Steaguri roșii și certificate verzi

Nu-mi place să încep anul cu diatribe morocănoase și nici despre pandemie n-aș fi vrut să mai vorbesc, dar mă râcâie o idee și m-am gândit să vă pasez și vouă urticaria.

În timp ce Rafila și ai lui se smiorcărie că nu “se adoptă” măsuri mai dure, de parcă ar fi un vlogger invitat să viziteze Palatul Parlamentului, discursul public românesc geme sub greutatea unei discuții mai vechi. Are domnule sens să mai impunem certificatele ălea verzi, dacă oricum varianta Omicron ignoră vaccinurile și nu face atâtea victime, nici măcar printre nevaccinați? Cui mai folosesc măsurile ăstea după mai bine de doi ani de pandemie și după ceea ce par să fi fost decenii de zgomot social asurzitor?

Acum, să dăm futilității ce e al futilității: după cele câteva ocazii în care am fi putut opri cu succes pandemia (dar n-am făcut-o, din egoismul politicienilor sau al colegilor de țară), introducerea certificatului verde în România anului 2022 nu prea mai are sens. Nu din punct de vedere clinic, cel puțin. Când ai doar 40% din populație vaccinată, deși întreaga țară e imună la bun simț, și un virus a cărui rată de transmisie e doar vag încetinită de vaccin (chiar dacă cea de agravare e semnificativ redusă), e greu să justifici certificatul în interiorul țării. Cel puțin nu dacă nu e însoțit de o mască obligatorie și de un test rapid sau PCR, lucruri la care vaccinații la chiuvetă par să fie alergici. Prin urmare, nu știu cât de mare e schimbarea pe care o pot aduce certificatele la nivel clinic. Ele funcționează însă perfect ca marker social.

Vedeți voi, cine n-are certificat verde în momentul ăsta, nu-l are pentru că cel mai probabil nu-l vrea. Exceptând câteva cazuri medicale, cine nu are certificat nu-l are pentru că e încăpățânat(ă), pentru că îi e frică, n-are încredere în știință, în organismele internaționale sau în cei din jur. Asta dacă n-are în cap vreo conspirație esoterică sau se crede luptător pentru libertate. Cine n-are certificat, nu-l are și e mândru de asta: a rămas liber și necipat. Iar în cazurile de genul ăsta, un certificat valid (ușor de scanat cu aplicația gratuită) face mai mult decât multe alte măsuri de selecție. E o metodă ideală de a îndepărta din anturaj oamenii de care te-ai săturat cu vârf și îndesat în ultimii ani: ăia care „știu mai bine” cum e cu imunitatea, deși aveau cinci la biologie, ăia care cunosc Constituția, deși n-au citit o carte, semidocții, fricoșii și oamenii care militează în mod vădit antiștiință. Și am cumva senzația că și ei s-au săturat să fie în preajma celeilalte tabere și implicit a ta, deci certificatul e un win-win.

În situația asta chiar nu contează ce vaccin ai făcut și câte doze, ci doar că la un moment dat ai zis: “bă, eu o să încerc să mă protejez pe mine și pe alții, chiar dacă poate n-am totală încredere în companiile farmaceutice și chiar dacă soluția nu e perfectă”. Alternativa era să o ții într-o conspirație din 2019, să dai lecții cu masca sub nas și să aștepți în fiecare moment să iasă Merkel și Bill Gates și să-ți spună că aveai dreptate – Covid-19 nu există, iar zecile ălea de milioane de oameni au fost omorâte de o ocultă care vrea să conducă lumea, dar nu-și dorește oamenii din ea. Nu știu de ce am senzația că mulți dintre cei care n-au făcut vaccinul pentru că „ei sunt sănătoși tun” sunt tot ăia care-și iau RCA pe nașpa, care nu plătesc impozite și nu lasă bacșiș – pentru că nu sunt pentru ei, sunt pentru alții!

Bine, pe lângă asta mai e și obsesia cu eroismul. De fapt, cred că asta m-a iritat cel mai mult în ultima săptămână și de-asta mi-am încălcat promisiunea de a nu mai vorbi despre pandemie. Ce înțeleg acum e că luptători nu sunt ăia care au luat arma în mână când a fost cazul și nici ăia care se târăsc cu statul român prin tribunale de ani de zile. Nici ăia care-și riscă pielea să expună mafia lemnului și clar nu oamenii din ONG-uri sau cei care se zbat să ajute nevoiașii în pandemie. Erou ești tu! Ăla care alege în mod deliberat să se pună și să-i pună pe alții în pericol, pentru… libertate?! Tu și Djokovicii lumii, omuleți care n-au înțeles că părerea lor despre orice altceva decât propriul domeniu de activitate nu contează, iar atunci când vine cineva să le dea peste nas, intrați în criză și vă autovictimizați că lumea nu vă înțelege sacrificiul. Nu sunteți liberi, sunteți doar încăpățânați.

Despre Djokovic nu intenționam neapărat să scriu, pentru că nu sunt fan al tenisului și nici nu l-am urmărit ca jucător. Văd însă că media anti-restricții i-a creat un aer de individ rațional, nu de țărănel est-european care scrie cărți dubioase despre diete și emite platitudini și care a mai organizat un turneu periculos în plină pandemie. O fi el băiat simplu și de la țară și cu siguranță e un tenismen uriaș (v-am zis, nu e domeniul meu), dar ce nu pare să înțeleagă lumea e că australienii au vrut să transmită un mesaj pe care l-au mai transmis și cu alte ocazii – că doar sunt cunoscuți pentru deportări și rețineri: “Suntem în cod roșu, ăstea sunt noile reguli și se aplică pentru toți”. Foarte mulți sportivi, inclusiv unii vaccinați, dar cu Sputnik, și-au luat bagajele și au plecat, fără să se dea cu fundul de pământ în presă. “Eroul” e complet liber să părăsească Australia, însă îi convine mai mult postura de victimă – sper să-i convină și retragerea suportului unor branduri, ca răsplată pentru eroism.

Mai trist e că oameni din lista mea care urlau că „Charlie Hebdo nu e comedie” sau că „Noi nu ieșim la vot, că nu contează” sunt acum dispuși să apere un miliardar cu fițe, că asta e adevărata libertate de exprimare. Nu apreciez cancel culture și am mai scris-o în repetate rânduri, dar a existat un efect secundar al lui care încă nu s-a propagat prin Europa de Est. E ăla că absolut toate personele publice și influente sunt 100% responsabile pentru tâmpeniile pe care le spun sau fac. Iar în ultimii ani am fost asaltați de personalități publice, politicieni, vedete online, experți în nutriție și în sport și chiar de cadre medicale ajunse personalități TV care n-au avut niciun chef să-și asume afirmațiile făcute și s-au victimizat când au plătit pentru ele. Asta e problema cu libertatea de exprimare – există, doar că ești complet responsabil pentru ea. De-aia nu mai aplaudă nimeni cu lacrimi când miliardarii se declară reformatori și apoi zboară în spațiu pe banii altora.

“Dar multe dintre aceste restricții chiar sunt abuzuri!”, îmi vor striga chiar și oameni vaccinați, dar nu tocmai convinși de justețea planurilor actuale. Răspunsul este: da, se comit și vor comite și „abuzuri” (și cred că se găsesc exemple), în mare și pentru că limitarea unor libertăți este o treabă care se face în condiții de maximă urgență, iar majoritatea statelor lumii nu au reușit să-și convingă populația că trăiește una. Fără comunicare sau justificări competente și cu măsuri luate când prea lent, când prea brutal, aproape orice restricție va părea abuzivă.

Pe de altă parte, respingerea unui sportiv de către un stat democratic și autonom nu e un abuz, e doar o dovadă de hotărâre a statului. România nu e capabilă să ia temperatura la intrarea în țară unor indivizi profund nesportivi, așa că singurele „abuzuri” comise în România în perioada pandemiei sunt lipsa de acțiune și faptul că noi, contribuabilii, nu vom vedea NIMIC din împrumuturile făcute de stat. Asta și faptul că și aici și în alte părți, grupările extremiste sunt lăsate să facă și să zică ce vor, fie că au sau nu autorizație sau dreptul să facă asta. Adevărul e că soluțiile perfect anti-Covid-19 sunt ălea pe care nu le-am luat și nici nu vom mai avea ocazia să le luăm.

În 2022, cel mai probabil, se va lucra cu o combinație de imunitate naturală cauzată de varianta Omicron, de vaccinare pentru cei vulnerabili și de tratament din primele faze. Fiecare stat gestionează cum vrea și cum poate variabilele ăstea, dar asta nu anulează cu nimic realitatea pe care o subliniază certificatul: aia că unii au încercat și alții nu prea.

P.S: Cu foarte mici excepții, n-am timpul sau răbdarea să mă mai enervez, să explic sau să fac triaje. Doar că, la următorul eveniment de gen (pentru că știm sigur că vor mai urma) o să-mi aleg mult mai atent cu cine împart barca. Sursa Imaginii.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan

Romania are o populație prea puțin educata, tocmai din acest motiv ajungem in aceste situații.
Într-adevăr unele restricții sunt abuzive și inutile

bucuresci

dacă tot ai folosit intr-un fel cuvântul adevăr, care sunt acele restricții abuzive și inutile ?

Antonim

Legat de Djokovic, am vazut ca taica-sau il aseamana cu Iisus rastignit pe cruce, fanii lui ii compara online pe australieni cu Gestapo, e ca o shaorma, cu de toate. Astept prima persoana care sa-i asemene situatia cu Auschwitz ca nu cred ca e departe. Bai nene, asta este una dintre mirarile mele din acesti ultimi 2 ani. Oameni care vorbesc despre “LIBERTATEA” lor fara sa inteleaga ca libertatea ta se opreste acolo unde incalci libertatea altuia, plus ca au libertate enorma, altfel nu mai postau pe net opinii ci probababil erau printr-un beci ceva. Dar sunt precum Sosoaca care e senatoare, incearca mereu limitele legii si tipa, culmea, de la pupitrul PARLAMENTULUI, ca ii sunt furate libertatile. Si mirarea mea este ca tot mai multi asemenea niste situatii maxim incomode cu Holocaustul, vorbesc numai cu termeni precum Gestapo, pe bune, duc in derizoriu orice insemnatate a unor crime impotriva umanitatii facute acum nici 100 de ani. Si apoi ne miram ca apar tot mai multi care zic “dar ce-a fost domne atat de nasol cu evreii? Lasa ca o merita”. Plus ca ceva ce cred c-ai subliniat si tu in articol : toata lumea vede numai in extreme. Ma… Read more »

Nu incapatanare, ci “reactance” (reactanta? termen psihologic; nu cred ca a fost tradus in romana, vezi Wikipedia englezita). Asta-i principalul rezultat al memorizarii fortate din educatia romaneasca: “luptatori” pentru libertatea individuala, sau ce numeai “daci liberi”. Cam la asta bateam in Romanian Style, dar lucrez inca la formulare 🙂

J

Si eu mă gândeam că o persoană cu certificat(valid) e cineva cu câteva valori in comun cu mine deci e ok să fim intr-un restaurant,cinema sau avion.
E primul articol pe care ți-l citesc,îmi place,revin.

Antonim

@Kross : Problema pe care o vad eu cu aceste comparatii cu Germania nazista este ca devin tot mai frecvente, inclusiv in cercul de amici mai “normali” au inceput sa scape. Scuze lor este ca “nu vreau sa stau doar in bula mea, vreau sa ma uit si in bula altora”, fara sa inteleaga ca ei de fapt preiau si retorica lor fara sa o analizeze. Traim o perioada foarte complicata din punct de vedere social, majoritatea oamenilor vor sa faca parte dintr-o tabara care urla sau se dau experti in tot, ignorand complet invataturile de pana acum. Mie inca inca imi este greu sa accepti cati oameni buni pe profesia lor stiu care isi dau cu parerea foarte agresiv despre vaccinuri, boli, pandemii, masi medicinale etc, si cand ii intreb daca nu mai bine asculta de experti in loc sa citeasca pe net spun ca ei isi fac propriul research. Dar apoi cand ii intreb daca lor li s-ar parea normal sa vina Gigel de la colt sa-si dea cu parerea despre jobul lor, fiindca nah, si-a facut propriul research, spun ca nu, ca e diferit, ca ei ai muncit mult si au ani de experienta pentru a emite… Read more »

Drace

Există totuși și ceva bun în faptul că o parte a populației nu a dorit să se vaccineze: se consideră grup de control, astfel se poate proba eficacitatea vaccinului și cum acesta a oprit pandemia în țările cu o rată înaltă de imunizare.

Drace

Din moment de ce majoritatea nu este vaccinată este normal să înregistreze mai multe decese, așa cum în țările cu o rată înaltă de vaccinare, categoria cea mai afectată a fost a celor vaccinați, evident. (la locul meu de muncă, 100% dintre cei nevaccinați nu s-au contagiat și nici nu i-au contagiat pe alții în acești doi ani, în ciuda faptului că nu s-au protejat în vreun fel, în schimb dintre cei dublu sau triplu vaccinați, unii dintre ei și trecuți prin boală, numai acum 20% sînt în carantină, infectați cu Omicron, mulți alții au fost diagnosticați cu gripă sau simplă răceală, altfel nu prea mai avea firma cu cine să lucreze). Nu comentez și calitatea actului medical românesc, profesionalismul, grija pentru pacient, dotarea…

Asdad2005

Principala problema cand vorbim de aceasta pandemie o reprezinta social media si afluenta de informatii care vine peste tine. Astazi poti afla orice vrei despre COVID-19 insa din pacate nu toate informatiile sunt reale sau de buna calitate. Pe langa asta mai pune si politicienii care si-au facut o agenda personala din lupta cu pandemia si vei vedea ca reactiile oamenilor sunt absolut normale. De fapt multe restrictii si abuzuri pe langa, s-au facut fix pentru ca a coincis cu agenda unor politicieni(vezi scandalul din Australia). Iar cand privesti intreaga imagine de ansamblu vei realiza ca aceasta pandemie este in esenta o criza a neincrederii in autoritate, respectiv o criza de neincredere a autoritatilor fata de cetatenii platitori de taxe. Si aici s-a ajuns din cauza faptului ca absolut toata lumea s-a uitat la o tara autoritara ca model de combatere a pandemiei, fara sa realizeze impactul pe care acesta il va avea. Sa inchizi nenumarate orase,tari,afaceri etc. si sa crezi ca nu se va intampla ceva inseamna sa fi naiv si prost, iar asta o pot spune si despre certificat care nu rezolva problema ci doar o adanceste. Si efectele acestor asa-zise masuri sanitare se vor vedea in derapajele… Read more »

Antonim

@Kross: Mersi de link, nu stiam de tip, dar am ajuns aseara sa ma uit la vreo 5 videos de-ale sale, sunt placut foarte surprins de stilul sau…coerent si atent de-a se exprima si in acelasi timp de-a isi exprima propriile opinii pe langa cele medicale. Mi se pare un tip foarte inteligent, pe langa faptul ca e medic. E nevoie de mai multi astfel de specialisti care sa le vorbeasca oamenilor pe limba lor. Also, fiindca nu ma pot abtine, @drace : in ce tara cu mai multl vaccinati sunt mai multe decese tot la vaccinati? Ca ma uit peste statistici in Anglia, US, si altele si vad ca tot nevaccinati mor mai multi. Also, faza cu “100% dintre cei nevaccinati nu s-au contagionat” nu o cred nici daca ma pici cu ceara, mai ales daca nu s-au protejat. Poate nu au spus si asta e altceva. La mine in firma de exemplu, din 77 de oameni, suntem 73 vaccinati si 4 nevaccinati. Toti cei 4 nevaccinati au facut COVID si au dat mai departe, pe cand cei 10-12 care erau vaccinati, desi au venit la birou constant fiindca simptomele erau foarte usoare si a durat 1-2 zile pana… Read more »

Asdad2005

@krossfire Politicienii sunt la fel de prosti si idioti in orice stat din lume. Au un mare avantaj ca stiu foarte bine sa induca teama daca situatia o cere si restul este facut de media. Povestea cu faptul ca au ales viata suna foarte misto in teorie, doar ca in practica au ales cele mai proaste metode ei replicand fix modelul chinezesc. Te rog sa nu uiti ca anul 2020 a fost anul unde s-au carantinat si s-au inchis orase intregi doar pentru 1 caz, numai ca sa se amane inevitabilul. Iar apoi povestea vaccinului a venit doar sa completeze tabloul, daca nu ai comentat la carantina sigur te vei si vaccina. Insa cum povestea nu a prins ca atunci cand era vorba de carantinat orase s-a inventat certificatul verde. Certificat care din pacate nu are absolut nici un rol in a combate pandemia(nu o spun eu ci fix ministrul sanatatii din Israel), dar a creat o linie de demarcatie bine definita in societate. Practic in acest moment stim ca ar fi vreo 8 milioane de romani care vor si-si doresc ca tara asta sa mearga intr-o directie buna pentru toata lumea, restul fiind profund dependenti de acestia acest lucru… Read more »

Asdad2005

@krossfire Comentariile se vad decent cel putin la momentul la care scriu. Nu stiu ce masuri mai bune sau mai juste s-ar fi putut lua, dar stiu ca tot marketingul din spatele lor a fost prost si a facut foarte mult rau. Practic tot spectrul extremist si viitoarele revolte sociale isi au radacina din masurile luate in ultimii doi ani. Ceea ce urmeaza nu pot sa spun ca ma sperie, doar ca din pacate este un film pe care l-am mai vazut si este foarte complicat sa iesim ca tara si societate bine din asta. Linia de demarcatie este problematica pentru ca segregarea nu a adus niciodata bun tarii care a practicat-o. Aceasta este o bomba cu ceas care poate fi utila unora ce nu au un interes bun pentru noi ca tara. Iar originea acestei linii sta in faptul ca sociologic salvarea colectiva nu a existat vreodata ci doar individuala. Intr-un fel faptul ca certificatul verde nu a devenit obligatoriu in toate activitatile cum alte tari vor sa-l faca, reprezinta o intelegere cat de cat a situatiei curente. Scandalul cu Nole este jumate prostia statului australian, jumate a lui si este absolut amuzant cate flotari logice se fac pe… Read more »

Asdad2005

@krosffire
Percepția multora la nivel psihic e cam asa: carantina=certificatul verde. Și aici nu știu ce mai putem discuta, te uiți pe statistici și tragi concluziile.
Povestea cu Nole este o telenovela, doar ca sunt foarte mulți bani la mijloc respectiv dorința lui de a lasa ceva în urma. Realistic putea sa renunțe la AO și sa câștige capital de imagine, dar inteligenta nu e punctul lui forte.
Repet toată tevatura cu Nole se încheia foarte ușor dacă sponsorii ar fi fost corecți și nu ipocriți. Dacă toți se retrăgeau și exista un consens pe zona sportiva sa nu mai promovam sportivi de tipul asta, poate ceva s-ar fi întâmplat. Omul are părerile și le și susține deoarece financiar e aranjat. Și pe partea asta poate ca csr-ul specific companiilor de acest fel sa ia în calcul și situația lui Nole și sa evita oameni de tipul ăsta.
Desigur visez și sunt idealist, dar lumea nu s-a blocat vreodată intr-un om.

Drace

@Antonim… scuze că nu am reușit să-ți răspund mai repede, dar orarul de la muncă e foarte prost și am ciclul de somn dat peste cap, ajung acasă zombie. Eu nu pun la îndoială cazul descris de tine, nu există o regulă. Informația mea este din sursă sigură, eu fiind singurul nevaccinat de pe tura mea (lucrez pe o plataformă din Madrid), în jur de 50 de angajați, mai sînt patru nevaccinați pe celelalte două ture, dar lucrează de puțin timp, dintre ei unul singur a trecut prin boală, dar la începutul pandemiei, cînd încă nu era disponibil un vaccin. În prezent numărul celor absenți este de @40, între cele trei ture, ceea ce este enorm, reprezintă aproape o tură întreagă aflată în carantină, toți vaccinați, în condițiile în care incidențele au început să apară încă din decembrie, deci vreo alți 20 de colegi tocmai s-au întors la muncă după ce anterior fuseseră carantinați. Pe lîngă aceștia mai sînt alții care au venit la lucru cu simptome, doar că în cazul lor medicul a considerat că e vorba de răceală sau gripă clasică, deci nu au fost trimiși în carantină. Ministrul sănătății din România a afirmat că varianta Omicron este… Read more »

adrian

Singurul efect al vaccinului si certificatului a fost ca i.a impartit pe oamenii din lista lu Krossfire in buni si rai.Pandemia si-a vazut de treaba.

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x