Exista Republica Moldova – Presa moldoveneasca

In primul rand as dori sa recomand celor care au cazut intamplator pe articolul asta sa citeasca ma intai prima parte din el si anume Exista Republica Moldova – Generalitati pentru a face un mic test de cunostinte cu privire la ”vecinii nostri de peste Prut”.

Pe langa faptul ca ar putea aduce cateva publicatii la cunostinta celor din Romania ,aceasta analiza, facuta din perspectiva unui om care a avut si are tangente cu sistemul media (prin facultate si joburi) ar putea servi si drept analiza partial obiectiva.

In primul rand ar fi cazul sa recapitulam principalele partide politice din Republica Moldova pentru ca, la fel ca si aici, publicatiile mari au afinitati politice : Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (www.pcrm.md), Partidul Social Democrat din Moldova (http://www.psdm.md/ro), Partidul Democrat (www.pdm.md), Alianţa Moldova Noastră (www.amn.md), Partidul Liberal (www.pl.md), Partidul Liberal Democrat (www.pldm.md) şi Partidul Popular Creştin Democrat (www.ppcd.md) – multumiri lui Tudor.

1.Consideratii generale

Ce am observat in fiecare publicatie : Moldova inca nu dispune de jurnalisti profesionisti. Daca in Romania specia jurnalistului de profesie, de preferat cu studii , a aparut cam dupa 2001, in Moldova ea pare sa lipseasca cu desavarsire. Ce se intelege prin jurnalist de profesie ? Acel ”tehnician al scrisului” care vulgarizeaza informatia pastrandu-si distanta fata de ea.

In ziarele moldovenesti scriitura de presa este apropiata de belestristica : Afectata, plina de metafore si cu titluri eliptice ea aduce a presa romaneasca din anii 90′. Prezenta poeziilor in ziarele de informare si zecile de interviuri cu artisti sunt o noua dovada a afirmatiei mele. Informatia se cauta printre randurile poetice.

Printre oamenii de presa moldoveni cu vizibilitate se numara si Val Butnaru, Constantin Tănase, Nicolae Negru, Vasile Botnaru, Petru Bogatu, Dumitru Ciubaşenco, Sergiu Praporşcic etc.Gheorghe Cojocaru (pe partea istoric – literara) , si Artur Gurau (blogger, are tangente cu presa). Desi elevat (si mai ales ingrijit gramatical si foarte romanesc) stilul lor indica faptul ca presa moldoveneasca este inca la stadiul jurnalistilor vedeta, a celor putini care scriu bine.

Ce m-a mirat in mod deosebit la materialele puse la dispozitie de colega Sanda, mentionata in primul articol, a fost existenta presei glossy si chiar a unor reviste de atitudine gen Punkt si a unor incercari de reviste de advertising. Foarte rar intalnesti astfel de publicatii la o presa inca tinara.La parti proaste as aminti ca majoritatea cotidienelor sunt inca alb-negru si par a folosi vopsele cu plumb. Sper ca nu se mai lucreaza inca pe vechile matrite care ucideau plamani in Romania in perioada 90′-94′.

*Nota : Imaginile prezentate in continuare au fost facute folosind materiale de presa puse la dispozitia mea. Watermarkul se aplica strict la provenienta fotografiilor, nu si la continuturi. Click pe imagini pentru a le mari*

Voi analiza in continuare cateva publicatii (care nici pe departe nu reflecta intregul peisaj al presei moldovene, de altfel foarte variat pentru o tara relativ mica) pentru a-mi sustine afirmatiile.

2.Presa cotidiana & tabloidele

Aici situatia nu este tocmai roza. Majoritatea alb-negru, cu pagini de publicitate color, cotidienele sunt putin atragatoare vizual. Un lucru ciudat pe care l-am observat a fost ca ziarele precum Timpul, Flux sau Jurnalul de Chisinau se citeaza intre ele si se autonumesc ”independente” (desi mai toata presa este aservita celor cateva puteri politice) pe cand in Romania intalnim concurenta acerba in cadrul aceluiasi trust.

Preturile variaza intre 2 si 4 lei moldovenesti, adica in tre 0.5 si 1RON , preturi ce se aplica si presei din Romania. Site-urile ziarelor arata destul de primitiv la nivel grafic.

a.Timpul

Ziarul de fata incearca sa para ca este impotriva Partidului Popular Creştin Democrat (desi le impartasesc viziunea ideologica), si inclusiv al liderului acestuia, Iurie Rosca. Din pacate pentru jurnalistii implicatii, Timpul (fost Timpul de Dimineata) pare sa fi ramas blocat in timp, intr-o perioada in care ziarele inca publicau poezii pe ultima pagina. Am gasit totusi niste editoriale ok prin ziar. Directorul ziarului este Constantin Tanase, jurnalist si scriitor condamnat pentru opiniile sale anti-rusesti. Ceva articole veti gasi pe site-ul ziarului.

timpul.JPGtimpul-1.JPG


b.Jurnalul de Chisinau

Ziarul lui Val Butnaru aduce foarte puternic la nivel de grafica si chiar de continut cu Adevarul anilor 2000, inainte sa-l cumpere Patriciu si sa plece Cristian Tudor Popescu. Aici ma refer la grafica si dispunerea articolelor, nu neaparat la continut. Ziarul se doreste iarasi pro-romanesc si anti-rusesc insa am gasit mai multe surse in care directorul ziarului, jurnalist cunoscut era acuzat de practicarea cenzurii.

Din site si din ziarul propriu-zis am realizat ca vorbim de fapt despre un tabloid, nu despre un ziar de atitudine. Este plin de stiri ”de fapt divers” , de informatii din sfera politicului explicate pentru tot omul, stiri despre hamburgerii care te slabesc, vrajitoarele fantastice si multe altele. Am intalnit si un ”ceva” care se numeste Jurnalul Lidiei si care m-a amuzat teribil prin scriitura sub-medie a autoarei si prin temele abordate (am citit vreo doua editii). Vorbim deci de un ziar care seamana cu Adevarul vechi la grafica iar continut cu Evenimentul Zilei pana sa schimbe Nistorescu politica editoriala.

jurnalul-1.JPGjurnalul.JPG

c.Flux

Flux este un ziar atipic pentru presa moderna, la modul ca de cele mai multe ori se vinde prin contract (abonament) si ca stilul sau este aceluia al unui organ de presa al Partidului Popular Creştin Democrat. Unele editoriale sunt bine scrise dar nu stiu cat de juste din moment ce nu prea cunosc realitatea politica a Republicii Moldova. Este de altfel si primul ziar in care am vazut un concurs destinat postasilor ce distribuie abonamentele ziarului Flux. Puteti vizita si site-ul Flux pentru referinta.

flux-1.JPG flux.JPG

4.Moldova Suverana

Trebuie sa recunosc ca ziarul asta m-a iritat putin pentru ca imi aduce in minte imaginea ziarului Romania Mare, un ziar foarte citit in Romania pana prin 1995. Moldova Suverana este un ziar anti-romanism cu puternice afinitati pentru Partidul Comunistilor din Republica Moldova si pentru rusi. Exista si editoriale si mici pastilute de fapt divers in majoritatea articolelor se invart in jurul politicului. Pe de alta parte are site-ul este cel mai bine realizat de pana acum si daca-l vizitati veti citi niste stiri care dupa zeci de date economice si politice aruncate aiurea vor concluziona cu fraze gen ”Zinaida este si mama a doi copii” (referitor la noul premier a Republicii Moldova).

ms.JPG

3.Presa Literara

Presa literara este inca puternica in Moldova, tendinta de a nuanta adevarul si de a cadea in beletristic vazandu-se si in ziarele de larga circulatie. Pe langa o revista istorica interesanta, mi-au picat in mana Literatura si Arta (a Uniunii scriitorilor din Republica Moldova) si Contrafort, editata de Institutul Roman. Prima revista este mai mult o colectie de poezioare si franturi de proza, aranjate in vechiul stil socialst cu ceva editoriale inserate. Contrafort pe de alta parte aduce foarte mult a Dilema Veche, este bine scrisa, grosuta si costa vreo 5 lei Moldovenesti (2 Romanesti, se distribuie am inteles si pe la noi uneori). Contrafort merge pe reteta :Interviuri, editoriale si articole de informare si ceva literatura, adica exact de ce am avea nevoie pentru a intelege mai bine cultura noua din Republica Moldova.

contrafort.JPG larta.JPG

4.Periodicele

Prin periodice inteleg de fapt revistele care nu intra in sfera literara pentru ca n-am avut ocazia sa citesc vreun saptamanal relevant. Aici, pe langa cateva publicatii din presa glossy am gasit si niste aparitii ciudatele precum revistuta Urma, o revista centrata pe Advertising si PR.

a.VIP Magazin

Franciza aparuta si la noi, VIP Magazin este o revista care in Republica Moldova are forta financiara din doua motive : De multe ori se plateste pentru a ajunge in paginile ei (informatie obtinuta din trei surse) iar calitatea ei grafica este foarte buna. Sa nu uitam si de publicul caruia i se adreseaza , public potent finaciar. O surpriza a acestei reviste consta in faptul ca se gasesc multe articole de calitate in paginile ei si nu ma refer la topurile cu moldoveni influenti sau la brandurile moldovenesti ci la analize sociale si politice. Dupa ce treci de cateva ori prin ea, ajungi sa crezi ca se adreseaza chiar VIP-urilor , nu oamenilor de fite. Site-ul nu arata nici el rau, dar tot subdezvoltat ramane la nivel de platforma.

vip-1.JPGvip.JPG

b.Punkt

O revista faina, de atitudine si cu o calitate grafica apropiata de cea din VIP Magazin dar cu o calitate a scriiturii mult superioara este revista Punkt. Pare a avea in target tot oameni de bine, dar ceva mai stilati decat cei din targetul VIP Magazin.

Nu mai adaug poza copertei pentru ca o puteti observa pe site-ul revistei.

c.Urma

Asa cum spuneam, aparitia asta editoriala este ciudatica. Avand un format mic si comprimand de obicei doua numere , ea incearca sa prezinte lumea brandurilor moldovenesti si a publicitarilor, lume care cu greu ai crede ca este atat de numeroasa si mai ales de preocupata intr-o tara cu o populatie de 4.5 milioane de oameni. Printre articole exista si editoriale pe diverse teme, cum ar fi editorialul centrat pe colega ce a generat aceste articole pe blog.

urma-1.JPGurma.JPG

5.Radio si Audiovizual

Aici nu as putea spune foarte multe pentru ca nu am reusit sa urmaresc emisiuni TV moldovenesti decat inregistrate prin ProTV International (care are serioase restrictii in Moldova) si prin TVR1 inainte ca acest post sa fie interzis in Republica. La nivel de radio am inteles ca scena este destul de bogata desi nu am vazut prea multe radiouri online. Din discutiile avute cu romani de-acolo am sesizat ca la nivel general audiovizualul din Republica Moldova este inca putin dezvoltat.

6.Internet

Aici vecinii nostri o duc bine : Exista bloguri si publicatii online, exista site-uri de muzica si de arta si tot mai multe inregistrari cu terminatia .md . De ce zic ”o duc bine” ? Pentru ca in raport cu populatia si mai ales cu populatia cu acces la Internet, zona moldoveneasca de online este destul de dezvoltata. In asta consta rezistenta.

P.S : Imi pare rau ca am intarziat atata timp articolul. Factorii nu au tinut de mine. Va urma si un articol pe tema mancarurilor din Republica, dar pe undeva prin aprilie.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

32 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
akita

Eu nu m-am putut aptine si am cumparat in moldova cateva ziare cat am fost in Balti ca uitasem tot ce inseamna carte acasa. Acum nu stiu daca calitatea lor s-a imbunatatit dar prin ’99 ramaneai negru pe mana dupa un ziar.

Eu citesc Timpul online si cateodata ma mai amuz la capitolul limba. Dezi e destul de corect gramatical intalnesi tot felul de formulari ciudate pentru limba romana actuala. Astazi mi-a sarit in ochi apartament cu trei odai :)in primele secunde. Mai intru si pe Flux si Contrafost. Ultima chiar imi place. Mie mie dor oarecum de presa asta cu metafore, epitete si articole cu cap si coada de o paginade ziar. La noi toata presa parca e o copie a mediafaxului in proportie de 80%. Presa moldoveneasca e genul de presa rusesca sau franceza. Presa franceza e de exemplu foarte usor de identificat daca e de dreapta sau de stanga si sunt destul de patimasi cand scriu desi cu profesionalism.

A.Faith

«de fapt divers in majoritatea articolelor se invar in jurul politicului» ai un typo.

iniţial, mi s-a părut că acest articol este scris de vreun frate al tău de prin moldova :P; datorită stilului caracteristic şi dimensiunilor apreciabile. am realizat apoi că tu l-ai scris, dar mi se pare cam ciudat modul de exprimare: e ca şi cum l-ai scrie dintr-un Internet Cafe din centru Chişinăului. Ai vreo tangenţă mai mare cu fraţii de peste Prut sau e doar un articol bine documentat?

Vultoor

Da e cam complicat cu presa pe la noi. Cel mai rau lucru e ca majoritatea revistelor sint in limba rusa, lucru care irita. Rar vezi pe cineva pe strada citind un ziar in limba romana. Multi citesc Komsomoliskoe Pravda (Adevarul Comsomolist), revista de pe vremurile sovietice.

Treaba cu Timpul si cu Flux este ca Constantin Tanase a fost redactor la Flux, ziarul lui Rosca, pana au avut ceva de impartit (nu stiu ce) si s-au certat. Tanase a plecat si a devenit directorul Timpului, unde a inceput atacurile impotriva PPCD-ului si lui Iurie Rosca.

Cu televiziunea stam prost de tot. Nu sant sigur ca in Republica Moldova exista vre-un post de televiziune in adevaratul sens al cuvantului. A fost EUTV difuzeaza emisiuni de la TVR International, ProTV Chisinau are doar stiri si 2-3 talk show-uri, NIT se inspira de la posturi rusesti, TV7 la fel etc. Probabil unicul post de televiziune moldovenesc care difuzeaza doar material propriu este Moldova 1, postul de stat, dar nu vezi mare treaba… intrucat e plin de propaganda comunista, mai ales ca oamenii de la tara altceva nici nu urmaresc.

Cristi Jardan

Salut oricum, aşa cum am spus şi mai devreme, orice material, articol apărut la subiectul Republica Moldova. Cred că articolul are nevoie de anumite precizări sau adăugiri…În orice caz voi fi subiectiv dacă voi încerca să analizez la rându-mi, deşi o fac, astfel că prefer un comentariu lung…;) Nu cred că e potrivit şi corect un termen ca “oamenii de presa moldoveni cu vizibilitate”…pentru că e greu să înţelegi ce ai în vedere…şi chiar, ce înţelegi prin asta? Artur Gurău nu cred că e jurnalist îndeobşte… Legat de audiovizual apoi într-adevăr merge bine…Piaţa de publicitate, spun anmite surse, se învîrte la peste 20 milioane de euro, 95% merge spre audiovizual…De aici şi concluzia că lucrurile stau bine în Televiziuni şi Radio…Mai ales radio…În Chişinău sunt aproximativ 30 de posturi de radio…de tot felul şi pentru toţi…Lumea mai spune că revistele “glossy” (:P) o duc bine… În rest… Altfel, Moldova dispune de foarte mulţi jurnalişti…Avem două facultăţi, o şcoală de jurnalism, traininguri şi seminare media, doar că nu avem mulţi jurnalişti buni…Iată aici îi problema…Iar cei care-s buni, din cauza salariilor mici preferă să facă altceva, decât să… informeze…Iată despre salariile jurnaliştilor nu ai vorbit în materialul tău…Şi cred că de… Read more »

alk

Felicitari pentru postare!

Artur Gurau

:)) Am vazut numele meu in articol dar chiar nu inteleg cum am ajuns eu in rindul jurnalishtilor.. tangente cu jurnalism au fost shi sunt dar nu sunt jurnalist. Lucrez in publicitate. Poate doar daca blogul este considerat o forma de jurnalism :))

Artur Gurau

http://galusca.com/14/flux-timpul-si-jurnal-cauta-cititori-confuzi/

Aici e o mica analiza mica despre ziarele Jurnal, Timpul shi Flux, pentru cei interesati.

Tudor Darie

krossfire, mă bucur să văd în blogosfera românească articole la tematica Republicii Moldova. Totuşi, pentru a nu induce în eroare cititorii blogului tău, te rog să rectifici două lucruri importante: 1. Sistemul de partide din Republica Moldova e compus din câteva partide politice care contează, pe care am să le enumăr de la stânga la dreapta, după cum sunt poziţionate pe eşichierul politic: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (www.pcrm.md), Partidul Social Democrat din Moldova (http://www.psdm.md/ro), Partidul Democrat (www.pdm.md), Alianţa Moldova Noastră (www.amn.md), Partidul Liberal (www.pl.md), Partidul Liberal Democrat (www.pldm.md) şi Partidul Popular Creştin Democrat (www.ppcd.md). Partidul Socialist, pe care l-ai inclus în lista partidelor importante, este un partiduţ de care nimeni nu a mai auzit mai mulţi ani la rând – http://www.parties.e-democracy.md/parties/psm/ 2. Butnaru, Cojocaru şi Gurău sunt “ziariştii cu vizibilitate” din Moldova. Mdaaa… Iarăşi, mai multă documentare nu strică. Gurău nu are nicio treabă cu jurnalismul, e un blogger. Astfel, dacă să faci o listă a ziariştilot şi editorialiştilor vizibili atunci aici ar urma să se regăsească cel puţin următoarele persoane – Constantin Tănase, Val Butnaru, Nicolae Negru, Vasile Botnaru, Petru Bogatu, Dumitru Ciubaşenco, Sergiu Praporşcic etc. Am să urmăresc blogul tău. Sper următoarele articole să fie mai bine… Read more »

trackback

[…] isi continua seria de articole despre Republica Moldova si asa cum a promis, a scris un post despre presa de pe la noi. A scris despre Flux, Timpul, Moldova Suverana, Jurnal de Chisinau, Contrafort, Vip Magazin, Punkt, […]

Alex Pumnea

Un post foarte bun, dealtfel m-a impresionat şi primul post din serie. Good JOB !!!

Vladislav Namasco

La capitolul radio online, aici http://www.pamparam.md poţi găsi o listă scurtă a lor…

succes în studierea moldovei…

alk

Bey moldovenilor, ajutati omul sa se documenteze, nu-l mai “urecheati” atita! Dupa ce ca va face cunoscuti …..

croco

Damn, imi place articolul si parca totusi ma deprima. Ma deprima din doua motive : Am fost in Moldova, in zona Ungheni si am ramas cu un gust foarte amar. Ma bucur ca ai surprins aspectele pozitive ale tarii insa poti da imaginea ca Moldova este o tara fainuta si poate chiar este, pe alocuri.

Tudor : Daca omul se documenta la fata locului si mergea pe spiritul critic din articolele mai vechi facea de toata jena Republica Moldova.

Nadea

Bravo! Mi-a placut atit prima cit si a doua parte.

Sunt din Moldova si n-am auzit de “Urma” …rusinika!

Pot sa afirm cu certitudine ca rusii (ok, vorbitorii de rusa) din R. Moldova in majoritate nu citesc nici unul din publicatiile, ziarele mentionate mai sus. Deci la capitolul documentare, cred ca krossfire sta mai bine ca vorbitorii de rusa din Moldova si chiar mai bine ca multi moldoveni (refer in special la cei din zonele rurale).

Felicitari¨si Bafta!

George Iosip

“Moldova inca nu dispune de jurnalisti” – Cu tot respectul, dar îmi permiţi să nu fiu de acord cu această sintagmă destul de abstractă. Jurnalişti avem destui şi încă foarte buni. Problema e alta. Jurnaliştii basarabeni s-au obişnuit să facă ziaristică aservită, iar acest lucru a rezultat din anumite circumstanţe create de-a lungul “independenţei” noastre oloage. Fapul că acest lucru este extrem de rău, nu-l contestă nimeni, însă nici nu înseamnă că ei nu sunt ziarişti. Sănătate !!!

Olga

Am citit cu atentie articolul privind “analiza” presei moldovenesti si inainte sa trag concluzii pripite as vrea sa stiu cum persoana care a scris acest articol se legitimeaza… Pentru ca presupun nu oricine indrazneste sa faca o analiza ! Dar ca sa fiu sincera, am tras deja concluzii. Dupa cite am inteles, metoda analizei consta intr-un numar foarte redus de exemplare de fiecare ziar sau revista. Or, aceasta metoda este destul de superficiala. Criticile adresate limbajului folosit in presa moldoveneasca sunt uneori nefondate, mai ales venind din partea cuiva care foloseste cuvinte departe de ceea ce eu personal numesc limba romana (ex:advertising, watermark). Observi tu insuti (nestiind statutul persoanei la care ma adresez, imi permit sa-ti zic “tu”) ca analiza pe care o faci este departe de una completa. In acest context, de ce sa produci o informatie care este superficiala si care nu serveste la nimic… Poate doar la intarirea cliseurilor privind o tara din fosta URSS. La sfirsit imi permit sa zic ca sunt studenta la jurnalistica (nu in Republica Moldova) si ma interesez mult despre situatia presei moldovenesti, iar un articol despre ziare care “mi-au picat in mina” m-a indignat ! As aprecia mult daca autorul mi-ar… Read more »

sanda cojocaru

Noroc Tudor, vreau sa-ti spun ca Vlad a vazut revistele si ziarele aduse de mine, inclusiv una de istorie editata de tatal meu, si din moment ce i-a placut era normal sa-l puna pe lista la ‘oameni de presa’, asa cum i-a placut si blogul lui Artur Gurau.

Nadea: “urma ta” este o revista de comunicare destul de noua, care propune un format unic pe piata noastra, incarcat de idei inovative, de articole care demonstreaza ca imaginatia n-are limite si de interviuri cu oameni care chiar au facut ceva in Moldova. Cred ca o poti gasi in chisinau in chioscuri, pentru mai multe informatii, scrie-mi. Sunt sigura ca o sa-ti placa 🙂

Vlad: iti multumesc inca o data pentru articol, pentru mine inseamna feedback pozitiv 🙂

[…] Republica Moldova” si scriam un articol cu date generale urmat la scurta vreme de un altul cu o sumara analiza a presei din tara vecina. Atunci promisesem un alt treilea episod din serie despre vestitele dulciuri […]

[…] de pe pisica, Tinutul Gagauz este o regiune semi-autonoma din Republica Moldova. Da, un stat precum Moldova, care nu-i chiar de partea luminoasa a curcubeului, beneficiaza de doua regiuni cu pretentii de […]

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x