Din motive personale si legate de ISP, blogul asta a fost scufundat temporar pe fundul oceanului online. Prin urmare, am renuntat la ideea de a reveni cu un ”draft” si m-am gandit ca-i timpul sa schimb putin peisajul. Cum au pus recent de o greva spontana, oamenii de la Ratb merita o mentiune.

Pentru neinitiati, transportul public bucurestean este foarte similar cu trecerea printr-un portal interdimensional. Habar n-ai de ce poti sa dai in partea cealalta. Transpiratiile, certurile si oamenii din toate mediile care injura la unison sunt o simpla bucata de Romania. Magia incepe insa cand personajele lui Lewis Carroll prind viata in spatele tau. Palarieri nebuni sunt la fiecare pas dar numai cativa indraznesc sa faca pasul spre nemurire. Doar o mana dintre ei isi expun constant doctrina si am considerat ca respectivii sunt si demni de mentionat.

1.Nume de cod : Ezechiel
Perioada de activitate :
2007 – 2009 (?)
Unde e de gasit :
226, 139 , 32
Aspect :
Boschetarul tipic, barbos, cu un iz postapocaliptic.
Manifestari :
Omul asta putea fi gasit de cel putin doua ori pe saptamana in autobuzele si tramvaiele care au legatura cu Rahova, acel taram bucurestean al fagaduintei. Daca o parte din calatorie statea complet imobil, personajul nostru incepea brusc sa urle la anumite intervale si sa agite din maini. Ce urla ? Mereu acelasi lucru : Templul Oamenilor va fi daramat de o ceata de ingeri din cer. Mai departe, incepea sa indice aleator spre pasagerii din jurul sau, spunand cine va fi salvat si cine nu (era totusi un show rar). In general, se rezuma la a abera despre profetul Ezechiel si Templul Oamenilor. Un nebun standard, dar unul constant si destul de vechi. In ultima vreme nu l-am mai vazut asa ca presupun ca se pregateste pentru marea batalie.
Reactii :
La primul contact frica, urmat de ignoranta.
Posibile cauze :
Greu de spus, lipsa fibrei din cereale ? (Posibila trauma, de fapt)

2.Nume de cod : Bunicuta SRI
Perioada de activitate : 1998 – Prezent
Unde e de gasit : 131, 331, 301, 69
Aspect :Femeie de 60-65 de ani, bine imbracata.
Manifestari :
Personajul izbucneste spontan intr-un delir care implica angajati ai Ministerului de Interne si MaPn, filaje,  radiatii, sarbi si albanezi. Ultima intalnire, recenta de altfel, a continut demascarea unui ”spion sarb” si o halucinanta poveste despre gaurile microscopice din tavanul Bunicutei . Aparent prin gaurile astea, angajatii Ministerului de Interne trag cu radiatii pentru a-i provoca ei tuberculza si a-i implanta cipuri in sani. Personajul obisnuia sa intre si in diverse cladiri publice si sa agite niste foi unde era ”deconspirat tot”. Am intalnit-o la ghiseul de eliberare a unor vize de flotant cand acuza pe cineva ca pastreaza dispozitive cancerigene in buzunare. Cum nu e singurul gaz de gen (obsedat de filaje si radiatii), tind sa dau vina pe o psihoza colectiva. Prima mentiune a povestilor de genul asta, spuse in autobuz, am intalnit-o intr-un numar de prin 98-99 al Academiei Catavencu.
Reactii : Iritare, mistouri
Posibile cauze :
Senilitate, fantezii securiste , Pavel Corut

3.Nume de cod : Fizicianul
Perioada de activitate : 2009 – Prezent
Unde e de gasit : 226, 122, 385, 368 (distante mici in zona Eroilor – Universitate)
Aspect :
Tanar, imbracat destul de ingrijit
Manifestari:
Desi nu e agresiv cu pasagerii, omul se plimba violent dintr-un colt al altuia al autobuzului si se misca dezordonat. Vorbeste constant despre formule, dezbate, analizeaza, argumenteaza rapid si agresiv cu o persoana imaginara. Este unul dintre cei mai atipici pasageri ai transportului public, unul care trezeste teama dar si mila. Uneori e coerent si foloseste termeni care necesita o educatie superioara asa ca nu poti sa nu te intrebi : ce s-a intamplat ?
Reactii : Frica, Mila si chiar o incercare de interventie (”Va e rau ?”)
Posibile cauze :
Cel mai probabil o trauma psihologica

4.Nume de cod : Generalul
Perioada de activitate :
Timpuri Imemoriale – Prezent
Unde e de gasit :
Unde se nimereste, inclusiv metrou
Aspect :
Tipicul mosulet in uniforma
Manifestari :
Desi nu-i singurul mosulet cu uniforma si decoratii, este probabil cel cu povestile cele mai savuroase. Pentru identificare, este slabut,  micut de statura si poarta un baston cu niscaiva incrustrari de epoca (se mai gasesc in targ). E in jur de 80 de ani si l-am descris mai atent pentru ca imi este literalmente simpatic. Povesteste despre cum a fost decorat pe vremea lui Antonescu, cum a lucrat in armata dupa razboi si despre cum cunostea el toata Securitatea. Daca povestile pot avea un oarecare sambure de adevar, cand se ajunge la zecile de avioane rusesti doborate si la rezistenta din munti anti-comunista (urmata culmea, de o trecere in randul nomenclaturii de partid)  lucrurile se incurca. Confuziile intre regi si presedinti sunt si mai simpatice.
Reactii
: Simpatie, lumea chiar il angajeaza in discutii
Posibile cauze : Mai mult ca sigur batranetea si singuratatea animate de un fundal preexistent.

5.Nume de cod : Americanu’
Perioada de activitate :
Inestimabila si inexprimabila
Unde e de gasit :
226
Aspect :
Varsta mijlocie, neingrijit.
Manifestari : Torent brusc de expresii si injuraturi in limba engleza, urmate de chicoteli si rasete. Nu e singurul de gen, unii au fost si filmati. L-am mentionat pe el pentru ca l-am intalnit de cateva ori si aveam impresia ca omul asteapta bani pentru cuvinte ca ”enervation, ejaculation” zise rapid. Il prinsese si Youtube-ul la un punct dar una e inregistrarea, alta e reprezentatia live.
Reactii :
Amuzament general
Posibile cauze : Habar n-am, mai ales ca nu-i singurul. Vreo poezie invatata pentru a impresiona straini ?

Aveam de gand sa mai scriu despre Primadona (o batrana de etnie care tot urla ca este agresata)  si despre cazuri mai serioase. Totusi , intentia mea nu era sa fac mistouri cat sa atrag atentia (chiar daca n-am fost tocmai ”etic” in abordare). Practic aici nici nu se poate da vina pe asistenta sociala (atat de prost platita), stat sau alte organizatii. Bine , pe stat putem da mai mereu vina si cred ca am avea dreptate. Sunt oameni ajunsi in situatii in care nimeni nu si-ar dori sa ajunga. Mai mult, unii par sa aiba familii sau chiar parteneri de viata. Un tip care aduce bizar de mult a Costi Ionita si care se juca mereu cu un joc Tetris antic parea sa fie chiar casatorit cand l-am observat ultima oara.

P.S : Stiu ca am mai zis de vreo cinci ori ca ma irita reclamele Hornbach insa acum oamenii din spatele lor s-au intrecut pe sine. Pe un ditamai panoul outdoor stateau mandri vreo trei papitoi cu bormasini, sub titlul ”Consilierea profesionala – Cheia Oricarui Proiect”.  Sa amintesc geniului din spatele porcariilor alora ca ”profesional” si ”profesionist” nu inseamna acelasi lucru si ca reclama spune practic ”Hornbach va ajuta sa deveniti zidar ”  ?

P.S 2 : La nivel de stiri pe scurt, ar mai fi de amintit si venirea Kamelot in Romania si  o noua constatare ”zdrobitoare” : si Apropo.ro fura de pe Cracked.com . Altfel, are cineva idee a cui e vocea ”romaneasca” de pe piesa A Culture of Fragments (trupa Rome) ?