Capitala Apocalipsei

Urmarind un reportaj despre ”ploile devastatoare” care ne pandesc, a ajuns sa ma bantuie o mai veche constatare…

Faptul ca media tinde sa transforme orice adiere intr-o tornada si orice fulg in avalansa e un lucru stiut. Am mentionat chiar si putinele situatii in care exagerarile isi au rostul. Din punctul meu de vedere, subiectul este ca si inchis. Ce ma nelinisteste si irita este insa altceva. Toate vijeliile apocaliptice si ninsorile paralizante au loc in acelasi mirific loc: Bucuresti. Daca la capitolul inundatii, Moldova are clar monopol pe reportaje citite din namol, Bucurestiul ia coronita pentru distrugerea in masa.

Situatia nu se rezuma numai la vreme. Mai toate evenimentele minore, de la batai de cartier la accidente rutiere, devin importante daca se intampla in Bucuresti. Cateva tramvaie usor lovite intr-un tunel ocupa mult mai mult spatiu mediatic decat o catastrofa ecologica din provincie. Daca intr-un tronson de metrou din Bucuresti se scurge putina apa, nu mai conteaza ca in Oltenia lumea se deplaseaza deja cu salupa. Avem parte de un “dezastru in capitala”!

Desigur, e greu sa cuantifici o catastrofa si nici nu e dezirabil. Cu toate astea, luat la bani marunti, Bucurestiul e mai sigur si cu siguranta mai plictisitor decat multe zone din tara. Da, e aglomerat, poluat, zgomotos, plin de praf si de caini. Dar…pentru unul care stie ce-i aia “vreme rea”, ploile din Bucuresti sunt un fel de tutoriale pentru o “furtuna adevarata”. Nu zice nimeni sa ignori capitala si nici n-ar fi sanatos, dar comparati numai stirile de pe posturile frantuzesti sau nemtesti cu cele romanesti. Sigur, sunt doua popoare recunoscute pentru “nationalism”, dar nu sunt singurele. Nici televiziunile italiene sau spaniole nu dau o importanta obsesiva Romei sau Madridului.

Faptul ca infrastructura romaneasca nu permite o descentralizare reala poarta o parte semnificativa din vina. Nu doar in media, ci si in majoritatea serviciilor de comunicare si culturale, preferinta pentru Bucuresti e covarsitoare. In multe cazuri, lipsa de adaptare regionala devine chiar frustranta pentru public. Desigur, e mai usor sa iesi cu microfonul in fata blocului decat sa dai o fuga in Maramures. Totusi, cu putina grija, tu, televiziunea “nationala” din Bucuresti, ai putea da o paine si celor din Maramures si ti-ai putea asigura credibilitatea, contactand surse locale si avand informatie la prima mana.

Cu exceptia catorva publicatii si posturi, moda sediilor locale a cam disparut. Posturile de radio prefera sa pastreze aproape exclusiv relee regionale si sa inlocuiasca publicitatea “capitalista” cu cea pentru afacerile din oras. Ziarele tin editii locale online hranite aproape exclusiv de cititori, pe cand televiziunile au acelasi “corespondent” local pentru jumatate din Romania. In cazul asta, ai spune ca restul vinei o poarta criza, insa este mai mult de-atat. Aparent, astazi, ca sa fii un post “national” sau sa ai o firma “activa la nivel national”, e suficient sa platesti o chirie dubla in Bucuresti.  Exista exceptii de la regula, insa o minoritate zgomotoasa ajunge sa le acopere.

Oricum am invarti problema, proximitatea spatiala si temporala fata de public nu poate ramane la nesfarsit un mit. Pentru a relaxa opinia publica, topocentrismul trebuie sa dispara.  Cat timp se va vorbi 10 zile despre un cutremur pe care l-au simtit doar 3 pensionari din capitala, va fi greu sa nu ramai cu impresia ca divinitatea are ceva personal cu orasul asta!

P.S: Astazi, un calator R.A.T.B a sumarizat perfect una din mentalitatatile romaneasti din ultimii 20 de ani. Intrebat de ce crede ca Romania se indreapta in directia buna, omul a raspuns: “Pentru ca imi merge mie bine!”

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

29 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jol

Măi, legat de “capitalism”: eu aș face un pas în plus, pentru că mă sâcâie încă din copilărie vâlva disproporționată din jurul alegerilor locale din București. Am crescut într-un orășel din nord, departe de București. SINCER: de fiecare dată când venea vorba despre alegerile locale din Capitală, se schimba postul. Mai ales dacă la teve se apucau să despice și pe sectoare. NU interesează pe nimeni, lumea se uită cel mult “ca fapt divers” – dar nimeni nu fierbe în rezonanță cu freamătul din studiouri.

Glass and Iron

Mistificare, numele tau este “media” … Ce diferenta, de substanta, intre sforaielile comunisto-muncitoresti de mai demult si cele capitalisto-corporatiste de acum ? Apare un subiect? Il preiau toti, de multe ori nici macar nu schimba aspectele dezbatute sau virgulele. Bineinteles, cel mai important este sa poata spune : “LA NOI a aparut pentru prima data”. Am impresia ca, de fapt, asta este singurul criteriu pentru care se vor apreciati : “viteza” – lasa-l dracu’ de miez, nu conteaza miezu’, treaba e sa fim noi inaintea lor. Si uite asa fiecare “facator de informatii” alearga (de multe ori in cerc) iar noi ne “descalificam”, ca beneficiari ai informatiei. Fiindca ii lipseste “miezul”. Cu stirile s-a ajuns precum in cazul “prafurilor” : trebuie sa maresti doza in permanenta fiindca mintea nu mai simte. Stirile nu mai pot “excita” materia cenusie decat daca sunt din ce in ce mai “tari” – acum, de baza este “va avertizam ca urmeaza imagini socante” – nu mai conteaza ca de fapt arata o chestie blurata din care nu se intelege cine este cel strivit si cine este cel cu primul ajutor … treaba e ca au fost socanti. Dar daca nu au nimic “socant” ? Pai… Read more »

Intuneric

Cand ai spus “acelasi corespondent ‘local’ pentru jumatate din Romania, m-am gandit instantaneu la Catalin Radu Tanase… Din punct de vedere al topocentrismului, tipul e chiar OK: acolo unde e trimis, relateaza de parca vine intr-adevar apocalipsa. 😀

P.S. All hail – am reusit sa NU intru la spam!

Glass and Iron

Poate ca inainte “sa fure” public de prin alte parti ar fi frumos sa pregateasca ceva local. Ceva care sa atraga mai intai pe cei de prin partea locului. Sunt ceva manifestari, dar nu gasesti cine stie ce in ditamai tara. Nu este neaparat sa fie de anvergura “Targului de fete de la Gaina”, merge si ceva local precum “Festivalul bulzului” sau “Festivalul sarmalelor” sau “Sarbatoarea Tamaioasei” … ca nu-i greu. Dar, asa cum spui, autoritatile locale ar trebui sa iasa din letargie. Si sa o lase dracului de jmekerie cu “Targ handmade” si alte “americanisme”, ca se duce de rapa romanismul !
Iar astia cu media sa nu mai astepte OZN-uri ci sa mearga prin tara si sa impulsioneze prin transmisiile lor dorinta oamenilor de a arata ca si ei pot fi de admirat, ca nu-i numa’ Bucurestiu’ fruncea ! Ca n-o crapa postu’ TV daca o rupe un sfert de ora din reclamele astea si o sa ii arate pe cei de la “Festivalul Secerisului” (de exemplu) … nu ?

adina

Pe lângă stații locale mai există și televiziuni locale. Am auzit că s-ar fi înființat de curând Transilvania TV, pe litoral știu că mai erau posturi gen TV Neptun. Nu știu cam care este nivelul calitativ al programelor lor, dar în mod sigur sunt axate pe evenimente locale.

off-topic: “[proximitatea spatiala si] temporara”?

romania inedit

Problema cea mai mare este ca televiziunile nationale nu preiau continut de la televiziunile locale pentru ca sunt mocangii si nu vor sa plateasca pentru continutul furnizat de televiziunile locale .

[…] “topocentrismul”, “Bucureștio-centrismul” din mass-media românească. Aici. Like this:LikeBe the first to like this. Etichetat din […]

Szasz Sebes Paul

Foarte bine spus

Szasz Sebes Paul

Frumoasa postarea

adina

– it must be me, I don’t get it 😛 Ma asteptam sa fie temporala (in timp) si nu temporara (de scurta durata). But again, I’m an engineer, I’m not good with words.

adina

Păi am zis că poate aia vrei să spui și nu pricep eu. Cam am tendința să fiu grammar nazi, și de-aia mă abțin de la exprimări precum cea sugerată de tine 😛 Give people the benefit of the doubt 😀

cartim

Chiar ca unii corespondenti locali acopera o regiune intreaga. Cred ca pe tipa de la B1 am vazut-o si la Timisoara, si la Arad sau Oradea.
La Digi Tv tot asa, Pro Tv nu mai stiu ca nu i-am mai urmarit , RTV si Realitatea nu stiu ce mai fac.

De cand au inceput sa fie isterici si cu divertisment a la Mihaela Radulesci si Zana, am incetat sa ii mai urmaresc.

razvanserbu

Problema este gresit pusa. Situatia este albastra in mass-media din lipsa banilor. De cand exista mogulii cam totul s-a dus de rapa. Sa ma explic. Acum cativa ani in presa scrisa nu exista redactor sef care sa nu fi citit din scoarta in scoarta fiecare material ce intra in ziarul de a doua zi. Astazi nu stiu daca mai exista un singur redactor sef care sa fi citit macar doua pagini din materialele ce urmeaza a fi tiparite. 2. Majoritatea jurnalistilor adevarati au parasit de mult domeniul si au de regula firmele lor private sau dau consultanta pe la diverse companii. Se castiga mai bune si nu trebuie sa pupe fundul nimanui. 3. Sefii de sectie sunt numiti dupa criterii adacadabrante. Cine a auzit ca un sef de sectie sa nu publice nimic timp de ani de zile dar sa ia salarii cu multe zerouri… pentru ca… !? 4. Deci, presa se duce la vale asa ca cititorii taxeaza neprofesionalismul. 5. Cotidienele, televiziunile si eventual posturile de radio isi restrang personalul ceea ce duce la notiunea de a scrie un erticol cat mai usor. Si nu oricum ci la norma ca trebuie sa umple x pagini zi de zi. Iata… Read more »

razvanserbu

Da, sunt din provincie dar nu mai ajung acasa, tot prin Bucuresti se invart.

razvanserbu

Mi-am recitit comentariul anterior si am constatat ca nu sunt prea coerent. Scuze, oboseala e mare. Oricum, imi dau seama ca ai prins ideea.

Odeena

Online, cel puțin, cam toate site-urile mari de ziare și știri au și variante locale (eu mă informez de pe site-urile de la Adevărul, Mediafax și ocazional Realitatea pentru Timișoara, s-ar putea să mai fie și altele). Cei de la Adevărul, cel puțin, fac chiar treabă bună (dincolo de coloratura politică evidentă). Probabil că și televiziunile se vor deștepta într-un final fericit. Probabil.

[…] Capitala Apocalipsei – De ce se intampla in Bucuresti “tot”. […]

29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x