Pentru a mia oara : Nu suntem jurnalisti !

Voiam sa scriu un mic articol despre nou intalnita pasiune a lui Gigi Becali pentru colinde . Nu l-am mai scris pentru ca , desi mi se pare doar o declaratie hazardata sau cel mult o schema de imbogatire a vreunui impresar smecheras, nu cred ca preluarea de stiri din anumite surse are vreo relevanta pentru cititorii mei. Nu de alta, dar NU sunt jurnalist…

Stiu ca au existat niste dezbateri excelente organizate de Horea Mihai Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) pe tema ”Bloggeri vs. Jurnalisti” insa nu am putut fi acolo din motive obiective. Tin pe aceasta cale sa-mi sustin parerea de ”blogger cu accesari peste medie” : NU suntem jurnalisti si nici nu vom fi !

O sa enumar succint cateva dintre motivele pentru care un ‘blogger’ nu este ‘jurnalist’ :
-Nu lucreaza sub presiuni editoriale : deadline-uri, editori, corectori. Aici s-ar putea adauga si ideea generala conform careia bloggerii nu lucreaza intr-un mediu de stres.
-Unii au un vag talent de editorialisti, dar nu stiu sa scrie o stire. Nu o sa insist acum asupra principiilor care guverneaza scrierea unei stiri (piramida inversata nu se respecta mai deloc in presa) sau a unui comunicat de presa. Cert este ca ele exista si exista in cantitati deloc neglijabile , de la intrebarile de baza pana la structura compozitionala. Dupa cativa ani in profesie, se pot crea automatisme ”de jurnalisti”.
-Nu au studii de profil – asta nu i-a impiedicat nici pe altii, insa noile norme o cam cer. Mai grav este ca nu au deloc experienta in domeniul presei (nici macar in domeniul presei online, cu mult diferita de blogging)
-Un jurnalist lucreaza intr-o institutie si este obligat sa-si asume raspunderea pentru cele scrise in fata legii si in fata institutiei pe care o reprezinta (mai ales in fata ultimei instante). Un blogger spune ce are pe suflet si cel mult isi citeaza sursele. Problema responsabilitatii s-a pus si la intalnirea mai sus amintita , unde a fost chiar propusa ca diferenta fundamentala.

Cred insa ca problema de baza aici este chiar expresia de ‘blogger’. Vechea mea clasificare a blogurilor, subiectiva de altfel , arata ca 90% dintre bloggeri scriu mai mult pentru ei si fara a avea un scop precis (precum scopurile de a informa, sustine, denigra). Pana la urma notiunea de blogger a inceput sa se aplice la nimereala. Un copil de 12 ani isi poate face blog pe wordpress, poate scrie niste porcarii si panseuri pseudointelectuale si gata ”superstarul blogosferei”. Practic, notiunea de blogger reuseste sa cuprinda cam orice individ cu un blog, fie care are sau nu vizitatori multi, fie ca scuipa sau nu 10 posturi pe zi. Am mai scris si aici despre tema asta si despre faptul ca ”blogger” este o simpla notiune, NU UN STATUT.

Veti gasi pe blogul meu si pe multe alte bloguri cel putin 20 de articole de persoana (eu as zice mai multe chiar) care prelucrate minimal ar putea incapea intr-un ziar de mare tiraj. Ma face asta jurnalist sau ma face cumva mai bun decat cei care se chinuie pe bancile facultatii ? NU ! Evident ca nu ! Nu am scris la deadline, am avut destul timp la dispozitie pentru documentare, nu mi-am asumat niciun risc si desi mi-am citat sursele principala sursa de documentare am fost eu.

O alta mare problema intervine aici in cazul blogurilor : Credibilitatea persoanei se substituie credibilitatii materialului. Vorbim practic de ”bloggeri credibili”. Evident, exista si ”jurnalisti credibili” insa ei pot fi verificati…pe bloggeri trebuie sa-i crezi pe cuvant.

Alte argumente ale celor care sustin ca bloggerii au veleitati de jurnalist si ca sunt o ”specie aparte” sunt existenta blogurile de corporatie si a blogurilor de promovare (precum cele ce tin de marile publicatii, siteuri, televiziuni, e-zines). Aici trebuie din nou sa insist asupra faptului ca a fi blogger nu inseamna absolut nimic, este doar un hobby. Hobby-ul asta iti poate certifica intr-un anume mod talentele de esesist sau capacitatile literare (de ce nu si un potential de jurnalist) insa experienta si munca in normele profesiei iti aduc intr-adevar legitimitatea.

Mi s-a oferit la un moment dat un post de ”blogger”. Ce insemna asta ? Insemna sa mentin un blog (pe destul de putini bani) in domeniul auto. Ar fi insemnat documentare si traducere de articole in cea mai mare parte. Presupunand prin absurd ca acceptam oferta, in cativa ani as fi putut da sfaturi despre motorul cu injectie insa tot n-as fi fost jurnalist la o sectiune auto. De cele mai multe ori, oamenii din spatele blogurilor de corporatie sau a blogurilor de promovare ori scriu in numele lor astfel atragand atentia asupra institutiei care-i gazduieste (PR rudimentar) ori sunt experti intr-un anumit domeniu si ofera consultanta din aceasta pozitie (blogurile politice si cele de corporatie folosesc experti). In aceste conditii ideea de ”blogger profesionist” este o tampenie. Esti profesionist in domeniul tau de baza insa poti folosi blogul ca o metoda de promovare.

Nu se poate ca un individ care ne povesteste ce face in parc sau ce-i mai face familia sau un altul care tranteste posturi microscopice si incoerente si se autointuleaza ”cel mai mare blogger” sa fie pusi in aceeasi oala cu jurnalistii ! Evident, in media romaneasca exista o cantitate enorma de indivizi care aspira la calitate de jurnalisti. Nu va faceti griji o voi ce vegheati atat de atent asupra domeniilor pe care nu le cunoasteti : N-o sa o angajeze nimeni pe Oana Tonca pe post de redactor sef la vreun cotidian.

Promovarea si campaniile de comunicare online prin intermediul blogurilor sunt binevenite, fiind la randul meu implicat intr-o astfel de campanie. Persoanele din spatele acestor campanii ori lucreaza in domeniul PR ori incearca la nivel de baza sa practice PR-ul pentru diverse institutii. Nu sunt ”bloggeri” ci PRisti sau aspiranti. Daca nu urmaresc o cariera in relatiile publice, atunci e la fel de eronat sa-si asume titulatura de PRist precum este asumarea celei de jurnalist.

Ideea de Blogvertising este inca la inceput la noi insa la baza vorbim de o trecere a promovarii online din sfera site-urilor in sfera blogurilor. Surplusul de detalii (acel mic articol) si preluarea stirilor de pe un blog pe altul fac acest tip de advertising eficient. S-ar putea sa ne trezim in curand cu bloggeri care se vor advertiseri.

Rabufnirea asta mi-a fost cauzata de cineva care credea cu tarie in scopul RoMediaBloger. Desi la baza un proiect interesant, vorbim totusi de o proclamata ”Asociatie Media a Bloggerilor Romani” ce militeaza ca bloggerii sa fie considerati jurnalisti liber profesionisti. Problema lor principala este ca nu se intelege ”care bloggeri” desi descrierile de pe site tin sa repare lucrul asta. Trecand peste ambiguitatea ideii de ”jurnalist liber profesionist” (probabil va refereati la colaboratori) asociatia asta a reusit sa convinga mai multi aspiranti la titlul de ”mari bloggeri” ca ce fac ei acolo se cheama jurnalism. Desi ulterior m-am edificat cu privire la scopurile lor (care nu erau acelea de a legitima toti blogerii) sustin proclamarea exclusivitatii. Pana una alta, nu am nimic cu initiatorii proiectului insa i-as sfatui sa nu se mai amestece in domenii mult prea largi (nu ma refer numai la jurnalism aici) si sa nu mai faca paralele romano-americane.Genul asta de posturi nu vor convinge foarte mult.
Asociatii sau cel putin incercari de a creea o opinie coerenta a celor ce scriu constant pe bloguri au mai fost. Netoo se numara printre cele mai proeminente astfel de proiecte. La randul meu, intr-un moment de ratacire incercasem sa fac o asociatie care sa protejeze legislativ identitatile celor ce scriu pe bloguri si pot spune ca a inceput sa-mi fie rusine de postul respectiv. (Initiativa mea pornise de la cazul Gramo – am realizat ulterior ca in ciuda lipsei de profesionalism a celor de la Gandul, vina a apartinut in mare pare parte subiectului care nu a stiut sa traseze linie intre Gramo si una din identitatile sale reale)

Confuzia cea mare este intre jurnalistii care folosesc blogurile pentru a publica articole (care chiar sunt jurnalisti) si bloggerii de ocazie.

P.S : Desi intarizata, reactia mea era previzibila (prietenii stiu de ce). Cu asta inchei orice tentativa de a explica oamenilor cu multe pretentii si putina experienta ca nu iti poti atribui o PROFESIE doar pentru ca scuipi douazeci de cuvinte pe minut la PC. Bloggerii nu sunt legitimati ca jurnalisti !

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

36 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Nu, era ”no pun intendend”. Pe Ariel l-am citit odata, singura…nu mi-a placut dar nici prea slab nu mi s-a parut. N-avea treaba cu el replica.

Nici eu nu inteleg ce vor sa obtina maestrii care se tot autoproclama jurnalisti.

lucianv

Dar mândria? Dorinţa unuia care “bate la calculator” nişte texte şi apoi le publică pe blog – uite ceva ce nu ai criticat. În opinia mea asta e principala motivaţie a bloggerilor care vor să se considere jurnalişti. O etichetă numai bună de lipit pe frunte.
Apropo, când ai zis de “Un copil de 12 ani isi poate face blog pe wordpress, poate scrie niste porcarii si panseuri pseudointelectuale si gata ‘’superstarul blogosferei”.”, te-ai gândit la Ariel Constantinof? :))

malina

“NU suntem jurnalisti si nici nu vom fi !”

Stronly agree!
Finally, ceva decenta in perceptie.

krossfire

Nu..sigur nu e Mircea Badea, nu-l duce.

Nu as spune chiar ‘spatii de exprimare a dezacordului” insa e clar ca opinia blogosferei nu corespunde in totalitate cu opinia mass-media sau cu cea publica.

krossfire

Frumos spus 😉

krossfire

Thanks 🙂

P.S : Tot nu putem afirma legal ca suntem jurnalisti, indiferent daca ”intr-un stat din America s-a intamplat”.

anapauper

capitolul 8 al acestei carti dedicate mass-mediei autonome defineste blogurile ca spatii alternative de exprimare a dezacordului (“alternative spaces for dissent”):
http://www.cumuluspress.com/autonomousmedia.html

dadatroll

Nu e Mircea Badea? Badu? Nu am auzit de el.

radugo

Nu suntem jurnalişti! Slavă Domnului!
http://radugonciar.blogspot.com/2007/03/mai-bine-blogr-dect-jurnalist.html
Cu privire la credibilitate… eu nu-mi doresc să fiu credibil, ci, dimpotrivă, incredibil.

donmaxx

da, iar calitatea bloggerilor este egala cu (,) calitatea jurnalistilor de azi. Poate cu un mic plus pentru jurnalisti chiar daca putini dintre cei care scriu in ziua de azi merita cititi , dar mai sunt jurnalisti straluciti, asa cum sunt si bloggeri straluciti(cum esti tu 😛 , radugo si inca cativa)
So , nu suntem jurnalisti si eu , personal , nici nu vreau sa fiu 😛

krossfire

What can I say…or maybe I shouldn’t say anything.

Rocs.

E pentru prima oara cand citesc in intregime un post al tau & I’ve gotta hand it to you, cu o asemenea modestie, cine mai are nevoie de jurnalisti? :). Nicely put!

krossfire

Si eu 🙂

krossfire

Nu chiar…scriam inainte la o revista despre programarea de jocuri, am mai scris si la The Bullet si cateva articole pe la Informis si OpenIT. Ma apucasem de un e-zine dar a murit repejor proiectul.

Sunt orientat spre PR pe moment (si acolo si lucrez) si experienta din domeniu ma va invata sa-mi cunosc viitorii pioni..ahh sa cunosc viitorii jurnalisti.

machiavellian

In deontologia jurnalistica e regula de 3 (simpla): informatia trebuie verificata din 3 surse. Sincer, ma indoiesc ca o mai respecta cineva. Sau ca o respectau prea multi deodata. Deci macar din punctul asta de vedere, jurnalistii au ceva in comun cu bloggerii.

Oricum, unii bloggeri au studii si/sau experienta in jurnalism (mai ales online). Am contribuit si eu la o publicatie online peste 3 ani. Cand s-a terminat colaborarea, mi-am facut blog.

machiavellian

Inseamna ca tu ai terminat-o cu destul inaintea mea. 😉

Gyzzard

In multe state occidentale exista bloguri care au mai multa credibilitate decat multe ziare. De obicei acestea sunt scrise sub forma de editoriale de mari jurnalisti care prefera sa sara peste cenzura oficiala si sa ridice niste intrebari pe care nu le poate aproba “corectorul”. Avand in vedere ca in Romania presa nu e nici transparenta, nici impartiala, nici credibila poate ar trebuii sa avem si noi chestii de astea. La noi blogurile jurnalistilor par scrise intr-un plictis total (se scriu cu 5 minute inainte de plecare???) plus ca calitatea de editorial a posturilor nu e prea bine inteleasa…

adrian boioglu

cit de mult imi plac oamenii care scriu pe blog de plictiseala si emit pareri valoroase doar de dragu de se baga in seama. dragul meu krossfire, tu faci confuzie intre termeni. iti recomand sa cumperi o carte de jurnalism. eventual manualele lu Coman ca sa intelegi cu ce se maninca meseria de jurnalist. asta e una. apoi pune mina si citeste toate posturile de pe roMediaBlogger. nu pe diagonala si nici din 3 in 3 randuri. poate in felul asta le intelegi si intelegi si cu ce se maninca “auto-proclamata” asociatie. si hai sa facem putina analiza pe text: despre o asociatie nu poti sa spui ca este autoproclamata. (apropo, stii ce inseamna cuvintu in cauza, nu?). daca ziceam ca eu sunt sefu blogosferei – aia era autoproclamare. un nume de asociatie la care fiecare este liber sa adere sau pe care fiecare este liber sa o sustina nu poate fi nicidecum autoproclamat. dar sa admitem ca ai facut o confuzie… ideea cu “bloggerii sa fie considerati jurnalisti liber profesionisti” nu poate sa fie puerila. (stii ce inseamna si cuvintu asta, nu?) asta din simplul motiv ca ideea in cauza a fost emisa si sustinuta de alte minti “luminate”… Read more »

malina

Domnule Adrian,

Comentariul ti-a aparut, ca e destul de necenzurata atmosfera pe aici. Si placuta, asa, ca intre ne-jurnalisti. Nu intru in discutie pe marginea celor spuse de tine, desi remarc ca in continut sunt si cateva idei pertinente.

Am insa o mentiune despre forma. E normal sa ai opinii pro/contra despre o anumita viziune, insa, mai ales cand e loc de discutii amiabile, sunt oare chiar necesare pozitionarea maninii in sold si tonul de superioritate?
Ca m-am tot lovit dezagreabil de acel “stii ce inseamna / stii cine sunt astia, nu?”

adrian boioglu

nu cred ca e vb de un ton de superioritate in cazul meu. am incercat doar sa comentez postul in cauza pe acelasi ton ca si autorul blogului. doare? pare deplasat? poate pentru ca asa am vazut eu postul original…

anyway, am detaliat pe blogul personal pentru ca nu vreau sa transform discutia asta in altceva.
mi se pare cel putin deplasat, ca sa nu zic altfel sa-ti dai cu parerea despre ceva fara sa fii in cunostinta de cauza si mai ales sa-i bagi pt toti in aceeasi categorie….

adrian boioglu

nu cred ca e vb de un ton de superioritate in cazul meu. am incercat doar sa comentez postul in cauza pe acelasi ton ca si autorul blogului. doare? pare deplasat? poate pentru ca asa am vazut eu postul original…

anyway, am detaliat pe blogul personal pentru ca nu vreau sa transform discutia asta in altceva.
mi se pare cel putin deplasat, ca sa nu zic altfel sa-ti dai cu parerea despre ceva fara sa fii in cunostinta de cauza si mai ales sa-i bagi pt toti in aceeasi categorie….

poate ca un titlu mai potrivit era: pentru a mia oara: nu suntem toti la fel. sincer acu…eu ma simt jurnalist si mai stiu citiva care fac treaba la fel de buna….

krossfire

Am citit manualele lui Coman, i-am si trecut cu brio examenele. Am fost la randu-mi invitat sa scriu la cateva publicatii pe baza unor articole din blog : Nu are relevanta !

Adrian : Blogul tau nu este unul bine scris, si nici unul de jurnalist. Nu stiu cine ti-a bagat asta in cap dar analizeaza si compara : blogul tau cu cele din afara sau cu altele (nu cu cel de fata, care nu emite pretentii).

Comparatia cu America este nejustificata, din nou. Uita-te ce super blogeri au intrat in organizatia matale (sunt cateva nume interesante) si declara-i pe toti jurnalisti !

Am spus autproclamata pentru ca nu-si justifica scopul.

Am sustinut clar : Daca esti jurnalist la baza si scrii pe un blog, RAMAI JURNALIST. Dar daca esti ”blogger” care copiaza stilul jurnalistic la modul cel mai penibil, ramai blogger. Profesia de baza ramane, statutul de blogger nu inseamna nimic. Confuzia cea mare este intre jurnalistii care folosesc blogurile pentru a publica articole (care chiar sunt jurnalisti) si bloggerii de ocazie.

krossfire

P.S : Malina – Nu cenzurez comentarii. (Exceptie fac insirurile de obscenitati care nu demonstreaza nimic, dar n-a fost cazul pana acum pe postul asta)

krossfire

Nu lucrez in jurnalism, as an ideea 😉

Parerea de fata nu este numai parerea mea, dar cum bine spuneai, cred ca discutia ar cam trebui incheiata.

krossfire

Nu chiar. Ai nevoie de cateva inregistrari dar da, poti declara un blog ”e-zine” insa cei ce scriu la reviste nu sunt in marea lor parte jurnalisti.

adrian boioglu

hai sa fim seriosi. cu ce blog de afara sa compar? si afara sunt si ca si in romania uscaturi. nu inseamna ca daca un blog e scris de un american e mai bun…
organizatia nu este a mea si daca citai mai bine ce a aparut acolo de la inceput ai fi inteles despre ce e vorba…

eu nu declar pe nimeni jurnalist. nimeni nu imi da dreptul asta.
eu stiu ca eu sunt si asta imi e suficient. sunt multe amanunte in care nu vreau sa intru pentru ca vad ca nu am cu cine sa discut.
mi-a facut oricum placere ca ai abordat subiectu si sper ca data viitoare cind postezi ceva sa o faci dupa ce te documentezi. nu de alta, dar motoarele de cautare indexeaza tot si te vei terzi peste citiva ani ca iti afla un viitor sef ce scriai in tinerete si poate nu ii mai place de tine…

iti doresc sa fii… ce vrei tu. si chiar sa depasesti nivelul ala. spre binele tuturor…

Gyzzard

Totusi jurnalismul se defineste prin obiectivitate iar blogul prin subiectivitate…
Daca blogul tau contine numai articole obiective nu devine automat revista online???

krossfire

Am corectat oarecum ambiguitatile legate de RoMediaBlogger. Am fost mult prea dur in prima faza insa ambiguitatile se mentin. Nu ma intrebati pe mine, intrebati-i pe cei ce sustin campania si cred cu tarie in scopul ei.

krossfire

Si iata si raspunsul unuia dintre membrii asociatiei, raspuns care desi nu mi-a schimbat cu nimic parerea m-a facut sa modific o parte din datele presupus eronate despre asociatie :

http://www.boioglu.ro/pacalicii-din-blogosfera/#comment-6745

P.S : Nu comentez titlul articolului. Observati strict comentariile. Raman la latitudinea voastra daca vreti sa ”intelegeti” ce vrea asociatia sau daca veti urmari strict rezultatele.

malina

Kf, tocmai asta ziceam, ca nu se practica cenzura la tine. 🙂

[…] dacă tot suntem aici, Nu suntem jurnalişti! Etichete: blog, fun, google, jurnalism online, mizerii, tech, windows, […]

zmagoo

multe zici, n-am citit tot, da` multe zici 🙂

krossfire

🙂

[…] sa accentuez o idee importanta: un blog nu este un ziar iar un blogger nu este un jurnalist. Cititi aici un articol pe aceasta tema, scris de un pusti istet pe nume Vlad Stoiculescu. A, ca sunt jurnalisti […]

[…] sa accentuez o idee importanta: un blog nu este un ziar iar un blogger nu este un jurnalist. Cititi aici un articol pe aceasta tema, scris de un pusti istet pe nume Vlad Stoiculescu. A, ca sunt jurnalisti […]

[…] va intrebati ce naiba vrea titlul asta sa spuna. Cand am spus ca nu suntem jurnalisti,  nu am spus ca bloggerii n-au vizibilitate sau demnitate, am spus doar ca nu sunt pregatiti sa-si […]

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x