Sindromul impostorului și impostorii fără simptome
Sindromul impostorului este o afecțiune extrem de comună la generația mea și nu doar în profesiile așa-zis „liberale”, ci la majoritatea profesioniștilor care nu-și pot justifica poziția, deși pentru ceilalți ea e de necontestat. De fapt, mulți dintre voi vă chinuiți chiar acum cu Sindromul Impostorului, în timp ce încercați să vă dați seama unde bat cu articolul ăsta despre el…
Deși pentru unii nesiguranța asta deghizată în sindrom creează reale probleme cu stima de sine, știința spune că n-avem de ce să ne îngrijorăm. Adevărul este că un om care n-a experimentat niciodată Sindromul Impostorului ridică niște semne de întrebare: mai multe studii arată că, deși oamenii cu sindromul impostorului au tendința de a se subestima și de a-și pune realizările pe seama norocului, treaba asta îi face și mai atenți, autocritici și dornici de a se perfecționa.
Practic, odată ce meseriile disponibile n-au mai fost doar fabricatul de chirpici și căratul de saci, iar oamenii au trecut din spatele sapei în spatele biroului, a apărut și îndoiala de sine.
Dacă jobul tău e să torni fundația unei case sau să cultivi niște răsaduri, în 2-3 luni o să ai o casă la care ai contribuit sau o viitoare recoltă. Când faci toată ziua calendare de marketing și planifici sprint-uri, rezultatele eforturilor tale sunt mai greu de observat chiar dacă, în limitele unei meserii inventate, îți faci excelent treaba. Poate de-asta sunt atâția manageri care se apucă de grădinărit la 40 de ani…
Din acest motiv, în multe dintre meseriile moderne, sindromul impostorului și modestia sunt semnul unei relații sănătoase cu munca. De fapt, nu cred că aș angaja vreodată un junior care nu are măcar puțină îndoială de sine, adică nu e dispus să-și pună întrebări și să-și dorească să stăpânescă în mod autentic niște noțiuni. Sindromul impostorului este o afecțiune destinată oamenilor inteligenți care au măcar un simulacru de busolă morală.
Pe de altă parte, și aici voiam să ajung, impostorii autentici au propriul „efect” despre care vorbim de vreo zece ani, de când expertiza a murit strivită de Internet. Este vorba despre celebrul efect Dunning-Kruger, sau tendința de a-ți supraestima abilitățile pe măsură ce gradul tău de ignoranță într-un domeniu crește.
Problema cu acest Dunning-Kruger este că a fost redus la o idee conform căreia idioții se supraestimează constant, fără să știe că sunt de fapt idioți. Se pare ca testele făcute în ultimii ani arată că lucrurile sunt puțin mai grave de atât. Efectul Dunning-Kruger nu apare numai la oameni needucați și lipsiți de repere, ci și la mulți indivizi care sunt perfect conștienți că sunt limitați, dar știu că pot profita într-un anumit domeniu și ar face orice numai să-și păstreze avantajul. Ei se subestimează nu pentru că sunt proști, ci pentru că sunt convinși că tu ești unul.
Când vorbim despre Dunning-Kruger, nu ar trebui să ne speriem de băbuța sau de bețivul satului, prinși la înghesuială de oamenii de la VaxPublica. Ăia sunt oameni pe care situația îi constrânge să-și arate limitele, dar care în viața reală nu s-ar apuca să vorbească despre politică mondială. Da, dacă întrebi un om cu 3 clase dacă heterosexualii sunt periculoși și o faci pe un ton amenințător, o să-ți spună că da, sunt periculoși… deși n-a mai auzit niciodată termenul și nici nu-l va folosi. Dar treaba asta nu te impactează de fapt cu nimic – doar știai că educația din România e la pământ, nu?
Impostorii periculoși pe de altă parte sunt genul care își iau o diplomă pe un subiect cu care n-au nicio legătură și apoi îi elimină din jurul lor pe toți cei care ar putea avea. Impostorul modern nu e tolomacul care vorbește despre vaccinuri pe Internet crezând că e doctor, ci ăla care vorbește despre vaccinuri pentru că știe că se va face remarcat. Genul ăsta de impostori se strecoară foarte repede în mediul academic, din păcate, și în mediul de business, unde avansează foarte ușor. Unii sunt descoperiți, alții ajung să facă miliarde pe tema bunei-credințe și a modestiei altora („fake it till you make it”, nu?).
Mai mult decât în aceste două domenii însă, impostorii moderni sunt ca la ei acasă în politica românească. Parlamentul și Guvernul nostru sunt un fel de expoziție de indivizi cu Dunning-Kruger, unii într-adevăr prea proști și manipulabili ca să știe ce fac, dar majoritatea prea răi pentru a recunoaște că sunt proști.
Ăștia sunt oameni care-și iau doctorate false peste doctorate false, după ce au terminat liceul la 35 de ani și au făcut facultatea la 40. Sunt oameni care poartă ceasuri de mii de euro la mână, deși acum 15 ani nu-și permiteau un Casio. Sunt oameni care vor să-i credem că au ajuns în față pe merit, nu că sunt o emanație a serviciilor – controlabili, inculți și lipsiți de orice formă de autocritică. Pe ei mediul i-a împins să epateze, iar egoul îi blochează din a-și recunoaște greșelile. Până la urmă, dacă recunoști, ești vinovat, nu?
Și partea cea mai nasoală știți care e? Politica chiar e unul din mediile unde ar trebui să ai constant sindromul impostorului, pentru că nu e o meserie reală – e doar o luptă constată pentru putere din care, uneori, mai ies și lucruri bune pentru „cetate”. Politicianul perfect ar trebui să fie conștient de norocul pe care-l are să fie „ales” și, în limitele legislației, să încerce să facă ceva. Indiferent de cât ai fi de curat, pătat sau controlabil ai fi, e imposibil să faci ceva într-un domeniu birocratic complex, dacă n-ai îndoieli și o dorință minimă de a le spulbera.
Deci, data viitoare când mai puneți ștampila pe cineva, asigurați-vă că respectivului sau respectivei îi tremură puțin pixul că a ajuns pe lista aia. Desigur, asta nu garantează că va face efectiv ceva, ci doar că asumarea imposturii l-ar putea face pe viitorul ales măcar să încerce.
P.S: Scuzați pauza cam lungă, dar lucrurile au devenit ceva mai complicate în ultima vreme. Până mă hotărăsc să public și eu niscaiva recenzii muzicale, trebuie să știți că tovarășul Edelweiss are acum blogul lui. Să nu uit: sursa imaginii.
Ciucă.
Un impostor în slujba țării. Sau ce zice el acolo 🙂
Bai, nu se mai opresc panourile cu baiatul ala. Cele dinspre Brasov mai si stralucesc.
Am cunoscut lumea asta din interior. În tinerețe datorită capacității mele de a bate la semenii mei ca la covoare, am fost o perioadă garda de corp, bătăușul de serviciu, al vice-primarului și mai târziu, pentru scurt timp, al primarului în exercițiu. Am fost la București pentru materiale electorale, l-am cunoscut pe Năstase, Mitrea și pe alți potentați ai anilor ălora. Nu s-au discutat în prezența mea chestii de stat dar niște chestii au fost. Pe vremea aia eram asociat la o casă de amanet, îți dai seama în ce lume mă învârteam. Ei bine, lumea aia era la ani lumina distanță ca moralitate comparativ cu ce am văzut eu în birourile alea. Ceva mai abject nu am văzut. Oamenii ăia nu știu de ce suferă, de sindromul leprelor, a empatiei zero, al lipitorile. Peste ani, mi-am dat seama de ce nu există speranța.
Tks de menționare.
In general sindromul impostorului apare la oamenii care au ars etape si este usor sa-l vezi intr-o conversatie. Politica este domeniul in care din activist de partid poti ajunge foarte usor cineva atata timp cat joci cartea omului de partid. Este suficient sa vezi ca orice functie publica importanta este ocupata de oameni a caror singura competenta este carnetul de partid extrem de rar mai sunt si competentele. Acum trebuie sa intelegem ca nu Romania a inventat acest gen de impostura ci ea pleaca din faptul recomandarile sunt baza pentru anumite posturi de la un anumit punct. Problema reala in Romania nu este ca se merge pe recomandari sau cumetrii cum le mai spunem, ci faptul ca recomandarile alea sunt catastrofale. Mai precis pot sa fac comparatie cu tara unde stau Suedia. Aici locurile de munca se gasesc mai usor printr-o recomandare decat sa te duci sa aplici pe linkedin. Recomandare care daca este venita la un suedez are foarte mare insemnatate si in general angajarea se face pe repede inainte. Oamenii au foarte mare incredere intr-o recomandare data unul de-al lor, respectiv stiu destul de bine ca daca recomandarea pe care o dau nu se ridica la inaltimea asteptarilor… Read more »
Edelweiss: Te referi la birourile politicienilor, nu? Am tot auzit povesti, pe vremea cand era cat pe ce sa ajung in PR politic, dar nu am fost suficient de flexibil la nivel de verticalitate (am intrat in publicitate imediat ce am plecat – acolo urma sa fie “mai bine”).
Asdad2005: Nu e nicio problema sa arzi etape, zic eu, cat timp le arzi pe merit. Sindromul impostorului inseamna ca iti pui totusi intrebari, pe cand politicienii nu o fac – din contra, exuda acea siguranta violenta de sine care culca tot in fata ei.
Aia e intr-adevar problema: recomandarile sunt de la prosti aroganti, sunt de prosti aroganti si venite pe comanda de la alti prosti aroganti.
Recomandarile merg excelent si in zona corporate, dar sunt cumva mai transparente. Apare deseori in procesul de intervievare ideea ca “vom cere recomandari” si eventual sa zici chiar tu de la cine ar merita sa o facem. Daca ai doi oameni cu greutate care stiu cine esti si ce faci, ai mai multe sanse decat sa mergi clasic pe principiul “muncesc mult, dau toate testele si reusesc”.
Totusi, si in zona corporate, ca si in sistemul suedez, exista obiective si evaluari, ceva ce in sistemul de stat e inexistent.
@krossfire Arderea etapelor pe merit ar avea un oarecare sens daca esti un geniu si poti termina facultatea la 15-16 ani. Insa chiar si asa nu vorbim de ars etape ci pur si simplu de o accelerare a procesului pentru ca tu de descurci foarte bine. In politica chestia asta nu exista, selectia de cadre nu exista, totul se face pe principiul fidelitatii. Hai sa ne aducem aminte de faptul ca pe zona de agricultura tot ce a putut scoate mai bun PSD a fost Petre Daea. Un om de-o prostie rara, iar cand scotea gura sigur era ceva de ras. El a ajuns acolo fix pe considerentul ca era baiat bun si nu iesea din banca lui. Plus ca nu trebuie uitat ca el saracu trebuia sa-i gaseasca un rost fetei lui si i-a gasit un post platit bine si foarte bine prin minister. Daca la Daea poate a fost ceva normal, la scumpa lui fata a fost fix arderea etapelor ca era cine era. Referitor la recomandarile din zona corporate, lucrurile sunt extrem de simple. Recrutarea de oameni competenti costa timp si bani, iar orice eficientizare in acest proces al acelor doua lucruri o sa fie acceptat de… Read more »
De acord cu politica, dar politicienii nu au niciodata sindromul impostorului! Sindromul impostorului inseamna sa simti tu (nu ceilalti) ca nu esti destul de bun pentru pozitia ta si apare in general la oameni destul de buni la o chestie pentru a-si da seama ca nu stiu chiar tot sau ca au promovat repede.
Citind articolul identificam atât de mulți impostori întâlniți în întreaga-mi carieră, încât nu știu unde să-l distribui mai întâi. Nu m-am uitat nici pe mine, dar am câțiva posesori de stetoscoape care nu vor trece de primele 100 de cuvinte
Hai, că-l mai citesc încă o data!
Ohh, vai, domeniul medical – un domeniu cu care am avut prea des contact, desi nu sunt medic. Am intalnit cred ca toate tipologiile, de la geniul (real) subestimat, la omul care nu stie clar ce contin unele medicamente de baza, dar are bloguri si vloguri in care da lectii despre medicina.
Eu la doctori d’ăia pieigidi mă refeream. Am rezistat eroic ofertelor de genul: avem școală doctorală, doi ani trec repede,dacă într la ore e bine să ai doctorat!
Ahh, am inteles! Ma gandeam la doctorii doctori, unde e din pacate la fel de plin de impostori la nivelul rezidentilor si doctorilor tineri (probabil pentru ca cei buni au plecat ;( ).
[…] Sindromul impostorului și impostorii fără simptome; […]