Backmasking-ul si paranoia

Daca nu stiti ce este backmasking-ul si va este lene sa cautati pe wikipedia sau in alte surse, o sa va spun eu pe scurt : Backmasking-ul reprezinta tehnica plasarii de mesaje vocale inversate in cadrul unor piese sau pasaje inregistrate. In cazul rulari inverse (reverse play) a piesei, mesajele devin audibile si inteligibile. De multe ori mesajele inregistrate cu aceasta tehnica nu reprezinta efectiv cuvinte spuse inversat ci doar expresii care citite rapid in sens invers dau impresia unor fraze.

De-alungul anilor si in special al anilor ce au insotit muzica rock, au existat cateva scandaluri pe tema backmasking-ului si a ascunderii de mesaje ”subliminale” in melodii. De la preoti inchisi la minte pana la parinti cu patru clase, au fost diversi care s-au gasit sa dea cu parul in ceea ce a pornit initial ca o gluma sau ca o consecinta a spiritului de fronda.

Cum pe banda de magnetofon, discurile de vinil si ulterior pe casete existau posibilitati multiple de a inregistra si depista astfel de mesaje, tehnica a inflorit pana la inceputul anilor 90′ cand productia masiva de CD-uri a scazut interesul pentru gasirea si ”demascarea” de astfel de mesaje.

In primul rand trebuie mentionat ca nu este vorba de mesaje ”subliminale” pentru ca nu este vorba de mesaje pe care creierul le inregistreaza instinctiv si care modifica ulterior comportamentul uman. Nu s-a putut demonstra pana acum nimic in legatura cu o capacitate a creierului de a decoda mesaje inversate si de a le asimila. Cercetatori cu destula influenta au afirmat clar ca nu poate fi vorba de influente subliminale.

Revista Skeptic , intr-un efort de a demonstra ca obsesia si credinta puternica intr-un anumit fenomen il poate face ”real” pentru persoana in cauza, a adus in discutie si problema backmaskingului si a faptului ca aproape 80% din mesajele gasite prin piese nu sunt altceva decat interpretari ale unor texte neinteligibile. Astfel, cu presupusul ”mesaj secret” in fata, multe persoane tind sa creada in mesajul respectiv.

Totusi, exista muzicieni care au folosit constant tehnica si au si recunoscut-o. De la Beatles pana la Judas Priest si Pink Floyd. Frank Zappa folosea destul de des tehnica pentru a masca obscenitatile pe care casa de discuri nu il lasa sa le foloseasca pe inregistrarile de studio.

Aici gasiti cateva piese ”celebre” cu backmasking presupus sau real. De remarcat ca Jeff Milner este printre primii care au adus fenomenul pe net. Pe backmaskingonline veti gasi cateva cazuri celebre de paranoia dar si de incluziuni reale de mesaje. De remarcat ca pe acest al doilea site se folosesc cativa indicatori pentru a preciza daca mesajul este plasat intentionat, neintetionat sau daca mesajul este incert.

Exemplu de paranoia : Queen – Another one bites the dust : Spus invers ar trebui sa se auda ”It’s fun to smoke marijuana” insa acest pasaj se aude doar dupa citirea intensiva a versurilor inversate in prealabil. Barbie Girl (Aqua), spusa inversat ar trebui sa aiba niste versuri vag obscene. Nu are, este doar paranoia unor pusti care petrec prea mult timp pe net (bine si eu am petrecut cam o ora pe net pentru postul asta, dar ma revansez cu o iesire pe seara). Stairway to Heaven are un pasaj inversat care seamana cu o rugaciune pro-Satan, cateva cuvinte intelegandu-se clar. O buna parte din interpretare este paranoia, si asta o arata si ascultarea (Se inteleg totusi cateva expresii, printre care si ”sweet Satan”).

Cativa artisti au gasit de cuviinta sa faca mistouri pe tema, Weird Al, de profesie ”parodiator” a inclus pe una din parodiile sale (I remember Larry) urmatoarea fraza in reverse ”Boyy..you must have a loooot of free time on your hands” spusa destul de inteligibil.

Cradle of Filth, pe Dinner at the Deviant’s Palace s-a bazat strict pe mesajul inversat. ”Piesa” este practic ”Tatal nostru” (Hallowed be thy name) spus invers. Nu are mesaj satanic (teoretic are, dar nu ”subliminal”), nu este vorba de o versiune evil ci doar de o rugaciune spusa invers, pentru a ataca intr-un mod copilaresc rugaciunea crestina spusa inaintea mesei.

Si acum niste backmaskinguri pe care nu le veti gasi pe net :

Horia C a raportat pe softpedia ca una din piesele Lake of Tears, Life is But a Dream, din prima perioada a trupei, este de fapt un mesaj backmasked. Pentru deliciul dumneavoastra am facut experimentul si am constatat ca omul are dreptate. Piesa este cel mult un teribilism (sau o schema ieftina de promovare), avand in vedere ca la inceputurile trupei, Lake of Tears nu isi gaseau inca o cale :

Lake of Tears – Life is But a Dream (Backmasking ) – Am pus in prima faza piesa originala. Dupa 1.10 urmeaza o tacere si se aude inversul. Se poate distinge clar : ”I am Lucifer, your master…blah..blah”. E vorba chiar de cuvinte soptite invers , asa ca nu stiu cat de ”mascat” este mesajul.

Si acum, una mai glumeata, descoperita accidental. Finalul piesei Karate , de la Tenacious D contine un mic easter egg (din nou, pauza de la 10 secunde marcheaza trecerea de la piesa normala la cea inversata) :

Tenacious D – Karate (Final Backmasking)

De remarcat este si finalul piesei A Favour House Atlantic, de la Coheed and Cambria (in ciuda vocii emo, imi placea la inceputul liceului piesa). Nu este un mesaj efectiv ci mai degraba un pattern muzical care apare selectiv pe mai multe piese ale trupei (secunda 32 marcheaza trecerea la versiunea inversata – se foloseste celebrul lor ”icycle effect” ) :

Coheed and Cambria – A Favour House Atlantic

Si, acum, pentru a ilustra simplitatea tehnicii, krossfire isi va face propria versiune de backmasking (dupa secunda 0.9, pasajul este cantat in reverse..astfel ca din balbaiala cu o tenta vaga de latina , se poate discerne mult mai familiarul ”iepure”) :

Krossfire – Iepure

Daca va place sa faceti pe detectivii sau pe paranoicii, puteti folosi un soft gratuit si foarte utilizat, Audacity pentru a gasi mesaje presupus ascunse in piese. Efectul necesar este gasit in Effects (duh) -> Reverse. Chiar in Windows Sound Recorder se poate aplica un astfel de efect, dar viteza fantastica de rulare si formatul de export il face desuet.

P.S : Am schimbat sloganul blogului intr-un citat mai vechi, din mine (nu , nu sunt megaloman…nu total) : E ignoranta sa negi, naivitate sa afirmi…

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
bovanne

Interesant. Nu ştiu dacă au sau nu efect mesajele astea asupra omului însă îmi aduc aminte de o situaţie controversată asemănătoare când proprietarii cinematografelor, sau ceva de genul ăsta, puneau din când în când de-a lungul filmelor [ cred că de obicei înaintea pauzelor ] un singur frame în care să apară diverse alimente existente şi acolo pentru vânzare. Cică treaba ar fi mers de minune până când au fost opriţi din a mai practica treaba asta. Mă rog, aşa o fi şi cu muzica asta.

krossfire

Da…acolo era vorba de imagini subliminale, aici e vorba de ”mesaje ascunse”. Nu s-a demonstrat inca faptul ca ”experimentul Coca-Cola” ar fi fost real (cel despre care vorbesti, cu imaginile subliminale) insa el este foarte posibil.

tapirul

treaba cu imagini inserate se studiaza in mod constant in psihologie. Creierul poate interpreta imagini prezentate foarte rapid, pe care nu le percepem constient. Se foloseste in studiul atitudinilor de exemplu

krossfire

Pai cele subliminale sunt sub pragul starii de constienta. Le prinde din zbor creierul si le decodeaza selectiv.

Cele ”ascunse” sunt mesaje care pot sa fie sau nu gasite de ascultator…la asta ma refeream 🙂

tapirul

eu nu vorbesc de “experimentul coca-cola” ci de experimente psihologice cu imagini subliminale (that is, sub nivelul de perceptie constienta). Astea s-au efectuat cu succes si de rutina in laboratoiare pshihologice all over. Care e diferenta intre mesaje “ascunse” si “subliminale”? Pentru mine e tot aia.
ca treaba cu mesajele inverse din melodii, aici intr-adevar e tare far fetched sa crezi ca creierul le poate decoda.

Doru

vezi ca paranoia e boala care se ia 😛 … stiam de ex de eminem cu “my name is”, dar abia acum l-am ascultat reversed si… facand abstractie de refren, care intr-adevar se aude clar inversat mai sunt niste secvente in care zice chestii de genul “and the music, words… [nu inteleg eu ce zice] … let it come to me again”, acum am aflat si de britney cu “yeah sleep with me i’m not to young”… sincer, in 99% din cazuri cred ca astea nu-s altceva decat “advertising stunts” si nu incercari de “brainwashing” 😛

dadatroll

Interesant. Daca citesti tot a doua litera din comentariul meu o sa iti dea: neeataaietttdultrdnoetrumuatda.

krossfire

Pai tocmai..ca nu sunt deloc percepute de creier fara o decodare efectiva 🙂

krossfire

Iepurii sunt o ”obsesie mai veche”. Prin 2002 ne apucase mania, in liceu. Voi exemplifica intr-un post ulterior 😉

tapirul

abuzezi de “t”-uri vad eu. Cred ca esti satanist.
krossfire, pai daca sunt ascunse inseamna ca nu sunt percepute constient (deci sunt subliminale 🙂 ), ca daca sunt percpute constient nu mai sunt ascunse.
Bat campii.

PS krossfire, what’s the deal with the rabbits?

tapirul

una o include si pe cealalta, cel putin in una din directii: daca este subliminal inseamna ca e ascuns (invers nu neaparat)..
(ps mie imi place sa ma iau de detalii d’astea, prietenii stiu mai bine…)

un carcotas

Pink Floyd, am uitat melodia. Are clar un mesaj care zice “Congratulations, you have found a secret message” 🙂

cropcircles

Ajutor ca mi-a intrat subliminal iepurele in cap si imi da comenzi carora nu ma pot opune, ma forteaza sa fac lucruri umilitoare.

Garm

Acu am dat peste postul asta….Si am si eu o nelamurire…. Dom’le cd-urile pirat au si mesajele subliminale? Sau tre sa cumperi originalu :))

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x