La telefon
Intentionam inca din 2006 sa scriu despre ritualurile ce implica un zilnic izvor de frustrare, telefonul mobil. Initial postul avea o tenta usor misogina insa ar fi insemnat sa-mi omit cu nonsalanta propriile obiceiuri.
Problema aparatului astuia mic si zgomots nu deriva din vreo consideratie metafizica. Nici macar problema ”invaziei intimitatii” nu-i atat de grava. Totul se reduce la aceleasi istorice obstacole in calea comunicarii : imposibilitatea de a anticipa dispozitia celuilalt & imbecilii. In atare conditii, mi-am permis sa sintetizez cateva categorii de parteneri iritanti de conversatie :
1.Insistentul: Despre insistent s-a scris in repetate randuri. Il stiti, e simpaticul ce suna de 8-10 ori pana sa ridici telefonul si sa urli iritat ”’Daaaa !?!”. In cel mai bun caz, iubita sau un membru al familiei au ceva important de spus. In cele mai multe cazuri, cineva a uitat pur si simplu ca suna iar principala nedumerire e : Auzi ba, tu stii vreun site bun de torenti ? . Asta daca nu cumva apare mai intai intrebarea ”Ce e ? Esti suparat ?”.
2.Absentul : Asta-i omul care si-a luat telefon din motive legate de Feng Shui. Indiferent daca e o urgenta sau e vorba de un mesaj de rutina, telefonul absentului zace mereu uitat undeva prin casa, incarcat sau nu. E genul de om care te suna la doua zile dupa ce ai incercat sa dai in disperare de el si intreaba nonsalant : M-ai cautat? Era ceva important ?
3.Economistul : Omul care calculeaza mereu minute, tarife de roaming , reduceri, bonusuri pe cartele. E un comportament acceptabil daca vorbesti cu prietena 15 minute pe zi si cu familia inca 15. E complet aiurea cand suni pe cineva urgent si ti se raspunde cu ”Lasa ba, inchide..ca te sun eu ca am minute pe Cosmote !”. Dupa ce astepti 5 minute pentru a-i explica omului ca e chemat undeva, economistul are grija sa-ti explice cum a primit el bonus de fidelitate pe alta cartela. Cazurile extreme includ oamenii care au impresia ca pierd bani daca nu consuma minutele incluse si oamenii care cer sa fie sunati pentru a primi ”credit”.
4.Centralista : Dat fiindca ”centralistul” n-are aceeasi rezonanta, am apelat la varianta feminina. E vorba de omul cu 8-9 telefoane care iti da cinci numere la care nu raspunde. E acelasi care odata sunat te va ruga sa suni pe ”celalalt numar” pentru ca ”pe-asta se termina bateria”. Odata ce suni pe celalat numar, trebuie sa astepti pentru ca celalalt telefon este undeva pe fundul Atlanticului, intr-un recipient securizat. Cand intr-un final poti trece de ”Alo”, primesti un raspuns zdrobitor : Auzi, dar nu mai bine suni tu pe Zapp ?. Daca omul are un aparat dar vreo sase cartele pe care le schimba, doar matematica si teoria probabilitatilor te mai pot salva.
5.Kalashnikov: In principal apanajul sexului frumos, vorbitul la telefon peste limitele suportabilului este cea mai cunoscuta apucatura din ”domeniu”. Vom trece peste cheful de vorba al partenerei si peste confesiunile oamenilor pentru care privat e un cuvant prea scurt. Vorbim acum de cei a caror logoree intra in sfera patologicului. De indivizii care te tin o ora in telefon pentru a-ti povesti vacanta lor de acum doi ani si parerile lor justificate despre sensul vietii. Cand ti s-a incins telefonul in mana si constati ca ai inceput sa iei bataie la jocul pe care-l jucai in paralel, apare si concluzia lui : ”Mi-a parut bine, hai ca te mai sun eu zilele astea !’‘. Normal, doar autobiografiile nu se scriu intr-o zi.
6.Adela Lupse : Daca habar n-aveti cine-i domnisoara, amintiti-va de isteria asta de filmulet. Da, e vorba de oamenii care urla mereu ”De ce nu raspunzi ? / Unde esti ? / Te-am sunat si acum zece secunde !/ De ce nu suni inapoi ?” desi stiu foarte bine ca e total irelevant in context. Sindromul Adela Lupse nu e limitat sexual si in unele cazuri e contagios (la pachet cu paranoia).
7.Sportivul : Sportivul se plictiseste. Des. Exercitiul lui zilnic este sa sune oameni la intamplare pentru a nu-si atrofia muschii degetelor. Sa nu-mi spuneti ca nu v-ati trezit cu un om de care nu va mai amintiti care va suna sub pretextul : ”Asaaa../sa mai vorbim si noi / Ma plictiseam”. In general cand ma plictisesc, ma plictisesc pe timpul meu si nici nu sun la miezul noptii pentru a-l intreba pe celalalt : ”Tu cine esti ?”.
8.Neo : Crezand ca Matricea e cu el, Neo va suna imediat dupa ce ai inchis telefonul pentru a-ti spune motivul pentru care te sunase prima data. Scopul ar fi ca apelul sa dea o gaura in continumul spatiu-timp si sa ajunga la destinatie inaintea finalizarii primei convorbiri. Cu totii o facem uneori, dar e al naibii de iritant : e ca si cand ai avea flashbackuri la fiecare doua secunde de convorbire.
9.Terminator : E omul caruia daca-i spui ca a pierdut Dinamo isi arunca telefonul cu forta in zid uitand ca in partea cealalta un stelist sta cu urechea in boxa. Aveam porniri similare cand foloseam digimobil (asta pana sa binevoiasca cineva sa-mi fure mandretea aia de mobil de 30 RON care se descarca la 2 zile). Motivele pot tine de o nevroza reala , de probleme tehnice, dar si de hobby.
10.Fantoma : Imediat dupa ce te-ai chinuit sa explici 10 minute cum e cu noul proiect constati ca, de fapt, fantoma, multivalenta si multifunctionala, era intr-un cu totul alt plan al existentei. Faptul ca cineva zice ”Ahaaa” la doua minute inseamna ca ori e zid, ori e mort. Ar mai fi si varianta in care nu este atent, desi va nega obsesiv ipoteza. Pe scurt, e omul care nu e niciodata pe faza dar n-are bunul simt sa spuna ca face altceva. Mai mult, nu esti sigur ca vrei sa afli ce face cu mana lasata libera (daca nu cumva te-a pus pe speaker in timp ce joaca tenis de masa). Uneori pasivitatea e justificata (in trafic, in cazul in care subiectul e irelevant), iar alteori e doar nesimtire. Am subscris in cateva randuri la ambele deci nu insist.
BONUS : SMS-maniacul, omul care prefera sa-ti trimita 8-9 SMS-uri pentru a-ti transmite o informatie care ar fi incaput in maxim un minut de conversatie. Situatiile amuzante apar cand, din cauza aglomerarii retelei, SMS-urile se fac nevazute sau intarzie. Omul e imperturbabil, incepe sa retrimita tot de la primul mesaj. Poate fi un subtip al economistului care considera ca 300 de SMSuri gratuite = 300 de SMSuri care TREBUIE trimise.
EXTRA-BONUS (via Gia) : Beeep Man (aluzie deloc finuta la Cosmote). Desi specia a cam disparut in ultima vreme, ne putem aminti cu placere de oamenii pentru care orice mesaj de la ”Salut !” la ”I have a dream..” se reducea la un simplu bip. Probabil intrarea bipului in sfera instrumentalului (Dau bip cand plec) a adus la separararea si izolarea speciei in cauza.
P.S : Stiu ca postul nu-i tocmai un bastion a calitatii dat fiindca e un draft mai vechi. Totusi, daca tot a venit vorba de telefoane, merita sa aruncam un ochi si asupra ultimei lansari din gama Qisda (via Bogdan) . Legat de brandul BenQ, Qisda (Quality Innovation Speed Driving Achievements) va deveni o nesfarsita sursa de glume retardate tintite catre gagicile din magazinele retail. Telefonul are o rezolutie uriasa dar principala atractie consta in a intra in magazin pentru a cere sa ti se ”arate Qisda”.
Postul e amuzant. De ce ai inceput tocmai cu insistentul? Te-a suparat cineva :)) ?
Probabil ca atunci cand incepusem sa-l scriu ma suparase cineva dar acum am colat vreo 3 drafturi 😀
omul bbs. te suna si scoate sunete de modem – sau inregistrare hc-85. sau robot star wars. 🙂
stiam eu de ce raspund la telefon cu “alo, nu”
absenta, prezenta! : ))
Trebuie sa scrii si de astia care-si schimba numarul de telefon tot timpul sau simt nevoia sa te sune de pe alt numar , si se mira de ce dracu nu le raspunzi .
Eu daca vad ca numarul care ma suna nu este unul cunoscut nu ma obosesc sa raspund .
Cu greu am scapat de astia care vor o parere gratis , adica eu sunt contabil si se gaseau si se mai gasesc diversi cre sa ma intrebe diverse lucruri , dar si eu am raspunsuri standard de genul ” Nu stiu ” , ” Nu-mi aduc aminte ” .
11. Beatul :
-Ba! (hac) Mihai, ba! ..
-Scuze, nu-i Mihai. E Alex.
-Marsh bah. Vin si te (hac) rup, m-auzi ma!
-Chiar ai gresit numarul
-Pizda ma-tii (hac) ca te bat de te pisi pe tine, fraiere
[ thoughtful silence, promise I won’t use the phone next time when I‘m drunk ]
Io fac precum romania inedit la partea cu raspunsul la telefon. De fapt, am mai spus ca-s cu sechele din cauza telefoanelor. Duminica le inchid, de obicei, macar atat.
Am si io cativa sportivi, creieresc cand vad ca ma apeleaza. Daca sunt in timpul programului de lucru, chiar le inchid fara remuscari.
Am avut telefoane de la tot tipul de persoane care se potrivesc descrierii tale. La categoria “sportivul” ii poti adauga lejer pe oamenii care au luat cate ceva la bord si te suna doar asa, ca si-au adus aminte de tine dupa vreo 2 baute….
Am avut amici care ma sunau dupa faze de genul si ma tineau minute bune la telefon….
Zamo.ca : Si pe tine te mai suna Securitatea ?
Vlaicu : Nu era mai simplu cu ”Nuuuuu ?”.
Gia : ”Ubicua” ?
RInedit : Problema e cu aia care-ti cer sfaturi in domenii in care nu esti competent pentru ca ulterior sa incerce sa-ti paseze tie responsabilitatea.
Daimon, Marius : Nu prea am noroc de oameni care iau ceva la bord pentru ca-i simt repede si le inchid fara probleme de constiinta (chiar daca nu-s complet muciti).
Florin : Eu nu-s cel mai grozav partener de conversatie la telefon, motiv pentru caren ici nu prea mai sunt sunat 😀
Secu? Nici nu MA gandisem 🙂 o fi un Amiga support group..
Ai avut si tu minune de Amiga ? Great tool for its day !
Eu am luat şi un verde prin SMS, ceea ce mi s-a părut sublim din punct de vedere tehnologic. Am şi scris pe blog despre chestia asta cu tehnologia versu omul. O altă chestie interesantă este că unu, odată m-a sunat beat cui pe la cinci dimineaţă să-mi spună cât de mult mă respectă, apoi i-am spus să-şi ţină respectele pentru ore normale:)
Evident ca dupa a fost trist ca respectul nu-i reciproc 😀
@krossfire , problema este cu aia care cer raspunsuri la intrebari pe degeaba asa , si iti spun doar un simplu multumesc , in timp ce tu ai pierdut mult timp ca sa inveti si citesti tot ce e nou in domeniul tau de activitate .
Partea mai nasola este ca astia primesc bani pentru munca lor dar nu vor sa plateasca pentru consultanta .
eu trimit sms-uri ;D
dar pe mine prietenii mei nu ma lasa sa vorbesc. dc ii sun ba incep ei sa povesteasca ceva, ba ma bruiaza cine stie cum, ba imi spun sa ma calmez / ca ma plang toata ziua.. etc
dc le scriu 10 mesaje in care povestesc ce am patit.. nu au de ales, trebuie sa le citeasca
Ba au de ales , tu n-ai de ales daca nu le citesc dar se prefac ca inteleg 😛
Am avut o o amica care face parte din primul tip :insistentul, nu numai ca daca nu raspundeam la primele 3 sunete lasa pana ajungea la 12. Sa zicem ca daca iti taraie telefonul de 12 ori o data pe zi nu ar fi tragedie chiar asa mare dar sa face 18 apeluri pe zi x 12 taraituri e cam mult. Si unde mai punem ca era genul autobiografic care nu intelegea aluzii de gennul “Okay , hai ca am treba , mai vorbim”.
Mai am un amic care e genul sportiv dar la ore nerezonabile , de regula dupa ora 22 si incepe “Sper ca nu dormi, vai, scuze , am sunat sa vad ce mai faci” si de regula asta se intampla la ora 24 sau dupa.
Mi-a placut analiza specimenelor cu care conversam si te felicit pentru Superior Scribbler Award.
ai uitat o specie care s-a mai redus de cand s-a mai generalizat treaba cu celularele, dar era foarte pregnanta inainte: aia care dau obsedant beepuri. aveam o cunostinta, un tip care imi dadea vreo 30 de beepuri pe ora, ma trezea dimineata si o tinea asa toata ziua. la un moment dat am fost nevoita sa imi inchid celularu’ cand dorm.
si i-ai descris un pic si pe aia obsedati de oferte, dar tot mai demult erau ceva oferte in care se taxa dupa o secunda sau ceva de genu’ si boii sunau,ziceau un cuvant si inchideau :))
Gia : Cum sa-l uit pe ”Beeep Man”? O sa-i fac o micuta mentiune with all credit given.
Cartim : Probabil ca i-ai uitat in mod accidental numarul, right 😀 ?
In mod absolut 😛 cred ca pentru prima data m-am purtat in mod nepoliticos cu o femeie ,stiu ca i-am trantit :”Fata draga , tu nu ai maniere ? Pe toata lumea suni in halul asta ? De 18 ori?” la care tipa mi-a dat un raspuns”Stai linistit ce pe altii ii sunam si de 22 de ori “”In cazul acesta pune mana si citeste codul bunelor maniere, pana-l inveti uita ca acest numar exista .Este game over”
De regula recurg la aluuzii sau o luam mai pe ocolite , deformatie profesionala cred.
Mă enervează cei care îşi fac griji pentru cenţii de pe telefonul meu, de exemplu îmi zic “nu mai suna, când ajungi dă doar un beep” şi să vezi distracţie când intervine o problemă şi eu sun disperat să spun că nu mai ajung şi mi se închide telefonul după fiecare ţârr… 😀
De data asta ai sa-ti faci multi dusmani 🙂
Pe mine m-a amuzat. Mi-am dat seama ca am trecut prin trei faze descrise de tine: economistul – beeep man – absentul. Acum sint absent. Asa ca sa nu ma suni, mai bine dai un mail, bre! 🙂
Ah, si ai uitat de aia care au mania sa isi puna telefonul pe numar privat… eu unul nu mai raspund cind imi apare asa ceva pe ecran!
Pe vremuri mai era categoria de indivizi care vorbeau la “3 secunde”. La Orange (Dialog pe vremea aia) primele 3 secunde erau netaxabile. Ex:
biiip, biip
Gara
biiip, biip
3 jumate
biiip, biip
Autobuzul de Constanta
biiip, biip
Da, 3 jumate
Cartim : Cred ca-mi schimbam numarul si ”uitam” sa o anunt.
Drace : Eu sunt genul punctual in general si lumea stie ca astept maxim vreo 10 minute dupa o ora stabilita. Inainte, dadeam beepuri cand ma apropiam de ”dealine”. Acum, mi se mai intampla sa intarzii (Bucuresti, deh…trebuie marja de eroare de 20 de minute) si incerc sa-mi sun prietenii sa le spun ca intarzii 5 minute. Ei imi inchid, crezand ca sunt beepuri si se grabeasc si mai tare 🙂
Andruska : De ce sa-mi fac dusmani ? Am zis de la inceput ca subscriu si eu. La randu-mi sunt de multe ori absent pentru ca nu ma omor cu vorbitul la telefon. Asta-i si motivul pentru care prietenii incep cu ”Uite de ce te-am sunat..”. Cam de-acolo ma prind eu ca oamenii sunt seriosi si ca merita sa ascult.
Garm : Cunosc, aveau si ai mei un mobil cu o sonerie super iritanta (un Sagem) si te sperie la maxim cand incepea sa sune.
da, de aia ziceam si eu. poate ca erau 3 secunde, nu chiar una. ma, da’ au dezvoltat un debit verbal extraordinar, un fenomen al naturii.
Telefoanele vechi aveau si sistemul ala de tip ceas. Raspundeai si incepea numaratoarea inversa pe display.
m-am hlizit de mama focului la postul tau. bineinteles ca m-am regasit, eu sunt absenta. imi las telefonul mobil acasa (desi e mobil) pentru ca are prietenul meu telefon. si daca are cineva treaba cu mine, ma suna pe numarul lui. 🙂 uneori nu il ating zile intregi, sta in acelasi loc si se descarca.
el este economistul 😀
si pui lumea sa-l sune sa-i faca credit? : )) asa da complementaritate.
3 secunde era si pe Connex si pe Dialog. Si eu vorbeam, din cand in cand (venea factura vreo 5 pagini). Pai in 3 secunde ziceai o intreaga poezie!
Eram student pe vreme aia, si am vazut intr-o sala de seminar o factura aruncata de vreo 80 de pagini. Auzisem si de facturi de peste 100 de pagini, desi convorbirile peste abonament nu faceau 2$ 😀
Apoi au redus la 1 secunda. Majoritatea s-au lasat. Dar am auzit de adevarati experti, care cica vorbeau la 1 secunda cu telefonul fix (la care trebuie sa ridici si receptorul)!
Koma : You’re still aliveee !
Gia : Submineaza economia.
Marian : Imi amintesc, erau detaliate toate apelurile, beepurile, SMS-urile…etc
Se poate sa fi cate putin din toate ? 🙂
No, cred ca ala-i pur si simplu posesor de telefon mobil.
Teleonul mobil e cateodata o unealta a diavolului. Ma scot din sarite absentii aia de n-au niciodata telefonul la ei sau nu-l aud…de obicei prietena, era subiect zilnic de cearta intr-o perioada, bine ca si-a pierdut telefonul, acum sunt mult mai calm 😀
Cu restu nu prea am probleme, poate doar cu anumiti necunoscuti care se tin de glume dar nici cu aia de cand mi-am luat telefon cu blacklist.
Da, si eu am softul de blacklist activat. Te mai prinde cate un baietas de cartier care-ti spune ca-i datorezi milioane…
Ar fi interesant sa scrii un articol paralel despre poporul de pe Skype. In ultima vreme Skype-ul meu s-a transformat intr-un fel de messenger, doar ca in loc de buzz-uri, ma trezesc cu apeluri vocale cand imi e lumea mai draga (re: raid in World of Warcraft), iar daca mai si raspund, mi se ofera replica deja consacrata, “Am vrut sa vad ce mai faci, ca n-am mai vorbit de ieri”.
…Si nu, nu e vorba doar de mamicutza… 😐
Skype ? Does that thing still exist !?!
You’re kidding, right? :S
22.000.000 users and goin’ strong…
That’s still pretty low. Literally ”forgot” my account a couple of years ago. Prefer using Google Talk (the included client, not the downloadable one) to get the same sound fidelity in conferences.
Mi-ai moderat comentariul plin de sensuri ascunse 😛
Ar mai fi aia care simt nevoia sa sune pe cineva dupa orice tip de “realizare”… dk au stat la un curs pt prima data pe luna aia, tb sa sune sa anunte chestia asta.Dk s-au stricat la burta, la fel :)))
Sau aia care suna sa-ti ceara ceva dar…”NU ACUM!” :)) urasc chestia asta… “O sa te rog sa … DAR NU ACUM!”.Da’ dc simti nevoia sa ma incarci pe mine cu programu’ tau? Ai impresia k o sa-ti aduc vreodata aminte k aveam sa-ti fac o favoare? :))
Da, si eventual sa-ti spuna cu lux de amanunte minunea (chestie prin care tu ai trecut cu un an in urma eventual).
Aia cu ”nu acum”, se aplica pe orice mediu si e intr-adevar un rahat. Literalmente ti se pune o povara inutila pe spate pentru ca altul sa scape de responsabilitate.
In ultima instanta si adevaratul hobby e un fel de nevroza mascata.In rest felicitari pentru perspicacitate.
Ah, dar beep-man-ul încă mai e la modă. Da, chiar și-n zilele cu promoții, te pomenești cu câte 3-4 beep-uri și nu știi ce vrea. Dacă vede că nu suni, mai dă un beep. Și tot așa până se calmează și-l suni peste 2-3 zile de se simte rușinat că te bătea la cap.
Ana : Ca barbat, promotie pentru mine inseamna reduceri la gadgeturi 😀
Valeriu : Cata o mai fi, programul ma omoara….
hmmmm, sa ma bag…sa nu ma bag…in discutie:)
ca unul care lucreaza pentru o companie de telefonie si e sunat de …hmmm..multe ori pe zi, cred ca mai e mult de completat la nivelul de cazuistica..:) dar apreciez hilarul celor deja prezenti pe panoplie..spor!
hmmmm, sa ma bag…sa nu ma bag…in discutie:)
ca unul care lucreaza pentru o companie de telefonie si e sunat de …hmmm..multe ori pe zi, cred ca mai e mult de completat la nivelul de cazuistica..:) dar apreciez hilarul celor deja prezenti pe panoplie..spor!
Gabriel : Esti deja veteran sa inteleg. Doar cazurile patologice te mai pot misca 😛 (Kidding, you’re welcome)
putin spus, veteran. mai degraba victima. de obicei orice apel primit, il intampin cu o scurta injuratura printre dinti, apoi imi indulcesc tonul,…in functie de apelant:).
de, politica firmei….
Inteleg senzatia, desi ma gandesc la situatii diferite 😀
:)))) tare rau.Felicitari pt articol
[…] sunt departe de simpaticii care te suna pentru a intreba cine esti si departe de speciile clasice de centraliste. Astia sunt oameni care n-au nimic de spus…tuturor. Din cauza lor imi e greu sa vad vreo […]
Si iata de ce nici altii nu mai folosesc mijlocul asta de comunicare: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/05/ring-ring-ring-ring/561545/
[…] mai scris despre tipologiile oamenilor care te țin în telefon, deci nu insist. Ce încerc să spun e că sunt metode mai puțin invazive de a contacta pe cineva, metode care nu […]