Aplicatii iritante si utilizatori incapabili
Acum cateva luni, am scris un post despre egoismul dezvoltatorilor de aplicatii si modul in care se reflecta el in produsul final. Printre intrebarile de-atunci, cel mai des a aparut curiozitatea legitima ”Dar de fapt, pe tine ce te deranjeaza?”
Avand PC-ul in nas de vreo 15 ani si trecand prin tot, de la antivirusi pe o discheta (isi mai aminteste cineva de TBAV?), la CD-uri cu shareware, am retinut sute de aplicatii iritante si le-am dorit visator extinctia. Am salutat fericit moartea Bonzi Buddy si am ciocnit la deconspirarea lui Spyware Remover. Totusi, pentru cine n-are chef sa citeasca un articol delirant despre programe defuncte, m-am gandit sa fac o lista cu tipurile de aplicatii curente care pot manca nervii oricui.
Lista nu e nici pe departe completa, asa ca voi conta, ca de obicei, pe cititori:
1.Aplicatia Alhzeimer: Asta-i genul de aplicatie care imediat dupa instalare te duce pe site-ul producatorului unde, surpriza, afli ce ai instalat! Evident, dupa fiecare actualizare si la inevitabila dezinstalare, vei fi dus pe aceeasi pagina. E ca si cand ai dezbraca o tipa, ai bagat-o in pat si ea ti-ar spune brusc ca e femeie si ca veti face sex. Eventual, daca tot sunteti acolo, poate completezi si un sondaj despre marimea sanilor in raport cu un mar ionatan.
2.Chuck Norris: Cand ruleaza aplicatia asta, nimeni nu mai misca. Filme, jocuri, procese Windows. Oprim totul si dam prioritate maxima unei aplicatii care editeaza registri. Sa nu uitam cumva sa dam restart, dupa ce am terminat tot. Nu tu rulezi aplicatia Chuck Norris, aplicatia Chuck Norris ruleaza pur si simplu.
3.Aplicatia Smecta: Aplicatiile astea sufera de o diaree acuta de pop-uri, intrebari inutile si ferestre deschise. Ai instalat jocul nostru gratuit! Sigur nu vrei sa-ti schimbi browserul? Sigur nu vrei sa downloadezi o tema de Windows, ca in 95′? Da o prajiturica nu vrei, o maslina?
5.Alergatorul de cursa lunga: Dezvoltatorul are impresia ca fiecare computer e o cursa a proceselor inutile. Instalarea aplicatiei inseamna automat 5-6 procese in plus la pornire, procese care se vor intrece sa-ti incetineasca PC-ul. Daca tot faci ceva inutil, fa-o primul!
6.Aplicatia ”Esti prost”: Lasa ba experienta ta cu computerele. Lasa ce stiai tu cand erai mic. Acum e 2012, s-au schimbat vremurile. Stim noi ce facem! Aplicatia asta se instaleaza intr-un singur director (ales de ea), face shortcut-uri peste tot si te baga instant in tutorial. Pentru ca esti prost mah!
7.Mica Dilema: Ghici unde m-am instalat! Ghici ce nume are directorul si numele complet al aplicatiei. Ghici unde e shortcut-ul! Daca ghicesti, castigi 50 de mb dupa dezinstalare.
8.Ospatarul: Da nu doriti cumva un spyware? Nu de alta, dar aceasta aplicatie este din partea casei. Pentru a ramane insa gratuita, va vom ruga insa obsesiv sa instalati un toolbar infect si va vom livra scurtaturi la site-uri si aplicatii adware care ne ”sustin”.
9.Boema: Aplicatia asta are suflet de artist. Nu poate fi pusa in acelasi lot cu oile. Prin urmare, te va ruga insistent sa inchizi toate browserele, aplicatiile de IM si cam toate programele deschise in timpul instalarii, chiar daca ea nu are vreo treaba cu ele. Se aude Adobe?
10.Aplicatia Update: Aici n-ai clar idee daca ai platit/downloadat aplicatia sau programul de actualizare. Cu exceptia antivirusilor, imi e greu sa cred ca exista aplicatii care au nevoie de actualizari zilnice (asa, ca Flash-ul). Si totusi, exista bucati de software care, ca o dansatoare batrana de cabaret, simt nevoia zilnic sa schimbe ceva.
(O greseala din care Microsoft nu a invatat mare lucru)
11.Mama, tata si bunicii: Dom’le, ca sa folosesti aplicatia asta care stii bine ca-ti merge, tre sa mai instalezi alte 5-6 porcarii pe care deja le ai. DirectX 11? Nu e problema, bagam DirectX 9, ca nu mori pentru o suprascriere. Ai instalat un program de editare foto? Hai sa-ti bagam si unul de management al pozelor. Nu conteaza ca am fi putut include totul intr-un singur soft. Acu’ venim toti in vizita! Sa-l aducem si pe-ala micu’?
12.Trialul la trial: Aceasta aplicatie poate fi utilizata gratuit timp de sapte zile. Aceasta aplicatie poate fi folosit doar de 7 ori, in acele sapte zile. Aceasta aplicatie nu poate fi folosita decat la 30% din potential, pentru ca daca vrei sa testezi un program de conversie, nu te intereseaza efectiv daca stie sau nu sa converteasca! De-aia torrentele ofera uneori alternative si pentru cei care chiar cumpara software.
13.Da cravata aveti? Asta-i genul de program creat de dezvoltatori paranoici care nu inteleg ca orice bun digital se va fura la un moment dat. Vreti sa instalati? Va rugam introduceti codul. Vreti sa rulati? Introduceti codul, asteptati codul nostru pe mail si apoi introduceti noul cod. Prima pornire? Ahh, pai va trebuie un cod!
14.Baga plug-inul: Haide, baga plug-inul. Stiu ca vrei. Nu, nu ti-ai luat aplicatia asta pentru a o rula o singura data. Tu clar vrei un plugin, un toolbar si vreo 12 shortcuturi, toate la aceeasi aplicatie!
15.Aplicatia ”Ne pare rau”: Ne pare rau, dar aceasta aplicatie nu functioneaza decat pe Steam, Battle.net, Origin sau alte sisteme online de DRM. Da, stim ca ati platit pentru ea, dar va rugam sa porniti Steam! (Nota: Am peste 80 de jocuri cumparate pe Steam)
16.Aplicatia pe trip: Habar n-avem daca mai exista update-uri. Vedeti pe site, noi nu stim. Ceva s-a stricat. Habar n-avem ce, ca n-avem sistem de raportare a erorilor. De fapt, noua nici nu ne pasa daca aplicatia merge.
Bonus – Aplicatia ONG: Ati instalat? Va place? Atunci va rugam donati. Ati refolosit? Va rugam donati. Ati donat? Nu vreti sa donati mai mult!?!
P.S: Asa cum mormaiam si acum cateva zile, cred ca am gasit ”reteaua sociala”. Talk of Clock e o retea sociala bazata pe apeluri telefonice si SMS-uri. Ceri sa fii sunat intr-o zi pentru a fi sculat si ar trebui ca cineva mai lipsit de viata personala decat tine sa te sune. Tdaaa! Socializare a la Chat Roulette! Nu vreau sa stiu cate apeluri vor fi facute de si catre fetite de 12 ani..
=)))))))))))))
Loool!
TBAV rulz la vremea aia, cine nu avea, nu exista. Mă rog, nici PC-ul, de multe ori, dar asta este partea a doua. Cealaltă variantă era RAV, care nu detecta CIH-ul de pe majoritatea CD-urilor. Mai prindea câte unul vreun F-Prot, dar mai rar :))
În altă ordine de idei, pentru mine…Millennium a fost unul dintre cele mai apreciate sisteme. Culmea, nu mi-a făcut fiţe. Dar se pare că ăsta era un noroc pur 🙂
Mie mi-a omorat CIH-ul o placa de baza, noroc ca era una obtinuta temporar. Am plans cand s-a intamplat treaba aia, vorbesc serios!
Urâtă treabă. Dar da, se mai întâmpla, mneah 🙂
In inima mea de copil am jurat ca o sa-i dau foc autorului. Nu am facut-o inca, dar te tin eu minte…domnule Chen In Hau, actualmente programator la Travian Games, in Germania. Te tin eu minte 😀
Lol, a ajuns la Travian, ai? :))
BogDan: Da, pentru ca aparent oamenii care-si cer scuze public nu fac puscarie in Korea!?!
Absolut genial 🙂
Aplicatia “femeia cu care treaba incepe sa devina serioasa”, catchy title, stiu.
Dupa ce o instalezi, iti schimba homepage-ul, search engine-ul, se baga in taskbar si evident are presetata optiunea de “use this program to open ALL THE FILES”.
Ahh da, dragute mai ales dezarhivatoarele si programele video care procedeaza asa. Daca poti face ceva cu ele, TREBUIE sa faci!
TBAV pentru DOS a fost clar cel mai bun antivirus la timpul lui. CIH-ul pe de alta parte trebuie sa recunosc ca mi-a adus bani frumosi de la oamenii care veneau la mine sa le schimb biosul placilor de baza (hint mergea foarte bine rescrierea de BIOS din “mers” daca aveai o placa de baza la fel/similara).
Un articol foarte bun, mai ales ca si eu am patit treaba asta .
Ma scuturai de ras cand citii despre aplicatia Chuck Norris, pentru ca si au am avut de-a face cu ele si stiu senzatia pe care o dau, programele astea fiind enervante pentru ca “ingheata tot” indiferent de cat de performant este PC-ul si nu “dezgheata” nimic pana cand nu-si fac si updatarea.
Ar fi fost frumos daca ai fi dat si cate un exemplu din fiecare .
Eu am renuntat la aplicatii care mananca timpul aiurea si ma irita foarte tare aplicatiile care mai au nevoie de instalarea altor programe ca sa functioneze .
Kazacy: La mine nu s-a mai putut, placa fiind una mai speciala 🙁
Romania Inedit: Culmea, aia e o simpla setare, legata de prioritatea de rulare a programului. De-asta si cred ca multi programatori gandesc ca profii din liceu: materia/aplicatia mea e cea mai importanta!
Pe mine ma enerveaza trialulrile alea care practic nu stiu sa faca mai nimic decat in varianta full.
pai cum sa cumpar programul daca nu pot sa-mi dau seama ce poate sa faca ?
Eu am cumparat Avira Internet Security 2011, dar asta s-a intamplat dupa ce am vazut ce poate sa faca programul si acum Avira Internet Security 2012 il am la jumatate de pret, adica daca imi place, dau 50% pentru inca 6 luni de licenta si am sase luni gratuit la Avira Internet Security 2013 .
Problema cea mai mare cu programele astea software este ca la un moment dat constati ca nu sunt asa de bune cum se lauda si daca nu ai posibilitatea sa evaluezi varianta full poti sa iei teapa cu succes .
Foarte buna lista. Ai mare dreptate
Foarte tare lista.N-ai scris de cele care-ti cer musai restart dupa instalare,trebuie sa lasi orice ai face in momentul ala si sa dai restart sa-si faca ele damblaua.Cred ca intra la varianta C.Norris,narcisism mai mare nu exista…
Doomekus: Alea sunt la fel de prin 93-94…de cand am pus prima data mana pe PC. Chiar si sub MS DOS si Norton Commander, era musai sa ”dai restart” 😛
P.S: Da, ar merita adaugate in post, ceea ce cred ca voi si face:P
Ai devenit un maestru al topurilor. Cum e vremea acolo sus, la inaltimile tale? 🙂
Bre, tie iti e dor de Electronika 302 si de HC 85? Sau de Word 6 pe 10 dischete? Foarte tare lista. Eu am boala pe are Symantec. E raie. Nu scapi decat cu format de el.
Ahh, da…Symantec, oamenii care inca se tin cu ambele maini de gloria anilor 90′
Instalezi,restartezi,dezinstalezi,simți că trăiești.Și centralele de apartament,și centrala de la locul meu de muncă,și România se restartează.Și or mai fi multe altele…
Uite ca mi-ai amintit. Am un Windows7 Home Premium care merge fara probleme de 1 an si ceva 😀
Zamo: Te varase in spam, dar nu stiu clar de ce 🙂
[…] mult atentia catre aplicatiile de mobile si sa dezvolte solutii de mobile pentru business-ul lor. Nu genul asta de aplicatii. Strategie – Poate va surprinde, dar cele mai multe branduri nu au o strategie digitala, ci […]
Salutare,
TBAV a fost pe vremuri in care Windows for workgroups era la putere un bun antivirus. Si m-a ferit de CIH prin simplul fapt ca nu am patit-o. La fel mai erau o droaie de programe de dos care mergeau in memoria extinsa (mai stie cineva ce ii aia)… Old and good times.
Da, da…extended memory. Avea DOS-ul o eroare cu ”not enough memory”, desi 40 mb de RAM erau mult la vremea lor 🙂
Si umpleam un hdd de 40 mb cu windows, coreldraw, pagemaker, mai aveam si dune 2 (parca) mai parcam si un doom si un duke nuken (asa si asa). Oricum mai am ceva dischete de 1,4 si de 1,2 cu sistemul pe ele in caz de dezastre (acu nu mai ii cazul)…
Win 3.1 avea vreo 8 dischete la mine. Il aveam original. Duke Nukem normal probbail, ca Duke Nukem 3D era ceva mai marisor 🙂
Cam asa ceva. Oricum vremuri faine atunci. Si grele cu accesul la net. Aveam un modem de 2400… Cele mai bune erau cele de 14400 da erau scumpe… La fel de Cd-rom-uri. Primul a avut 4x la citire si nu stia multisesiune…
Ma gandeam la vestici cum vorbesc ei la telefon nelimitat sau la un cost de nimic pe convorbire. M-i se parea a fi nemaipomenit… Si iaca ca la noi este la fel. Dar asta era prin ’93, ’94.
Inca mai am un modem antic intr-o cutie, aproape nefolosit. E un US Robotics pe care scrie ”Fast as lightning Internet” (cred ca tot de 2400 era)
P.S: Nu prea are sens sa-mi fac publicitate pe propriul blog, dar imi pare ca ai putea aprecia: https://www.krossfire.ro/jocurile-de-altadata-declinuri-vol-2/
Merci de link. L-am citit deja…
Nu l-as fi dat, dar pareai in publicul tinta 🙂
Bonzi Buddy era MEGA stressant.
Dar isi mai aminteste cineva ce facea :)?