Mediocritatea rebelului de cursa lunga

Subiectul mediocritatii e abordat mai des decat se repeta piesele lui Connect-R…

Motivul pentru care atat scriitorii, cat si jurnalistii sau bloggerii scriu despre mediocritate este simplu: teama. Teama ca ai putea fi in fiecare moment parte dintr-o masa amorfa al carei unic scop e propria perpetuare. Mai mult, evadarea din mediocritate nu tine de sclipire. E un proces stresant si continuu. Din pacate, scrisul despre mediocritatea altora nu te ridica peste ei. Din fericire, daca nu esti mai destept, nu inseamna ca n-ai dreptate. Macar din cand in cand. Prin urmare, astazi voi scrie un articol “cât de cât” despre niste oameni ”aşa şi aşa”. Un articol despre rebelii de birou şi protestanţii de terasă.

Nu sunt singurul care a remarcat ca, atat in mediul online cat si in cel offline, rebeliunea romaneasca ia o forma ciudata. Un fel de salata de ceapă si fructul pasiunii. Sigur, ar putea fi facuta, dar pentru cine si de ce? Cumva, ideea de rebeliune a ajuns sa se confunde cu sarcasmul subtire si mitocania. Ciudat. De mic am avut impresia ca statutul de ”rebel” implica un refuz clar, o lupta deschisa si un scop asumat. La naiba, pana si DEX-ul imi confirma banuielile. Cred ca de-asta n-am indraznit vreodata sa devin ”rebel” cu acte in regula. Sunt prea comod, sau poate prea fricos. Altii in schimb si-au atarnat fara rusine insigna in piept…si apoi au asortat-o rapid cu un tricou cu Bugs Bunny.

Daca ar fi sa plecam de la evenimente serioase, e suficienta o comparatie intre simulacrul nostru de miscare sociala si ce s-a intamplat la greci, bulgari sau turci. Mii de vaiete pentru o inghesuiala in duba si doi jandarmi suparati. Sute de oameni veniti pe langa protestatari pentru a se putea lauda ca ”au fost acolo” sau pentru a se holba. Stiu, pentru ca tot curiozitatea m-a impins si pe mine in Piaţă. Glume cu Chuck Norris, pensionari debulsolati si politruci politici. Un protest pornit de la o situatie reala si transformat rapid in ”Vrem salarii mari!”. Intre timp, in Egipt, un baietel de 12 ani da lectii de politologie jurnalistilor.

Desigur, n-as vrea sa-mi vars tot naduful pe cativa hipsteri, cand e plina lumea de rebeli cu jumatate de norma. Sa ne uitam numai la zecile de bloggeri razvratiti care injura tinte fara nume pentru fapte care se ”subinteleg”. La jurnalistii care n-au curajul sa doarma in frig trei nopti, dar umplu ziarele cu genul de “anchete” si “reportaje” care i-ar fi lasat restantieri in studentie. Pentru ca, nu-i asa, ”noi macar am avut curajul sa scriem”. Pai nu, nu-i asa. Nu e sex daca v-ati vazut reciproc chilotii.

O categorie aparte de rebeli romani o reprezinta soferii. Oamenii care incalca zilnic norme de circulatie pentru ca ”asa merge treaba”. Genul care circula cu 160 pe autostrada in mod constant. Oamenii care nu dau prioritate intr-o intersectie pentru ca ”toti fac asa”. Aceiasi oameni care isi monteaza camere pe masina si filmeaza ”nesimtitii care le taie calea”. Pai, bai baieti: ori recitati Codul Rutier ca pe Sfanta Biblie si va raportati in mod asumat colegii, ori va faceti propriile reguli si suportati consecintele. Desigur, varianta a doua nu e recomandata, dar inconstienta e si ea o forma de rebeliune. Defularea galagioasa nu e. Desigur, nici cu ceilalti participanti la trafic nu imi e rusine, in frunte cu biciclistii militanti care inca ma amuza teribil

Iata o lectie de rebeliune din filmul indian numit…Rebel.

Lasand productiile bollywoodiene la o parte, care ar fi solutia? Simplu: sa alegem. Ori suntem prea slabi pentru a fi rebeli si ii sustinem de pe margine pe baietii mari, ori o lasam mai moale cu datul din coate. Cat timp nu ne putem asuma consecintele propriilor actiuni, razvratirea nu are sens. Trei randuri pe Facebook tintite catre 200 de prieteni nu fac nimic. Daca vrei sa salvezi o padure, fa 10 plangeri zilnice catre toate autoritatile. Streseaza-i cu telefoane pana iti aud numele in somn. Fa postere, fa zgomot, mergi peste seful de santier si cere-i hartiile in baza legii 544. Foloseste-te de rebelii in devenire si transforma-i intr-o mica armata. Daca n-ai de gand sa faci macar o parte din lucrurile astea, ai macar bunul simt sa nu-ti scrii numele pe statuie.

Si inca ceva: rebelii adevarati au arme. Nu, nu iti trebuie o mitraliera, ci doar o arma cu care sa “tragi”. Uneori tot ce ai este cuvantul, propriul corp sau puterea exemplului. Orice ai alege, aminteste-ti ca vei fi in prima linie.

P.S: Cu multi ani in urma, trupa Mobb Deep a rezumat tot articolul asta intr-o fraza devenita cliseu: “Ain’t no such things as halfway crooks”.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Odeena

Ca șofer n-ai pe cine și unde să raportezi. Adică ai (teoretic), dar interesul poliției de a da amenzi având dovadă înregistrări video sau fotografii e egal cu zero. Zic și din experiență (am avut odată o poveste cu o tanti care m-a blocat două zile, iar agentul pe care l-am chemat în a treia zi a venit, s-a uitat la mașina ei, a zis că e parcată regulamentar și și-a băgat picioarele).

zamoca

nici macar rebeli nu mai sunt k lumea.. eh, pa vremea noastra..

un rebel isi depaseste mediocritatea numai atunci cand moare – de obicei, din prostie.

Doomeekus

Daca mergi peste seful de santier sa-i ceri “docomentele” in baza Legii 544/2001, n-o sa rezolvi mare lucru.Nu merge decat pt institutii si autoritati publice, respectiv folosirea fondurilor publice.Si atunci doar daca respecti procedura si ai norocul ca informatiile solicitate sa nu fie considerate“exceptate”.

Doomeekus

Mai mult ca sigur.Dacă prindeai un hârţogar, îţi spunea -Ia fă matale o cerere frumos, o inregistram la catastif şi-ţi răspundem în 10 zile.Pt presă e mai rapidă procedura, dar şi acolo se merge tot pe procedura şi sigur nu-ţi răspunde dirigintele de şantier sau seful de echipă, există persoane cu atribuţiuni pe aşa ceva.

romania inedit

Mediocritatea rebelului de cursa lunga provine din faptul ca din ce in ce mai multe persoane au acces facil la informatie, plus ca mass-media a bagat toti reelii intr-un cliseu din care le este greu sa mai iasa.

romania inedit

*rebelii

Cartim

Nici rebelii nu mai sunt ce au fost 🙂

Azi oricine scrie un comentariu anti-ceva se crede rebel sau chiar erou.

A fi rebel este cu totul altceva, sa nu te supui standardelor din societate, sa ail iei pe “Nu’ in brate si cand restul lumii spune “Sa” in cor. Rebel nu inseamna sa dai un click de mouse, ci trebuie sa faci ceva concret.

Jurnalistii daca scriu ceva deosebit n inseamn a ca sunt curajosi ci eventual ca sunt pasionat de meseria lor lor.
Poti fi sigur ca Woodward si Bernstein nu au dorit recunoastere cand au demascat scandalul Watergate ci si-au facut meseria de jurnalisti de investigatie.

Cartim

“Da”

Haivas

poți să fi rebel in interes propriu fara a incerca sa faci un bine maret intregii omeniri prin rebeliunea ta?

[…] Altfel o lecție de politologie de la un pusti de 12 ani din Egipt (via Krossfire) […]

domnite.ro

Uneori cred ca mediocritatea este si in raport cu portofelul nu doar cu inteligenta… motiv pentru care atunci cand vorbim de bun, prost si inteligent ar trebui luati mai multi factori in seama…

cătălina letiţia

Rebeliunea asta de care spui tu este mai degrabă un fel de lehamite tipică românească, o supapă de eliberare a tensiunii negative pe care românul o poartă cu el, cu tot stresul, toate nemulțumirile, toate neajunsurile cu care se confruntă. E o stare de fapt, cumva e necesar să fii supărat și să pufnești, să iei atitudinea asta, ba chiar să ajungi în extrema că nu-ți pasă de nimeni și de nimic decât de tine însuți și, eventual, femeia care-ți stă alături. În rest, fuck’em all.

Văd astăzi pe interneți atitudinea asta la atâția bărbați (români)care au bloguri admirate și răscitite, toți afișează un sictir imens și critică tot ce apucă și susțin că ei fac ceva pe întreaga societate, că n-au nevoie de ea, de mă gândesc că apocalipsa se întâmplă deja, în mintea lor.

cătălina letiţia

Știi ce mai e amuzant? Modul în care cei plecați din țară încă înjură și critică ceea ce se întâmplă în România. Că vai, ce țigănie acolo, că vai, ce se sparg ei de râs, că oh și ah și mâr și câr. Adevărați Kings Kong, de la distanță. Dacă ai plecat și desconsideri ce ai lăsat în urmă, dacă ești mulțumit acolo unde ești, what do you care?
Eu una îmi asum că n-am reușit să fac mai mult în țară și am pornit să încerc altceva, și să mă concentrez pe a reuși să fac mai multe într-un mediu, poate, mai blând, unde siguranța zilei de mâine este mai mare. Îmi pare rău că n-am putut face mai multe în țară.

Nautilus

“Trei randuri pe Facebook tintite catre 200 de prieteni nu fac nimic. Daca vrei sa salvezi o padure, fa 10 plangeri zilnice catre toate autoritatile. Streseaza-i cu telefoane pana iti aud numele in somn. Fa postere, fa zgomot, mergi peste seful de santier si cere-i hartiile in baza legii 544.” Asta nu e o noutate, de fapt a fost ideea Marinarului Chelios din fruntea statului: l-ai prins pe unul că fură? Hop, cu coana “D(a)NA” şi cu “DII, COTu’!” pe el. Aşa încât toţi rromânii cu ceva carte au rămas cu ideea că îi rezolvăm pe toţi pe calea legală, fără alifie 😀 În realitate, calea legală e moft. Exemplu: cazul Tanacu. La o adică, nu le poţi reproşa nimic nici bărboşilor lui Nea Daniel, nici judecătorilor, nici procurorilor. Vinovatul a fost prins, judecat, condamnat, răspopit (exclus pe viaţă din BOR) şi închis. Dar, închis sau nu, campania de propagandă care s-a făcut rămâne făcută, lumea crede în continuare că există posesiune demonică, există exorcişti, şi că el e unul dintre ei. Nu e nici “cocalar”, nici “băiat de Dorobanţi”, nici “manelist”, nici “curvă”, nici “huligan de fotbal”, nici “picat la bac”, nici “interlop”, el e “exorcist şi omul lui… Read more »

Nautilus

Calea Facebook – un popă de la Patriarhie zice cam aşa: “Dom’le, nu se poate… e o campanie isterică, furioasă, pornită de cineva, nu e real, cineva duşmăneşte Biserica noastră şi vrea să o discrediteze!”

În cazul ipotetic în care ar exista o astfel de campanie, ar trebui să citim pe site la Click, Libertatea, Arhi, Zoso (şi dacă am mai fi înainte de 2011, pe cocalari.com şi pitzipoanca.org) de “cocalocălugări”, “popi de Dorobanţi”, “manelomonahi”, “călugăriţe porno”, “huligani de mănăstire”, “picaţi la examen la Teologie”, “interlopopi”.

Din moment ce pe mai sus pomenitele site-uri se vorbeşte de cu totul alte personaje, fie campania de care spunea sfinţia-sa nu există, fie calea lui Facebook face la fel de multe parale în privinţa poziţiei sociale a împricinaţilor ca şi calea legală.

[…] daca oamenii din spatele ei ar misca din cand in cand lucrurile. Din pacate, totul se rezuma la o razvratire mediocra, declarativa. Oamenii care ”i-ar bate pe toti” sunt oamenii care stiu perfect cum se […]

[…] Mediocritatea rebelului de cursa lunga – De ce rebelii nostri sunt Made in China. […]

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x