Steagul alb

Acum vreo trei-patru luni spuneam cu pesimism că nu mă aștept ca mai mult de 20-25% din români să se vaccineze. Zilele trecute, un studiu mi-a confirmat bănuiala.

Diferența e că acum trei luni nu eram vaccinat, cu rapel făcut, test de anticorpi și alte câteva măsuri necesare pentru a-mi relua treptat activitatea. Acum trei luni eram încă foarte precaut și îmi păsa de cifre, de rata de transmitere și de datele de „revenire la normal” jonglate inconștient de politicieni. Și acum sunt precaut, dar… nu-mi prea îmi mai pasă.

Nu, nu mi-am schimbat părerea despre măști sau despre măsurile individuale de protecție. În continuare recomand vaccinarea drept singura ieșire din delirul colectiv. De fapt, așa cum menționam în alt articol, propria vaccinare a fost un proces intens documentat.

Fiind în grupa doi datorită unei situații imunitare chestionabile, mi-am făcut un screening imunitar atât înainte cât și după vaccin și am ținut morțiș să-mi fac și testul pentru anticorpi anti-spike (în ciuda relevanței lui discutabile). Cumva, am făcut tot posibilul medical să fiu în siguranță sau măcar să las sarcasmul plăcut al științei să-mi risipească dubiile.

Motivul pentru care articolul ăsta a început mai pesimist ca o știre Digi24 este că am ajuns fix în punctul prevăzut acum o lună de zile. Punctul în care putem trage o linie clară și calcula dacă ce s-a întâmplat până acum a funcționat și dacă are sens să mai facem previziuni și planuri. Iar adevărul este că am eșuat, atât local, cât și la nivel european. Pandemia continuă, iar meciul s-a încheiat de ceva vreme cu 3-1 împotriva gazdelor.

Dar, Vlad, cum să scrii articolul ăsta chiar azi, când avem cel mai mic număr de cazuri din ultima vreme? Simplu, scăderile și urcările sunt circumstanțiale – iar acum se apropie 1 mai și o nouă revenire a elevilor la școală (pentru că cele anterioare au mers fabulos). În cel mai bun caz și după cele mai optimiste calcule, nivelul de cazuri noi va ajunge la o medie europeană și va rămâne acolo până prin 2022.

Și nu e ca și când nu s-au făcut eforturi ca vaccinarea să meargă decent în România. Mai nou au fost abordate separat chiar și zonele rurale, despre care autoritățile uitaseră că alcătuiesc peste 50% din țară. Problema e că oamenii care ziceau în februarie că nu se vor vaccina au exact aceeași părere în mai. Cei care de 2-3 luni își inventează alergii și boli nu se vor vaccina decât atunci când va deveni irelevant și doar pentru a nu fi excluși social. Iar în zonele rurale are din păcate mai mult impact cârciumarul local decât un bilețel de informare de la guvern.

Nu cred că vreți să mă aplec asupra altor state ale Europei, ălea care merg din izolare în izolare și care ne sunt date drept exemplu – deși singurele exemple pozitive sunt Marea Britanie, Israel și SUA. Adică statele care au vaccinat masiv și investit într-o comunicare care să acopere vocile nonsensului. Noi n-avem însă nici oamenii, nici voința și nici consensul politic să ajungem acolo.

Ce încerc să spun e că poate ar cam trebui să lăsăm armele jos, cel puțin noi ăștia care am avut norocul sau voința de a ne vaccina (sau condițiile medicale, pentru că sunt și oameni care nu-l pot face în mod obiectiv).

Până la urmă, nu prea mai contează dacă intelectualul scării nu poartă masca la magazin, cât timp tu o porți. La fel, n-are relevanță că șefa unui spital cu probleme iese din 2 în 2 zile pe post să ne spună cine a mai murit. Mai ales dacă „victimele” sunt oameni care se putuseră vaccina și proteja, dar n-au făcut-o. După un an și mai bine nu cred că mai are sens să te cerți online cu conspiraționiștii și cu ăia care nu știu cum funcționează o răceală, dar citează trunchiat din studii Antena 3.

Cred că e timpul să dăm un binemeritat „resume” la viața zilnică și să uităm temporar de pandemie, cel puțin până la al treilea rapel, care e clar pe drum. Sigur, nu vă sfătuiesc să vă apucați de lins clanțe (deși unele s-ar putea să fie delicioase), dar munca voastră s-a cam încheiat. Ați stat cuminți în casă un an, ați purtat măști când ați fost rugați și v-ați înțepat când a fost pentru binele vostru și al celor din jur – hai să uităm pentru o vreme de iluzia că și alții vor face la fel.

Cât despre umilul și plictisitorul vostru autor, el a decis să termine pentru o vreme cu discuțiile despre Covid-19 și să revină la pasențe istorice, filosofie de maidan și recenzii muzicale. Ah, și să-și planifice concediul – e un drept câștigat.

P.S: Ar fi totuși interesant de analizat modul în care statele profund populiste par să fi fost cele mai afectate, așa cum o demonstrează din plin India. Sursa imaginii.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Petre

Salut! La ce te referi prin “profil” imunitar?

ice4you

Opinia despre cat de bine a mers campania de vaccinare care acum e moarta in cotet mi’am exprimat pe blog. In rest, e dreptul fiecaruia sa aleaga pentru el, eu, desi am fost atent si dezbatut periodic teme de pandemie, viata mi’am reluat’o inca de anul trecut din mai, ceea ce va doresc si domniilor voastre!

anukoi

Chiar mai așteptam niște recenzii la ceva albume, deși eu sunt mai mult cu formațiile vechi, dar nu se știe niciodată. 🙂
De vaccinat am făcut-o (cu Sinovac), încă sunt restricții și se discută de înăsprirea lor pe unde trăiesc la momentul ăsta (și au și motive, au explodat cazurile în ultima perioadă, deși se vaccinează la greu). Nu renunț la măsurile de protecție, evident, dar vorba ta, mai bine ne vedem de viață în continuare, așa cum e.
Multă sănătate!

[…] urmare, să nu vă șocați dacă din epidemia asta de deznădejde și dezamăgire vom ieși mai porniți decât suntem acum. Să nu vă mirați când, o dată […]

[…] place să încep anul cu diatribe morocănoase și nici despre pandemie n-aș fi vrut să mai vorbesc, dar mă râcâie o idee și m-am gândit să vă pasez și vouă […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x