Logodna 2.0

Daca tot a trecut ziua gagicilor si n-am stiut ce sa zicem, hai sa vedem ce ar fi indicat sa nu le promitem…

Pai hai sa incepem cu replica aia dubioasa dupa care mor gagicile de 20 si un pic: “Vrei sa fii logodnica mea?”. In ultima vreme, contul meu de Facebook e o drama continua. Despartiri fulminante, lacrimi si piese lălăite. Plictisit sau poate doar nesimtit, am abordat o cunostinta care se plangea ca logodna ei de patru ani s-a sfarsit brusc. Logodna…de patru ani! Am primit permisiunea de a fi porc pe blog, asa ca o sa continui: de ce naiba vad oameni proaspat iesiti din adolescenta, dar logoditi de jumatate de deceniu? De ce 40% din boboacele de la orice facultate umanista sunt ”logodite”? De ce exista pustoaice de liceu logodite?

Nu, nu mi s-a ingustat marea de gagici. Pur si simplu am inceput sa cred ca logodnele astea sunt un semn al unei boli mai adanci. E plin de oameni cu inele pe degete. De ce? E simplu. Femeile vor o asigurare, ceva care sa le scape de gura cercului lor de prietene, iar barbatii vor sa puna o stampila: asta e femeia mea!  In mod normal, logodna ar trebui sa fie un pas clar spre casatorie. Asta e scopul ei: de a face publica intentia de a te lega de un singur pat a te casatori. Exceptand cazurile unde lipsa banilor impiedica finalitatea dorita, anuntarea unei logodne atrage intr-unul, maxim 2 ani si niste invitatii de nunta. Un inel e o promisiune, vorba unei reclame extra siropoase.

Articolul asta nu pluteste in zona mea de confort, dar, oricum, e de mentionat ca subiectul lui nu e utilitatea casatoriei. Discutia este centrata pe egoismul logodnelor de fatada, facute fie la biserica, fie la starea civila (de vreo 3 ani, e posibil). Din perspectiva masculului egoist, inelul ala devine un fel de cip de identificare, bun de marcat ”animalutul de companie”. Din punctul de vedere al femeii tinere, dar totusi disperate, el devine o asigurare ca ”n-o sa ramana singura”. In cazul fibrei morale subtiri, niciuna dintre partile implicate nu considera ca are intr-adevar vreo obligatie, ci doar o rezerva pe termen lung, pana apare ceva mai bun. Confort psihologic, nimic mai mult.

(Stela si Costel adora culorile complementare. De aici).

Prin SUA sunt la moda diferitele tipuri de ”promise rings” si ”pre-engagement rings”, insa scopul e in mare acelasi acelasi. Ajungi sa iesi 2 luni cu o tipa in oras si o sa te intrebe entuziasta daca ”te-ai casatori cu ea”. Bine, nu e cazul sa generalizez, dar deja ma sperie atitudinea. Daca fortezi un om sa-ti dea asigurari, probabil ca nu intelegi niste mecanisme elementare ale vietii (de-aici si legatura cu tineretea). Mai mult, daca omul ala e logodit cu tine de patru ani, poti fi sigura ca nu va face urmatorul pas. De ce? Pentru ca e clar ca ceva in relatie nu merge, nu exista o compatibilitate pe toate planurile (aici e o discutie pentru alta data). Si ghici ce? Tocmai l-ai fortat sa-ti promita ceva si ai mai adaugat un strat de presiune peste nesiguranta lui. Ce crezi ca se va intampla?

Daca tipul nu vrea, inseamna ca fie nu e convins de relatie, fie e inca imatur si spera ca la 30 de ani trupa lui va deveni brusc fenomen international (evident, o nevasta l-ar tine pe loc). Daca tipa nu vrea, cam tot astea sunt motivele (daca nu a gasit deja ceva ”mai bun”, iar admiratia pentru tine a disparut). Da, stiu ca tocmai mi-am faultat niste cunostinte, dar hotarati-va, fratilor!  Ori o ardeti ”macho” si schimbati la cateva zile femeile, ori va hotarati ce faceti cu logodna aia de 4 ani.

Utila sau nu, casatoria n-ar trebui sa fie o etapa‘ conditionata psihologic si sociologic. Antropologia si istoria ne spun ca, la baza, oamenii nu sunt complet monogami. Cert este ca, de la un punct, ideea comuniunii s-a incetatenit. Nevoia cuplului pe termen lung nu are nevoie de rationalizare, parafe sau povesti cu zane si nici nu e o atitudine obligatorie. Daca totusi te hotarasti sa ”o iei” sau sa ”accepti”, gandeste-te ca s-ar putea sa fie ”pana la adanci batraneti”

P.S: N-am vrut sa inchei cu fraza aia dubioasa care se rosteste in timpul procesiunii. Nu de alta, dar stiu ca am iritat deja multa lume si-s astept cu nerabdare sa fiu contrazis. Cine stie, poate chiar ma insel…

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

38 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
romania inedit

Pai multora li se pare ca logodnica suna mult mai bine decat concubina sau freaking buddies. 😉

Andreea

De ce naiba cunosti oameni proaspat iesiti din adolescenta si de ce esti atat de atent la dramele lor? :))
Ca sa fiu nesimtita si eu… 🙂

Andreea

Eu inteleg prin proaspat iesiti din adolescenta oameni de 18-19-20 ani… Sau poate stiu eu oameni care s-au maturizat rapid. Nu ma pricep prea bine. 🙂
PS: ce criza post-facultate?

Glass and Iron

Am inteles ca logodna este un obicei care “vine” de foarte departe, in timp, dintr-un ritual foarte bine stabilit. Acum mai este doar o “ramasita” de traditie, pierzandu-si intelesul initial (precum baticul la oras 🙂 ). Logodna era pasul de dinaintea casatoriei, cine se logodea se si casatorea – casatoria nu era posibila fara logodna. Societatea s-a schimbat, se schimba si valoarea traditiilor, care iau alte forme, li se dau alte intelesuri. In stadiul in care intelesul initial al logodnei a disparut si ceea ce a ramas a fost distorsionat, logodna nu mai este in mod obligatoriu, pasul catre casatorie (“Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei”). Cred ca putine logodne mai au vreo legatura cu intelesul initial. Si mai cred ca putini logoditi au ideea clara despre ce valoare are logodna, in afara de ceva de genul “pus deoparte” – cei doi se “pun deoparte” – dar numai din vorbe – pentru cand va veni un moment propice. Atat de trambitata libertate a individului se cam “bate cap in cap” cu valorile logodnei :). Asa ca logodna, pe aici pe la noi, nu prea mai are vreo valoare … in afara poate de specificatia “Logodna se poate incheia… Read more »

Andreea

Unii oameni se simt obligati, de parinti, societate, idei invechite, sa se “promita” in fata lumii.
Sunt unii care chiar simt nevoia sa-si faca o astfel de promisiune, pentru care chiar are o importanta acest simbol.

Varul meu s-a logodit de 2 ori cu prietena lui, cea care i-a devenit sotie, n-am inteles de ce de 2 ori, dar stiu ca s-au dus ei doi, de manuta, la preot, si si-au promis lucruri. Au vreo 15 ani de cand sunt impreuna, cam de cand aveau vreo 17. Trag concluzia, singulara, de altfel, ca mai sunt si cazuri in care “merge”.

Alegerile astea sunt personale si vreau sa cred ca, de multe ori, bat superficialul “uite, fataaaaaaaaaa, ce inel am” si “ba, va dau de baut ca m-am logodit”.

Singura chestie care ma macina acum e ca imi dau seama ca de vreo 5-6 ani n-am mai auzit cuvintele “logodna”, “logodnic”, “logodnica” in vorbirea uzuala.

Glass and Iron

– Pai, sa “rupa gura targului”, a alora care nu au asa ceva – inel, ingheigimînt, alea-alea. Iar rudele sa se laude ca “pastreaza traditia”, sa aiba si “copiii” (logoditii, adica) legitimitate ca nu stau asa, ca tiganii. Aiurea …
Cred ca inca nu am “lepadat” definitiv traditii, dar nici nu am adoptat definitiv comportament modern. Asa, cu dosu-n doua luntri.

Glass and Iron

– daca citesti Codul Civil iti dai seama ce abureala grozava este cu logodna asta.
Clar este ca “Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei” deci o logodna n-are treaba cu casatoria, nu obliga, dar sunt apoi o multime de chestii de neinteles din acest punct de vedere, care pot fi “menegiuite” de avocati (logodnicul parasit are dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti). Cea mai tare este aia cu “in cazul ruperii logodnei, darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei (???!), sunt supuse restituirii, cu exceptia darurilor obişnuite.” 😀 Adica ce ? Ce-i aia dar “obisnuit” ? … Si aici sa te tii vocalize pe avocati. Deci se mai da o paine de mancat si altor oameni, nu numai bijutierilor si ospatarilor.

Andreea

Au stat logoditi cativa ani, cred ca vreo 10, pana s-au luat. Si sunt si acum impreuna. 🙂
Sper sa ramana impreuna, ca in familia mea nu prea am vazut nunti cu hepi-end. :))

Intuneric

Practicile proaste (long engagements) dau nastere la filme proaste: The Five-Year Engagement. 😀

Diana

Vorbeam cu o fosta colega de-a mea din scoala generala dupa ce ma logodisem si-mi zicea “Vezi ca au mai fost cerute si altele inaintea ta si nu s-au casatorit”. Mi-a cam picat fata. Eu nu inteleg de ce sa te logodesti daca nu vrei sa te casatoresti… ce mai inseamna aia? Eu daca aud ca cineva s-a logodit ma astept, dupa cum ai spus si tu in articol, sa primesc o invitatie la nunta in aprox 1 an. Eu personal nu pot considera ca un cuplu este logodit daca nu fac pasi spre casatorie. Adica planuri de nunta, planuri de unde veti locui etc. Inelul ala nu inseamna nimic daca nu vine cu ceva “commitment” in spate.

Nautilus

“In cazul fibrei morale subtiri, niciuna dintre partile implicate nu considera ca are intr-adevar vreo obligatie, ci doar o rezerva pe termen lung, pana apare ceva mai bun. Confort psihologic, nimic mai mult.” Confortul ăla psihologic contează al Dracului de mult în atmosfera de după 2006. Mai înainte, era uşor să zici că nu e mare lucru, că oricum nu îţi trebuie căsătorie, soacră, cheltuieli etc, vrei doar “activităţile la orizontală”, “o arzi”… mai ales dacă erai bucureştean băştinaş şi nu te interesa să tragi împreună cu ea să îţi cumperi casă. Când însă au ambele sexe de tras, şi nu numai la trageri, adică la orizontală, de tras la o carieră, o casă, într-un mediu în care toţi căpşunarii şi Doreii se cred macho şi pun mâna pe buci oricărei femei pe care o văd în jur, din punctul ei de vedere faptul că “e cu cineva” şi are un obiect cu care demonstrează asta o protejează de multe avansuri supărătoare. Aşa cum din punctul lui de vedere faptul că “e cu cineva” îi dă o imagine mai bună în ochii şefilor, colegilor, bunicii de la ţară etc Contează chiar mai mult decât veşnicele “ce maşină are?”, “la ce… Read more »

functionara

casatoria conteaza in cariera pe functii medii-inalte
Exemplu: cand tata a fost pentru cateva luni in Olanda in interes de servici, era intrebat insistent daca este casatorit, ca nu-i vedea nimeni verigheta pe mana. Si colegii lui olandezi au vrut si poze :)).
Si pentru ca iubitul meu e fix in acelasi domeniu, ar fi indicat sa facem niste hartii, daca vrea sa pupe avansari.

sorin

In actele cu … situatiile civile, se inregistreaza casatorit(a) sau divortat(a)si aceasta duce, bineinteles, la consecinte oficiale. Logodna 2.0 🙂 este o recunoastere intre persoane majore si vaccinate 🙂 si probabil la 3.0 , intre FAMILII.

danicorban

Ha! Monsieur Vlad, mi-am tras blog!

ml

@Nautilus: dar ce s-a intamplat in 2006?

Cuvânta

De acord cu tine. Din acest motiv am taiat orice relatie care dupa un an nu a devenit casatorie. Dar asta dupa o logodna de 3 ani si degeaba.

wpolitika

Eu o ard macho … :))

Laura

Eu zic că s-a denaturat în primul rând sensul cuvântului „logodnă”. Imediat ce îi apucă pe tipi un sentiment de dragoste infinită (probabil după o noapte de dragoste infinită), se gândesc să facă un gest din ăsta ca să-și demonstreze sentimentele… e un exces de zel, într-o etapă înfloritoare a relațiilor… gagicile leșină, băieții se simt bărbați, se iau, se pupă, inelul stă pe deget și de-a doua zi revin la plimbatul prin parc ținându-se de mână… dar niciunul nu știe de fapt ce presupune o logodnă. E un moft, o modă, un trend. Jumătate de Facebook e engaged, deh… cum să ratăm valul?

Rudolph Aspirant

Eu am inceput deja sa intru in panica ! Abia acum mi-am dat seama ca ma concentrasem atat de mult in ultimii cca 6 ani (de cand am considerat ca am iesit total din adolescenta functionala la 25-26 de ani, atunci cand se incheie totusi si orice posibilitate de plasticitate de creier inca in formare, plus cand incepe si maj lumii sa reuseasca totusi sa functioneze cat de cat mai independent de bugetul parental), asupra casatoriei gay, (avantaje si dezavantaje, morala, relatia cu religia fiecaruia daca se pune cumva problema, legislatia, unde, cand, la ce varsta, la ce diferenta de varsta, in ce cultura, in ce sistem economic de impozitare si drepturi de mostenire si proprietate/co-proprietate, etc), incat mi-am dat seama ca am neglijat total si studiul aprofundat al logodnei gay ! Nici nu stiu daca e cumva la moda, zau, ca nu am mai citit reviste culturale gay asa cat de cat mai intelectuale in ultima vreme, ci doar mai mult din astea mai simple mai mult cu poze, (mai ales daca nu mai am nici creierul in formare, deci ce rost ar mai avea sa ma educ la un nivel atat de complicat, cel mult pe la 50… Read more »

Rudolph Aspirant

Ha ! Ha ! Mie imi iese atat de prost auto-ironia chiar si in real life si intre oameni care ar trebui sa ma cunoasca cat de cat, daramite in scris (la care nu am nici inclinatie/talent, nici exercitiu in afara de blogul din ultimii 2 ani unde nici macar nu ma straduiesc in mod special), incat autentic sarcastic chiar ca nu am incercat sa fiu vreodata, nici macar fata de mine insumi daramite fata de altii, (nici in real life, nici in scris). Doar voiam sa clarific, (din cauza ca iar am cauzat ilaritate exact prin ce nu aveam nici o intentie de a o cauza), ca efectiv nu incercam sa demonstrez nimica sau sa contribui in vreun mod ff util la conversatia generala, ci doar asa comentam chiar spontan (si desigur neglijent) ce-mi trecea prin cap in urma citirii articolului si a unor comentarii de sub el, deoarece chiar devenisem usor panicat de cata treaba voi avea de studiat din mass-media culturala mai larga ! Intre timp m-am mai linistit, ca am observat cu ajutorul lui Google, ca ideea de “logodna gay” era doar un mic promo-buzz pre-electoral Obama + un mic promo pt extinderea a catorva mici… Read more »

WhiteWolf

N-au bani, n-au “acoperis” si inca multe (mai marunte au ba) altele
Au, in schimb, vise, (taica, vise), sperante si dileme de genul “a fi sau a nu fi hipster” :D. Asa ca, ma intelegi, loc de casatorie, chiar daca ar fi, nu prea are cum … sta
A! Si sa nu uit. Au si gadgeturi plus glagorie din aia ieftina cu “retele de socializare” ot secolul XXI; secolul ala in care nu mai socializezi face 2 face ci, din degetzele, emoticoane si laicuri, coae
Si-atunci cum dreq sa zici ca-n vremurile cand orasanul shedea in oras iar taranul la el in sat – absolut fara nimic peiorativ- iar tzaranul de la bloc redenumit meltean nu se nascuse, cum sa zici, spuneam, “mi-s promisa” ? Respectiv, “mi-s promis”?
Pur si simplu nu se pupa cu secolul XXI.
Chiar daca , oricum, nu prea ai habar nici cum vine aia cu secolul si nici aia cu promisiunea 🙂 🙂

p.s; pfoai, de cand n-am mai fost pe aici…. 🙂
intemeiate motive, crede-ma; ti-o tasta un mail ca sa nu ramai in urma cu novelele 🙂

irina

Baietii (raman adolescenti toata viata)se logodesc pentru ca au nevoie de o “mama”in vita lor iar femeile din pacate mai cred in Fat Frumos .
Pacat ca “pe vremea mea “nu se practica logodna!Pentru ca doar traind cu cineva iti dai seama cine e cu adevarat.
Logodna probabil se face la cererea familiei (de obicei a fetei).”Nu poti sta cu cineva fara cununie”.
De ce se logodesc?-pentru ca e mai ieftin cu chiria ,nu trebuie sa cheltuiasca prea mult cu intalnirile (cafea,restaurant,bar, etc),cineva spala ,curata ,calca si altele (ca sa ma exprim elegant)gratis.
Unele dintre motive la care ma pot gandi.

catarina

can you please tell me where those kind of rings can be bought? ^^ can you please reply to my email? thanks so much.

[…] Logodna 2.0 – Si de ce ii imbogatim pe producatorii de bijuterii ieftine. […]

Carmen

Imi place f.mult de un barbat logodit :(((

38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x