Opinie vs. Constatare

Niciodata n-am putut privi cu ochi buni indivizii care si-au facut din ”constatare” o profesiune de credinta. In momentul in care esti reporter de teren, organ legislativ sau medic legist, constatarea face parte din meseria ta.  Ajungi la locul faptei si incerci intr-un mod pe cat de obiectiv posibil sa reconstitui faptele. Situatia se schimba dramatic insa cand esti lider de opinie , analist, politician sau doar un om cu pretentia de a fi interesant.

Constatarile in sine sunt imposibil de evitat. Cat timp exista un parcurs logic in spate sau o descoperire sincera, nu-i nicio problema. Obiectivitatea umana este oricum imposibil dar uneori e necesara o aproximare. Iritarea apare cand constatarea este de fapt un cliseu sau o asertiune (enunt presupus adevarat fara dovezi). Cand intalnesti cate un fan al ”constatarii” pe strada te pregatesti deja sa pierzi 10-15 minute din viata ta. Cand ai gasit unul online, ai pierdut deja doua minute pentru a citi un plagiat urmat de intrebarea ”Voi ce credeti ?”.

Spre deosebire de opinii, care cer o anumita coerenta si documentare, afirmatiile goale si constatarile te pun intr-o zona ”safe”. Astepti de fapt ca celalalt sa se miste din fotoliul confortului mental si sa-ti raspunda, eventual sa-ti scrie articolul. Fie ca zici ”Nasoale alegeri anul asta !”  sau ”Ciudat si Nietzsche asta!” ajungi de fapt la acelasi lucru. Situatia e similara cu afirmatiile de tip ”Viata e grea bai Gigele !” ,  zise la un paharel de catre doi maestri ai bodegii.

Sincer, il prefer pe unul care spune ”teoria evolutiei e de cacat”. Asa macar stiu o treaba. Fie n-am ce sa discut cu individul fie, daca e totusi un om lucid, stiu exact ce teme sa evit in discutie. Daca-mi spui ”Complicata si teoria asta a evolutiei !”, de fapt astepti sa vezi pe ce pozitie ma plasez ca sa-mi poti canta in struna sau sa ma poti contrazice inutil. Daca afirmatia e mascata si de o falsa intrebare, deja poti sa-mi imaginez restul discutiei. Va fi mai lipsita de gust decat un preparat fast-food rece. In general, afirmatiile de gen ajung sa inchida foarte repede dezbateri promitatoare.

Aici nu-i vorba de argumente neaparat ci pur si simplu de prezenta unor opinii puternice, de a te situa ”undeva”.  In spatiul anglofon ar fi vorba de ”having balls”. Asta e si unul dintre motivele pentru care teribilismul si rebeliunea inca prind in spatiul online. Sunt oricand de preferat in fata unora care se rezuma la a da dreptate in toate directiile si la concluzii de tip : ”E greu de spus !” .

Simpaticii astia sunt capabili de a emite sute de platitudini si de a-si schimba opiniile in functie de ”cine castiga” intr-o dezbatere. In cazul online, sunt oamenii care in loc de opinii sau analize iti servesc reeditari ale unor articole pentru ca in final sa se semneze sub concluziile altora. Lipsa de personalitate ? Se poate, desi undeva tot pe la nivelul educatiei as detecta o problema. Frica de a spune intr-adevar ce pozitie aperi, de a iesi in fata si mai ales de a argumenta eficient se trag din minim 12 ani de trauma ”academica” si din vizibile carente la nivelul educatiei personale.Diferenta se vede mai ales in dezbaterile in care participa si oameni din tari ”occidentale”, oameni poate mai slab pregatiti dar vizibil mai detasati si mai putin obsedati de a nu deranja.

La reteta putem adauga si mania corectitudinii politice (de care nu scapa nici strainii, sau mai ales ei). Astfel obtinem niste indivizi stersi dar cu pretentii alaturi de  hipioti moderni care militeaza pentru toleranta si cumpatare copiind obsesiv gandirea altora. Nu spun, constatarile generaliste pot fi utile in discursul public. Ar fi riscant sa te prounti transant in anumite probleme considerate ”tabu” de publicul caruia te adresezi. Chiar si asa, situatiile de gen amintesc de un legist placid , ajuns la doua zile dupa asasinat care constata : ”Subiectul a decedat”

P.S : Fara vreo legatura cu postul, zilele trecute am dat peste siteul asta . Intitulat ”This is why you’re fat”, siteul prezinta cateva preparate culinare care frizeaza infarctul. Din punctul asta de vedere americanii inca ne au la degetul mic.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

51 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
romania inedit

Pai in Romania daca ai pareri proprii esti considerat un posibil contracandidat la sefie , asa ca foarte multi isi iau nasuri de aparare , plus ca in scoala daca esti prea destept esti luat la ochi si nu prea iesi bine .

In facultate e si mai rau , pentru ca marea majoritate a profesorilor universitari sunt facuti la apelul bocancilor .

croco

Pufai, Kross a inceput sa scrie iar mai des 😀

Emil

Problema vine din scoala cum si spui la un moment dat. Elevul nu este lasat si incurajat sa isi exprime parerile sau opiniile. Se promoveaza, neoficial, o atitudine dura, glaciala la catedra si se vede in teama de a vorbi, de a exprima a generatiilor actuale.

ghost

No, cum de gandiram amandoi cam aproximativ acelasi lucru? Si eu ma nimerii la filosofat de ieri pana astazi…
Confortul mental tine foarte mult de moralitate, de asteptari si de mediu. Daca am ajuns la concluzia (tot mai evidenta pe zi ce trece) ca-i imoral sa ne punem intrebari?

vlaicu

O atitudine istorica a locuitorilor acestei tari: stam neutri pana cand credem ca stim cine va castiga.

Drace

Hmmm, acum două săptămâni am încercat pentru prima dată “zarajos”, maţe de miel înfaşurate foarte strâns pe beţigaşe şi prăjite în mult ulei, stropite apoi cu lămâie, gustare specifică provinciei Cuenca, uşor de găsit în barurile din Madrid. Merg foarte bine cu berea! 😀

Drace

Haha, înseamnă că nu vrei să ştii despre cum a fost cu aricii de mare. :))

ghost

Kross, in nici un caz nu-i vorba de crestin ori altfel. Cand spuneam ca moralitatea influenteaza confortul mental spuneam de fapt ca acel confort mental e in mare parte dat de cutumele morale. Cum ar fi ca un musulman fundamentalist sa manance porc? Sau Cleopa sa aiba de-a face cu homosexualii? (doua exemple de confort mental distrus).. 😛

albaidaq

Eh, e greu cu impunerea unui cult al curajului si al demnitatii azi, indiferent pe ce vrem sa il fundamentam. Dar macar acolo, in jurul nostru, ar fi ceva…

Nietszche nu e ciudat (sau daca numai daca ii putem scruta scrierile, doar catalogandu-l ca ciudat, atunci este sau e bine sa fie asa :)) ), e un fenomen firesc in contextul esecului moralismului fara radacina al unor iluministi, agnostici etc. Fiindca da, confundarea fricii cu pragmatismul la fiecare pas, duce la ”de ce s-au fript romanii” (asta referitor la comentariul lui Vlaicu+ replica data).

p.s. (sper sa nu inceapa o discutie d-aia…) Teoria evolutiei e de cacat :)) In ansamblul ei, ma refer. 😀 Caci, (desi ”nimic nu se pierde, totul se transforma” cum zicea Lavoisier), mai putinul nu poate crea nicicum mai multul, ci doar invers. Eu i-as zice adaptationism, poate. In rest, numai mai multul (in ultima instanta, Infinitatea) poate da nastere mai putinului, nu si viceversa.

p.p.s. Teoria Evolutiei imi miroase a varianta degradata, invertita a Teoriei Emanatiilor a celor care manuiau cu dibacie gnoza.

Drace

Nu, dar ai fost pe aproape cu întrebarea, adică se serveau cruzi sau fierţi… fierţi, totuşi! 😉

Drace

Haha, în general chestiile astea exotice cu greu pot fi numite hrană, sunt mai mult un experiment…

albaidaq

Dupa atitudine, eu credeam ca esti pagan 😀 Glumesc, eram informat

I am a pro emanation anti-gnostic >-)

Bine ca n-au zis ”Nebun si Nietszche asta” :))

ghost

@Albaidaq: Lol. Teoria evolutiei (cea moderna) este dovedita stiintific, prin urmare indiferent de crede careva sau nu, e corecta. Nu cea initiala, emisa de Darwin. Individul doar a intuit corect o tendinta, un trend, si a emis o teorie, pe care au completat-o o multime de savanti, de la geneticieni la fizicieni si informaticieni, trecand prin medici si biologi. No offense. Nu-i o discutie de-aia. Nu trebuie sa crezi in ea, e doar acolo indiferent de parerea mea sau a ta. Si este perfectibila, ba chiar mai mult a fost perfectata tot timpul. Iar cu Nietzche asta, recunosc ca nu l-am citit niciodata. Dar nu el era ala ce a ajutat la teoria marxista? /googling wiki…

P.S. Ce-aveti dom’le cu fructele de mare? Si voi ca nevasta-mea care se plange de ele ca-i sar din farfurie si fug cu orezul in gura? 😀

ghost

Plus speciatia… E uitata de multi.. 😛

my coffe-break

waw ! ce interesant articol …asta e o constatare
opinie …la ce bun ? doar nu poti schimba obiceiul expertilor carora le place sa faca constatari si sa le si exprime 😛

@ghost teoria evolutiei – cea moderna – sper sa nu te superi , e din nefericire o teorie incorecta ;)) kidding desigur

my coffe-break

:d am facut o constatare ..si miam exprimat si opinia..si am descoperit in seara asta ca oamenii de pe aici scriu pe VoxPublica 😛

p.s o teorie e valabila pana cand vine cineva si demonstreaza contrariul

albaidaq

@ ghost: N-are treaba Nietszche cu marxismul, el era un nihilist elitist. Contrar parerilor populare, Nietszche n-are treaba nici cu nazismul. Chiar nu l-a continuat nimeni pe Nietszche, in plan politic. Poate o s-o fac eu… LOL

@Kross: Da, ti-am sugerat si in primu’ comentariu (de la postul asta) ca nu o sa vin sa-ti neg transformarile ca urmare a necesitatilor de adaptare la un mediu. Eu ziceam ca denumirea mi se pare total improprie. Cum sa vorbesti de evolutie, cand nu admiti un Referential catre care se evolueaza (si de la care se porneste)? Nici nu luasem in calcul principiul 2 t.d., eu ziceam ca mi se pare ilogic a nu se deriva totul din Infinit (deci mai degraba o ”degradare”, decat o evolutie). In plus, in ciuda formelor intermediare, verigilor-lipsa etc. (mai mult sau mai putin existente), cred ca nu o sa contesti faptul ca evolutia se petrece propriu-zis in salturi (mai mici sau mai mari) – de unde indic eu concluzia preexistentei unor arhetipuri, care scutesc bietu’ animal de a trece prin j’de mii de chipuri pana la urmatorul viabil.

Odeena

Felicitari, tocmai l-ai descris cuvant cu cuvant pe nea trollu’ pe care l-am avut (si il am inca) pe blog si cu care se pare ca ai facut deja cunostinta. Apropo, se pare ca tipul crede ca esti o “she” 😛

Cristian Ion

Corect ar fi s apoti sa iti pastrezi impartialitatea. Dar oare, de exemplu, exagerat sunt de accord, atunci cand cineva ii face rau unui membru al familiei si esti in postura sa il prinzi, te poti abtine sa nu ii faci rau si sa chemi linistit autoritatile?
O seara minunata iti doresc

Odeena

Se pare ca trollu’ si-a luat jucariile si s-a dus in alta parte (probabil sa se planga pe blogul lui, or somethin’). Good job, my friend. Inca o bere de la mine ^^

gabi

scuze de offtopic.
m-am mutat aici :
http://gabitzu.eu/

O zi senina sa ai !

Wpolitika

Sustin punctul de vedere a lui Vlad… ceea ce lipseste in Romania este gandirea critica. Repet CRITICA! Si asta este valabil si pentru alte tari Europene.

Orice informatie o primesti, ca om inteligent trebuie sa o evaluezi: daca in primul rand este credibila, de ce este credibila care sunt sansele sa nu fie credibila, apoi daca se integreaza cu ceea ce stii tu deja despre lume si oameni, etc. Iar la final, pe baza acestei analize critice sa generezi si tu o concluzie a ta.

In facultatile anglo-saxaone mai serioase se pune foarte mare accent pe gandirea critica, de fapt asta si urmaresc sa dezvolte in special, desi pot spune ca uneori o duc un pic la absurd. Spre exemplu pun prea mult accent pe analiza critica si uita ca trebuie mai intai sa stii ca ce analizezi este real, ca este ce s-a intamplat cu adevarat acolo (adica sa constati). Rezultatul este ca analizezi iar in final concluziile la care ajungi sunt contradictorii.

In orice caz, poate ca aceasta metalitate de constatare explica autismul national. In loc sa intelegem ce se intampla, doar constatam si ramanem mereu aceeasi, fara sa reflectam asupra noastra.

Odeena

Vezi ca ti-a raspuns in engleza, se pare…

Distractie placuta, si saru’mana inca o data pentru back-up.

Odeena

Dap… Deci am avut dreptate cand i-am zis “You CAN have a reasonable discussion with this guy” 🙂

valeriu

Sincer iti spun, nu vad deosebirea intre:”Viata e grea bai Gigele” si “teoria evolutiei e de cacat”.Ambele pot fi luate ca si constatari sau opinii.Depinde de contextul in care sunt spuse.Daca de exemplu spun:”krossfire n-a mai scris cam de multisor un articol” este poate o constatare,dar daca mai adaug:”poate din lipsa de timp”,devine o opinie.

verde amar

Salut !
Scuze ca scriu aici, dar nu am gasit o sectiune corespunzatoare.
Te-ar interesa link exchange cu http://verde-amar.info ? Page rank 2
Astept raspunde pe blog sau la id: verde_amar

Ciolanus

Fiecare om are in capul lui o opinie fata de o anumita problema din viata de zi cu zi. Bine, acum sunt unii care habar nu au pe ce lume traiesc.
Obiectivitatea e imposibila, dar putem incerca sa fim echidistanti. Eu nu suport politicienii care behaie despre inamicii politici in conditiile in care ei fac exact acelasi lucru (la fel de prost).

cartim

Politicienii nu au opinii personala , de faorte multe ori ei preiau o parere pe care o mai infloresc si o emit ca fiind proprie iar daca este atacat si trebuie sa argumenteze , se pierde si recurge la atacui personale sau la ceva ce distrage atentia de la problema.

La noi daca ai pareri personale atunci esti considerat fie imcisiv si periculos, fie esti considerat tupeist.
Cum , nu dai dreptate maestrului? Iti permiti sa emiti opinii proprii? NU e bine , trebuie sa taci si sa aprobi.

Stau si ma gandesc cand o sa fie aplicata si in scolile noastre dezbterile acele “dabates “intre scoli si licee in care elevii invata sa dezbata subiecte cu public.

gabi macovei

nu, nu gabi=inethos:)

valeriu

Am observat tendinta ,cvasigeneralizata,de acuze cu folosirea libajului “de lemn”,atunci cand nu se intelege sau cand se cauta defaimarea spuselor cuiva.Din pura curiozitate am urmarit un timp astfel de ziceri incriminate si le-am comparat cu exprimarea incriminatorilor.Nu-ti spun concluzia la care am ajuns pana nu-mi spui ce intelegi tu prin limbaj “de lemn”.

valeriu

De acord cu tot ce spui,limba de lemn putand fi folosita nu numai in potica ci in orice domeniu si nu s-a manifestat numai in comunism.Ce vreau eu insa sa subliniez este faptul ca unii oameni de presa ,in special,au tendinta,pate si din comoditate,de a considera limbaj de lemn un limbaj dintr-un domeniu pe care nu-l cunosc.Am avut cateva contre pe aceasta linie cu un cunoscut ziarist.Parerea mea sincera este ca atunci cand lucrurile nu sunt evidente este riscant sa acuzi pe cineva de folosirea unui limbaj de lemn.

51
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x