nu am știut cum să le evaluez. In continuare nu înțeleg cum atunci cînd ¨Preșdintele¨ atingea cota maximă a dizgrației, Boc, marioneta sa, era înscăunat la Cluj, ba chiar cu pretenții regionale. Să fie Băsescu prea mîndru pentru a recunoaște că nu a fost de fapt decît mijlocul prin care Boc, grupul de interese, s-a impus? Am fost membru PNȚ-cd din 1990 și ulterior, cînd am avut vîrsta, a fost singurul partid cu care am votat. Cînd nu a mai fost o opțiune viabilă, am refuzat categoric să intru în hora răului cel mic. Am considerat și consider în continuare că un sistem corupt nu poate fi schimbat printr-o minciună, cît timp alegătorul se simte obligat să voteze pe cineva în legătură cu care are îndoieli este imposibil ca lucrurile să sfîrșească bine. Abia în ultima vreme a crescut numărul celor care nu mai vor să ia parte la acest joc vicios, sau cel puțin asta ar vrea media să ne facă să credem, culmea tocmai acum cînd exsită două opțiuni noi mai puțin indecente. Sfatul specialiștilor în democrație era ca dintre cele trei,… Read more »
PD, PD-L… iata doua denumiri de care n-am mai auzit de ceva vreme :))
Boc era si inainte popular la Cluj – are un “fanbase” destul de mare in Ardeal omul, desi nu as fi 100% sigur ca si-l merita. Nu de alta, dar Clujul a devenit un fel de “Mecca” a hipsterilor acum.
Îl știu doar din perioada în care a fost un fel de prim-ministru (un fel de Dăncilă)… doar pentru că Băsescu nu putea ocupa ambele funcții, nu înțeleg de ce nu s-au scufundat impreună, ci dimpotrivă, a fost premiat cu un post la Cluj (înțeleg doar că masa de asistați social nu este singura pîrghie prin care este controlată direcția în care se votează, implicit vina stării deplorabile în care se află România). PD, ca și PSD, este doar un alt nume pentru FSN, o strategie care a functionat foarte bine, nu contează că nu ai mai auzit de PD, scopul a fost atins… Cluj e un oraș cît se poate de obișnuit, la fel de corupt, nu îl salvează nimic.
Cluj e putin mai rasarit decat Bucurestiul ca infrastructura, dar la fel de aglomerat si mult mai scump. Cumva si-a castigat un renume bazat pe foarte putine statistici – nu zic ca nu e un oras frumos, dar e tot mediocru, ca restul Romaniei. Doar Oradea si recent Timisoara mi s-au parut ca ies mai serios din tipar.
Ideea e că au pus soarta orașului în mîinile lui Boc, vorbim de un oraș universitar, nu de un cătun, nu-i poate scuza nimic… și nu mai văd nici o speranță pentru restul țării. Îmi este silă de politicienii români si de votanții care își bazează alegerea pe interesul personal, în detrimentul cinstei și al binelui comun.
Da, dar Boc a fost mult peste Funar, si din pacate cam aia e suficient. Asa cum aici Oprescu a fost peste Videanu, iar daca Nicusor Dan nu face ceva, lumea si-o va aminti cu “regret” pe Firea.
Articolul tau atinge toate punctele sensibile, dar il omite pe cel mai evident si anume prostia. La momentul in care noi discutam au trecut 30 de ani de la o schimbare istorica de regim, nivelul de trai este mult mai mare fata de acum 30 de ani si avem mai multe posibilitati de a face una alta acum, fata de atunci. Cu toate acestea avem in continuare o gramada de neajunsuri si mai mult de foarte multe ori nu intelegem ca exista si alte solutii fata de acelea pe care noi le propunem. Toate aceste lucruri denota gradul de mare de prostie ce exista in societatea romaneasca dublata de o rigiditate in gandire a unei mari parti din populatie. Sociologic exista o gramada de explicatii pentru situatia curenta, dar nimeni nu poate explica prostia. Din cauza asta ma amuz cand vad discutii despre doctrina politica si cum se lupta unii si altii in filozofii, fara sa inteleaga sau sa accepte evidenta si anume: romanul este prost facut gramada. Sigur exista unii cinici care se folosesc de acest fapt pentru a castiga capital politic(Dragnea cel mai bun exemplu), dar restu sunt rupti de orice realitate si nu inteleg unde si cum… Read more »
Nu comentez eventualele calități de primar ale lui Boc, spun doar că în momentul în care Băsescu și partidul său erau trași pe linie moartă, micuțul a cîștigat fără mare efort votul unui elctorat cu o pregătire și un nivel de trai peste media din România. Pînă și Dragnea a trebuit să schimbe doi premieri ca să-și găsească pe cineva la fel de obedient, nu înțeleg cum Boc a reușit să rămînă în preferințele alegătorilor… Primăria din Oradea e cea care a interzis concertul God Dethroned?
Asdad2005: Noi mai avem si o problema ca natiune – refugiul in trecut, vazut la toate natiunile mici, balcanice. De fiecare data cand vorbesc cu oameni despre ce nu merge, cum ar putea contribui si ei, o tot tin cu diverse epoci in care “era mai bine” (nu era, nici in interbelic si in mod cert, nici in comunism). Foarte putini oameni au obiceiul de a se uita spre prezent sau viitor – ok, lucrurile nu merg bine, dar ce as putea face eu sa mearga?
Drace: Nu Primaria a interzis, ci un consilier PNL de la nu stiu ce divizie. Omul a interzis vreo 3 concerte si inca o chestie (la paritate cu unul din Brasov cu obiceiuri similare).
Era consilier, răspunderea aparține primăriei, partidului și celor care l-au votat pe respectivul domn… Apropo de interdicții, sper ca progresiștii șînt conștienți că semănarea de vînt li se poate întoarce împotrivă… dacă tot e bal, vreau o lege asemănătoare la nivel UE: https://www.csmonitor.com/World/Global-News/2010/0120/Poland-Your-Che-Guevara-T-shirt-can-land-you-in-jail
De acord. Nu ma omor cu Caramitru, dar in privinta interzicerii simbolurilor comuniste avea perfecta dreptate.
Ahhh, nu… eu în realitate sînt împotriva interzicerii simbolurilor, impotriva oricărui tip de prohibiții. În ’89 mi-am dorit libertate, una în care este foarte important ca inclusiv aceste simboluri să-si poată avea locul. Eu ce sper de la legea polonezilor e să le arate promotorilor culturii cancel că își întind singuri o capcană. Creezi într-o democrație un sistem de cenzură și control, după care atunci cînd vine la putere o forță extremistă, aceasta are la dispoziție toate mecanismele, în mod legal. Nu mai vreau să trec încă o dată printr-o formă de dictatură, și mai ales nu atunci cînd o să fiu prea batrîn…
Am fost puțin sedus de Caramitru la începuturile USR, dar mi-a trecut.
Ahh, da, uite un punct de vedere foarte bun. Cred ca l-a mai expus la un timp si Ricky Gervais cand zicea ca “these people don’t want forgiveness, they want blood – and it’s not the same when it’s your blood on the line”.
[…] Ai noștri, ai lor, ai tuturor […]
[…] iritat de articolul meu de acum două luni, peste care dăduse întâmplător, un amic îmi spunea că pun cumva prea multă presiune pe […]