LOLmania

„LOL” e una din acele prescurtări pe care până și bunică-ta, căreia i-ai făcut cont de Facebook să se uite la poze (nu să dea like la PSD), o știe.

„Lol” sau “laughing out loud” (râzând în gura mare) este probabil primul acronim pe care l-am învățat în plăcuta, dar sălbatica epocă a mIRC-ului. Alături de „asl pls”, o prescurtare menită să ne vindece de timiditate, Lol s-a strecurat tacit în vocabularul nostru, atât online, cât și offline. De altfel, în 2011, „Lol” a intrat oficial și în dicționarul Oxford, cimentându-și practic poziția și lâsând în urmă alte variațiuni precum „lmao” sau „rofl” care au dezavantajul unei litere în plus.

Evident că, în timp, sensul inițial al expresiei (acela de a „râde în gura mare”) s-a diluat. Dacă în 1999-2001 scriai cele trei litere pe un canal de chat sau forum, puteai fi sigur că cineva a făcut o glumă bună sau a descris genul ăla de situație care se întâmplă doar simpaticilor anonimi din online. Cu alte cuvinte, dacă scriai „Lol”, chiar râdeai!

Pe măsură ce comunicarea online a devenit o obligație, nu o opțiune, și pe măsură ce „calculatoarele” au devenit chestii pe care le vârâm în buzunar și la care vorbim din când în când, bătrânul „Lol” s-a devalorizat. Dacă nu folosim vreun emoticon, emoji sau ceva mai simpatic în loc, „Lol” ține cel mult locul unui zâmbet sec.

În mediul online românesc al ultimilor ani, „Lol” a căpătat însă o nouă viață. Și eu și alți colegi de cușcă virtuală folosim Lol aproape exclusiv în sens sarcastic. Un zâmbet deznădăjduit, o reacție la tâmpeniile monstruoase pe care România ni le servește zilnic.

Lol, când prim-ministrul e o tanti cu inteligența și viziunea unei asistente de aprozar! Lol când ministrul Educației de-abia articulează și când ministrul Cercetării e un moșuleț senil și paranoic! Când ministrul Justiției pune pentru a zecea oară o lege putredă pe tapet, ce faci? Pui o geacă pe tine, mormăi un „Lol” și hop cu pancarta în centru!

Departe de a fi rezultatul vreunui puseu umoristic, „Lol”-ul românesc e deja o specie aparte, o expresie a neputinței noastre. E un „haz de necaz” familiar, un sictir discret, dar asumat. Lol e aceeași greață seacă pe care o ai când auzi statisticile alfabetizării în România sau ale violenței domestice. E „amuzamentul” provocat de părerile unora despre educația sexuală, când tu știi care e rata sarcinilor adolescentine. „Lol” e tot ce pot să spui când auzi iar de câte o crimă pasională în nu știu ce sătuc pierdut sau de delirul vreunei organizații pro-familie.

Lol pentru dictatură, lol pentru faliment! „Lol” vă e atât de familiar încât nici n-ați observat că nu i-am pus ghilimele peste tot sau că nu l-am scris decât de două ori cu majuscule. România… țară europeană. Lol!

P.S: Rog fanii League of Legends (LoL) să stea cuminței, că știu că și jocul lor favorit are aceeași prescurtare.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ciprian

Propun referendum pentru redenumirea tarii: Lolmânia sau Lol România… lol :))

Alexandru'

Ține cumva și de accent. Poate fi sarcastic, poate înlocui un “ha! am înțeles gluma” sau un “ha, funny”, dar clar pe lol l-o lovit istoria și cultura, nemaifiind răspunsul la o situație smucitoare de râsete 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x