O sa-ti pese…
In urma unui articol recent, o cunostinta ma intreba iritata: “Pana la urma, de ce discuti atat despre oamenii din paturile de jos? Oricum nu interactionezi cu ei. Vezi-ti de ai tai, ca intre ei traiesti!”.
Cum la momentul intrebarii imi uitasem sarcasmul acasa, am decis sa dau un raspuns lung si plictisitor. De ce-mi pasa sau, mai corect, de ce ar trebui sa ne pese de oamenii cu care nu interactionam zilnic? De ce ar trebui sa ne pese de oamenii din asa zisele “paturi de jos” ale societatii? Daca m-as angaja la UNICEF sau as concura pentru Miss Univers, primul raspuns ar fi cel cu aroma umanitara: pentru ca vad potentialul fiecaruia si pentru ca vreau sa fac lumea din jur mai buna. Salvati padurea! Sanse egale pentru delfini! Trecand peste muntii de sirop cu care se serveste raspunsul ala, el este in esenta corect. Indiferent cat de confortabila ar fi “bula proprie” si cat de simpatici ar fi “ai tai”, adevarul e ca nu poti sa te imbaiezi la nesfarsit in propriul ego. Nici macar daca te cheama Kanye West. Din cand in cand, trebuie sa mai pui un zambet si pe fetele celor din jur, nu doar pe moaca din oglinda. Din pacate, articolul asta nu e despre oamenii faini pe care i-am putea ajuta si n-are nici macar un cont unde sa puteti dona echivalentul unui topping de saorma. Articolul asta este despre al doilea motiv pentru care ar trebui sa ne pese…
Frica. Exact, frica! Cum adica, ba, iti e frica de oamenii saraci sau needucati? Nu, nu imi e frica de oamenii ajunsi intr-o situatie nasoala si fortati sa faca lucruri in care nu cred. Nu imi e frica de oamenii care trec prin momente dificile sau de oamenii cu o situatie materiala mai putina buna, cu atat mai mult cu cat n-am fost niciodata parte din cei “1%”. Nu-mi e frica de pustiul care nu-si poate continua studiile pentru ca munceste sa-si intretina familia si nici de ala care a ajuns sa ceara din pura nevoie. Am insa niste temeri legate de oamenii needucati, crescuti in medii periculoase si incurajati de mentalitatea mediului politic. Aceeasi politicieni care-i apreciaza ca pe o masa de manevra ieftina si convenabila, pentru ca-si permit sa-i ignore si dispretuiasca in restul timpului. Am niste temeri legate de inmultirea mahalelelor, satrelor si a oamenilor strazii. Nu de alta, dar cand ne gandim la “mase needucate”, facem deseori greseala sa ne imaginam zidari cu opt clase care nu le-au prea avut cu cititul sau la oameni care nu pot face fata unei discutii pe o tema pe care noi o stapanim. Uneori ne imaginam acel “taran” argotic pe care-l aruncam in stanga si in dreapta in conversatii. Il vedem ca pe un prototip al omului lipsit de maniere si de bun simt, ignorand faptul ca taranii traditionali, cati au mai ramas, sunt oameni mai calculati decat multi asa zisi “oraseni” si cu siguranta mai educati decat “meltenii”.
Dar ce-ar fi ca atunci cand ne gandim la oamenii de jos sa ne imaginam indivizi periculosi, la o betie distanta de a sari cu barda pe cineva? Sa ne imaginam toti oamenii aia care umplu stirile de dupa-amiaza si care nu-s toti nici complet lipsit de posibilitati, nici “tarani” in adevaratul sens al cuvantului. Sa ne imaginam oamenii al caror limbaj agitat si limitat e acum atat de diferit de limba romana, incat ne este imposibil sa-i intelegem, desi ne place uneori sa-i luam la misto. Ei de unde vin si, mai ales, ce facem cu ei? De ce trebuie sa facem ceva cu ei? Pentru simplul motiv ca sunt oameni cu care nici conducerea, nici “cetatenii obisnuiti” nu pot stabili o punte de comunicare. Sigur, ei pot fi manipulati la un nivel de baza, dar e greu sa stii ce se ascunde in spate mormaielilor si privilor goale. Si apoi, daca nu poti comunica deloc cu cel din fata ta, de unde stii ca nu-ti vrea raul? Flotarea asta logica nu e originala, dar asta nu o face mai putin periculoasa.
Tocmai datorita atitudinii de tip ”ma inchid in bula mea si nu-mi pasa” am ajuns sa folosim cuvantul “prost” intr-un sens aproape metaforic. Pentru noi, prosti sunt plimbatorii de hartii pentru care Occident inseamna plajele din Bulgaria si care se indarjesc sa omita prepozitia “pe” din toate constructiile lexiscale pe care ar trebui sa le stapaneasca. Am ajuns de fapt sa numim prosti niste oameni cu o educatie similara celei primite de noi, dar cu niste hibe vizibile la capitolul intelect si cultura. E intr-adevar o doza sanatoasa de confort intelectual sa uiti ca pericolul prostiei nu se reduce la a rade la glumele lui Tociu si Palade. E un lux al marilor orase sa uiti ca exista indivizi pe care religia chiar ii tine departe de un macel. Indivizi care ar omori atei pentru “ca nu sunt oameni” si indivizi pentru care violul si violenta domestica sunt drepturi fundamentale. Prostia doare, dar de cele mai multe ori nu posesorii ei ii cad victime.
Nu, nu imi e frica ca o sa-mi sara vreun psihopat in spate din intuneric. Imi e frica doar ca viitorii mei copii si nepoti vor trai intr-o lume in care “prostimea” despre care vorbim mai sus va constitui o majoritate a populatiei. O lume care a devenit statistic posibila cu mult inainte sa apucam noi sa ne lamentam pe tema asta. Oamenii astia, pentru care granita dintre instinct si ratiune e aproape indescifrabila, nu o sa dispara daca ne dam des ochii peste cap si ne lamentam pe Facebook. Ei sunt rezultatul a generatii de neglijenta si al unei tranzitii infioratoare. Sunt rezultatul unor sisteme educationale si economice disfunctionale. Sunt oameni pe care nimeni nu vrea sa-i invete nimic si care isi vor transmite “valorile” puzderiei de copiii pe care fara indoiala ca o vor creste, cu-atat mai mult cu cat statul ii ajuta in sensul asta. Ma rog, asta daca respectivii copii nu se electrocuteaza accidental dupa ce au vazut o reclama cu Smiley.
Oamenii astia n-o sa dispara daca ne tragem garduri mai inalte si nici ne inarmam pana in dinti ca in SUA (desi in unele zone ar putea fi necesar). Ei n-o sa dispara nici daca inasprim legislatia anti imigratie (in Romania asta nu e o problema, cat Romania e o problema pentru altii). As mai da o data exemplul tarilor africane, dar e prea facil si prea indepartat pentru multi. Va invit atunci sa va uitati la zecile de filme Youtube cu rusi care “fac lucruri”. Sa vedeti combinatia de disperare, confuzie si nevoie de atentie din ochii lor. Sunt oameni la un pas distanta de fundul sacului si sunt mult mai multi si mai aproape de noi decat am vrea. Sunt oameni pentru care democratia nu prea are cum sa functioneze, indiferent cine ar institui-o. Nu de alta, dar marile democratii necesita sisteme educationale si opinii publice pe masura. Sunt oameni furiosi, captivi intr-un sistem pe care nu-l inteleg. Din pacate, constiinta civica si revolta pasnica nu sunt prioritare, cand esti prins in catacombele subterane ale piramidei lui Maslow.
Bine, deci exista din ce in ce mai multi oameni pentru care regulile de baza ale societatii umane nu conteaza. Daca nu ne putem izola in apartamente centrale si in SUV-uri blindate, ce putem face? Am putea incepe prin a ne pasa. Prin a deschide ochii la legile adoptate in jur si prin a contribui atunci cand putem la efortul educational. Ca-i o donatie, voluntariat sau doar sustinere a unor initiative inteligente, am putea constientiza ca efortul educational nu se opreste la alfabetizare. Nu intr-o epoca a informatiei usor accesibile. Sigur, pentru Gigelul care-si rezolva problemele zilnice cu toporul nu se mai pot face multe lucruri. Pentru Gigel Jr. insa, legenda aia cu “egalitatea de sanse” ar putea avea un sambure de adevar. Pentru el, viitorul nu trebuie sa implice neaparat stirile de la ora cinci.
P.S: Cred ca am devenit iritant cu analizele sforaitoare, dar constat ca in ultima vreme a inceput sa ma irite teribil atitudinea de pusti teribilist a unor oameni care au si banii si timpul sa schimbe ceva.
Societatea de consum si democratia nu au cum sa functioneze fara un anumit nivel de trai iar scaderea nivelului de trai ii afecteaza si pe astia care se cred ca sunt paturile superioare ale societatii.
Sunt de acord re anxietatea fata de subtierea clasei de mijloc. De fapt sunt de acord cu mai tot ce ai scris, insa nu ma simt intristat sau nervos de comentariul sau intrebarea care te-a facut sa scrii acest articol, pt ca tocmai acel gen de intrebare arata ca exista inca oameni din acea vestita clasa de mijloc-mijloc ! Tu, ca mentalitate, esti mai degraba cineva dintr-o clasa de mijloc superioara care aspira si poate chiar are drept de pretendent/apartenent la clasa aristocratica, care isi cunoaste mai bine raspunderile fata de popor, inclusiv sarmanii,
decat clasa de mijloc-jos si mijloc-mijloc care nu mai vrea sa auda de
sarmani si doreste real estate intr-o locatie mai buna. Si ei au fost
ridiculizati in literatura, insa poate pe nedrept si exagerat, dupa
parerea mea. Ca ei iti asigura stabilitatea pozitiei tale, chiar daca sunt enervanti !
Romania Inedit: Intr-adevar, cei care “se cred” paturile superioare.
Rudolph Aspirant: Ha, ha. Mai am pana la “raspunderile fata de popor” (atat financiar, cat si ca mentalitate). In prima faza, ar trebui sa ma integrez mai bine in el :))
“Dar ce-ar fi ca atunci cand ne gandim la oamenii de jos sa ne imaginam indivizi periculosi, la o betie distanta de a sari cu barda pe cineva? Sa ne imaginam toti oamenii aia care umplu stirile de dupa-amiaza si care nu-s toti nici complet lipsit de posibilitati, nici “tarani” in adevaratul sens al cuvantului. Sa ne imaginam oamenii al caror limbaj agitat si limitat e acum atat de diferit de limba romana, incat ne este imposibil sa-i intelegem, desi ne place uneori sa-i luam la misto. Ei de unde vin si, mai ales, ce facem cu ei? De ce trebuie sa facem ceva cu ei? Pentru simplul motiv ca sunt oameni cu care nici conducerea, nici “cetatenii obisnuiti” nu pot stabili o punte de comunicare ——————————- “prostimea” despre care vorbim mai sus va constitui o majoritate a populatiei.” Păi nu prea e adevărat. 1. “Prostimea” a constituit majoritatea populaţiei pentru toată istoria omenirii şi până în vremuri foarte apropiate temporal erau mult mai proşti, răi şi agresivi decât sunt acum. Exemplu: “Groapa” lui Eugen Barbu sau povestirile lui Panait Istrati. Sau ale lui Feodor Sologub. Maneliştii băutori şi bătăioşi din prezent sunt nişte domni pe lângă bunicii lor. 2.… Read more »
“Faptul că atunci când întâlneşti “un ţăran” sau “un mahalagiu”, “un manelist”, întâlneşti de fapt… un om cinstit. Dar la nivelul la care cinstea era înţeleasă în Evul Mediu. Sau în epocile colonizării.” – Ai pus punctul pe “i”. Inclusiv pe “i”-ul din “crestinism clasic”, “islamism conservator”, “hinduism traditional” si asa mai departe.
genul asta de articole este cel mai nepopular. stiu ca m-am specializat in asta 🙂
Stiu, stiu. Las’ ca bag unul cu filme 😛
“…dar e greu sa stii ce se ascunde in spate mormaielilor si privilor goale. Si apoi, daca nu poti comunica deloc cu cel din fata ta, de unde stii ca nu-ti vrea raul? Flotarea asta logica nu e originala, dar asta nu o face mai putin periculoasa.”
Eu unul ma simt bine si mai ales safe in preajma celor care mormaie neinteligibil si privesc in gol. Daca nu pot comunica deloc cu necunoscutul din fata mea, inseamna ca ne potrivim perfect.
Nu este nimic mai inaltator decat tacerea si nimic mai liniistitor decat privilegiul de a privi in gol, in preajma unui necunoscut. :))
Eu inca mai am de invatat cum e cu tacerea :)) (prietenii stiu de ce).
@krossfire: asta însă nu e o veste bună. Fiindcă înseamnă că “deţinătorii puterii” vor încuraja pe cât posibil categoriile sociale conservatoare, misogine, discriminatorii şi închise, întrucât acestea îndeplinesc o funcţie socială utilă. Acea funcţie pe care în ţările vest-europene o îndeplineau catolicii şi protestanţii fanatici până prin anii 1970, iar după ce ei s-au rărit până la dispariţie, o îndeplineşte imigraţia musulmană (pe care oamenii Statului o încurajează). În SUA musulmanii sunt atât de puţini încât nici măcar nu sunt luaţi în calcul… şi din 320 de milioane de oameni există câteva zeci de milioane de creştini (catolici şi protestanţi) fanatici, din cei care mănâncă Biblia pe pâine. Aşa cum în România, Polonia, Grecia, Serbia şi Rusia musulmanii sunt atât de puţini încât nimeni nu îi bagă în seamă… şi în acelaşi timp sunt cele mai taliban-creştine state din Eurasia. (O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în Austria, cel mai catolic stat germanic 😛 ) În schimb, tocmai în acele ţări în care publicul religios creştin s-a rărit e plin de închinători cu fundu-n sus. Astfel încât data viitoare când întâlneşti “ţărani”, “manelişti”, “mahalagii”, “ţigani”, “spărgători de seminţe” şi alte categorii sociale asemănătoare, se cheamă că vezi de aproape coloana… Read more »
Nu te contrazic 🙂
Dar burghezia, clasa de mijloc-mijloc, aceia ridiculizati de anumite interpretari reductive ale oprrei dlui IL Caragiale, sau aceia care pun intrebari semi-educate si enervante pt Krossfire, tocmai ei NU sunt de loc conservatori ci mana progresul si reprezinta atat baza cat si varful de lance al avangardei reale. Elita si saracii, aia sunt conservatori, primii pt a nu-si pierde privilegiile de elita, (si gasesc si in mod creativ tot felul de initiative aparent progresist altruiste desi paveaza adesea un drum catre iad cu ele), iar sarmanii pt ca efectiv nu au cum sa fie progresisti nici daca ar vrea sau ar sti ce e aia. In burghezia creata de sistemul comunist si de tranzitie, (si de planul Marshall in UE de vest), cat mai ramane din ea sta viitorul de aur al economiei si dezvoltarii sau sustinerii stabilitatii democratiei in continuare in UE, nu in elita corporatista sau aristocratica sau politica a UE, nici in tineretul somer in numere din ce in ce mai mari si astfel pauperizat. In acei semidocti mic burghezi cu viziune ingusta, in Coana Chirita si personajele interpretate de dl Louis de Funes, in Dinu Paturica si proprietarii de castele cu turnulete, in ei e viitorul… Read more »
Clasa de mijloc romaneasca nu prea exista, statistic vorbind. Ni se pare noua ca s-a ridicat pentru ca o vedem peste tot in jur in Bucuresti si in orasele mari, insa nici acolo ea nu ocupa mai mult de un 30% din populatie. La nivel de tara, clasa de mijloc este inca un adolescent care vrea sa fie luat in serios. Un adolescent care, din intamplare, e mai inteligent decat ai lui si isi tine cu bani toata familia.
@Rudolph Aspirant: în Rusia (care în topul conservatorismului, misoginismului, discriminării şi închiderii e undeva între ţăranii cu vestă tricotată şi ţiganii cu pălărie, deşi ei sunt slavi blonzi) se face un sondaj de opinie de curând.
De curând, adică după sancţiuni, scăderi de salarii, încăierări de stradă etc
“Dacă mâine ar fi alegeri, pe cine aţi vota?”
80% (optzeci la sută) dintre ei: “PE PUTIN!!!”
Îmi aminteşte de felul cum 85% din populaţia de la noi îl vota entuziast pe Iliescu.
Iar ai intrat pe raza de moderare a Akismet-ului. Probleme cu alti bloggeri :)) ?
Nuș’ de ce te frămânți atâta…
Când auzi că iar vin minerii… stai acasă, nu?
In 99′ eram pe strada cand au intrat in Ramnicu Valcea (desi eram un copil si eram doar curios, dar se pune…nu?).
“…eram pe strada cand au intrat…”
Depinde.
Au intrat noaptea, cu lămpașele aprinse?
Ori ziua, cu tîrnăcoapele?
Și încă mai găsești unii care susțin că România e țară “europeană”.
@Nautilus: Putin fata de Iliescu e ca su..a fata de prefectura…sau invers, insa efectiv nu vad legatura…ca doar nu o sa zici ca Putin e un conservator de elita asa ca Iliescu. Nici macar nu are acelasi gen de intentii bune de genul celor Iliescu, ci relativ la bunele intentii (ca mie nu-mi place sa ma gandesc la intentiile rele) mie mi se pare ca Putin seamana mai degraba cu Krossfire decat cu Iliescu…ma rog, exagerez !
Imi permit chiar sa zic ca daca Krossfire ar candida politic plus daca eu m-as simti motivat sa votez, (ceea ce e si mai putin probabil decat ca sa candideze politic Krossfire), eu, desi voi frecventa in continuare blogul Krossfire, totusi nu cu el voi vota, ci voi vota cu candidatul meu preferat care in aceasta clipa este acelasi care era si acum 4 ani, si anume dl Marian Vanghelie, si nici macar nu fac misto de nimeni si de nimica, nici macar de mine insumi, desi trebuie sa dau disclaimer ca singura data cand am votat eu politic electoral (in anul 2000) am votat desigur gresit, (atat in fond cat si ca forma pt ca nu stiu ce naiba am facut si mi-am dat seama prea tarziu pt a remedia ceva, insa am zbarcit-o tehnic si probabil votul meu nici nu a fost numarat, dar oricum m-am linistit pt ca oricum ar fi fost un vot gresit, deci macar ma pot consola ca nu sunt eu de vina pt nimica politic din ultimii 14 ani !)
Blegoo: Cand au intrat in oras si au blocat practic intregul Ramnic.
Rudolph: E ok, n-o sa-mi fortez cititorii sa ma voteze :)) (observa certitudinea afirmatiei :P)
Observ plus chiar apreciez ff mult ca nu ai stelute de Like electoral sub fiecare articol si comentariu !
Exista plugin pentru asa ceva :P?
Cunostinta aia era femeie, nu ? Ca asa-s femeile din Romania, arogante si se cred superioare, desi sunt doar niste vagine cu ochi
Inca este (atat femeie, cat si cunostinta Facebook, dar cam atat) :))
Mda. Zici “femeie” si tragi apa, poftim, sa nu zici ca nu vin cu dovezi :
http://adolfina.ro/wp-content/uploads/2014/10/1_10151533237827608_855998025_n.jpg
Obiectia fiind ca paturile de jos nu-s “cei din jur”, is cei din subteran. Sa nu eludam definitiile, gen.
O observatie corecta, nu zic nu. Cred ca in prima faza vorbeam mai mult despre egoism in general 😛
Foarte adevarat. Imi place mult cum ai scris
[…] O sa-ti pese – Despre bulele de autosuficienta care ne protejeaza de cei din jur. […]