Epidemia de dezamagire

“Băi, eu de data asta chiar plec!”, îmi zice un amic mai tânăr, în timpul unui meci online. “Și eu tot zic asta de vreo trei ani”, mormăii eu. “Da, boss, dar eu deja am început să vând ce aveam. Dacă mai stau aici fie și un an, e clar că mi-am băgat picioarele în ea de viață!”.

Deși am cosmetizat puțin ultima replică, evitând să deschid articolul cu o înjurătură, sunt convins că dialogul nu vă e străin. Spun asta pentru că discursul cu plecatul din țară sau plecatul la țară (în ideea creării unei bule autoizolante) se aude în ultimul timp din mai toate părțile. Și când spun „din toate părțile” spun din „toate părțile care aduc o contribuție semnificativă la PIB”. Nu că restul cetățenilor n-ar fi suferit, dar dacă ne uităm peste cifre, vedem că trăim un nou exod atât de oameni care vor să muncească, cât și de oameni care vor să gândească.

Și de ce n-am trăi? Suntem la finalul celui de-al doilea an de pandemie și, dacă la început erau speranțe că lucrurile vor fi gestionate decent, penibilitatea partidului de la guvernare și slăbiciunea aliaților lui, cuplate cu un președinte mai inert decât azotul, ne-au scufundat în dezastru. Nu, aici nu vorbim doar despre dezastrul pandemiei care plasează România și Bulgaria (нашите братя) pe ultimele locuri din Europa. La el au contribuit din plin și egoismul unor semeni, frica, paranoia, conspirațiile și, evident, neîncrederea în stat. Neîncrederea ca în România se pot întâmpla și lucruri bune – un sentiment care s-a dovedit bine fondat. Ce s-a întâmplat în ultima perioadă va avea repercusiuni pe cel puțin un deceniu…

Primul efect a fost că acel „sunt toți la fel” resemnat, pe care-l spuneau pensionarii înainte de a vota PSD, a devenit lege, nu metaforă. Dacă a ieșit cineva bine din mizeria ultimului an atunci ăla a fost PSD – ba, politica le-a mai făcut și favorul de a-l scoate pe Dragnea din schemă și a le aduce un consultant de comunicare. Aș spune că Ciolacu și acoliții lui au aplicat „metoda Băsescu”, adică aia de a-și lăsa inamicii să-și dea singuri în cap. Și acum serios: ai mai pune cu încredere ștampila în partidul care ni i-a dat pe Cîțu și Iohannis? Dar pe Damian Butnariu? Dar pe partidul fondat de Nicușor Dan (până acum cel mai prost primar din istoria Capitalei), pe Barna și pe băieții care au plecat „cu demnitate”, anunțând la o săptămână că e vital să se întoarcă? Băieți care acum sunt conduși de Dacian Cioloș, o creatură politică mai periculoasă decât altele pentru că e suficient de deștept încât să-și ascundă oportunismul.

Acum, nu zic că aș vota vreodată PSD, dar nu cred că o să mai am argumente când alții o să vrea să o facă. E măcar un rău cu care s-au obișnuit în 30 de ani. Asta mai ales în condițiile în care România și-a creat singură un mediu ideal pentru lovituri de stat și extremism. Serios, dacă aveam o structură militară puternică, în momentul ăsta președinte era un Maior Popescu despre care n-am fi știut că există până nu ieșea să salute steagul. Un exemplu bun e Portugalia, unde populația pare să-l aduleze pe echivalentul mai strict al lui Valeriu Gheorghiță. De ce? Pentru că ăla a făcut treabă, iar politicienii nu! Dictatura începe când oamenii schimbă libertatea pe siguranță și deja știu o groază de oameni educați care ar face-o cu bucurie. Norocul nostru este că extremismul românesc e reprezentat de Șoșoacă, Simion și de niște surmenați care urlă anti măști în stradă.

Revenind însă la repercusiunile despre care vorbeam, am auzit de câteva ori ipoteza că politicienii au băgat „vrajbă”, între noi ca popor. Prieteni, vrajba era acolo, cam de când te pocnea pe contrasens unul cu RCA la Astra care-ți spunea senin că n-a vrut să plătească mai mult la asigurare, că doar era „pentru alții”. Egoismul, frica, diferențele de mentalitate erau acolo. Ce au făcut măsurile de protecție și vaccinarea au fost să traseze o linie clară în nisip între două grupuri care oricum existau – iar asta nu e o „vrajbă”, e o ruptură. Ea nu se va închide după și lumea nu se va împăca prea curând, sau cel puțin nu ăia care au ieșit în stradă să-i acuze pe cei care se protejează că sunt sclavi și nici ăia care-și doreau vaccinarea cu legare de scaun. Acum, ca exercițiu ipotetic: tu, vaccinat, ți-ai dori ca mama copiilor tăi să fie o tipă care nu s-a vaccinat din motive religioase și care în pandemie a mers la moaștele sfintei Molotova? Dar tu, femeie speriată de vaccinuri, ai face un copil cu unul cu trei doze de Pfizer în el? Oare o să mai vorbești cu vecinul imbecil care te-a făcut sclav și apoi a stat 2 săptămâni intubat în spital? Mă gândeam eu…

Mai departe avem și situația mondială din momentul ăsta care ne-a adus cea mai mare concentrație de dezastre naturale din ultima vreme, precum și cea mai mare criză energetică. La asta se adaugă inevitabila recesiune și deja vizibilul crash imobilar, precum și dureroasa criză a cipurilor (al cărui final a fost prevăzut prin… 2025). Ultima a scumpit calculatoarele, telefoanele, mașinile și asbolut tot ce am fi putut lua pentru a uita de depresia cauzată de alte lucruri. Vă mai mirați că în ultimii ani am avut cea mai mare creștere a consumului de droguri? Măcar la ălea n-a crescut prețul!

Deci da, oricât te-ai strădui, nu ai cum să privești optimist. Nu cred că plecatul din țără ar rezolva toate lucrurile ăstea, nici pe departe. Însă aici e ceva de luat în considerare și anume faptul că, așa cum spunea cineva, România și-a ratat cam toate șansele pentru a străluci. De la miliardele pierdute din fonduri Europene la sutele de proiecte pe care „puteam să le terminăm”, aproape fiecare nouă guvernare din România a mai adăugat niște ani decalajului dintre noi și Vest. De-asta când vezi țări precum Danemarca care practic au ieșit din pandemie (prin vaccinare, măsuri de protecție și bun-simț), nu cred că are sens să faci o comparație. Prin 2011, un prieten stabilit acolo îmi spunea că Danemarca e cu vreo 30 de ani în fața României. Ei bine, după 10 ani, România a rămas tot acolo – puțin în fața Belarusului și Ucrainei, puțin mai mult în urma Ungariei. Decalajul se apropie deci de o jumătate de secol…

Prin urmare, să nu vă șocați dacă din epidemia asta de deznădejde și dezamăgire vom ieși mai porniți decât suntem acum. Să nu vă mirați când, o dată ridicate restricțiile, lumea va ieși în masă în stradă, fără legătură cu măștile sau pandemia. Ultima e un produs de import, Made in China. Ce vedem acum e consecința naturală a ani de separare și ură mocnită, 100% Made in Romania.

P.S: Cum spuneam acum un an, tema asta deja ma oboseste, asa ca o sa revin cu ceva recenzii de albume sau ceva care n-are legătură cu lumea. Sursa imaginii. 🙂
krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

40 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ice4you

Ma frate, nu stiu cum facem, sau nu facem, dar cumva scriem unul in completarea celuilalt, cu viziuni diferite, evident! :))

Bun, foarte bun articolul tau, iote in schimb ce am scris eu cumva pe aceiasi tema a deznadejdi, singura solutie pe care o vad aparand tot pe acolo:

https://ingerisidemoni.ro/romania-radiografia-unei-tari-anulate-sub-ocupatia-unui-stat-esuat

ice4you

Nici o tara straina nu are interesul ca Romania sa fie mai mult decat este astazi, o colonie cu mana de manca ieftina unde se fac bani frumosi din munca sclavilor ce isi cheltuie banii tot la punctele de desfacere ale inaltelor porti! Varianta leasingului o poti aplica dpdv personal inca de azi si oricine are optiunea asta, dar din punctul meu de vedere nu asta este solutia! Romania are nevoie de o renastere/restauratie … pasul ala inapoi pentru a merge inainte, un lucru pe care istoria il demonstreaza ca necesar ca tocmai de aia exista acel ciclu istoric pentru toate formele de guvernare. Dar, nah, una peste alta cu un lucru suntem de acord: singura cale de resetare este dizolvarea actualelor structuri si administratii! 🙂

Drace

Credeam că pentru majoritetea românilor cea mai arzătoare problemă este faptul că nu le este recunoscut bărbaților dreptul de a rămîne însărcinați. Un român nu a plecat deja de vreo 20 de ani din țară sau nu are o bulă în care se poate izola, dar a consimțit de fiecare dată la răul cel mic? România și, sora sa, Bulgaria, nu au fost cel mai crunt lovite de comunism din întregul bloc de est, mai ales spre sfîrșitul erei? Claei românești de jos i-a fost împiedicată orice cale de a se face auzită și înțeleasă, iar acum se agață de refuzul de a se vaccina pentru ca alții să poată în continuare merge în vacanțe, la concerte, să cumpere din supermarketuri cu rafturi pline, să aibă lumină și căldură în casă. Sînt ei nărozi, dar obișnuiți cu toate aceste lipsuri. Politicienii din afară nu sînt mai buni(cei de la noi le sînt doar o copie fidelă, nu se comportă jalnic ca urmare a unei mentalități postcomuniste, vezi cum nici USR nu a reușit să confirme), nici nu au gestionat mai bine pandemia, ci doar au dirijat o turmă cu un oarecare confort material, confort de a cărui continuitate, sub amenințarea… Read more »

ice4you

Eu cred ca acei oameni exista, dar nu au nici un motiv sa iasa in fata cata vreme nu stiu cata sustinere ar avea. Primul pas cred ca este sa facem acea schimbare de paradigma a formei de guvernare, iar mai apoi abia si primi pasi inspre reforma de sus in jos! Pana nu facem pasul ala noi ca oameni de rand hotarati sa ne luam in maini destinul, putem emite teorii la infinit in orbecaiala asta generala. Eu inca mai cred ca se poate face ceva si doar noi putem face asta. Vedem ce o fi, dar o treaba e clara: asa nu mai merge si nici nu se mai poate ..pana ieri vorba poate, azi realitatea cu care suntem mai toti de acord. 🙂

ice4you

: Eu cred ca acei oameni exista, dar nu au nici un motiv sa iasa in fata cata vreme nu stiu cata sustinere ar avea. Primul pas cred ca este sa facem acea schimbare de paradigma a formei de guvernare, iar mai apoi abia si primi pasi inspre reforma de sus in jos! Pana nu facem pasul ala noi ca oameni de rand hotarati sa ne luam in maini destinul, putem emite teorii la infinit in orbecaiala asta generala. Eu inca mai cred ca se poate face ceva si doar noi putem face asta. Vedem ce o fi, dar o treaba e clara: asa nu mai merge si nici nu se mai poate ..pana ieri vorba poate, azi realitatea cu care suntem mai toti de acord. 🙂

Drace

Kross, nu cunosc cifre, știu doar că Arafat/Gheorghiță al Spaniei, țară cu una dintre cele mai înalte rate de vaccinare, în plină perioadă de restricții a plecat pe coasta Portugaliei să facă surf, apoi a devenit personaj de un reality TV și vedetă cu opinii pe orice temă actuală. Campania de vaccinare aici s-a făcut pe bază de sms, în oridine descrescătoare după vîrstă primeai un mesaj cu adresa centrului de vaccinare la care trebuie să te prezinți, tuturor colegilor mei, inclusiv negaționiștilor, li s-au luminat fețele cînd au primit mesajul și s-au confomat imediat (vorbim de muncitori necalificați, nu de corporatiști). Politicienii români au urmat sfaturile din Vest cu strictețe, campania a decurs identic, doar că populația României este una sinceră, care încă mai gîndește…

Drace

Nu pot să afirm că Spania stă mai bine, doar că acum propaganda se concentrează pe importanța vaccinării copiilor… ce mai urmează, animalele de companie, fructele, combustibilii minerali? Întoarcerea în România devine o opțiune din ce în ce mai atractivă, nu că aș avea și altele…

Drace

Cifrele nu pot fi un baromentru real atîta timp cît sînt avansate de aceeași structură care gestionează pandemia… de exemplu acum că majoritatea populației adulte este vaccinată, ni se spune că ne confruntăm cu o nouă variantă a virusului care este fatală în special persoanelor foarte tinere, cît de oportun… România a fost, cred, singura țară din UE care a închis complet școlile timp de un an, deci nu se poate spune că nu a impus restricții drastice. Sînt ultimul care să aibă vreun interes în ai apăra pe politicienii români, dar dacă vorbim de un eșec, atunci îl împart cu cei care conduc UE, ai noștri sînt simpli executanți. Putem vorbi de un eșec al Ungariei și Poloniei, ce se întîmplă în România, bine sau rău, e responsabilitatea totală a Uniunii Europene.

Drace

Da, îmi amintesc cînd autoritățile britancice au justificau faptul că între internații în stare gravă din spitalele lor erau mai mulți vaccinați decît nevaccinați motivînd că e ceva logic din moment ce majoritatea populației este vaccinată… și la noi la fel, din moment ce vaccinați sînt foarte puțini, e normal ca în spitale majoritatea pacienților, de covid sau altă afecțiune, să fie dintre cei nevaccinați. Nu putem aplica un dublu standard, aceeași explicație logică e valabilă în ambele direcții sau nu există. Legat de cifrele difuzate de televiziuni, Digi, ProTV, nu vorbesc de Antene… în vară știriștii anunțau cele mai mari temperaturi din România măsurate vreodată, ba chiar foloseau niște termometre fără contact pentru a lua temperatura băncilor de metal din parc expuse la soarele amiezii. În timp ce raportau temperaturi de peste 43 de grade în diferite puncte din țară, pe scroll news erau înșiruite temperaturile din principalele orașe furnizate de stațiile meteo, maxim 36°C. La mine, sat situat la limita Bărăganilor, erau 34°C, temperatură normală pentru luna iulie (în Spania la fel, am avut parte de cea mai răcoroasă vară din, cel puțin, ultimii 15 ani, de obicei canicula începea de prin mai, după ce și ultima iarnă… Read more »

Drace

Nu cred că lipsa de informare este cauza ratei scăzute de vaccinere… o persoană care lucrează în sistemul medical nu se poate spune că nu este suficient informată și cu toate astea, abia după mari presiuni, unele la marginea legalității, s-a reușit un procent de aproximativ 50% în rîndul cadrelor medicale. Să fie nevoie să obligi medicii să se vaccineze nu e un semnal bun pentru populație, nu mi se pare corect să mai spună cineva că românii nu se vaccinează pentru că sînt lipsiți de educație. Cifrele oferite presei de Pristanda sînt total lipsite de orice valoare, nu doar că eu cred în știință, dar am pretenția că o și înțeleg, știu cît de simplu se ajunge la aceste cifre… și mai știu și cît de mare importanță acordă departmentul condus de Arafat gravității covid. De exmplu un cunoscut, după ce a dat pozitiv, împreună cu restul familiei, la un test de salivă din farmacie, a sunat la urgențe si i s-a răspuns că nu este nici o problemă, cît timp nu are un rezultat pozitiv la un test PCR, poate merge la muncă (birou). Toate semnalele îmi spun că este vorba de o campanie de vaccinare și impunere… Read more »

anukoi

Până la urmă, politicienii sunt la fel ca poporul, ei nu s-au născut “la putere”, ca pe vremea regalității, au fost votați, deci ne reprezintă, chiar dacă unora nu ne place.
Ruptura dintre oameni e de multă vreme, dar pandemia a făcut-o foarte vizibilă. Și nu prea există semne că s-ar putea repara, pentru asta ar fi nevoie de un efort imens, poate chiar cum spui, să ne ia cineva în leasing.
Ar fi bune niște recenzii. 🙂

Drace

Haha, în cazul ăsta este perfect… la o simplă comparație a studiului se poate confirma ceea ce spun, medicii slab pregătiți sînt și cei mai predispuși la manipulare sau presiune cum trebuie sa-și conserve postul pentru care nu au calificare. De obicei medicii slabi ocupă posturi de manageriat, pe considerente politice, așa că sînt și cei mai înflăcărați susținători ai vaccinării. Eu de cîte ori citesc pe Digi cum încă un tînăr pe un pat de spital, înainte de a deceda de covid, îi imploră me medici să îl vaccineze, mă gîndesc cum naiba atunci jumătate dintre cei care il asistă nu se tem de virus. Un medic bine pregătit știe perfect că nu toată lumea are nevoie de un vaccin pentru a supraviețui covid, mai mult decît atît, cei pentru care este recomandat vaccinul sînt foarte puțini… În mod straniu, dintre colegii mei, cei care s-au contagiat de covid sînt exact cei care au obiceiul ca la cîteva luni sau cel mult un an să își inventeze probleme medicale pentru a mai ciupi cîteva zile libere. Dacă eu am mers fizic la muncă în perioada în care nu existau nici măcar măști, nu mai vorbesc de vaccin, nu am… Read more »

Drace

În percepția populației campania asta a făcut foarte mult rău în sensul că oameni care nicînd nu s-ar fi gîndit să chestioneze necesitatea unui vaccin, acum au devenit circumspecți și făță de orice vaccin clasic, o să fie crunt, adică mulți se vor mai vaccina de orice decît dacă vor putea fi conditionați… mulțumiri experților! Eu, daca o să am vreun copil, o să aibă nevoie de multe ore de explicații medicul, pentru fiecare vaccin în parte ce oferă, și nu am să-mi dau acceptul decît maxim pentru cele pe care le-am făcut și eu, adică extrem de puține, cum pe la 6 luni am avut o reacție foarte nasolă, near to death, apoi am fost îndopat cu un supratratament care mi-a făcut mai mult rău… în cele din urmă tatăl meu a hotărît sa nu mai iau tratamentul, vomitam non stop, și m-am recuperat miraculos. Ulterior, de cîte ori veneau asistentele cu vaccinul următor din schema, ieșea bunicul meu cu furca la poartă, așa că se pierdeau. Bine, nu am fost niciodată un antivaccinist, nici acum nu sînt, înțeleg foarte bine că e normal să existe efecte secundare, chiar si fatale, dar compensate de beneficii, numai că e mai… Read more »

Asdad2005

Pandemia la nivel mondial a nivelat anumite diferente intre state. In acelasi timp ne-a nivelat si politicienii si ne-am cam dat seama ca mai toti sunt prosti si usor manipulabili. Si cand spun asta ma refer la toata clasa politica mondiala care a luat poate cele mai nefericite decizii si au pus gaz pe foc inutil in tot acest timp. Si de dragul discutiei le voi enumera: Marea Inchidere anu trecut, Agenda verde agresiv promovata, Nenumaratele carantine aplicate oamenilor perfect sanatosi. Chestiile astea ne vor marca vreo 10-20 de ani cel putin sa nu zic mai mult. Romania in toata situatia asta s-a comportat decent raportandu-ne la ceea ce dispuneam si mai ales la ceea ce puteam. A incercat sa nu impuna foarte multe restrictii si in mare abordarea pandemiei a fost una foarte liberala daca ne uitam prin jur. La toate astea adauga liberalismul in strategia de vaccinare unde fiecare a putut sa faca ce vrea. Mai mult stiu cateva cazuri de oameni ce au venit din alte tari(la care noi privim cu jind) pentru vaccinare, unii stand si un pic in carantina ca asa sunt vremurile. Insa cu toate acestea dorinta de emigrare si mai mult procesul efectiv… Read more »

Mirel Palada Turambar

Felicitari pt articol. Neavind contactul tau, i-am dat lui Zoso un material sa ti-l trimita, despre decalajul de dezvoltare dintre Romania si celelalte tari dezvoltate. Salutari sincere de la un odios pesedist 🙂

PS: Poti citi si articolul asta. Tot despre emotii si despre Romania.

https://evz.ro/despre-lucrurile-cu-adevarat-importante.html

Mirel

Peste acelasi studiu? Peste tot asta de ti l-am trimis azi, via Zoso? Inseamna ca a inceput sa circule 🙂 Sint doua chestii in privinta decalajului de dezvoltare. Pe de o parte ce spui tu: crestem si noi, dar ei cresc mai repede. Tehnologie capital eficienta. Dar a fost si sincopa 1989, care ne-a zvirlit inapoi cu o generatie pret de vreo 10 ani. Si pe urma da-i din nou de recupereaza… Iar acum incepe incet-incet sa se termine rezervorul de resursa umana educata decent, cit de cit parte in parte cu tarile dezvoltate (componenta STEM). Din 2000 incoace e o alunecare inapoi in mediocritate de te doare capul. Plus brain drainul. Motive suficiente sa ramanem in capcana mediocritatii si in continuare. A fly-over state, cum spun americanii. Asta este. Ghinion.

Stefan

Romania a ratat de mult șansele să strălucească nu e vorba doar de perioada pandemiei .

[…] Epidemia de dezamagire […]

Remington Steele

“Prin 2011, un prieten stabilit acolo îmi spunea că Danemarca e cu vreo 30 de ani în fața României. Ei bine, după 10 ani, România a rămas tot acolo – puțin în fața Belarusului și Ucrainei, puțin mai mult în urma Ungariei. Decalajul se apropie deci de o jumătate de secol…”
Vestul a avut zeci (sute?) de ani la dispoziție să se civilizeze. Noi am avut ghinionul de a fi conduși de comuniști care nu au făcut decât să aducă imbecilul la conducere, să țină o țară întreagă la un nivel de gândire de amibă. Treaba asta nu trece așa de ușor, fizic ar trebui să moară vreo 2-3 generații pentru ca cei care sunt acum pe la 30-40 de ani să nu mai vadă modelele mizerabile pe care le avem. La educație stăm incredibil de prost, și nu mă refer numai la educația de la scoală, ci, în primul rând, la educația pe care o primesc cei mici din familie.

DanC

O sa vedeti ca Romania comparata cu Vestul o sa para din ce in ce mai mishto. Pt ca Vestul se straduie sa mearga-n jos. Si nu de azi de ieri, de ani buni daca nu chiar decenii. Deja toata MS Media+BigTech in Europa+N America joaca pe Stanga/Extrema-Stanga. Inca vreo 2-3 ani de eco-Marxism+neo-Marxism+race/gender BS, plus labutele Chinei in tot ce tine supply/distribution si tot Vestul o sa arate ca Europa de Est, anii 90.

[…] cu partenerul/partenera nu ne mulțumea, dar ne simțeam bine când ieșeam să spargem banii la shopping. Jobul era așa și așa, dar ne conveneau stabilitatea și rutina. Ne durea că nu ne-am urmat […]

click here

Concurența culturii europene cu cultura musulmană este Seriale Trucesti subtitrat romana cel mai interesant fapt pentru a le face populare

[…] ăsta nu este despre cum „sunt toți la fel”. Cred că știați deja asta și de altfel am mai scris-o – problema e că acum se și simte, în coșul de cumpărături, la casă, la rate și la […]

40
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x