Jocurile de altadata – Declinuri Vol.2
Daca tot se apropie Craciunul, voi atasa articolului de fata o mica loterie cu premii in jocuri. Pentru cei nerabdatori, regulile se gasesc in ultimele randuri ale prezentei postari…
Sa revin totusi la titlu. Articolul de fata reprezinta continuarea celui publicat acum doua saptamani si dedicat companiilor de jocuri video defuncte. Scopul seriei este sa aduca un omagiu celor care ne-au inveselit copilaria si adolescenta cu sunete intrerupte si pixeli colorati. Daca nu ati prins prima parte, ar fi o ocazie buna sa treceti prin ea, pentru a nu ramane cu nelamuriri.
Altfel, sa incepem cu inceputul si anume cu punctul cinci…
5.Westwood (1985-2003)
Secondati de Blizzard, Westwood au pus practic bazele strategiei in timp real cu ajutorul strabunicului Dune 2 si al primului Command & Conquer, serie care a supravietuit cu mult creatorilor ei. Pe langa strategii bazate pe universul Dune si C&C, Westwood a avut timp si de un CRPG deosebit (Eye of the Beholder) si de ciudatelul hack’n slash Nox. Nici jocurile dupa filme nu le-au fost straine, The Lion King si Blade Runner purtandu-le sigla. Dupa MMORPG-ul Earth & Beyond, Westwood au fost lichidati si partial integrati unuia dintre studiourile EA. Ulterior, toti angajatii Westwood au parasit EA, iar francizele lor au fost lasate pe mana altor studiouri. Vorbind de Red Alert, as spune ca e primul joc m-a tinut treaz cu noptile in glorioasa epoca a 486-lui si a lui Pentium I, cand, intr-o sala de net, existau cel putin 2-3 “comandati”. Nici al doilea Red Alert n-a fost un joc rau, aducand cateva inovatii incarcatei lumi a jocurilor de strategie. Caderea Westwood pare sa se fi datorat costurilor imense de productie cauzate de filmele din jocuri, filme care foloseau actori reali. La asta s-au adaugat si cateva proiecte ratate, precum prima fuziune a FPS-urilor cu strategia in timp real: contestatul Command & Conquer Renegade. Pentru cateva mostre de RTS de calitate marca Westwood, puteti incerca proiectul CnCNet.
Pietre de temelie : Dune 2, Command & Conquer, Command & Conquer : Red Alert, Eye of the Beholder, Legend of Kyrandia, Lands of Lore.
6.Shiny (1993 – 2007)
Shiny s-ar putea sa fie un nume mai putin cunscut noilor gameri pentru simplul motiv ca jocurile lor revolutionare nu au ”beneficiat” de sute de continuari. Motivul nu a fost lipsa de fonduri, ci faptul ca veteranul Dave Perry si-a considerat intotdeauna jocurile suficient de bune pentru a rezista testului timpului. Daca ne uitam la revolutionarul MDK, platformerul Earthworm Jim, ingeniosul Messiah sau aproape perfectul Sacrifice, vom observa nu doar ca Shiny a rezistat testului timpului, dar si ca o parte dintre conceptele lor de jocuri nu au mai fost repetate sau egalate prin executie. Pana la urma, Sacrifice a fost primul MOBA si unul dintre cele mai frumoase si complexe. O serie de decizii neinspirate si adaptarile chestionabile precum Golden Compass i-au fortat pe Shiny sa fuzioneze si sa-si schimbe orientarea. Dave Perry a primit totusi un doctorat onorific pentru serviciile aduse dezvoltarii jocurilor video.
Pietre de temelie : Earthworm Jim 1&2, MDK, Sacrifice
7.Sir Tech (1980 – 2003)
Fondata de doi frati, compania americano-canadiana Sir Tech a ramas in mintea multor jucatori pentru inteligent construitul Jagged Alliance 2. Din pacate, seria de CRPG-uri Wizardry, o serie de-a dreptul revolutionara este de multe ori pusa in umbra de jocul de tactica ramas fara urmas. Titlurile distribuite de ei, precum Realms of Arkania sau Druid, ar fi putut la randul lor marca frumos, daca ar fi avut promovarea necesara. Chiar si asa, seria Wizardry reprezinta o sfanta legenda pentru orice jucator de scoala veche: era un RPG cu profunziume, poveste sic mai ales, cu ”viata”. Desi nu se mai stiu multe despre fondatori (unul dintre ei este casatorit cu o japoneza si construieste roboti de competitie), Jagged Alliance 2 este unul dintre putinele jocuri inca vandute, la mai bine de un deceniu ani dupa lansare.
Pietre de temelie : Jagged Alliance 1&2, Wizardry 1-8
8.Origin Systems (1983 – 2004)
Daca numele de Richard Garriott nu va spune prea multe, incercati ”Lord British”. Ingenios designer si programator, obsedat de personajele sale si de astronomie, Garriott si texanii de la Origin au creat o serie de neignorat, seria Ultima. Seria a pus bazele RPG-urilor moderne. Ba mai mult, unul dintre primele MMORPG-uri, Ultima Online , se joaca si acum, la 12 ani de la lansare. Pe langa bijuterii precum Ultima VII, Origin a creat si cele doua jocuri Crusader, probabil cele mai antrenante shootere ale anilor 90′ precum si seria de succes Wing Commander. Jocuri precum Bioforge au iesit tot din mainile Origin, iar capodopere precum System Shock au fost distribuite de acestia. Ultima creatie care poarta amprenta Richard Garriott este Tabula Rasa de la Destination Games. Probabil unul dintre primele staruri ale industriei jocurilor video, Garriott e si unul dintre primii “turisti spatiali”, parasind pentru scurt timp planeta la bordul unei nave rusesti. Alti designeri de la Origin precum Raph Koster si-au luat din timp pentru a scrie si carti dedicate domeniului. Numele Origin a fost recent inviat de EA pentru un serviciu de distributie online, similar Steam.
Pietre de temelie : Seria Wing Commander, Ultima 1-9, Ultima Online, Crusader: No Remorse, Crusader: No Regret.
In functie de reactiile la articolul asta, voi grabi si partea a III-a din serie. Planuiesc ca seria finala sa aiba cel putin patru parti, deci lucrurile nu se vor opri aici.
P.S: Acum si loteria promisa. Oscilam intre a oferi un joc clasic si intre a da ceva pe Steam. Am ales temporar a doua varianta, insa sunt deschis la sugestii, pentru ca nu e ultima oara cand voi face asta. Prin urmare, la finalul zilei de 25 decembrie, voi folosi un generator de numere aleatoare pentru a oferi unui comentator jocul Left 4 Dead 2 (din fericire, Wpolitika a pastrat o copie). Voi trimite cadoul fie prin cod, fie direct pe Steam, daca aveti serviciul, serviciu de care jocul depinde oricum pentru multiplayer. Daca generatorul alege un comentariu de-al meu, voi mai face o extragere. Asta e tot. Fara laude, bannere sau link-uri catre blog. Comentati ce si cum simtiti.
Later Edit: Concursul s-a incheiat. Castigatorul copiei de Left 4 Dead 2 este comentariul cu numarul 39, adica comentariul lui Cartim. Desfasurarea extragerii poate fi urmarita aici.
Mai era un joc tare simpatic de strategie, dar i-am uitat numele.
Era unul cu roboti si partea super tare era ca ii putea construi din diverse parti. Puteai sa iei o mana de la un robot distrus, un picior de la altul (inclusiv de la inamic) si uite asa iti faceai unul nou 😀
In momentul de fata imi doresc trei lucruri, in materie de gaming:
– un Terminator ca pe vremuri (cu vreo 4-5 joystick-uri de rezerva, ar trebui sa stii la ce ma refer), cu o duzina-doua de dischete cu toate jocurile frumoase de atunci
– un Dingoo pe care sa il incarc cu jocuri de Gameboy, Gameboy Advance si SNES
Al treilea, un nintendo ds, nu se pune :)) Pe asta il vreau doar pentru noile jocuri din seria Pokemon
Anyway, e dragut cand vezi ca mai exista cate un om care isi aduce aminte cu drag de vremurile in care gameplay-ul era cel mai important, nu grafica ultrarealista
Terminatorul este un NES piratat de chinezi. Mai ai sanse sa le gasesti 🙂
Cat despre Dingoo: Cauta bine in Real si Cora. Se gasesc niste lucruri numite ”console portabile”. Cele de vreo 99 RON au jocuri pre-incarcate, dar cele de 250-300 RON au emulatoare de SNES si Gameboy si permit incarcarea de jocuri prin MicroSD.
Cat despre asta, sa stii ca game play-ul revine, in parte datorita jocurilor indie si in parte datorita aceluiasi Steam (si sistemelor gen Xbox Live) care permit jucatorilor obisnuiti sa le cumpere si joace fara sa care zeci de cutii.
Crusader si Jagged Alliance au la vremea lor printre jocurile mele preferate. Ai jucat Incubation? Z? erau foarte faine si (cel putin Z) extrem de dificile.
Terminator nu prea am vazut pe nicaieri, din nefericire. Ca e o copie de NES, asta se stie. Dar e copia de NES pe care am avut-o aproape toti atunci cand eram copii :))
Dingoo am vazut la un pret destul de mic pe dealxtreme.com, dar am avut un buget mai micut in perioada asta, cu Craciunul si Revelionul ^^
Garm: Incubation era Battle Isle 4 si da, era sublim jocul. Am jucat si Z si Z2, dar doar primul mi-a ramas in cap pentru mecanica originala.
Cedik: Dar ce ai tu cu Dingoo ala in mod special 🙂 ?
Din ce-ai specificat tu pe aici, am jucat doar Jagged Alliance si Earthworm Jim, pe Sega care a fost pur si simplu sublim la vremea lui.
Earthworm-urile au fost bine primite si pe PC. Erau platformere cu suflet 🙂
Bai deci Nox a fost tare, tin minte ca pentru el mi-am cumparat prima placa video ca mi-era ciuda ca un coleg din clasa avea Nox si mie nu-mi mergea.
La mine asa a fost cu Rage of Mages. M-am iritat profund ca altii il jucau coerent si am facut o fixatie (Mie imi mergea in reluare si cum am schimbat PC-ul, desi puteam baga jocuri 3D mult mai faine, am bagat Rage of Mages pana la absurd. Superb joc!)
Da, mai ales pentru ca puteai trisa cu magii, ii bagai intre niste copaci unde ogre sau troll nu putea sa intre si dadeai pe el cu bete de magie. Asa am ajuns cu un mag la max level pe toate magiile (o durat ceva gen 2 zile) dupa care avea ala la HP de rupea singur tot.
Mie imi placea sistemul ala ”caldut” asa. Aveai un oras central + 1,2 satucuri si questurile erau in jur. Nu mai mergeai ca disperatul prin toate casele, aveai doar cladirile relevante, recrutai oameni si stateai la taclale + in misiuni, aveai mult spatiu de manevre RTS 🙂
[…] zicea musiu Stoiculescu la el pe blog de jocuri vechi, si din vorba-n vorba am ajuns la RoM, adica Rage of Mages, un joculet facut de niste rusi acum zece […]
Craciun fericit tuturor!!!!!!!!!!!!
Sarbatori Faine si tie 🙂
– hmm, mie mi-a placut C&C Renegade. Jucasem putin Tiberian Sun, nu ma prinsese prea tare, dar vroiam sa vad cladirile in 3d (nici partea de shooting nu era rea, doar bosii erau sub orice critica). Iar Red Alert 2 (am apreciat intotdeauna un rush de calitate, hehe) era singurul RTS pe care acceptam sa il joc cu vecinii in perioada aia de “glorie” (200x, x<6) a Internet cafe-ului. – Emperor : Battle for Dune a fost foarte dragut. Tocmai vazusem prima miniserie Dune pe Antena 1 si ramasesem impresionat de "kung-fu"-ul lui Paul, asa ca am jucat mai mult pentru za pretty pictures si pentru lore (ulterior am zis ca pierd mai putin timp daca ma pun pe e-books). Am observat totusi ca n-a avut priza pe care a avut-o Dune 2000 la LAN-eri, dar dansii erau o specie conservatoare oricum. – Niciodata n-am inghitit ultimul Wizardry, prefer Might & Magic (6-8). MM e distractiv chiar si long-term, Wizardry e enervant – desi ambele sunt "hardcore". Jagged Alliance 2 nu mai are nevoie de vreo introducere – probabil preferatul meu din lista asta. La remake te bagi? – Richard Garriot – un nume care a trecut pe langa mine.… Read more »
C&C Renegade isi dadea valorea online, desi versiunea ripuita stia o singura harta 🙂 Dune 2000 era Dune 2 cu alte filme si grafica refacuta. Misiunile erau identice, unitatile la fel. Nu m-as baga la remake, din moment ce exista totusi Silent Storm si nu e rau deloc. Ultima IX era plin de bube, dar facea niste referinte la vechile jocuri. Nici nu stiu daca Garriot mai era la pupitru in perioada aia, pentru ca a plecat la finalul anilor 90′. Dungeon Siege mi s-a parut teribil, dar engine-ul era foarte fluid pentru vremea lui (se batea cam in cap cu NWN). As vrea un remake ca lumea la Ultima VII, dar pana acum am vazut doar amateur stuff. Jocul a fost atat de ridicat in slavi pentru ca puteai muta obiecte, aveai sistem de crafting… De la Shiny voi ramane cu Sacrifice si MDK. Sacrifice i-a cam ruinat pentru ca a fost un proiect extrem de ambitios. Si acum e greut de invatat, dar e al naibii de satisfacator. Numai Mount & Blade se apropie uneori de satisfactia de a navali de pe un deal impreuna cu ”miononsurile tale” si agitand turbat niste vraji compuse. Totul, in timp ce… Read more »
@krossfire: Pot juca pe el jocuri de Gameboy Advance, plus jocuri tari de SNES (Legend of Zelda si Metroid, ca sa dau doua exemple). In plus, are un pret accesibil.
Gandeste-te la un psp sau ds ca la un iPhone, si la Dingoo ca la un telefon cu Android 😀 Banuiesc ca nu e nevoie sa explic ce implica aceasta comparatie
Eu te intreb de ce Dingoo pentru ca e o simpla chinezarie. Eu iti spuneam ca ai alternative mai ieftine:
http://www.emag.ro/console_hardware/consola-portabila-serioux-srx-pgc10k-w-28-4gb-white–pSRX-PGC10K-W
Love: Dune2. Am fost absolut uimit să aflu că Dune 1 nu era strategie real time, dar Dune2 l-am jucat în prostie pe calculatoarele de la facultate, prin ’98; nu de alta, dar pînă atunci nu avusesem calculator personal, și ăsta era jocul pe care muream să-l joc. Ăsta și Heretic.
Îmi pare rău să aflu soarta lui Westwood – speram că au avut un parcurs mai bun – C&C mi s-a părut o serie foarte solidă și inovativă – din punctul meu de vedere ei au inventat genul, Dune 2 e primul RTS pe care l-am jucat și văzut vreodată.
Restul, recunosc, nu prea știam de ele… looking forward to your next post.
Dorin: Dune 1, facut de Cryo daca nu ma insel, era un joc absolut superb. Un fel de adventure + RPG + ceva strategie (aveia prospector mode). Din fericire, Dune 2 nu a dezamagit, desi era facut de alta firma si era efectiv altceva.
In postul urmator aflam despre Impressions (Caesar, Pharaoh si Zeus) si Ensemble Studios (Age of Empires – macelariti de Microsoft, prorpiul distribuitor)
Foarte posibil – și da era un adventure deosebit, pe care însă nu am reușit niciodată să-l explorez pe de-a întregul din cauza limitărilor mele de atunci (nu știam deloc engleză, nu aveam nici calculator și deci nu puteam alege tot timpul ce anume să joc).
Ah, AoE… (love)
Aoe 3 n-am apucat niciodata sa gust cu-adevarat, desi il am. Pe vechiul laptop mergea prea incept, pe noul laptop aveam o problema cu vsync-ul (screen tearing) si cand l-am incercat nu mi-a dat prin cap sa o reglez din Nvidia Control Panel. Acumi imi e prea lene sa ma reapuc 😛
Nu am dat niciodată drumul la AoE3, dar e și el acolo undeva pe lista de cumpărături. Necazul e că deja am o listă mult prea încărcată, și cu reducerile de zilele astea de pe Steam cred că o să o încarc și mai tare :))
Mi se pare mie, sau jocurile care apar acuma sunt mai complicate ?
Cand eram mai tanar erau mult mai usor de jucat si nu aveam un calculator asa bun .
@romania inedit: zic eu că sunt mai ușoare acum – se și termină mai repede… Sunt mai complexe din punct de vedere vizual, dar cam atît.
Din contra, sunt din ce in ce mai tampe…singura problema e ca sunt extrem de alerte si greu de digerat. Ar mai fi si problema ca am imbatranit 😛
Poate ca am imbatranit, dar alta data jucam si cate doua zile pana ajungeam la ultimul nivel .
2 zile era o sedinta ”light” de gaming 🙂
Eu nu jucam jocuri asa de complicate .
Vroiam Dingoo pentru ca nu stiam ca exista si altceva : D
Stiu cate ceva despre jocurile vechi, dar cand vine vorba de hardware, sunt praf. In materie de gaming nu am avut decat Terminator si PC.
Plus ca data trecuta cand am cautat asa ceva, nu se mai gaseau pe nici un site romanesc 🙁
Oricum, saru’mana pentru link. Ghici cine tocmai si-a cumparat unul?
Cu aceasta ocazie, iti urez niste sarbatori la fel de fericite precum cele pe care o sa le am eu acum multumita comentariului tau
Sarbatori faine man 🙂
P.S: Ma gandeam si eu sa-mi iau unul, sa-mi spui cum mere.
Citi ce scrisesi p’aci si m-a apucat un dor de broodwar de nu vad bine tastatura 🙂 bine ca macar blizzard mai tin steagu sus… chiar daca fac mai mult MMMMMMM…MMMMMorpg :))
Tot voiam eu mai multi candidati pentru premiu 🙂
:)) l-am descarcat de pe eu.battle.net :)) urmeaza cateva meciuri de antrenament folosind doar siegetanks :)) si ghosti
PS ce premiu?
Left4Dead2 pe Steam 🙂
@Cedik: jocul cu roboti e cumva Metal Fatigue?
Dune 2 e jocul care m-a facut sa ma indragostesc complet de strategii. Asta si UFO: Enemy Unknown.
UFO: Enemy Unknown a fost absolut superb (ma rog, pe-al meu scria X-Com, dar tot acelasi joc era). Nici al doilea nu mi-a displacut, desi nu aducea nimic nou. De la Apocalypse in sus am incetat sa mai fiu atent, iar ultimele jocuri din serie sunt de-a dreptul dubioase… (am inteles ca Afterlight si Extraterrestrials sunt mai aproape de jocul original).
Eu ma gandeam la Z, dar da, Metal Fatigue e mai aproape de descrierea lui Cedik. Pe mine nu prea m-a prins la vremea lui MF pentru ca ma cam irita interfata.
La finalul zilei voi publica rezultatul loteriei. Voiam sa public un articol nou, dar Volumul 3 va aparea la inceputul lunii ianuarie (mai am niste posturi in plan pana atunci).
Sper sa nu ies tot eu la loterie 🙂
Sunt jocuri vechi de care ne amintim cu placere 😛
Iti doresc ca Magia si Misterul
acestei Nopti sa iti aduca Pace , Intelepciune,
Bucurie si Caldura in suflete….
Craciun Fericit !!!
Sarbatori faine 🙂
^Ultimul comentariu intrat in concurs il reprezinta urarea mea anterioara. Dupa ora 18.00 (adica acum), voi face totalul comentariilor si voi extrage aleator castigatorul. Voi pune ulterior si filmuletul extragerii online.
Daca va surade ideea, voi face cat se poate de des astfel de ”loterii” 🙂
Concursul s-a incheiat. Castigatorul copiei de Left 4 Dead 2 este comentariul cu numarul 39, adica comentariul lui Cartim. Felicitari castigatorului! (castigator care culmea, venise sa-mi ureze Sarbatori Fericite!)
Desfasurarea extragerii poate fi urmarita aici:
http://www.youtube.com/watch?v=C7Vs1-Cdw7w&feature=youtu.be
Astept detalii despre luarea lui in primire (mail, steam, cod).
Las ca stiu eu ca a fost manarita, am vazut cum ai adus microbuzele cu alegatori si le dadeai un papuc de lemne de foc fiecaruia, stiu eu. 🙂
Felicitari Cartim, Craciun Fericit krossfire & all.
Sarbatori faine 🙂
Culmea, prima data, cand l-am testat de proba, am gresit cifrele (am scris 41, ne stiind ca generatorul include si limitele). A iesit tot comentariul cu numarul 39, deci cadoul ala avea destinatar.
Ma gandesc ca mai fain ar fi sa iau 3-4 jocuri de pe gog.com, toate clasice, si sa le dau in acelasi mod 🙂
Krosfire, nu stiu ce sa spun , nu am castigat niciodata ceva tras la tombola :)) Multumesc mult pntru premiu, sincer, articolul l-am citit pe diagonala, am intrat mult sa iti scriu o urare de Craciun…
Mi-ai zis pe blog ceva , mi-e teama ca nu stiu cum se procedeaza in aceste ocazii ….
Multumesc inca odata.
Ok… dupa o zi in care am incins brodu (fara mouse, doar de pe touchpad) aflai ca se dadu si premiu… felicitari lu treis’noua! pe cabd un SDD pe post de premiu?
Cartim: Imi spui un mail si-ti dau indicatiile de rigoare. E ok cel din comentarii?
Zidanne: Un SSD nu prea cred, dar ceva jocuri vechi de pe gog.com ar merge (gen vreo 3 bucati, sa castige mai multa lume).
Da, este okay , pe acela il folosesc cel mai des.
Multumesc.
Trimis instructiunile 🙂
@Alex: Dap, ala e 😀 Mersi ca mi-ai reamintit cum se numeste. A fost un joc bun pentru vremea lui, si destul de original
@krossfire: Miercuri ma duc sa ridic comanda, o sa revin cu un comentariu dupa ce o testez cum trebuie
Off-topic oarecum : Ai apucat sa joci Tales Of Monkey Island? Ala facut de Telltale Games, in 5 capitole. Mi s-a parut extrem de reusit.
Nu, dar la promotiile de Craciun Steam, am primit o reducere de 50% la toata seria :))
[…] cititori s-au si intors, ocazie cu care le multumesc. Spre finalul anului, am demarat in sfarsit o serie care statea la rece de vreo doi ani. De altfel, pentru curiosi, blogul a trecut de venerabila varsta […]
[…] In incarnarile precedente ale capitolului “Declinuri” am vorbit despre studiouri foarte cunsoscute, dar si despre studiouri al caror nume fusese ingropat sub praful istoriei. In al treilea volum voi scoate de la naftalina studiouri ale caror titluri era imposibil sa nu le gasesti ratacite pe calculatoarele din laboratorul de informatica sau pe la vreo sala de net din provincie. Sa curga, deci, putina istorie: […]
mar interesa un joc care nu mai stiu cum se cheama jucam de mult cand erau salile de net seamana cu dune 2000 numai ca acolo trebuia sa ti alegi o tara din multe altele mia de exemplu ami placea iran pentru ca avea niste masinute atomice ce le trimiteai la ceilalti si se autodistrugeau faceau pagube mari an rest jocul seamana cu dune 200 tot asa trebuia sa faci fabrici de bani si etc numai ca asta era mai complex puteai face si porturi cu vapoare submarine aeroporturi si puteai juca an retea mai multi
Red Alert 2?
[…] vorbit despre creatorii Heroes si Fallout, despre oamenii care ne-au adus Command & Conquer si despre cei care ne-au incantat cu Jagged Alliance. N-am uitat nici despre seriile Caesar sau Age […]
nu e red alert 2 altul am ancercat nu e la fel
asta de care spun e la fel ca dune 2000 tot cu harta misiuni numai ca e mai bun si an loc de trei posibilitati acolo ai mai multe tari am uitat cum se chema jucam prin sali de net al aveau majoritatea 2000 2001 2002 el si mai era un joc cu masini care se juca tare atunci da ala nu ma intereseaza asta care e la fel cu dune daca poate cineva sa mi spuna cum se cheama e tare tare tare
deci jocul e identic cu dune grafica seamana are aceiasi ordine de constructie numai ca asta e mai complex poti face mai multe asa de mult ma chinui si nu mi pot aminti
Command and Conquer: Generals? Dar e din 2003.