Să nu ne supraestimăm…
De vreo doi ani de zile, de când OpenAI a lansat public ChatGPT, am fost invadați de articole despre inteligența artificială. Unii au urlat că vine peste noi singularitatea, pe când alții au susținut că totul e o bulă. Ne-am văitat că A.I.-ul are acces la prea multe date și că în același timp nu înțelege nimic din ele. În orice caz, A.I.-ul a devenit una dintre acele tehnologii deopotrivă supra și subevaluată. De ce? Lăsați-mă să vă explic – printr-un nou articol despre A.I 😊
Inteligența artificială, în forma ei de bază, a apărut prin anii ’50 când, pe baza unor principii enunțate de Alan Turing, mai mulți cercetători au creat progrămele care mai degrabă au testat teoria, decât au revoluționat știința. Așa au apărut diverși algoritmi care puteau juca dame (A.I.-ul lui Arthur Samuels din 1952), rezolva probleme matematice (The Logic Theorist, 1955) sau descifra probleme de logică generală (General Problem Solver, 1957). Mai târziu au existat și conferințe pe tema asta și chiar încercări de A.I. care să se exprime în limbaj natural (Eliza, 1966). Unii ar argumenta că tematica exista încă din Antichitate (Talos din mitologia greacă) sau din Evul Mediu și din Epoca Victoriană (prin automatoni, și ei un concept mult mai vechi). Totuși, am zis să ne păstrăm în limitele definiției moderne ale termenului.
Practic, generația mea a prins și celebrul meci dintre computerul Deep Blue și campionul Gary Kasparov din 1997, unde rusul a pierdut al doilea meci, deși pe primul a reușit să-l câștige. Evenimentul respectiv a dat naștere mai multor articole panicoase, dar și multor seriale și filme care dramatizau chestiunea. Un om fusese „învins” de un robot, ce tragedie.
Desigur, astfel de episoade publice au fost doar suprafața a ceea ce se cerceta în domeniu. Încă din anii ’80 a existat un domeniu unde A.I.-ul a fost îmbunătățit constant: jocurile video. Dacă utilizatorul ocazional nu avea prea mare contact cu zona asta, gamerii știau că A.I.-urile din Half-Life, Halo sau Hitman știau să se ascundă și aveau rutine întregi de căutare și analiză. Mai mult, în 2012, în jocul Shadow of Mordor, inamicii știau să urmărească jucătorul, să-și răzbune camarazii căzuți sau să formeze alianțe individuale. Dar, la fel ca în cazul meciului cu Kasparov, genul ăsta de inovații erau restrânse la un spațiu izolat și îndepărtat de viața reală. Cui îi păsa de niște pixeli deștepți?
Totul s-a schimbat însă când au apărut A.I.-urile de tip LLM (Large Language Models) și A.I.-urile generative. Odată cu ele, lucrurile au devenit foarte apropiate de ceea ce numim viață cotidiană, job sau școală.
Ca să înțelegem cum s-a ajuns aici, ar fi de menționat că primele A.I.-uri erau ceea ce se numea „mașini reactive”, adică un set de algoritmi care observau o schimbare și reacționau la ea, având multiple variante de reacție. Deep Blue l-a învins pe Kasparov nu pentru că ar fi „gândit” ca el, ci pentru că avea miliarde de defensive la fiecare atac al campionului. De la finalul anilor ’90 s-au perfecționat și algoritmii de machine learning, prin care, după mult anternament, A.I.-urile învățau nu doar să reacționeze la tipare, dar să le și integreze pentru interacțiuni viitoare. După 2010 am vorbit din ce în ce mai mult despre Deep Learning și despre rețele neurale, ultimele fiind cele care au schimbat de fapt jocul prin imitarea stilului de raționalizare uman. Până la urmă, creierul uman funcționează pe baza unor impulsuri electromagnetice complexe, dar nu imposibil de deslușit.
Rețelele de tip GAN (Generative Adversarial Networks), lansate public în 2014, sunt rețele neurale care funcționează pe două niveluri: o parte a rețelei caută sau generează date, pe când alta se antrenează constant pentru a-și da seama care dintre date sunt false, iar procesul se repetă până când exemplul final ajunge aproape de un rezultat valid. Algoritmul se autoperfecționează cu fiecare rulare. Apariția GAN-urilor a dus la ceva botezat de Google în 2017 „Transformers”, adică la un model cu niveluri multiple (multi-head) în care A.I.-ul nu doar că generează și analizează date, dar și structurează totul după importanță și acordă putere de procesare în concordanță cu structura. Adică ceva ce facem și noi, mai mult sau mai puțin voluntar.
În primă fază, aceste modele au dus la apariția DeepFake (mulțumim, tehnologie), a unor aplicații precum Wavenet (generator de sunete) și la resurgența valului de furnizori de RPA (Robotic Process Automation), o tehnologie veche care se baza pe înregistrarea și repetarea comportamentului unui utilizator uman. A.I.-ul a ajutat RPA-ul să depășească modelul banalei imitații.
Câțiva ani mai târziu însă, „Transformer-ii” au dus la A.I.-ul generativ care nu doar analizează, ci și creează, dar și la LLM-urile care pot interpreta limbajul uman și pot livra rezultate în același tip de limbaj (Natural Language Processing). Ultimele, printre care și ChatGPT, Copilot, Gemini sau Claude sunt cele care au tras de fapt sistemul de alarmă.
De ce au început să ne îngrijoreze atât de tare A.I.-urile de tip ChatGPT? Pentru că un ChatGPT 4.0, de exemplu, dar și multe A.I.-uri opensource precum Llama (făcut de Meta), Keras, Pytorch sau TensorFlow (un framework, de fapt) pot face lucruri utile și monetizabile în viața reală. Un A.I. în 2024 poate genera text și conținut original și scris corect, poate traduce și corecta, poate analiza baze mari de date și le poate structura, poate edita și genera imagini, poate programa la un nivel de bază și verifica codul scris, poate imita dialogul uman și oferi indicații pe baza lui, poate face planuri de marketing și analiza cuvinte cheie, poate rezuma documente, verifica legi și verdicte și poate învăța instant. Iar toate aceste funcții sunt la baza unor meserii umane nu tocmai prost plătite.
Dar, Vlad, vor spune unii, A.I.-ul este departe de singularitatea tehnologică: el e doar o mașină care ciupește bucăți de informație (sau de artă, în cazul celor generative) și asamblează totul într-o formă frumoasă. A.I.-ul nu este un om! De acord, de asta am și spus că tehnologia este uneori supraestimată. În teoria inteligenței artificiale, A.I.-ul pe care-l avem acum este ceea ce se cheamă Inteligență Artificială Restrânsă sau Narrow A.I., o mașinărie incapabilă de gânduri originale, spre deosebire de Inteligența Artificială Generală (similară creierului nostru în cam toate aspectele) sau de superinteligență. Totuși, există un motiv pentru care am spus că A.I.-ul este în același timp supraestimat, dar și grav subestimat…
Dacă stăm bine să ne gândim, câte din lucrurile care ne fac umani sunt în mod autentic valorificate de societate? Nu de alta, dar am senzația că atunci când unii spun plini de ei că A.I.-ul nu va fura joburi și că este o glumă, nu înțeleg pe deplin în ce lume trăiesc.
Desigur că A.I.-urile generative gen Midjourney, Dall-E sau Suno (recent implicat într-un proces) folosesc opere existente și tipare desprinse din ele, dar câți dintre cei supărați pe aceste mașini nu fac fix același lucru? Pe bune, există producători și artiști care n-au scris o piesă originală în viața lor, au furat doar sample-uri online și au făcut coveruri mediocre. E valabil și pentru scriitori sau alte meserii care se simt amenințate de A.I. Nu pictorii cu 5000 de oameni la expoziție sunt supărați pe A.I., ci ăia al căror proces creativ e aproape identic cu al unei mașini.
Situația nu este cu mult mai bună în alte joburi de birou. Câți programatori pot face arhitectură de sistem sau rezolva în mod original probleme și câți sunt dependenți de codul altora, de StackOverflow și așa mai departe? Câți copywriteri și creatori de conținut nu reciclează de fapt articolele de succes ale altora, umplându-le de expresii precum „delve” sau „boost”, expresii care acum sunt considerate ca fiind specifice A.I.-ului? Avem detectoare chiar bune de texte și artă A.I., dar oare ne mai miră că ele au senzația că autori umani sau pictori sunt de fapt simple mașini?
Adevărul e că nu ne folosim emoțiile pentru muncă și nici umanitatea (deși ar trebui), ci un set de skill-uri pe care până de curând societatea le valorifica. Acum 40 de ani, oamenilor le era frică de faptul că mașinile le vor fura joburile de mecanici, sudori, separatori de produse sau zidari, însă pentru ocupații de genul ăsta, mașinile sunt în continuare prea scumpe în raport cu salariile celor care le fac deja. În locul a două joburi de junior social media specialist sau de operator de date însă… poți plăti un abonament la ChatGPT.
E adevărat, un robot nu știe strategie, nu face conversații cu șeful și nu răspunde cu empatie la comentarii, dar își poate adapta tonul și cu siguranță va scrie mai corect decât mulți. Să nu uităm cam ce procent de analfabeți funcțional cu diplomă de facultate avem. În plus, jobul permanent al A.I.-ului este să învețe, ceva ce generațiile noi par să fi uitat deja – având la dispoziție atâtea instrumente care învață pentru ele. Ironic, nu?
Dacă vreți să ne ducem și mai departe cu analiza, aș spune să ne oprim asupra a ceea ce numim conștiință – adică ce cred unii că ne diferențiază de A.I. Deși nu avem o teorie definitivă despre ea, din ce în ce mai mulți oameni de știință încep să creadă că fenomenul conștiinței e la rândul lui supraevaluat. Nu toți oamenii își aud vocea interioară, iar funcția inițială a conștiinței era, cel puțin după Douglas Hofstadter, autoverificarea și, ei bine, cam atât. Vedeți voi, teoria asta, din ce în ce mai populară (și cumva în concordanță cu Teoria Bicamerală a Minții, pentru cine a văzut Westworld), zice că, cel puțin până recent, ceea ce numim conștiință era doar un set de bucle de autoanaliză ale creierului – adică ceva ce au deja și multe mamifere pe care le considerăm inteligente. Mai mult, e ceva ce are deja și A.I.-ul (când buclele ăstea nu înțeleg contextul cerinței noastre sau când nu au destule date, ne place să spunem că A.I.-ul halucinează).
Practic, creierul omului primitiv nu-și punea mari întrebări dincolo de „cum evit locurile unde au fost tigri ieri?” și „cum fac să fac mai mulți oameni ca mine?”, iar conștiința îi arăta doar niște căi bătătorite în sensul ăsta. Mai mult, procesul ăsta era cumva separat de restul gândurilor impulsive, motiv pentru care unii auzeau voci, alții nu. Lucrurile au evoluat pe parcurs spre introspecție și conștiență de sine, pe măsură ce viața noastră a depășit stadiul de mâncare-făcut nevoi-dormit. Mă rog, chiar și acum, primele introspecții ale bebelușilor apar pe la 18 luni, iar empatia reală se dezvoltă cu adevărat pe la 15 ani. În plus, multe funcții se pot estompa în timp, din cauza uriașului bagaj informațional și emoțional din jur.
Practic, avem unul dintre cele mai complexe creiere de pe planetă, dar și unul dintre cele mai prost folosite. Peste jumătate din resursele noastre intelectuale sunt consumate de griji, anxietate, conținut nociv online și offline, alergătură inutilă și nimicuri. Suntem complecși, dar nu eficienți, motiv pentru care suntem și mereu obosiți. Creierul nostru este doar al patrulea organ ca mărime din corp, dar primul consumator, pentru că-i dăm suficiente motive să fie. Conștiința noastră este un instrument extraordinar, însă nu-i dăm niciodată șansa să strălucească.
Evident că A.I.-ul nu este încă la nivelul unui creier uman, dar nici nu trebuie să fie. Scopul lui este să fie o unealtă performantă, nu să o scoată la o cafea pe nevastă-ta și să țină ședințe (nu că nu există şi aplicații pentru situații de gen). Capacitatea roboților de concentrare este mult peste a noastră și ăsta e deja un lucru știut și asumat de unele companii care, chiar și după bula generată de pandemie, au refuzat să mai angajeze oameni pentru unele posturi. Nu, joburile au fosf “furate” de A.I., doar că existența şi rentabilitatea lor pe termen lung e pusă în discuție.
Desigur, există nebuni care au exagerat şi și-au făcut profile pentrui colegii roboți precum și sute de start-up-uri apărute peste noapte, unele foarte creative, altele ușor ridicole. Mai mult, sunt convins că va exista o bulă a investițiilor în A.I., dar tehnologia în sine? Tehnologia a depășit deja punctul în care dezvoltarea ei este una lentă, în salturi, iar asta au observat inclusiv fondatorii OpenAI (vă mai amintiți de episodul demiterii lui Altman?) Deja diferența dintre GPT 4 și GPT 3 este uriașă, iar miile de servere care țin sistemul în viață nu par să se oprească.
A.I.-ul a ajuns într-un punct în care ar trebui să luăm o decizie: îl integrăm în viețile noastre sau ne izolăm de viitor? Personal, simt că suntem în fața unui alt moment de tip Internet, în care singura posibilitate reală este integrarea și adaptarea. Va fi însă puțin mai greu decât în cazul browsere-lor lente și a conexiunilor dial-up. De ce? Pentru că deși tehnologia există și este accesibilă, ceea ce trebuie schimbat este mentalitatea.
Internetul nu ne-a pus în pericol stima de sine, ba, din contră, ne-a dat noi posibilități de a ne manifesta și de a ne promova munca. A.I.-ul însă vine cu povara de a ne accepta unele limitări. Trebuie să acceptăm că nu scriem ca Hemingway, că nu programăm ca Dennis Ritchie și nici nu cântăm la chitară ca Jimmy Page, dar că totuși, cu un strop de ajutor automatizat, am putea face lucrurile mai repede și mai bine. Într-adevăr, nu suntem niște mașini infailibile, dar nici nu trebuie să fim. Poate că tot ce trebuie să facem este să lucrăm la partea aia de umanitate până când devine un avantaj real sau măcar ceva ce societatea actuală să valorifice.
P.S: Îmi scuzați articolul prea lung, dar îmi stăteam pe creier de ceva vreme. Sursa Imaginii.
stai sa vezi ca in curand AI-ul o sa se antrenzeze duipa textele scrise de “analfabeți funcțional cu diplomă”.
Atunci sa vedem distractie!
Pai de-aia exista interventie umana in procesul de invatare – s-a mai intamplat in trecut, cand un A.I. al Microsoft a fost antrenat de micii extremisti de dreapta din online.
Pe mine mă depășește subiectul cu brio. Este prea tehnic, lipsa cunoștințelor cât de cât solide în domeniu îmi obstructioneaza orice fel de previziune. Nu înțeleg oamenii care cred că dezvoltarea Ai-ului o să ducă la un scenariu apocaliptic gen Terminator, când pericolele globale sau zonale sunt deja în desfășurare. Încă doi ani cu temperaturi de vară ca acum, în estul anotimpurilor având o medie joasă a precipitatiilor și ne aflam la granița colapsului. Dacă anul ăsta are o toamnă și o iarnă secetoasa, ne-am dus dracului. Aud tâmpenii despre amenințarea Ai-ului, și râd masiv, pericolul, ăla ordinar, este mult mai letal decât orice scenariu care ține de amenințarea Ai-ului asupra speciei umane.
Ha, ha! Fix asta imi zicea un prieten care intamplator acum se ocupa fix cu implementarea de sisteme A.I. – bai, nene, inca 4-5 veri ca astea si nu vom mai putea tine in picioare infrastructura necesara pentru a rula A.I.-uri sau multe alte lucruri, de altfel :))
Toata nebunia cu AI-ul este fix in cheia ca se mai pot face economii la nivel de salariati in firme, recte mai dam afara oameni. Este un fomo masiv in toate companiile incat fiecare se indeparteaza de propia-i misiune. Eu cel putin observ o scadere in calitate a diverselor servicii pe care le utilizez cam de cand GenAI a luat-o pe val.
In acelasi timp sa nu uitam ca azi o singura companie, crowdstrike a pus pe butuci multe lucruri cruciale de la spitale la aeroporturi si avioane fix pentru ca au existat companii disperate sa faca diverse economii.
[…] Să nu ne supraestimăm… […]
”mașinile sunt în continuare prea scumpe în raport cu salariile celor care le fac deja.”
Nu chiar, roboții umanoizi vin să umple locurile pe liniile de producție la niște costuri estimate sunt salariul minim din US.
Hyundai introduce peste câteva luni ultimul model produs de Boston Dynamic (au cumpărat 80% din BD) pe liniile de producție alături de operatori uman. Tesla vrea să folosească câteva mii din roboții produși chiar de ei începând cu anul următor și să vând către terți. C cât sunt mai mulți cu atât va scădea și costul orei de lucru.
Asdad2005: Asta e toata nebunia de acum, dar nu stim inca foarte clar unde va duce treaba cu A.I.-ul. Altfel, da, multe companii (inclusiv LinkedIN) au inceput sa foloseasca A.I. generativ in loc de editori umani, iar rezultatele sunt vizibile si deranjante. Cazul cu Crowdstrike si cu greseala lor amatoriceasca (si cat se poate de umana, ca niciun A.I. n-a verificat acel cod) merita discutat pe lung in alta postare, desi nu stiu daca e zona mea de expertiza. Deme: Acum sa zicem ca robotii care indeplinesc functii umane s-au mai ieftin, dar acum 20 de ani era o adevarata panica legata de ei si de joburile pe care le vor lua, lucru care nu s-a intamplat. De altfel, nici acum nu cred ca se va intampla la scara larga, iar daca se va intampla va fi in companii precum cele descrise de tine: companii din tari civilizate, cu o forta de munca in continua scadere oricum (in India si China va fi mereu mai ieftina forta de munca umana). Ce incercam sa zic e ca e in continuare mai scump sa inlocuiesti un inginer de linie (daca poti) cu un robot fizic (care necesita ajustare si mentenanta), decat sa… Read more »
Avand in vedere ca raspunsul anterior eram un pic in concediu, o sa vin acum cu niscaiva completari pe articolul tau, articol foarte cuprinzator pe tema in sine. Si o sa incep cu niste lucruri sa le spun plictisitoare, dar cred ca trebuiesc mentionate: Cam tot ce inseamna fundament teoretic pentru inteligenta artificiala a fost facut prin perioada anilor 60. Cred ca toata teoria fundamentala pentru retelele neuronale ce sunt astazi folosite la greu a fost facuta in perioada acelor ani, dar punerea ei in practica a fost extrem de greoaie. Ca s-o parafrazez pe profa de laborator din facultate la acest subiect, a fost o iarna continua in AI pana pe la inceput de ani 2000. Ceea ce ma duce la punctul 2. Pana pe la inceput de ani 2000 calculatoarele in sine erau ceva SF si nu erau disponibile pentru omul de rand, iar de servere nu mai vorbim intrucat era ceva imposibil chiar si in imiganatie. Daca ai prins perioada acelor ani cam sti cat de voluminoase erau compurile in sine, cata energie consumau si nu numai. Doar ca prin perioada 2003-2006 cloudul asa cum il stim astazi isi facea fundatia, iar calculul distribuit nu mai era… Read more »
Apropo de ce spuneai: 1.Iarna AI s-a terminat cam cand a aparut Machine Learning-ul. A.I.-urile reactive nu erau tocmai ”inteligente”, nici macar in sensul restrans. 2.Am avut PC de prin 1994 si, inainte de asta, un Spectrum (eram copilas), deci am cam prins mai toate perioadele ale evolutiei PC care au atins Romania. Intr-adevar, faptul ca poti folosi 20 de servere AWS la un pret acceptabil a ajutat cu mult dezvoltarea A.I. 3.Nu stiu ce sa zic cu universitatile de profil. Nici in afara Romaniei nu e super raspandita disciplina. Ma rog, au fost mereu programe de cercetare pe ML, inclusiv la Politehnica (au avut un program foarte fain inainte de pandemie), dar nu stiu daca implementarea concreta de A.I. a fost un subiect principal pe undeva. Eu as zice ca e o chestiune de maxim cinci ani si pana atunci ar fi bine sa fim pregatiti. Nu de alta, dar am ocazia sa vad si alte aplicatii A.I., dincolo de obsesia cu LLM-urile si protentialul este urias. Totusi, sunt extrem de multe start-up-uri in regiunea asta care nu fac absolut nimic concret, doar remapeaza niste A.I.-uri existente. Adobe mai are o problema, pana la aia cu A.I. (pe care… Read more »
@kross La faza cu universitatile posibil sa ma fi exprimat gresit. Foarte simplist spus odata ce puterea de calcul a devenit usor accesibila, mediul universitar a preluat tot ce inseamna partea de algoritmi, metode de calcul. In facultatile de matematica-informatica era o materie numita calcul numeric(unii pompos ii spuneau analiza numerica) care se ocupa fix cu gasitul unor algoritmi care puteau calcula diverse chestii. Chestia asta este o piatra de temelie importanta asupra tot ce inseamna AI, deoarece cam orice algoritm inteligent isi trage seva fix de acolo in special in zona calcului vectorial care este o sub-ramura a disciplinei. Lucrurile astea au fost posibile pentru ca mediul academic si-a dat silinta si au fost indeajuns de multi oameni cat sa caute o aplicabilitate in viata reala. Acum cand spun mediu academic ma refer la intreaga lume academica care face cercetare pe bune in zona asta: matematica, informatica, fizica. Prin Romania nu am auzit de programe serioase unde sa se faca acest lucru, ci doar eternul scalvagism(din partea studentului) specific mediului universitar imbacsit de la noi. Ca s-or mai fi schimbat lucrurile nu neg, dar conteaza la cine si ce te raportezi. Referitor la predictiile de viitor si cum o… Read more »
Asdad2005: Sa stii ca au fost si la noi programe. Intr-adevar, initial ma gandeam la programe de cercetare, sponsorizate de stat sau de catre finantatori externi, care sa faca ceva in zona asta. Din astea nu au prea fost, dar in curand zic ca se vor schimba lucrurile (inclusiv unii dintre amicii mei lucreaza la asa ceva)
Asta cu softurile scrise acum 20 de ani e cunoscuta si, da, multe companii au senzatia ca va veni acum A.I.-ul sa digitalizeze ce n-au reusit ei in doua decenii. Din pacate, primul pas in orice proiect de A.I. este centralizarea si curatarea datelor, ceea ce e cam greu daca datele sunt intr-un Excel printat.