Bucuria de copil
„Băi, dar n-au jucat așa cum ar fi putut, era cât pe-aci să pierdem!” „Bine, au trecut ei acum, dar vor fi decimați în optimi, că n-avem echipă.” „Ce domne, ăsta-i fotbal, să câștigi cu un penalty…”
De câte ori n-ați auzit sau citit comentarii de genul ăsta în ultimele zile? Niște zile în care am fost, pentru prima dată după mulți ani, o țară cu o echipă în optimile campionatului european…
Desigur, pentru fiecare indignat că o echipă pe care a ignorat-o n-a putut să câștige cu scor mare, au existat și mii de români care au ieșit urlând în stradă – nu doar în orașele mari și în capitală, ci și prin capitalele altora. De fapt, nu cred că am mai văzut o asemenea revărsare de bucurie „națională” de foarte multă vreme și nici atâta lume care să se uite în tandem la un sport pe care în alte condiții l-ar fi renegat.
Nu de alta, dar noi nici prea uniți nu suntem și nici multe momente de bucurie nu prea avem. Și când zic “noi” mă refer la toți locuitorii spațiului ăstuia geografic, indiferent de orientarea politică, statutul material sau părerea față de manelele cântate la Coldplay.
Într-adevăr, România nu ne-a adus prea multe momente de bucurie în ultimii ani, deși n-a fost numai vina ei. Nu e ca și când alte țări europene ar fi ieșit mai puternice din pandemie sau ar fi fentat inflația cu mai mult talent. Noi avem din păcate și ghinionul unei conduceri incompetente și cleptomane, dar și o lipsă acută de vârfuri, în mai toate domeniile. Cele două sunt, evident, legate – puține vârfuri își doresc să stea într-o țară unde repetenții clasei au aproape toată puterea.
Prin urmare, ne mai miră că sperăm la puțin mai mult de la domeniile în care clasa politică nu a mânjit chiar tot? Ne mai miră că ne agățăm de fiecare fărâmă de performanță pe care o vedem la ai noștri?
Ne-am entuziasmat la Simona Halep (înainte de scandalul aferent), la David Popovici și acum la echipa națională – echipa cu cea mai mică valoare estimată a jucătorilor din optimile campionatului european (92 de milioane de euro). Belgia, prin comparație are o valoare estimată a jucătorilor de 584 de milioane. Olanda, cu care vom juca marți, are o valoare de 815 milioane de euro! E mai ușor să formezi generații de aur când poți literalmente să ți le cumperi cu respectivul metal, nu?
Prin urmare, aș zice ca în perioada asta să ne bucurăm. Nu, nu cu bucurie din aia „tristă” de adult cu pronosticuri, păreri despre fotbal și bani aruncați la pariuri (bine, toți banii puși la pariuri sunt aruncați). Aș recomanda puțină bucurie de copil, fără sens și implicații profunde. Avem până la urmă și noi nevoie de o defulare departe de politică și micile drame zilnice și dacă bucuria aia este să urlăm la un meci, atunci de ce să n-o facem?
Știu că toată lumea are o părere despre fotbal în ultima vreme (inclusiv eu) și că probabil v-ați săturat de aiureli semidocte despre tehnici defensive și poziții în teren. Îndrăznesc însă să spun că de data asta n-a fost și n-o să fie despre fotbal, ci despre România, iar România chiar are nevoie de încurajări. Prin urmare, nu-mi rămâne decât să închei prin: Hai, România!
P.S: Acuma fost și prima dată când am văzut mai mult de trei comentatori sportivi căzând de acord. Sursa imaginii.
Hai România!!!
Îmi place să văd cum fotbalul poate aduce împreună o națiune și să ofere un moment de bucurie colectivă, mai ales într-un context în care sunt rare astfel de ocazii. Este impresionant să vezi cum o echipă cu resurse limitate reușește să ajungă atât de departe într-o competiție europeană. Poate că, în loc să ne concentrăm pe criticile obișnuite, ar trebui să sărbătorim aceste mici victorii și să ne bucurăm de ele. Credeți că astfel de momente pot avea un impact pozitiv asupra moralului unei națiuni și pot ajuta la crearea unui sentiment de unitate?
Românii ăia din tribune merită concetățeni mai buni. Să fim măcar pentru ei. Hai România!
Ionut B.: Exact 🙂
Steplex: Cu sau fara A.I., o sa-ti las comentariul :))
Edelweiss: Adevarul e ca am avut si public fain de tot.
Aș vrea să mai pot avea bucuria de copil la meciurile de fotbal, dar nu prea mai pot. Problema cea mai mare a acestor rezultate (întâmplătoare, probabil de aici și euforia) este că legitimează acțiunile federației și tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Cu atât mai grav va fi dacă vor elimina Olanda.
Experienta Romaniei la acest euro este pentru generatia actuala nascuta dupa 98 ceea ce poate a fost pentru astia mai batrani Euro 2000,Franta 98, SUA 94, Italia 90. Diferenta intre ceea ce a fost atunci si ceea ce este acum, este una simpla suntem mai bogati acum fata de cum eram atunci si ne putem permite sa vedem meciul daca asta ne dorim. Chestia asta este sustinuta de numarul imens de suporteri veniti la acest campionat european, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar putea fi daca repetam performanta la o Cupa Mondiala. Totodata Romaniei, dar si societatii romanesti ii lipsesc reusitele la nivel colectiv. Lumea cauta cumva sa se identifice cu ceva prin a-si gasi ca sunt mandri ca sunt romani. Chestia asta este foarte putin vizibila in tara si numai in momente de acest fel, dar daca interactionezi cu diasporeni vei vedea ca destui de putini spun ca sunt mandri ca sunt romani. Toate astea sunt rezultatul a 50 ani de comunism vreo 20 si ceva de tranzitie in care salvarea a fost individuala si nu una colectiva. Revenind la meciuri si la ce s-a intamplat. Lucrurile sunt destul de simple baietii au depus un efort colosal… Read more »
Anukoi: Din pacate, nu a fost cazul 🙂
Asdad: Problema e si ca Eddy are vreo sapte jucatori buni (sau na, bunuti) pe care nu prea are si nici nu prea stie cu ce sau cu cine sa-i inlocuiasca. Uzura lor devine astfel uzura echipei.
Krossfire: Cred că nu e cazul de “din păcate”, ci dimpotrivă. Trebuia oprită cât mai curând euforia la nivelul celor implicați în domeniu, pentru că rezultatul cu Ucraina, foarte bun și muncit, a fost doar o întâmplare. S-a văzut în meciul cu Belgia și, mai ales, în cel cu Olanda că nu ai cum să faci față numai cu dăruire și efort, ci că trebuie creat un sistem pentru a avea o echipă națională competitivă.
Euforii de genul că am terminat grupa pe primul loc (lucru parțial adevărat atunci când intervin niște criterii de departajare) își pot avea locul doar în statistici sau pentru spectatori. Pentru cei implicați în sistem trebuie tras un semnal de alarmă mai ales din cauza felului în care Olanda a dominat jocul și a numărului mare de ocazii avute de ei (cred că a fost unul dintre cele mai dezechilibrate meciuri). Sau se pot felicita pentru calificarea în optimi și continua cu actualul “sistem”, dar în acest caz viitorul arată rău de tot, iar bucuriile vor fi tot mai rare.