Am avut acum o jumatate de an imensa placere de a citi putin din revista britanica The Skeptic  , revista editata de societatea cu acelasi nume. Sub deviza ”Cogito ergo sum” imprumutata de la Descartes, societatea si redactia incearca sa demaste zecile de mituri urbane si pe promotorii acestora, oferind totodata alternative stiintifice si previziuni pentru diversele probleme ce pot lovi masele mai mult sau mai putin educate.

The Skeptic nu este singura publicatie sau societate de acest gen. Exista zeci de site-uri ce se ocupa cu demascarea fraudelor ”paranormale” si a escrocilor . Mai mult, America are si un comitet care ocupa cu studiul sceptic al metodelor si fenomenelor paranormale. Site-urile precum Quackwatch  sau Museum of Quackery   se ocupa cu demascarea si clasificarea escrocilor si aparatelor magice folosite de acestia.

Daca la englezi scepticismul este de inteles, e interesant cum o tara specializata in fabricat mituri are atatea comunitati de sceptici. Sceptici care nu se sfiesc sa le spuna in fata maselor care se uita la John Edward : Bai, sunteti imbecili !

johnedward_welcome.jpg

(John Edward – Individ care se folosea de tehnici psihologice simple si de ajutorul unor microfoane de studio pentru a pacali audiente uriase. A fost portretizat si in South Park in episodul The Biggest Douche in The Universe )

derren_brown_sanc.jpg
Un alt caz interesant ar fi fost cel al lui Derren Brown(just look at the picture !). Sceptic de la natura dar si foarte inteligent, individul asta a reusit (prin manipulare psihologica, hipnoza si trucuri de iluzionism) sa convinga importanti lideri religiosi si chiar oameni de stiinta ca ar avea puteri paranormale (previziuni, capacitati telekinetice, capacitatea de a contacta mortii). Desi singur a spus ce tehnici foloseste si s-a declarat sceptic cu privire la capacitatile unor ”mediumuri”, exista inca destui oameni care-l considera un mare mag.

Si totusi, dupa escrocul Edward si aproape genialul Derren Brown, incepi sa te intrebi : Bai, dar cretinii astia din Romania cu ce vin ? Si-au demonstrat vreodata ”puterile”  ?

Pentru unul caruia ii e greu sa creada ca Nostradamus sau Cayce au fost altceva decat oameni cu ceva probleme serioase care preferau sa se exprime in dodii in legatura cu niste evenimente previzibile, imi este si mai greu sa cred ca ar exista macar o tiganca vrajitoare cu puteri paranormale.

Mai nou, profitand de suferinta si de lipsa de educatie (sa nu zic prostia) compatriotilor nostri au aparut si magii in costume cu paiete precum Doru Parv  care nu-ti poate ghici daca ai verde in casa (asta macar taie chitante si e inscris in legalitate). Despre teparii precum Fulga am mai scris intr-un post intitulat ”Viata vs. Medicina Naturista” la fel cum am scris si despre Misiunile Astrale din Romania.

Nu stiu daca e vorba de faptul ca romanii sunt un popor care inca mai crede in moroi si dupa varsta de 16 ani sau daca pur si simplu e vorba de suferinta insa o reglementare in domeniu n-ar strica. Daca fenomenele precum ”clarviziunea” sunt departe de a fi elucidate sau macar banuite, hipnoza (tehnica bazata mai mult pe sugestie si autosugestie) este reala si anumite persoane poseda cunostinte in domeniu. E suficient sa te afli intr-un punct de rascruce al vietii si sa cazi prada unor tepari de genul asta.

Romanii nu vor la psiholog sau psihiatru. Romanii nu vor sa li se spuna ca sunt instabili emotional si ca pot  cadea prada unei boli psihice. Ei vor la o individa\individ dubios care sa le spuna ca ”Totul va fi bine” si ca viitorul  le aduce ”Un mare noroc” dupa ce au suferit atat de mult. Si totul pentru numai 2000 RON (impartiti asta la costul unei sedinte cu un psiholog).

Ceea ce mi se pare ca ne-ar lipsi este scepticismul in sine. In afara de cativa jurnalisti si de bloggeri majoritatea sunt de parere ca ”au ceva dreptate si ghicitorii astia”. Cel putin asa arata sondajele, dar nu m-as mira ca 90% din populatie sa creada cu tarie in paranormal.
P.S :S-a scris in ultima vreme despre celebrul experiment care ar putea sa ne transforme intr-o imensa gaura neagra. Cei de la care a pornit initial speculatia (un tabloid britanic) nu au luat in calcul logica elementara si putere pe care un astfel de dispozitiv o poate degaja. Si daca n-as fi sceptic iar apocalipsa ar fi iminenta…mi-ar pasa ?