In primul rand as vrea sa va cer scuze pentru faptul ca am postat mai rar si pentru ca nu am apucat sa citesc blogurile pe care le comentez de obicei sau blogurile celor ce m-au descoperit recent. Sunt foarte ocupat si sper ca situatia sa dureze maxim o saptamana.

Iritarea de fata a pornit din liceu si s-a extins la facultate. Cum definesti un om creativ si cu ce se mananca in definitiv conceptul de creativitate ? Una din frazele care ma scot din sarite la o buna parte din studentii ce vor sa devina ”publicitari” (creativi zic ei) este ca ”se considera creativi”. Exact ! Se considera ! Majoritatea celor care fac afirmatii despre ei la persoana a treia si li se pare ca ar da mult mai bine decat multi copywriteri actuali (care in mare parte chiar sunt slabi) nu au scris in viata lor un rand si au un nivel de cultura submediu.

Departe de mine gandul de a spune ca un concept de genul creativitatii se poate invata. Il consider un talent care, spre deosebire de majoritatea talentelor descoperite timpuriu trebuie intretinut prin consumul de cultura si prin exersarea directa : scris, schitat, pictat…creat, pe scurt. Cand spunem creativitate nu spunem doar dorinta de a crea ci si ”gandire creativa”, acel ”thinking outside the box” care presupune ca subiectul sa poata sa depaseasca limitele sistemului.

Vina pentru creativii nascuti peste noapte care in repetitiva lor viata n-au pus mana pe o carte dar se si viseza publicitari o au in mare parte parintii si apropiatii. Fara a le servi portia zilnica de cultura, aceastia ii incurajeaza si le confirma opinia despre propria persoana desi subiectilor le este imposibil sa creeze altceva decat rime de gradinitia si texte penibile.

Nu e vorba aici de aspirantii la statutul de ”creativi” din domenii precum publicitatea sau relatiile publice ci si de multi asa zisi artisti : Poti fi scriitor daca ai public, dar nu poti fi original atat de usor in anul 2008.

Un astfel de individ spunea zilele trecute, intr-o discutie surprinsa involuntar ”Si ce daca n-am scris sau castigat vreun concurs ? Sa fii creativ e o stare de spirit !”

Sa fii creativ e o stare de spirit in momentul in care ai demonstrat ca esti creativ celorlalti si propriei persoane. E ca si cand ai spune ca a fi presedinte este o stare de spirit…chiar este , dar pentru presedinti !

P.S : Am vazut ca au bagat camere de filmat si GPS-uri cu ecran mare pe cateva autobuze din liniile RATB. O idee buna, dar nu pentru Romania. Aici este doar o investitie pierduta.