Sa se vada ca am muncit!
Plecat fiind pentru cateva zile, mi-am permis sa pun pe foaie o scurta intamplare de saptamana trecuta…
In timp ce treceam pe langa unul dintre numeroasele santiere ale Capitalei, am avut rara ocazie de a observa un muncitor care tocmai TERMINASE ce avea de facut. Problema cu modul in care lucrase e ca se vedea… si se vedea urat. Asfaltul in sine era pus cu cel putin 1cm mai sus decat trebuia, iar in timpul turnarii se strecurasera tot felul de imperfectiuni.
Mosuletul alaturi de care asteptam trecere nu s-a putut abtine si i-a spus ”sefului”: ‘‘Da’ de ce strangeti, nu vedeti ca-i pus stramb?’‘ Confruntat cu o intrebare de bun simt, omul nostru a dat replica de o profunzime involuntara: Pai ce vrei domne’, sa nu se vada ca am muncit?
Am mormait in sinea mea: D-aia nu putem avea lucruri frumoase! (Sau, vorba englezului: That’s why we can’t have nice things). Daca asta ar fi fost o problema pe care as fi observat-o o data, la un om, scriam un articol despre sefii de santier. Din pacate, nu e cazul. Romanii, dar si alte neamuri balcanice pe care mi-a fost dat sa le intalnesc, au dubioasa tendinta de a fi excesiv de mandri de munca depusa si de a o depune cat mai rar. Mediocru, putin, dar al naibii de evident. O treaba ”bine facuta” se vede, nene!
Nu exista notiunea de a face ceva tacut si ca la carte. Nu, daca ai vopsit toata casa in alb, e musai sa-i dai un mot portocaliu. Daca ai terminat o autostrada, e clar ca trebuie sa-i pui niste panouri de prost gust unde scrie clar ca TU ai terminat-o. Daca faci un pod, scrie toata istoria lui, de la cum ti-a venit ideea, la cum ai pus prima piatra. Nu conteaza ca de fapt tu fusesesi angajat special pentru a face podul ala. Sa nu gandim insa la nivel macro. Din acelasi set de mentalitati vin si mailurile de tip ”Hei, uite ce am facut eu!”, plecate de la vreun colaborator razlet. Tot de asta tin si textele de tip ”Un articol bun pe blogul lui Gigel” si reclama agresiva la vreo productie mediocra de pe Youtube.
E imposibil sa lasi oamenii sa-ti aprecieze munca si sa traga propriile concluzii. Scopul tau este sa le-o scoti in fata, de parca ai scoate la produs o tarancuta care tocmai a facut 18 ani. Nu-i prea draguta, face nota discordanta, dar e a ta! Problema aparenta e ca munca de calitate, sustinuta, se autorecomanda. Adevarata problema e ca, pentru un observator pasager, genul asta de comportament e greu de separat de unul autentic. Un om care se lauda ca munceste poate parea mai valoros decat unul care chiar munceste si uite asa ajungi sa ai o tara de eroi ai muncii capitaliste.
Uneori, comportamentul asta izvoraste dintr-un complex sau din dorinta de a-ti face intr-adevar munca vizibila. Asta se poate intampla oricui si mi-ar fi greu sa ma exclud. Alteori, esti pur si simplu mandru de munca ta. Totusi, cand cineva te cocoseaza cu apropouri legate de ce a facut in ultimele doua ore, ar fi bine sa verifici daca nu cumva alea doua ore sunt singurele muncite in anul curent.
P.S: Are cineva vreo recomandare legata de locuri unde se poate face tir cu arma in zona Bucurestiului, la un pret normal? Nu, nu ma antrenez inca pentru ”Revolutie” .
” mosuletul ” zic doar femeile :)))
A ajuns omuletul “vedeta” pe blogul tau? A ajuns… 🙂
Intuneric: A ajuns chiar un purtator de cuvant pentru Romania, daca stau sa o iau asa 😛
Valeria: Bosorogul 😛 ?
Intuneric: Site-ul care apare in locul blogului tau e o glumita elaborata, sau vreo greseala de URL 😀 ?
Aparente, aparente, aparente. Nu conteaza ca am muncit, conteaza sa se vada ca am muncit. Exact asta mi se pare ca este problema cu toate actiunile vizibile…ca sunt vizibile si de aceea se folosesc in alte scopuri.
Majoritatea investesc mai mult in a face vizibile niste actiuni decat in actiunile propriu-zise.
Vorba romanului: “Noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc!”
Si uite asa ne facem ca avem intr-adevar o tara 🙂
poligonul tunari, la iesirea din satul sabareni. cam 15 km de bucuresti
Branding de ţară, nu alta 🙂
BogDan: Ar fi ceva un branding de tara pe tema asta. Romania – Se vede ca existam? Se vede?
=))))))
Problema muncii in Romania nu este ca e din ce in ce mai rara, ci ca nu este apreciata si de multe ori nu se cunoaste pentru ca se munceste in zadar .
De multe ori astfaltul este pus mai sus pentru ca sa poata fi atribuita o alta lucrare ca sa aduca astfaltul la nivel.
Nu se face numai la asfalt. S-a practicat cu succes si la borduri, unde in general se lasau 2-3 bucatele usor nealiniate, stiindu-se ca in timp vor sari si vor ciobi si partile laterale ale altor bucati.
Arhi: La Tunari cam cat e, ca la Domnesti m-am convins…
iti zic in mare
4 oameni – 50 de cartuse de vanatoare de fiecare la talere + 25 cartuse la pistol = 1300 lei, dar asta acum 2 ani.
COMENTUL ASTA L-AM SCRIS EU!
Arhi: Cam ca la Domnesti 🙁
Radugo: Iar EU ti-am dat un raspuns 🙂
am mai vazut cazuri de astea,in care lasa intentionat ceva in neregula sa vada ceilalti ca s-a muncit.Treaba cu tirul ma cam pune e ganduri 🙂
Meh, am o pasiune bizara pentru arme, dar nu simt nevoia sa le afisez in public 🙂
bine, si aici sunt panouri pe langa autostrazi in constructie “your tax dollars at work; sponsored by this level of government” ..
hmm….airsoft…?
Da, am iesit de cateva ori, dar nu mi-am cumparat pana acum echipament pentru ca n-am avut voie sa fac efort pentru o vreme 😛