Frustrari provinciale : Reloaded
Dupa patru zile pe care le-as putea incadra fara probleme la capitolul ”vinul dupa bere e placere, somnul dupa tratament e durere”, m-am gandit sa revin asupra unui articol nepublicat…
Pentru inceput si pentru cititorii intamplatori, ar fi de mentionat ca n-am ajuns de ieri in Bucuresti. Nu-s speriat sau coplesit de capitala, dar nici pe-acasa n-am mai trecut suficient de des incat sa ma simt ”provincial”. Prestez de vreo cinci ani in zona facultatilor, PR-ului, publicitatii si a altor ”meserii” hulite. Cunosc orasul mai bine decat multi nativi, am la activi suficiente concerte si manifestatii, i-am vazut majoritatea muzeelor, cluburilor si cladirilor istorice. Am prieteni si prietena din Bucuresti. M-am ratacit prin Pipera si am pierdut si timpul prin Colentina. Am stat pentru o vreme in centru, am stat in Militari , Sebastian si Drumul Taberei. Pe scurt : stiu cat de cat care-i baiul cu pretentiile de metropola are orasului.
Dupa o introducere deloc necesara pentru cititorii vechi, ar fi cazul sa trec la subiect. Pentru inceput : sunt complet de acord ca la nivel de oportunitati si viata culturala (de la concerte, la expozitii si conferinte) exista pe de-o parte Bucurestul si pe de alta…exista ”niste sate mai mari”. Ce n-am putut intelege insa in cinci ani de zile este cum a reusit orasul asta sa ramana cu 10 ani in urma la nivel de civilizatie si sa mentina distanta constanta. Obisnuit cu piatra cubica si pietele acoperite, am avut un soc sa fac slalom printre flegme si gropi. Daca acum cativa ani aveam cateva nedumeriri inocente, dupa zeci de articole centrate pe lumea bucuresteana, am ramas cu o serie de ”frustrari provinciale” care tind sa cred ca se vor permanentiza. Urmatoarele nu-s despre bucuresteni, ci despre Bucuresti in general :
Multumesc si Buna Dimineata : Simpla multumire , fie ca dovada de politete, fie ca raspuns mecanic, inca provoaca nedumerire. Nativii nu sunt obisnuiti sa multumeasca sau sa raspunda la multumesc. Nu e vorba de distanta sau de a-ti face treaba, e vorba de bun simt. In cinci ani de zile, cel mai intalnit raspuns la ”Multumesc” a fost ”Da!?!”, urmat de o privire nedumerit-simpatica. Salutul persoanelor cunoscute reuseste la randu-i sa provoace confuzie si intrebari de tip ” de ce-i asta atat de dragut ?”. Nu-i dragut, dar asa l-a invatat pe el mamica lui din provincie : daca dai nas in nas de zece ori cu o persoana si eventual mai schimbi doua vorbe, e ideal ca dupa sa-l saluti. Evident, nu spun ca asta e o atitudine generala, pentru ca am intalnit si zone cu oameni ultra politicosi si bagaciosi, dar e ceva la care te poti astepta zilnic.
Pensionarii : De departe, Bucurestiul are cei mai agresivi si nejustificati pensionari. Daca vrei sa pierzi orice urma de respect fata de oamenii in varsta, vino in Bucuresti. Aici e locul unde babele psihopate te ridica de pe scaun, autobuzele gem de pensionari care se plimba gratuit printre piete si unde ai toate sansele sa ti se raspunda urat, daca interlocutorul a depasit saizeci de ani. Aici e locul unde am fost plimbat printr-un intreg autobuz pentru ca am avut proasta inspiratie de a ajuta pe cineva cu o geanta (cineva care voia neaparat un anumit scaun si voia neaparat sa urce printr-un anumit loc).
Urinatul in public : In copilarie, eram de-a dreptul oripilat de mamele care-si lasau copiii sa faca pipi in public. La 2 decenii distanta de momentul respectiv, sunt oripilat ca in 2010 vad aproape zilnic in Bucuresti copii care fac pipi in mijlocul strazii sau in parc. Inteleg ca exista momente in care ”nu se poate”, dar chiar crezi ca in Cismigiu e locul potrivit sa-l lasi pe-ala mic sa-si dea drumul ? Crezi ca o sa moara daca-l vari in toaleta ecologica ? (bine, e posibil…)
Animalele de companie : Multi caini in Bucuresti, dar si mai multi acefali care-i intretin. Caini, pisici, maimute. Pai nu-i asa, daca tot ne-am luat cutie de beton langa groapa de gunoi a Romaniei, de ce sa n-o infrumusetam cu nise creaturi pe care sa le anbandonam peste 2 ani ? Caini fara stapan chiar sunt peste tot, dar doar aici m-am trezit amenintat de ”o asociatie de oameni iubitori” in momentul in care am vrut sa rezolv problema definitiv.
Soferii : Daca nu ai condus in alta zona decat Bucuresti, nu stii sa conduci. E o regula, una care descinde natural din faptul ca intr-un oras care si-a depasit de opt ori numarul de masini suportate, nu ai cum sa intampini nici macar jumatate din situatiile prevazute in Codul Rutier. Prin urmare, dragi soferi de Bucuresti, lasati-o mai moale cu injuraturile si claxonatul (mai ales cand sunteti ultimii din cireada). Nu stiti sa conduceti. Nu aveti unde, atata tot.
Pretentiile : Aici trisez, pentru ca vorbim de o boala romaneasca, chiar omeneasca. Toti romanii sunt predestinati sa fie manageri generali, coordonatori si genii in stare latenta. Dar aia e , nu-i vorba de munca si principii, e vorba de noroc, ala e palpabil. Totusi, oameni atat de frustrati cu jobul, viata si ordinea lucrurilor ca-n Bucuresti, n-am mai vazut. Nu e un vanzator in piata care sa nu se considere rege pe mosie. E greu sa intelegi ca visul tau este un etern ”punct B”‘ si ca tu esti in punctul A. Pentru a ajunge din punctul A in punctul B trebuie ‘sa-ti faci bine treaba in punctul A’ si sa pleci treptat spre punctul B. Din pacate, mentalitatea se revarsa si asupra multor tineri, motiv pentru care majoritatea joburilor bune sunt ocupate de ”taranii aia din provincie”. Aia e partea goala a paharului : aici sunt joburile, dar tot aici e si cea mai mare concentratie de ”capital uman” de calitate. Unii chiar stiu sa-si evalueze financiar munca in mod coerent.
Dispretul fata de provincie : Daca tot am ajuns la capitolul asta, merita sa dezvolt. Nu am priceput niciodata atitudinea unui grup, nu foarte restrans de altfel, fata de ”invazia” de oameni din provincie. Sa fim seriosi, Bucurestiul e practic o adunatura de provinciali stabiliti aici in timp. De acord ca gem facultatile de imbecili si taranoi care n-au niciun motiv sa-si paraseasca targul, dar asta e vina sistemului de invatamant , nu o tendinta spre migratie. ”Capitala” este pentru multi o etapa necesara , dar trecatoare. Sa-l luam drept exemplu pe Gigel, din orasul X, care a terminat un liceu de provincie bun , cum sunt multe de altfel (la fel cum sunt zeci de licee de doi bani in Bucuresti). Gigel invata, intra primul la facultate si are colaborari deja din anul I. Gigel isi face bine treaba , prinde un post bun si in zece ani are deja un post de conducere frumusel. De-aici nu deducem ca Gigel a ”ocupat locul unui bucurestean”. Nu, draga urmas al lui Bucur, Gigel este pur si simplu MAI BUN DECAT TINE. El vrea si trebuie sa faca perfomanta. Faptul ca in orasul de bastina nu are un loc asigurat in domeniul lui ,este legat strict de punctul anterior : firmele vin unde vine si capitalul uman de calitate, totul intr-un cerc ametitor de concesii.
Taranii : Bucurestiul e locul cu cei mai multi tarani. Nici in Silistea Gumesti-ul lui Marin Preda nu ai fi gasit o mentalitate patriarhal-rurala mai puternica. De acord ca multi dintre ”tarani” sunt proletari adusi aici in perioada ceausista. Totusi, dupa vreo 3 generatii, as zice ca-s bucuresteni. Sunt destule posturi pe tema, dar cel mai bine e sa scoateti capul pe geam si sa va uitati bine la umflatul care zace in pantaloni scurti pe banca furata din parc si-si vara mici in gura alaturi nevasta-sa si inca vreo doi. Aberatia rural-urbana atinge paroxismul in blocurile de locatari unde gainile sunt crescute pe balcon, la 3 minute de Casa Poporului.
Mizeria : Are sens sa insist ? Avem o tarla mizerabila per total, cu sau fara initiativele civice din ultima vreme. Totusi, oameni care sa arunce gunoiul direct pe geam cu lunile nu mai vazusem de ceva vreme si nici oameni la costum care sa flegmeze pe trotuarele din centru.
Mahalageala : Alta boala specifica romanilor. Diferenta dintre Bucuresti si ”’aia de la tara” e ca ultimii s-au mai rafinat. Vin cu avocatul sau macar cu Politia Comunitara. In Capitala suntem inca la nivelul aruncatului cu pietre in geam, iesitului si urlatului, al batutului in teava. Sa nu cumva sa mergem sa discutam rational cu cineva sau sa-l amenintam legal. Nu, asta ar fi eficient ! Cel mai bine e sa urlam, sa ne vaicarim permanent si sa-l bagam in mortii stramosilor lor pe linie materna. Cineva imi spunea ca multi se comporta altfel aici decat in orasul de bastina. E partial adevarat in cazul unora. Nu e vorba de faptul ca ”aici nu te cunoaste nimeni” . Problema e ca atunci cand intri intr-o cocina, nu prea iti vine sa te stergi la intrare.
Boschetarii, aurolacii, tiganii : Aici e o discutie mult mai larga, dar in legatura cu primele doua categorii, am ramas cu o nelamurire, via White-wolf. De ce sa dormi prin canale si sa stai in rahat de caine ? De ce nu se muta nimeni la tara, in unul dintre zecile de sate semi-abandonate din Romania ? Sa fim seriosi, cati oameni de bine ar alege de buna voie sa stea permanent in Bucuresti, daca n-ar fi constransi de job ?
Neuitatele femei : Ma simt porc in momentul in care spun asta, dar femei cu mai putin gust vestimentar si mai neingrijite ca in Bucuresti, n-am vazut. Ce e grav e ca nu-i vorba de pustoaice sau tinere, care-s cam la fel si in restul tarii, ci de femei la varsta intepeciunii. Vad tipe de 30-35 de ani, in conditie fizica decenta, bine imbracate, care degaja mirosuri nespecifice fiintelor umane. E vorba de o aparitie constanta in mijloacele de transport comun, in piete si supermarketuri, nu de o consecinta de moment a caldurii. Nu cred ca e o problema care tine de femei sau bucuresteni ci de toleranta celor din jur pentru astfel de aparitii. Daca de la fratii mei albi de sex masculin nu ma mai astept la nimic, de la doamne aveam o mica speranta.
Hormonii : Daca tot am adus vorba de femei si de noi, australopitecii, trebuie sa recunosc ca si aici Bucurestiul are cateva recorduri. Indivizi care sa fluiere, fsa aca remarce dubioase sau sa se uite prelung dupa gagici o sa vezi si la New York. Oameni care sa dea ture unei femei cu taxiul sau sa o pipaie in autobuz cu ambele maini, mai rar.
Graba : Cum se face ca daca ma scol cu cinci minute mai devreme, am si timp sa prind un autobuz pe jumatate gol de fiecare data cand merg la munca ? Cum se face ca oameni care nu au unde sa se grabeasca (pentru ca-si urasc jobul, consoarta si viata) sunt mereu ”in intarziere”, fie ca-s in trafic sau in transportul public ? Cum se face ca e imposbil sa respecti o regula de tip ”te urci pe-aici, cobori pe-aici” si ca e imposibil sa-ti dai seama ca daca stai cu curul in usa autobuzului, incomodezi ? Da, stiu ca e aglomerat, ca e naspa, ca nu poti merge cu bicicleta, SUV-ul sau calul in conditii umane. Chestia e ca…LA FEL E PENTRU TOATA LUMEA !
Administratia : Incompetenti sunt peste tot. Pana acum cativa ani obisnuiam sa dau Craiova drept exemplu nefast. Craiova s-a miscat totusi, incepand cu fantana aia asurzitoare din centru, cu parcul si cartierele centrale. In Bucuresti, in cinci ani de zile, am vazut cateva banci si parculete in plus, ceva mai mult verde in sectoarele 2 si 3 si lucruri care ar fi trebuit sa existe in Capitala de prin 95′, asa. Oamenii de la varf sunt aproape invizibili, cu exceptia tiganoilor de esalonul 2, gen Vanghelie. Nu radeti, ca voi i-ati ales…si reales. Cred ca efectul provinciei vine si din marimea orasului : in Bucuresti, 80% dintre locuitori habar n-au idee cine-i primar in sectorul lor pe cand in provincie , primarul nu-i asa de greu de prins in bataia pustii.
Cunoasterea propriului oras : E una sa nu stii unde-i strada Ileana Cosanzeana (e in Rahova, apropo), e complet altceva sa nu poti retine cateva repere de bun simt din orasul pe care sustii ca-l iubesti. Foarte rar mi s-a intamplat in Bucuresti sa gasesc un om care ”stie” unde s-ar putea afla un anumit obiectiv topografic. Cele mai precise indicatii in Bucuresti, scuzati pleonasmul, le-am primit de la un politist de circulatie clujean si de la un amic, stabilit de vreo sapte ani in Bucuresti.
Violarea marfii din magazine : Asta asa, pe ultima suta . Prima data cand am vazut un pustiulache rupand un ambalaj intr-un supermarket sub ochii mamei a fost si prima data cand un paznic a dat afara pe cineva din acelasi magazin. Asta in Valcea. In Kauffland, Cora si Billa din Bucuresti, scuza ”lasa-l mama, ca e mic” e un pretext incredibil pentru a face zob marfa de zeci de milioane. Pai nu-i asa ? Suntem singuri in magazinul asta…si de alfel, nici nu-i magazin, e un fel de biblioteca cu mancare.
Blazarea : Sa spun sincer, in primul meu an in Bucuresti, iubeam aspectul asta. Oamenilor nu le pasa si era bestial. Dupa vreo cinci ani, observi ca oamenilor nu le pasa nici macar de propria persoana. E locul perfect unde te poti lasa calcat in picioare. De la ochii goi din mijloacele de transport pana la paznicii care te lasa sa iei bataie in fata firmei pentru ca ”jobul lor e sa pazeasca usa”. Un inceput ar fi taxarea imbecililor. Ahh, ala micu fura din magazine ? Anunta tu paza, da-i una peste bot eventual. De ce ? Pentru ca o fi el mic, dar daca nu-l corectezi, sa iasa un cocalar infect ca familia care-l incurajeaza.
As vrea sa spun ca lucrurile astea se intampla peste tot, dar nu-i asa. Multe lucruri nu se mai intampla de multa vreme in restul tarii, asta-i realitatea, asta-i motivul pentru care multi provinciali ii privesc suspect pe bucuresteni. Nu, nu-i totul nasol si nu-mi pute tot in Bucuresti. Dovada ar fi ca sunt inca aici. Stiu ca-s si oameni ca lumea, ca mai exista (putini, dar sunt) si bucuresteni pur sange care se chinuie sa salveze ce a ramas din mostenirea culturala a orasului. Stiu ca-s destui prosti gramada care umplu parcurile de seminte pentru a se lauda ulterior ca au facut o facultate. Stiu ca-s si multi provinciali care urasc Bucurestiul fara sa-i fi simtit pulsul. Stiu ca si Clujul, Iasiul, Brasov sau Valcea sunt pline de papitoi si cocalari. Stiu ca orasul asta are enorm de multe de oferit, pe langa o civilizatie usor retarda in termeni de maniere. Stiu ca-s lucruri pe care le poti vedea NUMAI IN BUCURESTI.
Mai stiu insa si ca majoritatea celor ce vin in Bucuresti sunt doar pasageri. Mai stiu si ca orasul asta a fost un simplu targ de campie, pana cand turcii s-au decis sa mute capitala de la Targoviste, pentru a fi mai usor de asediat. Mai stiu si ca Iasiul si Clujul au avut enorm de suferit de pe urma ”exploatarii” economice si culturale exercitate de Bucurestiul interbelic. Stiu si ca regionalizarea este inca un vis indepartat in Romania, cat timp nu sunt nici autostrazi si nici dorinta de descentralizare nu exista. Mai stiu si ca tine de noi, indiferent cu ce treaba ne-am afla prin Bucuresti, sa facem orasul asta sa iasa din oala mentalitatii de tip ”cot in gura”.
Totusi, inainte de a-mi spune ca nu-i nimic nou aici si de a-mi sari cu zecile in cap prin comentarii, va las cu o intrebare : Cum explicati afluxul de tineri care vor sa-si intemeieze o familie sau sa-si creasca in liniste copiii, care fug din ”capitala europeana” in care s-au nascut ?
P.S : Poate ati observat bannerul Notebrother din sidebar. Nu, nu am inceput sa umplu blogul de reclame , ci e vorba de un proiect pe care ar fi trebuit sa-l lansam de anul trecut. Daca ambitiile si interfata grafica originala au fost abandonate pe masura ce colaboratorii au zburat, ideea de a lansa un astfel de site a ramas. Notebrother nu-i un site de stiri si recenzii, ci mai degraba un punct de intalnire pentru novici si pasionatii de laptopuri. N-am scris inca pe el, am jucat doar un rol de editor coordonator. S-ar putea ca articolele curente sa va para prea simple si explicite. S-ar putea ca interfata grafica sa nu va placa. E o chestiune de finete pe moment, si il vom calibra in timp. Pe moment ne jucam cu el si lucram la constructia unei comunitati. Asteptam sugestii.
Tre’ sa zic, chiar daca nu contribui cu nimic la valoarea articolului. Mi-a placut cu adevarat. Felicitari.
după 2 ani de stat în București aș îndrăzni să afirm că nu există diferențe semnificative, calitative, între București și restul orașelor mari din țară (celelalte 7-8 cu peste 300 000 de locuitori). bineînțeles, datorită mărimii populației aici totul este amplificat – în bine sau, mai ales, în rău: mizeria, aglomerația, intoleranța, lipsa de civilizație și maniere, blazarea și patriotismul local. în fond, cel mai mare oraș dintr-o țară nu este decât emanația și barometrul tendințelor întregii societăți respective.
precizare: de loc sunt craiovean, am locuit un an în Cluj, înainte de a veni în București.
Cerbulvechi : Scuze, intrase totul in moderare datorita unei aglomerari pe server.
Camil : Nu stiu ce sa spun, cred ca-i mai degraba vorba de confruntarea dintre ego si posibilitati, decalaj extrem de vizibil in cazul Bucurestiului.
sa fie astfel de hibe numai in B? ce zici de Craoiva si alte cateva orase..
succes cu notebrother!
da, sociologii și-ar putea face cariere studiind comportamentul populației marilor orașe. eu încă mai descopăr Bucureștiul, puțin cât puțin, sub toate aspectele sale contradictorii: de la oameni interesanți și case frumoase până la țărani (nu dintre cei adevărați, din păcate) și rahat de câine pe trotuar. un Ankh-Morpork autohton.
Zamo : Craiova nu-i capitala si nici nu vad prea multe sanse sa devina. Craiovenii in sine n-au o parere prea grozava despre ei sau propriul oras.
Aia cu violarea marfii din magazine m-a enervat si pe mine in ultimul hal in cateva randuri. La inceput mi-am luat teapa pentru ca am luat cosmetice care fusesera incepute – nu mi-as fi imaginat niciodata acum opt ani ca cineva ar putea face asa ceva (eh, eram mica si proasta). Apoi m-am invatat minte si casc ochii. Poate ca uneori ii si enervez pe ceilalti daca nu merg la cumparaturi singura pentru ca ii pun sa verifice ambalajele. E frustrant atunci cand nu poti ajunge la cumparaturi decat seara si constati ca nu mai gasesti ce te intereseaza pe tine decat… in halul asta. Nu ma refer doar la prajiturele, am patit-o si cu rechizite, cosmetice, jucarii, cadouri de Craciun. Partea proasta e ca in cazul magazinelor de genul Carrefour nu suporta ei pierderile, asa ca nu prea le pasa. Ce conteaza daca mai distruge cate ceva daca si cumpara ceva… (Saptamana trecuta chiar i-am vazut pe doi, un el si o ea, in timp ce isi bagau ghearele si scoteau prajiturele sa bage in gura dintr-o cutie din aia ca pana acum am vazut doar consecintele… am ramas inghetata pe loc cu ochii cat cepele 😯 – erau… Read more »
Totul se reduce la o singura fraza: sunt tarani si tarani prosti. Taranii ii gasesti la tara si consider ca nu este nimic inferior in acest lucru. Taranii prosti ii gasesti peste tot si din pacate se comporta ca niste animale. Bucurestiul din pacate (datorita pozitiei economice si culturale) este plin de acestia din urma.
Eu ca si bucurestean get-beget de vreo 4 generatii imi este totusi rusine cu alti “conationali” care nu sunt in stare sa localizeze un bulevard in orasul in care s-au nascut.
pai tocmai d-aia am dat exemplu Craiova, fiindca hibele pe care le observi tu in Bucuresti sunt prezente si in alte orase de provincie..
cam asta zice si camil, bag seama.
Sunt de acord cu cea mai mare parte a articolului, cu cateva amendamente. De obicei, cei cativa amici/prieteni bucuresteni cunosc bine orasul, mai ales cei care sunt soferi. Saluta si spun ceva cuvinte de multumire, chiar daca de obicei nu “multumesc” (tampesc cand aud “mercic”, dar e o forma de multumire…). Din punct de vedere administrativ, sunt multe orase mari care ar fi bine sa fie intretinute cum e sectorul 3, de exemplu. Poate si bani sunt o problema acolo.
In rest, inteleg frustrarea, desi o resimt in stilul mai molcom de ardelean ajuns in Bucuresti.
Frustrari provinciale | Krossfire’s Blog…
De-ale Capitalei …..
Bah! Eu m-am nascut in Bucuresti asa ca o fi o mahala imputita… dar e mahalaua mea bine?
Da’ pe umflatii din bloc ce fac gratar langa teava de gaze a blocului i-ai vazut ? Sau pe politistii comunitari care scuipa seminte in timp ce flueiera dupa femei din masina ?
Ti-a scapat un lucru extrem de important : hartuirea sexuala a femeilor. Nu conteaza cum arati, cum esti imbracata sau ce varsta ai : e suficient sa iesi din casa, si primitivii de bucuresteni te vor face sa te simti ultima fiinta ( priviri baloase, fluieraturi, comentarii, atingeri nepotrivite prin autobuze sau chiar pe strada, etc ).Ca femeie e cumplit.
Ana : In general sperii copiii cand ii vad ca au tendinta asta. Sunt destule lucruri pe care le poti ”plasa subtil” in mintea unui pustiulica.
Wpolitka : Dar ai fugit imediat dupa de-acolo, daca nu ma inselt 😛
Inexprimabil : Cum spuneam, mai sunt si exceptii si ele chiar merita cautate.
Tzipi : Eu am vazut o scena de Mr.Bean, cu un idiot care verifica panoul de gaze cu bricheta pe principiul ca ”face flama daca sunt scurgeri”. Intr-adevar, fluieratul pe strada si marlaniile urlate merita incluse intr-un byline.
Felicitari pentru articol! Sunt de acord cu fiecare randulet, si s-a nimerit chiar intr-o perioada in care imi dau seama pur si simplu ca Bucurestiul ma sufoca…
Multumesc si buna dimineata- Ai dreptate, de aceea le spun cu o voce cat mai sonora, eventual i se face marlanului rusine. Urinatul in public- esti prea bland. Venind acum la birou, in Unirii, la stop, dintr-o masina oprita in fata s-a dat jos un tip, a sarit gardul de fier forjat al parculetului, a urinat in tufisuri, apoi s-a urcat repede in masina, pana sa se puna verde. Masina era cu numar de Arges. Soferii-Daca nu ai condus in metropolele din vest, nu ai cum sa observi ca soferul bucurestean e atat de puturos, incat ii e lene sa si porneasca masina la verde.E atat de marlan incat isi lasa masina in drum cu avariile aprinse.Isi urca masina pe trotuar-nu paralel cu celelalte masini parcate, ci perpendicular. Este isteric, fara sa se gandeasca ca degeaba injura si claxoneaza, coada nu merge mai repede. Calca linia continua si te injura ca nu-i dai voie sa revina in coloana disciplinata in locul in care vrea el. Pretentiile- cu cat individul e mai fara valoare, cu atat pretentiile si “drepturile” sunt mai mari. De obicei, la asemenea manifestari ma apuca rasul in nasul ghertoiului si ma indepartez, lasandu-l sa stropeasca cu saliva… Read more »
Iulia : Nu stiu daca merit vreo felicitare dat fiindca doar am consemnat niste fapte 🙂
Lupul Alb : Problema nu e ca soferul e isteric sau marlan , ci ca oamenii astia chiar au impresia ca stiu sa conduca. Cand ies in vreun oras mai curat, de-aici sau din Vest, fac zob circulatia normala si nu inteleg niste reguli rudimentare din Codul Rutier !
@Tzipi: Faza cu femeile fluierate sau mai rau am patit-o de atatea ori…chiar si fiind de mana cu el….
Sandy : Am corectat, se mai intampla 😛
De acord la majoritatea capitolelor – dar mai sunt si exceptii, subscriu si la ce a spus inexprimabil apropo de sectorul 3 (zona titan mai ales).
As mai adauga aglomeratia incredibila din sectorul 6 (si cu toate acestea dintr-un motiv care imi scapa tot provincialul tinde sa se duca acolo).
@Tzipi: Da, suna foarte cunoscut. Am patit-o inclusiv purtand chestii de genul tricou cat cortul vara sau costum de schi iarna.
@krossfire: Dar aia doi pe care i-am vazut eu nu mai erau copii. Cel mult erau adolescenti in momentul in care au inceput sa apara magazinele mari la noi. Nenea caruia i-am facut observatie ca pusese mana direct pe peste si care m-a repezit din cauza asta avea de doua ori varsta mea. Tipa careia i-am zis ca nu e frumos ce face cand a rupt ambalajul de la strampi sa-i studieze si dupa aia i-a indesat la loc si a aruncat ambalajul rupt cu strampii inauntru la loc pe raft era mai mare ca mine. Toti adulti, cu obiceiuri proaste deja formate.
PS – Ti-a scapat degetu-n dreapta si ai bagat si un n impreuna cu b – ai un “anbandonam” in paragraful cu animalele de companie.
Am fost socata sa vad weekendul trecut, ca tot au fost zilele Bucurestiului, undeva la 100m de locul unde era amplasata scena de la Unirii, in plina strada, un batran imbracat decent, urina langa trotuar. Asta in conditiile in care avea si ceva gazon si copaci la 4m langa el, daca il tinea asa de tare. Se plimbau foarte multi oameni pe acolo atunci, insa jena nu parea sa-si fi facut loc prin mintea respectivului.
Cat despre articol,my congratulations. Eu mai zic cate un saru`mana cand mai ajung la Piatra, iar vizita din acest an de la Sibiu mi-a demonstrat ca, desi o piata intreaga era arhiplina, nu era necesar nici sa vorbesti tare, nici sa fie hartii pe jos, nici sa se vanda mici si bere.
Practic tu pusasi punctul pe i si radiografiasi fara mila cloaca asta infecta din Bucuresti .
Din ce in ce mai multa lume a inceput sa plece din Bucuresti si eu cred ca asta este bine .
Succes cu proiectul !
Lumea pleaca pentru ca presiunea psihica este imensa. Am intalnit oameni care au plecat sa programeze Java in Timisoara pe 70% din banii primiti in Bucuresti. E vorba de un cuplu si de vreo 4 ani le merge struna cica…
Din pacate, de-a ”advertisingul” nu prea am unde sa ma joc in tara. In afara de vreo doua agentii de cartier mai maricele din Cluj si Iasi, publicitatea in provincie inseamna ”productie de banere”.
Lumea pleaca pentru ca nu se mai poate trai decent in Bucuresti si de asta isi iau lumea in cap .
Sunt de acord la mai toate punctele. Sunt bucureştean la a 4-a generaţie, şi aş adăuga că noi, bucureştenii, suntem în mare inconştienţi de cele enumerate mai sus. De chestia cu datul de bună ziua mi-am dat seama doar după ce m-am întors acasă după o perioadă petrecută în altă ţară. Nu prea sunt de acord cu ideea că bucureştenii ar dispreţui provincia. În niciun caz bucureştenii hard-core. Există o întreagă populaţie care a venit recent în Bucureşti, care o duce rău prin vârfuri de bloc în cartiere mizere, şi care au ca singură satisfacţie faptul că au ajuns aici, iar vărul Gicu nu. Poate populaţia asta să dispreţuiască provincia? Cea mai rea populaţie a Bucureştilor nu sunt “aurolacii şi ţiganii”. Ci noi îmbogăţiţi. Ăia care pot mitui pe oricine, ca să radă câte un cartier istoric mai repede ca Ceauşescu şi să-şi tragă ei clădiri sinistre şi scumpe. Cum e cea de lângă catedrala Sf. Iosif, care se înalţă victorioasă în ciuda protestelor Vaticanului, cum e cea de lângă biserica Armenească, cum au făcut, nenorociţii, cu întregul meu cartier. Bucureştii au nevoie disperată de afecţiune. Să zicem că e o cloacă infectă nu e suficient. Nu e o cloacă… Read more »
Nu stiu de ce naiba tot modereaza comentarii blogul.
Din cate stiu, langa catedrala Sf.Iosif s-a construit cu un acord al conducatorului de-atunci al Bisericii, acord pe care cica ar fi fost ”pacalit” sa-l semneze.
Ca de la “imigrant” la “imigrant” – cu mentiunea ca eu am vreo 5 ani in plus: pentru problemele legate de administrare, explicatia e simpla. Bucurestiul are cu vreo 3 sectoare mai mult decat ar fi necesar. De unde rezulta de doua ori mai multe primarii, sectii, comitii, comitete, etc. Si stii cum e vorba, copilul cu mai multe moase ramane cu buricul netaiat. Pentru toate celelalte, raspunsul ti l-ai dat singur pe undeva. Bucurestiul e un fel de America (pastrand proportiile, bineinteles). Atrage oameni din toate colturile tarii si nu toti de cea mai buna calitate. Alienarea e iarasi o cauza. Ceausu a luat oameni de la tara, efectiv de la coada vacii, si i-a adus la Bucale sa lucreze in noile uzine. Prin urmare, omul ala ramas fara curticica si prispa lui s-a trezit ca-si creste gainile in balcon si porcul in garaj(nu rade, ca stiu cazuri) si ca face pipi pe unde apuca, asa cum facea la el in sat. Neavand civilizatia urbana in sange, nici n-a fost in stare sa o transmita progeniturilor, de aia nici tinerii nu sunt mai rasariti. Exceptii sunt insa multe, eu am intalnit oameni care si-au cerut scuze desi eu eram… Read more »
Night-Elf : Pana la urma, jumate din sectorul 5 poate fi usor retrogradat la statutul de comuna, la fel cum se poate ciupi fara probleme si din sectorul 6 sau 4.
Am mentionat si eu invazia proletariatului. E legata si de alienare si de invazia de caini vagabonzi.
ce ma oripileaza pe mine de la un timp, pe langa cele enumerate de tine, e scuipatul pe strada. aveam de mers cam 10 minute de la metrou pana la serviciu si in fiecare zi, fara exceptie, trebuia sa vad un barbat (femei niciodata!)care scuipa. de toate varstele, categoriile sociale, inclusiv corporatisti la costum, inclusiv tipi in varsta cu pretentii de ‘domni bine’. e oare atat de greu sa isi tina flegma in gat sau sa foloseasca un servetel? nuu, domnii bucuresteni o fac cat se poate de ostentativ.
Da, uite ca si asta a cam disparut de prin alte zone (prin Valcea si Sibiu n-am prea mai vazut oameni cu flegma intre dinti)
Treaba e foarte simpla. Bucuresti este CAPITALA. Ce capitala? A RROMANIEI. In capitale totul este amplificat, si cele bune si cele rele. Fiind in Rromania avem mai mult parte de rele. Eu am venit in Bucuresti de cinci ani ptr job si nu am avut nici o problema cu marlaniile specifice. De ce? Stiam la ce sa ma astept. Problema este ca multi avem inca perceptii gresite despre restul tarii. Eu sunt din provincie(Constanta) dar provincialii nu sunt cu mult mai buni decat bucurestenii. De exemplu, maica-mea e din Timisoara si anul asta a facut o excursie catre locurile natale. A venit inapoi cu nostalgia specifica dar si cu un sentiment mare de dezamagire, mi-a zis ca si Timisoara s-a tiganizat dar ei inca o tin cu banatul ii fruncea. De Oltenia nu mai zic. Cumnatul meu e ardelean(din turda) si am mers in zona pentru nunta, am trecut si pe la cluj, si desi pot sa spun clar ca orasul e mult mai curat decat Bucurestiul, am vazut in scurta mea vizita destule comportamente de bucuresteni(si am vazut cativa tipi despre care puteam sa ma jur cu mana pe inima ca sunt bucuresteni). Am calatorit in toata tara asta… Read more »
Si inca o chestie legat de amplificarea bunelor si relelor. Majoritatea oraselor mari din provincie au populatii de 300-400.000 de oameni. Toate aceste orase au problemele lor de administratie, de civilizatie etc. Le au chiar daca sunt mai usor de administrat, fiind mai mici. Luati aceste probleme x 5 si aveti Bucurestiul. Bucurestiul nu a fost facut ptr o populatie de 2 milioane. Bucurestiul nici nu are cultura urbana, ca majoritatea oraselor mari din tara. Tara noastra e formata inca in mare parte din oameni crescuti la tara, cu background rural daca pot spune asa, insa chestia asta se vede mai putin in centre urbane mai mic. Clujul sau Iasiul de exemplu, orase frumoase, curate. Ia sa vedem cum s-ar descurca cu inca 1.500.000 de oameni din care vreo treime sa fie tigani, alta treime sa fie practic tarani mutati la oras si restul amestecatura. Bagam pariu ca s-ar duce dracului imediat toata “civilizatia” zonei? Sau sa facem acest exercitiu de imagine si in sens invers. Cum ar arata bucurestiul daca s-ar restrange, daca am scapa de cartierele populate in mare de tigani si tarani, daca ar fi populatia orasului ar fi maxim 500-600.000 de oameni? Nu credeti ca ar… Read more »
Daca tot a venit vorba de scuipatul pe strada, am observat si eu un obicei disgratios – dar in lumea civilizata (a se citi occidentala): suflarea zgomotoasa a nasului in timpul mesei. Mie unul mi-a taiat de 2-3 ori pofta de mancare….
Namelessone : Nici nu-mi fac iluzii ca romanii ar fi altfel intr-o anumita zona. Marea problema e cu infatuarile de tip ”Banatu’ e fruncea”, ”Sibiul e capitala europeana”…cei care le promoveaza nu-s cu mult mai breji decat aia care promoveaza Bucurestiul ca pe o perla a coroanei.
Eu nu voiam inital sa aterizez in Bucuresti, dar dupa o experienta rapida si nasoala cu Clujul, am zis sa merg pe Bucuresti si nu regret nici acum alegerea. Da, e nasol orasul, dar nu am de ce sa regret alegerea in termeni de dezvoltare umana si profesionala.
Garm : Pe-asta n-am intalnit-o !
@krossfire, Pai tocmai asta este problema din pc meu de vedere, provincialii, cat sunt inca in provincie cred aceste clisee, cand se muta in Bucuresti doua treimi se comporta ca bucurestenii pe care cica-i urasc, iar cand se muta din bucuresti revin la placa cu “bucurestiul e de cacat”. Ok, o fi de cacat, dar majoritatea celor care-l fac de cacat sunt PROVINCIALII, ptr ca ei sunt majoritatea. Dracu, si majoritatea alora care ne conduc sunt din PROVINCIALI. Baselu e constantean, Nutzica e din buzau, papusica boc e ardelean, hoata Roberta e din ploiesti si asa a fost si cu cei din conducerile anterioare. Si sa stii ca nici regula cu 3 generatii nu e valabila in Bucuresti. De ce? Bucurestiul are foarte putin elemente URBANE in el, e mai mult un fel de sat mare, cu blocuri in loc de case. Nu prea exista cultura urbana sau mai bine zis e foarte putina. Feeling-ul, atunci cand circuli prin bucuresti, nu este unul urban, ci mai degraba taranesc. De fapt nici taranesc, ptr ca taranii traditionali sunt oameni cu bun simt. Bucurestiul, in majoritatea sa, este ca un mix de etno si taraf tv. In unele zone ai impresia ca… Read more »
Cum spuneam, e vorba de un targ de campie devenit capitala din motive strategic-militare (care tineau de turci, nu de noi).
Da, e un fel de ‘I don’t give a shit about anything’ ca sunt la Bucuresti maaaah !!! Pe de alta parte, stereotipurile si razboaiele puternice raman intre provinciali. Am avut si poate inca mai am un dintisor istoric pentru anumite zone din Moldova romaneasca, doar ca nu ma manifest zgomotos 😀
Daca se intampla ca adevarul sau realitatea (sau cate un pic din amandoua, amestecat) sa fie draguts insiruite atat in postare cat si in majoritatea comentariilor, ma intreb, de ce naiba ne deranjeaza cand citim pe site-uri de turism, bloguri si alte asemenea ca le cam pute turistilor prin Romania , respectiv Bucuresti ? 😛
proiectul cel nou, tentativa de “register”se lasa cu un blank page. Stiai, da ?
E vorba de forum ? Crap !
Nu ma deranjeaza cand citesc adevarul, cat timp incerc din cand in cand sa-l schimb 😛
Prea bine. Sper doar sa anunti si pe aici ziua si traseul pe care se va derula marsul pentru schimbarea adevarului; din cand in cand 😛
Vin, sa mor de nu vin daca nu-l anunti doar pe tuitar & feisbuc (unde n-am si nu voi avea cont) si daca-mi dai vreo 4-5 ore avans , sa ajung la timp 🙂
@namelessone, tot n-am inteles care-i faza cu “provincialii”. Adica, in mare, pot intelege ca te referi la un termen atat de general acceptat ( asemanator cu , sa zicem, “riveranii”) incat a intrat in folclor insa mai departe, pe bune, ma lasi in ceata
Administrativ, in prezent Bucurestiul e capitala. O.K. Si atunci .. restul, tot ceea ce nu este sau nu are buletin de Bucuresti inseamna ca se incadreaza in provincia Romania de unde navalesc “provincialii”?
Sau e vorba de cu totul altceva si mie imi scapa profunzimile ?
White-Wolf : Inca incerc , dar mai greu cu stransul de voluntari (macar la strans gunoi tot vin)
Colega-mea din Cluj- care sta de 5 ani in Bucuresti- si-a luat masina de 2 luni si o tine parcata in fata serviciului.
Da, adevarul este ca cei din Bucuresti, care intra in traficul asta infernal, ajung sa creada ca un anumit stil de condus este bun- ala agresiv, de multe ori incalcand regulile, cu ochii bulbucati si spume la gura. Sunt curioasa cum mi se va parea mie. Oricum stiu ca taica-miu nu e nicaieri mai stresat ca la volan. E si asta o chestie.
Maestrul wpollitk care scria mai sus a reusit performantsa de a nu zgaria masina in Bucuresti. E o performanta daca treci des prin oras. E imposibil sa nu observi zilnic tonele de zgarieturi de pe masinile parcate.
aplauze pentru articol…
Nici macar nu-i unul prea grozav, dar aparent a picat intr-un ceas favorabil 😛
[…] Frustrări provinciale reloaded – despre Bucureşti cu bune şi rele. […]
@Whitewolf, ma refeream la cei nou veniti cand vorbeam de “provinciali”. O sa para aiurea ce spun dar in bucuresti nu prea exista… bucuresteni. Sunt destui de putini raportat la populatia totala a orasului, unii cu macar vreo 3 generatii de pe aici(si nu vb de 3 generatii prin ferentari ci prin cartiere nitel mai civilizate). Apropo, ca sa nu crezi ca am ceva cu provincialii, sa stii ca si eu sunt unul dintre ei, venit de relativ putini ani in Bucuresti(5 ani si ceva). Dupa cum spuneam, eu am avut probleme tocmai cu “provincialii”, acesti (relativ) nou-veniti in Bucuresti dar care se comporta fix, da fix, exact ca cei pe care-i infiereaza. Eu unul am doar UN prieten ce a avut bunica bucuresteana si el e bucurestean get-beget, restul prietenilor mei sunt fie fosti prieteni sositi si ei in capitala, fie noi prieteni dar din alte zone ale tarii. Culmea este ca bucuresteanul nostru este cel mai cuminte dintre noi. Un alt exemplu ar fi verisoara mea, tot bucurestean la a 3-a generatie, tipa ok din pc meu de vedere. Acum na, nu zic ca toti bucurestenii astia “autentici” sunt niste mielusei insa vb din experienta proprie, mai toti… Read more »
Studiile sociologice (!), despre care am auzit in facultate, prin 1988-1989, imi spuneau atunci ca un oras poate absorbi 5% din populatia lui intr-o generatie, pe care o va urbaniza. Peste acest procent, are loc procesul invers. ca la noi, in toate orasele mari.
Avand in vedere ca sunt bucurestean get-beget pot sa vad ceva mai clar situatia. Intrucat n-am locuit in alt oras nu pot face comparatii pertinente insa sunt cateva aspecte pe care le-ai omis sau pe cu care nu sunt de acord. In primul rand pe mine, si in general pe bucuresteanul nativ (macar nascut in Buc) nu-l prea intereseaza ca el e bucureştean iar altii din provincie. Chiar nu se face diferenta. De obicei, dei care sunt din provincie fac mult mai mult caz de asta. In armata (am facut-o in Arad), primul lucru care mi s-a spus a fost ca trebuie sa spal numai eu WC-urile intrucat sunt “smecheras de Bucuresti”. A fost un soc intrucat eram din Bucuresti, dar nu ma consideram smecheras, absolut deloc, in plus, eu nu facusem niciodata diferenta intre oameni pe criteriul locului de nastere. O alta observatie as dori sa o fac cu privire la conducatorii auto. Aici sunt nevoit sa nu fiu de acord cu tine. Sunt sofer de prin ’91 asa ca zi de zi am vazut cam tot ce se poate pe tema traficului din Bucuresti. La inceput, traficul era acceptabil. Puteai ajunge in maximum 30 de minute de oriunde… Read more »
Da, am intalnit si atitudinea de ”provincial coclit” si tot prin Transilvania. Am auzit chestii de bun simt de la Clujeni…chestii de genul ”Ahh..Valcea, Sibiu..la tigani acolo”. Nu-mi amintesc sa fi catalogat vreodata Clujul ,un oras teribil de plictisitor de altfel, ca fiind ”la unguri”. Dar ma rog, asta a fost o parere a ”nativilor”.
Oricum eu la pensie o sa stau undeva la tara, vreau ceva linistit cu multa natura, fara agitatia, marlania si mizeria din Bucuresti. 😀
Venita din Cluj in Bucuresti la 16 ani, am indurat ultimii 3 ani de liceu cu stoicism si in 2007 mi-am luat talpasita inspre tinuturi mai ploioase (Olanda). Social vorbind, mi-a placut timpul petrecut in Bucuresti, printre bucuresteni. Din orice alt punct de vedere, muream incet. Fiind crescuta in zona Sibiului si a Clujului si vizitand in ultimii ani rudele si prietenii de acolo, am fost dezamagita. Sibiul s-a “miticit”. Vanzatorii nu-ti mai spun multumesc iar oamenii platiti pentru a-ti facilita vizita in muzeul Brukenthal se comporta de parca ti-ar face un serviciu enorm, pe cand tu esti clar un hot ignorant. Clujul m-a dezamagit in alt sens. Centrul e pustiu Sambata la amiaza (lumea e in mall-uri), pe cand Bamboo-ul e aglomerat cu nou-devenitele pitzi de Ardeal. M-a intristat putin. Nu neaparat din nostalgie fata de oras, cat din nostalgie fata de natura umana. As apara Bucurestiul acum, asa cum apar Romania de straini. Circumstantele au dus la rezultate nefavorabile. Intrebarea cauzala si-a gasit raspunsul si parte din el este sec “cultura”. Intrebarea calitativa are atatea raspunsuri cate persoane pe lume. Concluzia mea – locuieste fix acolo unde ti-e bine. Daca doar exprimandu-ti frustrarile ti se linisteste sufletul, inseamna… Read more »
M-am amuzat copios.
Ideea este că nu doar în Bucureşti găseşti tot ceea ce ai enumerat mai sus, Kross. Le găseşti în orice oraş din România, doar că într-o proporţie mai mică. Şi pentru că e capitală, defectele i se văd cel mai bine şi cel mai clar. C’est la vie, toujours nocive. 🙂
“Taranii : Bucurestiul e locul cu cei mai multi tarani”
fatal error. oraselul meu natal din mindra oltenie a spart norma procentual si la tarani si la astia de etnie rroma sa le zic asa. si nu, nu e craiova.
iar cind zic tarani nu ma refer la locuitorul de la sat care de multe ori e om calumea si de bun simt. asta ca sa fie clar ca vorbim de acelasi tip de taran.
dupa ce mi-am pierdut vreo 10 ani in bucuresti cel mai rau am resimtit treaba cu pensionarii si cu traficul. restul problemelor exista in cam aceeasi masura si in restul tarii.
Julesie : Glad to have you back. Am remarcat acelasi lucru in zona Ardealului cum am remarcat si in fostul meu oras. Totusi, exista inca ”spiritul orasului” , spirit care lipseste acut Bucurestiului.
Sarpele boa : Nu cred, Bucurestiul are in jur de 2.5 milioane de locuitori in multe momente ale anului 😀
Roxana : Da, dar daca vei calcula proportia la numarul total de locuitori…
Aş adăuga, ca provincială ce mă aflu, că în Bucureşti nici dracu’ nu merge pe jos. De câte ori am trecut pe-acolo, staţiile de autobuz erau pline, om în om, străzile pline de maşini, şi maxim două persoane pe trotuar la kilometru, de preferinţă provinciali. Or fi distanţe mari de parcurs (să spunem), deşi în nici un oraş n-am văzut staţii atât de dese, da’ chiar să nu-ţi foloseşti picioarele decât până la colţul blocului… asta mă depăşeşte complet şi total.
Frustrari provinciale – Krossfire-s Blog…
Niste “frustrari provinciale”, nu despre bucuresteni, ci despre Bucuresti in general……
Sunt nascuta si crescuta in Bucuresti … si folosesc destul de des formule de politete ca asa am fost crescuta, m-am obisnuit cu “Da?!” …
Sunt cu totul de acord cu tine. 🙂
Nu-i bine sa fiti toti de acord ;))
Da di she? 😛
Da tre sa ma contraziceti, sa-mi spuneti ca mere treaba dar nu vad eu bine 😛
[…] chiar nu intelegeti ca Bucuresti nu-i nici Amsterdam si nici Copenhaga ? De acord ca se sofeaza infect, semaforizarea e groaznica, ca s-a depasit de 7-8 ori capacitatea maxima a strazilor si ca poluarea […]
[…] pornografiei, in fiecare bloc se gasesc cel putin 1-2 indivizi binevoitori. Despre ONG-urile care ”salveaza vieti de patrupede” am mai discutat, asa ca n-are sens sa insist. Raman la slogan : Castreaza-l pe Labus […]
Tu ce liceu ai facut? Parca te-am mai intrebat
Lahovari, Rm.Valcea 😛
Profa ta de mate avea numele meu de familie (Ene)? 😆
Nope, aveam prof. Dna. Ene era la clasa vecina, la ”A” si o stiam din vedere 😀
Pacat. E matus-mea 😀
[…] nelamurire care inca nu m-a lasat in peste 5 ani de Bucuresti, este cea legata de oamenii care dau indicatii. Ar fi nedrept sa particularizam sindromul […]
[…] marunti, Bucurestiul e mai sigur si cu siguranta mai plictisitor decat multe zone din tara. Da, e aglomerat, poluat, zgomotos, plin de praf si de caini. Dar…pentru unul care stie ce-i aia “vreme […]
Majoritatea exemplarelor criticate de tine le regasesti in toate orasele romaniei, prostul gust si nesimtirea este in floare cam pe tot cuprinsul tarii. Educatia cu bata lipseste iar lipsa totala de reactie a celor platiti din buget sa o faca incurajeaza zi de zi manifestarile de gen. Identic cu indiferenta populatiei.
Oricum, cu siguranta exista o diminuare a unor astfel de comportamente in multe orase din tara, as numi la repezeala Tg Mures si Sibiu unde sesizez diferente majore in comportamentul populatiei.
Sunt orase si din alte zone (vezi Ramnicu Valcea, ca tot l-am amintit) unde comportamentele astea s-au diminuat de ceva vreme. Ca ele mai exista prin tara, nu neg…dar capitala le reprezinta intr-o prea mare masura.
asta seamana cu o radiografie buna de un candidat la primarie. Pf, as vrea sa te contrazic, dar n-am cu ce. Eu il suport si vad ca ma inghite si el asa cum poate.
Landa: Amice, sunt de vreo 6 ani si ceva in Bucuresti, am stat in toate zonele si am facut pe jos drumuri gen Pipera-Drumul Taberei, Victoriei – Berceni. Am stat in absolut toate sectoarele din Bucuresti, deci stiu ce vorbesc si am vazut si zonele “altfel”, care sunt oricum sub nivelul celor din tara.(Cu putin tupeu, as fi putut iesi sa va votez primarul. Puteam…dar m-am abtinut. Nu intentionez sa mai stau multa vreme in Bucuresti si prin urmare nu am simtit nevoia sa decid eu soarta altora) Pe langa faptul ca dai dovada de o aroganta de prost gust, lucru pentru care nu ai fi meritat sa fii scos din moderare, imi dau seama ca ai cateva frustrari nedepasite, si nu din zona iritarilor zilnice. Nu de alta, dar argumentarea ta are niste lipsuri fantastice si pleaca de la premisa ca “toti provincialii o ard prin centru”. Ar fi fost bine sa citesti articolul. Nu era greu, sunt doar cuvinte. Am scris al naibii de clar “Nu-i vorba despre bucuresteni, CI DESPRE BUCURESTI!”. Spatiul in care iti duci viata te schimba, mai mult decat ar face-o legaturile cu locul unde te-ai nascut. Da, stiu ca titlul contine cuvantul “provincial”,… Read more »
Gabitelu: Au mai fost primari “non-bucuresteni” ai capitalei. N-ar fi prima oara, dar nici nu cred ca ar fi tocmai indicat 😛
Landa: Voiam sa-ti explic ca n-am stat in Pipera, dar ai o problema serioasa in a citi si intelege si o problema si mai grava in a te exprima. Esti o rusine pentru locuitorii bucurestiului, “originali” sau nu iar nivelul tau e mult prea jos pentru a-ti mai da cuvantul pe blogul asta.
[…] si exceptii. Dupa ce un pustiulica m-a spamat vreo 2 zile cu teoriile lui despre superioritatea bucurestenilor, un alt artist al bitilor a simtit nevoia sa se manifeste. Ei bine, pentru vreo doua zile, l-am si […]
Imi place cum ai tratat subiectul. Ai o cercetare buna despre Bucuresti. Se vede ca stii sa asezi cuvinte si sa argumentezi logic. Dar am vazut un singur comentator care a argumentat la fel de bine. Cei care sunt aici de mai multe generatii nu se lauda niciodata ca sunt bucuresteni si nu au alte asteptari de la oamenii din alte regiuni. Eu imi sustin orasul asa cum e el. Pentru ca nu e compus din trei sferturi tigani, pentru ca nu am ales sa ma nasc intr-o familie de aici dar imi place, pentru gradina icoanei , pentru oamnenii care nu simt nevoia sa ma impresioneze cu un certificat mai vestic de nastere…Cred ca Bucurestiul este analizat prea mult si degeaba. E doar un oras. Nu il prezinta nimeni ca avand ceva bun…si nici nu are dreptul sa aiba. Mereu e mai important ca sunt mai multi caini ca in Resita, mai multi tigani ca in Timisoara (ya, right) si mai multi soferi prosti ca in Alba…
Oricum, ramane un oras nici mai bun nici mai prost ca altele…
Scuze, iti bagase comentariul in spam (articolul a fost spamat recent si a trebuit sa-i pun niste filtre).
Da, razvan a argumentat pertinent. Motivul pentru care Bucurestiul e luat in colimator e legat de faptul ca e totusi capitala. Daca orice alt oras ar fi fost capitala, lucrurile ar fi stat la fel 🙂
[…] aproape sapte ani in urma, cand am decis sa parazitez taramul bucurestean, am sesizat ca una dintre expresiile mele favorite nu se regasea in vocabularul colegilor mei, […]
Langa blocul meu s-a construit unbloc nou. Mare. Al unei mari institutii romane. S-au mutat noii vecini. 85% din provincie, incepand cu N terminand cu S. Au aparut balcoane inchise in te miri ce fel( blocul fiind chiar frumos initial), borcane, rufe…Locuri de parcare? Zero la orice ora. De ce? Nu merg cu masina decat la tara, in concediu. Agresivitate? 95%. De ce? Nu stiu…Ce stiu este ca sunt adusi si stau cu chirie, au salarii intre 800-2000 roni, copii, rate, etc. Barfesc non-stop Bucurestiul si pe bucuresteni, traficul, aerul, zgomotul, preturile. Nu ies la film, Mall, teatru, restaurant. Nu e ca la mama acasa, eco, ieftin etc..Chiar si provinciali cu dare de mana au aceleasi nemultumiri( pe unii, bine “aranjati” ii cunosc si tot ce isi doresc e sa mearga acasa in Arad…aici ii tine un salariu foarte bun si sunt veniti de 10 ani…10 ani de barfa si nemultumiri)…Intreb si eu…aici castiga mai bine dar nimic nu le place…nu e mai bine sa renunte la cateva milioane si sa mearga acasa? Matematic e la fel, aici cheltuie mai mult, acasa sunt platiti mai prost, dar si cheltuielile-s mai mici. Nu-i intereseaza viata Bucurestiului, cultura lui, pulsul lui..nimic..si atunci… Read more »
@camil: “după 2 ani de stat în București aș îndrăzni să afirm că nu există diferențe semnificative, calitative, între București și restul orașelor mari din țară (celelalte 7-8 cu peste 300 000 de locuitori). bineînțeles, datorită mărimii populației aici totul este amplificat – în bine sau, mai ales, în rău: mizeria, aglomerația, intoleranța, lipsa de civilizație și maniere, blazarea și patriotismul local. în fond, cel mai mare oraș dintr-o țară nu este decât emanația și barometrul tendințelor întregii societăți respective” Da, poate că nu există diferenţe prea vizibile între Bucureşti şi o mână (în sensul literal, le numeri pe degetele de la o mână) de oraşe mari, începând cu Constanţa. Dar diferenţe între bucureşteni şi provinciali există, şi încă mari. (De fapt, singura dată când nu au existat a fost între 1980-1998: blocul era tot bloc peste tot, uzina care fabrica găuri la covrig şi tăietoare de frunză la câini era tot uzină, raţia tot raţie, Partidul era în toate şi Tovarăşul în capul lui, sărăcia din anii 1992-1998 era tot sărăcie şi inflaţia de 180% tot inflaţie, de la Botoşani la Giurgiu şi de la Satu Mare la Galaţi.) Diferenţe care nu sunt numai de natură financiară şi se… Read more »
publicasem acum doua ore pe facebook:
cand ma mai intreaba cineva de ce laud ardealul si nu imi place bucurestiul…. ninge de 12 ore nimeni din scara din cele 30 de apartamente nu s-a indurat dar nimeni sa dea cu lopata si cu o mana de sare pe cele 10 trepte si 2 metri de trotuar din fata scarii; as fi facut-o dar sunt cu piciorul rupt….. asteptam armata si isu… in cei 30 si ceva de ani traiti in ardeal nu am vazut sa nu iasa chiar nimeni pe nisoare sa isi curete cei doi metri din fata scarii
Andy: Eu am vazut, din pacate (in Bucuresti lucrurile astea sunt mai vizibile pentru ca nimeni “n-are treaba cu nimeni”, lucru pe care eu il gasesc oarecum convenabil – in cazul blocului meu de exemplu, s-au strans vreo 3 vecini care se cunosteau, pana sa ma gandesc eu sa ma sesizez :P)
Bucurestiul este plin de provinciali. Dati voi peste voi si va jigniti reciproc.
Cu alte cuvinte: bucuresteni 🙂